Volontärarbete vid skogsbrand

Hej kära vänner!
Som ni alla vet har vi ju den här extrema torkan under sommaren drabbat vårt land väldigt hårt på många vis. Bland annat så härjar ju skogsbränderna i våra skogar just nu och det påminner en verkligen om hur sköra vi är när naturens krafter sätter igång. Är det något som skrämmer mig så är det just eld.
Jag har aldrig någonsin bott nära en skogsbrand själv, förrän nu, när det började brinna i Brattsjö i onsdags förra veckan, som ligger några mil härifrån.
När man vaknar på morgen av doften från brandrök som ligger som ett tjockt täckte över byn, då känns det väldigt verkligt.

Igår var jag, Johan och min bror Filip med som volontärer vid eftersläckning av branden i Brattsjö. I flera dagar har många från brandvärnet och frivilliga i Myckelgensjö och närliggande byar varit med och hjälpt till att släcka branden tillsammans med räddningstjänsten och hemvärnet. Ett brandområde på ca 1000 hektar som nu tack och lov är släckt! När jag såg filmer och bilder som mina vänner la upp på Facebook kändes det nästan som att se scener ur en otäck film.

Vi begav oss iväg från Grundtjärn 03.00 på söndagsmorgonen, då vårt pass skulle börja 04.00 vid Brattsjö. Det var när jag jobbade i cafét på gammelgården i Myckelgensjö med Frida (som är med i Myckelgensjö brandvärn) i lördags som jag bestämde mig för att också vara med och hjälpa till om det behövdes. Johan och Filip ville också hänga på!
Vi mötte upp alla de andra från brandvärnet och andra volontärer i Myckelgensjö 03.30 på morgonen. Sen samåkte vi med Frida och Adrian in till Brattsjö som ligger ca 10 minuter bort.
Jag måste erkänna att jag inte alls kunde sova något innan. Jag var lite nervös inför att komma till brandområdet. Jag hade ingen aning om vad som väntade. Skulle vi ge oss in i skogen och släcka öppen eld som härjade fritt? Jo jag var nog lite rädd. Elden skrämmer mig som sagt. Men samtidigt kändes det bra att få utmana sig själv och ställa upp när det behövs.
Jag fick åka bandvagn för första gången i livet, något som Johan dock är van vid då han gjorde lumpen. Stämningen var på topp i vår grupp på 6 personer, som var på väg till vårt område.
Det kändes otäckt att se de enorma områdena som brunnit. På de flesta ställen hade det dock bara brunnit på marken, och inte uppe i trädkronorna. Jag undrar om vissa av träden ändå kommer överleva? De varnade oss om fallande träd nu då rötterna brunnit på träden, men jag hoppas att lite av skogen kommer att kunna klara sig.
Vårt jobb var att gå fram och tillbaks längs en sträcka på ca 800 meter-1 km och hålla koll på marken där det brunnit. Även om allt såg lugnt ut nu när det var släckt så kom det mycket rök från vissa ställen och när man minst anar det så började det brinna igen. Gick man nära marken där det brunnit kunde man både höra och se att det var fullt av glöd i marken. Vi använde sopkvastar med stål för att släcka om elden tog sig.

Såhär lugnt och fint såg det ut igår. Men för bara några dagar sedan var det ett kaos här. Adrian, som var en av alla de som hjälpte till med branden, tog den här bilden som ni kan se nedan.
Alltså…jag vet inte om jag hade kunnat se något sådant här i verkligheten utan att drabbas av panik. Kan bara tänka mig in hur det skulle kännas att se en skogsbrand såhär i verkligheten. Ljudet, värmen, dånet. Stor eloge till alla de som varit här mitt i branden och hjälpt till. FOTO: Adrian Smith

Adrian var med under de första dygnen av branden och han har nu gjort en video med lite av det material han spelade in under släckningen. Kika gärna på den om ni vill (och han blir superglad om ni vill prenumerera på hans youtube- kanal 🙂 )

Även om det blev en väldigt lugn dag (vilket är bra såklart!) så var det lärorikt att få vara med och se lite av hur jobbet går till vid en skogsbrand. Vi vandrande fram och tillbaks längs denna väg för att kolla så allt såg bra ut, och jag slog mitt stegrekord det här året. 19848 steg blev det denna dagen.

