Spridd över världen

Det var snart två veckor sedan som jag la upp filmen på min facebooksida, där jag kular för korna i den dimmiga juninatten. Det var natten mot min födelsedag, och dimman dansade över ängarna efter dagens regnskurar. Det var något magisk i luften, sådär som det kan vara under sommarnätternas ljusaste period. Myggorna bet mig så jag knappt kunde behärska mig när jag spelade in kulningen. Man riktigt ser hur jag gnuggar mig i ansiktet för att få bort dom från mina ögonlock.

När jag stod där med korna och kulade i natten, inte hade jag någon aning om att just den stunden som jag fångade på film skulle sprida sig över hela världen. Ja, hela världen.
071301De senaste två veckorna har verkligen varit lite utöver det vanliga. Det har inte märkts så mycket här hemma i Sverige. Men i tidningar i många delar av världen, och till och med i Amerikanska TV program, har man kunnat se min kulning för korna. Den har nu fått sammanlagt 3 miljoner visningar på Facebook och Youtube. På bara några dagar har jag fått över 40 000 nya följare på min offieicella facebooksida. Följare från olika delar av världen. Och varje dag svämmar mailinkorgen över av mail från fans, musikproducenter, dokumentärfilmare och tidningar. Det är nästan så det blir svårt att hantera allt och svårt att veta hur jag ska hinna möta den här “vågen”. Jag kan omöjligt svara på allt hur mycket jag än vill. Det blir för mycket för att hinna med. Men jag är också så innerligt tacksam. Det känns så otroligt roligt och spännande, och med allt detta öppnas så mycket nya möjligheter upp.

Klippet har delats av några stora sidor som bland annat DailyMail, AFVNature World News, LiveLeak, Viralnova.
Och i länder som t.ex Ryssland, KinaVitenamn, Indien, JapanTyskland, ThailandSpanien, Turkiet, Bosnien, Australien, Frankrike, Nederländerna, Norge, Danmark, KroatienTjeckien, Grekland, Rumänien, Slovakien, Brasilien

Det komiska är att jag mitt i allt fick mitt antagningsbesked igår till en ettårig kulnings-utbildning i Stockholm. Till min stora besvikelse kom jag inte in. Har reservplats 28. Så jag antar att jag får fortsätta lära mig denna teknik på egen hand. Men det verkar ju gå bra hittills : )
Idag fick jag en video av en följare i USA som heter Ramana, och som sett mig på en amerikansk TV-show som heter Tosh.O. Hon tog kameran och filmade skärmen och skickade till mig så jag skulle få se. Är otroligt tacksam att hon gjorde det! Jag låg dubbelvikt på golvet av skratt kan jag lova! 😀
071302Det är minst sagt en märklig värld vi lever i just nu, när vi med hjälp av tekniken kan sprida det vi gör över alla världens gränser. Det är både lite övermäktigt att tänka på det, samtidigt som det finns så många fördelar med det. Jag tror att med hjälp av internet så kan vi liksom sudda ut barriärer mellan länder och olika kulturer. Jag vågar tro att det minskar fördomar om andra. Minskar rasism. Vi kan sprida budskap (på både ont och gott) och påverka mycket lättare än innan internet fanns. Det är lättare för människor att få kontakt och det inger en känsla av att världen inte är lika stor längre. På en sekund kan vi skicka något till andra sidan jorden.

Det gör det ju också lättare idag för människor att visa upp vad det gör. Jag tänker mycket på de som sysslar med olika kreativa saker. Konstnärer, musiker, författare, hantverkare. Ja allt möjligt! Med hjälp av internet kan man skapa som en gigantisk portfolio att visa upp för resten av världen. Det blir lättare att nå ut till just de människorna som faller för just det som du skapar. Det är definitivt det bästa med internet tycker jag. Det är ju tack vare det som jag idag kan leva det liv jag gör och samtidigt nå ut till många människor. Man behöver inte längre vänta på ett godkännande av universitet, förlag, gallerier, producenter osv. Man kan bara köra på och göra det man älskar ändå, och förhoppningsvis lyckas nå ut till människor som tycker om det du gör. Jag är väldigt, väldigt tacksam för att tekniken lett oss dit idag.
040510Nu önskar jag er en fantastisk onsdag! Tack för att ni finns. Tack för att ni läser min blogg och följer mig på livets stig. Stor kram ♥

