Från nya perspektiv

Godmorgon vänner!
Först och främst, vad glad jag blir för alla era fina kommentarer på mitt tidigare inlägg! Vad fint o höra att ni är så många som tycker om kulningen och filmen. Tusen tack för alla fina ord!
Som ni kanske såg på filmen så har jag skaffat mig en drönare. Egentligen gjorde jag det redan i våras men fick nu äntligen mitt tillstånd från transportstyrelsen, så att jag ska kunna använda den i mitt yrke. Det har ju varit mycket prat om drönare och om vilka regler som gäller, så jag valde att fixa ett riktigt tillstånd och försäkring så att jag kan både flyga och lägga upp filmer och bilder som jag tagit med den utan att behöva vara orolig.

Och åh, det är ju verkligen fantastiskt roligt att få lägga till några vackra scener från drönaren i filmerna. Det blir en helt annan effekt! Än så länge har jag mycket att lära mig fortfarande, men som tur är så är den väldigt lätt att köra.
Jag köpte en DJI Mavic Pro eftersom den är så liten och lätt att ta med. Andra drönare, som givetvis då också är mycket bättre, kan kräva en hel resväska. Men jag vill ju kunna ta med den på mina vanliga, vardagliga fototurer i skogen, och då passade den här väldigt bra. När man viker ihop den ser den ut som en liten skalbagge. Sen får den plats i en liten kameraväska. Helt perfekt.
Jag provade den ganska mycket i våras när jag precis hade köpt den. Och jag minns att det nästan kändes lite otäckt varje gång jag satte igång den. Den svävade upp så lätt och mjukt, som en gigantiskt mygga. Det kändes nästan lite konstigt att vi faktiskt kommit hit idag vad gäller den tekniska biten. Det känns lite futuristiskt att se den sväva omkring, och att kunna flyga upp så högt upp och se skogarna från perspektiv jag aldrig annars sett.
Jag hade faktiskt med mig den på min resa till Lofoten i våras, men jag kunde tyvärr inte flyga så mycket med den. Jag stod här i midnattssolen vid tolvslaget och tänkte ta lite bilder med drönaren, men det blåste så starka vindar att jag nästan höll på att krascha den i klipporna. Jag var väldigt glad att jag lyckades landa den tillslut.

Och nu, om några få dagar så åker jag iväg på ännu en liten resa. Jag ska norrut igen. Jag har en filmidé som jag inte kunnat släppa de senaste veckorna. Det bara expanderar i mitt inre, och därför måste jag åka norrut för att filma några scener som behövs. Och samtidigt så har jag alltid velat åka upp mot fjällen vid hösten. Så det här ser jag fram emot!

Jag kommer såklart videoblogga och dela med mig av resan, precis som alltid när jag far iväg på mina roadtrips.
Nu önskar jag er alla en riktigt fin helg! KRAM på er ♥

34 Kommentarer på “Från nya perspektiv

 1. Caroline LaRussa

  Yay vad roligt med en till resa, älskar dina videobloggar när du reser och tar så fina bilder att man tappar hakan <3

  Förresten, vad använder du för program (eller vad det nu kallas) för att bygga din hemsida/blogg? 🙂 Den är så stilren och så gillar jag storleken på bilderna, de blir inte sådär jobbigt stora att de tar över hela rutan!

  Reply
   • Mermaid Phantom

    Hello Pai!
    I actually started a blog about a year ago, and while my website is certainly nothing in comparison to Jonna’s (her work is simply otherworldly! ♥), I have had a great experience using SquareSpace. I know nothing about programming, but SquareSpace is a drag-and-drop sort of platform so you really don’t need any knowledge of HTML or coding. It’s been very easy to use! I’ve also heard great things about Wix too, although I’ve never used it myself. Both have different templates you can choose from, and are really user-friendly (I’m not a sponsor/ affiliate or anything, I promise! I am just have had been in your position before and am hoping to help you out! :D)

    I too am curious what Jonna uses too, however!

    Best of luck with your blog, I hope to visit it someday when you get it up and running! ♥

    -Mermaid Phantom

    Reply
 2. Pai

  the extra feeling you get with the drone is fabulous jonna! even even even more breathtaking, such a big lake and perspective <3
  thanks lovely,
  fairy kisses for your day! x

  Reply
 3. Kim

  Älskade scenerna i kulningsvideon där man fick lite överblick av Grundtjärn, så kul me drönaren.
  Har skickat i ett 20tal röster på dej nu. Tycker du lever ett så otroligt inspirerande liv.
  längtar till nordsverige mycket nu, näär du skrev om de. Ska försöka ta mig dit när jag får tillräckligt me pengra för resan. Ser fram emot det nya projektet, så jag kan få känslan av det vackra fjällandskapet redan nu! 🙂

  Reply
 4. Leif

  Ska bli kul att se vad du kommer hem med efter din resa. Hoppas du har lite tur med vädret bara för hösten i fjällen kan vara fantastisk.

