I naturens balans

Hittade en vacker plats i skogen idag där jag helt oplanerat stannade i flera timmar när jag egentligen bara skulle ut en kort sväng och rasta Nanook. Jag hade med mig kameraväskan, och i bakluckan i bilen hade jag fullt med stenar som jag plockat från en flod här om kvällen.

Solen lyste så vackert genom den gulröda björkskogen och de gamla granarna. Det såg nästan ut som om träden stod i brand. Marken var täckt av mossa så det kändes som jag gick runt på dunkuddar. Jag glömde bort tid och rum och bara ägnade mig åt ingenting. Som blev allting.

100902

Vitmossan var så mjuk och vacker att jag hade kunnat lagt mig där och sova.

Vitmossan var så mjuk och vacker att jag hade kunnat lagt mig där och sova.

091001091005

Två världar som möts. En sten som funnits i skogen sedan urminnes tider, och en annan sten som legat i en flod sedan tidens begynnelse och slipats rund och vacker av vattnet. Tillsammans skapar de balans.

Två världar som möts. En sten som funnits i skogen sedan urminnes tider, och en annan sten som legat i en flod sedan tidens begynnelse och slipats rund och vacker av vattnet. Tillsammans skapar de balans.

50 Kommentarer på “I naturens balans

  • Jonna Post author

   Tack! 🙂
   Jag har balanserat dom på varandra. Det krävs lite tålamod, men det funkar faktiskt. Det gäller att hitta de där supermini små balanspunkterna.
   Bra sätt att stilla sig själv 🙂

   Reply
 1. Barbro Tjernström

  Kommer att tänka på en dikt av Tomas Tranströmer:

  Det finns i skogen
  en oväntad glänta
  som bara kan hittas av den
  som gått vilse.

  Barbro T

  Reply
 2. Madde

  Älskar att läsa din blogg. Du ger mig ro och hopp inför framtiden. Önskar jag kunde ta klivet nu och leva livet som du men är fast i studier och arbete i minst 2 år framåt men drömma kan man.
  Vad skulle du göra om du var miljonär?

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Madde!! Känns väldigt fint o få höra att jag ger dig ro och hopp inför framtiden <3

   Vilken bra fråga, det där om miljonär. Jag brukar tänka på det ibland. Och så kommer jag fram till att jag skulle göra i princip samma sak som jag gör idag. Skulle bo kvar här. Men fixa ordning huset mer. Jag skulle ändå vilja fortsätta skapa, fota, skriva, vara i skogen osv. Men det skulle bli mycket lättare att gå från idé till färdigt projekt, när man bara kan köpa allt man behöver i material osv. Så jag skulle göra det jag gör idag helt enkelt. Men då helt utan ångest och oro inför hur nästa månad ser ut 🙂

   Det är bra att fråga sig själv så ibland, vad man skulle göra om man var superrik. Om man skulle göra ungefär samma sak som man gör idag, ja då är det ett bevis på att man gör det man älskar! 🙂

   Vad skulle du göra om du var miljonär?

   Reply
   • Mikael

    Klokt svarat Jonna.
    Alla behöver tillräckligt med pengar för att slippa känna oro och ångest. Överflöd däremot skapar inte lycka. I överflöd hittar man varken kärlek, vänner, hälsa eller själsligt lugn och ro. Har man inte hittat sig själv innan man ”vinner miljonerna” är nog chansen stor att man glömmer att leta, leta på riktigt, på ett nyfiket sätt.

    Du genom din blogg har hjälpt mig i mitt letande, att hitta min nyfikenhet, min medvetenhet 🙂

    Nu är jag nyfiken på hur skönt det skall bli att lägga mig och sova (hoppas på att vakna på riktigt i drömmen som du så fint skrev)

    Med det sagt hoppas jag ändå att alla här vinner drömvinsten 😉

    Reply
 3. Anonym

  Men vilka bilder… och stenar…och färger… och former…
  Du är verkligen ett naturens barn, Ta väl hand om dej.

  Reply
 4. Carl Stridsberg

  Vad hände med ”Michael” eller vad han hette? Killen från Australien, Jonna Jinton?
  Det var väl han som lärde dig detta med stenkonst?
  Väldigt vackert blir det. Speciellt i samband med dina vackra höstliga bilder!
  Kram från Carl! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack! Roligt att du gillar bilderna 🙂
   Michael var bara på besök här under förra sommaren. Så han är tillbaks i USA igen.
   Jag lärde mig stenkonst själv, faktiskt 😉 Vi lärde först känna varandra via ett ”Balansera stenar-forum” på internet haha. Så vi delar det intresset.
   Men det är nog det enda 😉

   Reply
 5. Katten - Bucket Life

  Så vackra bilder att jag blir tårögd! Höstens orangea toner är det finaste jag vet och samtidigt väldigt starkt förknippade med det sorgligaste jag vet. Men det är det som gör det så fint på något sätt.

  Reply
 6. TE.

  Helt fantastiskt. Små konstverk är dom. Undrar om det blir en trend med gravity glue? Ja vad ska man säga. Måla huset på ett par dagar, spela munspel och dragspel piano. Modet att leva ut sin dröm. Skriva och måla tavlor. Fotograf, fotokonstnär. Jag tror listan är längre än så. Men bäst av allt att du är en varm och go person. En på miljonen 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack! Vad snällt skrivet 🙂 Ja jag älskar att titta på balanserade stenar. Det är så lugnande och vackert på något vis. För att inte tala om att göra dem 🙂

   Reply
 7. Magnus

  Inte svårt att förstå att du hade det trevligt där i skogen. Vackert, stilla, fridfullt och tid att tänka på allt och inget. Längtan efter ett liv likt ditt är stor!
  Sov gott fina du!

