Nya projekt

Alltså nu märks det verkligen att det är juli månad. Det är den där månaden som man i fantasin tänker sig som lugn och avslappnad, men i själva verket så är det månaden när allt ska hända. Som om vi bara har en månad på oss att leva om året, så då måste vi klämma in allt där. Det är alltid mycket som händer i juli. Mycket aktiviteter och grejer utöver den vanliga vardagen. I år tänkte jag försöka se till att juli blir mycket lugnare, men först har jag några projekt kvar som ska göras.

Efter att jag kom hem från Göteborg så har jag bara haft en sak i fokus. En kommande utställning! Jag ska nämligen har vernissage och utställning på Forum i Junsele, mellan 10-16 juli. Det är en årliga “återvändarveckan”, så då är det mycket folk i rörelse i byn. Jag ska ha utställningen tillsammans med Moss Nilsson och en minnesutställning av Jonas Gulin.
Jag kommer visa upp lite blandade alster, både målade tavlor och fotografier. Vernissagen är måndag den 10 juli klockan 11-15. Därefter är utställningen öppen varje dag mellan 11-17. Jag kommer garanterat att vara där på vernissagen på måndagen, och förhoppningsvis på tisdagen också. Så om någon av er bor i närheten och vill komma förbi så är ni väldigt varmt välkomna! ♥
Mer info finns HÄR.

Det var så roligt, för jag hade inte riktigt förstått hur mycket plats jag faktiskt har på utställningen. Det var när jag kom hem från Göteborg som jag åkte och tittade och valde ut vart jag skulle hänga som jag insåg att jag hade 35 meter vägg att utnyttja. Det har liksom aldrig hänt förut. På tidigare utställningar har jag haft så hemskt lite plats att jag fått klämma in alla tavlor så det knappt ser bra ut. Det har aldrig funnits utrymme till det där lilla extra.

Så jag hade väntat mig ännu en liten skitvägg att hänga på haha, och trodde att jag knappt skulle få plats med de tavlor jag redan hade. Tills jag då såg att jag hade HUR mycket plats som helst. Då fick jag ju en massa inspiration och insåg att jag ville fixa iordning mycket fler tavlor och bilder än vad jag tänkt. Men jag hade ju inte väntat mig att jag skulle kunna ha så mycket bilder, så jag hade inga ramar. Så igår åkte jag och min mamma hela vägen till IKEA i Sundsvall och jag köpte så mycket ramar att det knappt fick plats i bilen.
Men jag ska ju inte ha alla ramarna till utställningen. Det är väldigt roligt att faktiskt ha ett gäng ramar hemma för mina bilder och målningar och för framtida projekt.
När vi ändå var inne på IKEA så ville vi ju ta en runda och titta på allt. Jag fastnade för det här köket. Så ljust och fint. Går ni också igenom en massa olika faser när ni är inne på IKEA?

För mig börjar det med en “woow” känsla. Allt är så fint och jag blir så inspirerad. “Så där vill jag ha det” och “Åhh…gud vad fint…så vill jag att sovrummet ska se ut”. När man sett ett antal rum känns det som HELA ens hus är gjort av dynga. Ingenting är lika vackert som detta. “Vart ska jag ens börja för att få iordning på allt?!”. Sen går känslan vidare i en matthet. Det brukar ske någonstans mellan kök och badrumsdelarna. Det känns inte ens roligt längre. Inspirationen är borta och jag orkar inte ta in mer vacker inredning. Det är liksom ingen idé. Som tur är så kommer man sen till restaurangen så man tröstar sig med lite god mat och en kaffe.

När man är mätt och glad igen så går man ner till favoritstället – undervåningen! Alla billiga grejer som man faktiskt har råd med. Man plockar på sig ett fint överkast och en vacker kaffemugg och lurar sig genast till känslan av att man nu kommer kunna få det där fina sovrummet eller det där fina köket. Sen, någonstans vid slutet så tvekar jag lite och kommer till en djupare insikt. Att ingenting av det jag handlar nu egentligen spelar någon roll. Ja det skulle ju vara ramarna i så fall. Jag kan få samma underbara känsla i mitt sovrum utan ett nytt överkast. Så då går jag och lite diskret lägger tillbaks några grejer igen.

