Summer solstice

Det är omkring den här tiden på året som något alldeles speciellt finns i luften. Något som inte kan beskrivas med ord. En stämning likt ingen annan. Den ljusa natten sjunger sin sång genom fåglarna, dimmorna och ljuset. Man kan känna dess närvaro likt ett väsen.

Det var mitt första år här i Grundtjärn som jag för första gången upptäcka det magiska med dessa nätter. I alla år har jag upplevt några av mina allra lyckligaste stunder just under junihimlen. Varje år i början av juni känns det som att återse en kär vän. Vi möts där ute på ängarna. Vid vattnet. Bland dimmorna.
Jag gjord en liten film en av dessa nätter. Bara två långa scener. Som ett försök att ta er med i känslan jag känner. Ett fönster in i juninattens värld. Jag ville låta natten själv regissera den, och vi bara observera. Känna doften av den svenska sommarnatten. Höra ljudet av fåglarna. Känna daggen i gräset och se hur dimmorna dansar över ängarna. Ta djupa andetag av den kalla luften. Bara vara.
Det här är total lycka för mig.
Ingen kan blanda färgkombinationer så som juni. I takt med att ljuset ändras, så skiftar också färgerna.
Nu är vi i årets allra ljusaste tid, och jag vill bara ta tillvara på den allt vad jag kan. Jag hoppas på många magiska, stilla nätter under sommaren, innan mörkret återvänder. Hoppas er ljusaste natt blir underbar, oavsett om ni är vakna eller inte. Den kan nog vara lika fin även i drömmarna.

Kärlek ♥

46 Kommentarer på “Summer solstice

 1. Cina

  Jättefin film och bilder, tack!
  Den underbara naturen som “läker” allt – att bara vara och andas lugnt bort fr storstaden/förortens hysteriska stress.

  Reply
 2. Brynhild Nielsdatter

  Here in the states , we don’t get beauty like that . The video you shared had that special feeling in it and it was indescribable. Thank you for this blog and thank you for this moment . Bless and keep you .

  Brynhild Nielsdatter

  Reply
 3. Lotta

  Nog är man vaken. Men nu när jag läst detta, blickat igenom dessa fönster till ditt magiska Grundtjärn och lyssnat på natten genom din video så är jag nog vaken av samma anledning. Omedvetet men nu kanske detta förklarar varför jag haft så oerhört svårt att somna de senaste veckorna. Jag hade likaväl så kunnat sitta ute i detta vackra skede men jag ser ut genom fönstret här vid min skärm, över våra åkrar och skogen bortom. Jag håller verkligen med dig, man vill ta tillvara på denna tiden. Och kroppen vars celler som minns försöker påminna mig, att vi har ju så lite tid av detta ljuset här uppe i norr. “Ge dig ut,” kanske det är vad de försöker tala om för mig. Men jag har inte varit ute så mycket som jag brukar och har mått förfärligt illa, nästan tuppade av tidigare idag när jag stod och hackade rabarber som jag ska göra sylt och paj av. Jag tror nog att det är dags för en välbehövd paus från allt jobb här vid datorn. När till och med gubben föreslår att vi tar en promenad, som han gjorde tidigare, innan jag började må dåligt, så är det också ett tecken på att det gått för långt. 😉

  Verkligen vackra bilder, Jonna. Som sagorna från förr. Jag kunde sitta och bläddra i Elsa Beskow’s Tomtebobarnen, eller Bland Tomtar och Troll böcker hur länge som helst när jag var barn. Så förtrollande och man ville inget hellre än att springa ut i skogen och möta de dansande älvorna. Dock var jag liiiiite skraj för Bergstrollet och brukade bläddra snabbt förbi. Haha Jag är så glad för att du delar med dig av allt detta fina och underbara som vi faktiskt har rätt utanför dörren. Nu ska jag ta mig i skinnet och försöka spendera så mycket tid jag bara kan ute under midsommar. Önskar dig och dina en underbar midsommar också. Ta hand om dig, och en stor kram. <3

