Natten i Grönland

Det var sent igår kväll. Jag satt inne i ateljén framför datorn och Johan satt i fåtöljen intill och gjorde mig sällskap innan han skulle gå och sova. Det var kolsvart utanför fönstret, och regned öste ned. En sådan där riktigt mysig höstkväll.
Jonna, är det något?” Sa Johan lite oroat när han tittade på mig där jag satt framför datorskärmen.
Va? Aha..nej, om jag såg lite spänd ut så är det bara för att det pirrar så himla mycket i magen när jag reser till Grönland. Med Google Earth.
Att utforska jordklotet med Google Earth är något jag alltid älskat. Att följa små vägar som jag vet att jag aldrig någonsin kommer vandra på. Att besöka små samhällen i utkanten av städer jag inte ens visste fanns. Försöka tänka mig in hur det är att leva där. Fantisera om de människorna som bor och lever där just nu. Det pirrar i magen på samma sätt som när jag blir höjdrädd. Eller när jag går in i en spännande skog. Eller utforskar ett mystiskt gammalt hus. Det är precis samma känsla.

Men igår blev det något helt annat. Jag reste till Grönland. En ö som inte såg så rolig ut uppifrån. Nästan helt täckt av vitt.
Jag scrollade mig ned och följde bergskanten längst havet. Förundrades över de små, helt ensamma byarna på de karga klipporna. Så fantastiskt.

Sen, började jag flyga över själva ön, och hittade plötsligt platser där satellitbilderna var så skarpa att jag nästan tappade hakan. Största delen av ön är som täckt av en vit bild. Men här och var gick det att komma “under” och se själva ytan. Jag har aldrig blivit så fascinerad av något jag sett på Google Earth innan. Jag trodde på riktigt att jag råkade få komma in i någon hemlig databas med satellitbilder som det absolut inte var meningen att jag skulle se.

Johan satt med mig en stund men skulle sedan gå och lägga sig.
Jag kommer snart och lägger mig jag med, jag ska bara titta lite till” sa jag. Men det var bara början. Min resa i Grönland fortsatte långt in på natten. 
Jag var som uppslukad av de fantastiska vyer jag hittade på denna ödsliga plats på jorden. Varje gång jag såg något vackert så tog jag en printscreen.
Det dröjde inte länge tills jag liksom hamnade i samma mood som jag ofta gör när jag är ute och fotograferar. Allt var så vackert att jag nästan kände en frustration över hur jag någonsin skulle kunna fånga detta och sedan förmedla det vidare. Jag letade efter olika vinklar och sökte mig med spänning vidare över bergen och glaciärerna.

Jag lyssnade samtidigt på vacker musik, och i kombination med alla vackra mönster, isformationer och häpnadsväckande färger så blev det en så otroligt stark upplevelse att jag till och med fick tårar i ögonen. Det kändes som att uppleva en stark film ungefär. Som att slukas in i en annan värld ett tag. Jag reste över stora delar av Grönland denna natten och tog flera hundra bilder.

Idag samlade jag några av mina favoritbilder från Grönlands mystiska yta och gjorde en liten film. Kanske kan ni förstå och känna samma känsla som jag gjorde igår, om ni ser filmen?För mig är detta en av de starkaste konstupplevelser jag har haft. Jag har aldrig tidigare sett så vackra abstrakta mästerverk än Grönlands yta. Det var liksom…för bra för att vara sant. Förstår ni vad jag menar? Titta gärna på min video i HD, fullscreen och med bra ljud!

Jag begriper inte ens hur det är möjligt att det kan skapas så fantastiskt vackra former och färger på glaciären. Och här och var finns små sjöar mitt ute på isen, som är av den allra vackraste blåfärg man kan tänka sig. Ytan på glaciären ser ofta ut som huden på en gigantisk elefant, och på vissa ställen formar dessa “hudveck” enorma geometriska konstverk. Grönland…vilket ställe. Jag skulle gjort vad som helst för att kunna flyga runt över ön i verkligheten och se dessa vyer som jag sett på satellitbilderna.

