Vintersjälar i historiens vingslag

Hej på er!
Förstå och främst, TACK för alla fantastiska kommentar. Ni är bara helt underbara. Jag har halkat efter lite i att svara på era kommentarer senaste dagarna men jag ska ägna tid åt det nu i helgen. Så om ni inte fått svar än så vet ni att det kommer.

Denna fredag har jag ägnat största delen av min tid inne i vedboden. Inte för att jobba med ved men för att fota lite bilder på tavlorna. Kan säkert låta märkligt men jag har hela tiden haft en tanke om att jag vill fota bilderna på kollektionen på en gammal sliten ladugårdsvägg. Finns inga väggar jag tycker är så vackra som just de där riktigt gamla träväggarna med breda plank. Där tiden fått sätta sina spår och som liksom tycks skifta i olika vackra nyanser. Så där har jag idag fotat mina 5 inramade tavlor, och jag tror det gick ganska bra.

Egentligen ska man ju kanske fota tavlor på en vit vägg i ett snyggt designat rum med snygga möbler. Men nu har jag inget sådant rum så då får jag ta vad jag har. Och dessutom älskar jag vedboden. Det är något speciellt med ljuset inuti gamla lador.
071501Här har jag hållit till under dagen. I min lilla tillfälliga fotostudio i vedboden. Det var faktiskt riktigt mysigt där inne. Jag spelade bra musik i hörlurarna och försökte hitta de bästa vinklarna för att få ljuset så bra som möjligt. Johan fick hjälpa mig hänga upp en pressening på kortsidan för att täcka igen ett hål som släppte in för mycket motljus. Ja, det där med ljuset är det allra viktigaste inom fotografering. Allt handlar om ljus. Att fånga ljuset rätt och hitta rätt stämning.
071502På andra kortsidan där en dörr förut hängt men som blåste bort i höststormarna fick vi istället täcka igen med en uppblåsbar pool. En pool som jag förhoppningsvis också får användas till det den är till för i sommar. Om vädret någonsin blir bra.
Jag var tvungen att täcka igen dessa ljuskällor för att få ljuset jämt där inne i ladan. När allt var täckt blev det väldigt bra!
071506071508071503Det är något med den här kontrasten som jag bara älskar. De gamla, naturfärgade väggarna mot de färgstarka tavlorna.
071504För att inte tala om det vackra golvet. Gamla, gamla golv som hängt med många generationer.
'Veden ligger och torkar inför den kommande vintern. Jag mår alltid väldigt bra av att vistas nära en stor vedhög. Det är väl någon slags instinkt. Lite som att vi människor mår bra av att vara nära vatten, eftersom de inger en trygg känsla av att vi där kan överleva och frodas. Så känner jag för veden. När jag är nära vedhögen får jag en trygg känsla i kroppen av vetskapen att jag får vara varm ännu en vinter.
071509Betraktar några av vintertavlorna som liksom fick en själ där inne i ladan, när solljuset strilades in mellan träväggarna. Här borde de få hänga för alltid. Nu är allt material klart, och helgen kommer ägnas enbart åt att bearbeta allt material, redigera bilder och en trailer-film, och sedan knyta ihop allt och göra hemsidan klar. Jag vet inte om jag kommer klara min deadline på söndag. Men jag hoppas. Jag ska jobba häcken av mig och se till att få detta projekt i mål som jag drömt om i flera år.

Nu önskar jag er en fin helg allihopa! Ta hand om er ♥ Världen och livet är så oförutsägbart.
Kramar i massor!

74 Kommentarer på “Vintersjälar i historiens vingslag

 1. Evelina - Evelinas Ekologiska

  Åh, duktiga du! Så fint! Blir så inspirerad och glad när jag läser din blogg <3
  Så himla roligt att läsa om kuling-filmen i inlägget här nedan, wow! Heja dig!!
  Ha en riktigt fin helg nu <3
  /Evelina – Evelinas Ekologiska

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack Evelina!! 🙂 SÅ glad jag blir!
   Och jag blir så inspirerad av dig!!
   Kram på dig ♥

   Reply
 2. Malin Jansson Rang

  Jag förstår EXAKT vad du menar med gamla lador. brukar smyga in i en gammal lada en bit bort. där samlar jag energi och en viss magisk känsla som finns där. Ljuset. De silvergrå gamla brädorna. Suset och gnisslet i gamla springor och luckor. Dina tavlor är så lugnande och helande en dag som denna. Tack!!

