Sommarvila

Åhh, jag vet inte riktigt hur jag ska sätta ord på den tacksamhet jag känner för alla vackra gratulationer till min och Johans förlovning. Det går inte att läsa igenom alla era kommentarer utan att fälla en och annan tår. Blir så obeskrivligt berörd. Så fint att ni känner sådan glädje för oss.  Det känns alltid så roligt att få dela roliga nyheter med er, för ni gör att glädjen liksom tusendubblas.

Jag vill verkligen tacka er från djupet av mitt hjärta! ♥
072505Här hemma i Grundtjärn har sommaren verkligen blommat ut nu. Den senaste veckan har varit som en sommardröm. Varmt, stilla och klarblå himmel. Och det känns som om allting liksom har gått in i en slags sommarvila. Korna ligger trötta på ängarna och vilar. Människor ligger på filtar vid stranden och svalkar sig i sjön. Vinden skyndar ingenstans. Den bara smyger försiktig förbi och märks endast genom de svajande blommorna på ängarna.
072506
Allt har gått in i ett annat tempo. Även jag.
Och det känns som det är denna tiden på året som solen ska skina in i djupet av våra själar och värma upp oss inför den kommande vintern. Så att vi ska orka den mörka tiden. Därför har jag verkligen tillåtit mig att gå in i ett annat tempo nu, så att jag ska kunna blicka tillbaks på dessa dagar och låta minnena värma mig när kylan och mörkret är här.
Det gör ingenting om saker inte hinns med som vanligt. Om huset är lite stökigt eller om diskhon är full. Om jag är mindre effektiv och inte får lika mycket jobb gjort varje dag. Det kan man ta igen senare. För nu känns det som jag hellre tar vara på värmen och solen. För den kanske inte kommer senare.
072503Att sova lite längre på morgonen och sedan gå ut och dricka kaffe med denna utsikt. Höra fåglarnas kvitter och lyssna på lugnet. Känna marken under fötterna och doften av blommor och nyklippt gräs. Det är livskvalitet för mig. Jag njuter av varje dag som är såhär. Det är som om något i mig också blommar ut med denna sommarmagi.
072502Ute i trädgården växer allt så det knakar. Hundra tomater väntar på att bli röda och en liten solros har redan börjat slå ut. Persiljan smakar så gott så jag varje dag går och tar några knippen och äter direkt.
072504Och idag fick jag som ett lyckorus när jag såg att några luktärter slagit ut. De dog ju egentligen av frosten i juni men de lyckades slå nya skott och nu har blommorna kommit. Det är fler knoppar på gång och jag bara längtar tills alla slagit ut samtidigt så man kan känna doften från dom på håll.
072501Och min älskade lille Nanook som inte alls är så förtjust i den extrema sommarvärmen. Vilket förstås är förståeligt med tanke på att han går omkring med en pälskappa året om som han inte kan ta av sig. Men under dagarna får han ligga i skuggan under ett rönnträd. Och i kväll ska han  få sig ett svalkande dopp nere i sjön. Det blir ett dopp även för mig.

Har ni det bra i sommarvärmen?
Återigen, tack för allt fint ni skriver. För all kärlek ni ger och för att ni är så himla underbara!
Hoppas ni har fina dagar och får njuta av sommaren riktigt ordentligt.

Kram på er! ♥

62 Kommentarer på “Sommarvila

 1. Per Asp Bölen Junsele

  Stort Grattis än en gång. Denna värmen tycker jag inte om är en vintermänniska och djuren våra lider i värmen Highländarna går in i skogen och lägger sig grisarna har vi fixat dusch till så dom njuter i leran in i skogen och sen ett bad för dom

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Per! ♥
   Ja det är synd om djuren som lider i värmen. Men tänk, snart är vintern och kylan här igen 🙂
   Så snällt att ni fixat dusch till grisarna! 😀
   Kram på dig

   Reply
 2. Seriös

  Idag bytte jag olja på snöskotern, grät och längtas efter vinter. Att gå här och svettas är inte min stil, jag vill ha kyla, is och snö. Sitter mest framför luftvärmepumpen på kylning med inställningen “TURBO” nere i källaren med skotermundering på, VR-googles och skoterfilmar i 3D, hunden plattar ur sig var helst det är svalt. Nu räcker det med sommar! Vi Vägrar Våldsam Värme!

