Till solen och tillbaks

Det här blogginlägget innehåller ett samarbete mellan mig och Hyundai

083021

Det blev ganska hastigt bestämt att jag skulle ge mig ut på vägarna igen. Jag hade knappt förberett något. Men jag längtade så efter de öppna vidderna igen. Jag längtade efter att få känna den där speciella frihetskänslan igen, som jag får av att åka iväg med en bil under oplanerade förhållanden. Jag ville av hela mitt hjärta ge Nanook den bästa present han någonsin kunnat drömma om. En resa med mig till nya platser. Och samtidigt ville jag fota några riktigt fina bilder till mitt samarbete med Hyundai. Jag har ju sedan juli kört deras Hyundai i30 och detta var sista månaden med den bilen så jag ville verkligen göra en sista, rolig resa med bilen innan det var dags att lämna ifrån sig den. Jag visste att om jag inte gör de nu, så kommer jag inte hinna innan snön faller. Fyra starka anledningar räckte. Så då packade jag mina grejer på några timmar, och gav mig av. En roadtrip till Stekenjokk.
083003Jag hade ju sett lite bilder från Stekenjokk innan och hade lite koll på hur det såg ut. Men jag var på riktigt nästan lite chockad när jag verkligen kom dit på kvällen. Det var mer än vackert. Det var som om jag kom till mina drömmars landskap. Jag kände sådan lycka över att få spendera två dagar här, även om jag önskat att det var en vecka. Minst.
083005Det hade regnat nästan hela resan men när jag kom fram till Stekenjokk på kvällen så upphörde regnet, och jag var ute och fotade en hel del innan det blev för mörkt.
083025Det var så mycket jag ville göra. Det blir alltid så när jag kommer till en plats som inspirerar mig. Det bara bubblar inom mig och jag får tusen, miljoner bildidéer. Jag sprang hit och dit för att hinna fota landskapet, bilen, solnedgången, Nanook…ja allt! Jag skrattade för mig själv när jag såg den här bilden som jag råkat knäppa av i farten. Den säger så mycket om hur det ser ut “bakom” alla bilder. Mycket, mycket spring. Men det är på ett härligt sätt. Ofta i dessa stunder blir jag varken trött, kall eller andfådd. Ja bara kör på, och jag älskar när det blir så.
083006

Även under denna resa så sov jag i bilen. Jag visste inte riktigt hur det skulle gå med tanke på att denna bilen ändå är mycket mindre än Santa Fe’n som jag körde i våras. Men det gick hur bra som helst!
Detta är ju egentligen en mer “vardaglig” bil för mer vanlig körning. Deras storsäljare till och med! Vilket jag kan förstå nu efter att jag lånat den under sommaren. En bekväm, lättsam bil som är otroligt bränslesnål. Med mig har den dock fått utstå med lite annan typ av körning eftersom jag bor som jag gör. Mer skogsvägar och nu en roadtrip till fjällen. Men jag kunde inte vara mer nöjd. Med bravur tog den mig och Nanook till fjällvärden och även gav oss värme och tak över huvudet.
083004083002
083008Vår första morgon i Stekenjokk. Jag var så lycklig denna stunden. Jag åt fruktsoppa och mackor till frukost och tittade ut över landskapet och kände förväntan inför dagen då jag skulle få upptäcka denna plats mer. Nanook var nog lite förväntansfull han med.
083007083011En glad Nanook i bilen innan vi for iväg en sväng längs den långa vägen genom Stekenjokk.
083012
082509

083022Det är så märkligt egentligen. Jag har så länge jag kan minnas drömt om att få ge mig ut såhär. Åka på roadtrips alldeles själv och upptäcka vackra platser. Senaste åren i Grundtjärn så har jag tänkt på det jättemycket. Jag har verkligen känt en längtan. Ibland har jag tänkt “Nej, nu tar jag bara bilen och drar iväg!”. Kan ni känna igen den känslan?

