Platsen jag älskar

Jag har varit i många skogar de senaste åren. Jag älskar att känna hur varje skog har sin alldeles egen känsla. Som en historia, en själ som andas genom varje trädstam, och genom marken, mossan och stenarna. Under åren har jag hittat mina guldställen. Platser i skogarna som har det där extra, som inte riktigt går att sätta ord på. Man måste vara där och känna marken, luften, dofterna, ljuset, ljuden, energin, för att förstå.
Trots att jag varit i olika skogar i flera mils radie så är det ändå skogen som ligger precis bredvid där jag bor som jag tycker om allra mest. Det tar mig bara två minuter att springa dit. Och när jag kommer in i skogen känns det som att kliva in i en sagovärld.
För mig är den skogen trygghet.

Speciellt de senaste månaderna har jag verkligen upptäckt hur mycket jag älskar den här skogen. Det finns små skogstjärnar lite här och där, vackra höjder att se ut över sjön på och gamla, gamla granar som känns så snälla. Det finns en plätt med den mjukaste mossa som är min skogssäng där jag lägger mig ner ibland. Det finns en gammal tall som jag brukar sitta vid och samla inspiration. Ljust faller in genom träden på ett alldeles magiskt sätt och trots att jag går dit flera gånger i veckan numera så känns det lika förtrollande varje gång. Hela skogen ger mig en vänlig känsla. Som att den vill mig väl, och det är så fint.

Är så tacksam för denna skogen. 
101203101201101208101204


101213101209101211101206

27 Kommentarer på “Platsen jag älskar

 1. Per Asp Bölen Junsele

  Vilka bilder och jag som jobbar i skogen förstår hur du menar å känner där är man trygg från allt utom när björnen kommer fram till maskinen

  Reply
 2. Stu

  Your forest is just as an extension of your house 🙂 you live there as much as at home with different places to sit and be depending on time of day or season, just like different chairs or rooms at home. Benefits of living in the countryside 🙂

  Reply
 3. Asta

  Vilken lyx att ha din plats precis utanför dörren. Jag har också en sådan skog, men jag får köra ett par mil för att komma dit så det blir inte lika ofta.

  Reply
 4. Evy

  Oj vilken vacker skogsväg du fått på bild där. Älskar sådana där små vägar och ser mig själv ridandes där på en snäll häst där vi båda lyssnar på fåglarnas kvitter och vindens brus i trädkronorna. Underbart. Gärna en labbis som skuttar runt omkring bland träden också 😉

  Reply
 5. Bodil

  Som alltid; underbara bilder och ord från dig.
  Jag fotograferar, på mycket blygsam nivå. De foton jag har på väggen hemma är de jag har en relation till.
  Jag kan tycka att bilder från någon annanstans är fina men jag vill ha mina egna på väggen.
  Var och en är hemma i sin egen skog.

  Reply
 6. Christoffer B

  Jag blir så glad när jag läser det här. Snacka om att du är rätt person på rätt plats. Mitt i allt elände som händer i världen så finns det iallafall en person som får leva sitt liv som hon vill, och dessutom verkligen uppskattar det och är genuint tacksam. Jag tror det är många som följer din blogg av just den anledningen. Bara tanken på det lyser upp tillvaron på något sätt, och ger hopp. Jag önskar verkligen att du alltid får ha det så..
  Känner verkligen igen mig också, fast skogen jag har 5 minuter bort är inte lika vacker, för nära stan egentligen, men det är iallafall “min” skog och jag är glad för att den finns där. Många gånger har den skänkt tröst genom åren, som en god vän man alltid kan komma till, som alltid lyssnar. Som du säger, den är trygghet. ♥

  Reply
 7. Johan

  Efter en hektisk, lång och slitsam dag bland oljud, maskiner och vrålande människor så behövde jag verkligen se och läsa om det här…
  Bara blotta anblicken av de vackra och harmoniska bilderna gör att lugnet lägger sig över en. Man stabiliseras på något sätt.
  Den välbekanta glädjen finns självklart alltid där, men den sträcker sig en bit längre då man känner det du känner och man vet att du förtjänar varje liten del av den. Nu kommer jag att sova gott. God natt! Kram

  Reply
 8. Jenny - En Vintage Saga

  Skogen är verkligen en magisk plats som skänker en ett lugn. Ett lugn som är livsviktigt i dagens stressiga värld. Jag växte upp med att vara i skogen och kommer nog alltid längta till skogen och dess lugn, när saker bli för kaotiska i vardagen.

  Reply
 9. Ramona

  God morgon 🙂
  Vilken underbar skog. Jag älskar att vara i skogen men det blir inte av så ofta tyvärr.
  Men tycker det är så mysigt att ta med sig en fika korg och bara gå och gå.
  Superfina bilder <3 Kram och ha en fin dag

  Reply
 10. PJ:s byffé – från by till fe

  Härliga bilder, speciellt den tredje bilden. Varma, fina färger.
  “varje skog har sin alldeles egen känsla” – visst är det så. Själv älskar jag de skånska bokskogarna när de först löven spricker ut. Ett mera förunderligt ljus under de höga trädkronorna får man leta efter. Det borde alla få uppleva.

