När man bara vill gråta en stund

Tack för era jättefina ord på förra inlägget. Det ger mig ett välbehövligt leende på läpparna efter en lång dag. Jag kom precis hem efter en sväng till Sollefteå. Det är inte klokt vad många timmar som springer iväg varje gång jag ska in till stan för ett ärende. Men det är ju inte så konstigt när bara två timmar går i restid. Nu har jag i alla fall kommit hem och gjort upp en eld och gett lille Nanook mat och ska strax ut på en promenad med honom.

Jag borde egentligen inte skriva ett blogginlägg nu för jag känner mig lite tom och nästan så jag bara vill gråta en stund. Haha, jag vet att det är löjligt, men det är så det känns just i denna stund, och vissa dagar är bara mindre bra helt enkelt.
Jag är lite ledsen över en sak som egentligen bara är materiell men som betyder så mycket för mig. Jag insåg nämligen tidigare idag att min kamera har gått sönder. Eller en viktig funktion i kameran. Den kan inte fokusera skarpt längre. Inte automatiskt i alla fall, och gör jag det manuellt så är det ändå bara 50% av gångerna som bilderna blir helt skarpa. Jag har märkt det av och till under några veckor nu att den har allt svårare att hitta fokus, och att jag inte längre kan lita på att den fokuserar automatiskt så jag blir tvungen att göra det manuellt istället, vilket försvårar i många bilder som jag vill ta.

Igår var jag ut i skogen och skulle ta en serie ganska avancerade bilder som jag planerat inför länge. Som jag drömt om att ta i över ett år. Jag hade ställt upp kameran på ena sidan av en tjärn och sedan sprang jag runt hela tjärnen, eftersom jag själv skulle vara på andra sidan. Jag kommer inte gå in i detalj på vad det är för bilder, det får ni se längre fram, men jag höll i alla fall halvt på att förfrysa mig under de tjugo minuterna jag knäppte kort med fjärrutlösaren. Jag hörde ljudet av kameran på andra sidan tjärnen och allt verkade gå superbra. Sedan sprang jag tillbaks till kameran med hackande tänder, fötter utan känsel och rödblåa händer, men med ett stort leende och glädjeskutt för jag anade att det säkert skulle bli jättebra bilder! Jag var så förväntansfull, men när jag kom till kameran så såg jag till min besvikelse att ALLA hundra bilder blev ur fokus. Det gjorde nästan ont i hjärtat! Eftersom bilderna i övrigt blev över förväntan, och ljuset var alldeles magiskt, men zoomade man in så var ingenting riktigt skarpt. Jag frös för mycket för att kunna ta om bilderna då, så jag hoppas så innerligt att det blir bra ljus i morgon också så jag får en chans att försöka igen. Hade nämligen hoppats på att få dom klara så att jag kunde skicka in dom som en del av mina bidrag till Liljevalchs.

Men det var egentligen idag som jag insåg att fokusen verkligen inte fungerar längre. Var även ute idag för att ta en serie andra bilder som även de var ganska krävande att ta. Men det jobbigaste av allt var att de inte blev fokus på bilderna. Jag var tillslut tvungen att göra allt manuellt vilket var otroligt svårt att få till, och dessutom blev många av dom ändå inte skarpa. Jag svor så det ekade i skogarna.

En av kamerans mindre imponerande fokus-försök idag. För det mesta hittar den "nästan" fokus, men ibland blir det bara helt och hållet fel. Ca 50 bilder blev såhär idag när jag lät kameran fokusera automatiskt.

En av kamerans mindre imponerande fokus-försök idag. För det mesta hittar den “nästan” fokus, men ibland blir det bara helt och hållet fel. Ca 50 bilder blev såhär idag när jag lät kameran fokusera automatiskt.

Så det var en tung sak att inse idag. Om kameran är trasig känns det nästan som en del av mig är trasig. Och jag kan omöjligt skicka in kameran på lagning just nu, eftersom jag inte kan vara utan den. Det skulle vara som att sluta gå till jobbet i några veckor. Men jag ska ringa några samtal i morgon, och se vad som gäller vid försäkringen. Så länge får jag helt enkelt ägna ännu mer kraft åt att få till skärpa på bilderna. Det går ju om jag verkligen försöker. Bara att det blir så himla mycket svårare.