Det är något fascinerade med vetskapen om hur öde det är. Att på de flesta av dessa ställen har nog ingen människa satt sin fot. Och tanken av att befinna sig där…mitt ute i ingenstans…den är så ljuvligt otäck. Och där, under den flera kilometer tjocka isen gömmer sig jordens historia.
Jag gjorde även ett litet kollage med några av mina favoritbilder från min resa, haha 🙂
Efter nattens resa i Grönland kände jag mig så inspirerad av alla vackra färger och former. Jag kanske borde gått och lagt mig, men istället tog jag fram mina målargrejer. Jag kunde inte bara sova bort all den här inspiration. Jag ville måla, med inspiration av Grönlands glaciärer.
Jag klurade länge, och försökte komma fram till något sätt att skapa samma textur på duken som Grönlands yta har. Det där veckade, rutiga, skrynkliga, streckade.
Jag blandade spackel, texturpasta och vitfärg.
Sedan jag la på tunt med plast och skapade veckade mönster. Idag drog jag bort plasten och det blev bättre än jag hade vågat hoppats på. Men den där texturen med sprickor, det måste jag försöka klura ut. Jag har verkligen lust till att göra min nästa kollektion tavlor med inspiration från Grönland.
Nanook låg och sov bredvid mig i ateljén. Innan det blev morgon kröp jag ned i sängen bredvid Johan. Det kändes verkligen som om jag hade varit ute på en lång resa till en annan värld. Och sen drömde jag om Grönland hela resten av natten. Dit ska jag åka någon dag.

93 Kommentarer på “Natten i Grönland

 1. Cina

  Fantastiskt fin film och musiken! Tack! – min dröm har alltid varit att åka till Grönland. Vidderna och horisonten, även om det finns en fantastisk natur i Norrland/Sverige tror jag ändå det är någonting utöver det med Grönlands naturlandskap. En “frihetskänsla” som berör ända ner i benmärgen och hjärtat och urminnes tider så länge människan vandrat här på jorden.

  Reply
 2. Evy

  Hej Jonna.
  Håller med dig till fullo. Underbara färger och former. Men ser du inte att det är “dina” färger? De du har i dina norrskenstavlor 😀

  Jag såg en fågel, någon som tittade upp genom isen med mörka ögon, elefanthuden typ som du såg, mönstret från mina fingrar och mycket mer. Jag flög en gång till Australien och då jag närmade mig Indiens kust kollade jag ut genom fönstret i planet och fick syn på ett mönster och de färger du har här i dina bilder mellan en ö och fastlandet. Fotade så klart och då jag kom hem någon månad senare zoomade jag i bilden och fick syn på en bro. Gick då in på Google Earth och letade om jag kunde finna platsen där, och tänk – det kunde jag. Fick då reda på att det var Penangbron i Malaysia jag sett. Lär vara en mycket känd bro. Om det gått skulle jag bifogat bilden här för den är mäktig 😀

  Hej från Evy

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack Evy! Och vad roligt o höra att du tyckte det påminde lite om färgerna i mina norrskenstavlor! 🙂

   Och vad kul att du också såg en massa olika saker i bilderna. Såg även jag den där fågeln 🙂
   Och wow, kan tänka mig att bron såg mäktig ut uppifrån. Vad roligt att du kunde hitta den på google earth sen! 🙂

   Kram på dig Evy! ♥

   Reply
 3. Janet Doane

  Stunningly beautiful, Jonna!!! I never knew it was so beautiful. Rex and I were just talking about Iceland and Greenland two days ago, that I wanted to visit… something must be “in the air”. I absolutely loved the images, was carried away and into them… with the eyes, and wings, and skin, lakes, tonal colors, textures, and so much more. They look like incredible abstract paintings to me. And then I was thinking “these are like sections of Jonna’s paintings”. Then as I scrolled down, to see what you’re now creating with the textures that will be beneath the paint, this feels very exciting… how it will look and express Greenland – I can hardly wait to see what comes of it! Pure inspiration. <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you so much Janet!! And how fun that you just talked about Iceland and Greenland. Iceland seems SOO beautiful aswell. Both those islands are just stunningly beautiful. I hope we both get to visit them some day!! 🙂

   And I am so glad to hear that you also saw all these “things” in the images of the surface. Its same to me, I feel like the surface is just the most amazing abstract paintings ever. And aww…how beautiful that you thought that it looked like sections of my paintings <3 So glad to hear that. It really inspired me so much to paint! I have been painting two nights in a row now because I feel so inspired by Greenland.

   Thank you so much for everything you share Janet! Lots of love ♥

   Reply
 4. PJ:s byffé - från by till fe

  Så påhittig du är. Förutom att se det vackra i Grönlands topografi så för medlar du också en video med närmast drömska motiv direkt från Internet. En konstvideo.

