Roadtrip till bergen

Åh, det känns så mysigt att få krypa upp i den fluffiga, mjuka hotellsängen med den varma datorn i knät och skriva ett litet inlägg till er nu. Klockan är snart tio på kvällen och jag dricker sockerdricka för att hålla mig pigg en liten stund till. Det kändes ändå viktigt att få berätta lite för er om den här dagen innan jag somnar. Jag är så full av känslor och ibland känns det inte som det blir samma sak om jag väntar med att göra ett blogginlägg till dagen efter. Det är ju NU jag vill skriva om det jag känner just nu.

Det känns som det här hänt så otroligt mycket den här måndagen. Som om jag varit borta i en hel vecka.
Jag klev upp vid 03.00 inatt efter knappt två timmars sömn. Jag kunde verkligen inte sova, för mitt hjärta dunkande så hårt och pumpade ut adrenalin i kroppen. Jag var så förväntansfull inför min lilla resa att jag inte kunde slappna av.
Strax efter 04.00 så rullade jag iväg i min bil, med en resa på 60 mil framför mig. På väg mot Stora Sjöfallets Nationalpark.
Jag nämnde det för er tidigare, att jag skulle bege mig iväg norrut igen. Några av er förstod redan att det var till Stora Sjöfallet. Ni som följt bloggen ett längre tag vet nog om min kärlek till detta fantastiska ställe. Redan första gången jag satte min fot i Stora Sjöfallet så var det som om en del av mitt hjärta fastande där.

Jag har två år i rad varit där under tidiga våren, i april och maj. Men jag har aldrig tidigare varit där under hösten.
Jag fick en filmidé för ett tag sedan och kände väldigt starkt att jag behövde filma några av scenerna bland bergen i Stora Sjöfallet. För det var som om själva grunden till min idé växte till liv där. Så då kändes det självklart att fara upp en sväng nu innan snön kommer.
Samtidigt så kändes det så fantastiskt spännande att få åka hit när naturen är mitt i en explosion av färger.
Det blev många kaffepauser under dagen, och vid två tillfällen somnade jag någon timma i bilen. Men annars gick resan hur bra som helst. Det är nästan lite konstigt hur fort det faktiskt går att resa genom Sverige såhär. På bara några timmar kan man befinna sig någon helt annan stans. Det är så lätt att bara sätta sig i bilen såhär, ändå blir det så sällan.
Under nästan hela resan så var det disigt och regnigt. Men det såg bara mystiskt och vackert ut på något vis.
Jag stannade till flera gånger bara för att det var så vackra vyer runt omkring. Höstens färger gör allting så extra vackert. Trots att jag kört den här vägen några gånger så var det som att köra den för första gången nu när allting var i helt andra färgnyanser.
Många timmars bilkörning senare så kom jag äntligen fram till “vägen västerut” som vägen till Stora Sjöfallet kallas. Jag blir alltid lika tagen av alla vackra vyer och stannar tusen gånger för att fota.

Ljuset och färgerna tog nästan andan ur mig.
Det kändes som att komma in i en helt annan värld. Under hela dagen hade jag kört i dis och moln, men nu var plötsligt himlen helt molnfri och jag fick se en av de vackraste solnedgångar jag sett. Det blev nästan jobbigt, för det var så mycket vackert på en gång att jag inte visste vad jag skulle ta mig till.
Jag stannade till ganska länge vid den här platsen för att fota och filma. Sjön låg alldeles spegelblank och jag ville verkligen ta tillvara på det sista av ljuset innan kvällen kom.
Att få se de här vyerna igen gjorde mig så lycklig att jag nästan ville gråta av glädje. Det är något speciellt med denna plats.
Tänk att få ett sådant här vackert välkomnande av Stora Sjöfallet. Det hade jag verkligen inte väntat mig.
Det kändes så fint att få se sjöarna med vatten, istället för is som det annars varit. Och att få se de höga bergen helt nakna. Inget täcke av snö. Bara på de allra högsta topparna.

