Balance of love

Nu äntligen kommer det en liten film på när jag balanserar stenar, som har varit efterfrågat några gånger. Resultaten brukar ju ibland se nästan omöjliga ut och inte allt för sällan får jag höra att jag bara “photoshoppat” bilderna eller att dom är fake. Men dom är så verkliga som dom kan bli.
100633

Jag älskar att balansera stenar bland annat för att det nästan ser ut som om de trotsar lagen om gravitation. Som om de svävar på varandra. Och det är något i mig som mår bra av att titta på balanserade stenar. Det nästan pirrar i magen när jag gjort en balans som ser riktigt overklig ut.  Och sen så älskar jag lugnet som kommer med att balansera. Det är inget som går att stressa fram. Det blir som att meditera och alla tankar stängs av. Det enda som räknas i den stunden är att få stenen att just balansera.
100631

Jag får ofta frågan hur jag gör, och det kommer ni ju snart se i filmen. Men jag känner mig fram och leta efter den minimala balanspunkten som får stenen att balansera. Det handlar ibland om en tiondels millimeter, beroende på vilken sten det är. Det är små, små rörelser som knappt går att se på film. Man lär sig ganska fort att känna åt vilket håll man ska flytta stenen för att få den att balansera.

Det är väldig skillnad på vilken balans man gör också. Det går ju att göra mycket enklare där man väldigt lätt hittar balanspunkten. Men jag tycker om att göra “dubbel-balanser”, där stenen i mitten inte kan balansera utan den på toppen. Som på bilden ovan till vänster. Den stenen skulle inte kunna balansera utan toppstenen. Det är ofta sådana stenbalanser som ser väldigt omöjliga ut.

100621

Igår nere vid sjön så gjorde jag den här balansen, som jag även kommer visa på filmen. Jag döpte den till “Balance of love“, såklart 🙂
Den gick ganska fort för mig att göra denna. Det tog säkert bara ca 3 minuter. Ibland kan jag sitta i en halvtimma eller timma med en enda sten, så det är väldigt olika. Jag är dock väldigt glad att det gick så fort eftersom det var så rysligt kallt i vattnet och luften, och solen var precis på väg ner.

Jag har inte klippt så mycket i filmen eftersom jag ville visa er hur det går till när jag letar efter balanspunkten. Så vissa scener är ganska långa, men det är inget i jämförelse med när jag sitter på samma sätt i 30 minuter ibland. Haha.
Titta gärna i HD och fullscreen om ni har möjlighet 🙂 Enjoy!


100623

84 Kommentarer på “Balance of love

 1. Antti

  Haha, vadarbyxor förlänger säsongen! 🙂
  Och wow! Du är ju inte bara bild- utan balanskonstnär också!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja vadarbyxor är bäst! Vet inte vad jag skulle göra utan dom 🙂
   Och tack, vad fint sagt! ♥

   Reply
 2. Elin

  Kom på mig själv med att sitta och hålla telefonen blixtstilla för att inte välta ditt fina “stentorn”… Hahaa, tror min hjärna har checkat ut för ikväll!

  Reply
 3. Annette Skog

  Jag har undrat över dessa vackra konstellationer. Nu behöver jag inte undra mer. Tack för filmen. Tack för en fin blogg som ger mej ro. Stå över de negativa människorna. När det är rätt för dej så är det rätt för dej. Andra kan leva sina liv som de vill. Du är modig.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack snälla! ♥ Ja precis, det är ju helt logiskt och naturligt egentligen men ändå ser det så omöjligt ut 🙂

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack!! ♥ Vad glad jag blir!! Ja, du får prova själv! Det är väldigt roligt och avkopplande 🙂
   Kram!

   Reply
 4. Lena

  Sjukt vackert, alltså! Och vad duktig du är. Fortsätt med ditt fria liv även om det som för oss alla kommer besvärligheter i vägen då och då. Men det hör liksom till livet. Jag tycker du är stark och modig som gjort det som många skulle vilja men inte törs. Det är nog därför du kanske får en del beska kommentarer ibland, en del klarar inte av erkänna detta och då kan det bli lite elakhet av den känslan. Lycka till!

  Reply
 5. Jenny - En Vintage Saga

  Så himla kul att få se en video på det. Egentligen är det ju precis så som man tänker att det ska vara, men det ser ju så omöjligt ut! Jag måste prova på detta nästa gång jag är vid vattnet 😀

  Reply
 6. Jos

  Ypperligt fint och intressant. Det tycker nog också katten som genast var framme med tassen och försökte röra stenarna på HD-skärmen. Han gillar plask från vatten när han själv får välja. Här blev han inte ens blöt. 🙂
  Katter brukar annars vara balanskonstnärer och känner igen likasinnade.

  Reply
 7. Christoffer B

  Åh Mike Oldfield igen! 🙂 Underbart..
  Det där var en av de vackraste balanserna du gjort tycker jag, inte minst symboliskt sett. Men även det enkla i den på nåt sätt.
  Känns som att det måste krävas ett otroligt lugnt och balanserat sinne för att klara av det där, höll du på något med detta när du bodde i storstan? Borde ju vara svårare att “finna lugnet” där tänker jag. 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Jajamen Mike Oldfield såklart 🙂 ♥ Kul att du känner igen hans låtar. Brukar sällan stöta på någon som vet om hans musik.

