Vad älskar du idag?

Vårt tankesätt tror jag är en stor grundsten till hur vår livssituation ser ut, och hur vi mår. Hur vi uppfattar världen, och oss själva. En liten vacker, positiv tanke tror jag kan förändra så mycket, att om vi verkligen anade vilken kraft våra tankar hade skulle vi aldrig någonsin mer tänka något negativt om oss själva eller andra. Aldrig mer.

Ändå så är det så svårt att sluta tänka i negativa tankebanor. Vi är så vana med det att vi gör det omedvetet. Men jag har så många gånger fått bevis för att när tankarna ändras till det positiva, så kan mirakel ske. Det ligger en sådan kraft i att se på livet ur en positiv synvinkel. Det är då våra drömmar slår in. Jag tror det funkar så, att om vi vill något, så är det som att sätta ett litet frö i jorden. Om vi vattnar det med positiva tankar och känslor, så växer det.

021010

Nyckeln till att tänka positivt tror jag är att vara tacksam för det vi har just nu. För det är först när vi är tacksamma för det vi redan har, som något nytt kan komma in i livet. Att känna tacksamhet för även de allra minsta stunder och saker i livet kan vara den allra största kraften till förändring.

Jag brukar försöka känna tacksamhet åt något varje dag. Det spelar ingen roll vilken skitdag man haft, hur mycket problem man har i livet, vad man varit med om eller hur ledsen och sorgsen man känner sig, eller hur meningslöst livet än känns. Jag tror alltid att det finns något, hur litet det än är, som får en att le eller känna tacksamhet. Det kan vara vad som helst. Att du har ätit dig mätt idag eller att du frisk, eller har någon som du tycker om. Det finns alltid något i livet som vi älskar och kan känna tacksamhet för, de gäller bara att lyfta fram det ur sörjan av allt vi känner oss missnöjda med.


Idag är jag tacksam över att jag  fick mitt morgonkaffe. Att solen lyste på mig. Att jag kunde gå ut med Nanook utan koppel utan att han sprang iväg. Att jag nyss gjort upp en eld och känner att värmen sprider sig. Att jag fick ett vackert mail och ett fint brev på posten. Att jag har ett hem, en säng och mat varje dag. Att jag fått skratta idag. Att alla i min familj är friska och mår bra. Att jag har skogen som utsikt. Idag är jag tacksam över att jag får leva.

Vad är du tacksam för idag?

38 Kommentarer på “Vad älskar du idag?

 1. Gunilla

  Ja tänk om vi vore mera tacksamma då vore livet lättare.
  Jag är i grunden en positiv och glad människa som gärna delar med mig av små enkla glädjeämnen.
  Men visst åker jag ner i diket ibland. Alla har vi ledsna dagar och sorg att jobba med.
  Idag är jag tacksam att jag orkade gå en promenad efter att ha haft influensa.
  Glad att jag oxå orkade åka och handla. Köpte några semlor som jag bjöd min mor på. Då blev det dubbel glädje.
  Ringde det där samtalet som gjorde både mig och den andra personen glad.
  Jag vill tacka livet som gett mig så mkt…….
  Varje dag finns ngt att tacka för som du oxå skriver Jonna.
  Tack för att du finns och ger så mkt till oss här ute.
  Kram

  Reply
 2. Louise

  Å vad jag tycker om att läsa det du skriver! Tack tack tack. Idag är jag tacksam över att jag har hittat din blogg 🙂

  Reply
 3. Marlen

  Jag är tacksam för att jag vågar säga “JA”! 🙂 Och för att jag följer din blogg – du har en härlig blandning av intressanta, kloka och fina funderingar! Tack för att du delar med dig!

  Reply
 4. Lena

  Vilket fint inlägg! Det här ska jag verkligen ta med mig och försöka att tänka på. Att mina drömmar kan slå in om jag tänker positivt och är tacksam för det jag har är en fin tanke. 🙂
  I dag är jag tacksam för att jag hunnit med det jag behövde göra till skolan samt att jag har fått en vän att skratta (och fått skratta gott själv).

  Reply
 5. Anonym

  Hej Jonna!

