10 konstiga saker jag trodde när jag var liten

Det underbara med barn är ju att de har en helt annan uppfattning om verkligheten än vi vuxna. Utan spärrar eller ramar. De skapar en uppfattning om omvärlden på ett sätt som egentligen kan verka ganska logiskt, men som ändå är helt fel mot hur det egentligen funkar. Att lyssna på ett barns tankar kan ju vara bland det roligaste som finns.

Jag minns själva några uppfattningar jag hade om livet och världen som egentligen var helt fel men som för mig var hur verkligt och normalt som helst. Så nu tänkte jag dela med mig av några tankar från en liten Jonna för länge sedan.

Jag och min brorsson Noak förra sommaren. Nu är han i den där underbara åldern då han börjar fundera och uttrycka sina tankar om livet.

Jag och min brorsson Noak förra sommaren. Nu är han i den där underbara åldern då han börjar fundera och uttrycka sina tankar om livet.

 • Att en bankomat funkande så att man bankade på den för att få ut pengar. Jag minns när jag var liten och satt i bilen och pappa sa “Jag ska bara gå till bankomaten och ta ut pengar“. Jag var kanske 3-4 år då. Jag tänkte då på alla gånger som jag velat ha något, en leksak eller något gott, och tjatat i affären och mamma och pappa sagt “Nej, vi har inte pengar till det”. Jag förstod inte varför de inte hade kommit på den briljanta idén som jag redan listat ut. Det var väl bara att gå och banka lite på bankomaten så kommer det mer?

 • Att ordet “Spann” och “Spanien” var samma sak. Jag förstod aldrig det där med att landet Spanien låg inuti en hink.

 • Att om man drack såpbubblor så skulle det bli pratbubblor när man pratade. Jag drack en hel klunk med såpbubblor i hopp om detta, men det slutade istället med att det kändes som jag skulle kvävas och hostade i panik. Inga bubblor.

 • Att den värsta smärtan med att få barn var att bebisen skulle bita så hårt i bröstet när man ammade den.

 • Att EU var ett land. Jag minns när det var omröstning om Sverige skulle gå med i EU. Jag blev jätterädd när jag tittade på TV:n och trodde att hela Sverige skulle behöva flytta till EU. Och det såg inte vackert ut där! (Tror det var något TV inslag från Stockholm när stressade folk gick omkring på plattan).

 • Att alla som hette Oskar var elaka pojkar. Det var för att en väldigt högljudd och bråkig kille hette Oskar på mitt dagis. Han gjorde sönder sandleksaker och stängde in mig i en sådan där grön låda med grus ute på gården. Och jag var ju helt övertygad om att han hette Oskar därför att han var som ett åskväder. Oskar = Åskar.

 • Att rumpor var fyllda med bajs. Så de som hade väldigt stora rumpor hade helt enkelt inte varit på toaletten på väldigt, väldigt länge.

 • Att “Bregott” betydde godis. Jag minns så väl när jag var ca 3 år och mamma och pappa hade nattat mig men jag hörde från mitt rum att de sa till min storebror Isac “Kan du gå och köpa ett paket Bregott?”. Jag blev så himla sur därför att jag ju förstod att de lurat mig och tänkte sitta uppe hela kvällen och äta massa gott utan mig. Massa Bregott.
Jag räfsar löv i Grundtjärn för många herrans år sedan :)

Jag räfsar löv i Grundtjärn för många herrans år sedan 🙂

 • Att jag inte skulle kunna skaffa barn eftersom jag var så dålig på matte och inte skulle kunna hjälpa mitt barn med matteläxorna. (Ja, mamma satt med mig varje vecka medan jag grät över matteböckerna, redan från första klass).

 • Att om man råkade svälja kärnor från t.ex äpplen så skulle det växa äppelträd i magen. Jag var väldigt noga med att rensa bort alla kärnor så jag inte skulle få det problemet.

Har ni något roligt ni minns att ni trodde eller tänkte när ni var små? ♥

132 Kommentarer på “10 konstiga saker jag trodde när jag var liten

 1. Andrea │ Noukah - Art & Life

  Haha! Va kul lista!

  Älskar barndomsminnen och barns fantasi. Och jag förknippade också vissa namn med elaka barn! Haha så ologiskt 😀

  Jag hade en rätt udda grej för mig, jag hade sen typ 3 år gammal fått för mig att det var helt normalt att ta sig fram på alla fyra. Alltså jag kröp inte, utan galopperade verkligen som en häst – eller ptja man ser ju snarare ut som en liten apa 🙂 Det va det roligaste jag visste och va riktigt grym på det! Hoppade hinder och grejer. Men slutade helt när jag var runt 14 år, pga retande skolkamrater(brukade springa på alla fyra på gympan för att det var så kul)

  Och sen så hade jag fått för mig att hajar röt som lejon, bara för att de gjorde det i gamla disneyfilmer. Så när vi besökte kolmården så vågade jag inte gå före i Tropikariet för jag va rädd för att hajarna skulle ryta och skrämmas 😀

  Och en gång när jag var runt 6 år gammal, så hittade jag små frön på marken som jag smakade. Visade dagisfröken varpå hon svarade: “Ptja.. Man kan dö av de om man stoppar de i mun”. Jag blev livrädd men vågade inte säga att jag smakat på fröna, för då skulle hon kanske bli arg. Så varje natt låg jag i sängen, och hade ångest. För jag trodde att jag skulle dö om jag somnade. Kärringjävel, som skrämde upp barn sådär 😀 Men det var ju uppenbarligen ingen fara alls, jag lever än 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha åhh tack för att du delade med dig!! Alltså jag kände igen mig jättemycket i det där att springa runt på alla fyra!! Visst blev man bra på det tilllslut!! Så himla synd att klasskamraterna retade dig för det. Men kul ändå att du höll på så länge 😀 ♥

   Taskig dagisfröken haha. Man inser att även de minsta saker som barn får höra kan bli som världens största grej.
   KRAM ♥

   Reply
    • Andrea │ Noukah - Art & Life

     Nej va sjukt. Såg precis hela filmen nu och det finns en snutt med där Kalle Anka springer på alla fyra. Tänk om det tom var just det klippet som triggade mig att springa så som liten hahaha. Oj. Shit. Det blev en spontan psykologiutredning av det här 😀

     Reply
 2. Pia Johansson

  Hej Jonna,
  Vilket roligt inlägg. På svar på din fråga så hade jag också en del föreställningar om saker och ting som liten, precis som alla andra småfolk.