  Jag brukar ofta surfa omkring på Google Earth. Redan som liten gosse tyckte jag om kartor och kunde sitta långa stunder och studera och drömma om främmande länder. – Annars så finns det en sida på internet där man hamnar mitt ute i ingenstans och sedan skall men med hjälp av Google Earth ta reda på var man är. Mycket spännande och fängslande sysselsättning. Lite som ett detektivarbete. Svårast tycker jag det är när man hamnar i Ryssland pga av det annorlunda alfabetet. Men det går det också. Finns på https://www.geoguessr.com/

  Reply
 5. Lindan

  Wow!! Alltså WOW Jonna!! Jag blev helt tagen jag också!! Vilken magi!! Och musiken förstärker känslan! Det var som att resa till en sagovärld..Jag såg både troll med långa näsor, sjöodjur, drakar och andra väsen som man knappt visste existerade….;) Helt fantastiskt!! TACK för den upplevelsen!!! <3 <3 <3
  Nu vill jag oxå måla!! OCH resa till Grönland!!! 🙂 (men som alltid när jag blir "målerisugen" så är alla färger och dukar på skild plats från mig…Är jag i stugan och hittar inspiration så är konstmaterialet i stan, och tvärtom…. :/ Men imorgon efter jobbet ska jag "dra till skogs" ( i ösregnet!), och då kanske lite av inspirationen finns kvar…?

  Vilken SUPERBRA idé att kanske låta nästa konstkollektion inspireras av Grönland, jag tänkte PRECIS tanken innan jag såg att du själv tänkte just precis det… 😉
  Ååhh, du har en sådan förunderlig och fantastisk förmåga att se det vackra i allt och alla omkring dig…! Det är en fantastisk egenskap – tappa aldrig bort den!!
  Du är bäst!! <3 <3 <3 Kraaaam!!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh du är så underbar!! ♥ Så fint att du kände samma känsla av att liksom resa in i en annan värld!! 🙂
   Och åhh vad KUL att du också fick inspiration till att måla. Hoppas den känslan fanns kvar när du kom till stugan.
   Kan förstå att det är jobbigt att ha målargrejerna på olika ställen sådär. När inspirationen kommer så vill man ju sätta igång med en gång!! 🙂

   Åhh fina duuu! Tack för all härlig energi du sprider!
   KRAM ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Men ååååh vad kul!! Måste kolla dina inlägg från den resan. Förstår att det måste ha varit magiskt!
   Kram! ♥

   Reply
 6. Angelica

  Så otroligt vackra bilder du samlat ihop Jonna! O.O Blev helt tagen av alla formationer, mönster och färger! Att det kan finnas såna platser..helt makalöst. Och de där intensivt blåa sjöarna och turkosa floderna..! Jag är helt övertygad om att du kan skapa de mest fantastiska konstverk av denna ögonfängslande inspirationskälla! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack!! Vad glad jag blir att du gillade det.
   Ja alltså, de där sjöarna och floderna, tänk vad vackert det vore att se det i verkligheten. Sådana underbara färger!
   Kram på dig ♥

   Reply
 7. Lotta

  Haha, alltså Jonna, jag sitter med tårar i ögonen bara efter att ha läst. Du skriver med sådan inlevelse och känsla att allt liksom överförs genom någon slags direkt länk. Nu ska jag titta på filmen. Ska bara hitta fram lite näsdukar först. ❤️??

  Reply
 8. Jorma

  Vår värld är i sanning full av häftiga platser, vilken härlig samling med bilder du samlat ihop! Vore häftigt med ett fotoäventyr där! 🙂
  Jag har då och då gått in på den här sidan https://earth.nullschool.net/ som visar luftströmmarna över världen. Det går att zooma in och se mer detalj, den visar också vindhastighet om man klickar på ett specifikt område. Det har varit väldigt intressant att se hur det varit i samband med orkanerna som härjat den senaste tiden. Själva “animationen” ganska så rogivande, som en skärmsläckare liksom 🙂
  Ha en fortsatt fin vecka <3
  Kramar

  Reply
 9. Roman

  Yes Jonna, I can understand your experience. Probably it was the right combination of beautiful scenery and soundtrack that had such an impact on your feelings.
  Actually, I experienced the same effect a year ago when I discovered your blog for the first time (through Kulning video). It was an amazing combination of northern nature and your voice. The picture is still in my mind 🙂 Then I also used Google to look at the nature and small villages of northern Sweden. Later on, I have read your blog from the beginning, looking at magical photos and perceiving the atmosphere of each image. And last winter I found myself on my skis with an SLR camera and freezing fingers, trying to capture some views that could resemble landscapes on your photos )))
  So it was a short description of my visual-audial experience and what it has led me to. And I happy for that 🙂 Such things can be very inspiring, and I think this virtual travel to Greenland will be a really good start for your new collection of paintings. Good luck!
  By the way, Jonna, do you keep track on northern lights prediction data? There were large explosions in the solar crown, and according to aurora-service.eu, magnetic storms are expected from Wednesday to Thursday. Hope it will be clear sky above your home.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ohh thank you so much for sharing this Roman. How beautiful that you felt that way when you discovered my blog a year ago. It really warms my heart ♥ I have not kept track on the northern lights predicitons since last week. It was a huge solar storm but unfortunately it was cloudy almost all week, so I missed the northern lights. But thank you for telling me about the predictions for today. I hope it will be clear sky! 🙂

   Wish you a wonderful day! ♥ Lots of love!