  Reply
 5. Lena D

  Men så roligt med drönaren! Visst är det helt perfekt att kunna kombinera tekniken med ett liv nära naturen, det öppnar så många dörrar! När jag var i din ålder drömde jag och många andra om ett naturnära liv, flera som jag kände var i ett kollektiv i Skogsnäs, och jag bodde i kollektiv i Dalsland och Värmland. Men oftast stöp det på ekonomin, det var inte lätt att bo på landet och försörja sig. Jag är så glad att det har öppnats andra möjligheter nu tack vare tekniken! Och att det finns människor som vågar/vill ta vara på möjligheterna, som du och Johan t ex. Så roligt det ska bli att se de nya bilderna/filmerna från din drönare! Senaste filmen med korna är magisk – det börjar nästan kännas tjatigt och blasé att skriva att det du gör är helt fantastiskt och magiskt, men det ÄR det ju, så det kan inte hjälpas – din kulning och dina bilder och filmer är MAGISKA!!! 🙂 Det är nåt jag egentligen inte riktigt kan sätta fingret på, än mindre ord som är tillräckliga. Det du visar rör något väldigt ursprungligt och grundläggande inom mig, vet inte riktigt vad det är. Men man kanske inte måste veta och kategorisera? Man kanske bara ska vara öppen och låta sig svepas med utan att förstå på ett intellektuellt plan. Underbart är det, och ha det så väldigt fint på din resa!!! Kram på dig Jonna!

  Reply
 6. Anonym

  Jag hör redan shamantrummor och kulingsång från Stora Sjöfallets nationalpark! 😉 Det ska bli spännande att se vad din fantasi har kokat ihop under så lång tid. Du önskas en god resa, de kommande dagarna ser ut att bli riktigt fina där uppe. Och va proffsigt du redan kan använda drönaren filmisk, men vem styr den på filmen där du själv är i bild? Du måste ju ha en co-pilot?

  Reply
 7. iza

  Alltid spännande med resor. Det är rätt fint på sina ställen här nu, hösten har tagit sitt famnande och lämnat allt i gult/rött orange. Himla vackert. Det är nog mer färger dit du ska dock, tror jag. Hoppas vädret ger med sig lite för dig dock, så att du slipper regnet som har hängt över oss i typ i 1,5 vecka eller så. Oklart liksom när man är ute om de ska regna ..! Så jag hoppas verkligen. även om mulet väder ger otroligt härliga färgkontraster.
  Ska bli kul och följa dig på resa! OCh åker du förbi Boden finns det alltid en kaffe/fika! 😀
  Men antar du åker längre in i landet 🙂 <3

  KRAM

  Reply
 8. Jacqueline Wester

  Åh vad kul med drönare! Jag ska också köpa en Mavic (smidigheten är såklart det som lockar!) Men har hört att se ska släppa en ny version snart så jag väntar (ej) tålmodigt 😄 så peppad!

  Reply
 9. Roman

  Great idea with the drone, Jonna! I’m looking forward to watching videos from your trip to the north, it must be a really new perspective! It’s also a nice time for travel because of the colors of autumn. Drive safely, and good luck with the weather 🙂

  Reply
 10. Therese

  You will have great fun with your drone and I am sure that your artistic ability will sore even higher with the beautiful landscape you will be able to capture! Feel privledged to be able to watch your progress! Enjoy your trip. We will wait patiently as you capture some magic in your pictures and share when you get back!!

  Reply
 11. Yvonne Andersson

  Hej! Vad händer om drönare störtar ner på någon på marken. Såg en som låg i terrängen och som uppenbarligen hade förlorat kontakten med sin ägare?
  Trevlig resa!

  Reply
 12. Reidun Irene Solhaug

  Hei.Dette var så utrolig vakkert og høre på .Du må ta med deg alt dette videre på din reise .
  Verden trenger deg og moder jord forguder deg .Dette er historie og at noen tar vare på gamle tradisjoner .Stå på videre .😊💟💖
  Stor klem fra Reidun Irene .Norge💖💖 .
  Gi meg beskjed når din cd er i handelen .