  Jag var till exempel helt övertygad om att makaroner växte på buskar och att det fanns människor som plockad dom för hand. Jag tyckte rysligt synd om makaroner-plockarna för makaroner är ju så små och det måste ta så lång tid att plocka och bli ganska tråkigt arbete tillslut.

  Sen trodde jag att landet Amerika låg i bostadsområdet Vibergen som låg strax intill mitt bostadsområde. När jag och min tvillingbror var små fick vi inte gå dit och leka för det var en bit bort och en stor väg att gå över. Så för mig i min värld var Vibergen lika långt bort och ouppnårligt som Amerika där min mormors syster Anna bodde. Så jag var helt säker på att när jag var tillräckligt stor och fick gå till Vibergen och leka så skulle jag kunna hälsa på min gammelmoster Anna.

  Det härligt att ha barn i sin närhet, egna eller andras spelar ingen roll. För mig och min man är det spännande tider för vi kan vilken dag som helst bli farmor och farfar. Jag ser så framemot att återigen få följa ett litet barn på sin väg i livet och vara en del i en liten människas liv. Det är viktigt att alltid vara nära barnet inom sig, leka, fantisera och sjunga mycket och se lite utanför ramarna som just kloka små människor är väldigt bra på att göra.

  Hälsningar
  Pia i Södertälje

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack Pia för att du delade med dig av dina små egenheter som barn. Så himla roligt att läsa!
   Gulligt, det var tydligen fler som trodde att makaroner växte på buskar.

   Och sååå spännande att ni vilken dag som helst nu blir farmor och farfar!! Vilken lycka!! ♥
   Kramar♥

   Reply
 3. Louise

  Haha gud vad roligt att läsa! Det där med att inte äta kärnor från frukt för att det eventuellt kunde börja växa i magen känner jag igen! ;D

  Jag trodde att alla tjuvar hade en lång rock och en hatt som dom liksom dragit ner lite extra framför ansiktet, så jag undrade alltid varför inte polisen bara låste in alla människor med lång rock och hatt i fängelset? Problem solved liksom haha

  Jag minns också att jag funderade mycket över hur folk i andra länder skrattade, eftersom dom pratade ett annat språk så var det i min värld självklart att man även skrattade annorlunda på andra språk! haha 🙂

  Reply
 4. Caroline

  Hej Jonna! Jag har förmånen att arbeta med små barn och själv är jag mamma till tre. Det är verkligen underbart att få följa barn i deras tankar om världen. De har så öppna sinnen och allt är möjligt.
  Vad äter isbjörnar? Is, så klart.
  Hur lång tid tar det att åka till månen? Några dagar tar det nog allt, svarade jag och barnet skrattade. Nej, man kan ju bara åka dit på natten!
  Om man blandar ljus sand och ” ljust” vatten varför blir sanden då mörk?
  Jag har många underbara tankar från barnen i mitt minne.
  Hoppas att du själv i framtiden får uppleva miraklet att bli förälder!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh vad gulligt 😀 Älskar hur barn tänker! Kan tänka mig att du som både har tre barn och jobbar med barn får höra mycket roligt ! ♥ Kramar

   Reply
 5. Mia

  Det där med att det ondaste med att få barn är amningen har du så rätt i ?
  Kanske inte just den biten som känns mest men så in i h-vete ont gör det i början ?

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha jasså?! Jag såg att någon annan skrev det också. Kan tänka mig att det faktiskt gör ont och kan bli lite problem med den biten 🙂
   KRAM ♥

   Reply
 6. Fröken

  Kul fundering och många fniss!
  Det första jag kommer på är att jag kopplade samman orden portfölj och fåtölj. Jag trodde att alla gubbar som gick omkring och bar på portföljer kunde öppna dessa och få en utvikbar fåtölj! Det tänker jag på ibland när jag ser en gravallvarlig gubbe bärande på en portfölj…att han liksom bara skulle knäppa upp spännena och så skulle en stor och skön fåtölj pysa ut ut väskan! Ooo, så glad han skulle bli!

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha vad gulligt!! ♥ Inte lätt att höra skillnaden på vissa ord när man var liten 🙂
   Kram!

   Reply
 7. pauline

  Jag hade mest roliga sätt att uttrycka mig på
  -Ostmacka hette för mig ‘macka med filt’
  -Blåste de mycket ute sa jag ‘oj vad det vindar idag’
  -Makaroner hette marockaner. Japp, jag åt folkslag.
  -Jag trodde ö på vägskyltar betydde just ö i vatten. Blev förvånad när vi åkte igenom grannbyn och jag frågade mamma om Arboga hade en ö, för de stod ju så på skylten.
  -Trodde att det enda ställe jag skulle hitta till när jag fick körkort var ridskolan. Förstod inte hur mamma kunde hitta överallt.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för att du delar med dig 🙂 Tycker det lät så fint med “Oj vad det vindar idag” 🙂
   Kram ♥

   Reply
 8. Hanna

  Söt!!
  Jag älskade vispad grädde när jag var liten (kunde äta hur mycket som helst) och funderade ofta om somrarna att blod för myggor måste ju vara som grädde för oss.