Nu är branden släckt och det verkar som om detta är sista dagen som arbetet i Brattsjö pågår.
Är så otroligt tacksam för alla som varit med och jobbat för att branden skulle släckas. Ni är hjältar allihopa!
Det är så rörande att se hur människor ställer upp och ger sitt allt för att rädda naturen och byar.
Nu hoppas jag innerligt att de andra bränderna som härjar runt om i landet ska släckas och att det kommer ösregn i en vecka i sträck. Minst.

Var rädd om er allihopa! STOR KRAM ♥

41 Kommentarer på “Volontärarbete vid skogsbrand

 1. Magnus

  Jag tänkte på er när jag såg att det brann i närheten. Det är ju så stora områden med skog runt om kring byarna i dina trakter. Skog som jag antar är knastertorr och därmed brinner väldigt lätt. Här har det blåst ganska rejält under helgen med kulingstyrka i byarna så jag har verkligen hållit tummarna för att det inte skulle börja brinna här på ön, för då hade spridningen gått galet fort.

  Hade jag bara haft någon som kunde ta hand om min katt så skulle jag åkt upp och hjälpt till i Dalarna/Härjedalen! Jag känner att jag vill hjälpa till så gott jag kan men mina grannar som brukar se efter henne om/när jag måste lämna hemmet en eller ett par nätter är ute med båten. Det känns inget vidare att vilja men inte kunna hjälpa till.

  Precis som du skriver så hade det behövts ett rejält regnväder nu. Inte bara för att hjälpa till att släcka bränderna utan också för både växter och djur ute i naturen. Här ska visserligen komma lite regn på söndag och måndag, men inte på långa vägar så mycket som hade behövts.

  Läste på ett forum att det brinner på väldigt många platser även i Norge.
  “Her er en lite rapport om tingenes tilstand her i Norge. I sør Norge har det ikke kommet noe regn siden i begynnelsen av april. Så Norge tørker nå vekk. Derfor er det en del ting dere skal vite:
  Pr i dag er det ingen veger i Norge som er stengt pga av dette. Det herjer skogbranner hele Norge som i Sverige. Norge har nå kalt inn sivilforsvaret, da den normale brandkåren hviler nå. Det er så mye som 100 branner på gang i sør Norge. ”
  “Været er vakkert for oss som ikke lever av jorden eller av husdjur. Men for å sette ting i perspektiv så har nå norske slakterier kaldt tilbake ansatte på semester, da bøndene må slakte ned budskapet, pga mangel på vinterfor. Så situasjonen er prekær. Jeg ser også at Sverige sliter med det samme. ”

  Vi kanske skulle gå man ur huse och ge oss ut och dansa regndans! Vem vet, det kanske hjälper.

  Reply
 2. Anonym

  Wielka szkoda ,że mój komentarz nigdy się nie zapisuje. Napisałam ,ze jestem dumna ,że nasi strażacy niosą Wam pomoc w tak trudnej dla Was sytuacji. Życzę im żeby cali i zdrowi wrócili do swych rodzin do Polski.

  Reply
 3. Lone

  Det var en sterk film av Adrian! Fikk helt gåsehud av å se den. Er glad dere har fått slokket brannen der hos dere. Håper de andre brannene i Sverige blir slukket snart de også. Leste et sted at brannene kanskje vil pågå helt til jul?! Skulle mer enn gjerne delt det regner vi har her nord i Norge (i juni ble det satt nedbørsrekord, det har ikke regnet så mye på 60 år, tror jeg det var)! Pass på dere selv <3

  Reply
 4. Sandra Junhammar

  Så himla fint att så många ställer upp och hjälps åt med att rädda naturen och byarna, precis som du skriver. ♥ En stor eloge till dig och alla andra verkligen!
  Kramar

  Reply
 5. Dixi Wonderland

  Så himla fint av er att ställa upp och hjälpa till. Mitt hjärta går sönder för alla de stackars djuren som fått fly men som också mist sitt liv i dessa hemska bränder 🙁

  Reply
 6. Rue

  Forest fires can be devastating. We get these big fires during most Summers in Washington State. Stay safe. My thoughts and prayers are with you and your family and friends.

