Dagar med en känsla från förr

Som jag skrev i förra inlägget så hade jag en väldigt rolig helg, som nästan helt och hållet gick i något slags “förr i tiden” tema. Bland annat så var jag under fredagen med som mannekäng på en häftig vintage-modevisning i Junsele, och på lördagen så åkte jag och Johan på tidernas roligaste fest med 60-tals tema. Så hela helgen handlade i princip om att klä upp sig i häftiga kläder.

Foto: Hanna Persson // Allehanda

Det var min vän Elaine Callicoat i Junsele som hade anordnat en modevisning av hennes fantastiska samling vintagekläder. Vi var ett gäng bybor som var mannekänger och vi hade verkligen så roligt hela dagen! Trots att det började regna så vi fick gå in. Men det gick lika bra det!
Kläderna vi visade upp var från 30-talet till 80-talet. Ni som följt bloggen ett tag har säkert sett att jag skrivit om henne tidigare. Jag lärde faktiskt känna henne och hennes familj för exakt ett år sedan under “återvändarveckan” i Junsele, då de precis hade flyttat hit ifrån Stockholm.
Hennes man Mattias köpte ett foto av mig när jag hade utställning, och då tipsade han om Elaines vintagebutik. Och på den vägen är det!

Jag har sedan dess besökt den här fina vintagebutiken många gånger och köpt en hel del vackra gamla plagg som jag använder väldigt ofta. Bland annat klänningen jag hade på mig när jag hängde tvätt, den hade jag köpt här 😀

Och den där blå klänningen som jag har på bilden ovan, den är från 30-talet och en av de vackraste klänningar jag någonsin haft på mig. Ni ska se tyget, det är sådär tungt och faller så fint. Jag köpte den såklart!

Foto: Hanna Persson // Allehanda

Foto: Hanna Persson // Allehanda

En rosa klänning från kanske…40-50 talet?

Foto: Hanna Persson // Allehanda

Jag fick äran att visa upp en gammal vacker bröllopsklänning. Och så fick jag ha en vacker pärlkrona i håret.
Medan vi visade upp kläder så berättade Elaine liten info om varje plagg. Många av kläderna vet hon vem som ägde och var personen bodde. Det är häftigt. De bär alla på en historia. Det är nog därför jag tycker om vintage-kläder. Både för att det är snällare mot miljön att återanvända, men också för att jag gillar att plaggen får nytt liv igen. De kanske har legat i en kartong i 50 år och så plötsligt, så får någon glädje utan dom.
Deras historia får fortsätta.

På lördag åkte vi iväg på en riktigt rolig logfest som min kompis Emil Källström och hans syster Karin Källström anordnar varje år. Nu var det många år sedan jag var där sist, men nu kändes det som det var dags igen. Temat var 1968!
Såhär såg vi ut strax innan vi begav oss iväg till festen. Jag tror aldrig jag känt mig så snygg och cool i hela mitt liv haha. Såhär hade jag velat klä mig lite oftare. Och jag kunde inte låta bli att skratta åt Johan. Han såg verkligen ut som en äkta hippie. Vad tycker ni om vår nya stil? haha.

Vi hade verkligen en jätterolig kväll! De där festerna är verkligen något speciellt. Roliga lekar, massor av dans och underbara människor!
Och nu är det ny vecka och väldigt, väldigt varmt. Jag älskar värme men jag måste erkänna att saker och ting tar mycket längre tid nu när det är så otroligt hett ute. Helst vill man bara ligga i skuggan någonstans och vila.
Nanook har det väldigt jobbigt nu med värmen. Han är väldigt känslig för varmt väder, och trots att han ligger i skuggan så är luften så varm. Så jag låter han ligga inne stundtals, för att det helt enkelt är för varmt ute.
Och 2-3 gånger om dagen tar jag ned honom till sjön så han får svalka sig. Jag tar mig ett dopp lite då och då, men föredrar att bada på kvällarna när Johan har kommit hem. Det är så mysigt att gå ned till sjön då och ta en kvällsdopp.

