Silverfallet

052801Det var precis så magiskt som det låter. Silverfallet.
Bara namnet har fått mig att längta dit. Men det jag fick se när jag väl var på plats var ännu mer mäktigt än vad jag hade väntat mig. När jag kom dit igår kväll så stod solen så exakt på himlen att den lyste rakt ner mot forsen och skapade ett sådant vackert, mjukt ljus. Aldrig hade jag trott att denna plats skulle vara såhär vacker. Det var som ett litet paradis. Stenar, vatten, sol, träd, fågelkvitter. Allt jag älskar på en och samma plats.
052817Jag vet att det är vissa av er som redan varit vid silverfallet, eftersom jag fick tipset av många utav er att besöka det under min vistelse i Abisko. Det tackar jag verkligen för! Jag tror inte jag hade sett den här lilla skylten annars, och då missat den här fantastiska upplevelsen.
Jag tänkte beskriva lite kort hur man tar sig dit för er som ska besöka Abisko framöver. Man kör från Abisko mot Björkliden, och strax innan infarten mot Björkliden så finns en stor parkeringsruta på höger sida. Där ställer man bilen, och sedan ser man den här lilla skylten där bakom, som sedan leder ned mot en liten stig i skogen, där vattenfallet är.
052803Jag älskade att gå på den lilla stenstigen ner mot fallet. Det var som att träda in i en annan liten värld. Det liksom låg som ett magisk skimmer över hela denna platsen. Solen sken in så vackert mellan fjällbjörkarna som alldeles precis börjat slå ut.
052802Att komma hit har varit som att uppleva våren på nytt. När jag åkte från Grundtjärn förra veckan så såg träden ut precis såhär. Och nu får jag uppleva det igen. Och det har hänt så mycket bara på de dagarna jag har varit här. Varje dag har jag sett hur knoppar brustit och hur isen över Torneträsk smält allt mer.
052820Silverfallet har som flera olika plan. Allra först är det som ett ställe med stora stenar där man kan sitta, och sedan faller det tvärt nedåt. Det finns en vacker bro över vattenfallet där man får bra utsikt. Om man törs gå över ; )
052807
052804Jag måste säga att jag tyckte det var lite otäckt att stå där. Är nog lite höjdrädd av mig. Men det var så mäktigt att se hur vattnet slog mot klippväggarna.
052806Det var svårt att få en bild som gav ett verkligt perspektiv på hur högt upp man verkligen var.
052808Om man fortsatte följa stigen kom man sedan ner till en strand där man kunde se vattenfallet från marken. Det var riktigt vackert. Hade nästan velat gå in där under fallet. Ser ut som det väntar något magiskt där inne.
052809Det var en sådan underbar känsla att komma ner till stranden och se den vackra utsikten över Lapporten. Kvällssolen fick den att lysa upp så vackert. Jag fick nästan en känsla av att vara utomlands. Det måste ha varit något med stranden. Och lukten. Det luktade sandstrand. Hela känslan påminde lite om när jag kom till Bleikestranda när jag var till Nordnorge förra året. Den känslan glömmer jag aldrig.
052810Och stenarna. Åhh. Jag blev förälskad i varenda en. Så runda, släta och mjuka. Slipade av silverfallet. Jag hade velat ta med mig alla hem. Men jag plockade med mig bara en sten. Som ett minne.
052812Och de fanns i alla möjliga vackra färger.
052814Efter att jag varit ned till stranden så gick jag upp mot silverfallet igen. Jag fick inte nog av denna vackra plats. Det är något speciellt med att få sitta bredvid en fors såhär. Känna kraften från naturen.
052816Älskade att leka med långa exponeringstider med kameran. Hade kunnat stanna kvar hela kvällen och natten.
052815Och vattnet var sådär isande kallt. Kanske för att det alldeles nyss var snö som låg uppe på ett högt fjäll, innan det nu forsade förbi och nuddade vid mina händer. Och det smakade så friskt och gott. Jag lekte med tanken på att man skulle bli förtrollad om man drack från silverfallet. Det kändes nästan så. Förtrollad på ett bra vis.
052818Jag begav mig sedan tillbaks till vackra Abisko. Kvällen var så lugn och vacker. Så stilla.
052819Och jag tog en kopp kaffe vid en vacker plats så att jag skulle få kunna skriva av mig lite. Jag kände mig så känslosam. Sådär att jag bara skulle kunna gråta. Inte för att jag var ledsen. Men för att jag var så lycklig. Och för att jag känner hur något händer i mig efter alla dessa dagar när jag fritt får vandra med vinden. Det är som om något öppnas upp och det känns som hela min själ tvättas ren av vattnet och vindarna, och fram forsar inspirationen. Det blir så mycket på en gång att jag har svårt att få ordning i huvudet. Det är så mycket jag vill skriva om. Berätta om. Det är så många bilder jag vill ta. Därför skriver jag upp allt jag tänker och får till mig, så det finns kvar till när jag får tid att göra det.
052822Vill återigen uttrycka min tacksamhet till allt fint ni skriver, och för att ni delar den här resan med mig. Hoppas ni har en jättefin helg. Nu fortsätter resan ♥