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha aww…ja alla är vi olika. Jag älskar också vintern men njuter ändå av sommaren. Men tänk vad fort tiden går. Snart är vintern här igen 🙂 ♥

   Reply
 3. Meit

  Hej !
  Jag njuter av sommaren. Men vår hund tycker som din att det är för varmt. Han ligger mest inne. Sen är han rädd för typ Broms och flugor så han är inte förtjust i sensommaren. Kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja åh stackars hundar. De har de inte lätt i värmen ♥
   Ja vissa dagar är de bättre för dom att ligga inne där det är svalare.
   Kram på dig!

   Reply
 4. Emelie

  Så mysiga bilder! Älskar Nanok, han ser så snäll ut!

  Men ja det är riktigt varmt! Visst är det skönt för oss men hästen riktigt lider av alla elaka bitflugor just nu 🙁

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Emelie! Och åhh ja Nanook är verkligen snäll. Världens snällaste hund.
   Aww stackars hästen som lider av flugorna! Så jobbigt för dom ♥ Kram på dig

   Reply
 5. Marie

  Ja sommaren kom äntligen och det har blivit massa bad och försök till grill, ingen grill mästare här inte haha:
  Fina underbara bilder och grattis i efterskott till förlovningen till er båda 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Underbart det låter! Har knappt grillat något i år men det får väl bli lite mer snart. Är inte heller något grill mästare 🙂
   Och tack så jättemycket ♥ Kramar

   Reply
 6. Asta

  Blöt en handduk, vrid ur den och lägg den sedan på hunden. Ett bra sätt för dem att få svalka. De brukar vänja sig ganska fort när de märker att det ger lättnad.

  Reply
 7. Magnus

  Kom just hem igen efter en tur med båten. Idag har vi soldis och lite mer vind än det var under förra veckan. Rätt skönt faktiskt! Hade 37 grader varmt igår på baksidan huset när solen låg på under förmiddagen. Lite i häftigaste laget för min del. Hoppas på lite svalare väder men utan regn i några dagar till så jag får målat klart på huset. Har bara kunnat måla i 1,5-2 timmar på morgonen för redan vid 11-tiden har det varit för varmt, både för mig och färgen. Svårt att måla när färgen torkar på vägen från burken till väggen. 😀
  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad härligt det låter med en tur med båten!! Äntligen 🙂 Så mysigt!
   Och oj jag förstår att det är lite väl varmt för att måla huset. Hoppas på lite svalare väder så du får klart projektet.
   Stor kram på dig 🙂 ♥

   Reply
 8. Janet Doane

  Such a sweetness of summer you bring to us… I love the photo at the top, the flower, your hand, the light. It is something I will draw to help me in my drawing practice for my art! And my heart is so full seeing the photos and the story of your engagement. It brings me back to when my husband and I met so long ago, fell so deeply in love and were married just three months later. We knew in our bones it was right, we knew it through and through in every level of our being, in every cell, and in our hearts. As do you and your beloved. Seeing and feeling this brings back the beauty and wonder of our love that has remained strong through many, many years. It has grown, is ever a wonder, so beautiful, deep and true.

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you so much Janet. You always write sooo beautiful. It touches my heart.
   So beautiful story with you and your beloved. I know exactly what you mean 🙂

   And i am glad you will use that photo with the flower for your drawing practice! Lovely!

   Reply
   • Janet Doane

    It was such a beautiful surprise to find your message just now… thank you so very, very much… for you to take time to respond means so much – it is a gift. I am so glad that what I wrote touched your heart, and that you understand completely! ♥

    Reply
 9. Evy

  Du satte precis ord på hur jag känner inför sommaren som är nu. Älskar att åka till Vänern och bada i kvällningen. Känner att jag då kan överleva ännu en jobbig vinter ?.

  Önskar dig och din Johan all världens lycka, och må ni aldrig begränsa varandras livsrum ❤❤❤???

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh vad underbart det låter att åka och bada på kvällarna i Vänern. Sååå härligt!! Och precis, det är sådant man behöver för att orka ännu en lång vintern. Kram på dig, och tack för lyckoönskningarna ♥

   Reply
 10. Magnus

  Du gör helt rätt i att strunta i disken eller inte bryr dig om ifall den är en dammråtta mer eller mindre, det där är såna saker som inte är livsviktiga, som inte kan vänta en dag eller två (tycker jag), ta vara på allt det där andra som ger en kraft och energi, som ändå är det viktigaste när den mörka perioden närmare sig med allt snabbare steg. Jag tycker synd om den söta Nanook som måste ha den där hemska pälsen i en årstid då den inte behövs, han måste dricka mycket och bada ofta så han kyler av sig när det är som varmast :).
  Ha det nu så gott bland tomater och persilja!

  Reply
 11. R::bert

  So beautyful written!