Har ni alla också lika varmt som här? Vilket märkligt år alltså. Först en extrem vinter, och sedan en extrem sommar.
Jag hoppas innerligt att det kommer rejält med regn snart, för att minska skogsbränderna. Vilken kris vi står inför nu, med torkan som gjort att våra djur inte kommer få tillräckligt med mat. Ush, vill knappt tänka på det.
Vill bara att allt ska ordna sig.

Jag hoppas i alla fall att ni mår bra allihopa! Tack för alla fina kommentarer!
Hoppas ni har härliga dagar ute i sommarvärmen!
KRAM ♥

50 Kommentarer på “Dagar med en känsla från förr

 1. Dixi Wonderland

  Igår fick jag bära Bonzo en bit hem och sen upp till tredje våningen. Inte det enklaste då han väger 23 kg men det är hemskt att se dom lida så mycket och dom är inte ensamma. Jag tycker inte alls om när det är så här varmt. Går inte att göra något för man blir trött så himla snabbt. Badade till och med häromdagen vilket jag inte har gjort på flera år för det var så varmt ute.

  Känns som att man verkligen borde ta detta på allvar. Vår natur mår inte bra!

  Reply
  • Brittmari

   Hej!
   Ett tips ang varma hundar. Duscha genom pälsen innan ni går ut, ta med vattenflaska att blöta ner pälsen vid behov. Min hund hatade duschen, men när han visste att vi skulle gå ut så gick han självmant in i duschen.

   Även ett tips till oss… Ta på er tights och duscha/blöt ner dem. Den varma vinden känns helt plötsligt sval.
   Prova! ☀️😁🐕

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh. så fint att du bar honom hem när han inte orkade gå ♥. Ja fy, man lider med dom!
   Ja eller hur, det här känns lite som en varning liksom. Det känns inte som allt står rätt till i naturen nu.

   Kram på dig Dixi ♥

   Reply
 2. Jorma

  Ni verkar onekligen ha haft det kul 🙂
  Jag stod vid mitt ord, tog cykeln vid 3 i morse och tog en runda på dryga 4½ mil lite lagom tajmat så solen inte hann värma på för mycket. Och då var det 20 grader när jag vaknade. Det är lite som jag skriver i mitt senaste instainlägg, det är så mycket som känns som sensommar-höst. Blommor som normalt visar sig i slutet av juli var igång kring midsommar- framförallt rallarrosen. Nu har den nästan blommat ut, och träden släpper sina löv. När nyheterna duggar tätt om alla bränder dessutom så blir en onekligen orolig för hur det kommer se ut till vintern med mat och så. Skönt att ni har sjön så nära inpå i varje fall. Vi har ju Vättern här i Jönköping, och den brukar kunna ge en del svalka om vinden ligger rätt.
  Kramar <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh…hur cool är du inte då som tar cykeln vid 3 på morgonen!! Och cyklar så jädrans långt. Herregud, du inspirerar mig!
   Jag vill också ta cykeln mitt i natten sådär. ÅHH 🙂

   Ja eller hur, det känns nästan som höst på nå vis. Nu börjar färgerna mattas av här. Alla blommor torkar ut och gräset blir gult.
   Känner mig helt förvirrad av det här året alltså.

   KRAM på dig fina du ♥

   Reply
 3. Anonym

  What a fun time! We are very hot and humid in North Eastern Kansas, and dry. I LOVE your blogs!

  Reply
 4. Brittmari

  Å, vilka vackra kläder, du passar i alla av dem 😊.
  Du och Johan är verkligen härligt utklädda och hade säkert kul på festen.
  Hur mår Stjärna och hennes kompisar i denna värme?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack Brittmarie! ♥
   Stjärna och hennes kompisar tycker nog det är väldigt varmt nu. De brukar stå nere i sjön på dagarna och svalka sig.
   Kram på dig!