  Reply
 7. Bella

  Bra gjort av er ?!
  Det brann i vår grannby pga blixten slog ner och det var så fint för alla gick ihop, vissa lagade mat åt alla som jobbade med att släcka, dom som hade traktorer grävde diken runt elden osv kriser för oss samman!

  Davidochbella.blogg.se

  Reply
 8. Caroline

  Jag bor i Ljusdals kommun, där bränderna är som värst.. mamma och pappa har evakuerat från Enskogen.
  Ångesten och oron är brutal!

  Reply
 9. Märta

  Det är hemskt med alla dessa bränder. men det måste kännas bra att kunna hjälpa till ändå. Vi som inte bor i närheten kan bara skicka våra tankar till alla som sliter med släckningsarbetet och hoppas att allt slutar bra. Och så kan man ju göra en del för att det INTE ska börja brinna här. Bl.a. plockar jag upp glasbitar/flaskor som jag ser i diken och grillar gör jag så klart inte!

  Reply
 10. anonym

  Det var ju en minst sagt påträngande verklighet, en annan vy än de natursköna bilder du brukar presentera. Men som alltid med dig, naturen i fokus och centrum. Tja som sagt man kan ju ha semester på olika sätt. Du skrev i förra inlägget att ni skulle ta semester.
  Ni är verkligen guldhjärtade du och Johan. Att ni ställer upp. Stor eloge till er!

  Reply
 11. Birgitta

  Så fint och starkt att ni ställer upp som volontärer! vi som bor utanför alla brandområden är så imponerade av alla som på olika sätt ställer upp med brandbevakning, brandsläckning, mat o service till alla hjältar osv. visst är det stort att vi kan enas och hjälpa varandra vid så stora kriser.
  Hoppas nu att de blir lite lugnare och att det kommer regn som hjälper till att släcka bränderna.
  Ha en fin fortsättning på er semester och kanske ni hinner göra någon liten fjällvandring också!!

  Reply
 12. Ronja Norlén

  Det känns helt ofattbart, men samtidigt fantastiskt att man kan hjälpa till även fast man inte är brandman! Tror det är viktigt, så man inte känner sig helt hopplös. Det blir bra tillslut. Stor kram till er<3

  Reply
 13. Lars 8463

  Hej Jonna
  Förra veckan bjöd på några av dom
  vackraste solnedgångarna jag sett.
  Ett “metalliskt” gulrött sken.
  Men det var svårt att känna ro
  när den stickande doften låg tungt.
  När “molnen” och “dimman” i berget
  kom från branden knappt 2 mil bort.

  Min erfarenhet av elden. Har nästan,
  bara dom positiva känsloorden.
  Ljus, värme, gemenskap, trygghet.
  Men i radion och tv, i röst och ögon.
  Ligger känslor ingen
  behöver erfarenhet av.

  Så till alla ni
  Som har, håller på och kommer att få
  KÄMPA.
  ?

  Reply
  • Ella

   Oj jösses vad fint skrivet Lars. Skulle vara roligt att ta del av mer saker du skrivit. Du har ingen tanke om att att starta en blogg eller något liknande för dina texter? Jag tror många skulle vilja lyssna/läsa isåfall. Allt gott! /Ella

   Reply
   • Lars 8463

    Ella
    Som det känns nu, är det här den
    enda platsen jag kommer att skriva i.
    Och det här är den enda platsen
    jag har skrivit i.
    TACK!!! för det du skrev.
    Känns verkligen fint att få läsa.
    Allt gott! till dig!
    KRAM

    Reply
 14. Sanna

  Kanske det viktigaste inlägget du skriver detta år. <3 Det är en sån enorm tragedi, det som nu sker, och som kommer att fortsätta ske under lång tid efter att sista gnistan är släckt. Hemskt.

  Reply
 15. Melissa Ziech

  So sorry to hear about the fires. It made the news in the US. Hope they all end soon and you receive gentle rains to soothe the scorched earth. We just ended a drought in Michigan. The plants were so stressed. Losing leaves everywhere. There were some fires up North, but not as bad as in previous years. Greece has bad fires, too. Lots of weather changes going on in the world. Hope you get gentle rains to quench the fires and prevent soil erosion. Take care!

  Reply
 16. Christiane

  Well done, Jonna and John, to volunteer. Hope the rest of the summer is not so hot and dry.

