När tröttheten slår till

Godkväll på er!
Alltså, jag tänkte skriva ett litet blogginlägg lite tidigare i kväll men jag somnade i fåtöljen medan jag höll på att skriva haha. Och vaknade till när Johan kom hem. Jag vet inte vad det är med mig ikväll men jag är så trött att jag nästan inte kan hålla ögonen öppna. Nu börjar den här tiden på året när jag stundtals får en känsla av att meningen med mitt liv är att sova. Ni vet när man är så trött att ingenting, absolut INGETING känns viktigare än att få sova. Varje morgon så önskar jag att jag fick gå i ide som björnarna, och det tar minst två timmar för mig att vakna till ordentligt så den där trötthetsdeppen försvinner. Och tre koppar kaffe. Den där fruktansvärda tröttheten brukar drabba mig någonstans i november. Sen brukar det bli bättre i december konstigt nog. Sen återkommer den med dubbel effekt i mars månad.

Det är nog nu jag ska börja med D vitamin igen. Brukar ni ta det under vintrarna för att hålla er pigga?
Eller har ni något annat tips som ger en lite extra energi. Någon mat som är extra bra? Jag vill göra allt för att inte hamna i det där trötthetstillståndet under en längre tid.
111001Jag hade egentligen inget viktigt att säga ikväll. Ville mest bara skriva en liten hälsning, och ladda upp några bilder jag tog under eftermiddagen med min lilla kamera eftersom jag var alldeles för trött för att orka hämta den stora kamera. Därav lite kass kvalitet.
111005Men trots tröttheten var jag väldigt glad. Mamma hjälpte mig med momsredovisningen igår så jag kände en sådan där underbar lättnad idag. Som att sväva på moln. Älskar när allt hemskt pappersarbete är klart.
Denna torsdag gick otroligt fort. Men jag hade ett trevligt och spännande möte här hemma idag med en ägare till ett företag jag förhoppningsvis kommer inleda ett roligt samarbete med framöver. Kunde inte önskat ett mer passande samarbete, så jag hoppas kunna berätta mer om detta framöver. Sen hann jag inte göra så mycket mer idag. Dagarna känns så himla korta nu när mörkret faller så tidigt.
111004Det är alltid kö till den här fåtöljen numera. Så fort man lämnar den i en minut så har en hund eller katt erövrat den. Det är verkligen husets mysigaste ställe.
111002Det var en liten uppdatering från min torsdag. I morgon är det redan fredag, och det känns som den här veckan gick galet fort. Nu ska vi fixa något att äta här hemma och sedan tror jag att jag tar ledigt resten av kvällen och lägger mig lite tidigare ikväll. Det kan behövas!

Hoppas ni haft en fin dag och att ni har en mysig kväll! Tack för att ni är så goa ♥
Kram på er!

56 Kommentarer på “När tröttheten slår till

 1. Tove Janitzky

  Hej Jonna!

  Jag har bara läst ingressen, men vill svara direkt på Din fråga! Det är ju bara så att vi reagerar olika på mörkret i november till januari – då det börjar ljusna igen.

  Hur skulle det vara med en ljuslampa!? För många blir det en stor hjälp, och ljuslampsterapin skall helst sättas in redan i oktober. Så köp snabbt en lampa som Du tänder i arla morgonstund.

  Endel reser till solen i söder, och det är säkert bra. Men det går ju inte alltid att resa bort. Så tänd ljusen! I olika form.

  KRAM!!!

  Tove

  Reply
 2. Sofia

  D-vitamin här. Stark en från hälsokosten. Vet inte om jag blir piggare men deppigheten blir mindre. Annars rekommenderas ju att komma ut i det lilla ljus som finns på dagen. C-vitamin också kanske? Havtorn?

  Reply
 3. Lantlollan

  Jag kör D-vitamin från Holistic året runt förutom under juni, juli och augusti plus den klassiska Blutsaft. Håller mig mycket piggare under den mörka årstiden.