  In your lines I feel so much connection with you. It’s really surprising when you tell from my feelings about the sommer this year, about taking time to enjoy and being silent to recognise this beauty in nature. And thank you for sharing Grundtjärn with us. I guess it was the most beautiful place I have visited in Sweden last year and sometimes I’m dreaming also to live at such a wonderful place!

  All the best and greetings to your friendly mum!
  R::bert

  🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww thank you so much Robert. It warms my heart to hear that.
   And I am so glad you liked Grundtjärn so much. That you saw the beauty that I also see.
   Hope you have a wonderful summer! ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tusen tack fina du!! 🙂
   Och åhhh…är du där uppe? Vad underbart!!! Och så härligt att du fått så bra väder när du var på Lofoten. Måste in på din blogg och läsa ikapp lite nu!
   Kramar i massor ! ♥

   Reply
 12. Jorma

  Jotack, jag är väl egentligen ingen värmefantast. Men jag kan väl inte klaga, det lär finnas tid för svalka under resterande 11 månader framöver 😉
  Spenderade den gångna helgen i Göteborg där det njöts av en fin kväll vid röda sten, god mat på lite olika restauranger samt en tokhärlig konsert på Ullevi med allas vår Bruce 🙂 Såna grejer får det att kännas lite lättare efter en period då jag varit ganska så låg.
  Du verkar ha det så perfekt härligt uppe hos dig, en sån tillvaro vore verkligen helt fantastisk. En dag kanske jag lyckas ta mig för ett lika stort steg som du gjorde.
  Ha en fortsatt härlig vecka!
  Kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men så härligt du har det!! Och kul att du är i Göteborg!
   Hälsa gärna min gamla hemstad från mig 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 13. Mitra Sohrabian

  Stort grattis älskade Jonna på er förlovningen. så underbart. Jag hoppas att ni får den bästa tiden och kan njuta av alla dagar i ert liv tillsammans. Och grattis på födelsedagen också. Många kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack så jättemycket Mitra!! Vad glad jag blir.
   Hoppas allt är bra med dig!! Kramar ! ♥

   Reply
 14. MONICA

  Engagement looks beautiful on you! I loved the way it felt in Sweden in July when I visited with friends in Malmo in 2011. I live in South Alabama, U.S near the Gulf of Mexico and it is so hot and humid here. We vacation to cooler places in the summer.

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you so much Monica!! And I am glad you liked Sweden when you visited in 2011 🙂
   I can imagine it is very hot over there in South Alabama.
   I hope you have a wonderful summer! ♥

   Reply
 15. Gunilla

  Du skriver så fint Jonna!
  Det är klokt av dig som bara tar det lugnt sådana här dagar. Det tror jag är meningen även om alla inte kan det pga jobb mm.
  Visst kan det kännas jobbigt för djur och människor. Älskar inte när jag känner svetten börja rinna i hårbotten.
  Härligt är att kunna sitta ute i sena kväll. Känna den ljumma vinden.
  Det är det vi får ta med oss och tänka på när kyliga höstkvällar kommer. Regnet smattrar mot fönstren. Snön yr utanför knuten även om det är mysigt på sitt sätt.
  Ja alla årstiderna har sin tjusning.
  Men visst är det skönt med sommar,
  svalkande bad. Lite avundssjuk förstås på att få bada i en sjö med klart vatten.

  Inte så dumt att sitta i skuggan av vårt stora körsbärsträd sådan här heta dagar som nu har varit.

  Ha det fortsatt gott Jonna och njut av lata dagar.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh och jag kan bara säga detsamma. Så vackert du skriver Gunilla!
   Så beskrivande och vackert.
   Hoppas du får en fortsatt fin sommar. Kram på dig ♥

   Reply
 16. Åsa B

  Åh! Vad fint du skriver om dina barndomsminnen – och vilken underbar bild på dig och Nanook. Blir alldeles tagen 🙂 Och stort GRATTIS till förlovningen! All lycka till er!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh tack Åsa 🙂 Vad glad jag blir!!
   Och tack för gratulationerna också!! Kramar ♥

   Reply
 17. Jojhanna

  Att ta en liten simtur varje dag i den lilla varma skogssjön,, man blir tacksam <3 ,, O hunden hänger gärna på! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh…låter så mysigt!! 🙂 Och så fint att hunden också hänger på 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 18. Sophie

  Nu säger jag också grattis! Underbart kul för dig. Blir bara nyfiken: när är dagen D? Har ni bestämt datum för giftermål?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tusen tack!! ♥
   Nej vi har inte bestämt något datum för giftermål än 🙂 Vi får se när det blir dags.
   Kramar ♥

   Reply
 19. Lars 8463

  Är hemma på semester
  Den plats
  Jag lärde mig gå
  För att sedan börja springa
  Springa i skog och mark
  Den plats
  Min längtan
  Till frihet och utsikt föddes

  Fyra veckor av tid
  En tid fylld av
  Borde och måsten
  Men tid, vad är det?
  För min pappas tid
  verkar gå fortare.
  Fortare än min tid.