   Och tack!! Glad att du gillar den balansen.
   Nej jag höll inte på med det i storstan. Det fanns inga stenar nära 🙂 Och sen tror jag som du säger att det inte hade varit samma sak att göra det i stan, bland stress och trafik och ljud.
   Jag började med det samma sommar som jag flyttade hit 🙂

   Reply
   • Christoffer B

    Haha, ja dagens ungdom du vet missar all bra musik från före millennieskiftet tyvärr, han är ju ett geni karln! 🙂
    Viss musik är ju bara sådär magisk helt enkelt, vet inte hur jag ska beskriva det, nära naturen och universum på nåt sätt. Oldfield, Enigma, Vangelis… Verkligen perfekt komplement till dina bilder!
    Nä som jag trodde det blir inge bra i stan, ska prova nångång när jag är i sinnesstämning, och framförallt, ensam, vid en vacker sjö någonstans.. 🙂

    Reply
 8. Johan

  Åh vilket fin film 🙂 Fascinerande att det fungerar, tycker det ska vara svårt att behålla balansen på de stenar som redan blivit balanserade när man lägger på nästa, med tanke på den minimala yta som får dem att stanna på plats. Men det ser så lätt ut när du gör det.
  Roligt att man fick lite mer insikt i det här, man uppskattar därav de vackra bilderna mer. Fint att finna ett konstverk i ett konstverk 🙂 Du är så oerhört skicklig i allt du gör.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack Johan! ♥
   Ja precis det brukar vara lite krångligt att sätta stenar på de som redan är balanserade. Då måste man liksom balansera alla samtidigt lite. Väldigt ofta rasar det flera gånger innan jag lyckas. Det gick ovanligt bra med denna balansen. Den rasade inte en enda gång 🙂

   Reply
 9. Johannes

  Fattar verkligen inte hur du lyckas. Jag tror inte jag skulle lyckas bygga något så högt av lego ens! (Fast jag är väldigt darrhänt.)
  Kul att få se dig göra det på film till sist!

  Reply
 10. Elly

  Jättefint! Så himla “coolt” att det går att balansera på detta sätt. Det ser helt omöjligt ut tycker jag!

  Reply
  • Jonna Post author

   Yes i do 😀 But i accidentaly ran down this stone balance when I was going to take photos with long exposure. I often run around the balance like that in the water to create waves in the water so that it will look smooth when i do long exposure photos. I guess I made a to big wave so it fell. But sometimes it just falls by itself after some minutes. But i kinda like that in some way 🙂

   Reply
 11. Fredrik Tysk

  Helt fantastiskt att du lyckas balansera de så bra! Första gången då jag såg dina stenbalanseringar så trodde jag ju inte att de var “äkta” utan en riktigt snygg “Photoshopping”, men nu när jag förstått att de är “äkta” så måste jag ju säga att jag blir ännu mer imponerad, fantastiskt vackra!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad glad jag blir 🙂 Roligt att du tänkte så innan. Men det är många som tror det, så du är inte den enda 🙂 Men glad att jag kunde imponera dig lite mer nudå! 🙂 ♥

   Reply
 12. Magnus

  Nu ska jag gå och lägga mig! Ögonen går i kors nu så trots att de andras kommentarer talar sitt tydliga språk så ska jag vänta med att kika på din film tills efter frukosten. Ska ta med mig en stor mugg kaffe och studera noga hur du gör. 🙂
  Sov gott!

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww förstår att du är trött, klockan 3 på natten. Hoppas du fått sova ut riktigt ordentligt nu 🙂 ♥

   Reply
 13. Leanne

  Amazing! I must try this one day, I imagine is it very therapeutic to be in the water and feeling for the balance. Like a form of meditation. 🙂

  Reply
 14. Björn

  Helt fantastiskt! Fattar inte att det kan funka! Kräver en ängels tålamod så det är nog inget för mig att testa! 😀

  Reply
 15. Skorpan

  Fascinerande, men jag sitter hela tiden och är ängslig om dina händer i det iskalla vattnet!
  Tänk på att dina händer ska vara lika smidiga hela livet och inte ge dig ledvärk och röd smärtande hud….

  Reply
 16. Andreas

  Wow! Jag har ju lärt mig att dina inlägg och bilder är helt magiska men det här var nåt alldeles extra! ??✨

  Reply
 17. {Rania Maria Photography}

  Alltså tålamodet du måste ha! Wow. Jag försökte lite i somras, med relativt små stenar men jag tyckte det var såå svårt. Men jag vet ju, och ser, att det går. Jag måste testa igen! Du är så himla duktig, och inspirerande som alltid! Önskar dig en fin fredag och en toppenhelg! Kram 🙂

  Reply
 18. Ida

  Vilka magiska bilder – jag blev så inspirerad att jag och lilltjejen gav oss ut igår…. men vi hade lite tajt om tid + vara nybörjare så det blev stapla stenar =D
  Men det gav absolut mersmak!!

  Reply
 19. Brittmari

  Ååå, sån underbar blogg du har <3
  Jag har nyss upptäckt den och ska plöja igenom den från början. Alla bilderna är undersköna och de filmer jag sett är härliga. Älskar både stenbalanseringen och när du målar och dina djur kommer.
  En fråga…om jag ser bilder som kommer passa som skrivbordsbild, får jag spara den då? Endast för privat bruk, alltså.
  Kram till djuren och till dig 🙂

  Reply
 20. Pingback: En helt annan känsla | Jonna Jinton

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.