  Jag trodde fram tills jag var 10 att barn blev till genom kramar och blev helt chockad när jag fick reda på sanningen. Som om mamma och pappa svikit mig. Haha.

  Jag var vid 5-årsåldern helt säker på att jag kunde flyga, men bara en meter ovanför marken, eftersom jag drömde det så ofta. Jag var så säker att jag testade mer än en gång. Vilket såklart alltid slutade med blåmärken.

  Pappa tyckte det var jobbigt när vi viftade med händerna utanför bilen med rutan nerrullad så han sa att “handen kan flyga av om ni gör så”. Detta var jag helt övertygad om i flera år efteråt och jag kommer ihåg känslan av att tillslut förstå att han lurat oss. 😛

  Det är gulligt hur barn tänker och är helt fast beslutna om saker de fått för sig. 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh underbara tankar! 😀 Känner igen det där med att flyga en meter ovanför marken. Jag drömde det också ofta 😀
   Kram på dig ♥

   Reply
 9. PJ:s byffé – från by till fe

  När jag var liten trodde jag att barnen kom från ett vattentorn i grannbyn. Det hade min far sagt när jag frågat varifrån alla barn kom. Varje gång vi åkte buss förbi vattentornet så tittade jag upp för att se om det syntes några barn men icke.

  Jag trodde att resten av världen fanns i öster, där solen gick upp. Att något kunde finnas i andra väderstreck föll mig aldrig in. På ett sätt var det logiskt för skulle vi någonstans längre bort var vi tvungen att först åka färja till fastlandet och den befann sig några kilometer österut.

  I sången “Tryggare kan ingen vara” så trodde jag att tryggarekan var ett ord. Vad det betydde visste jag inte utan det hörde bara till den sången.

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha sött! Ja jag tror många känner igen sig i det där med “tryggarekan”. Jag har hört att vissa trodde att det var Trygga räkan haha 😀
   ♥ Kram!

   Reply
 10. Loella

  Haha så himla kul att du minst allting så bra ? Kan säga att det där med att amma sitt barn stämmer rätt bra ? Kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha ja det verkar ju som det, då de var något innan som också skrev det 😀 Kram ♥

   Reply
 11. Bosse

  Ja vi var och isfiskeade och jag var 4år och ropade till mamma “mamma kan man dricka fiskevatten” och det fick jag många påminnelser av våra grannar. Men frågan är nog mera befogad i dag än den var på tidigt 60 tal.

  Reply
 12. Rebecka

  När vi skulle åka på semester till Kreta, sa jag Greta och trodde det var en gammal tant vi skulle till. Blev bättre om man säger så när vi kom fram :p

  Reply
 13. Lindan

  Men guuud vad imponerad jag blir av vad alla minns…!! Jag har alltid trott att jag haft ganska välbevarade minnen från min barndom, men inser att jag kan inte komma på en enda grej som jag hade “fått om bakfoten”….(och det beror nog INTE på att jag hajade typ ALLT…;) 😉 )
  En grej jag minns dock är att min lillasyster trodde att om hon blundade, så hon inte såg oss, när vi lekte kurragömma, så skulle inte heller vi se HENNE….haha…Så hon bara ställde sig någonstans, helt “random”, och bara blundade….. 😀

  Vad kul det var att läsa allas idéer (ganska logiska och rimliga en del av dem…hehe…) ! Och var SÖÖÖT du var på fotot från din barndom Jonna!! <3 Kraaam!

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha jag jag är också imponerad av att alla minns så mycket! 😀 Men det tog lång tid för mig innan jag kom på alla dessa punkter. Så fort jag kom på nåt skrev jag upp det. Annars tror jag det kan va lite svårt att bara hämta upp minnen sådär. Kanske lättare om man t.ex pratar om något och då kommer på det 😀
   Söt syster du hade som trodde hon inte syntes när hon blundade haha! 😀 ♥ KRAM

   Reply
 14. Per Berlin

  När jag var liten trodde jag att molnen stod stilla på himlen och såg bara ut att röra sig för att jorden snurrade. 🙂

  Reply
 15. Johanna holmström

  Hej Jonna! Så kul att läsa, har skrattat mycket åt det du skrev! ? När jag var liten sa mormor åt mig att inte pilla på sår skorven , efter att jag ramlat och slagit mig på knät, för då kunde det bli ett ärr. Jag trodde att det skulle bli bokstaven R . Hehe. Kram Johanna Holmström?

  Reply
 16. Emschen

  Underbart!

  När jag var liten, kanske 5-7 år, så satt jag och en kompis och var fascinerade över att hon också kallade sin mammas mamma för mormor och sin pappas mamma för farmor. Vi tyckte det var jättehäftigt att våra mormor/farmor hette samma. ?

  Reply
 17. Marie

  Jag trodde också på att kärnor tog rot i magen men jag tyckte det var så häftigt att jag istället åt massa kärnor..och jättebesviken när det inte växta upp något träd med nya frukter på 😀

  Reply
 18. Grodan

  Hahha! Det där med bankomaten funderade jag också mycket på. Varför kunde jag inte få den och den saken när det “bara” var att gå och ta ut pengar i väggen? Idag, som vuxen, önskar jag att det faktiskt funkade så xD

  Reply
 19. Lena Nilsson

  Jag var helt övertygad om att Ankeborg fanns på riktigt, och jag var helt inne på att någon gång få åka dit och träffa småknattarna, Kalle o alla andra. Hade mycket funderingar över det kommande mötet, hur det skulle bli – dom var ju tecknade och inte jag. Skulle dom gå omkring alldeles platta? Kommer också ihåg att det var en liten sorg då jag insåg att Ankeborg med dess innevånare inte fanns på riktigt. Hahaha ?