Nu, efter att jag gjort min andra resa såhär, så frågar jag mig själv “Varför gjorde jag det aldrig?”.
Det var som om att jag förut tyckte det var ett enormt stort projekt att åka iväg på en roadtrip. Något jag måste planera länge. Något som skulle bli jättedyrt och som jag inte skulle ha råd med. Vart ska man bo? Vad ska man äta? Allt det där gjorde att jag tänkte att det var något svårt. Ett stort steg. Men sedan min resa i maj när jag gjorde min livs första roadtrip i samband med mitt samarbete med Hyundai, så var det som om en ny värld öppnade sig. Efter att jag gjorde den resan och tog det steget så försvann den där “muren” som jag byggt upp. Plötsligt kändes det inte alls som något vidare stort projekt.
083023Speciellt nu när jag varit ute en andra gång, så inser jag att det inte alls behöver bli varken en lång, dyr eller stor resa. Att bara åka iväg några mil kan få en att upptäcka nära platser man aldrig tidigare sett. Och bara den där känslan av att lämna hemmet och vardagen en stund. Det behövs ingen hundramils resa för det.
Den här resan blev ungefär 60 mil, som jag delade upp på tre dagar. Jag tyckte inte alls att det blev så farligt mycket körning. Helt lagom när jag reste med hund och stannade mycket. Jag tror allt som allt att denna resan kostade mig 800 kr ungefär. Jag tankade bilen full i Junsele för 520 kr, och sedan köpte jag mat till mig och Nanook för 280 kr. Det var den enda jag köpte under hela resan.
083001Egentligen kostade det mig mindre än 800 kr för resan om man ska vara petig, eftersom strax under halva tanken fortfarande var fylld när jag kom hem igen. Så strax över 500 kr för en roadtrip. Fast, det beror ju såklart på vilken bil man har, hur långt man kör och hur man bor/äter osv. Men det är ett exempel i alla fall. Och som jag sa innan så är den här bilen så otroligt bränslesnål. Trodde något hade blivit fel när den fortfarande hade så mycket diesel kvar.
083015Jag är så glad att jag nu kommit över det där jobbiga steget och faktiskt vågat ge mig ut mer, och insett att det inte alltid behövs så mycket. I och med samarbetet så har jag ju “tvingat” mig själv att ta det steget. Annars kanske jag skulle ha tänkt “Jag vill åka iväg men jag borde inte prioritera det nu”, och så skjuter jag upp det till nästa vår…till nästa höst osv. Det är bara att göra det. 
083013Tänk vilken lycka att få ha så mycket utrymme helt för sig själv. Det är konstigt ibland tycker jag, att vi bor så många här på jorden och trängs i städer och lider av bostadsbrist. Men här…just då, var jag helt själv. Det blir ett knepigt perspektiv, som jag gillar att grubbla på medan jag blickar ut över fjällen.
083010083018Sista solnedgången i Stekenjokk, strax innan jag tog med mig Nanook ut på fälten med vita ängsull för att fånga det sista av solen tillsammans. Jag stannade bilen för att ta lite bilder i det vackra motljuset. Ljuset är allt i fotografering. Verkligen allt. Att vara fotograf är att ständigt jaga ljuset i alla dess olika former och nyanser.
083019 083020082543083026Ännu en resa i bagaget. En resa i hjärtat. I mig själv. Med Nanook. Jag är så tacksam för alla upplevelser som jag får vara med om som blir till de vackraste minnen. Nu väntar fler resor.

Hoppas ni tyckte om bilderna och att ni kanske känner er lite inspirerade till att göra en liten roadtrip själv. Tack för att ni finns och gör det här möjligt! Stor kram på er ♥

26 Kommentarer på “Till solen och tillbaks

 1. Per Asp

  Otroliga bilder och skoj för dig och din ständiga följeslagare.
  Du fångar ljuset men vi fångar också ljuset och det är du den eviga solstrålen .
  Fortsätt med dina infall du kommer aldrig att misslyckas det kan bli någon tillbaka gång men i slutändan så fixar du det kram på dig från Bölen

  Reply
 2. Dixi Wonderland

  Vi har en Huyndai i20 (våran första bil) och vi är så nöjda med den!
  Min bästa vän och flera i släkten kör i30 och jag kan varmt rekommendera någon av dessa bilar för någon som står i tankarna att köpa en ny bil. Tycker verkligen du lyckats fånga bilen i sin helhet. Personligen kan jag tycka att det är svårt att få snygga bilder på familjebilar men du har verkligen lyckats och jag älskar att bilderna är du och inte anpassat och ser lika dana ut som alla andra bilbilder.

