Där nutiden och dåtiden möts

Hej på er!
Efter en härlig helg är det nu åter måndag igen. Efter några koppar kaffe ute i morgonsolen och lite fotograferande ute vid ladan sitter jag nu här vid mitt arbetsrum för att ta tag i lite jobb. Det härliga med måndagar är ändå att det alltid känns uppfriskande på något vis. Som att vända blad och påbörja något nytt.

Igår, den 31 juli så var det exakt sex år sedan flyttlasset gick från Göteborg till Grundtjärn. Och idag för sex år sedan gjorde jag mitt första inlägg på bloggen från Grundtjärn. Det känns så himla konstig med tiden ibland. När jag tänker på dessa sex år så känns det både som de har gått enormt fort, samtidigt som det var en hel evighet sedan som jag flyttade. Jag har nästan svårt att minnas livet innan Grundtjärn. Det känns som jag alltid bott här.

Igår firade jag årsdagen med att fara iväg på en liten utflykt till Näsåker. Vi gick på en loppis tillsammans med mina vänner och tremänningar Åsa och Per Henrik, och där inhandlade jag några riktigt fina presenter till mig själv. Jag kände mig rik när vi åkte därifrån.
Så nu tänkte jag visa lite bilder från min söndag!
073102Det här vackra stället kallas Fäbodammen och ligger bara en bit utanför Näsåker, i Lidgatu. Jag har kört förbi det tusen gånger och alltid tyckt det sett så otroligt fint ut. Så det var verkligen dags att fara hit och kolla läget.
073101Det var min mamma och pappa som berättade att de hade en jättefin loppis här, och det var på så vis jag och Johan kom på tanken att åka hit. Vi har länge sökt efter en sådan där gammeldags kökslampa, en fotogenlampa fast som också är omgjord till el. Så då tänkte vi fara hit och kolla. Vi hittade inte exakt en sådan vi sökte, men jag hittade däremot mycket annat spännande! Jag älskar verkligen loppisar. Ändå är jag så sällan på loppis. Det är så otroligt mycket roligare att gå på loppis och hitta vackra gamla saker än att åka och inhandla nya saker. Att veta att det finns en historia bakom gör att det känns så otroligt mycket mer värt på något vis.
073103Under ett parasoll vid det mysiga caféet satt dessa eldsjälar. Sture Persson som driver hela Fäbodammens verksamhet och Göran Sandman som har loppisen. Blir glad i hjärtat av att det finns sådana här platser att besöka. Det går aldrig att hitta på samma sätt i städerna.
073111Efter loppisen och besöket på Fäbodammen (Visar er mina fynd längre ner i inlägget) så åkte vi hem till Åsa och Arvid och böjds på gofika.
073104Äntligen fick jag träffa den här underbara guldklimpen igen. Malte! Den gamla själen i en liten kropp. Det är något väldigt fascinerande över denna lilla människa. Och han har redan blivit så stor, så att han till och med lärt sig gå på pottan! Minns ni i november när jag fotade honom hemma i mitt kök? Vad han har växt sedan dess!
073105Sommar, fika och underbara vänner. Sådana här stunder som betyder så mycket! ♥
073108Efter fikat gick jag och Johan ner till Nämforsen. Johan hade aldrig sett Nämforsen och därför kändes det så roligt att få visa honom den. Jag verkligen älskar denna plats. Det är något oförklarligt kraftfullt över allting.
Det var dock stora åskmoln på väg så det blev en väldigt kort visit. Men vi ska snart hit igen.
073106De vackra hällristningarna på bergen omrking forsen.
073107073110073109Och skogen runt om forsen är också så otroligt vacker. Älskar de höga gamla granarna och de lilla bäcken.
080101Och nu, titta vilken fin cykel jag fyndade på loppisen! För endast 400 spänn! Jag är så glad över den att jag nästan spricker. En gammal Puch från 70-talet. Göran på loppisen berättade att han övertagit den från en kvinna i 70-års åldern, som köpte den när hon var i 30 års åldern. Känns så fint att få veta lite om historien bakom den, och att den ägts av en och samma kvinna i alla dessa år. Och nu får jag äran att ta över den. Jag har länge velat haft en cykel då min förra gått sönder. Så nu ser jag fram emot många härliga cykelturer i Grundtjärn framöver.
080105080102Och sen hittade jag dessa vackra och väldigt gamla koklockorna! De satt till och med kvar i läderbanden som hängt runt kossornas halsar. Jag blev alldeles rörd av att se dessa. Jag tänker mig att de kanske hängt på kor som gått omkring på fäbodvallarna för länge sedan. Jag nästan ryser vid tanken. Och ljuden….åhh! Måste spela in ett filmklipp sedan så ni får höra. Alla klockor har olika klang, och det låter så vackert tillsammans. Igår kväll tog jag cykeln och hängde koklockorna på styret och det kändes som jag var en flock kor som sprang över ängarna 🙂
080103Två av klockorna hade inget band så de var lösa. Men lika fina ändå! Så jag fick fem koklockor allt som allt.
080104Jag hittar inget årtal på läderbanden men däremot hittade jag denna finna platta med ett namn inristad. Visst står det J.Stranqvist Edsele?
Jag undrar hur gamla dom är. Vackert är det i alla fall ♥