  Jag trodde dessutom att alla med rutig keps var bovar, för det hade ju bovarna i Pippi Långstrump.

  Reply
 20. Magnus

  Tack för flera goda skratt! 😀
  Den sista känner jag igen. Minns inte helt säkert men det var nog min mamma som skojade med mig för hon åt alltid upp hela äpplet så hon bara hade den lilla pinnen kvar.

  Reply
 21. Gabriella S

  När jag var liten var Björn Borg på toppen av sin karriär. Det skrevs och talades om honom överallt. Jag var därför HELT övertygad om att björnbär var uppkallade efter honom, till hans ära. Jag var riktigt paff när jag insåg (när jag var typ 9-10) att så inte var fallet.

  Reply
 22. Amanda

  Jag blev rätt (för)många år innan jag förstod att min pappa inte hette Pappa, utan att han hade ett namn:)

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww gulligt 🙂 Kan tänka mig att det är svårt för barn att faktiskt se sina föräldrar med namn och inte bara som mamma och pappa ♥

   Reply
 23. Johanna Vildblomma

  Min son på 3 år sa: du har hår på bena och pappa har skägg på bena!
  Första gången min son såg på Tv sa han:det var en stor surfplatta!
  Tack Jonna och alla andra för underbara barn kommentarer!

  Reply
 24. Hanna

  Vilken gullig lista!

  Apropå Spanien så trodde jag att Spanien och Värmland var samma sak när jag var liten. ? Hur logiskt som helst ju?
  *Jag trodde att tomten bodde i radiomasten. Det blinkade så fint så det var ju uppenbart tyckte jag.
  *I ett gammalt fotoalbum hos mina föräldrar finns det några bilder på min 1 år yngre kusin när han föddes och hans föräldrar var med honom på bb. På första bilden syns hans mamma få ett vitt paket. På nästa bild ser hon jätteglad ut då hon drar ut en blå babyfilt. På tredje bilden sitter hon med min kusin inlindad i filten i sin famn. Min slutsats var att min kusin legat i lådan! Det var så bebisar “föddes”?
  *senare trodde jag att barnmorskor stod beredda med stora silar/håvar och fångade lyra med bebisarna som sköts ut i hög fart ur mammorna.
  *jag trodde att vuxna alltid haft samma huvuden även som barn. Jag brukade föreställa mig min pappa (när han berättade om sin barndom) som en liten pojkkropp med ett stort, vinglande vuxenhuvud på ?
  *jag trodde att om jag petade in garnstumpar i mina flätor skulle de ställa sig rätt ut som på Pippi. Gjorde de ju inte.. Tror mamma hade sagt nåt om att Pippi haft ståltråd i sina flätor och jag tolkade det fritt ?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh vad kul! Vad mycket du minns! 😀 Haha så gulligt det där med vuxenhuvudena på barnkroppen. Vilken syn 😀
   Tack för att du delar med dig! Kram ♥

   Reply
 25. Johanna

  Jag var övertygad om att vuxnas spott såg ut som äggulor, så varje gång min pappa spottade i handfatet sprang jag dit och kollade men såg såklart aldrig någon äggula 😉

  Reply
 26. Anna

  Jag trodde att det var träden som skapade vinden när jag var liten, var ganska gammal när jag kom på att det är ju inte så… När jag var ca 5-6 år var vi på studiebesök på ett regemente som fanns här i stan, vi fick åka bandvagn och när jag berättade det för mina föräldrar sa jag att vi åkt pangvagn, jag vägrade tro dem när de sa att de inte heter så. Jag tycker fortfarande att det är ett helt logiskt namn på dem haha!

  Reply
 27. Sanna

  Minns att mina tankar om föräldraskapet raserades lite lätt den dagen jag ramlade och fick hjärnskakning . För min härliga pappa sa till mig : gå in på rummet och lägg dig och läs lite , ät något och kolla på tv gumman . (Minns att jag då tänkte ; wow vad pappa kan. Han vet verkligen vad jag ska göra )
  Men får åka till sjukhuset där dom säger : du får absolut inte äta dricka läsa eller kolla på tv . DÄR insåg jag att min pappa faktiskt inte alltid visste precis allting . Hahahahaha 😉

  Men på tal om saker jag trodde som liten , jag trodde att vuxna som hade tex 1 barn bara hade haft sex en enda gång ….. Och att dom som hade 5 barn hade haft sex hela fem gånger hahahaha.

  Sen trodde jag att morfar som var död skulle finnas i himlen ( eftersom alla jämt sa att det var där han va ) så jag blev jättearg när vi flög och jag inte såg honom <3

  Underbart inlägg jonna och grattis igen till vinsten i finest <3 kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww gulliga tankar! Ja när man är liten ser man ju sina föräldrar som de allra klokast i hela världen 😀
   och söt som hoppades få se morfar när ni flög. Awww ♥
   TAck för att du delar med dig. Och tack för gratulationen! Kram ♥

   Reply
 28. Sandra

  Jag trodde att en gubbe några hus från mitt föräldrahem hette Oskar (också Åskar) och att det var han som satt på övervåningen i en liten hall och gjorde åska.

  Jag trodde att “M” mötesskylten som finns på vägarna betydde att man hade möten där. Affärsmän stannade och hade möten. Tyckte det var lite konstigt att de fick ha möten på så konstiga ställen.

  Jag trodde att man endast fick åka fram i bilen om man hade fläskläpp. Säkerligen sa mina föräldrar att jag behövde sitta bak i bilen för att inte slå munnen i instrumentbrädan och få fläskläpp.

  Jag trodde att när mamma var liten var allt svartvitt på riktigt, att inte färger fanns.