  Reply
 3. Mor A' Lena Eriksson

  Du är ju inte bara konstnär..naturälskare..konstnär..fotograf..naturligt vacker o författare..Du borde skriva en bok.! Det är sån kraft i allt du skriver o allt du åstadkommer..Tack för att du inspirerar o uppmuntrar mig..o för lovord till Moder Jord..Du har säkert native Americanblod i dina gener..
  Tack så mycket ! ?❣

  Reply
 4. Lindan

  Håller med – det blev ju jätte snygg kontrast mellan laduväggen och tavlorna! Och vad FINA de blev med ram runt! (y) 😀 Gillar speciellt den nedre till vänster – superfin!!
  Lycka till med deadlinen! Kram!! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack Lindan!!! Och lycka till själv nu med vernissagen och allt!! 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 5. Jorma

  Det är ju det som gör dig unik Jonna, att du inte använder dig av samma metod som “regelverket” föreskriver. Fantastiskt vackert med kontrasterna, och ja- en gammal vedbod är mysig. Ägnade alla mina uppväxtsomrar vid stugan där vi hade en vedbod med en massa möjligheter för att leka och klättra. Det var på den tiden då allt inte var farligt för barn 😉
  Hoppas du får en härlig helg! Min började här med ett skyfall utan dess like, fantastiska mängder vatten…hade varit skönt att springa runt i det om det inte varit för att jag bar ryggsäck med både kamera och videokamera, då blir jag lite mer försiktig. Men varmt regn vart det i alla fall 🙂
  Kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja kan tänka mig att du hade mycket roligt i vedboden när du var liten!! Har alltid älskat gamla lador och vedbodar 🙂 Finns så mycket kul där.
   Hoppas du hade en härlig helg! Kram

   Reply
 6. Ina

  Väldigt vackert ihop. Jag älskar också lador. Har en fäbodstuga från 1800-talet och inget går upp mot känslan att vara där.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack! Åhh en fäbodstuga, låter helt magiskt ju! ♥ Kan tänka mig att du trivs att vara där.
   Kramar

   Reply
 7. Mats Häggström

  du skriver så underbart
  vackert, man drömmer sig bort
  till vackra Grundtjärn.
  Hoppas få träffa er två vid
  tillfälle i sommar
  Hälsningar Mats Häggström

  Reply
 8. Magnus

  Man ska alltid göra vad man tycker funkar bäst, att vara flexibel och ta vara på det man har och göra det bästa av det det är så en konstnär jobbar, vare sig det är inom fotografi, konst eller skådespel vilket jag räknar in alla som håller på med en konstform i….proffs eller amatör.
  Vad det gäller just fotografi, så att fota med ett fast objektiv, antingen ett 24, 30, 35 eller 50mm, är ett superbra verktyg till att man måste verkligen vara flexibel, hitta vinklar, flytta sig närmare eller längre bort mm….det är så jag jobbar mest nu för tiden, det är kanske verkar lite bökigare när man inte bara kan zooma in på det man vill ha med men också mycket stimulerande när man kanske får jobba lite xtra med den där bilden…möjligheten finns ju att den blir aningen bättre än med 18-300mm.
  Hur som helst så funkar vedboden alldeles utmärkt för dig 🙂
  Ha nu en jättebra helg!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag håller med dig angående det där med objektiven. De är ofta svårare att fota med ett fast objektiv men jag blir nästan alltid mer nöjd med bilderna då 🙂
   Hoppas du haft en fin helg! Kramar ♥

   Reply
 9. Meit

  Håller med alla här som skriver om hur vackra tavlorna och vedbodväggen är. Du är så duktig och cool. /Meit

  Reply
 10. Magnus

  Det är ju just det som är DU Jonna! Att inte göra som det kanske förväntas att man “ska” göra. Tavlorna passar helt perfekt mot den gamla väggen, eller om det är väggen som passar till tavlorna. 😉
  Fick plötsligt en vision om att du ska ta och leta upp en lada där övervåningen är tom. Där uppe skall du sedan hänga upp dina tavlor och utvalda fotografier. Lite ved ligger här och var och kanske lite halmbalar och utspridd halm på golvet…. Vilken häftig utställning det hade varit!

