Bland berg och dalar

Hej kära ni!

För första gången någonsin skriver jag ett blogginlägg från min mobil. Jag har nämligen spenderat snart en vecka uppe i marsfjällen, och för att få internet och mobiltäckning måste jag åka till Saxnäs, där jag nu sitter i bilen och knappar på telefonen.

Jag kände att det vore roligt att bara göra ert litet inlägg så ni vet vart jag håller hus och dela några bilder från mina dagar här. Jag bor i vår mysiga stuga dit jag tagit med hela mitt kontor med dator, kameror och studioutrustning så att jag ska kunna ta tillvara på all inspiration som jag får här. Det är verkligen så mysigt att få ha vår stuga som en landningsplats efter dagarns äventur ute till fjälls.

Jag hade först trott att jag skulle få internet att fungera i stugan då jag fixat en mobil router, men stugan står verkligen i radioskugga så det gick inte att få en endaste signal där. Jag hade ju tänkt ladda upp lite filmer och annat men det får helt enkelt vänta tills jag kommer hem igen.

Ibland är det också väldigt skönt att koppla bort från internetvärlden ett tag. Det blir så mycket mer tid över till att faktisk skapa istället. Och det viktigaste kan jag ju göra via mobilen om jag åker till Saxnäs en sväng.

Helt ärligt så känns det jättekonstigt att skriva från mobilen. Jag får inte alls samma känsla. Det känns som om jag inte kan trycka in samma energi i orden 🙂

Så jag fattar mig kort. Jag mår superbra och kommer nog snart hem igen, så får ni se en film från denna fantastiska vecka!

Hopppas allt är bra med er! Stor kram så hörs vi snart! ❤

41 Kommentarer på “Bland berg och dalar

 1. Lindan

  Ååhhh….vad härligt det verkar!! Ser SÅÅÅ fram emot att få se mer bilder, och FILM *wiiiiih!!* från din vistelse!! Förstår PRECIS känslan med att försöka formulera sig på mobilen…Det går SÅ trögt!! För min del måste jag skriva om varenda ord (eftersom telefonen skriver det den känner för), och dessutom är det svårt att få något flow när man skriver så SAKTA…man hinner ju liksom glömma bort vad det var man skulle skriva innan meningen är slut…??!! Haha…;)

  Är du i stugan själv (är Johan hemma?)….Huuujeda mig, blir du inte mörkrädd?? (även om det samtidigt låter helt FANTASTISKT!!) (Y) (Y)

  Själv sitter jag här med typ blödande fingrar efter att ha fått en gitarr i present…. 😀 😀 Det GÅR ju typ inte att sluta spela!!!? Och fingrarna är inte vana….Har nog lagt ifrån mig gitarren 10 ggr nu, men plötsligt sitter jag där och klinkar (till mina grannars förmodade förtjuuuusning…..!!! *eller???! 😉 😀 😀 * ) igen…..Mello 2020 – here I come!! 😀 😀 😉

  Massa kramar till Dig!! Ha det så uuunderbart!! <3 <3< 3 /Lindan

  Reply
 2. Emma

  Så bedövande vackra omgivningar. Härligt att höra att du mår bra och så glädjande att se ett blogginlägg. Det är en trevlig överraskning att finna ett nytt blogginlägg. Du inspirerar mig så att ta in och ta mig ut i naturen mer. Sköt om dig, ser fram emot nästa video. 🙂 Kram från Skåne.

  Reply
 3. Evy

  Underbara bilder och det är så bra med mobilen. Blir en direktkänsla då du använder den kan jag tala om för dig. Men förstår även din sida av det hela som jag förmodar är att det inte känns helt genomarbetat. Men faktum är, detta med direktkontakt är inte fel. Så fantastiska bilder och jag riktigt känner hur du måste ha det där uppe.