84 Kommentarer på “Spridd över världen

 1. Filippa

  Underbart allt Du gör !! Skaffa en privat mejl, för din familj o nära, så blir det lättare att sortera !! kram Filippa

  Reply
  • Ramana Vieira

   Ola Joanna! I am the Ramana in which you speak of that caught this amazing footage of your cow herding calls on our National T.V. program called Tosh.0
   I am an artist as well in fact, i play Piano and I have an internationally acclaimed career singing the music from my Parents homeland of Portugal called “Fado.” Its hauntingly beautiful much like your beautiful work.
   I was in rapture with the fact that i had this fortunate experience to capture your video on this t.v program. In love, light and art, ramana vieira

   http://www.ramanavieira.net

   Reply
   • Ramana Vieira

    I also wish to say that I too don’t like the Tosh O. program this was all by complete coincidence that I turned on the T.V. to catch this. But I don’t believe in coincidence I rather think of this divine appointment for which to finally be able to say hello to Joanna and her friends. Joanna your facebook won’t allow anymore friend requests and so I could not officially introduce myself. Love you. ramana

    Reply
 2. Lanclin-Linnea

  Jösses så det kan gå till med hjälp av internet! Så glad för din skull och jag håller med om att internet skapar broar 🙂 Det märker jag jätteväl som utlandssvensk, jag kan få och hålla kontakten med alla de jag vill hemma i Sverige. Hoppas att du inte känner att du drunknar i alla förfrågningar. Du får anställa en manager snart kanske? 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack!! Jaa tänk vad mycket lättare det är numera att hålla kontakten med nära o kära i andra länder 🙂 ♥
   Kram på dig!

   Reply
 3. Christina

  Hahahaha…….den amerikanska versionen av din kulningsfilm var rolig! 🙂
  Jag känner också att jag blir så stolt över att DU kommer att vara sinnebilden av Sverige för så många människor runt om i världen!
  För Sverige kan det bara vara positivt!
  Underbart tycker jag! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh så fint tänkt. Vad glad jag blir att du tycker så!!
   Tack snälla! Kram på dig ♥

   Reply
 4. Lindan

  Hahahaaaa….jag döööör vad kul med den amerikanska showen!! 😀 😀 Helt galet ju!!? Jonna-effekten sprider sig över jordklotet (eller vem vem – genom universum?) (Y)
  Förstår din känsla av både glädje och spänning, samtidigt som det antagligen kan kännas lätt “övermäktigt”. Gissar att det kan vara lite frustrerande att inte kunna/hinna med att svara allt och alla…
  Snart får du anställa någon som kan ta hand om allt det där åt dig…”Jonnas fanclub”… 😀
  Hade jag varit lite mer talangfull på datorer så hade jag anmält mitt intresse omgående! Jag hade nöjt mig med en egen liten koja intill hundgården…haha…Där kunde jag sitta och ha koll på exalterade Jonna-fans världen över! 😉

  Hur som helst – så himla glad för din skull!!!! You go girl!!! 😀 <3

  Kraaaam!!

  Reply
 5. Luz

  It was one of your birthday gifts and of course you deserve all the new opportunities, you have worked a lot for your dreams so it is time to harvest. You are genuinely happy and you have an authentic connection with nature, that’s not very common nowadays. Thank you for inspiring me to listen again to my heart, for sharing your experiences and the beautiful place where you live through your pictures. Best wishes from Mexico.

  Reply
 6. Birgitta

  Tack för att du finns och förmedlar så mycket vackert💕 Underbart att din röst hörs över hela världen, hoppas det ger dig ännu fler möjligheter att utveckla allt du håller på med! Du är bäst👏👏

  Reply
 7. Jojhanna

  Hahaha vilken rolig film!! 😀 😀 😀 Tack för det gapskrattet,,men åter till allvaret; måste vara en jättemärklig känsla att plötsligt nå ut till så otroligt mycket människor!!!?? Men mest är det helt fantastiskt tänker jag, att dagens teknik kan hjälpa en konstnär på traven! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha ja det va kul!! Och ja det är en märklig känsla, men såklart helt underbart också!
   Kram på dig! ♥