  Jsg var fundersam när fröken sa i ettan att bebisar kommer ut genom framstjärten. I mina öron lät det som att bebisar kom genom rumpan.

  Jag petade in ett löv i näsan en gång, fick inte ut det. Blev så rädd att lövet skulle vandra upp till huvudet.

  Jag träffade en tjej som hette Jessica, men jag hade inte hört det namnet förut så jag trodde att hon hette Persika.

  Reply
  • Sandra

   Jag kom på en till. När pappa fyllde 40 så kom stor del av släkten och uppvaktade honom (jag var i 4-årsåldern). Så sjöng de hela “Ja må han leva”, och när de sjöng “ja då ska han skjutas, ja då ska han skjutas..” så fick jag en klump i magen och började gråta. Jag kunde inte förstå varför de sjöng att de skulle skjuta min pappa. Mamma fick förklara det med skottkärran.

   Min mamma gick tyvärr bort nyligen, alldeles för tidigt (inte ens hunnit gå i pension). Saknar henne mer än ord kan beskriva, min mamma och bästa vän. Kommer på saker hela tiden jag hade velat fråga om, när jag var liten och så, men det går ju inte.

   Reply
   • Jonna Post author

    Och åhh…så gulligt det där med din pappa. Förstår ju att det låter hemskt för ett litet barn.

    Och aww…så ledsen o höra om din mamma ♥ Skickar en stooor kram till dig!!

    Reply
  • Jonna Post author

   Haha åhh tack för många skratt!! Helt underbart ju! Vad kul att du minns så mycket!! 😀 😀
   Tack för att du delade med dig!! Kram ♥

   Reply
 29. Elsie

  Hej!! Så roligt inlägg och kommentarer!! När jag var liten trodde jag att månen var jorden. Tills det en dag slog mig att mina fötter borde ju nudda månen och det kunde jag inte riktigt förstå, varför det inte var så… ?
  Jag trodde också att barn kom till genom att man nuddade varandras navel. Det var inget jag provade, bara något jag trodde vuxna gjorde.
  Ni vet också när man liksom kan se vätskan vandra neråt och uppåt på ens öga (Hoppas någon förstår vad jag menar?) så trodde jag att jag hade sett Jesus himmelsfärd??

  Kram på dig, du har ett underbart IG konto och blogg!

  Reply
 30. Gunilla

  Imponerande och roligt vad du och andra minns från sin barndom!
  Jag ser framför mig alla roliga bilder man skulle kunna teckna av dessa
  minnen. Men några egna (minnen) kan jag inte gräva fram just nu.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja visst är det roligt att så många minns så mycket. Underbart att läsa! 😀
   Kram ♥

   Reply
 31. Åsa

  *asgarvar* fan va gullig du är :-*

  Jag funderade länge å väl på den där chackrutefärgen i Kalle Anka på julafton, i tomteverkstaden, hur bra den va, men förstod ändå inte hur det fungerade 😉
  Jag hade svårt att skilja på orm och mask. Sa till min pappa en gång att -titta pappa en mask, -nä det är en huggomr, sa pappa.
  Nästa gång jag såg en mask sa jag -titta pappa en huggorm, nä det där är en mask, sa pappa.
  Kramis <3

  Reply
 32. Siv

  Det var många roliga minnen från när ni var små. Jag kommer ihåg, jag trodde att det satt en levande gubbe i radion och pratade. En gång när pappa skruvade isär radion, så fanns det ju ingen där! Jag blev mycket besviken och fattade ingenting.

  Reply
 33. Ulf

  Såpbubbelhistorien var roligast 🙂
  Har väl själv haft liknande missförstånd.
  Hör även ibland på min som som bergsäkert förklarar hur saker och ting ligger till, han kanske inte riktigt har greppat allt.

  Reply
 34. Victoria Warg

  Att eftersom jag lärde mig att hund hette “dog” på engelska (ville lära mig engelska väldigt tidigt) så var jag helt säker på att siffran hundra då borde kunna översättas som “dogra” på engelska också… hahah! 😀
  Vilka roliga punkter du hade, jättekul att få ta del av! Älskar din blogg!

  Reply
  • Jonna Post author

   HAHA 😀 underbar koppling! Dogra. Haha åhhh ♥
   Och tack!! Så glad att du gillar min blogg! Kram

   Reply
 35. Anita

  Roligt att läsa om dina och andras “barnsliga” tankar.

  När jag var väldigt liten trodde jag att hästar och kor hörde ihop, alltså som ett föräldrapar, där hästar var pappor och kor var mammor. Likadant med älgar och rådjur. (Jag växte upp som granne till ett litet jordbruk och min pappa var jägare =) )
  Att världen varit svartvit innan jag kom till var också min övertygelse (färgfilm var en tämligen ny företeelse när jag var liten), men det är jag nog långt ifrån ensam om.
  Såg även att det fanns fler som trodde att det var träden som gjorde att det blåste.
  Ända till femårsåldern trodde jag att min mamma var felfri, alltså fullkomligt god. Hon var visserligen en god mor, men ingen perfekt människa, det fick jag insikt om så småningom.

  Reply
 36. Sophie

  Jag trodde att Ramlösa var ett ölmärke – ända till tonåren faktiskt. Så fel man kan ha. Jag minns också att jag trodde på att tänderna förvandlades till guldpengar över natten i ett vattenglas haha. Kom inte ihåg exakt hur länge, men till tidig skolålder kanske.