  Reply
 4. Evy

  Tänkte direkt som Tove här ovan. Vi hade alltid sollampa då jag var liten. Men de är kanske inte att rekommendera idag. Är de lika farliga som solarier tro? Annars tar jag D-vitamin hela vintern. Tyvärr verkar de inte verka på min vinterdepp :-(. Promenad i morgonljuset räddar mina dagar.

  Vilken fin top du har på dig. Kan man få se den i sin helhet på någon bild. Gillar den starkt 😀

  Hoppas du hittar något som gör dig alert.

  Hej från Evy

  Reply
 5. Lindan

  Hej tröttfia!! 😀 Jag förstår dig…jag brukar inte vilja tro att jag påverkas så mycket av mörkret (och isåfall snarare på det positiva hållet), men jag har också känt en extra trötthet sista dagarna…Inte lust med något…Jag bara dräller omkring och kommer aldrig igång med något!?
  Något du skulle kunna testa är Rosenrot! Jag tar det året om, och det är ju bra för en massa saker i kroppen. Tipsade precis min chef om det, för hon har också drabbats av en riktig “höst-knock”…. 😉 Det är bra för koncentrationen, och mot stress..Pröva vet jag!

  Ååh vad jag skrattade åt den lilla filmsnutten du lagt ut på instagram…:D 😀 Johan SÅG verkligen ut som en smart men lätt förvirrad professor…hahah…ni är för söta!! <3 <3 (y)

  Sov gott nu bästa Jonnan!! 🙂 STOR KRAM!!

  Reply
 6. ♥Maria Alvljus♥

  Rosenrot hjälper mot trötthet och nedstämdhet. Du som sitter så mycket framför datorn borde prova den.
  Finns att köpa på Hälsokost som “Arctic Root”….. Rött paket med tabletter i.
  För mig räcker en halv tablett. Då blir jag glad inuti, och allt det tunga eller stressiga försvinner helt.

  Dina bilder är så goa och fina ändå…du behöver aldrig anstränga dig att skapa några mästerverk.
  Kramis♥

  Reply
 7. Maria Björkman

  Dubbel dos D-vitamin (Holistic) alla månader med “r” i. Övriga månader normal dos enligt förpackningen. Håller mig frisk, och definitivt mindre trött. Du MÅSTE ha rejält D-vitamintillskott, du som bor där du bor!

  Reply
 8. Eva

  Körde 4 km löpträning i snön idag. (Måttligt djup) Finns inget mer uppiggande! Hade inte överlevt utan detta, helst mitt på dan så får man ljuset oxå. Får energi som räcker hela dagen.

  Reply
  • leif

   Bra gjort att höja pulsen ger mycket syre i blodomloppet då blr det omöjligt att sommna.
   När jag sommnar bakom ratten så stannar jag och springer döfort i 300 meter med hög puls,då kan jag köra ett par timmar utan risk för trötthet igen.Bra taktik vid jul Norrlands körning.

   Reply
 9. Johanna Egemar

  Jag kompletterar D-vitamin med Omega 3 (vi tar upp D-vitaminen bättre så). Sen syrande grönsaker mår jag jättebra av. Jag köper syradkål och Kimchi från tistelvindas ekologiska. Förra året gjorde jag själv och det blev med bra det med men tar lite tid. Massor med goda bakterier för magen och det gör hela min kropp glad 🙂 Sen lyssna på kroppen. Sov om du behöver. Den brukar veta bäst. 🙂

  Var rädd om dig. Kram

  Reply
 10. Annica

  Det är nog meningen att vi ska vila och hinna reflektera över saker och ting tänker jag…att följa årstiderna och naturens rytm istället för att kämpa emot. Tyvärr är det ju svårt i det samhälle vi har… Och dom råd du redan fått är nog värda att prova 🙂

  Reply
 11. Anders

  För mig är detta den mest hektiska tiden på året med alla julmarknader och allt glögg som ska kokas – men jag kontrollerar tröttheten med att ta en tupplur emellanåt. Tillåter mig att sluta ögonen en liten stund när jag fyllt på ved i brasan. Ibland sover jag en kvart – ibland ett par timmar – men som egenföretagare på landet kan man bestämma sina egna tider. Så slumra när kroppen säger till. Tror det är sällsynt med bristsjukdomar i vår del av världen.