Sen vid kassan är man helt utmattad. Man vill bara ta sig igenom det.
Jag har som vanligt råkat plocka på mig visningsexemplar så kassören får säga “Det här är ett visningsexemplar, så det går tyvärr inte att köpa. Men jag lägger det åt sidan bara, du behöver inte gå och lämna tillbaks det”. Jag bryr mig inte ens, och inser att jag nog inte behövde den där saftkannan heller.
Sen när man äntligen sitter i bilen igen så finns det ingenting jag längtar efter mer än att komma hem igen. Till allt som inte luktar nytt. Till ärvda möbler och urtvättade lakan.
Jag köpte i alla fall en gris åt Nanook som jag verkligen inte ångrar. Gud vad glad han blev för grisen. Jag tror aldrig jag sett en hund som blir så glad för presenter som Nanook blir.  Han springer runt i flera minuter i total eufori.
På kvällen efter att vi hade kommit hem så ville jag bara sätta igång med allt arbete inför utställningen. Skriva ut bilder och rama in och greja. Men jag kunde inte koncentrera mig, för min annars vita, rena vägg var nu nedkladdad av både mig och några söta barn som fick lov att måla när den ändå var täckt med färg. Det var ju för filmen jag gjorde i mitt samarbete med Samsung som jag målade den. Det var väldigt roligt att måla på väggen, och även om jag tyckte om färgerna, så tyckte jag inte om att ha en sådan vägg i min ateljé. Det kändes rörigt.
Så innan jag satte igång att jobba så var jag tvungen att måla den en första omgång.
Medan färgen torkade började jag sedan skriva ut bilder. Jag har ju en grym fotoskrivare nu men det tar ju extremt lång tid att skriva ut stora bilder i högsta kvalitet. Vilket var bra, för vid halv fyra på natten/morgonen kunde jag måla den en andra omgång innan jag gick och la mig.
Solen hade redan börjat lysa på träden på andra sidan sjön när jag gick och la mig. Det känns alltid märkligt att gå och lägga sig när den nya dagen precis vaknat. Men nu kommer det bli många sena nätter innan utställningen på måndag om jag ska hinna med allt som jag vill.
Idag har jag målat väggen en tredje omgång (den skulle behöva en fjärde men den struntar jag i ) och fortsatt med bilderna. Nanook har varit med mig hela tiden och legat på golvet i ateljén med grisen. Min lilla älskling ♥

Det var en liten update från senaste dygnet, så nu vet ni vad jag håller på med just nu! Ikväll blir det till att fortsätta här inne i ateljén. Hoppas att allt är bra med er!! Och ha en superfin kväll. Stor kram på er♥

32 Kommentarer på “Nya projekt

 1. Melissa

  Glad you are going to have plenty of room for your collection. I know, from experience, how hard it is to show off your work in a small crowded place. Good luck!
  I have the same problem when shopping with so many tempting things. I always go through my cart, before checking out, and realize that most of the stuff I don’t need and put it back. Sometimes, having too many choices is not a good thing!

  Reply
 2. Dixi Wonderland

  Va roligt att du ska ställa ut igen 😀

  Jag måste även fråga angående filmen som en kvinna gjorde om dig. Kommer den komma ut så att vi kan se den? Minns att du skrev att SVT tackade nej (korkade som dom är haha) men kommer ni kunna lösa det på annat sätt? 🙂

  Reply
 3. Annika

  Ja, du får meddela när du är på gång så låser jag upp. Vi har varit på Forum idag och börjat hänga upp Jonas Gulins och Moss Nilssons tavlor. Det tar tid att organisera upp och hänga tavlor!
  Mvh Annika F

  Reply
 4. Meja

  Extra härligt att läsa din blogg idag och få se alla dina fantastiska bilder. Du är sannerligen ett fullblodsproffs på att fotografera och dina bilder är ena rama friskvården för mig (idag är det tre år sedan min tre år yngre bror gick bort). Behövde få se lite vackert denna dag!
  Synd att jag är alldeles för långt bort för din utställning.
  Lycka till!

  frugurkmeja.blogspot.se

  Reply
 5. Anders

  Hej Jonna!
  Tack för din beskrivning av din dag – eller rättare sagt: dygn! Se bara till så att du inte stupar av trötthet rätt som det är…
  Du hinner klämma in mer på en dag än vad undertcknad hinner/gitter på en vecka, minst Man kan få komplex för mindre, men OK, du har en utställning att färdigställa, så:kör hårt! Lycka till med utställningen!
  Har du hört eller sett att Spelmansstämman i Bingsjö i Dalarna i år handlade väldigt mycket om vallåtar, kulning m.m.? Tänkte bara nämna det!

