Filmen från fjällen

Godkväll mina älskade läsare!

Jag kom på att jag inte lagt upp min senaste videoblogg är på bloggen än. Jag la upp den för en vecka sedan på min YouTube kanal men sen började ju den där mardrömmen så jag glömde helt bort det mitt i allt.

Vissa av er kanske följer mig på YouTube och redan sett den, men jag vill alltid dela mina videor här också för er som inte följer mig där. Det är videobloggen som jag gjorde när jag var uppe i Marsfjällen förrförra veckan. (Den har svenska undertexter för den som vill)

Det var en underbar vecka, även fast det tog några dagar för mig att verkligen njuta av “lugnet”. Jag pratar lite om just det i videon, att när man är helt själv, utan internet och mobiltäckning, så kommer ens riktiga sinnesstämning fram på något vis. Jag insåg att jag var ganska stressad då. Hade lagt väldigt mycket press på mig själv i form av allt jag skulle hinna göra under min vecka i fjällen. Så de första dagarna var märkliga på något vis. Det var en sån gnagande känsla att jag ett tag kände att jag nästan ville åka hem. Men jag insåg också att det var ett bevis på att jag verkligen behövde stanna kvar. För att sitta kvar i den känslan och låta den passera, istället för att bara rymma iväg från den.

Så jag bestämde mig tillslut för att släppa all press på allt jag ville hinna få gjort och ägna tid och fokus till att bara ha roligt. Bara göra det som jag kände för i stunden. För det är ju det som är hela grejen med mina “fjällresor”. Att bara åka iväg och följa den där inre känslan. Inte ha något bestämt och inga krav. Det är det bästa jag vet.
Så efter några dagar så kändes det mycket bättre.

Jag var ute på kalfällen om dagarna. Fotade, filmade och bara åkte runt och njöt av alla vackra, mäktiga platser. Ena dagen var det sommarvärme och sol, för att andra dagen regna och snöa om vartannat.
Sen badade jag i den iskalla älven om kvällarna. Fram till småtimmarna satt jag framför datorn, redigerade film och skapade musik intill elden i kaminen. Det var så mysigt. Så behövligt.
Precis det hade jag längtat efter.

Att blåsa rent själen med vindar och forsande vatten, och samtidigt insupa lugnet som man bara kan känna från att vara helt bortkopplad från internet.

Är så evigt tacksam för att vi nu också har denna plats att “rymma” till ibland. En liten stuga som känns så märkligt varm och välkomnande. Så hemma. Som om den alltid varit vår.

(Vad tänker ni om tavlan förresten, som jag pratar om i videon? En slump eller ett tecken? 😀 )

Hoppas ni tyckte om filmen!

Stor kram på er allihopa ♥

56 Kommentarer på “Filmen från fjällen

 1. Anonym

  Om du fortfarande är intresserad av idioter, då får du det. Sluta lägga in din egna kropp. Eller du är stjärnan i världen

  Reply
  • American

   I thought Swedish people could handle the body. You need to delete your asinine comment. You’re not a true Swede.

   Reply
  • Anonym

   Hej anonym. Skärp dig. Jonna ska ha rätt att lägga upp vad hon vill utan att ha någon skuld i andra människors idioti och agerande. Du borde skämmas.

   Mvh Julia

   Reply
  • Christiane

   are you the one who has done this to Jonna and Johan and now you are taunting them by writing such a thing?

   if not, don’t you realize that your comment also has a sick element to it . . . . shame on you!

   if you are her tormentor, then turn yourself in for psychiatric care . . . . no one wants to hurt you, we just want you to stop hurting others

   Reply
 2. PJ:s byffé - från by till fe

  Även om jag saknar dina mera frekventa blogginlägg så uppskattar jag verkligen dina videos. Så proffsigt och samtidigt personligt gjorda. Inget fuskverk där inte och det kräver naturligtvis tid att göra dem. T.ex. åkningen över fjället som börjar 01:00 där du försvinner som en lite prick älskar jag. Så mäktiga fjällen är och så liten människan är. Eller övergången från det kalla badet till myset i stugan med eld i kaminen.