  Reply
 12. Amanda

  Var ute när kroppen vill det, somna i fåtöljen när du känner för det. Ät mycket fibrer.
  Tror inte på vitaminer i tablettform, måste vi vara pigga och alerta hela året? För friska människor som har tillgång till solen under övriga delar av året sköter kroppen d-vitaminnivåerna tillräckligt bra av sig själv även vintertid

  Reply
 13. Cina

  Jag tror man bara ska ta det lite lugnare vinterhalvåret och acceptera faktum att precis som naturen går ner i vila, behöver vi människor egentligen också det. Det samhälle vi lever i nu, särskilt i städer och förorter där vi förväntas att vara så effektiva dygnet runt mer eller mindre, och mat-affärerna är öppna sent på kvällen, är nog inte så bra för vårat välmående. Tänk på det gamla “bondesamhället” som inte var för så länge sedan, och som det egentligen har varit i alla tider, så jobbade man mycket och effektivt vår, sommar o höst med alla sysslor, djur och skörden mm, och när hösten kom blev arbetsuppgifterna inte lika många och det blev mörkare tidigare på em när man inte hade all belysning och el som nu. Då anpassade man sej efter årstiderna på ett helt annat sätt för att man levde nära naturen. Jag tror det är en naturlig rytm som vi människor inte längre följer i vårat sk “moderna” samhälle. Det är mysigt att ibland tända ljus, en kopp kaffe och bara ta det lugnt och känna förnöjsamhet. Vila tankarna och bara vara.

  Reply
  • Birgit

   Vad klok skriven. Jag hålla med att tar det lugnare nu och gör bara det som måste göras. Tar en liten tupplur i max 15 min och äter bra grönt. Jag är inte förälskat att äter “supertabletter”. Jag tror dem mästa är bara en placebo.
   Hälsning Birgit

   Reply
 14. Frida

  Hej Jonna! Extrem trötthet kan bero på minskad sköldkörtelaktivitet, men det kroppen är en komplicerad apparat så det kan finnas flera bidragande orsaker.
  Jag skulle föreslå att du gör ett hårmineralanalystest, man skickar iväg en tuss hår på analys och sen får du svar på exakta halter av olika mineraler i kroppen (både bra spårmineraler och även giftiga), sen så hjälper en terapeut dig att tyda resultatet, anledningen till att jag tycker att man ska göra detta är för att då får du svart på vitt om du behöver tillskott och i sånafall vilka, man får även med sig kostråd och de ser vilken typ av metabolism man har och kan därför säga vad man bör undvika alternativt vad man behöver äta.
  Jag tycker det är en toppenbra grej, jag själv fick veta att jag bör undvika gluten, och laktos och jag har märkt en stor skillnad!
  Det kanske är värt att testa om du är less på att vara trött ☺️
  Tack för en fin och bra blogg! ✨?
  Kram

  Reply
  • Bella

   Jag hade inflammation i min sköldskörtel och åt levaxin men efter ett par år utan gluten och mjölk och mindre stress (bytt yrke ) så behöver jag ingen medicin 🙂 Det funkar kanske inte för alla så vill inte att någon slutar med sin medicin :p men kosten påverkar oss mer än vi tror och man får försöka hitta rätt för sin kropp 🙂

   Reply
 15. Magnus

  Har känt mig ovanligt trött sen jag kom hem från resan. Trodde där i början att det var tidsomställningen och den långa resdagen som gjorde mig så trött men det har fortfarande inte gått över. Testade det där med D-vitaminer för ett par år sedan men jag märkte ingenting. Förra hösten köpte jag däremot en burk med multivitamin och då jäklar piggnade jag till. 😀 Får försöka komma ihåg att köpa en ny burk nästa gång jag är i affärn’.

  Stor kram!

  Reply
 16. Frances

  Vit D for sure. In Chinese 5 Elements system and in Wheel of the Year the Winter darkness is the time when everything goes underground and the reservoirs of deep energy are refilled, the seeds start to gather their energy to them and everything rests, sleeps and refills their deep energies so that in spring the energy can burst forth in abundance!