  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack Magnus. Och jag älskade din vision! Vore superkul att göra något sådant 🙂
   Stor kram! ♥

   Reply
 11. Pedro Paulo

  I am Brazilian, but write in English via Google Translate, I hope you can understand. Right now step through the same experience you went through, I feel suffocated by the social fights of cities, pollution, surrounded by people who are in a vicious cycle and find it super normal, I do not blame them, just they have not yet awakened consciousness (higher self, inner self, whatever you want to call it). I know that I have gifts artistic, films, musical compositions, love to write and express myself about life and spirituality, which has great strength in nature, but I am a person who must have inspiration from the things around where I live, and in the cities , it gets complicated, I have a chacara and will build a paradise for it, I surround with nature and with the cleanest air that the cities, so that my mind can express the arts the real essence that we are human, pure light and unconditional love. Jonna gratitude.

  https://www.youtube.com/watch?v=YsgP8LkEopM

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you for sharing your thoughts Pedro! I hope you find that place outside the city that will give you inspiration! 🙂 ♥

   Reply
 12. Janet Doane

  Hello beautiful being! Your blog has awakened something so deep and wondrous inside of me… I have started to read all the early posts to see where you started, what you went through so that I can appreciate the fullness of your journey, the struggles, the triumphs. And to where you are now, so shining and inspirational with a collection of beautiful paintings, and utterly gorgeous photographs of your home. Thank you so much for bringing your life to all of us!

  Reply
  • Jonna Post author

   Wow thank you sooo much Janet for your beautiful words!! MAde me sooo happy!!
   Thank you for reading my blog and for writing this comment ♥

   Reply
 13. Christopher Stetter

  Hi, Jonna ;>)
  I love your “Winter in the woodshed!” The two are perfectly matched in the dance of ice and fire!
  Does the black image in the top picture represent something particular for you? I see trees, of course, but also, perhaps, a mythical spirit-creature.
  There is NO mistaking the sunlight in your lovely eyes, dear heart ;>)
  Chris

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you so much Chris!! How beautiful thoughts….dance of ice and fire 🙂 Love it!
   ♥ Thank you for writing!

   Reply
 14. PJ:s byffé – från by till fe

  Tja, varför inte? Att presentera sin konst, eller annat man gjort, i ovanlig och oväntad miljö/bakgrund kan mycket väl förstärka och framhäva verken. Och vedboa är inte det sämsta stället om man bara förstår att ta till vara det unika i miljön, vilket jag tycker du lyckats med.

  På bild 3 och 4 ser det ut som du själv klättrar på väggen eftersom vägg och golv går i samma still och färg. 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Glad att du gilla de idén PJ 🙂
   Haha jaa faktiskt, tänkte inte på det, men det ser ju ut som väggen och golvet sitter ihop 😀
   Kram ♥

   Reply
 15. Maria Björkman

  Jag kan riktigt känna doften av vedhögen, förstår precis vad du menar! Och gamla väggar, golv och plank är ju helt rätt just nu som bakgrund, jag tycker det syns lite överallt (bl a i bloggheaders). Att följa sitt hjärta och sina inre bilder brukar alltid bli rätt!

  http://www.mariabjörkman.se

  Reply
 16. Frusen tuva

  Wow så fina! Verkligen!! Den nedre vänstra påminner mig om ett mulet hav och jag drömde faktiskt för några veckor sedan att jag målade en liknande tavla. Kanske var det dig jag kanaliserade i drömmen? 🙂 Blev lite paff när jag såg den här nu, men är säkert bara ett sammanträffande, hihi! Roligt ändå att tänka att vi tänkte samma tanke 🙂 Verkligen jätte, jättefina tavlor! Helt magiska! Passar lika bra bland vedhögarna som i ett fint designrum 🙂