  Önskar er en fortsatt fin vistelse och skynda långsamt. Tänk på det som en bröllopsresa 😉 <3

  Reply
  • Emma

   Jag håller SÅ himla mycket med om att det känns mer som direkt kontakt med mobilen.
   Jag har följt din blod sedan start och jag tycker såklart att den är fantastisk fortfarande, extremt fina ord och bilder och den är e favorit- av få jag fortfarande följer MEN om det är något jag saknar här och på andra bloggar är just vad bloggen va till från från början, att inte va så uppstyrd och tillrättalagd. Tidsinställda blogg eller extremt uppstyrda inlägg med videos osv. Det som tidigare skiljde en blogg och tex en artikel/en bok va väl just det direkta, det spontana. Bara det att det va typ 2 veckor sedan sen sista inlägget här.. och att det varit det länge. Det kanske är bloggandet som form som är annorlunda. Kan bara tala för mig själv men tror många uppskattar och skulle uppskatta fler sådan här inlägg och oftare 🙂 Hoppa video inläggen och skriv lite oftare istället och mindre uppstyrt. Det är ju just direktkontakten som är så fantastisk med en blogg.
   Älskade detta inlägg, förutom att du såklart skrev att det inte kändes lika mycket osv. Tror vi är många som just uppskattar dessa inlägg.

   Reply
 4. Kiki

  Det var utrolig fine bilder! Takk at du deler med oss før du kommer hjem!! 🙂 Har du tatt bildene med mobilen??
  Jeg får en lengsel etter fjellet når jeg ser dine bilder. Savner den klare fine fjell-luften.
  Du er virkelig heldig som har en hytte på fjellet på en så fantastisk plass!
  Modig at du tørr å være der helt alene, det blir jo ganske mørkt nå på høsten. Har du med deg Nanok?

  Jeg gleder meg veldig til å se dine filmer 🙂 Du er en stoooor inspirasjon <3

  Kram fra Norge

  Reply
 5. Isabelle

  Det behöver inte vara så avancerat, bara man kommer ut, det är huvudsaken.

  Även när det kommer till inläggen, det kan vara kort och koncist, eller svävande och målande, du bestämmer ?

  En inspirerad konstnär är en bra.

  Reply
  • Christiane

   I enjoy just photos of Jonna relaxing in nature with a cup of coffee, Nanook nearby, and the beauty of the woods and streams all around. Peaceful. So needed, to know that peace is still to be found in the nature all around us.

   Reply
 6. Janet Doane

  Those mountains are so beautiful, the colors, and the feeling of primal essence. I love them! There is nothing like the north that makes those deep, rich, dark colors. These are such beautiful photos, Jonna. Mt. Rainier also gets those deep dark colors, especially in Autumn, when there is flaming red undergrowth, and the trees are so dark green they almost look black.

  In your last post you were sharing all about the berries. Summer is ending here, and the berries are gone. We found a company, LOOV, from Estonia, that makes raw, organic, freeze dried berry powder from the whole berry, and we have been able to buy a lovely selection – cranberries, black currents (when I saw them in your video, my whole body responded, and I’ve just had my first drink from the powder and it’s so delicious!), blueberries, lingonberries, and a chaga mushroom powder. It feels like perfect food for now.

  I am continuously amazed at your energy, creativity, and strength to continue to start new projects so quickly, like taking a trip to the mountains. I tend to move much slower 🙂 Also, we have moved, about the same time you did, and our new house nestles into a forest (nothing like what you have, but for outside of the city, it is really wonderful), and we breathe in the sweetest air. There’s also a lake at the bottom of the hill, with walking trails for us to enjoy.

  Much love, dear Jonna. Thank you for the heartfelt communication and inspiration.

  Reply
 7. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Skönt att höra att du mår superbra!

  Även om dina mobilord inte har plats
  för energin i din känsla.
  Känslan i din energi efter en “äventur”
  i berg och dalbanan bland fjällen.
  Så känns orden i mig
  för jag ser dom i bilderna.

  Solvärme mot kinden
  Skuggkyla mot nacken
  Nysnö? på berget
  Koppens rundHET i handen
  Vattnets porlande när stressen
  rinner av…

  Alltid ett mobilord,
  men det kanske känns?
  KRAM

  Reply
 8. Magnus

  Dom där bilderna gjorde ju inte att jag längtar mindre efter att åka upp dit. Tyvärr finns inte tiden till för det trots att jag är ledig nästa vecka. Dessutom visar väderprognosen envist på att det skall bli gråväder. Det får bli en annan gång.