  Reply
 3. Thomas

  Great post ! I don’t speak swedish language (i’m from Poland), so i need to translate via Google Translate or Chrome plugins your posts into english. 🙂 I really envy you this place where you live, this peace , nature around you, your trips. Thank you for your blog. It makes me happier when i see photos, landscapes, etc. Keep up good work and everything the best for you!

  ps. You are the most beatiful woman i’ve seen. 🙂

  Reply
 4. Thomas Andersson

  Ett tips till nästa gång. Fäll fram baksätena så ligger ni bekvämare. Då har du både bagagets utrymme och det som finns i baksätet. Är mycket bekvämare. Ett råd är att du ska ta en långtur i Sarek.

  Reply
 5. Gunilla T

  Härliga och fina bilder!
  Ja tänk att våga åka själv. Ja nu hade du Nanook med dig. Det är ett kärt sällskap. Jag skulle nog tycka det vore lite läskigt! Har nog med ålder att göra.
  Modet försvinner med åren tyvärr.

  Reply
 6. Elin Carlsson

  Åh, jag avundas dig verkligen! Stekenjokk, är mina barndomssomrars fjäll och varit där en del. Sist var i somras, men både mulet väder och mobilkamera gjorde fjället aldrig rättvisa på bild! Dina bilder är fantastiskt vackra och får en exil svensks hjärta att vibrera av glädje, hemlängtan och nostalgi! Om du ngn gång tänker sälja ngra av dessa bilder, så står jag först på tur! Hoppas du får en fin vecka!

  Reply
 7. Evy

  Tack för ännu en resa Jonna. Känns som att jag varit på en roadtripp själv efter att ha beundrat dina fantastiska bilder. Tråkigt nog skulle det inte fungera för mig att själv göra som du. Skulle aldrig i världen kunna räta ut mig igen efter en natt i en bil. Då får det i så fall vara en stoooor bil 😉.
  Tack igen och kram från mig

  Reply
 8. Maggie

  Hoppas att samarbetet med bilföretaget var en bra deal för dig jag menar även ekonomiskt! Du når ut till väldigt många via din blogg! Nog har du rätt att ställa krav!
  Hoppas du får låna en ny modell och ge dig ut på nya roadtrips! Modigt att våga sova i bilen och dessutom med bakluckan öppen!!!!

  Reply
 9. Carina H

  Helt fantastiskt att ännu en gång få följa med dig på en roadtrip. Dina bilder är magiska och jag är än mer beslutsam om att jag måste utforska de nordligare delarna av vårt fantastiska land.

  Tack för all inspiration du sprider!
  Kram Carina.

  Reply
 10. ann

  Det är precis som du säger Jonna så enkelt att bara komma iväg på en roadtrip, bara man har tid! Älskar att köra till nya platser och utforska mer. Är hur enkelt som helst, men som sagt man måste ha tid.
  Nu när jag flyttat från Alaska till en ny stat är det många nya ställen jag vill besöka!

  Reply
 11. Ida

  Hej jonna! Vore så kul att se all din fotoutrustning. Har försökt att söka lite och hitta något inlägg om just din utrustning men hittade bara ett inlägg från 2014 (tror jag att det var.) Tänkte om det kanske har förändrats lite med tiden? Vore himla kul att se ett ådant inlägg i såna fall. Älskar din blogg och lugnet du ge mig varje gång jag läser dina inlägg. Ta hand om dig! Mvh Ida

  Reply
 12. ♥Maria Alvljus♥

  Härlig bild på dig och Nanook när ni sitter i bakluckan.
  Han buffar in sin nos i din nacke och säger..
  Vad mysigt vi har det på vår resa du och jag, visst?
  ♥ ♥ ♥

  Reply
 13. Anneli

  Tycker Hyundai kunde skänka dej bilen efter allt fint jobb du gjort för dem ! Gillar att du visar just vardagliga situationer som inte är flashigt skinande drömbilder där bilen svävar fram i toppfart som endel andra bilmärken använder sej av …
  Gillar alltid bilderna på dej o Nanook, ni är så fina tillsammans, speciellt den här där ni sitter i bakluckan o där han “pussar” dej o du skrattar – en av de bästa ! Och den på avstånd där ni står vid bakluckan med solnedgången vid horisonten o dramatiska molnhimlen är häftig .
  Härligt att få se fjällvärlden med alla dina fina bilder o läsa om alla dina upplevelser o tankar.
  Bra jobbat – som alltid – Jonna !
  Och kom igen Hyundai (vet att ni läser detta ;)) nog kan ni gott o väl “skänka” en bil till Jonna …!

