Nominerad till Årets Landsbyggare

Hej på er!
Nu känns det som det gått lite för många antal dagar sen mitt senaste inlägg. Det har bara varit väldigt intensivt och mycket jobb, som ni kommer få ta del av lite senare. Igår hade jag varit uppe 33 timmar i sträck och höll på att somna mitt i middagen. Så kvällens blogginlägg som jag hade tänkt skriva blev i princip helt omöjligt att få till. Så klockan 20 igårkväll, medan solen fortfarande sken in i sovrummet så somnade jag.
Men nu är jag här, pigg och glad! Och jag vill börja med att tacka för alla fina kommentarer. Jag har inte svarat på flera dagar nu så jag vill bara att ni ska veta att jag kommer gå igenom och svara alla kommentarer ikväll eller i morgonbitti. Det är ju kontakten med er som gör bloggandet så himla roligt! Och jag är så tacksam för att ni alltid är så förstående och har så mycket tålamod, och för att ni fortsätter skriva även de dagar när jag inte svarat på länge. Det betyder så galet mycket.
Idag är det en speciell dag. Det är landsbyggaredagen som Leader Höga Kusten är arrangör för. Det är en dag som är till för entrepenörer, föreningar och drivna personer som verkar för en levande landsbygd här i Höga Kusten. Hela dagen så kommer det att vara en massa aktiviter på Friluftsbyn som ligger vid Skuleberget utanför Örnsköldsvik, med föreläsningar och diskussioner med andra företagare. Jag hade SÅ gärna velat vara med under dagen, men var tvungen att stanna hemma under dagen idag för att göra klart en massa saker och deadlines (snart blir det lugnare). En sådan dag är precis vad som behövs. Att driva företag på landsbygden är en helt annan sak än att driva företag mitt i städerna. Så jag tycker det är ett fantastiskt initiativ. Finns ingenting som inspirerar så mycket som att faktiskt få träffa andra i liknande situation, och prata och diskutera och nätverka. Dessutom har jag aldrig varit på Friluftsbyn eller ens varit vid Skuleberget.

Men, vilken tur att jag då ska dit ikväll! För vet ni vad?
Jag har blivit nominerad till Årets Landsbyggare i kategorin ATTITYD! Så himla häftigt. Fick redan på det förra veckan och blev ställd. Vilken ära!! Gå gärna in och kika HÄR på alla nominerade. Så ikväll på Friluftsbyn är prisutdelningen och middag!
Jag är nominerad i kategorin Attityd tillsammans med två av de coolaste människorna i världen. På riktigt. Jag ser upp till dom så himla mycket. De inspirerar och berör varje dag. Jerry Engström och Katarina Östholm.

Bild lånad från www.leaderhogakusten.se

Jerry Engström träffade jag första gången på en fotografering tillsammans med Fjällräven där han jobbade. Vi hade paddlat kanot  och på kvällen satt vi alla och åt runt en lägereld ute i naturen. Jag satt och pratade med Jerry och han berättade om den här idén som han hade med FriluftsByn, som skulle bli en mötesplats för friluftsmänniskor från hela världen. Han hade så mycket visioner att jag nästan trillade baklänges. Han ville SÅ mycket. Jag såg verkligen vilken djup passion han kände för detta. Ni vet när man verkligen kan se den där elden som brinner i någons ögon? Sådär så att vissa människor nästan backar och bara ” woow….easy grabben…du måste ned på jorden”. Men jag kände inte alls så. Jag kände bara…”wow…han kommer att lyckas så jäkla stort“.

Han driver FriluftsByn nu och jag har följt utvecklingen lite sporadiskt på facebook och tidningsartiklar. 2016 blev FrifultsByn nominerad till Stora Turismpriset och i februari vann han Årets Nyföretagare på Företagarkvällen i Örnsköldsvik, där jag vann Årets Normbrytare. Vi stod på scenen tillsammans och sprudlade av glädje för prisen vi vunnit! Gå gärna in på FriluftsByn och läs vidare. Det är dit jag ska ikväll, och det ska bli så fantastiskt kul att äntligen få se det i verkligheten.
Katarina Östholm träffade jag för allra första gången för tre år sedan. Det var den 14 maj 2014 och hon skulle göra ett reportage för Tidningen Allehanda där hon nu är kulturredaktör. Reportaget skulle komma ut i sommarbilagan och handla om mina tips på de bästa smultronställen. Vi möttes upp i Näsåker, eftersom jag ville tipsa om den vackra Nämforsen. Sedan åkte vi iväg i hennes vita gamla härliga Volvo och stannade till vid min favoritplats. Ganska snabbt kände jag att det här är en helt fantastisk människa. Hon hade så mycket kloka tankar om livet, samhället och vart vi är påväg. Det är en sådan underbar känsla när man träffar en människa och känner att man klickar på en gång. Man förstår varandra. Man bär på samma känsla och samma funderingar. Efter hon fotograferat och intervjuat mig så pratade vi hela vägen i bilen tillbaks och vi hade kunnat fortsätta i tusen år till.