Vilken lycka att få spendera några dagar här nu. Samtidigt så vet jag inte hur jag ska hinna med allt. Jag kom hit för att fokusera helt och hållet på ett projekt, men får ju nu så mycket kreativitet av att befinna mig här. Jag vill göra allt på samma gång.
Så nu ligger jag här i mitt rum på hotellet Stora Sjöfallet Mountain Center, där jag även bott de tidigare gångerna. Har nog inte riktigt förstått att jag verkligen är här uppe än. Den här dagen känns lite som en luddig dröm. Det är kolsvart utanför fönstret men om en stund ska jag gå ut och hålla utkik efter norrsken.

Men sen ska jag försöka sova lite, så jag är redo att ge mig ut i gryningen i morgonbitti. För i morgon är en viktig dag.
(Ett tips; jag uppdaterar mycket på Instagram Stories (kan endast ses från mobilen) nu under resans gång när jag har lite mindre tid åt att blogga. Jag heter @jonnajinton om ni inte redan följer mig där)

Hoppas ni alla haft en underbar måndag! Kram på er! Så hörs vi snart ♥

56 Kommentarer på “Roadtrip till bergen

 1. Janet Doane

  Oh My Goodness!!!! I thought I’d seen amazing color in the Autumn in Vermont, but this is off the charts gorgeous. The combination of the water, the mountains, the amazing openness, the sunset…. it took my breath away too, Jonna… I can imagine why you couldn’t sleep, the beauty and energy there are fantastic! I’m so happy for you that you got to go again now, after your winter trip that you loved so deeply and profoundly, and to now see the region in all seasons. I’m smiling with happiness for you, and enjoying a feast of beauty too! Big hugs!! xoxo

  Reply
 2. Mitra Sohrabian

  Hej älskade Jonna, så underbara foton. och så fint landskap.Jag förstår din kärlek till denna vackra plats. Njut av din tid där och ha det gott.Många kramar

  Reply
 3. Dixi Wonderland

  Nr 6 av dessa bilderna är min favorit. Vilket magiskt ljus du har lyckats fånga. Jag fattar verkligen inte hur du gör det du gör! Inser du själv vilken otrolig konstnärssjäl du har? Du skapar magi oavsett om det är via texter, foto, tavlor eller sång. Njut av din tid där och försök att inte stressa allt för mycket :*

  Reply
 4. Jorma

  Det är verkligen fantastiska färger i naturen nu, helt makalösa bilder har du fått till. Och drönaren tar det verkligen till en helt ny nivå 🙂
  Hoppas din vistelse blir riktigt bra och att du får till ditt projekt så som du önskar <3
  Kramar

  Reply
 5. Maria

  Du är helt makalös Jonna <3 Du levererar!! Du lyckas med allt du företar dig, ibland undrar jag hur du hinner med allt 🙂 Ta det lugnt nu däruppe i fjällen, tänk på att vi är många runt om i världen som är rädda om dig <3 <3

  Reply
 6. Ainsley Brinkman

  It’s so nice to see the photos of your country. So beautiful.
  I live in NW Ontario, Canada. Our city is called Kenora and its on beautiful Lake of the Woods.
  I enjoy your blogs.
  All the best to you on your adventure.
  Ainsley

  Reply
 7. Åke

  Du är en pärla bland pärlor,stor är du större blir du .
  Nu får man ett annat perspektiv på dina bilder ,med drönaren.
  Sköt om dej

  Reply
 8. Janusz

  I found out that 12-peaked massif Ahkka in Stora Sjofallet is listed among world’s 15 most sacred mountain peaks like Mount Everest, Machu Picchu, Uluru, Olympus and Sinai. It is considered holy in the Sami tradition. The name means “old woman” and the peak is referred to as the “Queen of Lapland”. When you look at the map of
  the terrain it is perfectly obvious that “Soldaten” are guarding the queen. It looks that the Spirit of the Land, your ancestors have lived on for countless generations,
  requests your attendance. Listen carefully what it is trying to tell you.