  Reply
 17. Anna S

  Vilken bra insats från dig och Johan samt övriga inblandade. Otäckt med alla bräder som härjar nu. Man undrar ju lite hur detta ska sluta eller fortsätta utvecklas…. Moder natur. Så vacker, dock inget vi kan styra över. Kramar från Anna i östergötland. Var rädda om er <3

  Reply
 18. Finurliga fröken

  Ni är ju fantastiska! Vilka hjältar! Hade jag bott närmare hade jag också hoppat in. Eller om det kommer här också. Jag hoppas i alla fall det för jag känner stor skräck inför dessa bränder. Det är viktigt att vi hjälps åt och försöker rädda våra skogar.

  Reply
 19. Janet Doane

  How harrowing, for you Jonna! That is wonderful that you could help. To me, it is heartbreaking, these fires. We get them most years in the Pacific Northwest, and thousands of acres are burned. On a positive note, I saw a documentary about forests and forest fires, and that the pine cones open up and release their seeds as they burn, at just the right and most critical moment, thus re-seeding the forest with the potential for new life. It must be God’s way for this to happen. I feel the loss of trees so utterly and deeply, with deforestation happening in so many places. I mourn even one tree being cut or lost needlessly. These majestic stands of nature are crucial and vital for our survival. I hope you have no more fires, and that your skies and air become clear and fresh now. ♥ In just one year’s time, it can amazing how much new growth will appear. Thank goodness you live in a place that is wild, where nature can reestablish itself without interference. Hugs and love!

  Reply
 20. fernando

  hello Jonna, it’s good that the fires are already extinguishing, very good work, but also has its risks, here in Chile last summer there were also uncontrolled and simultaneous fires, in many places, and the most surprising thing is that according to witnesses were intentional, It is surprising that there are people who are able to pay for prepared people to cause fires… not all fires are spontaneous, and that is the worrying thing…

  a hug for you and Johan.
  fernando

  Reply
 21. Britt- Marie

  Jag blir så glad när jag läser det här! Självklart inte för bränderna, som pågår så farligt och tragiskt runt om i landet…utan därför att du och Johan och din bror ställde upp så fint, och gjorde det ni kunde i situationen. Stor eloge och stor kram till er för er insats. Den här sommaren är inte snäll. Visst är det på ett sätt så ljuvligt med varma dagar och varma kvällar, när man kan sitta ute.. vilket
  inte har varit möjligt på flera år… bara solen har värmt , de få gånger den har behagat visa sig… nu kan man i stort sett sitta ute hela natten.. speciellt vi som bor i stekheta lägenheter, och nätterna blir mer än svåra att ta sig igenom…sömn.. vad är det,liksom… och jag som har växt upp i eget hus på landet, och mycket väl minns hur på alla sätt underbart det var… jag lider extra mycket nu i min lilla lägenhet…tur ändå att jag har balkongen….nu önskar jag dig och Johan en fortsatt fin sommar… och res till en vacker plats som ni längtar till. lev, medan ni kan! Kram!

  Reply
 22. Åsa

  Det är så skrämmande hur förödande det är med eld, kan inte komma ihåg att vi haft så många bränder någonsin i Sverige. Fantastiskt av alla som volontärar och alla brandmän såklart.
  Här i Stockholm har vi ingen brand i närheten med jag bor i Nacka och vi hade en stor brand i juni så otäckt när man vaknar som du skrev och känner lukten av brandrök.
  Bra gjort av er att hjälpa till i det viktiga eftersläcknings arbetet

  Reply
 23. Christiane

  Even today (Saturday), we are hearing about the fires in Sweden, so I am hopeful that the worst is over for you.

  Reply
  • Christiane

   Now, today is Aug. 3, and am hopeful that you, Jonna, and your family and neighbors are okay from the fires . . . please let us know how you are doing now as the news over here in the USA about northern Sweden’s fires is alarming. Know you are busy helping, but let us know when you can if you are okay and your beloved ones are doing okay. Be well, be safe.

   Reply
 24. Conny

  Det är bra att du har respekt för eld. Det trista är att inte alla har det. Kanske många bränder aldrig hade uppstått om folk hade varit försiktigare.

  Reply
  • fernando

   Hello Lovisa, I understand that she took a few days off from social networks or something, is publishing little stories on Instagram, and she and Johan look great… greetings, fernando.

   Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.