  Reply
 4. Caroline LaRussa

  Vilken roligt sammanträffande xD här sitter jag och tänker att jag ska skriva ett blogginlägg om summer solstice och hur vackert det blir i Sverige då med dimmorna som dansar på vattnet och hur skogarna känns magiska. Och så skriver du ett blogginlägg som sätter ord på precis samma sak <3 och vilka bilder! Så otroligt vackert. Jag måste länka din video i bloggen så mina vänner får se hur vackert det är 🙂

  Förresten! Måste ju berätta!! För två veckor sedan var jag och Nick till Monterey på en liten helgutflykt när vi plötsligt fick syn på en man som satt nere vid havet. Han var omringad av stenar som vara staplade och balanserade på varandra. Han hade till och med gjort en söt liten bro 🙂 Det visade sig att mannen var hemlös och han försörjde sig på att göra de här konstverken och på att visa upp sin talang. Och jag sa genast "Jag måste visa Jonna!!" 😀 haha du var den första jag tänkte på! Så i mitt senaste blogginlägg finns det några bilder längs ner av mannen och hans stenar ifall du vill kika 🙂

  Nu är det snart midsommar i Sverige så vill önska dig en glad Midsommar! Här borta samlas svenskar på högtider och firar tillsammans men det blir nog inget jättespeciellt för mig i år 🙂

  Reply
 5. Lars 8463

  Jonna
  Du får mina kramar
  Du får mina hjärtan
  Inte för att du är liten
  Inte för att du är stor
  Utan för att du är båda delarna
  och allt därimellan.

  För att vi är så olika
  Men ändå så lika

  Kramar

  Reply
 6. Melody Perdikis

  Jonna….happy solstice to you dearheart……..i am captivated by the beauty and light that you share on this video…..and oh my…..the music….!!!….the music..!!!!….what is that music…????…composer…???….
  please let me know…
  thank you….
  much love and light to you
  melody

  Reply
 7. Jorma

  Trolskt är bara förnamnet <3
  Det är en vacker tid nu. För ett år sedan var jag i Stockholm hos en vän med en utsikt rakt norrut, och där är det en sån skarp ljusrand från solen under de få timmar den var nere. Vilket gjorde att besöket blev lite lagom tajmat att jag var där för sommarsolståndet som förstärkte minnet av det 🙂 Det är i sanning naturupplevelserna som skapar de finaste minnena. Just nu tar jag cykelturer i Jönköpings utkanter, vissa platser är som hämtade från Emil i Lönneberga, och därmed mina uppväxts somrar 🙂
  Ha en fin midsommar <3
  Kramar

  Reply
 8. M

  Vilka fantastiska bilder! Jag gör mina sista timmar på kontoret före midsommar, snart sätter vi oss i bilen och styr från bort stan till vår lilla stuga i de jämtländska skogarna. I natt ska jag sitta på “min” stubbe ute i skogen och titta på dimman som dansar in över ängarna, längtar så att det värker i hjärtat. Dofterna, ljuset, ljuden från nattens alla vakna djur- en liten skärva av lycka som både lindrar och gör ont på samma gång.
  Trevlig midsommar!

  Reply
 9. Wilda

  Vackra du! Och dina foton <3 Så mycket stämning och känsla. Tänkte på dig igår när jag bevittnade en solnedgång som av en annan värld. Tack för att du sprider mystiken och skönheten i naturen, och delar med dig.

  Reply
 10. Beata Rydén

  Alltså bilden när du sitter under månen och allt är rosa <3 Jag döööör så vackert <3 <3 <3 Sån fin film också! Älskar att du vågar göra en långsam film, det behövs i dagens hektiska klimat. Kram <3

  Reply
 11. iza

  Åh. Det är mina första ljusa nätter nu, och jag kan känna frustrationen över att jobba på ett sätt just nu, för att jag vill ut hela tiden, fotografera, framförallt kväll/natt just nu. Åka med bilen, hitta platser. Fram med lite “finare” kläder, manteln. Ja, allt helt enkelt. Och bara vara, njuta och le.
  MEN, när man börjar jobba kl 6 är det inte så mycket alternativ på vardagarna. Och helgerna så blir de inte alltid som tänkt. MEN, nu så.. Nu i helgen hoppas jag på lite bättre väder (regnat i snart 3 dagar), och att då kunna komma ut tsms med min sambo. Uppleva det där fina magiska också. Lite mer, lite allting.
  Ska iofs, ta tag i lite av redigeringen från den 10 juni, när det var fullmåne och jag var ute och fotograferade i dryga 1.5 timme. Haft såå många andra bilder först bara…!