  Reply
 17. Lars 8463

  När jag är hemma, sover jag
  extremt lite. Det känns som
  kroppen vibrerar av energi för
  alla saker som ska göras på
  en bestämd tid.

  När jag sedan är tillbaka i min
  tillfälliga lya.
  Är det så lite saker som ska
  göras på en obestämd tid
  Så jag brukar samla allt i en
  hög. Tills kroppen börjar vibrera
  igen och jag känner mig så
  levande.

  Där imellan känns den mörka
  tiden mer eller mindre som
  en dvala

  Det funkar nog inte för dig.
  Men det som ger mig
  Extra energi
  Lyser upp mörkret
  Väcker mina tankar

  Läs Jonna Jintons blogg.

  Hoppas att samarbetet
  blir av.
  Glad att du är glad
  trots att du är trött

  Kram
  Till mamma för hon verkar
  vara så bra
  Kram
  Till dig för du är
  så bra
  ❤ till hela familjen
  ❤ extra till dig
  ❤ som reserv

  Reply
 18. Isabel

  Jonna, take into consideration that high energies are coming in especially for the 11:11. Sleep helps our bodies integrate them. Also, you are so close to the North pole which is where these energies enter the planet. Vitamin B complex gives you energie but resting and sleeping is great medicine and energizer for the body too. Don’t worry about it, we are all suffering from the same symptoms. It’s planetary! Much love to you guys!

  Reply
 19. Marthine B.G

  Dagene er blitt veldig korte nå med vintermørket. I høst har jeg tatt D-vitamin hver dag, og jeg er mye mindre trøtt nå enn jeg pleier å være på denne årstiden. Det anbefales på det sterkeste å ta D-vitaminer nå som det er så lite sollys!

  Ønkser deg en god helg 🙂

  Reply
 20. Mansikki

  Samma här. Från min sida kan vi ta bort november hel och hållet bort från kalender! =) Sova bort som björnar.
  Dock går det ju inte (för na konstig skäl..) men jag brukar börja med D-vitamin + andra extra vitaminer redan i oktober. Dels för att just precis under den tröttsammaste tiden äter man emellan väldigt onyttigt.. Precis tvärtemot man sku göra för att få rätta sortens energi. Hjärnan bråkar!
  Men det här hör ju till åt en del människor och då är det bara att ge sig efter och sova. Göra det som kroppen säger.
  Du har möjligheten att gå ut och få frisk luft och ljus på dagarna så du har all frihet att sova på kvällerna. Jag tyvärr går till arbete i mörkret och kommer hem likadant, så jag slipper ut endast på helgen. Fredagkvällarna brukar jag sova bort helt, så jag orkar att göra massor på lördag. Det är frågan om justering enligt årstider..=)

  Och fåtöljen ser så hemtrevligt ut så ni får nu spana ut likadana från loppis så alla får sin egen!=)

  Har det så bra!=)

  Reply
 21. Birgitta Machac

  Hej Jonna! Kul att du nämnde fåtöljen, jag har så många gånger tänkt att det är en så bra id’e att ha en fåtölj i köket. Mysigt! Jag har gjort hårmineralanalys och äter mycket vitaminer och mineraler anpassat efter just mig. Jag har tex stor brist på magnesium därför ska jag inte äta d-vitamin, då bromsas upptaget av magnesium. Jag tycker vi borde tillåta oss att ta det lugnare när ljuset, fattas oss! Kram!

  Reply
 22. Jojhanna

  Så mysigt du har det, goa bilder! =) Man blir ju lite trött av snö, kyla o mörker samtidigt som det är mysigt. Du har fått så många god råd redan, för min del har det jättestor betydelse att jag kan vara ute i dagsljus. Jag pysslar med gårdssysslor, tränar hästar o går med hunden o njuter av dagsljus o frisk luft. Men det är inte så många som skrivit om kosten, vårt bränsle. Jag blir mer o mer noga med att laga mat från grunden o den kan bestå av egenodlad potatis, älg från någon jaktkompis eller gris från grannbyns utespringande grisar. Mycket grönsaker, frukt, nötter, kryddor o så gott som allt ekologiskt. Har blivit mer o mer intresserad av ayurveda, indisk läkekonst o kost. Indiern Janesh Vaidya skriver i sin bok “Maten är min medicin” nånting om att runt 90% av allt man köper på ica inte är bra att äta. Tänkvärt. O så gör jag som kissemissen Tarzan, rullar ihop mig i gungstolen under ett täcke o myser =) Trevlig helg! =)