  Reply
 9. Lily in Montana

  The aerial views are amazing, but so are each of the photos – your love of the land shines through all of them. And if I didn’t know better, I would have said the images were of Montana, since this looks so much like the northwest part of the state, especially around Glacier Park; I think you’d feel at home here. The last photo, of the pink sky, and those of the rocky rivers, seem to project such peace. Have fun tomorrow! Hope your project turns out well.

  Reply
 10. Lars 8463

  Gomorgon varmhjärta
  Om jag, vid sjön
  Suttit på stenen du satt
  Skulle jag ha känt en djup inre frid
  Samtidigt som en sprakande
  vibrerande energi fyllde mig.
  För att få vara just där och då.
  Med vidöppna sinnen
  som försöker fånga
  men istället blir fångade.
  Av alla intryck som får min inre frid
  att vibrera av liv.
  Så jag kanske förstår,
  i allafall litegrann, vad du känner?

  Dina ord och bilder.
  Uttryck för dina intryck.
  Vad du fångat när du blev fångad.

  Reply
 11. PJ:s byffé - från by till fe

  Åh, så härliga bilder och vilken entusiasm inlägget andas inför din vistelse där uppe. Jag hoppas verkligen att du lyckas med allt du föresatt dig. Tiden är perfekt och miljön måste vara underbar. Jag kommer också en vacker dag, när eller fjärran, att besöka Stora Sjöfallet. Själv kom jag förra veckan hem från en roadtrip i övre och mellersta Norrland med huvudmålet Lofoten Senare delen av september är verkligen optimal för vistelse i fjällen om vädret bara är något så när. Tyvärr drabbades bilen av problem så jag kunde inte riktigt utnyttja min sist dag uppe på Stekenjokk. Men det går fler tåg! Jag har tillsvidare inte haft Instagram men nu måste jag också börja med det. Så spännande att följa dig där dessa dagar.

  Var försiktig så att du inte trillar på stenar och glatt underlag!

  Reply
 12. Carina

  Vilket underbart äventyr du är ute på! Så fantastiskt roligt att få följa med dig till denna vackra plats igen. Hoppas du får underbara dagar i den makalösa hösten och att du hinner med dina projekt. Ser fram emot att få se alla fina bilder.

  Kram Carina.

  Reply
 13. Vara med naturen: Josefin

  Underbart att följa med på dina äventyr… själv älskar jag att vara själv på resande fot och egoistisk låta stunderna vara så länge eller så kort som just jag vill..
  inga anpassningar förutom mina egna 😘😊🤗

  Reply
 14. Pamela

  I am so excited about this trip! Thank you for taking us along! I see you are putting the drone to good use. 🙂

  I so wish I could actually be there, seeing the light and the mountains for myself…but seeing it thru your eyes is the next best thing. Well…actually…probably better. You always see the beauty and you always find the magic. The same spirits in the mist in Grundtjärn have brothers and sisters in Great Sjöfallet, I am sure. Say hi to them for us!
  Looking forward to your film! (and the blog posts)

  Reply
 15. Lindan

  Oohh, jag kan känna din kreativitet bubbla och spraka ända hit! 🙂 Förstår den där känslan av att det är så vackert så det nästan blir JOBBIGT (!!)…;)
  Superfinabilder (såklart 🙂 )!! Och vad snygg DU är i jeans….! 🙂 🙂
  Så himla kul att du har drönaren nu oxå…De bilderna tillför något alldeles extra! 🙂
  Lite tidsnöd här (surprise!!), för ska strax iväg till mitt tillfälliga jobb (arbetstränar ju nu efter sjukskrivning)! Dock lite blandade känslor just idag, då vi ska ha möte med FK och AF….Blir alltid lite oro i mage, hjärta och hjärna då….Men jag njuter av varje arbetsdag på denna humana och underbara arbetsplats (där man faktiskt hinner prata med sina kollegor! Och sitta ner och fika en liten stund!), så länge det varar!
  Men nu känner jag mig lite stärkt efter att ha vistats i “Jonna-världen” en stund…TACK för alla hoppfulla och vackra tankar och känslor som du förmedlar!!
  Såg just vädret på nyheterna…Såg ut som om du kommer få sol och vackert väder!! 🙂 Hoppas det stämmer!