  Du har så rätt i det du skriver. Det finns alltid något att tacka för och att glädjas åt. Bra att tänka positivt varje dag. Om inte annat så kan man ju efter en skitdag vara glad över att dagen är till ända, man får krypa till kojs och invänta en ny dag. För vi bör komma ihåg att bara en dag är värst och någon dag svänger det och ljusnar.
  För min del har jag alltid min Gud att tacka. Av honom har jag fått allt. Jag har vuxit upp med kärleksfulla föräldrar och syskon i ett land i fred utan hungersnöd. Har blivit given den bästa livskamrat som älskar och stöttar mig. Tillsammans har vi underbara barn. Vi är alla friska och jag har ett intressant och givande jobb att gå till.
  Allt detta har jag fått av min far i himlen. Tänk att jag fått allt detta! Hur stort är inte det? Det är så stort så jag kan inte ens omfatta det.
  Så visst har jag alltid orsak att tacka och vara glad. Och inte nog med det, oavsett vad som händer mig i livet så finns min Gud där och ger mig kraft för var dag. En sådan visshet har jag. Jag är så omåttligt rik!

  Reply
 6. Gustav

  Du är klok du! Våra tankar påverkar oss väldigt mycket utan tvekan!!
  Idag är jag glad för att jag orkade gå och handla efter jobbet. Köpte en chokladkaka! namnam 🙂
  Solen har lyst 4 dagar i sträck i Götet. Det känns som ett smärre mirakel. Så det är jag extra tacksam för!
  Det har börjat vara ljust när jag går till jobbet. Så skönt. Det finns hopp om vår inom en snar framtid 🙂

  Reply
 7. Miranda

  att jag vågar stanna kvar på min utbildning, fast jag tycker det känns stort och läskigt med en ny klass en ska gå med i fem år och försöka hitta en struktur i kaoset. jag tacksam att när det känns ingen ide står jag ändå ut, och att jag har fått orken att se att jag kan bli mot bevisad.

  Reply
 8. Tobias A

  Som jag ser det så finns det bara ett sätt att alltid finna tacksamhet till det nuvarande och det är att se att allt är perfekt. Livet består av upp och nedgångar och den verkliga lyckan anser jag att man hittar i balanspunkten mellan dessa två. Oavsett hur man vänder och vrider på det så kommer det vara stunder där leendet faller lika naturligt som löven faller från träden. Andra gånger hindrar olika händelser oss från att vända våra läppar uppåt.

  För en tid sedan så slog jag mig så illa att värken i min kropp gjorde att jag inte ens kunde kliva ur sängen. Värken i kroppen var så stark att jag knappt kunde röra mig vilket resulterade att jag blev liggande på ett och samma ställe i 24 timmar. Efter en dag så kunde jag börja ställa mig upp och att på egen hand kunna jag ta mig omkring. Att kunna röra mig och faktiskt ta mig till köket, till badrummet eller någon annanstans var en enorm lycka. Efter några dagar var jag helt återställd och kunde röra mig fritt utan några problem.

  Även när jag låg där och inte ens kunde ta mig ur sängen så var jag tacksam. Jag var tacksam för att det gav mig en förståelse över hur det känns när kroppen inte längre är det redskap du är van vid. Det gav mig perspektivet som idag ger mig uppskattning för varje liten rörelse. Även i det mörkaste av det mörka så finns det något gott och det är födelsen av perspektivet. Utan perspektiv så kan vi aldrig vara tacksamma för allt det goda vi har i världen. Självklart svär jag vissa stunder då olyckan är framme men i slutet av dagen är jag alltid tacksamma för vad jag fått lära mig. Livet är en läxa som aldrig slutar att upphöra fören den dag vi lämnar denna jord.

  Därför känner jag tacksamheten för varje dag som jag kan ta del av alla våra dofter. Jag känner en tacksamhet för varje dag som jag kan se detta skådespeleri som utspelar sig framför mina ögon. Jag är tacksam för att jag kan känna hur regnet faller över mig, och för varje dag som luften fyller mina lungor.

  Det fanns en stund då jag inte hade någonting av detta och det kommer finnas en stund då detta lämnar mig. Vad som händer därefter kan vi spekulera om. Men tills denna dag så ska jag försöka vara tacksam för allt det onda och goda som faller över mig.

  Reply
 9. Anna Maria

  Idag är jag tacksam över att jag har min familj och mina vänner, och att de vänder sig till mig för hjälp och tröst och att jag kan göra detsamma hos dem när jag behöver det, det är värt mer än allt guld i världen.

  Reply
 10. Elle

  Tack Jonna för fint inlägg och jag hoppas att alla som läser dina rader tar sig tid att reflektera över
  allt vi har runt om oss och som vi nästan alltid tar för givet ska finnas, vatten, mat, luft, fred och allt det där andra
  vi kanske inte behöver för att överleva, men som vi har “råd” att unna oss.
  Är man frisk så har man allt och har man vänner är man rik sägs det…
  Just det är jag tacksam för i dag.