  Ni har varit kloka när ni inte kastade ut den förra ägarens grejor och inredning utan förvaltar miljön som han skapade. Tänk om du skulle göra en dokumentär om denna man? Vem vet vilken bra film det skulle bli? Mycket forskning och arbete naturligtvis och även tillstånd av hans anhöriga behövs men jag är säker på att du skulle lyckas. Som en av mina favoritförfattare, Henry Miller, skrev: varje människa är värd en bok om man bara lyckas ta fram det väsentliga. – Jag ser skivor i bakgrunden, vilken musik finns i huset?

  Ja, det är ett tecken, flickan på tavlan!

  En lustig grej är att i samband med att du hittade hans Helly-Hansen-tröja ifjol så försvann min som jag köpte i början på 80-talet. Troligen följde den med kläder som jag förde till avfallshanteringen. Bättre tröja har jag inte haft. Efter så många år och den var fortfarande nästan som i nyskick efter tvätt och en sovtröja. Tog jag på den och lade mig på soffan somnade jag på en minut!

  Reply
 3. Jenny

  Absolut ett tecken 🙂
  Ni har hittat helt rätt i den där stugan och jag tror att du gjorde helt rätt att du “tvingade” dig att stanna kvar.
  Ta hand om er och njut av livet nu!

  Reply
 4. Anne Hilde Danielsen

  Hei Joanna!

  Jeg synes du er en fantastisk kunstner og en stor livskunstner!
  Fortsett å dele alt det vakre,det er det verden trenger.
  Du mikser så godt livsglede,naturglede og dine tanker om alt.Du viser at det går an å ta andre valg og leve ut drømmene og lengslene.
  Har stor glede av alt du legger ut.
  ……og ja det bildet av den jenta som hang i hytten,et lite tegn vil jeg si.Den har ventet på deg/dere! 🙂

  Solhilsen fra Anne Hilde

  Reply
 5. schreiner sandrine

  I love your blog! I love it because everything in you brings me back to my life. he inspires me and confirms me in the conviction that I am on the right path, that I am not mistaken. This house in the mountains, this simple life, made of beauty, emotions and wisdom, is the meaning of life, and I am happy that you have kept the memories of a man who can no longer take refuge there. to talk about the painting, I honestly think it’s a sign. Our paths are littered with signs, but it is by listening, listening to the world around you that we can see them. So, congratulations!

  Reply
 6. Johanna

  The nature and environment is really beautiful. I enjoy nature also a lot whenever I have the chance because I live in a big city. But I would love to experience the solitude of such a place like yours. And I appreciate your kindness and consciousness towards the stuff ot the former owner. There is such beauty in appreciating something instead of just throwing away and buying everything new. Have a good time, Jonna, after the shock of last week!

  Reply
 7. Maria

  Det är helt klart ett tecken. Det finns en mening med allt som händer….jag är helt säker på att mannen som hade stugan innan skulle vara så lycklig om han visste att det var just ni som tog över efter honom…så fint att ni låter huset vara som det är…ni visar så mycket respekt ?

  Reply
  • Magnus

   Du har skrivit det jag också tänker! Att stugan låg den där mannen varmt om hjärtat är ju helt uppenbart och då kan det ju inte bli bättre än att den hamnar hos personer som Jonna och Johan när han nu inte själv längre kan vara där.

   Reply
 8. Helena

  Vilken vacker film! Jag blev verkligen rörd dessutom av att höra dig tala om den tidigare ägaren och det är så fint hur du uppskattar det han skapat och hans saker, tecknen på hur han levt och vad han tyckte om att göra. Fantastiskt att det fanns en liten tavla med dig på att hälsa dig välkommen också, så fint <3

  Reply
 9. andrei

  Jag tror) en bild. detta är en projektion i framtiden till nutid) ett meddelande till alla som bryr sig om det vackra.