  Kram, och var rädd om dig!! <3

  Reply
  • Lars 8463

   Lindan
   Hoppas att mötet med FK och AF
   gick bra?!!!
   Att oron har lagt sig.
   En låååååång och vaaaaaarm KRAM
   Som du kan ta med dig
   till den “vanliga världen”

   Reply
   • Lindan

    Ååhh…tack Lars!! <3 Kan behövas lite fler kramar i den "vanliga världen"!!
    Det gick faktiskt jättebra (fastän, eller kanske på grund av(!?) att FK inte behagade dyka upp…)! Men det blev ett positivt möte, så nu är den Lindianska själen lite lugnare till sinnes….
    Kraaam!! <3

    Reply
    • Lars 8463

     Lindan 😀
     Skönt att höra att det gick bra ❤
     Hoppas den Lindianska själen
     har en fin helg.
     Kanske ett samtal med den
     speciella vännen,
     i den Magiska gläntan?!
     Men kanske bäst att lämna
     den vita jackan hemma?!
     Om vägen blir lite längre än tänkt 😀
     STOR TYCKOMKRAM
     Som gäller i ALLA världar

     Reply
 16. Jenn - forever abroad

  Alltså den här solnedgången du välkomnades av – WOW. Du kom verkligen fram helt i rätt tid 🙂 Älskar bilderna. Och älskar dessa sprakande landskap. Tänker att det är sånna platser man ska besöka den är årstiden, lämna stan och komma ut till vackra vyer.

  Reply
 17. Irene

  Jag inleder tisdagen med att titta på dina bilder från en del av Sverige där jag aldrig varit och kanske aldrig kommer till. Tack var dig har jag nu fått en glimt av allt det fantastiska. Tack så hemskt mycket!

  Sen måste jag säga, jag som har världens sämsta balans, att bilderna när du traskar ut på stenar i vattnet får mig att få hjärtat i halsgropen – nästan så att man bara väntar på ett plums! 🙂

  Reply
 18. Rania {Northbound Journeys}

  Magiskt fint Jonna, så härligt att du är uppe bland bergen i höstfjällen igen – och att vi får följa med! <3 Även min bergslängtan är himla stor nu. Det vore SÅ roligt att göra en foto-roadtrip med dig någon gång alltså!!

  Reply
 19. leif

  Fantastiskt vackra bilder.
  Höstfärgerna är oöverträffad i skönhet.
  Jag har vandrat i fjällens höstlandskap många gånger. Man går i trans och vill bara fortsätta.
  Bra gjort Jonna du valde den bästa tiden.

  Reply
 20. Magnus

  Underbart vackert Jonna! Du har en sanslös förmåga att fånga naturens skönhet.
  Du och Johan skulle försöka skaffa er en liten husbil. Vilken perfekt bas det hade varit för ditt fotograferande och filmande! Kunna stanna precis där du vill och “huset” med dig. Bara att gå bak och sätta på lite kaffe eller sträcka ut dig på sängen en stund. Jag ska absolut försöka skaffa en “plåtis” inom några år och ta med mig katten på äventyr!

  Men du, tänk på att du inte får flyga drönare i nationalparker! Jag vill inte förta din skaparglädje men jag vill heller inte att du skall råka i trubbel. Reglerna lättades upp lite från och med den 1 augusti men drönarflygningen är ändå rätt begränsad fortfarande. Läs på ordentligt, och skaffa tillstånd om det behövs, så att du inte ställer till det för dig! Du har ju många ögon som följer vad du gör.