Sedan dess har jag träffat henne några gånger till när hon varit här för att göra olika reportage. Och varje gång hon skrivit ett reportage så har jag blivit så otroligt rörd. För det första har jag inte ens förstått hur hon bär sig åt. Hon förstår saker på ett djupare plan, utan att hon ens behöver fråga om det. Vissa ställer hundra frågor efter varandra och har ändå inte förstått vad man menat. Hon behöver knappt ställa en fråga. Hon ser och känner. Eller jag vet inte hur hon bär sig åt. Men varje gång så har jag känt mig så förstådd av henne. Och det…det är fanimej en av de bästa känslor man kan känna. Här är ett av hennes otroligt vackra reportage om mig “Träden är tidens dröm“.

Senaste året har hon skrivit krönikor som på olika vis berör landsbygden. Och vet ni, jag har suttit med tårar och rysningar i hela kroppen när jag läst hennes texter. Det är så bra skrivet att jag inte riktigt vet vad jag ska ta mig till. Hon sätter huvudet på spiken varje gång och jag har så många gånger önskat att hon var vår stadsminister. Hon har fattat grejen. Sen, har hon ett alldeles unikt sätt att skriva. Hennes poetiska beskrivningar som målar upp känslor så starkt att jag kan känna dofter medan jag läser, blandat med sylvassa argument och kritik mot samhällets orättvisor.
Ibland gör det nästan ont att läsa hennes texter, för att det är så bra. De når in i själen på mig. Nuddar en punkt som aldrig tidigare blivit berörd. Den dagen hon ger ut en bok…vad den än må handla om…så är jag den första att kasta mig på den.

Läs gärna någon av hennes krönikor. DENNA är min favorit. Eller varför inte “Landsbygden behöver inga bidrag – det är storstäderna som är problemet” som delats nästan 18 000 gånger! HEJA KATARINA! ♥
Så, att bli nominerad till Årets Landsbyggare tillsammans med dessa….det är liksom vinsten för mig. Och att få bo och kämpa för landsbygden tillsammans med dom, och med alla andra inspirerande människor som finns här i regionen, det är lycka. Jag hoppas få träffa dom ikväll och njuta av en god middag och för första gången se lite av Skuleberget. Det blir en minnesvärd kväll! ♥
Hoppas ni får en fantastiskt dag och kväll! KRAM på er ♥

52 Kommentarer på “Nominerad till Årets Landsbyggare

 1. Kajsa

  Det är så fint på friluftsbyn och Skuleberget
  Ha en trevlig kväll kram och lycka till med nomineringen.

  Reply
 2. Sofi

  Var rädd om dig Jonna. Dina bloggläsare älskar dig även om inläggen inte kommer lika ofta. Lyssna på kroppen och ge den vila och återhämtning. Massa kramar och tusen tack för allt vackert du lägger ut! Gör det bara inte på bekostnad av din hälsa. <3 <3 (Stort grattis till nomineringen!)