  Reply
 10. Birgitta

  Så skön film! Glad att du hade orken att stanna o hämta energi Indien underbara miljön. Håller med dig om tavlan, förra ägaren skulle nog också tycka om naturbilder med dig. Tack för att du delar filmerna här på bloggen också så vi som inte har youtube får njuta av dem.

  Reply
 11. Paola Lema

  Jonna! I will say again, I’m so happy that you are at peace again ??? Yes, sometimes we put so much pressure on ourselves, that we have to be productive and complete projects and this and that.. But art needs its own process, like a flower that blooms on its own time.. I think the painting it’s definitely a sign ? Lots of love, take care ?

  Reply
 12. Johanna & P

  Ett solklart tecken, det är ju du! ? Den var så vacker och speciell din tavla med egentillverkad färg ? Skönt ni resonerar så klokt efter allt som hänt! Och skönt slippa internet ibland! ??

  Reply
 13. Helga

  Hello Jonna,
  The video was wonderful. I really enjoyed your beautiful mountains along with you. I’m certain the man who once owned the cottage would be more than pleased that you and Johan love it as much as he did. That picture of a female in a white dress is interesting. Perhaps he was psychic and knew you would be there one day to keep his legacy going. I’m glad you had this week to refresh. Take care ! Hugs from the Canadian wilderness.

  Reply
 14. Cristine Hawatmeh

  Wonderful to hear from you. Don’t pay attention to the nasty comments. I think it’s you in the painting. I do truly believe destiny is magic.
  Much love!

  Reply
 15. Sylvia

  So beautiful. The simple life feels so much better. Glad you have a wonderful cottage to go too and re-energize and let you creativity flow. Blessings ?

  Reply
 16. Melanie

  Dearest Jonna,

  I have two friends. Their names are Deva Premal and Miten. They are world wide known musicians for more than 30 years and they create spiritual magical music.
  They are close friends of mine.

  Deva Premal and Miten are deeply touched by your videos and they have to guest tickets for you.
  They give the tickets as a present for you.
  On the 4th of October there is the concert in Stockholm.

  You can listen online to Deva and Miten.
  If you fall in love with their music you can write me again and I write Deva Premal for the tickets.
  That’s it.

  I believe that you and Deva Premal are soulmates.

  In the end it is just an invitation for a very special concert.

  With a lot of love from Germany,

  Melanie

  Reply
 17. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Tänkte vara i fjällen i sommar
  Men det blev en tid som rusat förbi
  i ett regn av måsten,
  som fått mina axlar att sloka
  Gett tankar som, hur löser jag det här,
  tar jag det här först..
  Hinner jag det andra i tid? Hur FAAAN kan det här också gå sönder??!!
  Tankar jag försökt lägga ifrån mig
  när jag har varit på andra ställen
  men oavsett var jag har varit.
  Har dom kommit dit.
  För jag borde vara hemma och “lösa”

  Så att nu få “andas” fjällvinden.
  Lyssna på porlande andra tankar…

  Följa dina på “rymmen”
  Lyssna på vindar genom själen.
  Känna iskylan från älven.
  Det varma spraket från kaminen.
  Den varma känslan att vara hemma.
  I det enkla, i det myckna.
  I det som varit, är och kommer.

  Din gåva får mina axlar att bli rakare.
  Så var den du vill vara.
  För då är det ingen slump
  vad tavlan betyder.

  KRAM

  Reply
  • Lars 8463

   Gomorgon Jonna
   Igår ringde telefonen med ett samtal
   som fick mina ben att gå
   fram och tillbaka, tillbaka och fram
   För jag kände mig lite nervös.
   Men så satt jag mig på köksstolen
   lutade ryggen, slappnade av.
   För det var ett fint samtal.
   Då gick ryggstödet av!!! ?
   Idag blir det?