  Reply
 6. Jenny

  Spännande med så stor utställning!
  Och haha, känner igen det där med Ikea-grisen! Min hund är helt tokig i Ikeas mjukdjur, det började med en panda för några år sedan (är inne på panda nr. 5 nu…) och nu innehåller samlingen även en älg samt en likadan gris som Nanooks!

  Reply
 7. E

  “Alla billiga grejer som man faktiskt har råd med” Varför låtsas du som du faktiskt inte har det jäkligt bra ställt nu? Passar det inte in i din image ?

  Reply
  • Ninna

   Hej E,
   Vad vet vi egentligen om hur bra ställt Jonna har det? Jag är själv egen företagare och konstnär, och de utgifter jag lägger i mina projekt gör att jag sällan går så mycket plus över huvud taget, trots att det kan se så ut om någon ser på mitt cv med stipendier, utställningar och uppdrag. Visst, Jonna samarbetar med stora företag, men det är också hennes enda inkomstkälla, och hennes projekt kostar, fotoutrustning kostar, reseutgifter, att bo och leva kostar. Jonna göra stora projekt och lägger ju säkert ut mycket pengar på dem. Tror det finns många av läsarna här som har det betydligt bättre ställt än hon har.
   Ta hand om dig och hoppas du har det bra!

   Reply
 8. Liza

  Haha, jag skrattar så jag gråter, känner så väl igen mig på din beskrivning över ditt IKEA besök 🙂 🙂 🙂 Jag känner precis som du 🙂 Så roligt med vernissage i Junsele, jag kommer !! Har visserligen 20 mil att åka, men det är det värt <3
  Kör inte slut på dig innan utställningen nu bara.

  Kram

  Reply
 9. Lotta

  Jag sitter här och skrattar. Innan jag läste så tittade jag på bilderna (brukar göra så), och när jag såg grisen så tänkte jag “Den måste vara till Nanook,” för Loke fick precis en likadan. Han med for runt som en galning med den där grisen. Som han älskar den. Den har hållit förvånansvärt länge, med tanke på hur han ruskar runt på sina mjuksidjur. Jag stoppade undan den för ett tag sedan innan den blev totalt demolerad, så det blir nog ett glatt återseende när han får tillbaka den.

  Jag både älskar och avskyr IKEA för precis samma anledning. Och inte behöver vi mer möbler eller inredningsprylar. Vi har kvarlämningar från flera generationer både i huset, uppe på vinden (som tar upp halva övervåningen), och i det gamla boningshuset. Egentligen vill jag rusta upp och “fina” till dem lite, men det är så mycket jag vill göra här med allt gammalt så det blir oftast korvstoppning och så blir inget gjort istället. “Ett steg i taget” har inte riktigt satt sig i den delen av hjärnan som hanterar alla dessa sidprojekt ännu. Haha

  SÅ spännande det låter med vernissage. Och vad kul att du fått så mycket utrymme att hänga upp på! Nästa vecka ska jag, min dotter och Loke över till Ramvik/Härnösand på tio dagars semester, så jag tänker tusan ta chansen och åka upp till Junsele. Så långt borta är det ju faktiskt inte. Hinner inte upp förrän söndagen förmodligen, när vi är utvilade efter bilresan över. Min dotter älskar ju att rita och måla också, och hon blev alldeles fascinerad (och förfärad) över din video där du målar på väggen. “Pappa skulle bli tokig om vi målade på väggen.” Haha Men hon liksom jag kommer uppskatta att få titta på lite konst.