  Reply
 23. Jaelah

  Hej Jonna,

  Du kan kanske göra lite meditation eller yoga (jag har det svar att sätta mig pa att göra yoga ofta, men när jag gör det pa slut, sa känner jag mig mycket bättre!). Det later lite konstigt, för man blir ju mer avsläpnad, men man far mycket mer goda energie fran det senare!

  Jag känner mig ocksa ofta jättetrött i höst/vinter manader, men har just upptäckt att det där funkar för mig.

  Förlat om min Svensk skrivning är lite trasig, men jag bor i Nederländerna och har bara lärt mig Svensk i komvux för typp 8 ar sen 🙂

  Hejda, och hoppas du har en bra dag ocksa!

  Reply
 24. Bella

  Saker som kan hjälpa (hjälper på mig iaf?)
  *wakeup-lampa, du vaknar till en lampa som ökar ljuset långsamt i rummet som om det vore soluppgång.
  *solljus-lampa, du kan ha den ståendes på skrivbordet vinklad mot dig när du sitter vid datorn. Lampan imiterar riktigt solljus men utan uv-strålning.
  *sola solarium, inte hälsosamt men 10 minuter nån gång ibland typ 1 gång/månaden ger en skön upplevelse av ljus och värme
  *äta D-vitamin från september till april, jag tar mycket högre dos än vad som rekommenderars av staten :p men följer det som står på flaskan med dropparna
  *äta chili
  *olika växtmediciner finns som Johannesört, aswahganda, rosenrot
  *vitaminer som järn, B-vitamin
  *motionera
  *vara ute mitt på dagen och såklart gå ut om det är sol
  *äta regelbundet, och äta riktig mat inte fika mackor och sånt som man gärna gör när man är trött :p

  Reply
 25. Sumayya

  Hej fina Jonna,

  Min man blir väldigt väldigt trött och deppig på vinterhalvåret. Vi äter d-vitamin i hög dos men det hjälper inte helt. I år köpte vi en ljuslampa, samma slags ljus som används i ljusterapi. En ganska stor från Philips, minns inte vad deni heter exakt men de har två varianter, en som kallas typ wake up light (som man typ har i sovrummet) och en annan större som man har på köksbordet/skrivbordet osv. Vi har den stora varianten på köksbordet och sitter i ljuset till frukost. Alltså den är så bra! Vi mår båda mkt bättre och har mer energi. Ljudet är inte solarieljus som man blir brun av utan ett ljus som är “samma” som dagsljus. Det står massa på deras sida. De har garanti också att man kan lämna tillbaka inom 60 dagar om man inte är nöjd, det var typ därför vi vågade testa haha för den är rätt dyr.

  Reply
 26. Stu

  Make sure that you are drinking enough water Jonna, “H2o drink it or you’ll die” as we say! it’s too easy in a cold climate to drink only tea and coffee, but it’s water that we need. Especially out hiking on the hills, in summer i have a want to drink because it’s hot and i’m sweating but in winter i can walk for hours without drinking- result is dehydration before you realise it, fatigue and poor brain function. Drink water until you pee clear, always.
  Ha en trevlig dag! 🙂

  Reply
 27. Eva

  Tja nog är det bra att tänka på kost osv. Men nedstämdheten… Inte blir jag gladare av att sova mer, finns bara en sak som gör att jag håller näsan ovanför vattenytan då och det är fysisk träning.