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men vad fin du är ♥ Tack för omtanken!
   Ska ta det lite lugnare nu i juli. Stor kram ♥

   Reply
 3. Lotta

  Alltså åhhhhh. Nu blev jag så alldeles till mig att jag vet inte vad. Jag bara TOTALT älskar hela Höga Kusten området, bodde bara på andra sidan av Ångermanälven i Ramvik under flera år av min barndom, även om jag föddes i Stockholm. Och när jag var tillbaka till Sverige nyligen för att ta emot mitt stipendie från skolan så passade jag på att för första gången gå upp på Skuleberget. Det är alldeles förtrollande vackert, Jonna, jag bara känner att du kommer älska det. Och med din kamera (tror jag alldeles säkert), dessutom! Jag vet inte om du ens kommer få tid över att utforska hela berget men OM du får det så ligger det ett alldeles magiskt litet ställe där uppe, som en undangömd liten mini-tjärn utmed ena kanten, bortom liften i riktningen där solen sänker sig. Jag tog foton där och satt på den där stenen hur länge som helst och bara njöt i solnedgången (finns bilder på min blogg – An Evening of Magic and Serenity). Att min absoluta favoritfotograf ska dit nu är bara för spännande. Jag kan knappt bärga mig inför ditt nästa blogginlägg och få höra vad du tycker. Åhhh! Haha

  Och Friluftsbyn är fenomenal. Har följt detta gänget på sociala medier hur länge som helst och det alla gjort de senaste åren för detta området är så himla underbart. Jag kan verkligen se honom framför mig, så som du beskriver. Så himla roligt att du får vara med och träffa dessa underbara människor… och jisses, GRATTIS! Du hör verkligen hemma där bland dessa eldsjälar. Jag hade faktiskt undrat många gånger om du har varit där uppe på Skuleberget men tänkte att kanske inte, för då hade vi nog fått sett det–fast jag har ju fortfarande inte kommit igenom hela din blog ännu, så jag kanske hade missat det.

  Jag har ärenden inne i stan och så sitter jag här, men jag trillade nästan av stolen när jag snabbt kikade igenom ditt inlägg och såg t.ex. Höga Kusten och Friluftsbyn och Skuleberget, haha, så jag var tvungen att läsa allt. Men ikväll ska jag kika in på länkarna du rekommenderade. SÅ spännande. Åter igen ett jättestort grattis till dig! Jag förstår hur stort detta måste vara för dig och jag verkligen glädjs med dig–ända ner i tårna! Bamsekramar. ❤️❤️

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men vad roligt o höra att du älskar Höga Kusten!! Även om jag bor så nära så har jag inte alls sett så mycket av just Höga Kusten. Men det är ju verkligen så fantastiskt vackert. Och tack för tipsen om den undangömda tjärnen. Det lät ju helt magiskt!! Måste kolla in blogginlägget du gjorde om det stället!! Låter som du hade en helt underbar stund där

   Tyvärr så var jag ju bara på FriluftsByn i två timmar igår. Middag och prisutdelning, så jag hann inte upptäcka något av naturen där. Men det får absolut bli något tillfälle lite senare när jag åker dit och ser mer av naturen! 🙂

   Vad roligt att du följt FriluftsByn på sociala medier. Det är så himla roligt att se deras utveckling!

   Tack för din fina kommentar Lotta! Hoppas du har en jättehärlig dag!
   STOR KRAM ♥

   Reply
 4. Dixi Wonderland

  Jag blir så glad för din skull Jonna! Jag vet hur du har kämpat och varje gång du får ett nytt samarbete eller en nominering/utmärkelse så blir jag varm i hela kroppen av glädje för du är så värd det. Du behöver inte ursäkta att du inte hunnit svara på kommentarerna för vi förstår 🙂 Ett super stort grattis vackra du 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh du är ju bara fööör fin! Så himla gulligt att du glädjs så mycket åt när något bra händer. TACK! Det värmer i hjärtat ska du veta ♥
   Kramar i massor

   Reply
 5. Johanna - Panospoint.se (tidigare Jojhanna)

  Skuleberget, där har jag varit flera gånger, bland annat på visfestival,, =) Det är så fint där och tvärs över e4 inte långt bort finns havet och ett bra bad! Där har jag tältat en gång och favoritpausplats när man är på genomresa också,,Grattis till nomineringen, så välförtjänt, håller tummarna att du vinner! =) O kan bara hålla med, vilken fantastisk text av Katarina Östholm! O det du säger om skogen är så viktigt! Sveriges skogspolitik är inte ok, känns förlegad! Skogen har så många fler värden än de kortsiktigt ekonomiska. O nu vet jag plötsligt vilken fotoprint jag ska beställa, tack! Ha en underbar kväll, kram! =)

  Reply
  • Jonna Post author

   Visfestival låter ju helt underbart! Det hade jag velat gå på! 🙂
   Och tack så mycket!! ♥ Vad glad jag blir att du läste Katarinas text! 🙂
   KRAM ♥