Så, nu har jag gnällt om mina kameraproblem. Det känns verkligen hemskt att en sådan “materiell” sak kan påverka mig så mycket men det är ju mitt allra viktigaste verktyg idag, och så mycket mer än bara en sak.
Men jag tänker inte oroa mig eller vara ledsen för detta mer för det är ingen idé alls. Det gör ju bara saken värre. Det löser sig alltid på något sätt!

Bjuder på en liten "Bakom kulisserna"- bild från idag, när jag skulle upp på en stor sten för att kolla om skärpan blev rätt. Det kändes som att bestiga Mount Everest. Här blev skärpan rätt i all fall, men när de "riktiga" bilderna skulle tas fick jag göra om det två gånger.

Bjuder på en liten “Bakom kulisserna”- bild från idag, när jag skulle upp på en stor sten för att kolla om skärpan blev rätt. Det kändes som att bestiga Mount Everest. Här blev skärpan rätt i all fall, men när de “riktiga” bilderna skulle tas fick jag göra om det två gånger.

När jag ändå är inne på tråkiga nyheter. Jag har ju sett att många av er frågat efter tredje avsnittet av dokumentärserien om mig. Jag trodde ju själv att det skulle komma ut i torsdags, men fick höra här om dagen att det bara blir två avsnitt. Det räcker ju egentligen gott och väl, och jag är så nöjd och tacksam för de avsnitten, men jag hade ju väntat mig ett tredje och hade ju även sagt till er att det skulle komma tre avsnitt. Men hoppas ni inte blir allt för besvikna!

Men det är ju faktiskt så att dokumentärfilmaren Mitra Sohrabian, som följt mig under några dagar varje årstid under ett helt år, håller på att klippa ihop allt nu till en längre dokumentärfilm. Hennes dröm är ju att filmen sedan ska köpas av SVT så att den visas på TV, och jag håller verkligen tummarna att hon får ut sin film! Då har vi ju något mer att se fram emot när det gäller den biten.

Så, nu ska jag inte uppehålla er längre med massa gnäll. Om ni också har något att klaga på så kan ni ju passa på nu! 🙂
Nu ska jag ut med Nanook och ladda om batterierna.

Önskar er en fin kväll! Kram på er ♥

22 Kommentarer på “När man bara vill gråta en stund

 1. Jenny - En Vintage Saga

  Vad jobbigt för dig att kameran ska krångla. Det är klart att en sådan materiell sak påverkar dig mycket eftersom det är ditt jobb och yrke att fota. Hoppas att det är något som går och lösa, eller måste du köpa en nya kamera nu?

  Reply
 2. Madeleine

  Fyfan vad tråkigt 🙁 kan helt klart förstå att kamerakrångel inte direkt var en glad nyhet för dig just nu. Hoppas verkligen det löser sig, jag håller tummarna! 🙂

  Reply
 3. Johan

  Åh nej….Herregud, så som jag lider med dig. Blev alldeles tom när jag läste… Man har ju utan tvekan förstått hur otroligt viktig den är för dig, att den är som en del av dig… Förstår att du är ledsen och du får vara det och även gnälla hur mycket du vill. Det är mer än befogat. Önskar man kunde göra något..
  Hoppas verkligen att det går att lösa på något vis. Håller tummarna för dig!
  Tråkigt att det inte kommer ett tredje avsnitt, men de två som släppts är ju så himla bra så det behövs ju egentligen inte ett tredje. Vi får även hoppas att den längre dokumentären går hela vägen och hamnar på TV! 🙂 Tror starkt på det!
  Tänk inte mer på allt detta nu. Det ordnar sig ska du se 🙂
  Varm kram <3

  Reply
 4. livingwithmycamera

  Oj vad tråkigt! Har du provat med annat objektiv? Alltså jag funderar på om felet är i kamerahuset eller i objektivet..
  Hoppas det inte är ett allt för krångligt fel… 🙁
  Du har kameran med dig ute när det är kallt och jag hoppas du kommer ihåg att ha den i en köldsluss när du kommer in så det inte bildas kondens om det värms upp till rumstemperatur allt för fort? Men det visste du säkert redan att man ska göra..
  Hoppas att problemet löser sig för dina bilder är fantastiska!

  Reply
 5. Emschen

  Om min kamera hade gått sönder hade världen rasat för mig. Det är ju mitt andningshål att fotografera!
  Hoppas du får rätt på kameran utan att behöva vänta i flera dagar och kanske veckor!
  Kram

  Reply
 6. Christoffer B

  Tråkigt att höra! Men skönt att du verkar kunna ta det med ro. Sådär är det ju med teknik, alltid nåt som ska krångla. Jag säger som när en kund kommer in med en bil som ska lagas och är förvånad och irriterad över att den gick sönder precis just nu. Det är snarare ett mirakel att den ens fungerar i vanliga fall! Med tanke på hur komplicerad all teknik är idag.. Det finns ju alltid två sätt att se på saker här i livet.