  Mycket jobbarglädje till dig nu, och ta hand om dig mellan alla dessa projekt. Stora kramar. <3

  Reply
 10. Lindan

  Men guuud så roligt med uställningen – och att du fått så mycket plats!! Tjohooo!! 😀 Grymt ju!! Hade varit såå kul att komma dit, men liite långt att åka…..:/ Så det får bli vid ett annat tillfälle! Hur som helst – STORT LYCKA TILL!! Du kommer såklart göra succé!! 🙂 <3

  Alltså…Nanook är ju bara FÖR underbar!! Dog söthetsdöden litegrann när jag såg honom ligga där på filten, med sin lille grisekno..haha…..GULLKASTRULL!! <3 <3 <3

  Nu är det snart bedtime här….Har precis varit och hämtat ut två böcker jag tog mig råd att beställa (trots att jag inte hade råd…Men ibland måste man ge sig själv lite presenter..Särskilt när man inte har någon hund att skämma bort, eller hur!? 😀 Så nu ser jag fram emot att bädda ner mig och börja läsa….Har ju snöat in lite på det här med magi (vem vet, kanske har din magiska utstrålning och dina magiska bilder lite skuld i detta..?? 😉 😉 ), så beställde en bok som hette "Stora boken om magi", och en som hette "Vit magi, för svarta stunder"……
  Nog för att det redan hänt en del magiskt på sista tiden….Men jag ser fram emot en extra magisk sommar ute i Himmelsdalen, under månens sken, och kraft…..

  Stor kram, och hoppas du får sova lite..NÅN natt, din lilla nattuggla!! <3

  ps. Jag blir oxå matt av Ikea….!! Guuuud….!!! Och vid varje besök HELT säker på att jag gjorde rätt i att inte skaffa egna barn….;)

  Reply
 11. Moa

  Hej!
  Det var jag som serverade dig på Ikea och jag önskar verkligen att jag hade sagt något, för jag har sett upp till och beundrat dina fotografier och val av liv i flera år. Men jag blev alldeles för nervös, haha..
  Jag hoppas maten smakade jättebra!!

  Stor kram, Moa

  Reply
 12. Lars 8463

  Gomorgon eller gonatt
  Ska packa ut det sista för att sedan
  åka hem till fyra veckor.
  “vet inte vad jag ska göra, tar det
  som kommer efter väder och lust.
  Paddla, vandra i skog och fjäll etc.
  Om dåligt väder, göra en del
  pappersjobb, planera hur jag ska
  göra om förvaringsutrymmen.
  Så jag ska stanna till i Birsta
  och” låna” lite idéer.

  Läste först “voov” istället för “WOOW”
  Funderade varför du fick känslan
  av att “skälla” på IKEA?!
  Läste sedan resten av texten 😀
  Glad att det inte behövs någon
  vetenskaplig utgrävning för att
  få se några av dina tankekedjor ❤

  Jag har känslan, här är listan!
  var är grejerna?!
  Men jag har sällan bråttom så jag brukar provsitta och provligga
  lite överallt. Lyssna på alla röster.
  För det är som ett litet hav
  av känslor och drömmar.
  Från va faaan är vi inte klar nu?!
  Till WOOW!!! va FINT!!! JA!!!

  Nä nu ska jag samla ihop mig
  och åka. Önskar dig en jättefin
  utställning nu när du har utrymme
  att jobba med
  Och ta ta hand om dig! ❤
  Det vet jag att du gör
  men skriver det ändå!

  Och du
  Du har redan världens
  FINASTE överkast i sovrummet
  för du har Johan!

  Kram

  (Ja jag är galen! 😀)

  Reply
 13. Janusz

  Without this drive to improve material aspect of our lives we would still live in caves but how much is too much ? The most precious commodity we have is our ability to focus our attention on something. If we focus it on impermanent objects this is what we will get – impermanent happiness. Everybody has to decide for himself/herself.
  Shopping makes me very tired these days. I just want everything as simple as possible so I am not bothered by it.

  Ikea is a dreadful place. I wonder if its stores in Sweden look the same as in Canada. Uninviting entrance, floor layout like in a labyrinth to make one spend there as
  much time as possible, no windows. Luckily the designer provided a lots of shortcuts. If one pays attention to the sick logic of this place, one can zip to a desired section in no time and get the hell out. I still shop there for some small items because they are of good quality at reasonable price.

  Nanook is supercute with a pig. Good luck with an exhibition.

  Reply
 14. Rania {Northbound Journeys}

  Ack och ve att det tar typ 2h till Junsele härifrån, hade varit sååå kul att komma – speciellt när du får så mycket plats på utställningen! I år ska jag börja övningsköra så den dagen jag har eget körkort kommer jag gladeligen köra för att gå på dina utställningar 😀

  och gud vad målande och bra beskrivning av upplevelsen på IKEA haha, känner igen mig! Ska dit nästa vecka och ska försöka att inte dras med i konsumtionshetsen och att allt det där nya är finare än det jag har hemma!