  Så istället för alla
  Borde och måsten
  Så sitter vi och pratar
  Om det som var
  Minnen som är lätta att bära.
  Minnen som är tungt att bära.

  Sitter i solen
  Äter kilovis med
  Jordgubbar och glass
  Skapar nya minnen
  Minnen som är lätta att bära

  Hoppas du har tid
  Tid att vara du
  Utan borde och måsten
  Tid för lätta minnen
  För dina ord
  Är lätt att bära

  Reply
 20. Henry

  Så fina tyst sommar bilder Jonna,
  jag också har det jette supertrevlig vädder här med min motor-husvagn
  här i Norra Norrland! Som var ett exceptionellt varmt väder.
  Men nu svalere luften titta runt hörnet, genom SMH 😉
  Men får inte alltid vara så!!!! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Henry! Och vad roligt o höra att du har det bra i din husvagn uppe i norra Norrland! Så skönt att ni också har haft det varmt och skönt där uppe. Ha en fortsatt fin sommar! Kram på dig ♥

   Reply
 21. Jeanette

  Hej Jonna!

  Stort grattis till er förlovning! Det är så härligt när man hittat rätt å får känna den där äkta kärleken <3

  Jag kan verkligen rekommendera dig att trimma/raka Nanook. Jag rakar min hund på sommaren sen ett par år tillbaka. Det gör en så STOR SKILLNAD för henne! Hon e svart å har tät päls. När hon e rakad e hon så mycket piggare och kan även hon njuta av sommaren.. Det vill man ju som matte/husse oxå.., att djuren ska kunna njuta av den härliga sommaren precis som vi. 🙂

  Kram Jeanette

  Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack Jeanette!

   Och tack för tipset med att trimma/raka Nanook. Ska tänka på det!
   Det vore ju toppen om han kunde få njuta mer av sommaren. Brukar du göra det själv eller få hjälp med det?
   Kramar ♥

   Reply
 22. Lena

  Men åh vad kul å hitta hit! Jätte fin blogg verkligen! Ser att vi är ganska likasinnade vad de gäller foto, naturen och allt som hör till livet på landet.
  Jag och min lilla familj håller på att bygga vårt egna hus i min barndomsby utanför Boden. En dröm jag haft länge. Många tycker vi är konstiga som väljer att bygga just i Åskogen. En utdöende by med lite folk i. Men vi ser de inte som en utdöende by. Det är vår drömplats. Och man ska följa sina drömmar Verkligen jätte kul att kika på dina bilder och läsa. Och så ser jag ju att du och din kille just förlovat er. Ett jätte grattis till er!
  Fortsatt trevlig sommar till er från mig ?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad kul att du hittat hit, och så roligt att du tycker om min blogg!
   Ja vi har ju gjort lite liknande grej då! Låter ju helt fantastiskt att ni följt ert hjärta och bygger ert egna hus på en plats ni älskar. Blir så himla glad o höra det ! 🙂 Stort lycka till med allt!
   Kramar ♥

   Reply
 23. Bella

  Vi njuter av sommaren! Går runt barfota, badar varje dag, äter för mycket glass, vilar i hängmattan med en bok, äter hemodlade grönsaker och kryddor och är bruna och fräkniga med både målarfärg och lite skrubbsår på armar och ben 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh…det är SÅ det ska vara. Låter helt fantastiskt! ♥
   Fortsätt njut av sommaren. Kramar ♥

   Reply
 24. JUNITJEJ

  Så kul att ni har förlovat er! GRATTIS!
  Nä, nu är det inte kul för våra pälsklingar. De får vara så mycket som möjligt i skuggan.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack Evelina!! Så glad att du tyckte om det ! 🙂
   Hoppas du har en fantastiskt fin sommar. Kramar ♥

   Reply
 25. Min

  Du skriver så tänkvärda saker Jonna! Jag har länge känt att sommaren är den stressigaste tiden på året, man ska hinna med så mycket. Bada, sola, njuta, grilla, umgås, rensa i trädgården, klippa gräset osv, osv. Jag har alltid tyckt att det känns så skönt när hösten kommer och man kan andas ut och slippa all stress som sommaren medför. Men nu ska jag tänka om, jag ska försöka göra precis som du och bara andas in sommaren precis som den är – utan stress! Tack så mycket Jonna!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.