  Sköt om dig!

  Reply
 11. Åsa

  Jag är tacksam för att du sätter ord på just det jag idag behövde ta till mig lite extra. Jag är också tacksam för alla de otroligt fina bilder du visar. De berikar mitt liv. Tack.

  Reply
 12. George Soare

  Wow! It really helps a lot to read something like this. It’s too complicated to think about what I am greatful for and what I love. I love my best friend. I love her today and everyday. She’s one of the most important persons for me. But sometimes it’s so difficult..
  Anyway….tack, Jonna! 🙂

  Reply
 13. Hanna från Skalmsjö

  Fint inlägg! Idag har jag faktiskt tänkt väldigt mycket på hur tacksam jag är för min barndom, har faktiskt skrivit om det på bloggen idag, läs gärna :-). Just att få ha vuxit upp på landet har påverkat mig så otroligt mycket, ju äldre jag blir desto mer förstår jag hur fantastiskt tacksam jag är för den tiden av mitt liv!

  /Hanna

  Reply
 14. Ninni

  Åh. Som detta stämmer. Tankens kraft är enorm. Ändå är det så lätt att tappa det ibland. Då är det bra att vi blir påminda.
  Jag tycker det är så nyttigt att inse detta – vilken enorm kraft man då har att styra sitt liv i den riktningen man vill mot!

  Jag är tacksam över tystnaden idag. Att jag finner det så fint numera att kunna vara ensam. Tacksam över att här, precis utanför mitt köksfönster, här lyser stjärnorna så starkt. Jag är tacksam över att vi har hittat hem. Ett hem ute på bygden.
  Jag är också så tacksam över att ge trygghet åt våra två små tokiga men förbaskat kärleksfulla kattungar. Att få spendera varje dag med den jag känner mig som tryggast med. Tacksam över att vi har haft en sådan vacker vinter och tacksam över att vi har hela året med alla dess fantastiska årstidsskiften framför oss. ♡ ♡ ♡

  Kramar i massor!

  Reply
 15. Patrik

  Just idag… Att jag kunde ta sovmorgon, avnjuta en god frukost och sen ta en skön promenad i det fantastiska vädret. Friheten att själv få välja hur dagen ser ut.

  Reply
 16. min tekopp

  Så sant, du är klok som en bok! Jag är tacksam över att jag äntligen får vara mamma, att jag har en dotter och en son på väg, att jag har världens finaste man, att jag lever och är frisk, att solen skiner och att våren närmar sig! Det finns så mycket att vara tacksam över!

  Kram på dig!

  Reply
 17. Bella

  Jag är själv tacksam över all den bra musik som finns i världen, har suttit och lipat till både en och två låtar idag, bara för att de berör på djupet. Idag behövde jag verkligen det då jag har varit i en tuff period i mitt liv och än är jag inte ute ur skogen :S

  Det är så skönt att släppa ut lite känslor och bara hänge sig.

  Reply
 18. Gabby

  Jag läste någonstans för ett tag sedan, kan för mitt liv inte komma på var eller vem som sa det, men det som formulerades var – om det enda som är kvar i morgon är det du är tacksam för idag, vad kommer du då att vakna till?

  Jag tyckte att det var en helt fantastisk tanke. Alla små saker som sätter ihop vår vardag till någonting trivsamt och fungerande. Tänk på allt vi aldrig känner tacksamhet för och att vi imorgon skulle vakna upp utan det?

  Spännande.

  Reply
 19. Ingela

  Jag är tacksam över att det gick bättre än vad jag hade trott med ett skolarbete som skulle vara inlämnat i dag och jag klarade det. Är tacksam att jag och min dotter pratade om allt möjligt i köket och fick skratta. Jag är tacksam över att jag är frisk. Jag är tacksam över att jag har möjlighet att göra det som jag tycker är roligt i livet. Jag är tacksam att solen sken i dag. Jag är tacksam att jag klarade av att stå emot sockerbegäret i dag och istället välja grönsaker och frukt. =) Ja listan kan göras lång…

  Reply
 20. Jonna Post author

  Vad ni är underbara ♥ Så fint att ni tar er tid att skriva om det ni är tacksamma för. Det värmer i hjärtat att läsa era kommentarer.