  Reply
 15. Johanna - Panospoint.se

  Det här inlägget gav inte samma mysiga, fina känsla till mig som de annars alltid brukar ge,,Lät lite som ikeareklam 😁 o själv är jag helt ointresserad av deras masonitmöbler målade i giftiga färger. Men smaken är självklart olika o jag gillar gamla grejer i bra material som riktigt trä som man renoverar försiktigt o målar med linoljefärg. Kände också hur hjulen snurrar fort fort,,Själv behöver jag ha en jämn lunk, efter ha haft utmattningssyndrom är jag “allergisk” mot hets o stress,, O trivs bäst i friska luften o lugnet på landet,,Superkul med utställningen o förstår verkligen din iver samtidigt!! 😊 All lycka till med den o kom ihåg andas, pausa o vara rädd om dig! 🌸 🌸 🌸

  Reply
 16. Mona

  Ha ha, verkligen igenkännande angående Ikea! När vi byggde vår lilla fjällstuga var jag och min man till Ikea och köpte kök (och allt annat), efter timmar med självplock och sju vagnar senare var vi helt slut. Efter det tog det flera år innan jag besökte Ikea igen! Hemkörning är verkligen en bra idé vid lite större inköp! 😄
  Stort lycka till med utställningen! 💛

  Reply
 17. Erika. F

  Tror vi är många som känner igen oss angående Ikea, jag inget undantag. 🙂 Brukar drar det största andetag någonsin när jag sitter i bilen igen och pustar ut. Har lite trasigheter i det kroppsliga därav att det är värt hur mycket som helst att få sjunka ner i bilsätet. Att lämnar tillbaka vissa saker man plockar på sig har nog inte så mycket med mindre bra ekonomi, för egen del när jag lämnar tillbaka är det för att det är onödigt helt enkelt, varför försöka pressa in mer i skåpen som redan är fulla, ja nästan i varje fall. Jag brukar bli helt hispig av glädje när jag kommer till avdelning med konstgjorda blommor i olika utförande, samt alla fina krukor, mina ögon far fram och tillbaka som pingpongbollar. 🙂 Lycka till nu Jonna med din utställning, hoppas det går bra och att du inte sliter ut dig totalt.

  Reply
 18. Skorpan

  IKEA för mig är som en enda jättestor låtsasvärld fylld med möbler av tvivelaktig kvalitet. Nej tacka vet jag riktigt trä, stora tunga vackra ärvda skåp och stolar. Tycker du ska känna dig stolt över dina “gamla grejer” och din fina stuga. Har du inte sett hur folk gör som flyttar? Jo de sätter ut en annons på blocket och säljer RUBBET. Inget av affektionsvärde alls att spara, bara att köpa nytt på nästa nära IKEA…

  Reply
 19. Cina

  Lycka till med din utställning!! Du är så duktig/kreativ och begåvad. All lycka nu och i framtiden!

  Reply
 20. Maowlin

  Känner igen upplevelsen på Ikea! Och grisen är standardpresenten till min hund också, hon blir glad i början och bär på den i en evighet. Sen plockar hon ut allt vadd ur den när man minst anar det…

  Reply
 21. Magnus

  Äntligen helg! Det har varit en kämpig vecka med mycket strul på jobbet. Brukar bli så när semestern närmar sig och många redan har börjat sin semester. Ska försöka ladda upp med extra energi nu i helgen så att jag orkar ta mig igen den sista arbetsveckan också.

  Lycka till med utställningen och alla förberedelser!
  Stor kram!

  Reply
 22. J

  Jag undrar om vi kommer kunna se naturens älva alltid uppkopplad? Det hade varit perfekt om man kunde lägga upp den på youtube eller något

  Reply
 23. Pia

  Hihi så härligt att höra faserna du går igenom på Ikea! Så sant!! När man går där så känner man att “åh det där vill jag ju ha och den där!” Osv…sen kommer man hem och känslan är borta, de där sakerna är inte så viktiga…:)
  Såå gulligt bild med nanook och gosedjuret!😍

  Reply
 24. Erika

  Så roligt med vernissagen! Så tråkigt att missa den. Åkte från Junsele häromdagen efter att ha hjälp föräldrarna att flytta ut från Prästgården i byn. Önskar dig ett stort lycka till! Kanske det dyker upp fler chanser att få se en utställning med din konst. Kram!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.