  Stor kram!

  Reply
  • Magnus

   Såg att du fixat det där med tillstånd. Bra! Ligger lite efter med bloggläsandet då det varit mycket annat ett tag nu. Ska läsa ikapp om inte förr så till helgen. 😉

   Reply
 21. Anders

  Detta underbara land, med unik historia och traditioner, och så obeskrivligt vackert och fullt av kontraster. En plats blir fulländad när du befinner dig där!

  Reply
 22. Lena D

  Sagolikt vackert! Och dofterna – jag känner dem bokstavligt när jag ser bilderna! Kanske är det dofterna som är mina tydligaste minnen från alla fjällvandringar jag gjort. Doften av fjäll och myggstift – barndom och hemkänsla! Tack för att du delar med dig 🙂

  Reply
 23. iza

  Men wow. Alltså. Jag dör lite. Vyerna, utsikten, kärleken. HÖST <3 Så förbaskat vackert det är. Jag känner att jag själv måste besöka det här stället, ännu har det inte blivit av. Men det finns tid, och himla härligt att vara där under varje årstid, få en slags blick över hur det ser ut liksom. Göra kollage, Vinter, Vår, Sommar och Höst. <3 Kanske från ett och samma ställe, göra en slags serie. Eller bara rent allmänt. Himla kul med drönaren där nu med, vilka bilder det blir. Magiskt !! Det finns nog chans för norrsken, vet att torsdag/fredag ser det ut att kunna bli bra. Vet inte hur det var igår, men det kanske smällde till något då med. Heja magiska vyer med norrsken och stjärnklara nätter ju.
  Varma kramar <3

  Reply
 24. Johanna

  Din drönare var verkligen ett bra köp, vilka fantastiska bilder!
  Stora Sjöfallet ser underbart ut, så glad att vi får följa med och se det i höstskrud 🙂 Njut!

  Reply
 25. Connimaria

  Thank you for showing these wonderful photos of Stora Sjöfallet. I live in Germany, I were on a hiking trip there 3 weeks ago and my heart is still there …

  Reply
 26. Lena Berg-Nordenberg

  Hisnande vackra bilder! Jag har varit mycket nära Stora Sjöfallet, men aldrig riktigt framme. Det var på sommaren och så vackert! Du får verkligen fin hjälp av drönaren. Bilderna blir ju helt otroliga. Njut av den fina turen!

  Reply
 27. ♥Maria Alvljus♥

  Helt fantastiska bilder♥ ♥ ♥
  TACK för att vi får följa med dig på din färd
  upp till denna underbara och natursköna plats♥
  ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

  Reply
 28. Katta Bucketlife

  Ljuset, platsen, dina bilder. Så magiskt. Jag vill verkligen åka dit jag med – vi passerade avfartsvägen med husbil i somras, men hade inte tid att ta den avstickaren tyvärr. Där vill en ju vara länge, länge.

  Är väldigt sugen på drönare jag också. Min systers man är proffsfilmare och hans otroliga filmer från vår gård gav mig en helt ny vy av en plats jag älskar – det gav mersmak! Är det svårt att flyga den stadigt? Jag upplevde det med hans drönare, men de där mindre kanske är mer lätthanterliga?

  Förresten så mailade jag dig ett klipp i våras, med en kulning från en gammal släkting till mig. Kom det fram eller ska jag testa igen? Tänkte att det kanske kunde vara kul för dig, det är lockrop för kor, får och getter 🙂

  Reply
 29. Pia

  Ååå vilka underbara bilder och vyer! Spännande resa:) Har aldrig varit i norra Sverige (högsta jag varit är Uppsala) men sen jag började följa din blogg har jag verkligen blivit sugen på att någon gång komma dit! Kör försiktigt och hoppas du får en underbar resa!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.