Gammal bild från skolan

Hej på er!
Min ”granne” Anita som bor på andra sidan storsjön skickade en gammal bild till mig, som togs här i skolan i Grundtjärn 1958. Det är lärarinnan och skolbarnen som står på trappen vid dörren. Så jag tänkte ladda upp den bilden och visa er.
Det är så häftigt att tänka på hur det gått omkring en massa skolbarn här för länge sedan. Skolan byggdes i slutet på 1800-talet. Min mormor som är 80 år nu gick i denna skolan.
När jag sitter framför kaminen på kvällarna brukar jag tänka att jag sitter framför samma kamin som de eldade i på den tiden. Man får en speciell känsla när man tänker så. Tiden är märklig.

Skolbarnen och lärarinnan. Jag ska fråga min mormor om hon känner igen någon av skolbarnen. Hon bodde ju i Grundtjärn på den tiden. Om det är någon läsare som är någon av barnen får ni gärna höra av er! 🙂

Här sitter jag i somras på samma trappa, många år senare. Det är även samma dörrar som det var på den tiden. Häftigt att tänka så 🙂

Jag gick ut och tog en bild på skolans kortsida, så ni får se att ringklockan fortfarande finns kvar. Och den funkar! Om jag någon morgon känner för att väcka hela byn så kan jag det 😉

20 Kommentarer på “Gammal bild från skolan

 1. Anders Johansson

  De två pojkarna längs fram med fluga kan möjligtvis vara tvillingarna Hasse och Lasse Strömberg från Tallnäset.

  Annars tycker jag du är häftig som har blivit fastboende i Grundtjärn. När jag var ung hade jag också funderingar på att bo över en vinter på Tallnäset där jag tillbringat varenda sommar i mitt liv utom den första (jag är född i augusti). Jag har också firat jul några gånger (på 80-talet) på Tallnäset och det har varit fantastiskt med norrsken och nätter när det ibland var minus 38 grader.

  När jag var liten och det inte fanns någon väg på Tallnäset sidan så tog man båten till Grundtjärn och handlade hos Bror Jakobsson i handelboden. Jag minns också att vi köpte mjölk i kruka som vi rodde och hämtade hos Fängströms.

  Var rädd om dig! Snart är det vår och då kommer solen.

  Många hälsningar från

  Anders

  Reply
  • jonna Post author

   Hej Anders!
   Tack så jättemycket för din kommentar! Ja jag har sett att andra också sagt att pojkarna längst fram är tvillingarna, så det stämmer nog! Kul =)
   Det var intressant att läsa det du berättade om hur det var på den tiden, när du tog båten till Grundtjärn och handlade i boden. Jag önskar att det kunde vara lite mer som då 🙂 Mysigt det hade varit!
   Ja nu längtar jag till våren. Det ska bli så skönt när det börjar bli varmare ute!

   Med vänliga hälsningar!
   Jonna Jinton

   Reply
 2. Hasse & Marja-Lisa Strömberg

  Hejsan Jonna !
  Hittade din blogg genom Anita i Omsjö. Den var verkligen intressant. Hasse har gått i skola i huset du bor i. Han och hans tvillingbror Lasse bodde då på Tallnäset.Det fanns ingen väg dit då. De fick ta båten över Storsjön och sedan skolbussen till Grundtjärn. Vintertid fick de skida över. När inte isen bar eller det gick att ta båten , måste de bo hos sin mormor och morfar på Lövnäset. Första längst ner till vänster är Lasse och tredje är Hasse.
  Hälsningar Marja -Lisa( gift) med Hasse.

  Reply
  • jonna Post author

   Hej!
   Tack för ditt svar! Det låter väldigt jobbigt att de fick ta skidorna över sjön på vintrarna. Tänk vad allt har förändrats nu! =)
   Hälsa till Hasse! 🙂

   Kram!

   Reply
   • Hasse & Marja-Lisa Strömberg

    Ja,det va jobbigt.Tur att dom var två, men mamma Astrid följde med första tiden.Det finns ett tidningsurklipp på Tallnäsets hemsida om deras skolväg.
    Om skolklockan berättar Hasse att på vinter gjorde dom hårda snöbollar och kastade på skolklockan.Då lurade dom de andra barnen att det ringde in.(rakkarungar).
    Hasse hälsar.
    MVH Marja-Lisa.

    Reply
 3. Kickan

  Heej stumpan 🙂
  Flickan längst fram till höger tror jag va min mamma Barbro & flickan i mitten raden längst till Vänster mot trädet tror jag är min moster Laila 🙂

  Kram Kickan

  Reply
  • jonna Post author

   Hej Kickan!
   Åh vad roligt, tack för ditt svar! Jag tror Tage också trodde att flickan längst fram till höger är barbro.
   Nu har jag snart alla namnen på skolbarnen. Kul! =)
   Hur går det med lilla Elsa? Jag glömde ju säga sist, att du hade ju ändå kunna komma hit och se hur jag hade det inne i skolan, eftersom du aldrig varit här inne 🙂 När kommer du till Grundtjärn nästa gång?
   Kram