  Reply
 28. Cornelia

  Känner samma trötthet som du Jonna, just i november. Undra vad det kan bero på? Kanske är det meningen att vi ska gå i idé vi också! Vore faktiskt rätt härligt 🙂

  Reply
 29. Lena Berg-Nordenberg

  Hej Jonna!
  Ja, vem är inte trött i novembermörkret. D-vitamin och promenader utomhus då det är ljust ute är bra för då hinner man åtminstone få lite ljus. Dock hjälper inte ens det då det är mulet ute. Blir det snö lyser ju det vita upp och man mår bättre.

  Man får mysa till det så gott det går med levande ljus och varma drycker. Har Du möjligen frysta svarta vinbär. Jag har det och mixar dem till råsaft med ljummet eller till och med varmt vatten och lite socker. En dunderdryck med massor av vitaminer, som särskilt är bra under vintern.

  Lycka till och ta hand om Dig.

  Reply
 30. Helena

  Låter spännande med ett nytt samarbete, ska bli skoj att få höra mer om det senare!

  Och jag förstår precis hur du känner med det där med att du bara vill sova… Jag är likadan nu på hösten. Vet inte varför egentligen, men det kanske är att det börjar bli mörkare och mörkare och som du skriver, kroppen bara vill gå i idé!

  Reply
 31. Monica

  Frånsett att det är helt normalt att vara trött i november:-) så tar jag också D- vitamin sen några år, hög dos i tre månader och sen lite tillskott i vanliga vitamintabletter där det också finns med. Och mycket frukt och grönt, försöker ta vara på ljuset om det visar sig, träna lite, sova mer, unna mig lite extra, vara snäll mot mina medmänniskor:-) ja, ljuslampor tror jag inte så mycket på och inte att folk har en massa diagnoser heller, fast det förekommer, normalt att bli trött av mörker och kyla, varför flyr så många annars på resor till solen? Men de varar ju bara en kort tid så vardagen måste
  tas omhand och man får göra det bästa av den. Ha det så fint du du kan!

  Reply
 32. Bella

  Vid fasta bildas ketoner i kroppen och du blir “hög” så därför kan man uppleva bra känslor av att inte äta, sen tvistar dom lärda om fasta är bra eller dåligt för kroppen men det tror jag är olika för olika kroppar 🙂

  Reply
 33. Helena FREEDOMtravel

  Jag skrev en kommentar men undrar om den hamnade i skräpkorgen/papperskorgen? Godkänn den gärna så kan jag kommentera nästa gång! (Provar nu med andra uppgifter och utan bloggadressen …)

  Reply
 34. Anneli

  Hej, jag tror att det är helt normalt och naturligt att känna sig lite tröttare när mörkret och kylan kommer. När man lever nära och följer naturen förstår man och känner att det är en tid för vila ( dock inte total inaktivitet ) och att helt enkelt gå in i sig själv lite mer. Tillåt dig att sova lite extra och varva ner dit tempo, lyssna på kroppens behov. Tänk på att hålla dig varm, både genom varma kläder men också att äta och dricka varmt så att du värmer kroppen inifrån. Det är också bra att äta lite extra fett under denna tiden av året, vilket vi naturligt också dras mer till nu. Ät ren och näringsrik mat, själv älskar jag varma soppor och grytor nu när det är kallt och mörkt, gärna med en skiva hembakat bröd. När det gäller tillskott tycker jag att det är bra att du äter d-vitamin, det behöver de flesta nu när solen inte når oss på samma sätt. Känner du dig väldigt nere skulle jag annars rekommendera någon form av adaptogen så som rosenrot, ginseng, ashwagandha, rysk eller annat. Gör också sådant som när dig och ger glädje. Titta på komedier, sätt på livlig musik, klä dig i klara färger och självklart när vädret tillåter vistas mycket i naturen:-)

  Reply
  • Anneli

   Men hej en annan Anneli , du skriver ju det jag tänkte skriva !…Hajade till när jag såg att du oxå skrev det jag tänkte föreslå, som D-vitamin, varm ‘snäll’ mat som soppa t ex, åsså Adaptogen som piggar upp tycker jag .