   Reply
 5. Magnus

  Ja, nu är det FÖR varmt för mig! 42 grader varmt på baksidan huset, i halvskugga, för ett par timmar sedan. Sanslöst!

  Tog mig en promenad ner till havet och gick längs stranden. Tänkte att vinden där skulle svalka lite, men den dog ut precis jag kom till stranden. Jag fick mellanlanda i båten och ta ett dopp. Skönt så klart men det 23 grader varma vattnet svalkade bara för stunden.
  Visst är det härligt med fint väder, men nu är det för fint. Lite mer sansad temperatur och stilla regn på nätterna hade varit välkommet nu!

  Reply
  • Jonna Post author

   Oj oj….42 grader varmt. Ja huvva, nu håller jag med dig. Det känns FÖR varmt.
   Jag var ute och gick förut och fick en känsla av att jag var i Kalifornien igen, i Mariposa. Samma slags gulaktiga färger och lukt av torr natur.

   Skönt att du dog dig ett dopp i havet! Det är faktiskt riktigt härligt att bada just nu!!

   Kram på dig! Ta de lugnt i värmen ♥

   Reply
 6. Emelie

  Ja det är verkligen ett extremt år! Helt underbart för oss människor, men katastrof för djuren. Vi har också haft fullt med eldrök från alla skogsbränder här i två dygn nu. Hoppas det kommer några ordentliga skyfall snart!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh otäckt med röken!
   Ja fy, stackars alla djur. Jag undrar hur vi ska ta oss ur den här krissituationen nu…
   Kram på dig ♥

   Reply
 7. Sofia

  Vad fin du var i vintagekläderna, Jonna (och Johan med såklart)! Ser ut som att ni hade väldigt trevligt. Önskar att det fanns en så välsorterad vintageaffär där jag bor. Loppisar i all ära, men det är svårt att hitta guldkornen själv.

  Tänkte precis att det verkligen varit ett konstigt väderår. Först snorkallt och snöigt ända in i april och hips vips smällvarmt sen dess. Vi människor måste börja ta klimathoten på allvar nu! Många tänker nog inte på hur utsatta vi är vad gäller vatten och mat när extremväder inträffar.

  Nu åskar det här och kom en regnskvätt. Så renande och skönt! Tänk att man sitter och längtar efter dåligt väder mitt i sommaren. Det trodde jag aldrig i vintras. 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Sofia!!

   Och ja eller hur, man inser nu vad otroligt sköra vi är. Tänk om det skulle fortsätta vara sådana här extrema år…det kommer ju slå ut allt.
   Vi är liksom inte förberedda på att naturen kan börja säga emot.

   Skönt iaf att du fick lite regn igår!!
   Kram på dig ♥

   Reply
 8. Izabela

  You are so beautiful. I love your voice, photo and movie on youtube.
  Greetings from Poland 🙂

  Reply
 9. Melissa Ziech

  Glad you had a good weekend. The blue dress is beautiful! Having lived through the time of hippies, yes, you looked pretty good.
  We’re having a heat wave in Michigan, too. But it was cool in the shade when we had a surprise birthday picnic for my daughter. There was a lovely little sandy creek next to our picnic spot that the children enjoyed playing and cooling down in. Seems like we all could use an enjoyable time.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ohh thank you!! 😀 Im glad to hear that!
   Ya it seems like its a heat wave on so many places in the world right now.
   The picnic sounded wonderful!! Thank you for sharing!