  Reply
 14. Sue-Ellen

  Jag har bott i bilen en gång på semestern men bäddade då med madrass i bagaget och fällde ryggstödet. Då gick det bra att sträcka ut sig!
  Vackra bilder, de kommer nog i nästa säljbroschyr!

  Reply
 15. Lars 8463

  Samarbeten.
  När du har fria händer.
  Låter orden dansa efter
  ditt hjärtas rytm.
  Målar bilder med ljuset
  från naturens palett.
  Blir sååå bra

  MEN!!
  Även om du har en
  “BLÅ DRAKE”
  Är du nog en
  “TORUK MACTO”
  Som krigar för en
  LJUSARE VÄRLD!

  Ser med glädje fram emot
  september månads
  färgsprakande fjädrar
  i ditt hjärtas vindar.

  Reply
 16. Magnus

  Dina bilder alltså!! Jag vet inte vilka ord jag ska använda som jag inte redan använt massa gånger redan. Du är en galet duktig fotograf Jonna!
  Även jag är ganska förundrad över det här med att så många vill trängas i städerna, men samtidigt är det ju bra att det finns sådan ödsliga och folktomma platser som tex Stekenjokk där naturens skönhet får briljera oförstörd.

  Visst känner jag den där längtan efter att bara åka iväg. Var det bara mig det hängde på så hade jag åkt direkt, men så är det ju det där med jobbet. Jobbet gör ju att det inte går att dra precis när andan faller på. Sen är det katten. Jag vet inte om hon skulle tycka lika mycket om att åka bil som Nanook så någon måste ta hand om henne om jag åker bort en natt eller två. Blir det längre tid så måste jag lämna henne på pensionat då jag tyvärr inte har någon i min närhet som hon kan få bo hos medan jag är borta. Det kräver med andra ord lite planering och framförhållning om jag ske ge mig ut på vägarna. Men längtan finns där absolut!

  Stor kram!

  Reply
 17. Amedei

  Ja, bil är verkligen frihet i en liten ask. Det är en sån ljuvlig känsla att vara på väg, att få upptäcka nya platser, det är som att öppna presenter. Jag och min sambo brukar åka några mil – sen gör vi en vandring eller cykling på nåt ställe över dagen, det är livet det! Blir alldeles lyrisk och otålig när man tänker på alla ställen som finns att se, och som bara står där NU och är helt ljuvliga utan att jag är där!!! Det jag skulle vilja bli bättre på är att dra iväg själv några dagar, och där är du en inspirationskälla. Kan ju bo på vandrarhem men vore så coolt att sova i bilen. Ännu mer frihet och flexibilitet. Måste testa först om jag får plats. Vet inte vad jag tvekar på egentligen; kanske att jag ska frysa eller att någon ska dyka upp. Men om man tar mod och testar en natt så kanske man som du inser att “jisses, varför har jag inte gjort det här förut”. Då blir livet ännu lite större. Fantastiska bilder som alltid! Du gör verkligen bilen rättvis. Och ja, det funkar, man vill ut och köra. Längtar tills var och varannan har elbilar eller nåt annat miljöjust. För det ääääär ju faktiskt underbart att köra, se sig omkring och ha ett mål. Många gånger tycker jag stunden i bilen är som en liten oas där man lyssnar på olika radioprogram man laddat ner, tänker, prata högt med sig själv, spånar idéer, tar en kaffe & chokladbit. Ha det nu riktigt härligt när du ska på roadtrip igen med din mor.

  Reply
 18. Fru Minimalist

  Du tar så overkligt fina bilder! Och man påminns som läsare om vad vackert det kan vara i vårt eget land, ändå jagar de flesta av oss vackra vyer i helt andra delar av världen. Tog du alla foton själv på denna resa och då med självutlösare i vissa fall?

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.