   Reply
 10. Lotta

  Bara WOW vad grymt häftigt! I en utav bilderna såg jag en formation som såg ut som någon slags grip. Det är obegripligt hur enastående vacker planeten ser ut ovanifrån och sedan tycker jag detta inlägget var SÅ himla häftigt för min bror (vet inte om du minns skäggmurveln vid min sida då vi var på utställningen i Junsele ? Haha), men han gör precis som du. Han reser runt sådär – det var därför han ville åka till Norge, för att besöka de formationer han hade hittat på satellitbilderna. Och vi hittade ju en plats. Jag satt och navigerade med google och följde vägarna medan han körde efter mina instruktioner. Jag fattar fortfarande inte hur vi åkte 1500 km på 24 timmar. UTAN SÖMN. Helt galet. Så jag förstår dig med att du en dag vill dit och det hoppas och önskar jag dig verkligen. Gud så underbart det hade varit.

  Och så himla kreativ du är! Jag blev riktigt riktigt glad och rörd i själen av att läsa detta och titta på dessa vackra bilder och din kreativa process. Som du inspirerar. Ett stort tack för att du delade med dig av din natt på Grönland, det berikade så mycket. ❤️

  Ser fram emot din Grönlandsinspirerade kollektion! ??

  Stor bamsekram.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men TACK Lotta!! Så himla fint o höra att du tyckte om filmen, och att du även kunde se en massa olika saker i formationerna. Vad roligt att det var därför ni åkte till Norge, för att din bror hade sett formationer på satellitbilderna. Måste vara häftigt att hitta sådana platser på typ Google earth och sedan åka dit på riktigt och se det från ett annat perspektiv!
   Ja jag förstår inte heller hur ni höll er vakna så länge. Ni måste haft en fantastiskt rolig resa helt enkelt!! 🙂 Då har man inte tid att sova.

   Tack för alla fina ord!!! ♥
   BAMSEKRAM till dig med!

   Reply
 11. Dixi Wonderland

  Så himla roligt att du delar med dig av ditt skapande. Detta inlägget berörd mig just för att vi fick vara med från början när du fick inspiration till det att du släppte ut det. Jag önskar så att jag kunde få vara din vän Jonna. Alla borde ha en Jonna i sitt liv. En kreativ, driven men framför allt tacksam person. Du verkar vara så tacksam för så mycket som naturen ger oss och det glädjer mig något enormt. Tack för att du delar med dig av din magiska personlighet.

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh, så fint o höra att du känner så. Jättekul att få ta er från början av en ny skapande process.
   Har målat tre nätter i rad nu så det blir nog en grönlands-kollektion tillslut 🙂
   Och åhh…asså dina fina ord!! TACK! Och Dixi, du är min vän!! <3
   Även om vi aldrig träffats. Men det känns ju ändå som vi känner varandra lite. Du verkar vara en fantastiskt fin person. En riktig glädjespridare. Jag hoppas vi ses i verkligheten någon dag!

   TACK för allt fint du skriver ♥
   Kramar i massor!

   Reply
 12. Petra

  Förresten, Jonna visste du att om 3,75 miljarder år kommer vårt paradis slukas av Andromeda-galaxen. Det går bara drömma om skönheten som kommer dansa i universum när den dagen kommer. Färger och former i tusentals. Tänkt att få bevaka jorden slukas. Det skulle bli en ganska pampig bild tror jag.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh…det visste jag inte. Det fantastiska här är ju hur du beskriver det vackra i när det händer ♥ De flesta skulle nog se på det som något hemskt. Men du väljer att se vad otroligt magiskt det skulle bli. Och jag håller med….det skulle bli en pampig upplevelse..! ♥
   Kram på dig

   Reply
 13. Melissa

  The pictures reminded me of your paintings. Beautiful! But sad, too, as I could see the evidence of the climate changes.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ohh it did? Im glad you think that it reminds me of my paintings!!
   And yes..you can really see how the ice melted in some photos :/
   Lots of love ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Ja samma här, älskar de där vackra nyanserna! Kul att du också blir sugen på att måla!! 🙂
   Just do it! ♥