   Lots of love ♥

   Reply
 10. PJ:s byffé - från by till fe

  Vad fint att ni valde denna stil till festen. Så nu vet ni också vad ni har på er på Urkult för att passa in. Flower Power-Jonna och Johan. hi hi
  Jo, jag skall dit i år igen. Sjätte året i rad. Förhoppningsvis stöter vi på varandra i vimlet. Fast det är svårt när det är så mycket folk. Och tänk om det är lika varmt som nu! Som tur är har jag tältplats i skogen nära ingången så då finns det skugga.
  Men djuren har det svårt. Jag har två fårhagar på varsin sida om gården och fåren ligger mest stilla i skuggan, även på dagen. Men kvällarna är fina och bäst är kvällsbadet.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad roligt, ja då hoppas jag vi ses!
   Om det är såhär varmt även på urkult kommer nog de flesta vara nere vid nämforsen och bada! 😀

   Hoppas allt är bra med dig PJ! Kramar ♥

   Reply
 11. M

  Ja denna extrem värme kommer för att det finns för mycket koldioxid i atmosfär som bi mäniskor orsakar hela tiden…

  Reply
 12. Christiane

  the pictures are wonderful, Jonna!

  1968 was the year we married and so this year is our 50th anniversary, and I look at those clothes and I ‘remember’ with so much joy

  That wedding dress is beautiful. And the blue dress also. So special. There was a grace about those clothes in those days, something ‘other-worldly’ in a way, and fun to wear. I lived in California then, very tall and slender and wore bell-bottom jeans and went barefoot a lot when we visited the ocean front . . .
  so thank you, Jonna, for bringing back those memories. 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you so much Christiane!
   And wow, you have been married for 50 years! That is so beautiful. CONGRATULATIONS! 🙂
   And 68 must have been a fun year to get married.

   Yes I agree, the clothes back in time had something special. As if they were made with more soul and love.

   Thank you so much for your comment!
   Lots of love ♥

   Reply
 13. Gunilla T

  Åh Jonna du kan verkligen nära upp de fina klänningarna!
  Kul med hippi fest, ni ser ut att trivas 😀

  Vi har mkt varmt här i Östergötland och i tidningen skrev de att vi skulle ta det försiktigt i värmen särskilt småbarn och äldre.
  Dricka vatten men med lite saft i med lite sött tar kroppen upp bättre.

  Förstår att Nanook vill svalka sig jag skulle gärna bada om jag hade en sjö i närheten!

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket Gunilla! ♥
   Ja det verkar vara en riktig värmebölja över hela Sverige. Hoppas du tar det lugnt i värmen!
   Kram på dig

   Reply
 14. Lilylayne

  In Canada , we too, have had very hot weather. Hot and humid. Feels like 40 – 45C with the humidex! Today we have a nice breeze! Love your vintage dresses.

  Reply
 15. Beatrice

  31 grader och stillastående luft (3 mil från Stenungsund) var bara för jobbigt idag 😅. Ikväll fick vi dock en sååååå efterlängtad regnskur och temperaturen sjönk till 20 grader 🙏🏻💦. Har suttit på altanen ett par timmar och njuter av svalkan och JAG ÄLSKART!!! ❤️
  Fantastiska kläder på modevisningen och vilka häftiga hippies ni var på 68-festen! 😉👍🏻

  Reply
  • Jonna Post author

   Oj ja de låter lite föööör varmt. Skönt med regnskuren! Jag hoppas regnet även når hit.
   Det hade behövts 🙂

   Tack så jättemycket 😀
   Kram på dig ♥

   Reply
 16. fernando

  Hello Jonna, beautiful are those 3 dresses that you modeled, good design had some dresses of that time…
  greetings, fernando.

  Reply
 17. Anonym

  Jag förstår inte varför du satt på Stjärna en koskälla. Hon betar ju inte direkt uppe i fjällen och det är djurplågeri. Gå runt med en koskälla fastbunden runt din egen hals dygnet runt och försök sova med den. Skulle det vara obekvämt och göra ont i öronen? Kom ihåg att kor har mycket bättre hörsel än vad människor har.

  Reply
  • Jonna Post author

   Jag förstår att du vill djurens bästa, och det tycker jag är bra! Ett bra ämne att ta upp. Korna mår ju helt klart bättre utan koskällor.
   Eftersom du inte förstår varför jag satt på Stjärna en koskälla så ska jag förklara varför, så att även du kan förstå mig (och de bönder som har koskällor på djuren). Dock har Stjärna inte längre en koskälla sedan en månad tillbaks.