  Kram <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men vad kul!! ROligt att du skrev och berättade om det 🙂
   Haha ja man vet ju aldrig 😀 Och tusen tack, så glad att du gillade tavlorna!!
   Kramar ♥

   Reply
 17. Birgitta

  Så fint! Jag tycker också att gamla grånade väggar är en fantastisk bakgrund. Funderar på att göra en fondvägg i gillestugan av gamla bräder från en lada som ska rivas. Färgen i tavlorna är helt underbara såmlycka till med lanseringen på hemsidan☀️

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh det låter som en helt fantastisk idé att ta brädorna från den gamla ladan! Lycka till! ♥
   Kram

   Reply
 18. Ninna

  Åh, så vackert och mysigt! Jag har alltid älskat att hälsa på folk på landet och bara skrota omkring i uthus, vedbodar, stall och ladugårdar… Inte göra något särskilt, bara vara där och ta in dofter och alla intryck, fantisera om vem som levt där och vad som har hänt. Känna på gamla seldon, rostiga bunkar och trasiga tavelramar 🙂 Och ved – värt ett helt eget kapitel, finns ju inget som är så ursprungligt och fyllt med kraft som just ved och vedeldning! Vilken alldeles underbar idé!

  Reply
 19. Elmer E

  “Vintersjälar”! Det måste vara namnet på din kollektion i blått? Jag var förtjust i en av dessa, The Beginning, är den med? Kul med vernissage, kan du inte ordna med en helst permanent utställning mer lokalt? 🙂 Jag var inne på en gård i Näsåker en gång där ett par hade inredd ett gammalt stall, målat vitt, enormt vackert och det var perfekt för utställningar. Frun i gården målade och utställde själv då.Gården är såld nu, men utställningsstället är sannolikt kvar.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack! 🙂 Det är inte namnet på kollektionen, fast det skulle ju kanske vara namnet fast i svensk översättning 🙂
   The Beginning är tyvärr inte med. Men vad glad jag blir att du tyckte om den!! 🙂
   Åhh låter som ett vackert ställe där i Näsåker. Nästan så jag tänkte på om det inte är Helen Blästas gård. Hon har just en sådan lada som hon inrett till uställningsrum. Skulle vilja ha något liknande! 🙂
   Kram på dig! ♥

   Reply
 20. Fine

  I just love the one on the left! (The others are beautiful, too. Of course 🙂 )
  It reminds me of a stormy night on the sea.
  A magic night.
  A night where Neptune shows what he’s capable of.
  I really love it, when pictures deliver a certain feeling like this. 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you!! I am so glad you like it!
   Thank you for your beautiful thoughts about it 🙂 ♥

   Reply
 21. Lars 8463

  Mina tankar ser inte
  färgen på dina känslor.
  Men tankarna lyssnar på
  ordern som mött och möter
  mina ögon.
  Ord från dåtid och nutid.
  Ord som ger
  färgen på mina känslor.
  Känslor som målar en fråga.

  Var, om inte i en vedbod
  ska tavlor hänga
  Vintersjälar
  som värmer
  Människosjälar

  Livet kan bjuda på väldigt
  fina överraskningar.

  .

  Reply
  • Jonna Post author

   Alltså Lars…du måste ge ut en bok. Snälla!!
   DIna ord är så vackra och de inspirerar ♥

   “Vintersjälar som värmer människosjälar”

   Så genialiskt.
   Kram på dig ♥

   Reply
 22. Sandra

  Jättefint som bakgrund! Tycker inte alls det behöver vara ett stelt, vitt rum utan själ för att få tavlor att se snygga ut. Det är ju en smaksak? 😉

  Reply
 23. Ann S ! Uppsala!

  Ensamhet vid psykisk ohälsa! Du som drabbats av psykisk ohälsa eller har diagnoser, är du mycket ensam? Det är väldigt vanligt, många i den situationen är helt eller nästan helt utan vänner och har sämre kontakt med sin familj. När det gäller vänner kanske man haft problem ända sen barndomen med den sociala biten och kanske aldrig format vänskaper. Eller man kanske haft vänner som man förlorat kontakten med på grund av att den psykiska ohälsan kommit emellan. Det dåliga måendet har gjort att man isolerat sig och varit tvungen att tacka nej när vänner och familj vill träffas.