   Reply
 8. Sophie

  Himla kul att se att det inte bara är mode och andra trivialiteter som sprids över världen! Tack för det, Jonna

  Reply
 9. nillashalsaharmoni

  Vill gärna gratulera dig ytterligare en gång för dina framgångar! Fantastiskt hur dina kreativa förmågor sprids världen över. Du har arbetet stenhårt för att nå dina mål och nu får du njuta lite av framgångarna! Hoppas bara att du tar dig tid för det…det är så lätt att det blir för mycket även om det är positivt!
  Kram, Gunilla

  Reply
 10. Bill

  Jonna – I have watched Tosh O in the past but he does not appeal to me. I am glad for your exposure to a wider audience but your voice is so wonderful I do hope that you end up on much more legit programs. Here is the USA we cay that anything said about us is OK because at least people are talking about us. That said – I have been following you for quite some time and thoroughly enjoy your blog – photography – art and sharing your daily routine etc., and I also voted for you several times during the contest. I am so happy you won an award. The best to you all and I look forward to opening your content on my Face Book each day. You are a bright spot here and it gets my day off to a good start.

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you so much Bill! ♥ Your comment made me really happy.
   And thank you also for voting for me!!

   Reply
 11. Mellan skog och gård

  Wow, så häftigt! Vilken grej att uppleva 🙂 Hoppas du hittar bra sätt att surfa på vågen. Det känns så himla härligt att det händer en person som du, som gör de sakerna du gör ❤

  Elin

  Reply
 12. Jenny

  Wow Jonna, vilken grej! Grattis!! Tror inte du behöver utbildningen, därför kom du inte in. Du klarar dig ändå! Ha det gott fina du.
  Kram
  Jenny

  Reply
 13. Steve

  Nej, jag kan inte kula, men jag har hört det i min barndom och jag har hört dig kula. Och du kommer inte ens med på utbildningen. Jag förstår bara inte.
  Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Skäms på er!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det känns lite trist, men de går väl efter betyg så då kan det bli sådär :/
   Men jag ska fortsätta lära mig endå! Kram ♥

   Reply
 14. leif

  HaHa. Du tyckte ju att avslutningen hos dej var rolig.Avslutningen i USA var ju ännu roligare,dom som är så pryda gjorde det till komik annars hade dom inte vågat sända det.
  Du gav dom lite kosex och dom skämtade bort det.Väldigt amerikanskt.
  Grattis Jonna till din fina kulningsfilm.
  Tänk om min mormor hade sett att “kökningen” på ångermanländska skulle göra ett så stort väsen i Amerika hon som kökade så mycket på fäbovallen när hon var ung.

  Kram

  Reply
 15. Kenna

  Vad roligt!!! Men jag förstår att det sprider sig för din blogg är unik och du är bara bäst!!
  Kram😍😍

  Reply
 16. Per Asp Bölen Junsele

  Se där ja nu är du i ropet vilket du är värd.
  Men kommer du ihåg vad ja sa för ett par årsen när vi satt å drack kaffe då sa jag att dina bilder å konsten skulle göra dig känd långt utanför våra gränser.
  Jag är så glad för din skull njut av detta för det är du värd kramen på dig

  Reply
 17. Lena - gott för själen

  Men shit va’ kul! Vilken häftig grej! Kan tänka mig att det är en svindlande känsla. Och samtidigt stressande och svårt att hantera när man inte hinner med att bemöta. Så glad för din skull vilket fall!

  Kram Lena

  Reply
 18. Gunilla

  Du är värd all framgång Jonna! Men samtidigt måste du tänka extra mycket på att vara rädd om dig nu. Du är ett föredöme och en inspirationskälla med din förmåga att lyssna på dig själv och göra det som känna rätt och det du innerst inne vill. Fortsätt att odla den förmågan och se till att det är du som styr vad som ska hända och i vilken takt.