  Jättefint klipp, och underbara bilder som alltid <3

  Reply
 12. Lindan

  Ååhh vad jag behövde få drömma mig bort i den magiska Jonna-världen idag….Helt MAGNIFIKA bilder!! <3 Stämningen gick nästan att ta på!!
  Själv sitter jag här och mår som jag förtjänar idag. Det "blev visst" lite party ute i Himmelsdalen igår (med tillhörande vurpa, som resulterade i värsta lårkakan – fast på rumpan!! Ajajaj….!! Så nu ligger jag här och pustar, ser ut som en rumpnisse och undrar "voffo då då…voffo gööör ho på detta viset??"
  Det positiva med det hela är dock att det lär bli en betydligt lugnare midsommar än vanligt… 😉 Hade planer på att tvinga med mig min vän Thomas ut i skogen för lite fotoprojekt…Men väderprognosen säger regn, typ varannan timme…. :/ Så vi får väl se hur det går med det!

  Hur som helst – önskar dig en ljus och underbar midsommar, finaste Jonnan!! <3

  Reply
  • Lars 8463

   Lindan
   Kan jag få se en bild? 😀
   Ingenting du rekommendera
   för min träning?
   Önskar dig en underbar helg
   trots att du är en extra
   “färgstark” person nu!!!
   Kramisar

   Reply
   • Lindan

    Hahaha….Men Lars! 🙂 Skrev just en liten rad efter ditt fina inlägg…Och NU ser jag att du kommenterat även på mitt…. 😉
    Underbara du – PRECIS så ska jag försöka se det när jag haltar fram, sitter på ispåsar med mera…att NU är jag mitt färgstarkaste jag!! 😉 D Haha….
    Som jag nyss skrev under din kommentar – önskar dig en MAGISK midsommar!! <3

    ps. Du ska bli besparad bild, den skulle kunna skada din näthinna! Och NEJ, inget jag rekommenderar i din motionsutövning! 😉 Skulle väl vara den där frivolten då….Men den kan nog inte ens JAG göra om….!! 😀

    Reply
    • Lars 8463

     Tack Lindan!!!
     För din VARNING!
     Annars tänkte jag på Jonna
     Eftersom hon är fantastiskt bra på
     “SLAGKRAFTIGA” bilder 😀
     Ha det BÄST!!!

     Reply
 13. Mitra Sohrabian

  Så vackra bilder och så fin film.Glad midsommar till er, älskade Jonna.Många kramar

  Reply
 14. Janet Doane

  I loved these photos and the video, Jonna, the peacefulness, the quiet, the sounds of the birds. The purple color in that one shot was like a shock wave going through me that there could be such color! Gorgeous and inspiring, and lovely music too for the video. Grateful Solstice hugs and much love! <3

  Reply
 15. Bella

  Väldigt vackert!! Är lite avis på dig som kan vara ute och fånga sommarnätterna! Du gör det så vackert 🙂 Jag vill helst vara utomhus dygnet runt men måste sova och jobba och saknar att ha sommarlov :D!

  Reply
 16. ♥Maria Alvljus♥

  Ååh så vackert Jonna♥
  När du sitter på ängen och lyssnar på tystnaden, på fågelsången och på dimman som smyger så försiktigt över ängen.
  Det är så obeskrivligt vackert. Och så magiskt med den finstämda musiken till.
  Mina ögon tåras som alltid!!!.
  Tack ♥ ♥ ♥

  Reply
  • Lars 8463

   Maria
   Jag har saknat
   Dina vackra ord
   Dina varma hjärtan

   Önskar dig en underbar helg.
   Kram

   Reply
   • ♥Maria Alvljus♥

    Tack Lars♥
    Vad fin du är som skriver så fint till mig
    Jag har bara varit lite tyst och fåordig, ett tag.
    Jag blir det ibland.
    Men i mitt hjärta är jag här ändå,
    även om jag inte syns genom de skrivna orden.
    Läser alltid dina dikter, du goa, trygga
    vän på Livets stig♥
    Kram♥