49 Kommentarer på “Silverfallet

 1. Jorma

  Vilken underbar plats! Wow!
  Har varit och traskat i skogsområde här i Jönköping som jag inte varit i tidigare, hittade flera fina platser som jag nog kommer återbesöka med kameran 🙂
  Ha en fortsatt härlig helg!
  Kramar

  Reply
 2. Per Asp Bölen Junsele

  Härliga bilder som vanligt måste jag säga.Detta kommer du ha med dig resten av ditt liv i bilder text och i ditt minne njut nu när du är där. Men när du åker hem så måste du ta inlandsvägen när du kommer till Arvidsjaur och titta på Storfallet i Norråker det är ju ändå på hemvägen du kommer ut i Lycksele sen

  Reply
 3. Maggie

  Såå fantastiska bilder! Ja det är något aldeles speciellt med eftermiddags/kvällsljuset – brukar ofta vara bästa tiden att fota tycker jag!
  Bilden på lapporten där du sitter på stranden är ju aldeles magisk! Så kul att du har så fint väder!!
  Kanske blir det fler uppslag på fototapeter??!! 😉

  Reply
 4. Lindan

  Wow! Bilderna är helt fantastiska!! Det där Silverfallet känns verkligen som en förtrollad plats!!
  Förstår verkligen den där känslan när man är helt uppfylld av någonting. Alla känslor och intryck som man vill förmedla, men det blir nästan omöjligt att beskriva vad man upplever. Fast du är ju å andra sidan sjukt duktig på just DET, så det ska säkert gå bra! 😉 Bra idé att “skriva av dig lite”! 🙂
  Låter som du verkligen fått leva ut din dröm! <3
  Jag är sååå nyfiken/förväntasfull på ditt "lilla projekt" som du skapat i huvudet….!! Hoppas du fått tag på en trumma!! Jag har själv redan börjat bygga upp bilder i MITT huvud över scener som ska utspela sig…haha…:D 😉 Tror det kommer bli magiskt!!
  Lycka till!! KRAMAR I STORA LASS!! <3

  Reply
 5. Tove Janitzky

  Så fint, Jonna! Och något håller Du visst alldeles för Dig själv ~ som bara Ditt eget, bara bara Ditt och Din själ

  Tack för bilderna inför Lapporten! Du vid en Silversjö! Mycket vackert… I 3D.

  Reply
 6. Anna J

  Jag har varit upptagen i några dagar och inte hunnit med att läsa din blogg så det var ett rent nöje nu att sitta och läsa ikapp dina reserapporter och få ta del av din fina resa. Tack för att du delar med dig. Så fascinerad av stenarna, så vackra. Ha en fortsatt trevlig tur och kör försiktigt. Kram!

  Reply
 7. Gunilla T

  Hej Jonna!
  Jag har oxå fått läsa ikapp lite. Åh det är så njutbart att få se allt vackert du delar med dig. Höra dig när du pratar och berättar att du får till dig bilder.
  Du har ngt på gång som du ännu har för dig själv. Spännande det låter och spännande för kanske du delar med dig även av den hemligheten, eller inte!
  Jätteglad för din skull att du fått åka dit du längtat efter så länge. En ny bil som tagit dig till så många speciella platser.
  Lite orolig känner jag mig när du åker ensam och även är ute på nätterna ensam. Samtidigt är det säkert något speciellt. Det är du och naturen i samklang där i den magiska miljön.
  Håller tummarna att du får tag i en trumma! Det låter extra spännande!
  Kan nästan själv se bilder hur du står vid en jättevacker plats och slår på trumman!
  Önskar dig lycka till på resten av din resa!