   Reply
 14. Anonym

  Inte så konstigt att du drabbas av lite idétorka ibland och ber om hjälp med ämnesuppslag. Det är då mer anmärkningsvärd att du hittar så mångt och mycket att berätta om. Som i dag om din upptäckt av fantastiska Grönland, is och klippformationer, djupblå issjöar som ser ut som dina målarklickar på vit kanvas. Helt underbart att du nu kanske har inspirerats till en ny kollektion. “Jonna Jintons Grönlandsperiod” 😉 Själv flyger jag ofta virtuellt med Google Earth VR och HTC Vive VR headset över hela klotet, ja även Grönland, men dessa högupplösta satellitbilder har jag inte set förut. Tack! Vilka färgar och formationer! PS Visste du att Grönlands arktiska huvudstad är Godthåb eller Nuuk och ligger på ungefär samma breddgrad som gröna Grundtjärn?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack! Och vad HÄFTIGT med VR?! Jag visste inte att man kunde flyga virtuellt med google earth. Det måste vara en fantastiskt upplevelse!
   Hoppas du kan ta en sväng till Grönland och se de högupplösta sattelitbilderna. Det blir nog coolt med vr 🙂

   Och vad roligt, jag hade ingen aning om att Grönlands huvhudstad låg på samma breddgrad som Grundtjärn. Hade fått för mig att det låg mycket, mycket mer norrut. Men vad kul, tack för infon! 🙂

   Kram ♥

   Reply
 15. Sandra

  Imagens incríveis!! Groenlândia é mesmo uma inspiração.
  Bela música, trouxe minha gata para perto do notebook.
  Acompanho e gosto muito do seu trabalho. Parabéns!

  Reply
 16. Janusz

  Spider creates a web from its own body. He is simultaneously the knowledge and the substance of its own creation. Spirit is like a spider but its knowledge and ability to
  transform itself into various forms are unlimited. I think this is what fascinates you so much about nature. Discovery of the surface of Greenland is just another stage
  in exploring this fascination.

  But Spirit, unlike spider, is also aware of its own creation and is aware of being aware – it is self-aware. Have you ever meditated on what it really means to be aware.
  Greatest wonders of this universe mean nothing in relation to an ultimate wonder of awareness because without it nothing can exist. It is so amusing to watch movies about artificial intelligence. As soon as some robot says that he is Steve, for instance, it is presumed that it is self-aware. It is an equivalent of recording your own voice on some device: “I am Jonna”, playing it back and considering a device self-aware. And awareness is who we ultimately are.

  Reply
  • Jonna Post author

   It is always so interesting to read your perspective on things. I always learn something new. Thank you for that Janusz! ♥
   And yes, i have been thinking alot of what it really means to be aware. But I have never really meditated on that.
   But awareness…its always there, it is what is me…but at the same time so hard to really understand what it is and where it comes from. When I think of awareness…i feel like i float away in my thoughts 🙂

   Hope you are having a lovely day ♥

   Reply
   • Janusz

    Yes, intellect is not able to think about awareness because it can not be turned into an object that intellect can examine. It is subtler than intellect. It does not have a beginning, end, name and form and this is why it can take any form. There is nothing for the intellect to grasp. It is intellect that appears within awareness. We can only know awareness by realizing that ultimately we are it.

    Being alone in nature usually stops the flow of thoughts in your intellect, light of awareness reflects undisturbed in it and produces feelings of peace and well-being. This is why people meditate. But as soon as they get back to ordinary life, a stream of thoughts appears from a causal body, produces emotions and urge to act absorbing their attention. Attention is no longer on the light of awareness but on objects. Causal body is
    a place where our karma is stored. Karma is simply a memory of the results of our actions from this and past lives. The real spiritual work is careful and fearless examination of the content of our causal body by looking at our thoughts, emotions, actions and events that happen in our lives. The goal is to reduce the stream of thoughts absorbing our attention, preventing us from realizing that we are awareness on a moment to
    moment basis. This hard and fast knowledge that we are awareness equals permanent happiness we glimpse in meditation.