  Kul att Mitras dokumentär är på gång! Ser fram emot det. Hon visar den väl även om den inte blir såld hoppas jag? Vore ju såklart häftigare att se den på SVT dock. 🙂

  Lycka till imorgon, vi får hoppas på bra ljus! Och ha en fin kväll du med! Kram!

  Reply
 7. diow

  frustrerande men
  så är fotograflivet och det vet du ju redan,
  det kommer säkert nått fint ut av allt till slut –
  jag gillar alla dina ambitioner
  och de leder ju vidare

  Reply
 8. R::bert

  To be honest: It’s good to hear, that not everything is perfect in your life! And somehow such articles are touching me at least just the same than the everything-is-beautyful-messages. Somehow these honest words and feelings connects in a strong way.

  But nevertheless I really hope you get the auto focus fixed soon! 🙂

  Shall I tell you a little story? Maybe it is a small comfort for you. But you must not laughing at me! Promised?
  My uncle is carpenter and I designed a website for him. And after that we needed some more content and pictures for a portfolio gallery. So we spent a hole day driving to some of his best customers with mentionable references of his work and made a photo shooting there. It was very exciting but exhausting too: get the right light in the rooms, the right mood and especially a fitting decoration – you know what I’m speaking about – not to mention the interpersonal factor. But all the customers were very patient and all together we looked forward with great expectation to the results. At this time I was in professional training and digital cameras were the exception (I had only a Canon EOS 300 analog). So you couldn’t see any preview on a screen. The pictures on the film had to be developed first. So we arrived at home in the evening and I wanted to take the film out of the camera, but OMG! there was no film inside. Aaaaaaaaaaaaah! What an inexpressible stupid situation! The hole work for nothing!
  So I know how it feels when you only want to cry. But today I fortunately can laugh about that. 🙂

  A caring hug to you and a peaceful night! ♡

  Reply
 9. Sofie Wiklund

  Åh nej vad tråkigt!!! Förstår dig precis :,-(
  Jag undrar också om det är fel på objektivet eller kameran?
  Det kan ju vara objektivet som inte hittar fokus.
  Hör hur länge det kan ta att reparera. Vi väntar på dig här på bloggen 🙂 <3
  Du kanske kan uttrycka dig mer i konsten och måleriet tills du fått tillbaka kameran igenom.
  Allt gott till dig!!
  Kramar från Sofie
  Sundsvall

  Reply
 10. Nicklas

  Förstår att du är ledsen kameran använder du ju dagligen i ditt jobb. Saker och ting brukar ju ha en tendens att krångla när man mest behöver dem! Även jag har frusit något extremt ute idag men nu tokeldar jag så nu är det 25 grader varmt här inne så nu myser jag och djuren i fulla drag! Hoppas det löser sig med kameran! Kram <3

  Reply
 11. Jos

  Har några Nikon och vet att kamerahusen regelbundet behöver in på service. Försöker ha minst ett fungerande tillgängligt. Dubbelt av nästan allt pga Murphys law.

  De små kontaktstiften på objektiven kan oxidera, bli skitiga. och då strular autofokus obönhörligt när elektroniken i kamerahuset inte länge får kontakt. Rengöring av dessa kontakter har räddat mig många ggr.

  Därutöver vetskapen att det finns snabba och mycket kompetenta kameraverkstäder som man kan anlita i akuta lägen Snabbare än verkstaden hos Nikons generalagent. Ett tips är att googla på Zuleger, K-R.Kameraservice (Stockholm) och rådfråga honom. En mycket kunnig Nikon tekniker.

  Nikon D800 har haft autofokusproblem. En känner jag som blev av med sitt hus nästan två månader efter ha lämnat in det på garantireparation och kalibrering. Din försäkring kanske gäller för hyran av ett kamerahus under servicetiden?
  * Hade också hoppats få se SVT’s del 3 om Jonna men får väl ge mig till tåls tills SVT köper in Mitras film, vilket jag tror inte vara särskilt länge.

  Läs mer om problemet med Nikons autofokus.