  Reply
 8. Isabelle Karén

  Jag blir så otroligt fascinerad av dig. Du är så duktig på det du gör, du har en glöd som få har. Sättet du skriver på och för att inte tala om hur du hanterar kameran, wow! Jag må bara vara 17 år men du har fått upp mina ögon för min systemkamera igen. Jag ÄLSKADE att fota förut men det gled ut i sanden…. Jag hade inte tid helt enkelt. Du gör det du vill göra och går din egna väg, du är nog den perfekta människa jag strävar efter att bli. TACK för att du delar med dig utav din vardag, sluta inte med det. Kram

  Reply
 9. Kattis

  Åh vilka härliga bilder!
  Får en att vela ta sig ut i skogen och fota, promenera och bara njuta.
  Bilderna på stenarna får mig att tänka på bilder för reklam till någon spa eller liknande haha! 🙂

  Reply
 10. Sandra

  Åh Jonna, vad jag älskar din blogg! Jätte jättevackra bilder, fyllda med härlig och vacker höst känsla. Du skulle anordna små guidade turer i skogarna där du bor och visa din sten konst 😉 Det tror jag många hade uppskattat! Kram kram.

  Reply
 11. Helena N

  Vilket fantastiskt tålamod du måste ha, eller går det snabbt för dig att hitta balansen på stenarna?
  Och stenarna, de är ju så himla vackra…men brukar du lämna kvar dina ”balansinstallationer” i skogen, eller tar du med dig stenarna igen efter att du fotat?
  Jag håller med någon tidigare kommentar om att man får ro av att vara inne på din blogg.
  Även fast jag inte är stressad får jag alltid ont i magen och får svårt att andas normalt när jag åker tunnelbana till jobbet. Just vid T-centralen i Stockholm är det helt galet, och det finns inget bättre än att njuta av dina vackra bilder för att lugna ned sig igen.
  Tack vackra du för allt fint du ger oss <3
  Kramis Helena N

  Reply
 12. Birgitta hellqvist

  Fantastiskt fina bilder du bjuder på i din härliga blogg.Det är verkligen uppiggande att se allt det fina du levererar.Tackar allra ödmjukast och hoppas på mer.

  Reply
 13. Anna

  Åhhhh, så fantastiska bilder. Jag har läst din blogg i flera år,
  blir så inspirerad! Har en stuga i västra Härjedalen, precis
  Vid änden på en liten grusväg, mitt i skogen. Det är det bästa
  Stället jag vet. Sån avkoppling att vara där. Allt känns så lätt och fritt.
  Har tack vare dig faktiskt haft planer på att flytta dit på riktigt, men det funkar inte
  Just nu jobbmässigt för mig tyvärr. Men en dag… Fortsätt skriva och fota
  Jonna! Du och din blogg är bäst!

  Reply
 14. Micke Nyqvist...

  Handlas det vid ICA Öhmans i Lofsdalen vid besök i Härjedalen?
  Man kan tanka där i närheten vill jag minnas….
  Dom har väl byggt väldigt mycke just där? (Säkert på andra ställen oxå….)
  Måste va skönt att ha en stuga längre ifrån ”City-livet´´ i Lofsis….
  Hjälp nu börjar man längta tillbax upp dit oxå…när du nämnde din stuga,
  var ett tag sen nu….snart kommer väl hösten & alla färgerna
  mot fjällen & sjöarna där…
  Har du sprungit på några Myx-Oxar nångång?

  Reply
 15. Felicia Jakobsson

  Älskar verkligen att läsa din blogg! Den ger mig så mycket energi, glädje och inspiration! Skulle gärna umgås med dig en dag och få ta del av allt du upplever! Tack för att du är du. 🙂

  Reply
 16. P

  Hej!

  Som man säger alla årstider har sin ljusning!
  Dock, generellt gillar nog de flesta försommaren och dess blomster bäst även jag!
  Dina höstbilder gör en tveksam vilken årstid är finast egentligen…..väntar med spänning på vinterbilder från dig.

  Reply
 17. Fredrik

  Hej

  Riktig fina bilder

  Bara en liten kommentar om handen i ”mossan” de är inte vitmossa utan en lav troligtvis gråvit renlav. 🙂

  Ha de bra och fortsätt blogga

  /Fredrik

  Reply
 18. Pingback: balans | Johanna

 19. Johanna

  När jag såg dessa bilderna på stenarna första gången så var jag övertygad om att det var Photoshop och jag blev imponerad över hur duktig du var på att använda programmet, men när jag läste kommentarerna så skämdes jag lite när jag insåg att detta var något du hade gjort i verkligheten. Nyfiken som man var så var jag tvungen att testa detta själv men trodde aldrig att det skulle gå, men oj vad jag hade fel IGEN. Inte alls lika fint som dina men det är en början!

  Du är en väldigt inspirerande person!

  http://johannatb.wordpress.com/2014/09/13/balans/

  Reply
 20. Pingback: SENASTE NYTT | På väg med Erik och Alexandra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.