  När det gäller ensamhet som orsakats av att det blivit ett avstånd mellan dig och befintliga vänner och familj rekommenderar jag att du försöker vara öppen med dina problem. Förklara vad ohälsan gör med dig så dom förstår att du gärna vill träffa dom och upprätthålla relationen men att du inte kan just nu. Säg att du hoppas att dom kommer finnas kvar även om du inte orkar träffa dom så ofta. Har du redan förlorat kontakten med personer som du saknar kanske du vill återuppta kontakten? Dom saknar dig säkert också och kanske aldrig förstått varför ni kom ifrån varandra. Kanske en förklaring till varför det blev som det blev är allt som behövs? På grund av det stigma och den tabu som finns kring psykisk ohälsa kanske du inte vågat berätta vad som faktiskt hänt dig och hur du mår. Jag har efter lång tid med ohälsa valt att vara helt öppen med min familj och vänner, mycket genom bloggen. Detta har lett till mycket bättre relationer med nära och kära. Dom förstår när jag tackar nej till att umgås och när vi umgås har jag inte på mig den berömda ”masken” och kan vara mig själv. Tack vare det har jag fått en bättre kontakt och känner att omgivning förstår vem jag är på ett djupare plan.

  Lider du annars av ensamhet som orsakas av att du på grund av sociala problem aldrig kunnat skapa närmare relationer? Jag rekommenderar även då att du är öppen med dina problem och hur dom påverkar vem du är som person. Då skapar du en ärlig grund för en relation. Men hur ska man då skapa relationer som vuxen eller ung vuxen om man haft problem med det hela livet? Ett tips är att du hittar andra i samma situation som du då det är lättare att skapa relationer med personer som haft samma eller liknande problem.
  En bra organisation för personer med psykisk ohälsa är RSMH, Riksförbundet för Social och Mental Hälsa. Det här har jag saxat från deras hemsida: ”Här kan den som lever med psykisk ohälsa och ensamhet hitta stöd i umgänget med andra i samma situation. Det kan handla om allt från att ta en pratstund över en fika till att delta i en självhjälpsgrupp, kurser och andra aktiviteter eller engagera sig i själva föreningsarbetet.” Källa Har du NPF kan jag rekommendera föreningen Attention: ”Vi har 60 lokalföreningar runtom i landet. Där kan du träffa andra som befinner sig i en liknande situation. Lokalföreningarna arrangerar träffar, utbildningar och gruppaktiviteter. Om du vill kan du även engagera dig intressepolitiskt genom din lokalförening.” Källa

  Vill du lära känna personer som inte nödvändigtvis har samma problem som du finns det en tjänst som likt en dejtingsajt hjälper dig hitta vänner, tyvärr är den bara för kvinnor och jag har inte hittat någon motsvarighet för män. Den tjänsten heter Tjejkompis och du hittar den här. En annan bra sak som kommunens socialpsykiatri tillhandahåller är något som här i Uppsala kallas ”träffpunkter”. Det ska finnas något liknande i din kommun. Träffpunkterna, eller vad dom kallas hos er, har olika kurser, matlag, friskvård och andra aktiviteter som naturpromenader, badutflykter och arrangerar resor tillsammans. Man kan också oftast bara gå dit och sitta och umgås. Kontakta dom så får du säkert komma dit och se dig omkring och få information om vad dom har för aktiviteter. Vissa personer med psykisk ohälsa eller diagnoser har också rätt till en kontaktperson eller ledsagare genom kommunen. Den personen fungerar som kombinerad stöd och kompis som man kan bjuda hem, gå på bio, fika med eller umgås hur ni vill.

  Jag hoppas att det här är något som hjälper dig som lider av ensamhet, jag vet själv hur det är. Det viktigaste är att komma ihåg att det inte är ditt fel! Det är lätt att känna sig värdelös och meningslös när man saknar nära relationer men du måste komma ihåg att det är sjukdomen eller diagnosens fel, det har inget med dig eller din personlighet att göra!

  Reply
 24. Karin

  Jag håller med om att en rejäl vedhög ger en känsla av trygghet inför vintern. Dags att gå ut och stapla det maken har huggit upp.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.