  Reply
 37. Mummi

  Det stod en stor gran vid mitt föräldrahem när jag var liten.
  Jag tyckte att det lät om den olika på olika veckodagar. Lördagar hade ett alldeles speciellt läte, ett oerhört vackert “susande”.
  När jag hörde det, då “visste” jag att det var lördag!
  Kanske berodde det på att vår bastu stod bredvid granen och vi bastade alltid på lördagarna, vilket jag älskade och gör det
  fortfarande! Fast nu bastar jag på fredagarna och har en stor tall bredvid min bastu….
  Tack Jonna, du fick mig att minnas! Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Oj men vad häftigt det lät med att du tryckte granen lät olika på olika dagar 😀 Tycker det lät så fiiiint 😀
   Kram på dig ♥

   Reply
 38. Rebecca

  Min syster trodde fram till 24 års ålder att man säger “Hallå där köttblåbär” istället för “..köp blåbär”

  Reply
 39. Jorma

  I mina unga år var jag väääääldigt rädd för åskan, och när åskan gick så satt mina äldre syskon och räknade avståndet mellan blixt och muller. Jag som låg med ansiktet nerborrat i en kudde och höll för öronen – och därmed aldrig förstod kopplingen med räknandet – blev förbannad. “Sluta räkna, ni får ju det att smälla!”

  Reply
 40. Emma

  Så roligt när barn drar slutsatser utan att berätta för någon. Det bara är ju så. 🙂 Inte konstigt att de också reagerar konstigt i situationer ibland som vi inte förstår. De har väl någon “idé” just då.

  Vår son har nog inte sett oss ta ut pengar från bankomaten så ofta men däremot använda kortet. Hans lösning när jag säger att vi inte har pengar är att bara “använda kortet”. Kära barn! En annan rolig sak var när jag redan hört från en pedagog från förskolan att han slagit sig tidigare (han hade inte hört pedagogen säga det) och när en annan pedagog berättade samma sak sa jag: “Ja, jag hörde det”. Sonen helt storöggt: “Mamma, hörde du ända till ditt jobb att jag grät?!”. Jag jobbar 1 mil bort. 😀

  Om mig själv kommer jag bara på just nu att jag inte fattade låten där de sjunger “Peta in en pinne i brasan…” Brasan för mig = rumpan, alltså trodde jag att de petade in pinnan i rumpan. Himla konstig låt det där.. 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha åhh gullig son du har som trodde du hörde hans gråt haha. Aww!
   Haha och rolig tolkning av låten 😀 ♥ Kram och tack för att du delar med dig!

   Reply
 41. 8 barnsmamman

  Min son som är fyra år har ett par enäggstvillingar i sitt dagis. Han berättade nyligen att han tycker synd om dem. Då jag undrade varför så sa han att det måste vara jobbigt att vakna på morgonen och inte veta om man är den ena eller den andra. Det här var en ny tanke för mig och jag försökte förklara att man alltid är samma person och att tvillingar inte behöver fundera vem de är utan att det bara är vi andra som har svårt att se skillnad. Han funderade en stund och sen sa han: hur skulle man kunna lita på det då ( att man är samma person varje dag) då man plötsligt ser sitt huvud på en annan.
  Ja att få följa barn genom livet gör att man ofta får höra något oväntat och att man får le i smyg så att de inte slutar att berätta om sina funderingar.

  Reply
  • Jonna Post author

   HAha åhhh vilka gulliga tankar från din son!! ♥ Så klokt ändå.
   Kan tänka mig att du får höra mycket roliga tankar som har 8 barn. Kram på dig ♥

   Reply
 42. Skorpan

  Även föräldrar kan ha fel; min mamma frågade mig allvarligt vilkens sorts fisk kylskåpskallfil var….hon hade inte uppfattat raden kyllskåpskall fil i den gamla slagdängan…..hmm…..

  Reply
 43. Leslie in Northern California

  Hi Jonna

  Childhood is magical. I have been a teacher and a mom and now I own a toy shop. I see magic every day! Thank you for sharing. I am almost 60 years old but I still remember affectionately those childhood dreams!?

  Reply
  • Jonna Post author

   I can imagine you see magic everyday from the children. So beautiful!! 😀 Thank you for sharing ♥

   Reply
 44. Lina

  Jag hade hört att en människa kunde bli 100 år, om man inte dog innan. Så jag trodde att man inte kunde bli äldre än 100 år. Om man levde till man fyllde 100 så dog man på födelsedagen.

  Reply
 45. Jessie

  Naaaw, vilken rolig (och gullig lista!). Det där med att man inte skulle äta fruktkärnor känner jag igen mig i. Jag var livrädd för att få i mig kärnor eftersom jag – precis som du – trodde att det skulle växa ett träd i magen. Och att detta träd skulle sticka ut genom rumpan … Fast anledningen till att jag trodde det, varför att min mamma (antagligen på skämt) sagt så vid något tillfälle. 😮 Japp, jag var lättlurad som barn. Tror att jag till viss del fortfarande är det.

  Reply
  • Jonna Post author

   Hahaha åh så gulligt 😀 ♥ Ja barn tar nog väldigt seriöst på allt som sägs 😀
   Kram!!

   Reply
 46. - MARIAELISABETH - MILLIONWISHES.SE -

  Haha, vad gulligt!
  En sak jag minns tydligt än idag är introt för Björnes magasin. Mamma och pappa funderade alltid varför jag storgrät till det tecknade introt med musiken, men sen då själva programmet började var jag glad igen.
  Men jag blev ju så ledsen varje gång Björne sparkade iväg stenen så hårt att han bryter tån och plockar ut den blodiga benbiten och skriver sitt namn med blodet på väggen…. Jag var bra gammal innan jag förstod att han faktiskt inte gjorde illa sig, utan att det bara var en röd krita som han hittade under foten…
  Men jag tycker fortfarande att de kunde ha gjort det hela lite bättre, de kunde ju kanske valt en annan färg på kritan så jag hade sluppit varit traumatiserad av det där varje dag, hela min uppväxt…. 😛

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha oooj sådär har jag aldrig tänkt på introt, men åh ja du har ju lite rätt haha. Kan ju uppfattas som blod. Så gulligt att du blev så ledsen varje gång du trodde att han gjorde sig illa ♥ Tack för att du delade med dig! Kramar

   Reply
 47. My

  När jag var i 6 årsåldern så fick jag av nån anledning höra nåt om “svarttaxi” och att det var nåt som man skulle akta sig för. I mitt huvud var “svarttaxi ” förenat med livsfara. Min mamma hittade mig en dag helt hysterisk i hallen när jag skulle gå ut. Utanför porten stog en svart taxibil parkerad….