  Skönt att du har det bra och njut lite åt mig med!
  Stor kram!

  Reply
 9. Aimee

  It looks so beautiful there! I imagine that it’s not too hard to be sad about not having internet connection in a place that gorgeous.

  Reply
 10. Peg

  Du borde kunna (om du verkligen vill) dela mobilsurfen till datorn genom USB-kabel och internetdelningar under inställningar. Säger jag helt utan att vara tekniskt kunnig, men så gör jag själv.

  Reply
 11. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

  Jag började följa din Youtubekanal förra veckan då den kom upp som förslag. Känns alltid lite märkligt när medier vet vad man skulle kunna gilla att titta på. Jag insåg att dina videor var precis det jag behövde se just nu, ta del av naturen och i alla fall kolla på lite andrum i stressen jag befinner mig i mentalt själv. Så sökte upp din blogg också, inser att det är samma atmosfär här. Så jag börjar följa dig, behöver se de vackra vyerna du delar med dig av. Kan även säga att dina videos fick mig att ta tag i mina skogspromenader igen som jag tappat sedan jobbet drog igång i augusti.

  Reply
  • a

   ”Gud” vad härligt!

   Man behöver komma ut, framförallt när stressen ligger på, kämpa på och försök hålla rutiner genom vintern.

   Reply
 12. Monnah

  Jag upplever precis samma sak med mobilen! Det är verkligen inte samma känsla att skriva blogginlägg med den… Vilka vackra bilder! Jag längtar till fjällen när jag ser dem. Hoppas att ni har det riktigt bra!

  Reply
 13. Erika

  Alla bilder är vackra men, föll för den bild med som jag tror är
  Ängsblommor, och den med renar. Det är vyer som tar mig till
  högre höjder mentalt sett, en slag stor andlighet smyger sig in i mitt inre.

  Reply
 14. ;D seriös support AB

  Till JåNnA
  För mera känsla prova att koppla in ett tangentbord samt mus i mobilen.
  Beroende på modell av mobil.
  Tillbehören heter USB-OTG eller Lightning till USB adapter eller bluetooth tangentbord.
  För att se skärmen riktigt på kalfjället så tejpa fast en kikare på skallen samt en stor papplåda över skallen.
  Eller så köper du helt enkelt en Förstoringsskärm till mobilen
  Nu kan du helt plötsligt skriva med stora ord på liten utrustning på stor yta.

  Hörde att ni skaffat 62st strutsar och att du håller på att utveckla stora äggkartonger.
  Men måste du göra kartongerna glittriga?
  Kommer ni sälja som tjog med vet ni vad priset blir med frakt.

  Reply
 15. Sofia

  Hej Jonna! Så fantastiska bilder och härligt att komma ut i naturen. Åker du ensam på dina rutter. Jag skulle så gärna vilja åka och våga åka själv! Men vågar inte. Hur vågar du? Känner du dig trygg? Kan du inte berätta mer! 😀 hur ska jag våga åka själv? Ge mig styrka! ❤️ Kram Sofia

  Reply
 16. Ian Walker

  This reminded me of when you started your blog and you had to go and stand in the field to get a phone signal 🙂

  Reply
 17. Annamari

  I just found your blog a few days ago. I liked it so much that I started reading it from the beginning. 🙂
  You live in a beautiful place and through your words one can feel your love for the surroundings.

  Reply
 18. Marit

  Jag håller med flera som skrivit här att det är fullt tillräckligt med skrivna ord och några bilder i bloggen, det behöver inte vara nån videoblogg! Älskar så att läsa dina texter!

  Reply
 19. Christiane

  Jonna’s posts and photos of the grazing deer and the beauty and peace of the mountains take us into the quiet places where we can find respite from our worries for a time . I am reminded of a poem, this:

  When despair for the world grows in me and I wake in the night at the least sound
  in fear of what my life and my children’s lives may be,
  I go and lie down where the wood drake rests in his beauty on the water, and the great heron feeds.
  I come into the peace of wild things who do not tax their lives with forethought of grief.
  I come into the presence of still water.
  And I feel above me the day-blind stars waiting with their light.
  For a time I rest in the grace of the world, and am free.” (Wendell Barry, “The Peace of Wild Things” )

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.