    What may it mean in a practical terms ? For instance, you have had a lots of mysterious and mystical spiritual experiences most of the ordinary
    people would consider strange and unusual. And you still have lots of reservations about expressing any of them. How difficult was it for you to write “Sleep paralysis”. We live in a century when there is plenty of people talking freely about all kinds of strange stuff without any concerns.
    It is obvious that your reservations ask you for your attention and examination. It may be helpful to ask a question why do I have them. One can
    speculate that you had these experiences before and felt that it wasn’t the wise thing to talk about them openly, because it could have got you burned at stake for instance. More important, however, is to ask a question: how do I act now to put my reservations to rest, so they stop disturbing my intellect and emotions, preventing me from an assimilation of knowledge that I am awareness.

    Reply
 17. Lars 8463

  Gomorgon finurliga du
  Att i natten eller gryningen
  ta del av dina ord, bilder, musik.
  Är som att få göra en resa
  in i din känslo och tankevärld ❤

  Tack
  För att jag från min egen planet
  Får besöka dit universum.
  Jag tror jag förstår vad du känner
  även om du är eld.
  och jag är glöd.

  För att din eld värmer min glöd.
  KRAM

  Reply
  • Janusz

   One could not express more precisely and beautifully what Jonna’s blog is all about for many readers. By the way, did you notice how often our comments appear right next to each other ? Is that not strange ? We are like blog mates.

   Reply
  • Jonna Post author

   Tack Lars ♥ Så fruktansvärt fint skrivet.

   Haha yes, Janusz you and Lars are like blogmates. I have thought about that, that you often write comments right after each other 🙂

   Reply
 18. sandrajunhammar.se

  Alltså wow! ♥️ Så himla fint och inspirerande! Känner verkligen igen känslan när man är ute och fotograferar och det är så vackert att man inte riktigt vet var man ska göra av sig själv, eller hur man ska lyckas fånga allt det vackra och stämningsfulla. Jag vill liksom klona mig själv i dessa lägen och vara på flera platser samtidigt, haha!

  Filmen och bilderna var verkligen otroligt vackra, vilken planet vi bor på ♥️ Spännande med en ny tavelkollektion, känner på mig att den kommer bli magisk! KRAM

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh vad kul, förstår precis vad du menar! Skönt att någon kan känna igen sig i det där att man vill vara överallt samtidigt 🙂

   Och vad glad jag blir att du gillade filmen!! ♥ tack! KRAM

   Reply
 19. Dea

  Jag hittade nyligen fram till din blogg, trött och slutkörd efter en tid med för mycket arbete och för lite fri tid. Och har nu smått besatt bläddrat runt bland inläggen. Vilken värld som öppnar sig! Du gör mig glad och inspirerad och jag känner en spirande kraft att stanna upp och fundera på vart jag är på väg i livet och hur jag kan ta mig vidare åt det håll jag vill. Tack 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh…vad glad jag blir att du nyligen hittat hit, och att du fastnat för bloggen. Wow, det gör mig så himla glad o höra det!!
   Och att du känner dig glad och insprierad när du läst inläggen 🙂 Åhh, det är precis det jag önskar med den här bloggen. Tack snälla för dina fina ord! ♥ Och VÄLKOMMEN hit! 🙂

   Reply
 20. Magnus

  1,03 in i filmen tittar ET på oss! Visst, lite “skev” i ansiktet är han men nog finns dragen där. 😉

  Själv kan jag fastna med Google Maps och “resa” omkring, skapa resrutter, titta på andras bilder från platser jag “kommer till”. Det var så jag skapade rutten för förra årets roadtrip i USA. Det var ett väldigt bra sätt att förbereda sig inför den resan. Inte bara för att skapa själva resrutten utan också för att hitta sevärda saker och platser som vi nog annars hade missat. Dante’s View i Death Valley hade vi definitivt missat. Jag hade inte kört ut på en oansenlig liten väg som går rakt ut i ingenstans, i Death Valley, om jag inte hade vetat vad som fanns där den slutar.

  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha, vad kul att du såg ET 🙂 Ja tänkte precis samma sak nämligen. Man såg ögonen och näsan så tydligt.
   Ja google maps är ju också superkul! Och som du säger, det är prefekt att planera sin resa genom att följa vägarna och se vad som finns. Det är på det viset jag bestämde mig för att åka och upptäcka både Stora Sjöfallet och Stekenjokk. Hade ingen aning om dessa platser innan jag hade kollat upp dom på maps 🙂

   KRAM ♥

   Reply
 21. Mitra Sohrabian

  Tack älskade Jonna för inspirationen. så underbart, jag känner igen det. När man får ett upplevelse mitt natten och då är det bara sätta igång och skapar .Tack för den underbara filmen och fina bilderna.Många kramar

  Reply
 22. Stu

  Hej, yeah i like to cruise around on google maps too, that street view is great, i’ve been everywhere ;D
  Hmmm have you tried mixing layers of oils and acrylics? when they don’t want to sit on top of each other you can get cracks and splits, might give you something that you like in texture. it’s breaking the rules, but sometimes that’s best, just play with it 😉
  Ha en trevlig dag Jonna, it’s wet and autumnal feeling here so i think it could be a cinnamon pastry day, then into the workshop trying to get going again with jewellery…
  🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha, yes streetview is wonderful!! I always get so excited when I find a interesting place and than I see that they have made a street view there 🙂 Its like going there for real.