  I samma ålder vågade jag inte heller bada ute eller bada skumbad eftersom mina “snälla” storesyskon låtit mig se filmen Hajen med dem när de var barnvakt. Jag var 12 innan jag tillslut lärde mig simma. Nu är jag 35 och badar fortfarande inte utomhus om jag inte bottnar och ser botten väl.

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha åh sött det där med svarttaxin!! ♥ Och oj vad filmen Hajen satte sina spår!
   Kram på dig och tack för att du delade med dig! ♥

   Reply
 48. Daniella

  Haha jag känner igen mig på en del av punkterna. Jag brukade tro att broccolin var mini-träd, och att vara Barbie var ett riktigt yrke och jag skulle bli en Barbie när jag blev stor hahaaaa

  Reply
 49. Brittmari Anderson

  Ååååh, vad härligt…jag är alltså inte ensam om att ha knäppa funderingar som liten. Här är mina 🙂

  ‘ Jag var fast besluten att när bebisar låg i mammas mage….så hade mamman en ekdörr på magen, där bebisen även kunde välja om den ville gå ut om den ville….t ex bada trots att mamman låg kvar på stranden och solade.

  * Jag var rödhårig som liten och hade ju förstått att det inte var så fint (eftersom jag litade på grannbarnen som retade mig)…så, vid 5 års ålder, deklarerade jag….att om jag skulle få barn, så skulle de få ligga i magen så länge som behövdes, när det var dags att få ut dem, så åkte jag till doktorn och lämnade magen där. Åkte hem och väntade, när doktorn ringde, så skulle de tala om för mig om barnet var rödhårigt och vad de hette. (Jag trodde nämligen namnen redan var bestämda när bebisarna kom ut). Om de hette Jessica eller Joakim, så skulle jag hämta dem, annars fick doktorn behålla dem, för de skulle bli retade.

  * På tal om namnen….mamma och jag var och handlade i mataffären, då det ropades ut ett personal-meddelande….att en Britt-Marie hade telefon. Jag funderade på hur de visste att jag var i affären och var telefonen var. Då såg jag att en av kassörskorna reste sig upp och gick in i ett rum, jag frågade mamma vart hon skulle (för när man är liten så vet ju faktiskt mammor exakt ALLT, även vad främlingar ska göra 🙂 ). Mamma sa att det var nog hon som hette Britt-Marie och skulle gå och ta sitt telefonsamtal.
  Jag blev tvärsur och grät och sa att jag aldrig ville handla där igen, för hon hade ju stulit mitt namn. Just då var det ju mest logiskt att det var jag som stulit hennes, eftersom jag var bara 3-5 år och hon vuxen…men, att tänka medvetna logiska tankar är väl inte det man gör i den åldern 🙂

  * Jag är ju så gammal att de där BANKOmaterna inte fanns då. Men, jag var MYCKET imponerad av mamma och hur hon kunde få så mycket pengar tillbaka, när hon bara lämnade in en enda papperslapp till bank-kassörskan. Att det var lika mycket pengar när man räknade alla, det visste jag ju inte. Jag trodde helt enkelt att man gick till banken för att KÖPA pengar.

  * När mormor gav brorsan och mig en 5:a att dela på, så hämtade jag en sax och klippte sönder den, för det visste jag ju att det var att dela på saker 🙂 Kan tilläggas att brorsan inte var så glad 🙂

  Detta var några av mina idéer jag hade som liten 🙂
  Kram på er alla!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack för alla dessa underbara barn-tankar! 😀 så kul att du minns så mycket!!
   Så sorgligt det där med att du blev retad för att du hade rött hår, och inte ville att ditt barn skulle bli det. Awww ♥
   Tack för att du delar med dig! Kramar

   Reply
 50. Maya

  Haha, underbart blogginlägg! Inspirerande att skriva om i min egen blogg senare 😉 Tack!

  Jag kan ju berätta lite om min sons tankar som liten, ja eftersom Du ju känner Robin 😉

  * Han tog fram boken Svea Rikes Lag (jättetjock och tung) när han var i treårsåldern och bad mej och hans styvpappa “Läsa Saga” och insisterade att få höra en saga varje kväll ur denna. Bara den dög. Det var ju bara att lyda det söta ansiktet som tittade bedjande helt enkelt och låtsas läsa en saga, varje kväll 😀

  * När Robin var två-tre år så trodde han på allvar att det bodde ett litet troll i min systemkamera, för det hade jag sagt vid något tillfälle då han inte satt still då jag skulle fotografera honom (fototokiga mamma, stackars barn) och sedan tittade han varje gång kameran kom fram om han skulle se trollet innanför linsen 😀 (Det blev ju lätt att fota honom då förstås)

  * Robin trodde i tre-fyraårsåldern att när man fått en stroke så hade det “blivit fel på knapparna inne i huvudet” då hans plastfarfar hade fått en stroke så han inte kunde gå eller använda ena armen. Och varje människa i rullstol hade helt enkelt “fel på knapparna” 🙂

  * Sonen och jag var på semester i Karlstad då vi skulle gå en liten bit till en affär då vi promenerar på ena trottoaren. Jag ser en obehaglig man vingla fram, onykter, mot oss så jag säger till Robin (3 år) att vi ska gå över till andra sidan gatan. Precis som barn är säger han “Varför då?” och jag svarar “För att den där mannen är full” förklarar jag kort utan att reflektera över vad jag egentligen säger, stressad och drar med honom över gatan då Robin säger “Full av vadå?” och jag brister ut i gapskratt. Stackars barn!