  Här en länk till: Skogsbad läker. En artikel i stil med ditt inlägg.
  http://www.vardagspuls.se/bloggar/hillevi-wahl/skogsbad-laker/

  Reply
 11. Magnus

  Härliga bilder, och det är inte svårt att förstå varför du gillar att vara just där.
  Önskar att jag hade en sådan gammelskog i närheten. Att få gå bland höga, gamla träd och lyssna på naturens ljud hade varit underbart. Hade verkligen behövt det just nu!
  Ha en fin dag!
  Kram!

  Reply
 12. Sara

  Jag skulle också vilja bo i en skog som jag får god kontakt med, bor i stan nu. Jag och min familj brukar åka till en skog som är så enormt vacker men den känns så ledsen och upprörd. Får en känsla av att man måste vara försiktig med den. Jag är noga med att visa den respekt. Det visar jag ju alla skogar men extra mycket den. Jag har talat om den här känslan med familjen, men dom viftar bort det. För ett halv år sedan blev jag mamma. Min bebis har varit i den skogen två gånger och varit jätteängslig, första gången storskrek hon rent av. Fast än hon sovit och ammats och var nära. Vi brukar åka dit för att det är en bra svampskog. Jag visste helt säkert att hon skulle må bättre i andra skogar där också jag mår bra. Och precis så var det, hon älskade andra skogar. Ingen jag känner förstår detta så jag tänkte att jag ville dela med mig. Stort tack för att du delar med dig av ditt liv. Kram

  Reply
 13. Brittan

  Vilka fina bilder, är så härligt i skogen nu:) Jag och hunden brukar vara mycket i skogen men denna vecka får vi hålla oss därifrån, det är älgjakt här nu. Synd nu när det är så fina dagar. Men hinner nog kanske ut en sväng i em, så håller tummarna att solen är framme då:)

  Reply
 14. Barbro Tjernström

  Hej Jonna.
  Skogen är mitt stora rum, och jag brukar tänka så när jag ibland bor i stan i en tvåa. Jag har alltså en trerummare. Här i Skorped har jag skog runt omkring och nära till.
  Det är lyx.
  Barbro

  Reply
 15. Sara ~ Candis

  Jag älskar skogen, men samtidigt har jag en enorm skräck för den. Bävar för att gå själv i en skog, men samtidigt älskar jag det. Otroligt vackra bilder som alltid <3

  Reply
 16. Tilde

  Hej Jonna!
  Jag har följt din blogg under en längre tid och jag blir alltid lika glad över ett nytt inlägg.
  Jag växte upp i Uppsala nära naturen; skogen, vattnet och allt som hör där till. Många somrar och vintrar har även spenderats i farfars barndomshus i Staggträsk, en liten by nära Sorsele i Västerbottens län. Ett andra hem, en trygghet med spegelblanka sjöar, stenugnsbakade tunnbröd, vackra skogar och myggor i tusental. Med norrsken, obeskrivliga stjärnhimlar och naturen så nära det bara går.
  Just nu lever jag motsatsen till mitt liv i Sverige. I höstas flyttade jag till Nairobi för att plugga ett år på den svenska skolan här. Jag bor på internat, leker med de gladaste barnen jag någonsin träffat på en skola i slummen, åker på safari i Maasai Mara och hoppar bungee jump (!!!). Jag älskar Nairobi och jag ångrar inte för en sekund att jag åkte hit. Jag älskar hur levande staden är och hur de flesta lever på mycket mindre än de flesta i Sverige men ändå visar så mycket mer kärlek och glädje än jag någonsin sett på Uppsalas gator.
  Men jag älskar också naturen och lugnet. Jag kan uppskatta att få vara själv ibland, och hemma brukade jag gå ut i skogen när jag ville vara det. Här måste jag stänga in mig på mitt rum på internatet och det kan kännas instängt ibland. Samtidigt som jag känner mig friare här än jag någonsin gjort i Sverige. Det jag ville komma fram till var i alla fall ett tack för att jag genom din blogg kan få komma nära allt som jag älskar med Sverige, samtidigt som jag genom att bo här får komma nära allt som jag älskar med Kenya. När Nairobis avgaser känns kvävande och internatets väggar trycker så kan jag alltid gå in här och få en glimt av skogen, vattnet och den friska luften. Lite lugn i denna hektiska man ack så underbara stad. Tack!

  Reply
 17. Henry

  Tack för din personlig empathise skog Beskrivning,
  Jag känner mig som i min skog här!
  Romantisk konstnärliga bilder! Kram ♥

  Reply
 18. Annica

  Men Jonna…så underbart beskrivet, helst dom här meningarna: ” Jag älskar att känna hur varje skog har sin alldeles egen känsla. Som en historia, en själ som andas genom varje trädstam, och genom marken, mossan och stenarna. ” Precis så är det 🙂

  Reply
 19. Elisa

  Underbara bilder!
  Kommer det fler avsnitt i berättelsen om dej? Jag väntar på det och var inne och kollade då jag trodde ett nytt skulle kommit upp på svtplay i torsdags. Dom första två var ju så bra och mysiga! 🙂

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.