   No I have never tried mixing layers of oil and acrylics. I have actually never painted with oil. But thank you SO much for your advice! 🙂 I would love to try that out to get that cracked texture 🙂

   Sounds fun to get going with the jewellery! Hope it goes well!!
   Have a great week! Lots of love ♥

   Reply
 23. Monica

  Haha, jag såg rubriken och trodde att du var på Grönland, hade inte blivit förvånad alls:-). Tror också att de tavlorna blir succé, jättebra idé du fick, lycka till Jonna!

  Reply
  • Jonna Post author

   Hahah 🙂 Ja rubriken lurades ju kanske lite.
   Men jag hoppas att jag i framtiden får åka dit på riktigt.
   Och vad glad jag blir att du tror att tavlorna kommer bli bra. Jag håller på för fullt här hemma 🙂
   KRAM på dig

   Reply
 24. Annina Torino

  Vackert! Medan jag läste så tänkte jag att jaha så roligt, nu har vi fått en liten förhandsvisning av dina konstverk den närmaste tiden, och sedan lite längre ner i inlägget har du redan satt igång – underbart! Kram och ha det så jätteskoj på Grönland! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha vad roligt att du tänkte så, och sen bläddrade du längre ned och fick se att jag redan börjat. Många som tänkte så. Ni känner mig vid det här laget haha 🙂 Och tusen tack, glad att du gillade det! ♥

   Reply
 25. Johanna o Pano

  NU har jag ett tredje förslag på blogginlägg; I WWFs senaste nummer som jag just bläddrade i finns ett reportage om biologen o djurälskaren Anna Roos som jobbar med miljöövervakning på Grönland (tidigare Sthlm). Har även skrivit barnböcker om sälar mm. Tänk om du skulle hänga med henne som fotograf??!! Vore awesome! Vilken fantastisk plats ? ? ? ☀

  Reply
  • Jonna Post author

   ÅHH tack för tipset!! Hade ingen aning om att det fanns! Ska läsa mer om det och se om det passar till texturen jag vill få till på tavlorna.
   KRAM

   Reply
 26. Pamela

  The photos are extraordinary. It is incredible that if you pull out far enough in a landscape, the giant expanses resemble the tiniest human detail. Skin, fingerprints, veins.
  I think this says, if nothing else, that we are all part of the same thing. We are the rocks, the oceans, the planet. And that the planet itself is a living, breathing, entity. Something the native peoples have always known. And something the rest of us maybe “know”, but rarely live.
  When I was in school, we studied Mandelbrot’s Fractal theory, which basically says just that. That there is an order in what we may perceive to be random. We only have to look much bigger… or much closer, to see that all the parts connect back to each other.

  It really is all about perception. Or the courage to look beyond our comfortable known view. But it requires looking over the precipice to see it. You just have to believe you can fly. Which I think is why these images engender that intake of breath which is half fear and half wonder. It is overwhelming, but also inspiring.

  Reply
  • Jonna Post author

   Oh Pamela…how beautiful. You really put the words on how I feel aswell. That we are all one.
   Thank you for sharing these thoughts. Its just wonderful to read. So inspiring ♥
   Lots of love ♥

   Reply
 27. Veronica

  Åh det var ett tag sen jag var inne på din blogg men nu kastades jag direkt tillbaka till varför jag följer dig varje dag! Du ger så himla mycket inspiration! Det är nästan så att jag går upp och sätter mig och redigerar bilder, skriver eller målar nu direkt för jag blir så inspirerad av din genuina kärlek för det kreativa! Tusen tack för att du delar med dig av dina tankar och skriver en blogg som verkligen är en klass i sig! Ta hand om dig 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Men alltså… ÅH! Jag blev så tokglad av din kommentar Veronica. Herregud vad roligt o höra att du känner så när du läser min blogg.
   Du anar inte hur mycket det värmer i hjärtat ♥Tusen, tusen tack för dina fina ord!! ♥ KRAM!