  K R A M ♥

  Reply
 21. Fröken

  Min vana trogen vaknade jag i morse med oro. Mellan sömn och vakenhet har jag alltid en svårgenomtränglig vägg som ska forceras. Det spelar liksom ingen roll hur livet i övrigt ter sig. När jag vaknat och låg och såg ut på himlen så tänkte jag just att ur tacksamhet föds kärleken, det goda. Nu när jag läste dagens inlägg har så handlar det just om det! Jag är dig så tacksam, för alla gånger jag hittar hopp i det du skriver! Kan man vara lyckligare än när man känner tacksamhet? Eller kanske, kan man vara hjärtinnerligt glad utan att vara tacksam?

  Reply
 22. Madde

  Jag är tacksam att jag fick träffa en specialistläkare idag och att vi är på väg att reda ut vad det är för fel på mig. Jag är tacksam att min värk gick bort några timmar idag. Jag är tacksam för min sambo som ställer upp. Jag är tacksam för min kattunge som förstår att jag inte orkar leka idag. Jag är tacksam att Jonna bloggar och påminner mig om allt det fina i livet- varje dag 🙂

  Reply
 23. Nicklas

  Fint skrivet kloka ord som alla borde bära med sig. Är så tacksam att jag hittat mitt lilla hus, nu har jag hittat hem. Tacksam för att få läsa din blogg och få vara din vän!

  Reply
 24. Rainecolinde

  Jag är tacksam över att jag har mitt jobb som jag verkligen älskar. Jobbar faktiskt just precis nu! Jag jobbar som personlig assistent åt världens finaste tjej och just idag råkade jag ha nattpasset. Inför mina nattpass brukar jag se till att ha sparat några dagars bloggläsning så att jag bara kan sätta mig ner och njuta till dina inlägg <3

  Jag är tacksam över att jag har världens finaste familj. En underbar fästman. Min galna katt. Ett bra liv. Att jag är frisk (lite roligt här är att jag faktiskt är dyngförkyld, men när jag började fundera över saker att vara tacksam över så kändes min förkylning som en fis i rymden, så jag glömde helt bort just den delen!). Men överlag så är jag frisk och kry! 🙂

  Jag är tacksam över att saker blev som det blev och att jag är så jäkla modig ibland. Även om jag inte tror det, så kan jag bara här och nu räkna upp saker i mitt huvud som jag egentligen inte kan fatta att jag vågat göra. Men där och då har inställningen alltid varit "det ordnar sig, det löser sig alltid!". Och det har det ju gjort också! Det som känns så himla härligt att säga är att det är min förtjänst och det är jag också tacksam för.

  Och just idag är jag tacksam för: Jag har sovit bra, vilket är viktigt inför ett nattpass. Jag har fått skratta med hjärtat. Jag har druckit gott te.

  Det finns mycket att vara tacksam över! <3

  Reply
 25. Sofie

  Jag är tacksam över att även fast jag flyttat till en stor stad, har lyckats finna mig en bit skog inte så långt undan som jag har helt för mig själv. Där kan ja strosa runt helt i mina tankar medan min hund får springa lös. Dagens bästa stund 🙂

  Reply
 26. Hanna

  Jag är tacksam att jag har en underbar man och en trygg familj, att vi får vara friska, har jobb, en liten bil, mat på bordet och någonstans att bo. Men mest av allt är jag tacksam till Jesus för att han älskar mig och gav sitt liv för mig. – Att min fader i himlen aldrig lämnar mig och att Han tar hand om mig. Jag älskar att sjunga kärlekssånger och tacksånger till Gud.

  Jonna, här är några exempel på sån tacksamhetssång! (Jag besökte denna kyrkan förra våren och det är på riktigt..) :

  http://www.youtube.com/watch?v=ckMfWxWarmo

  http://www.youtube.com/watch?v=_f9tEVmBPpU

  http://www.youtube.com/watch?v=V1jxRXWeO7U

  Reply
 27. Eva-Lotta

  Tack Jonna, för att du är så bra! Jag är tacksam för att du påminner mig om att det lilla är det stora och att man ska ta hand om det. Kram till dig!

  Reply
 28. Marie

  Jag kan skriva under på varje ord du skrivit i detta inlägg, och har samma erfarenheter när det kommer till att det blir som vi tänker samt att om vi varje dag uppmärksammar, tänker på, känner, upplever och till och med är i tacksamheten så kommer så himla mycket underbart till oss. Tillit och tacksamhet <3.

  Reply
 29. Skorpan

  Jag är tacksam över att jag imorgon har en ledig dag, sovmorgon, stillsam frukost och kan läsa morgontidningen i sängen.
  Jag är tacksam för att jag ikväll inte behöver ställa väckarklockan utan kan sova när sömnen infinner sig..

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.