   Reply
 6. Maria

  Gratulerar! Bättre nominerad, och säkerligen vinnare, finns inte! Men arbeta inte ihjäl dig. Det du flyttade till Grundtjärn för måste fortsätta vara din huvudsakliga drivkraft. Inte stress och press. Så njut på, dela med dig och det spiller över på oss andra också! Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh tusen tack fina du! Och tack för din omtanke!
   Det har varit mycket jobb sista tiden. Det är svårt att liksom sakta ned, men jag vet också att det är viktigt.
   Det är en intensiv tid nu i juni men sen tänkte jag ta det lugnare i juli 🙂
   Tack för dina fina ord!! Kramar ♥

   Reply
 7. Birgitta

  Grattis till den fina nomineringen! Önskar dig en trevlig kväll i det vackra området runt Skuleberget!!

  Reply
 8. Åke

  Jag har undrat och får fortsätta att undra,hur stor du kommer att bli,men att du är nånting utöver det vanliga är jag säker på.
  Du är ett förunderligt väsen (skogsrå)

  Reply
 9. Roman

  Congratulations Jonna, you deserve it so much! I agree with Sofi and Maria, please take care of yourself =)
  My order from your webshop is finally delivered, and I’m super happy with the contents! Just when I opened the envelope, my little daughter came, recognized the northern lights above your house and said “Wow, what beautiful!” And the other photos… this is when I can’t find right english words )) thank you. You are amazing!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ohh it didn’t come until now? I am so sorry you had to wait for SOO long.
   But aww…I am so happy you and your daugther like it! It warms my hear to hear that. Thank you Roman ♥

   Reply
   • Roman

    This is not your fault. Our national postal service is a bit sluggish, so I was ready to wait ))

    Reply
 10. Anders

  Grattis till ännu en nominering, Jonna! Det är så kul att läsa hur du trivs tillsammans med dina “likasinnade” mednominerade! Hoppas och tror att ni kommer att ha en toppenkväll tillsammans!
  Själv ligger jag nu i startgroparna för att lämna stekheta (för tillfället) för lantliv i nästan två månader, med det västmanländska mälarlandskapet som bas! Då ska jag öppna det foto som jag vann av dig och rama in/sätta upp på en hedersplats i mitt hus!
  Jag tror att min sommar blir aningen latare än din, på gott och ont, men jag ska njuta i fulla drag!!! Glad Midsommar på er!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack så jättemycket Anders!! 🙂
   Vad kul att du ska spendera sommaren här i Sverige. Och vad glad jag blir att du då ska rama in fotot som du vann 🙂
   Hoppas du får en superfin sommar, och glad midsommar på dig med!
   Kram ♥

   Reply
 11. Stefan

  Grattis till nomineringen 🙂 Du har verkligen satt mellannorrland på kartan världen över.
  Lycka till <3

  Reply
 12. Marit

  Ååh, ännu en nominering, du kommer att gå långt Jonna! GRATTIS! 🙂 Jag har många gånger tidigare sagt till min pojkvän att “du ska se, Jonna kommer att vara miljonär och en STOR kändis innan hon fyller 30 år!” Du är så sanslöst duktig och…jag saknar ord. Men snälla, fina Jonna var rädd om dig själv, jag läser ju att du känner dig stressad och pressad, inte bra. Du måste sova mera! Du orkar nu, för att du är ung, men då du blir äldre är det helt annorlunda…Vi har bara ett liv och en kropp. Då du for till Grundtjärn ville du hitta lugnet och ron, inte stress. Kanske du borde lära dig säga nej? Fastän en sak/ett projekt är jätteroligt och intressant att göra så kan man säga nej. Men jag vet…lättare sagt än gjort.
  Jag läste båda krönikorna som Katarina Östholm skrivit, wow vilken talang! Hon kan verkligen skriva, det är precis som du beskrev, man kan känna dofter och känslor när man läser det hon skriver. Och vad BRA hon skrev om”Landsbygden behöver inga bidrag – det är storstäderna som är problemet” Så knivskarpt och på pricken! Jag förstår vad du menar med att hon borde vara statsminister…! 😉
  Lycka till ikväll, hoppas ni får ha det riktigt roligt!

