Naturens samspel

Trots att jag är världens mest morgontrötta människa och utan problem skulle kunna sova till tolv på dagarna om jag tillät mig, så älskar jag att vare upp i gryningen, oavsett årstid. Det som är skönt nu när det är oktober är att jag kan ställa klockan på 06.30 istället för 03.30 som jag gjorde i juli. Morgonen blir längre och längre. Men dagarna kortare och kortare.

Det har varit några otroligt vackra morgnar nu, när solen, frosten och dimman samspelar med varandra och skapar scener i naturen som får mig att helt tappa andan. Det är en kort tid nu, när löven fortfarande sitter kvar på träden med krampaktiga tag och visar sina allra vackraste nyanser. Det blir så vackert tillsammans med oktobers kalla, frostiga färger.
Här kommer några morgonbilder!
100611100615100612
100614100617100618

Jag gillar de här björkarna. En har gröna löv, en har gula löv, och en har tappat sina löv.
100613

 

35 Kommentarer på “Naturens samspel

 1. Jorma

  Helt enastående bilder Jonna! Hösten är en härlig årstid för oss som gillar att fota. Tät dimma, fantastiskt färgspel och det där lilla bettet i kinden som blir mer påtagligt.
  Måste samtidigt säga ett lite extra hej till dig, hittade hit för bara några dagar sedan och blev omedelbart fast. Din historia är inspirerande, tillhör dem som gärna skulle bo ute på landet där tystnaden regerar. Och dina bilder…finns inte ord för vilken skönhet du förmedlar i dem. Får mig att försöka liiiiite mer när jag själv är ute och plåtar.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tack!! Och HEJ till dig med 🙂 Välkommen hit! Jätteglad att du fastnade för bloggen ♥

   Reply
 2. Johan

  Så himla fina bilder du fångar varje dag, kväll och natt då du ger dig ut. Dimman ger en så stor effekt på allt runtomkring, både i ljus och djup. Har tänkt att dimman kan ses lite som jordens eller naturens “morgontrötthet”, nu när du berättade om din egen. Den ger ett sömnigt intryck. När solens första strålar träffar dimmslöjorna är det nästan som att världen öppnar ena ögat. Lite så där sömnigt och vilset, men likt sinnet så klarnar det ju mer dagen gryr. Tur jorden får vakna tillsammans med dig, varje dag blir på det viset bättre. Det ser vi och känner i dina bilder. Som inlägget säger vill jag kalla det ett “Naturens samspel”.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh vad fiiiiiin syn på dimma! Det låter ju helt och hållet logiskt när du skriver om det. Nu kommer jag se på dimma på ett annat sätt. Tack för dina fina ord ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack vad glad jag blir!! 🙂 Ja det var väldigt vackert där vid bäcken! Som i en saga.

   Reply
 3. Lena D

  Nästan overkligt vackert! Skrev om “Skogsliv vid Walden” i en kommentar tidigare, kanske du inte sett det, men jag tänker på den boken när jag ser dina foton. Drömmer mig till Värmland där jag varit mycket, också ett sagolikt vackert landskap för den som älskar träd!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack! Och ja jag har hört mycket om den boken. Jag ska faktiskt läsa den! Den verkar väldigt bra. Tack för att du påminde mig ♥

   Reply
 4. Evelina - Evelinas Ekologiska

  Ljuvliga höstbilder! <3
  Jag begav mig ut tidigt i morse för att fotografera..men det var mest mulet, grått, blåsigt och kallt, haha! Igår var det världens finaste morgon men då hade jag inte kameran med såklart. Får helt enkelt hålla utkik efter en annan fin dag, gärna med frost. Igår var första nattfrosten här 🙂 Så vackert!
  Ha en fin kväll!

  /Evelina – Evelinas Ekologiska
  http://evelinasekologiska.femina.se/

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Evelina ♥
   Men åh vad synd att det var så mulet! Det är så himla stor skillnad från morgon till morgon. Även ibland när det är soligt ute så är det inte samma “magi” och ljus ute. Det är märkligt det där.
   Hoppas det kommer någon fin morgon igen så du får chans att gå ut med kameran igen 🙂 ♥
   Kramar

   Reply
 5. leif

  Oj vilka fina bilder jag fastnar för bäcken i morgondiset.
  Du lyckas förträffligt med alla bilder.
  Björkarna visade på en stor variation som finns i naturen dom svarar olika på kylan fast dom står så nära varandra.

  Reply
 6. Jenny - En Vintage Saga

  Jag vet att redan skrivit det, men jag älskar ditt öga för vad som är vackert. Dina foton är så vackra för att du verkligen lyckas fånga det vackra här i Norrland. Helt underbart att se dina fotografier 🙂

  Reply
 7. Fanny

  Nu har jag precis sett avsnitt 2 på SVT! Log när du sa att du var mörkrädd när du bodde i stan men inte alls nu, jag känner precis likadant (jag bor på landet ensam) och ingen i min omgivning kan förstå hur jag kan känna så. Önskar så att vi vore vänner, tror att vi är ganska lika. Bor i ett litet hus på landet med hund, katt och älskar fotografering och skapande. Så kul och inspirerande att titta in här hos dig! Kram kram

  Reply
 8. Magnus

  Det är så vackert att det nästan gör ont! Att få uppleva en sådan klar, kall morgon med så starka färger i träden och både sol och dimma hade varit helt underbart. Tyvärr är det något som i princip aldrig inträffar här. Havet värmer så pass mycket och långt in på hösten att löven hinner falla till marken innan frosten kommer.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh jag har aldrig tänkt på det att frosten inte hinner komma medan löven fortfarande sitter kvar där nere i väst. Har glömt bort hur årstiderna var då. Ja, det är verkligen något magiskt med frostiga höstmorgnar.
   Kram ♥

   Reply
 9. Magnus

  Så fantastiskt fint fångat Jonna! Älskar att få se dina foton och känna att man nästan hade kunnat vara där!

  Reply
 10. Gunilla

  Hej!
  Tänkte bara skicka den här filmen och texten vidare till dig som uppskattar träd.
  Väldigt intressant läsning, för att inte tala om filmen : )

  Och tack för en fin blogg!

  Reply
 11. Ida

  Ja, åh så fantastiska de tre björkarna är! Det är som att dom tillsammans bildar en björk, med tre stammar:)

  Reply
 12. 20-år Sthlm

  Hej Jonna!
  Jag brukar kika in här ofta men har aldrig kommenterat förut. Någon gång ska väl vara den första! Först vill jag bara säga tack för den inspiration du ger!
  Det är en fråga som jag har funderat på och det skulle vara intressant att få höra din åsikt. Du har säkert sett dokumentären som cirkulerar runt på nätet just nu, Cowspiracy. Den handlar om hur uppfödningen av boskap påverkar miljön på ett negativt sätt. Jag gick in här på bloggen efter att jag sett filmen och jag kom plötsligt tänka på, “undra vad Jonna tycker om det här”. Med tanke på att du har ett starkt band till både natur och djur.
  Under den tiden som jag läst din blogg så kan jag inte minnas att du tagit upp ämnet någon gång. Varken miljö, om du är vegetarian/vegan osv. Vore kul att få höra din åsikt! Tack för en fin blogg.

  Reply
 13. Peder

  Hej!

  Som alltid magiska bilder….men var är den 3:e bilden uppifrån tagen?

  Juvanå?bron vid åbron?

  /Peder

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.