   Reply
 4. Solveig Nordin Zamano

  Hej Jonna!
  Har följt din blogg av och till senaste månaderna och tänkt ta kontakt med dig! Men nu när jag ser skolfotot från min artikel i Allehanda Nära från 2009-06-26 så kan jag inte hålla mig! Det var genom Anita i Omsjö, förstås, som jag blev uppmärksammad, hon har koll hon!! Jo, jag har namnen på alla som finns på fotot och dessutom kontakt med lärarinnans make och son. Fotot togs vid skolavslutningen juni 1957 och jag är den som står längst till höger framför lärarinnan, jag har vit rosett. Då hette jag Solveig Sjöström, nu Solveig Nordin Zamano. Artikeln hittar du på den här länken, scrolla ner på sidan. Jag bodde en mil söderöver i Gammelgård innan jag flyttade till den röda gården på andra sidan vägen, med en jordkällare framför så jag hade nära till skolan när jag började där i augusti 1956, bara sex år och 11 månader gammal knappt! Åh, vad jag älskade att gå i skolan. Vi var alla tre klasser i samma skolsal, ettan, trean och femman, för det var intagning vartannat år på den tiden. Roligt att du bor i huset!
  Var till Grundtjärn i vintras, i mars och fotodokumenterade hela byn, håller på och skriver lite. Ha de så gott!

  Reply
  • jonna Post author

   Hej Solveig!
   Tack så jättemycket för ditt svar! Vad kul att du själv är med på skolfotot, och att du känner lärarinnans make och son! Vet du om lärarinnan fortfarande lever?
   Aha, då vet jag nog vilket hus du menar. Då hade du verkligen nära till skolan! =) Jag undrar hur det fungerade förut när alla tre klasser var i samma skolsal? Hur lärde hon ut då? Vad kul att du var här i mars och fotodokumenterade hela byn. Kommer du lägga upp fotona och det som du skriver senare? 🙂

   Ha det så bra!
   Med vänlig hälsning!
   Jonna

   Reply
 5. Marie

  Hejsan, jag ringde till pappa ang kortet å han är ju med där så jag skrev ner vilka han sa att de är på kortet…
  Längst ner fr v Lasse Strömberg, Lage Sjöström, Hasse Strömberg och
  Barbro Häggström
  rad 2 fr v, Inga-Lena Thor, Valborg Svensson, Anita (Waldy) Törnebrink och
  Solveig Nordin
  rad 3 v, Laila Häggström, Britt-Marie Fängström, Majvor Törnebrink och
  Allan Törnebrink
  4e raden v, Eva-Märta Thor, Ulla-Britt Svensson,Sonja Svensson, Kaj Svensson, Kennet Norle´n och ev Kaj Fängström.
  Vad lärarinnan hette kom han inte alls ihåg…

  Hoppas de är bra med er!!
  Kram kram

  Reply
 6. Gammelmor i Paris

  Kul att fler och fler befolkar ödegârdarna i norr. Läste Anitas blogg pâ andra sidan sjön. Hon har ocksâ koll pâ utvandrare och invandrare och gör det hela samstämmigt med Jonna. Det är sâ avstressande ljuvligt skönt att bo i norra Sverige (om man har ved) och om ungdomen kan hitta jobb, bosätta sig och bilda familj i Norrland vore det toppen för Sverige som det nu ser ut. Minusgraderna ute gôr mig inget, ensamheten nâgot (men jag är van) men naturen och de vilda djuren inpâ upplever jag som enbart som mina vänner och uppfriskande. Sâvida man har radio och TV i stugan…..annars blir det för tyst. Jag väntar pâ sommaren nu !

  Reply
 7. Kickan

  Meen guud så roligt med alla namnen 😀 Då hade vi rätt då att de va mamma & moster på fotot 🙂
  Roligt med gamla foton & dess ”historia”
  Jo tack Jonna de e väl skapligt med Elsa.. Dessa jäkla tänder vill ju aldrig komma fram någongång.. Men inatt ha hon tack å lov sovit hela 5tim 🙂 Så hoppas de håller i sig 😛
  Jaa du ingen aning när jag kommer nästa gång men ska försöka komma upp snart igen 🙂 Jaa att ja inte tänkte på de hörre du de hade ju varit roligt att se hur de ser ut 😀

  Kramar Kickan

  Reply
 8. Jonas Fängström

  Kanske måste ta å liva upp löfnäset också så kan vi skida över till varandra och dricka kaffe hela dagarna 😀

  Reply
 9. Marja-Lisa & Hasse Strömberg

  Hejsan Jonna !
  Hasse har ett skolkort som är längre fram i tiden.Vet ej vilket år det är.Ev.61-62.
  Vi kan scana kortet till dig om du vill.
  Hälsningar Marja-Lisa & Hasse.

  Reply
 10. Eva Leach fd Eva-Märta Thor

  Hej, så roligt att se sina gamla klasskompisar, jag bor i Trosa 3 mil från Södertälje och min syster Inga-Lena bor i Sollefteå jag brukar åka dit någon gång per år, förra sommaren va vi i Grundtjärn och tittade på huset vi bott i nästa gång jag kommer till Grundtjärn ska jag komma och knacka på din dörr i skolan. Hälsningar till alla skolkamrater och till dej Jonna

  Hälsningar Eva (Eva-Märta)

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.