  Reply
 8. Carl Stridsberg

  Du har gjort det igen, Jonna! Fångat smått utomjordiskt vackra bilder! 🙂
  Skulle så gärna vilja dela denna magiska plats med mina besökare på hittaupplevelse.se också. Där är ju så vackert så alla borde få uppleva det någon gång i sitt liv. Själv missade jag het denna plats när jag var däruppe i slutet på sextio-talet.. Tänk så många vackra platser det finns i Sverige!

  Kram
  //Carl

  Reply
 9. Magnus

  Jösses vilka bilder du fått till Jonna!
  Du har fått mig att bestämma att nästa års semester, DÅ ska jag åka norrut! Jag vill dit upp igen och ha gott om tid på mig så jag kan göra som du, åka runt och knalla ut i den storslagna naturen med kameraryggan och en termos med kaffe.
  Stor kram!

  Reply
 10. Carina Fors

  Så underbart du beskriver ,detaljerat och målande. Känns som att man är med på din resa fast i tankarna och själen. Finaste du tack för att du delar med dig av den underbara fjällvärlden.

  Reply
 11. Sofia

  Wow och åhh..! Men på riktigt; det finns inga ord som kan beskriva dina foton! Sitter här å suger in känslan som du lagt in i både text å bild, och tårarna väller upp och svämmar över. Du lyckas verkligen beröra en i både själ å hjärta. Tack <3 Tusen tack! <3 Önskar dig en fortsatt underbar resa genom naturens paradis. Är så glad att "rymdstenen" dök upp för att ta dig till alla dessa fantastiska platser.
  ((((( Kram! )))))

  Reply
 12. Madde

  Vet inte vad du gör Jonna, men jag var verkligen deppig o nere när jag gick i på din blogg idag. Som genom ett under så känner jag livslusten o styrkan återvända. En längtan ut till naturen, och ett inre lugn som jag inte känt på länge. Haha, det är som om du utövar healing genom cyberrymden 🙂 Till alla som inte läst blogginlägget som Jonna länkar till, Bleikestranda, https://jonnajinton.se/en-dag-att-minnas/ Alltså, ni måste läsa det. Så otroligt spännande, vackert och roligt 🙂 Den mest underbara videosnutten när Jonna springer på Bleikestranda efter att hon varit på valsafari.
  Till dig Jonna: Ett från mitt hjärta stort tack för allt du ger oss bloggläsare <3 <3
  Kram

  Reply
  • Lindan

   Instämmer verkligen med Madde – Jonna MÅSTE ha healingförmåga!! Jag känner oftast precis likadant!! 😀 <3

   Reply
 13. Henry

  Tack, Tack Jonna för Din extrem å vackert och magisk rapport och bilder!!! 🙂
  ♥ Kram ♥

  Reply
 14. Anna Lyckeld

  Varje dag ser jag framemot dina blogginlägg Jonna! Jag älskar Abisko och dina bilder är gudomligt vackra och speglar verkligen hur du känner dig däruppe 🙂 Jag lovar, det smittar ända ner till Uppsala <3

  Reply
 15. Maya

  Magiska bilder på magisk plats! Du kunde inte ha fångat det bättre, kära Jonna!
  Den allra första bilden måste absolut bli en fototapet, likväl som många fler här! <3 Love it!

  Jag förstår Din känsla av att vilja stanna och fota hela kvällen och natten, jag är likadan! 😉 Och jag är fullkomligt tokig i stenar, älskar dom där Du fotat! Jag har varit stensamlare sedan jag var liten, min mamma höll på att bli tokig på mej för hon var alltid tvungen att plocka stenar ur alla mina kläders fickor när hon skulle tvätta kläder! Haha! Jag har tur som har en man som "förstår" mej för jag samlar än; sten, sand, snäckor, koraller och ibland pinnar eller frökapslar. Särskilt på våra resor.