   Det är inte bara fjällkor som behöver koskällor. Vi har 19 kvigor här i byn och ca 3-4 av dom har koskällor (varav Stjärna var en av dom)
   För nöjets skull? Nej, även om ljudet av koskällor bringar fram mycket nostalgi. Men de är inte därför dom har koskällor.
   Grundtjärn är en by omringad av skogar så långt ögat kan nå. Så precis som förr i tiden när korna gick här, så behöver man höra vart dom är, utifall de skulle rymma. Skulle de försvinna in i skogen utan koskällor så kan det vara omöjligt att lokalisera dom och få hem dom igen.
   Och tro mig, de rymmer ganska ofta, då har koskällorna varit räddningen.

   Senast för ca en månad sedan när vi skulle flytta dom från ena hagen till en annan (en sträcka på ca 1 km) så sprang dom rakt fram istället för att svänga av vid den nya hagen. Rakt in i skogen. I en timma fick vi vara ett gäng personer och vallhundar för att kunna få dom tillrätta igen.
   Och när korna är stressade blir de bara ännu värre. De lystrar inte till något och känner sig trängda och springer ännu längre bort.
   Många gånger fick vi stanna till och lyssna.
   Lyssna från vilket håll koskällorna hördes. Och tillslut lyckades vi få in dom igen.

   Ett annan gång för ca 3 år sedan gick det inte lika bra, när ett gäng på 7 kor (ingen av dom hade koskälla) rymde ut i skogen.
   Ganska snabbt blir de förvildade och då blir de ännu svårare. Folk letade dag som natt, men de gick inte att hitta.
   Några överlevde vintern och de sågs nästa sommar kring deras hemby, och Frida lyckades få in 2 stycken.
   Dock fick de senare avlivas på grund av skador och misskötsel.

   Så, koskällor fyller en funktion. Det var mest de jag ville berätta för dig med detta.
   Så även om jag förstår dig helt och hållet, så kanske du också kan förstå denna sidan av det hela.
   Jag önskar dock att det fanns något annat som inte stör djuren. De borde gå att sätta band med gps eller liknande, istället för skällorna. Skällorna är ju en väldigt gammal lösning.
   Så det är bra att du tar upp detta ämne, för det hjälper till att få folk att tänka till och kanske att det utvecklas till det bättre!
   Tack för att du tänker på djurens välmående ♥

   Stjärna är i alla fall utan skälla nu. Hon är så tam nu så hon lystrar till min röst och drar sig till människor, och jag hoppas att hon inte rymmer ut i skogen 🙂

   Reply
 18. Lars 8463

  Gomorgon finis
  Klänningarna var verkligen fina.
  Men absolut snyggast var era 68-or.
  Mitt i blomman och Johan var 👍✌
  En enkel melodi för nyckelharpan.
  San Francisco, just nu mest känd
  med Scott Mckenzie.
  Men med din psykedeliska
  stråkföring och sång.
  Johans dans……(sång?)

  En VARM KRAM

  Reply
 19. Ellet

  Oj, ovanligt att se en grön gräsmatta! Här har allt gräs varit helt ihoptorkat och gult, sedan maj månad. Hela Småland ser ut som öken.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh ja ni längre ned i landet har ju drabbats ännu hårdare av torkan. Så himla tråkigt.
   Våra gräsmattor är på väg att börja torka nu också. Jag hoppas regnet kommer snart ♥
   Kram på dig !

   Reply
 20. Aimee

  Poor Nanook! It’s been very hot here as well (over 100F). We have air conditioning inside, so we mostly stay in so we don’t get overheated. You both look great as hippies. Sounds like a fun time. 🙂

  Reply
 21. Felicia

  Jag är i USA nu under min semester för att hälsa på min sambos familj, och det gör verkligen ont i mitt hjärta att höra om bränderna hemma i Sverige… Jag hoppas det kommer några rejäla regnskurar så Moder Jord får andas igen!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.