  Reply
 12. Maria Ekblad - bröllops & nyföddfotograf

  Åh jag vet precis hur det känns! Min kamera var sönder i julas och jag fick fota med en gammal gammal reservkamera som var helt värdelös. Jag var SÅ frustrerad. Nu fotar jag bröllop i högre utsträckning och har därför två kamerahus, så det känns lite lugnare. Men det är så tråkigt när ens kreativa verktyg inte fungerar. Det är ju sådant som bara “ska” funka. 🙂

  Reply
 13. Stu

  Nightmare, hope you get that sorted soon! maybe rent temporary camera while it’s in for service?.. If it is an intermittent problem could well be the contacts between the body and lens just need a clean (but i’m sure you’ve already checked everything!) Poo.

  Reply
 14. Monnah

  Vad trist det kameran! 🙁 Förstår att det känns surt. Ser ändå fram emot att få se din kommande bildserie som jag är övertygad om kommer att vara alldeles fenomenal!

  Reply
 15. Lindan

  Man FÅR gnälla!! Livet består ju inte bara av glädje o lycka (faktum är att mitt liv sannerligen skulle behöva lite positiv energi snart!! Så har själv känt mig som världens gnälligaste..!), så jag tycker bara det är äkta o mänskligt att ha dåliga dagar ibland….;)
  Sedan hoppas jag ju förstås att du får ordning (hjälp) på kameran snart, så du kan fortsätta med dina fantastiska bilder!! 🙂
  Håller tummarna att det ordnar sig på bästa sätt!

  Varm kram från Småland

  Reply
 16. Eva Krustok

  Hej, jag hoppas också att den här situationen kommer att lösa sig snart. Hoppas att t.ex försäkringen kommer att vara flexibel och foglig. Och man kan kanske hyra fotoutrustning medan man väntar eller ngt….

  Men tycker att det är också helt ok att gråta och vara mindre/mer ledsen över förluster som handlar om materiella saker. I synnerhet över de som har en stor emotionell mening för oss. Det ger mycket motivation att fixa sådana dåliga händelser som du står inför just nu så fort som möjligt. Och om man har bara några saker man kan inte föreställa sig att leva utan…tycker det är naturellt sätt att leva 🙂

  Önskar dig allt bäst, du kommer att klara det 🙂
  Och förlåt om språket är inte så fint, det var längesen jag uttryckte mig på svenska …:)

  Kram
  Eva

  Reply
 17. hanna

  Det hjälper om du zoomar in så nära du kan och ställer skärpan manuellt, och sedan zoomar ut igen. Använd en sökare om du har. Hoppas kameran kan fixas snabbt! Kram Hanna

  Reply
 18. Anna Stouvenel

  Jag har ett liknande problem med med min Nikon, men där vet jag att det är objektivet som är boven. Jag hoppas att det löser sig för dig. Kram.

  Reply
 19. made by mary

  Åh vad tråkigt med kameran 🙁 Hoppas det löser sig snabbt och enkelt <3 Kan ju vara objektivet och inte kameran, har du provat att byta? Usch, det är klart att det är viktigt för dig och att du blir ledsen, handlar ju eg inte om materiella ting kan jag tycka. Kameran är ju ditt arbetsredskap och en slags förlängning av dig själv, du uttrycker ju vem du är, din själ, dina drömmar, dina fantasier med den. Så nog är den mer än så, det är ju som en förlängning av din arm och dig själv och ditt hjärta. Så klart du blir upprörd och stressad! Om man förlorar redskapet för att uttrycka den man är och som är en förlängning av en själv är det klart man blir skitledsen! <3 till dig! Måste dock säga att jag gillade bilden utan fokus..Mjuka fluffiga färger, lite artsy..jag ser den i förstoring blandat med någon annan bild. Använd den till något annat Jonna, kanske som en del i dina målningar? Döp den till "ur fokus" och ställ ut den *fniss* Vad gör man när man får citroner, jo man gör lemonad? 😛 *klappar händerna och försöker peppa*

  Synd med edit-serien, tyckt de var jättebra (!!!9 och hade gärna sett en tredje avslutande del. Men de två som finns är ju toppenfina och så hoppas vi allihopa att den där andra dokumentärserien som Mitra Sohrabian gör kommer inom kort! <3

  STOR kram

  Reply
 20. R::bert

  Again a “by the way” ?:

  The second picture is really awesome! Okay, maybe not exactly straight, but the scenery and your move are fantastic. I think it’s one of these photos where the eyes have to stop. Please don’t throw it away, although it was only made for testing.

  ???

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.