  Reply
 19. Emily & Fae

  You deserve this Jonna! Your light shines into this world, i am very grateful for you, and that you spread the passions and truth of the mist of life <3
  Love & Blissful Light, Thank you Thank you….
  F.&E. <3

  Reply
 20. Martina M

  Är på semester i Grekland och väcktes i förrgår av din kulning! Det kändes helt sjukt! Låg i sängen i gryningen med fönstret öppet och hörde dig! Hann tänka: är Jonna på Alonissos?? Varför har hon inte berättat om det i bloggen? Men det visar sig att grannen har sin TV ute på balkongen och du var på tvn! Tack för din underbara blogg <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha vaa men vad sjukt!! 🙂 Visste inte att det visats på TV där också. Vad kul.
   HAha och vad gulligt att du först tänkte om jag var på Alonissos 😀
   Kram på dig ♥

   Reply
 21. Åke

  Ja du Jonna jag skrev en gång att du blir stor men nu är frågan hur stor du blir,du är otrolig i vad du gör och delar med dej av vad du gör.
  Tack för att vi får följa dej på din resa genom livet

  Reply
 22. Svenne

  Ja nu blir det kanske problem med ett visum till USA. Jonna urholkar moralen i USA. Stackars Obama han skickar säkert CIA till Grundtjärn.
  Eller drönare blir säkert billigare.
  Grundtjärn är satt på amerikanarnas karta.

  Reply
 23. Henrik

  Du är värd all framgång. Jag gillar din raka och uppriktiga attityd. I all din “enkelhet” är du en komplex människa med allt vad det innebär. Kula kan du, så skolan får vänta!

  🙂

  Reply
 24. Ramona

  Helt underbart 🙂 Nu är du ute i stora världen fina Jonna och jag är så himla glad för din skull <3 Så otroligt skoj 🙂
  Älskar att du verkar vara en så jordnära tjej och inte bara fokuserar på det yttre och mode och skönhet m.m som det finns måååånga bloggar om. Älskar ditt djup och hur du får med oss i en förtrollad värld med dina fina bilder 🙂 Du är toppen.
  Stor kram från mig 🙂

  Reply
 25. Siv

  Det är roligt att det går bra för dig, det är du verkligen värd. Stressa inte för mycket bara, var rädd om dig.
  Kram!

  Reply
 26. Ulrica

  Jag är så otroligt glad för din skull och all din framgång runtom i hela världen, du är värd ALLT 🙂
  Jag hoppas att du själv känner balansen och att du inte tappar bort dig själv på vägen.
  Stor KRAM

  Reply
 27. Magnus

  Ja du Jonna, det där hade inte du kunnat ana skulle ske i framtiden den där dagen du satt i bilen på väg från Göteborg med flyttlasset. 😀
  Självklart är jag väldigt glad för din skull men samtidigt hoppas jag att du kan hantera all uppmärksamhet och fortsätta stå med båda fötterna stadigt på den Grundtjärnska marken. Kände att om det var jag som hade fått en sådan enorm respons så hade jag nog känt lite som ”
  Hjälp, hur skall jag hantera det här? Nu börjar det gå i lite för stora steg och bli lite väl stort.” Men det är ju jag det och du kanske inte alls känner det på samma sätt.
  Tänk noga igenom erbjudandena innan du tackar ja så att du inte sätter dig i en situation som blir dig övermäktig. Tappar du bort dig själv och den genuina äkthet du utstrålar så riskerar du ju att förlora det som för dig dit du är idag.

  Nog med “förmaningar”! 🙂 Hoppas att du förstår att dom är av välmening.
  Stor kram!

  Reply
 28. Maggie

  Såå kul det som händer dig, det bara “bubblar fram” allting. Den där videon ifrån USA ja den är ju så rolig så att man inte tror att det är sant! Ha! Ha!
  Det är inte meningen att du skall gå på “kulningutbildni gen” i Stockholm!
  En av våra största sångerskor och som jag beundrar mycket (Helen Sjöholm) sade någon gång tror jag att hon egentligen aldrig har tagit sånglektioner och att hon är glad för det för tack vare det så har hon funnit sitt eget uttryck i sången något som kanske inte hade varit möjligt och som kanske hade blivit “förstört” om någon hade sagt åt henne att “så här skall du göra”.
  Samm sak med dig! Du skall finna ditt eget uttryck i din kulning och se – redan över hela världen!
  Go for it!