    Reply
    • Lars 8463

     Maria
     Jag förstår din tystnad
     För jag är själv djupt introvert
     Vill bara att du ska veta
     Att när du känner för det
     Tycker jag om att lyssna
     på dina ordslag
     När du går längs din stig
     Glad att få göra dig sällskap.
     Kram

     Reply
     • ♥Maria Alvljus♥

      Tack Lars för dom vackra orden♥
      Jo jag är en tyst vandrerska på mina
      inre stigar.
      Följer gärna fotspåren du vandrar på
      i dina dikter.
      Kram♥

      Reply
 17. Janusz

  These pictures and video perfectly resonate with my mood during the Summer solstice. It can be represented by ancient Chinese symbol of yin and yang ☯️
  Summer is at its highest and yet for me the fog announces the beginning of its gradual demise and turning into darkness. There is joy and a a little sadness about it. But we just observe this endless turning of one into another without being really affected by any of them. Uncaused happiness of being aware of our existence.

  Reply
 18. Lars 8463

  Hej varmhjärta!
  Sitter på bryggan igen.
  Sitter en stund i nuet
  Med vakna drömmande ögon
  Ögon som följer solens penseldrag
  när den målar mönster
  på den av vinden svagt krusade
  sjöduken.

  Ögon som på sin väg till bryggan
  mötte den vakna blicken från räven.
  Den sa inte så mycket
  Bara att livet kan vara underbart.
  För solen värmde den vackra pälsen
  och munnen var full med frukost.

  Inatt höll den svaga vinden
  dimman borta från mina ögon.
  En vind som får mitt yttre
  att småfrysa och stela fingrar.
  Men det gör ingenting
  För mitt inre är varmt
  och drömmarna viga.

  Dom lovar mycket regn i helgen.
  Men just nu gör det ingenting.
  För jag
  Sitter på bryggan igen
  Sitter en stund i nuet
  Med vakna drömmande ögon

  Kram

  Reply
  • Lotta

   Nu måste jag bara säga vilka underbart fina kommentarer du lämnar, Lars. Det är så roligt att scrolla bland kommentarerna och se att du varit inne här. Nu har jag börjat tänka “Undrar vad Lars väver ihop idag?” Dina ord är verkligen unika, ja, du med för den delen. Man blir så glad av att läsa det du skriver och ännu gladare när det påverkar så många på samma sätt. ☀️ Glad midsommar på dig. 🍃

   Reply
   • Lars 8463

    Lotta
    Ett jättestort TACK för dom orden!
    Glad om mina ord gör dig glad!
    Jag får “skylla” på Jonna
    som har uppmuntrat mitt “orderi”
    Tycker om att läsa det du skriver
    och det alla andra har skrivit.
    För vi är alla UNIKA!
    Väver på olika sätt.
    Men ändå så lika.
    För vi är alla bitar.
    I livets mysterium.

    Kram

    Reply
    • leif

     Hej Lars! många lnlägg denna helg.

     Har du tittat djupt i dunken, är det skogsblomman eller den vanliga lunken.
     Du skriver fint som faan, jag tar en klunk av orden och poesin den här fina midsommardan
     .
     Ha en fin helg du glada ordbälg.

     Reply
     • Lars 8463

      Hahahaha…😀
      På jobbet är det acetondunken,
      gelcothinken, kontaktlimburken
      och alla andra ångor
      som får upp min ånga!

      Nu är det vakna juninätter
      med bra musik och mycket jobb.
      För jag har fått hem 37 stycken
      specialbeställda ordlianer
      som ska klara högre vikt!
      Så jag monterar och provar.

      Leif det är en sak jag undrar över.
      Är det du som är Fantomen?
      Eftersom du är så BRA!!!
      På att klia Guran?!

      Reply
      • leif

       Bra Lars dina lianer håller många år även om tiden blir svår.

       Jag kliar gurans vassa strängar än envist som fjärilens sökande efter nektar på en blomsteräng.

       Min inspiration är denna låt lyssna så förstår du.😭

       https://youtu.be/tho6f3v_ThE

       Reply
 19. Diana

  Så vackert i sin stillsamhet. Jag blir många gånger så rörd av dina bilder, texter och filmer. Du gör naturen än mer vacker genom din konstnärlighet. Tack❤️.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.