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha vad gullig du är Marit! 😀 TACK för dina fina ord. Blir så himla glad ♥
   Och vad fint…tack för din omtanke. Ja det har varit väldigt mycket nu på sistone, och jag känner att jag kommer behöva ta lite semester i sommar.
   Det är svårt det där…när det går bra och det händer massa roliga saker och uppdrag och jobb, och så vill man ju inte tacka nej heller, samtidigt som man inte orkar för mycket heller. Det är verkligen en balansgång.
   Men jag brukar ibland tänka så som du skrev nu…och fråga mig själv vad jag flyttade hit för. Och då känns det genast lättare. Att liksom påminna sig själv om det.

   Jätteglad att du läste krönikorna som Katarina skrivit. Ja visst är hon bra!! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 13. Marit

  Måste bara ännu säga; jag blev så rysligt GLAD då jag hittade tidningen Kamera & Bild i affären igår! Trodde inte att den tidningen skulle finnas att fås i Finland, men där var den ju! Jag köpte den genast och njöt av det fina reportaget om dig! 🙂

  Reply
 14. Märta

  Grattis till nomineringen! Så många roliga saker du får vara med om. Jag undrar ibland vad det hade blivit av dig om du hade stannat på Västkusten – säkert något bra då med men du hade säkert inte känt dig lika tillfreds. Och så hade du nog inte träffat din Johan i så fall. Du har allt du vill ha, fina Jonna!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack Märta ♥
   Om jag hade stannat kvar hade jag nog definitivt inte varit så lycklig som jag är idag. Då hade jag alltid längtat till Grundtjärn.
   Så jag är så glad att jag flyttade och att jag får leva det här livet med Johan. Kunde inte varit mer tacksam.
   Kramar ♥

   Reply
 15. Lars 8463

  Hej varma fina DU
  Nu är det sent, så det är klart
  vem som vann. Men oavsett vem.
  Så är den stora vinnaren
  Landsbygden!
  Som har alla byggare.
  NI BEHÖVS ❤

  Läst det Katarina skrivit.
  SÅ bra att jag blir alldeles bubblig!!!
  Tror jag förstår hur det känns för dig.

  Oavsett hur det gick så är jag glad
  att få ta del av DITT unika sätt
  att uttrycka dig.
  Din ATTITYD!

  I när ni “paddlat kanot” fanns en
  kommentar från Johan…
  Tänk vad du har “vunnit”!!!

  KRAM

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack Lars!!
   Ja precis, Landsbygden är den stora vinnaren oavsett! 🙂
   Vad kul att du läste Katarinas texter! Anade att du nog skulle tycka om hennes sätt och skriva.
   Du är ju också sådär poetisk och djup.

   Och ja, jag minns att Johan skrev en kommentar på det inlägget! Att det var nära där han bor.
   Då hade jag ingen aning om att det var min blivande man som gömde sig bakom kommentarer.
   Livet är så fantastiskt.

   KRAM på dig ! ♥

   Reply
 16. Janusz

  Congratulations Jonna. I wished I could read Swedish but it does not take much to have an impression that Jerry and Katarina are very interesting people. To be nominated with them shows how valuable this nomination is. But nobody has to convince us, your readers, about your inspiring attitude. I keep my fingers crossed.

  It is always exciting to see you answering the comments but there is only one you and many comments. For me writing them is precisely a way of expressing my appreciation and gratitude for inspiration you radiate and time and effort you put into writing your blogs. It is also a way of contributing to something bigger than myself.

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you so much Janusz! ♥
   I am so glad that you write comments, even if I dont always answer. But, I ALWAYS read everything.
   And it is so interesting to read your comments. You always seem to write something that I tend to think about many days later.
   Have a good week!! Lots of love

   Reply
 17. Mona Eriksson

  STORT grattis till den fina nomineringen! Du/Ni gör verkligen ett bra jobb för att lyfta landsbygd och glesbygd! Vad glad jag blir att det finns såna här priser! 😀

  Reply
 18. Inga

  Du är verkligen värd alla utmärkelser du kan få. Så kreativ o energisk som du är. Så Ska du verkligen ha kreditkort för det. Du gör Så fina tavlor och skriver så härliga blogg inlägg. Och vilka foton sen. Tycker man sitter i dina bilder på riktigt. Kram och stort grattis. ?

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.