   KRAM

   Reply
 18. Sarah

  Blev så häpen och glad när du visade tavlan i videon, jag tror absolut att det är ett tecken. Allt hänger ihop i oändliga trådar. Så magiskt och häftigt! Det är verkligen meningen att ni ska vara där 🙂

  Reply
 19. A

  Hej Jonna! Jag tänkte fråga om du (eller någon av dinavläsare) vet vad som hänt med Evelina Göransson som drev Evelinas Ekologiska/Karin Evelina? Kom att tänka på henne och hon tycks bara försvunnit från alla sociala medier “mitt i” samma dag, utan ett hej då ens. Tror vi är fler som undrar om hon mår bra? Om hon lever?! Vet du något om det? ❤

  Reply
  • ;D

   känner inte Evelina men om någon gör det tipsa om inlägget från “A”
   Mitt råd är att ingen annan svarar på detta än Evelina själv om hon kan och känner för det med en uppdatering på Instagram eller blogg.

   Reply
 20. Christiane

  Hello Jonna,
  what a lovely film and yes, the painting looks like you in a white dress. It is a sign. May the peace of those mountains heal you and Johan from worries. Take care. That you honor the man whose cabin it was is a beautiful thing to see. Take care. Be well. And let us know how you do.

  Reply
 21. Jonas Nohrstedt

  Så himla bra att jag såg denna vackra filmen (som vanligt)! Är det du själv som komponerar “bakgrundsmusiken” eller var finner du all träffande / passande musik ? I din senaste vlog video “Filmen från fjällen” 12.40 minuter in i själva filmen finner du fram en vit/beige pälsfodrad rock med hög krage? Vet du något mer om detta plagget eller någon av dina följare / läsare som vet ? Den ser ut att kanske stamma från 2:a världskriget med tanke på dess rustika detaljer (tänker mest då på Finska vinterkriget). Min sån här “rock” som jag hade fick jag som betalning för att hjälpte en väninna till min mamma att städa ut ur en släktings hus som hade finska anor. Den är nämligen identisk till ett plagg jag hade men gav bort till second hand (pga flytt och att den tog mycket plats att förvara) vilket jag har ångrat allt sedan dess och har sökt förgäves efter på diverse loppisar, second hand och skrothandlare utan träff. SÅ, är det någon som vet vad detta plagget heter / kallas och hur man kan få tag i en sån ?? Tacksam för svar / feedback 🙂

  Reply
  • Anonym

   I know)) this clothing has a name in Russian Tulup. It consists of leather and sheep’s wool. A wonderful thing in the cold. This clothing requires a careful attitude. Now these clothes are used in few places.

   Reply
  • Sigge

   Jag har fortfarande en sådan som jag köpte på ett militärt överskottslager för 45 år sedan. Jag har tänkt att det var en militär vinterrock men vet faktisk inte något om härkomst. Ska titta närmare på den nästa gång jag kommer till stugan där jag har den. Minns jag gick till jobbet i den på 80-talet i -41 grader och det var inte på kroppen jag frös. Men ärligt talat så är den stel, tung och otymplig och mera klenod än riktigt brukbar. Dessutom har den glesa knappar så det kan blåsa in om man tx. sitter på en skoter och knölar ihop den, har jag för mig.

   Reply
  • ;D

   Hej Jonas
   Plagget kallas livpäls ev Livpäls M/1913
   Sök “vit livpäls” och jämför du kommer hitta en del men inte billiga!
   Lycka till

   Reply
 22. Katarina

  Alltså, får jag fråga vad för slags midjeväska du har?

  Jag bor också i fjällen och har alltid problem med var jag ska mobilen etc, gillar inte att ha den i jackfickan eller ta med ryggsäck.. Har aldrig tänkt på midjeväska, men det verkar ju supernice!

  Såg man kan köpa på vanliga klädkedjor men hade velat ha en i läder.. Tänkte du kanske köpt den från någon hantverkare eller så? 🙂

  Fin video, det med tavlan var sjukt! Har sett alla dina YouTube-videos, var lite som när vedträet ramlade bakom dig.. Lustig ‘slump’, känns verkligen som ett tecken.