   Reply
 35. Jessica

  Hej! Känner igen mig i det du skriver! Sen jag började äta vitamintillskott så har den känslan dock försvunnit helt! Det försvinner ju inte från dag 1, men långsiktigt har jag märkt en jättestor skillnad! Jag äter dessa vitaminer: d-vitamin för att det är så lite sol i Sverige (jag äter dem pret runt, tänk på att köpa sånna som är i liknande kapslar som omega3), omega3, magnesium (bra för musklerna och mot trötthet) och en “multivitamin” för vegetarianer eftersom jag äter nästan helt vegetariskt. Alltid bra att ha en multivitamin som bas tycker jag 🙂

  Reply
 36. Sanne Brännström (warginna)

  Åh, så mysigt ni ser ut att ha det <3
  Jag är precis lika trött som du! Det är nog vintermörkret och kylan som kryper sig allt närmre. Försöker bota tröttheten med att vara ute i ljuset så mycket (och så tidigt) som möjligt. Och så äter jag D-vitamin 😀

  Reply
 37. Jenny på allasvaren.se

  Jag känner igen det där med vintertrötthet. Själv har jag nyligen förstått hur liten del av året som kroppen kan bilda d-vitamin med hjälp av solljus – jag skrev om det här: http://allasvaren.se/vilken-tid-pa-aret-far-man-d-vitamin-fran-solen/ Så ja, det är hög tid att äta d-vitamin 🙂 För övrigt håller jag med alla som pratar om dagsljuslampa. Jag har haft min i över tio år och förstår inte hur jag någonsin överlevde vintern utan den. Hoppas att du snart blir pigg!

  Reply
 38. Juan

  Här i södra Europa också händer här och det gott om sol under hela året. Det är en reaktion i kroppen att anpassa sig till förändringen av säsongen och att kroppen använder för att lagra energi som växter som förlorar sina blad gro under våren. Bäst att förhindra trötthet är motion och frisk luft.

  Reply
 39. Tussilago

  Har du kolla så det inte är järnbrist då..? Blutsaft är bra.. drick svartvinbärssaft, morotsjuice, ja allt som kan pigga upp
  helt enkelt. Mörkret är här nu men snart vänder det igen. Ska du ut och fota bamsemånen ?? om man nu ser den.

  Reply
 40. Anneli

  Tycker att vi borde kunna gå i ide här i norden under de mörka månaderna (nov- jan) , går ju ändå liksom i sömnen nästan o orkar inte mycket. De har ju siesta i varmare länder , så vi kan väl kompensera med att gå i ide… Men om man nu ändå ska lyckas hålla sej vaken så får man ta till knep i vintermörkret , många har ju föreslagit endel bra saker redan. Själv tar jag x-tra D-vitamin, multivitamin , Adaptogen o x-tra C-vitamin emellanåt. Äter hel-vegetariskt så behöver tänka till lite. Förutom att dra ner på takten o kläs sej varmt o gosigt så man slipper frysa , så är ju varm mat o dryck himla trevligt. Brukar ofta dricka varm svart-vinbärsaft på vintern o göra varm nyponsoppa (på pulver). En varm soppa med nybakt bröd är ju snällt för kroppen.
  Vet att du inte är så pigg på matlagning Jonna , men en enkel varm soppa är lätt att få till – häromdan kände min kropp att den ville ha en snäll soppa så jag kokade ihop bitar av potatis, fryst broccoli o ärtor, med buljong. Mixade den slät o la till 2 skedar kokosolja, lite vitlök, peppar o persilja, dragon o mejram (torkade kryddor). Blev jättegott! Buljongen o kokosoljan gör mycket för smaken.
  En annan klassiker till soppa är lins-soppa som finns i hundratals varianter säkert. Min brukar jag göra med röda linser, bara att koka i vatten utan blötläggning, med buljong o snäll mot magen! Gör en stor sats så man kan frysa in portionsvis o bara ta fram o värma när man är för trött att laga mat. Brukar fräsa vitlök, med massor av curry o sen passerad tomat som får puttra ihop. Häller ihop det med kokta linserna o krydda med örtsalt, peppar,lite cayenne o örtkryddor o låta allt koka ihop till en mustig soppa. Om man vill kan man hälla i en burk kokosmjölk oxå.
  Voila! Lite mattips i höst-vinter-mörkret 🙂

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.