   Reply
 28. Lily in Montana

  You do such honor to our planet with your captivating images and music, Jonna. Our Earth is so incredibly beautiful … we’re very fortunate to call this place home. I’m not surprised that you were inspired to create a painting after your “travels”. I’d like to add a little to Pamela’s beautiful words (thank you!) about us being connected to the earth in the most fundamental ways. For instance, when you look at the veins of a leaf, aren’t you seeing the rivers and streams that feed that tree? Correspondences are everywhere if we only pay attention, and our lives are so much richer by doing so.

  I completely understand the fascination with Google Earth and Maps – I’ve spent many, many hours that way myself. Looking at landscapes I’d never otherwise see from that perspective, and getting down to street level has been fascinating. In fact, wanting to know more about the houses and buildings has led to looking at real estate sites in several countries, getting a peek into some very interesting homes.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tusen tack Jenni!
   Den öppnar så fort jag kommit fram till ett bra fraktsystem. Just nu håller jag på att omorganisera webshoppen lite, på grund av att jag fick väldigt mycket beställningar utomlands förut, vilket den inte var gjord för. Varje dag tittar jag på olika lösningar nu, men jag hoppas verkligen att jag kan öppna den snart igen!! 🙂 Tack för att du frågar ♥

   Reply
 29. Mathilda

  Bor i en by här på Grönland och bilderna är vackra men ingenting i jämförelse med verkligheten. Får du chansen så åk hit någon gång, kan tänka mig att du skulle uppskatta detta mer än någon. Grym blogg förresten!??

  Reply
 30. Hanna

  Underbart att höra! Jag har varit på Grönland två gånger, och det är en fantastisk plats! Jag har varit helt överväldigad efter att ha varit där, och saknar ord för det jag upplevt där. Jag är doktorand i historia och har varit där i forskningssyfte (som fotograf för att dokumentera en övergiven gruvby). Det är många på min avdelning som forskar och skriver om Grönland, får jag sprida det du gjort vidare? Samt att vi håller på mycket med klimatförändringar och smäktande glaciärer… och konst är otroligt viktigt för att förstå sånt! Vilken otroligt fin blogg du har!

  Reply
 31. Myaraq

  Härligt Jonna! Jag kommer från Grönland och hade gärna haft en Grönlandstavla av dig för att pynta här hemma ?

  Nanook är ju förresten ett grönländskt ord och betyder isbjörn. Det är också namnet på ett av grönlands mest populära band, lyssna gärna på spotify!

  Reply
 32. Birte

  Fantastisk film! Och underbart att läsa att det finns fler folk som älskar Google Earth för att utforska världen, jag gör det ofta själv och önskar att det hade funnits en knapp som tog en dit på riktigt. Kul att du delade den upplevelsen med dig, tack!

  Reply
 33. Anonym

  Härligt! Jag praktiserade på en resebyrå som arbetar med Grönlandsresor. Gissa om jag blev sugen. Men ekonomin tillåter inte den typen av utsvävningar då dessa resor är väldigt dyra. Men ja jag blev så inspirerad av Grönland att jag på riktigt övervägde att flytta dit och arbeta. Men ekonomin gjorde att det inte fanns möjlighet helt enkelt. Så det fick stanna vid dessa bilddrömmar. Men drömma kan man alltid. Grönland är otroligt fascinerande. Det gjorde att jag även tittade på möjligheten att bo på Svalbard. Men deras infrastruktur omöjliggjorde den drömmen också tyvärr. Men nu bor jag inte så långt bort från dig i stället med lika vackra vyer som Grundtjärn och här finns nästan samma lugn.

  Reply
 34. Angelica

  Vilket underbart inlägg! Kan erkänna att min längtan efter Grönland är verkligen superstark. Vart ju inte mindre av denna video. Men det roliga med detta är att jag kollade på denna video tidigt på morgonen när jag vaknade, älskade hela videon, bilderna, musiken, ah helheten. Så kom min son upp som snart fyller 4 och ville kolla på vad jag såg. Så där låg vi under en filt i soffan och tittade tillsammans på min mobil. Han var helt trollbunden. Bäst av allt var att han inte visste att det var berg, is, snö, vatten m.m. Så jag berättade när han frågade vad som hände med den som föll i hålet att det inte var något som föll i utan att det är bilder på snö och is. Bara i vår fantasi ser det ut som olika saker.
  Senare den dagen kom han till mig efter han lekt en stund “Mamma kan jag få kolla på snön och isen”, och vi kröp upp i soffan så han skulle få kolla på videon igen. Så härligt att din blogg fångar även barn som är 3 år och 11 månader! hihi… Älskar bloggen!!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.