  Reply
 29. Maya

  Helt underbart, Jonna! Du är värd allt detta! <3

  Läste jag förlovning? GRATTIS isåfall <3

  Många kramar från mej 😉

  Reply
 30. Magdalena

  Vad fantastiskt roligt med allt det positiva som sker. Stort grattis. Och extra roligt att kulningen hjälpt dig att nå ut till så många. Denna gamla tradition. Tänk om de som kulade uppe på fäbodarna långt för dagens teknik kunde få veta att deras efterträdare skulle nå ut över hela jordklotet. Kram till dig. Du gör allt så himla bra! Men som skrivits ovan. Ta hand om dig.

  Reply
 31. Jonas

  Hej! Gud vad vackra bilder. Vill upp dit där du bor nu. Så vackra bilder. Sverige är ett vackert land. Du har en fin och en vacker blogg. Hoppas att du får en fin helg.

  Reply
 32. Julie

  You are amazing! Your talent and spirit have lifted me today. Blessings from Philadelphia, Pennsylvania (US).

  Reply
 33. Lisa

  You are in Inspiration to all! I also believe that if you feel you should do something deeply enough you should do it, our hearts will guild us if we can just listen. The nature and animals that surround you everyday are absolutely beautiful and you seem to fit in just perfect. If you ever find yourself in the USA know you have friends here to and lots more places to explore! I’d be happy to show you some too. 😊

  ❤️Lisa Shirley
  Belmont, NORTH CAROLINA. USA 🇺🇸

  Reply
 34. Anci

  Vad roligt att höra att du når ut till så många med din kulning ! Men grattis till att du också får visa dina vackra bilder av naturen för så många. Jag hoppas att det blir bara positivt för dig.
  Du är verkligen värd det !
  Kram
  Anci

  Reply
 35. Patrik

  Helt makalöst vackra bilder och videos.

  Jag fann din sida på LiveLeak. Där var din video med Kulningen och kossorna en härlig nyans mot all världens ondska och hemskheter.
  Du lyckas verkligen fånga naturens skönhet på ett magiskt sätt. Riktigt bra jobbat. Du är en inspiration.

  Reply
 36. Ninna

  Ha ha, helt galet underbart – och så välförtjänt 🙂 En nyfiken fråga: Hur gick det till när du startade upp din blogg och började få så många som läser och kommenterar? Jag menar, började det med att du helt enkelt startade bloggen och att familj och vänner läste, och så spred det sig mer och mer till andra? Eller var det i samband med att det gjordes något reportage om ditt liv i Grundtjärn? Det är så fascinerande det här med hur vi får kontakt med varandra “nu för tiden”, precis som du skriver här, det är ju ett superintressant “fenomen” och ger så många möjligheter! Är nyfiken på hur de här kontakterna egentligen hakar i varandra” och sprids, det är ju egentligen helt otroligt att det kan bli så här! Att du har många följare är inte det minsta konstigt, du är en inspirationskälla som få, men jag undrar bara hur folk har “upptäckt” dig och din blogg! Det är spännande! Hur som helst – så enormt roligt att du lever som du gör och delar med dig, och att fler och fler upptäcker det du bjuder på! Underbart!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Ninna! 🙂
   Bloggen började i all enkelhet och lästes första tiden av bara familj, vänner och bekanta. Sedan dess har den sakta, sakta vuxit sig större. Det har egentligen aldrig hänt någon sådär “supergrej” som gjort att bloggen blivit jättestort fort. Utan den har liksom stadigt växt sig större. Men sen har ju jag varit med i en del reportage och annat och allt sådant har ju såklart gett mig publicitet och ökat läsarna.

   Sen har jag helt enkelt världens bästa läsare, för alla är så engagerade! Får ju så otroligt mycket kommentarer och det är så himla roligt!!

   Kram på dig!! ♥

   Reply
 37. Iván Franco

  Hej sådan , är mitt namn Ivan Franco , är en lärare i gymnasieskolor i Argentina och serietecknare . Jag ville berätta att jag har en sju -årig flicka var mycket fascinerad med sin sång . Hon har TGD genomgripande utvecklingsstörningoch mental ålder motsvarar en fyra år gammal flicka . Jag blev förvånad när jag sa att jag ville vara en prinsessa som du sjunga för djuren och att kalla korna . Jag skulle vilja fråga som lärde henne att låten bete och som det kom till dig . Vi skickar våra hälsningar

  Reply
 38. Ulrika

  Hej!
  Finns bilden med kossorna som fotoprint? Jag skulle vilja ha den på väggen! Underbar! 🙂

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.