En vinter att se fram emot

Jag har aldrig tidigare känt en sådan trygghet inför den kommande vintern som jag gör detta året. Det är egentligen mycket som spelar in där. Men en stor del till att jag känner denna trygghet är för att min vedbod är helt full av ved. Förra året den här tiden så var jag orolig, därför att jag visste att min ved inte skulle räcka hela vintern. Jag var tvungen att spara och fick dåligt samvete om jag eldade för mycket. Och varje gång jag gick in i vedboden så fick jag en jobbig känsla.

Annat är det detta året, när värmen inför vintern är säkrad. Jag vet att veden kommer räcka gott och väl, och det ger mig en sådan otroligt trygg och skön känsla inför den kommande kylan. Jag kan förstå att de som inte värmer upp sitt hus med ved kan tycka att det är överdrivet med så starka känslor för veden men för mig är det i princip grundstommen till att jag ska må bra under vintern och kunna leva normalt.
100701

Varje gång jag går in till vedboden nu så blir jag glad! Som jag även sa i dokumentären så känns det som jag har vedboden full med guld. Det ger en känsla av rikedom, på ett märkligt sätt. Men det är lite så här uppe i byarna. Om man vill visa att man har det bra ställt då är det inte snyggast bil på parkeringen som gäller. Det är största vedhögen på gården. En bonus om den är klar före alla andra också, tidigt på våren. Det ni! Då är man kung över nejderna.
100703100704

Det är bara oktober än så länge men när det varit såhär kallt på nätterna så går det en hel skottkärra med ved varje dag. Sen är jag väldigt frusen av mig också. Nu när jag har ved så det räcker och en värmepanna så eldar jag så det är riktigt varmt och gott inne. Gärna 25 grader. Jag tror jag fortfarande tinar upp min själ efter de första fyra vintrarna 😉
100702

Jag ser faktiskt fram emot vintern i år. Jag vet att jag inte kommer behöva oroa mig för veden och värmen. Så detta året ska jag verkligen njuuuuuta av vintern!

21 Kommentarer på “En vinter att se fram emot

 1. Carl Stridsberg

  Haha, känner igen mig så, Jonna. 🙂 Jag och min kära hustru, Anna, har ju eldat året runt med ved i snart 40 år nu och idag fick jag precis in sista veden i vårt stall. Så nu ligger det en massa kubik som räcker i flera vintrar, snyggt travat. Det är mycket, mycket jobb med att hålla på att elda med ved men när man värmer upp huset med det och sätter fyr i den gamla järnspisen i köket och den härliga goa värmen sprider sig i både rum och själ, ja, då är allt jobbet värt det. 🙂
  Så jag instämmer helt med dig. Veden är vårt guld!

  Kram från Carl

  Reply
 2. leif

  Vebostintan ler glatt
  Ved ger en förunderlig makt
  Kan elda för sin konst, kamera och dator
  Inte bara för kråkor och skator

  Det ger lyft för konstnären som vill skapa
  Bilder av naturen som lngen kan rata
  Livet är härligt hon får sin chans
  Att göra sitt jobb till en romans

  Reply
 3. Anna-Sofia

  Jag förstår precis känslan! Tillfreds och rik…. undrar om inte mänskligheten skulle må lite bättre om fler finge sitta som du på toppen av vedhögen och känna samma känsla? Om inte annat skulle vi få fler ‘jordade’ på vår planet. 🙂

  Reply
 4. Jos

  Det är väl inte bara att hiva in veden i vedboden? Den skall staplas också. En del har jag sett gör det på ett väldigt snyggt konstnärligt vis utanför vedboden.

  Reply
 5. ISA

  Åh kan tänka mig att det är en underbar värme som kommer från en öppen spis! 🙂 eller eld. eller vad det heter. Mvh stadsbo 😉

  Reply
 6. Paula

  Jag förstår precis din lycka, men det kan ju bero på att jag själv har varit otroligt fattig i min ungdom å hade iofs en varm lägenhet, men ofta ett tomt skafferi så man var ju överlycklig de gånger man fick äta sej mätt å visste att det ändå skulle räcka hela månaden, så för mej är det inte konstigt att du är känner sån glädje över att ha ved så du kan skämma bort dej med ett varmt hus å slippa ransonera med det…att frysa inomhus är otroligt påfrestande

  Reply
 7. Nicklas

  Jag har ju också vebon full plus lite till så vi har det bra ställt Jonna:) ha en mysig kväll i värmen från din vedpanna! Kram!

  Reply
 8. Lina

  Jag är uppväxt i ett vedeldat hus djupt inne i de småländska skogarna (mina föräldrar bor fortfarande kvar) och vi brukade säga att veden värmde flera gånger. En gång när man högg den, en gång när man bar den och sista gången när man eldade. Jag bor i lägenhet i stan nu, men första frågorna när jag åker till mina föräldrar är alltid “har någon eldat?” och “finns det varmvatten?”, haha

  Reply
 9. Anna

  “Fattigdomen börjar i vedboden” heter det där jag bor. Vi har vedeldat (panna + ackumulatortank) men tyvärr ingen vedspis i köket. Det är en härlig känsla att gå ut och elda i pannrummet – att själv fixa värme till huset.

  Reply
 10. Anonym

  Din stackars vedbod bågnar och håller ju rent av att spricka av all denna ved. Vilken rikedom! Men du får vist sätta livrem runt den snart.
  Jag blir också glad och känner en märklig trygghet varje gång jag kommer in och ser min egen välfyllda vedbod.

  Reply
 11. Agneta

  Som uppvuxen i ett vedeldat hus på landet så förstår jag precis din känsla av rikedom, nu när jag bor i ett hus i stan ist så jan jag sakna den där speciella värmen och lukten som finns i ett vedeldat hus. Skönt att du är rustad för vintern och kan se framemot den.

  Agneta

  http:// mintekopp.se

  Reply
 12. Christoffer B

  Vilken känsla det måste vara, sitta på ett berg av guld sådär, lite Joakim von Anka över den första bilden.
  Snacka om väl förberedd. Så blir det säkert världens mesigaste vinter i år bara för det, ödet har humor du vet! 🙂

  Men det blir verkligen en vinter att se fram emot iallafall, även för mig. Jag ska äntligen flytta ut till ett litet hus på landet, det finns visserligen element och värmepump där men framförallt en stor fin värmepanna mitt i huset, ungefär i klass med den du har tror jag, så jag tänkte att jag måste ju helt klart utnyttja den! Har blivit minst sagt inspirerad av ditt omfattande vedbloggande haha 🙂 Det är ju så mysigt att elda! Men vi får se jag kanske ångrar mig när det blir vargavinter och man ska ut med den där skottkärran för tjugoelfte gången. Fast det har jag svårt att tro.. 🙂

  Reply
 13. pp

  Har du sett jättehögen på höger sida precis innan man kommer in i Junsele ?
  Det är en riktig uppvisningshög 🙂

  Men, nästa steg är väl att stapla upp så att du rymmer flera års förbrukning ?

  Reply
 14. {Rania Maria Photography}

  Åh vad härligt det låter att du har så mycket ved i år, och kan slappna av och njuta! Vi har ju element, men ska försöka elda en del för att hålla elkostnaderna nere. Första året så ska bli spännande att se hur mycket ved det går åt. Som tur är kan vi enkelt köpa mer av de vi hyr av, som bor bara några meter bort så det är inte så långt för oss att hämta mer ved heller. Jag är också rätt frusen av mig, och det är ju så mysigt att ha en eld igång!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.