  * Han snappade ofta upp saker som hände på TV, oavsett om det var dokumentärer, sport eller nyheter och i fem-sexårsåldern frågade han om nyheterna… “Varför snackar dom om den där Hallonsåsen hela tiden???” Vad han inte förstod då var denna Hallandsåsen som det pratades om, järnvägstunneln som byggdes från 1992 och skulle stå klart 1997, men det blev förseningar och det snackades mycket om detta på nyheterna.

  * Robin kunde alla ministrars namn och vilken position (typ av minister) i regeringen när han var 3-5 år ungefär. De flesta familj, släkt och vänner var förvånade och imponerade. Och det stod klart då att han själv skulle bli statsminister när han blev stor!

  Många varma kramar från mej 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha men åhh tack för att du berättade lite om Robins gulliga tankar. HAhaha älskade den där med “Full av vadå?”.
   Tack för att du berättade. Det gav mig många goda skratt. Kram på dig!! ♥

   Reply
 51. Tuva-Lena Bodin

  Jättekul inlägg Jonna! 🙂
  Jag hade månen som “terapeut”, det vill säga jag smög upp på nätterna när det var månljust och ställde mig i fönstret och la fram mina problem för månen, jag visste ju att det bodde en gubbe där som var så snäll.
  Ett annat minne, fast från vuxenvärlden är en liten tös i femårsåldern som alltid kom o hälsade på mig när jag var i sommarstugan. Vi badade, plaskade runt och hade kul när hon frågar: Ska inte R bada också? (R är min sambo) Nej sa jag, R vill inte bada för han är en riktig badkruka..
  När tösen kom hem till mamma så frågade mamma förstås om hon hade haft det roligt hos oss. Jaaa, jätteroligt sa lilla tösen, vi badade och hade roligt hela tiden, fast inte R för han är en riktig blomkruka. 🙂
  En gång sa tösen till mig: T-L, du är inte som andra tanter… för du är så rolig. Vilken komplimang, eller hur? 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men vad fint att du pratade med gubben i månen 🙂 ♥ Så gulligt!!
   Och hahah det där med blomkruka var bra haha! 😀 Underbart att läsa.
   Tack för att du delar med dig! Kramar ♥

   Reply
 52. Perlina

  Hej,
  I have always loved babies. Since i was little. I had a lot of babies dolls at home. I loved to play with them and pretend i was a mother. I supposed that all the little girls play like this.
  I remember that one day i was 9, my mother’s friend came with her new born baby. It was a baby girl. My mother and her friend were in the living room to speak and to drink something. I heard the baby who was crying in the bedroom. I went there. And for me she needed to be feed. So i took off the top of my dress and i started to feed the baby. Well, when you have 9 years old you have no breast. I had nothing !!! So i was trying to feed that poor baby and the baby started to suck, but of course nothing went out so she was crying like if it was the end of the world. Everybody knows how loud that little creature can scream. !!! So i didn’t hear the door, it was my mom and her friend. It was like a movie, i saw their face, i watch the baby then i became all red. I realized what i was doing. My mom and her friend were laughing, laughing and laughing !!!! They couldn’t stop !!! And i was red, red, red !!! I was very embarrassed !!!
  Crazy little girl i was. I was always doing crazy things !!! But very funny things 😉
  T

  Reply
 53. Jessica

  När jag var liten och vi var på torget i närheten av där vi bodde så var det personer som gick runt med bössor för att samla in pengar. Mamma försökte förklara för mig att det finns människor i världen som inte har någon mat och att vi behöver hjälpa dom genom att ge pengar i bössan. Jag undrade då om de inte hade någon ICA där. För på ICA fanns det ju massor av mat och vi gick ju bara dit, plockade på oss mat vi behövde och mamma drog ett kort. Jag kan ju säga att jag nu har en större förståelse för att allt kostar, haha.

  Reply
 54. Perk

  Har skrattat gott åt alla inlägg här! Mycket roligt! Trots flera timmars funderande kan jag inte komma på nåt lika roligt från min egen barndom. Jag känner igen det där med kärnor dock. Kastade några apelsinkärnor på en väg som höll på att byggas. Mamma sade att nu kommer det att växa apelsinträd där! Jag låg och kallsvettades i många nätter orolig för att nu har jag förstört hela vägbygget.

  En av de bästa är dock Jonna som skulle banka ut kosing från bankomaten! …Ha ha!

  Reply
 55. Madeleine

  Så härliga historier! Jag trodde själv när jag var liten att regn var när änglarna vattnade sina blommor och att småfolk bodde i skogen. Byggde till och med ett hus till dom så att dom skulle ha nånstans att bo och använde röksvampar som stolar bland annat.

  Jag har den stora äran att nu få följa min son i sina fantasier och underbara tankegångar och det härligaste är nog när han ska sjunga “Ja må du leva”. Han skriksjunger istället “Jag ska leva” och blir alltid så glad och stojig. Han gillar månen väldigt mycket också och vill gärna att jag ska ta ner den till honom.

  Reply
 56. Ellen

  Hej när jag var liten trodde jag att man var tvungen vara gift för att ha barn , bara för min ´föräldrar var de haha.
  Ett annat barndomsminne är att på en bilaffär hade de en visningsbil på taket som mamma sa de var mormor och morfars bil , vilket jag tyckte var häftigt deras gamla bil var nu på taket , sen då jag fattade att de hade inte kört just den utan en likadan blev jag besviken 🙂

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.