  Reply
 13. Lily in Montana

  I’m looking forward to seeing what loveliness you’ll capture on your trip, Jonna. Nature is indeed your muse, and I know you’ll find the inspiration you’re seeking in those autumn-clad mountains. The drone will certainly add a new dimension to the magical feeling you always create in your videos – it’s so enjoyable to see the land from a bird’s-eye perspective. I’m pleased to know that you’re using it responsibly, with a permit and insurance – once again, this is a good indication of your professionalism. Have a safe trip, hope all goes well, and that you enjoy every minute of it.

  Reply
 14. Mitra Sohrabian

  Så roligt att du ska resa norrut.Och så fina bilder som du har tagit med Drönare. så häftigt. Du är så fantastiskt. Om du kommer när Luleå hör av dig annars kan jag komma dit du är. Oj så roligt skulle det blir att få träffa dig igen.Många kramar älskade Jonna och lycka till.

  Reply
 15. Shana Herring

  You are truly inspiring Im even trying to learn Swedish on duo lingo so I can understand what you say in past videos you speak the language so beautifully and your English is quite good I love your accent in some of the words you speak ! I am so happy to be able to read your blogs although I have to translate them to English haha Im not that good yet but maybe one day I will be.
  Din mycket inspirerande! <3

  Reply
 16. Ash

  I saw on your latest YouTube vid there was drone footage and thought you must have bought one! I tried flying one once and it didn’t end well! Haha.

  Viewing from that overhead perspective is quite amazing. I look forward very much to seeing more footage.

  Enjoy your road trip North! I also head out on one but I’m driving south from our home in Scotland down to England to look after a friend’s pets! I’d rather being going to the north of Sweden with you!!

  Much love sweet soul

  Reply
 17. Ash

  I saw on your latest YouTube vid there was drone footage and thought you must have bought one! I tried flying one once and it didn’t end well! Haha.

  Viewing from that overhead perspective is quite amazing. I look forward very much to seeing more footage.

  Enjoy your road trip North! I also head out on one but I’m driving south from our home in Scotland down to England to look after a friend’s pets! I’d rather being going to the north of Sweden with you!!

  Much love sweet soul

  Reply
 18. Carolina

  När du skriver försäkring, vad har du tecknat för någon då? Har ju varit väldigt mycket prat fram och tillbaka att det inte går att teckna försäkring för just drönare.

  Reply
 19. Mermaid Phantom

  Now that you can take to the skies, what you can create will be nearly limitless! I look forward to seeing what new creative adventures that are to come in the future.

  Have a beautiful weekend!

  -Mermaid Phantom

  Reply
 20. Lilly Marie

  Jag och min blivande man satt och tittade på din kuling film och han kommenterade just detta om drönare. Jag tittade på honom som ett fån och undrade hur han kunde veta så mycket om foto/ kamera.
  Man lär sig alltid något nytt om sin partner, för visste inte alls att han var så tekniskul intresserad.
  Samt gillar han allt som har med Sverige att göra, han är Marockan och nu bor vi i spanien ihop.
  Kram kram

  Reply
 21. Lars 8463

  Gomorgon fina du
  I går var jag på en liten tripp
  där intryck som lämnar avtryck
  var målet.
  Sjöar och tjärnar var spegelblanka.
  Dimman bäddade in höstfärgerna
  i sin mjuka tystnad.
  Löven släppte taget,
  ovanligt långsamt och försiktigt.
  Jag nådde målet.

  Som du själv har skrivit så är
  teknikutvecklingen ganska fantastisk
  (beror på hur den används)
  Ger dig möjlighet att göra verklighet
  av alla idéer som expanderar i dig.
  Ger dig möjlighet att leva ditt liv,
  nå dina mål.

  Teknik är känsla och idée
  Men vad är den utan,
  dina känslor och idéer?!

  Önskar dig en fin tripp.
  Med intryck som lämnar avtryck.
  För det känns fint att vara,
  målet för dina uttryck!

  Önskar att ni har det BRA!
  KRAMAR

  Reply
 22. Monnah

  Jag älskade också din kulningsvideo. Underbar!

  Drönare är verkligen både spännande och lite otäcka. Det är lätt att känna ”storebror ser dig” med en sådan ovanför huvudet… Som fotografassistenter funderar de dock utmärkt. Det ska bli roligt att se ditt hantverk utvecklas ännu mer med drönarhjälp!

  Reply
 23. Elisabeth

  Hmm,det där med drönare är något som jag inte alls gillar,sorry. Har lite dålig erfarenhet av grannar som susat omkring.Och passar inte alls in i vacker,tyst,skön natur heller.. Mera lugn o ro åt folket 🙂

  Reply
 24. Erin

  Jonna, I just adore the gray cape that you’re wearing in one of the last photos! Where did you get it? I’m hoping the maker can ship to the U.S.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.