  Reply
  • ;D

   Hoppas man inte förstör något samarbete nu ;D
   Finns en del om du googlar “midjeväska renskinn läder”
   Kanske kommer den från samma ställe som Jonnas näbbstövlar näbbskor.
   Eller så har kanske Johan gjort dem han verkar himla händig.
   Bara Jonna kan svara på detta mysterium 🙂

   Reply
 23. Isla Holli

  Yes, I loved the movie, Jonna! I specifically thought while watching it on YouTube a few days ago, “I’m so glad Jonna knows herself so well.” And I was thinking how wonderful if you will be able to go forward in your life knowing when you need silence, knowing when you need to abandon plans to care for yourself. After reading about the terrible events after the mountains, although at first I was deeply saddened for you and Johan with great concern and worry… I also felt a sense that we also now see a side of you in addition to the creative, pure, free spirit. You’re a very strong woman and you will get through this time. Much love and peace out to you and Johan.

  Reply
 24. Floki

  Enough amazing synchronicities have happened in my life to have no doubts that this painting is a sign. You have a constitution of a spiritual leader of her people,
  a priestess, a shamaness and left a big city to follow this call. For millennia before arrival of Christianity in Scandinavia, women known as völvas, performed these functions. They lived on their own outside of established communities to maintain an unbiased perspective on what was happening among people. This little cottage was prepared for and is meant to be yours as a place for your own spiritual retreat where you can look deeply within yourself, connect with the Divine, rest and rejuvenate. I find PJ’s suggestion of making a documentary about a former owner very interesting. Something links you to this man and by exploring it you can discover more about yourself.

  Reply
 25. Rasmus

  Now, If I tried for my life to make a rewiew of your talents, I couldn’t have done it more spontaneous and charming than this american-asian couple from “React to the World”:
  https://www.youtube.com/watch?v=00-dzpEb4_8
  I know you’ve seen it, but humble as you are, you need someone to promote it for you, and I gladly volunteer!
  So everyone: Have a good time looking at the video above and know that Jonna is world wide acknowledged, loved and appreciated!
  I think there’s at least one more video about you from those sweet and funny people at “React to the World”

  Reply
 26. Hana Iri

  The girl in white dress is definitely a sign, it means that you are on the right path and finding the things you had planned to find in this lifetime. I’m quite sure about it:) Signs are very important, to follow them and if bad signs appear connected to something in our life, than obey them and be careful and possibly change our plans. Signs are meant to guide us and warn us and it is very much important to pay attention to them. But I think you know 🙂 I love your blog, your art and the inspiration, and Nanook of course. Thank you for everything and for choosing to live your dream, inspiration and beauty is one of the most valuable things in this world. Oh, and I also love to wear white dresses, and sing traditional music! Thank you Jonna, send you a big hug <3

  Reply
 27. José peñate

  capto lo que quieres expresar de la vida y libertad de ser.
  Como el águila que abre sus alas expresando libertad y vida sin ataduras de caminos donde ir
  Pues toda montaña y llanuras son de todos
  Video muy expresivo y humano haces…creativo e imaginativo natural.

  Reply
 28. leif

  Hej Jonna. 🌷
  Dina vackra bilder och ord.
  Får livet att snurra på vår jord.
  Kom tillbaka till bloggen så skingras smoggen,
  VI längtar så innerligt på din närvaro, kan inte få nog.
  Du behövs säger också barren I din skog. ❤

  Reply
 29. Daniel

  Hej!

  Du som övar på nyckelharpa, är det svårt att lära sig det? Är mycket intresserad i att införskaffa mig en själv men vill inte gå några kurser utan vill kunna lära mig själv med den hjälp jag kan hitta på nätet. Hur går det för dig på den fronten? 🙂

  Mycket fin blogg!

  Reply
 30. Anita Louise Crane

  My Dear Jonna,
  We need you so much now. I pray the Internet get’s itself fixed and your website soon. We are all so isolated now.
  I have been for two year since my husband died. We were together 40 years so I cannot complain but I miss him so,
  especially now since I have alone and can’t take a risk of contact with others. It feels like it is the end of the World. At
  least as we know it. Continue to see beauty, I do also. With warmest affection, Anita in Park City, Utah

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.