  Tack för att vi får följa med på Din magiska resa! Extra kul att få återuppleva dessa platser genom Dina bilder då vi ju flyttat från norr…undrar om Robin känner igen sej? 😉

  Var rädd om Dej! Kram! <3

  Reply
 16. Mary

  Spectacular …enthralled….touching…..thank you for sharing this magnificent love of nature.

  Reply
 17. Maggie

  Det är vi som skall tacka DIG som tar oss med på denna fantastiska resa!!!!!
  Ser fram emot fler bilder!!! 🙂

  Reply
 18. Mitra Sohrabian

  Vilka fina bilder och vilken landskap.Älskade Jonna, önskar dig ett underbart tid och tänker på dig och din resan.Ta hand om dig och ät bra och vila också. Kramar

  Reply
 19. leif

  Du vet väl att ta med sig vatten från silverfallet hem är ett måste.Det är en ursamisk sed. hoppas att du gjorde det eftersom det för lycka med sig och ger ett rikt liv.

  Reply
 20. Sanna

  Jättevacker plats! Och så fint namn. 🙂 Och det är så kul att läsa om din resa. Ha det fint, kram.

  Reply
 21. Pelle

  Det är en njutning att få följa dig på din resa i norr, dina härliga bilder och fina texter.

  Reply
 22. Birgitta

  Sitter med kaffemuggen och njuter av dina underbara bilder. Så härligt att du fick uppleva denna del av Norrland med solsken. Bilderna ger en så skön avkoppling och jag njuter hela tiden, förstår att du också njuter och har massor av fina upplevelser. Önskar dig en skön fortsättning eller avslutning på drömresan. tack för att du delar med dig med både ord och bilder?✨

  Reply
 23. Berndt Johansson

  Jonna du som vet hur det ser ut där jag bor. Tänk dig första ilden på Silverfallet på väggen till väster innanför en dusch på andra våningen. SÅÅÅ fint det skulle bli.

  Reply
 24. Bella

  Åh vad vackert det är där! Så fina bilder! Du får mig att längta till fjällen 😀
  Älskar vad fjällen gör med ens insida, fast det är farligt också för när jag är där vill jag aldrig åka hem haha
  Kul att din resa går så bra, det är fint att följa den!

  Reply
 25. Agnes {Cashew Kitchen}

  Älvalikt är vad det är. Fullkomligt magiska bilder Jonna <3
  Jag blir också sådär känslosam när jag reser runt i norra Sverige. Skriver ner stora tankar om ibland känns lite löjliga att läsa efteråt men som jag vet är bland det ärligaste jag skrivit. Blir berörd på en helt annan nivå av de minsta sakerna. Och sedan hur gudomligt kaffet smakar när en har varit ute i friska luften hela dan 🙂
  Tänk vilken inspirationsbank du samlar på dig nu! Bilder och idéer till blogginlägg och kreativa projekt för resten av året 😀
  Det är himla fint att få följa dig på den här resan. Blir alltid så glad när jag ser att det finns något nytt att läsa!

  Reply
 26. Annabelle pedersen

  Hej Jonna, Det ser helt VILDT fantastisk ud! Må jeg spørge dig om, hvilket wordpress tema du bruger? Det ser nemlig helt vildt flot ud. Mange hilsner Annabelle fra Danmark (needforgreen.dk)

  Reply
 27. Katta - Bucketlife

  Otroliga bilder och vilken plats. Jag blir på riktigt rörd av skönheten bara genom bilden – kan knappt förstå hur vackert det måste vara i verkligheten.

  Bilden med lapporten i bakgrunden är helt underbar. Tack!

  Reply
 28. Anta Snaque

  Vilka bilder!!! Ren Jonna-magi! Ditt trollspö är en mix av din kärlek till naturen, vidöppna känsliga sinnen och en själ redo att ta in allt som är vackert … och sedan med stor konstnärlig ådra skänka det vidare. Fortsätt att svinga ditt trollspö – du gör bloggvärlden både vackrare och bättre.

  Reply
 29. made by mary

  Alltså jag blir helt mållös, sådär att tårarna väller upp i ögonen och jag får en klump i halsen. När jag blir riktigt berörd mår jag nästan alltid lite dåligt också. Samtidigt i det där vackra så blir jag så omskakad att det känns som om jag ska tappa fotfästet. Helt magiska bilder Jonna, tack för att du delar med dig! <3

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.