Så det var lite om mina äventyr från igår. Hoppas ni alla haft en underbar helg och att ni får en bra start på den nya veckan!
Kram på er! ♥

32 Kommentarer på “Där nutiden och dåtiden möts

 1. Anna-Maria

  Fina fynd!

  Hittar du ingen lampa på loppis – kolla på Karlskrona-lampan. Den är som fu söker med fotogen, el och även stearinljushållare.

  Reply
 2. made by mary

  Men vad kul, och vad din den är! Jag köpte precis också en gammal cykel som jag håller på och “rustar upp”. Känner precis samma sak, jag känner mig rik och glad och….ja det känns bara så bra i magen. Hållbarhet, ekonomi och prylar med själ på en och samma gång. Perfekt! <3 Stor kram

  Reply
 3. Anonym

  Ja visst är det fint vid fäbodammen. Jag har också varit där. Sen när manér dina foton så blir det ett steg till, för du visar så underbara bilder, så de säger ofta mer än vad jag ser i verkligheten. Du är fantastisk Jonna. Genom dej ser man allt. Tack för det du sköna flicka. Kram. 💗

  Reply
 4. Henry

  Sköna weekend bilder! Förra sommaren jag var i Näsåker area och
  Ångerman älven med mycket trevlig lägerplatzen för motor-husvagn!
  Bra och gamla saker är se efter auktioner på gårdar!!
  I love it!! :-)))

  Reply
 5. Per Asp Bölen Junsele

  Loppisar är ju roligt trodde ja skulle få se dig på nattloppisen i Junsele under hemvändarveckan då var det 62 loppisar i byn

  Reply
 6. Lone

  Bjellene ligner på noen jeg har sett hos mine gammelonkler og de tror jeg var fra begynnelsen av 1900-tallet. Kanskje disse er fra omtrent samme tid?

  Reply
 7. Anders

  Som den riktiga “loppisnörd” jag är blev jag glad över dina fantastiska fynd på detta fantastiska ställe!
  Kul att vi delar denna vurm för tidigare ägda saker och ting med historik!
  Grattis till cykelköpet, den verkar helfräsch!

  Reply
 8. Christer

  Hej Jag såg namnskylten.
  Det har kunnat blivit felstämplat,att det fattas ett (d) i efternamnet. Det kan vara att han heter Strandqvist.
  Det fanns tre med namnet Jonas.
  En var född 1837, död 1919.
  En född 1878 död 1958, och en som var född 1921 och dog 1997.
  Så det kan vara någon av de två första som kan vara ägaren till dom, de var alla tre torpare och jordbrukare.

  Reply
 9. Louise

  Det är gammalt fint läder i koskällornas läderband, putsa upp det med läderfett så blir dom som nya och texten kommer fram fint, det går inte att få tag på bättre läder. Fint fynd.

  Reply
 10. Eskild

  Vi trampar vist ofta samma spår, du och jag! Jag stod med dessa bjällror i handen förleden och var nära att köpa, för jag blir nostalgisk av ljudet. Hade ingen cash på mig dock, men de är dig väl unt. Jag får väl höra dom framöver på ett blogginlägg, hoppas jag. Kvarrenarna här i skogen med kobjällror har jag inte hört sen i maj, så de är nog avhämtat av samen.

  Reply
 11. Magnus

  Ja, visst är det kul att gå och titta på Loppisar, och auktioner. Man hittar många spännande saker! Tur att jag så sällan är ute på sådant för jag har prylar så det räcker ändå. Behöver inga nya fynd! 😀

  Stor kram!

  Reply
 12. Mitra Sohrabian

  Så häftigt att du köpte den fina gamla cykeln.Jag älskade loppisar, den är den bästa jag vet också. Kramar på dig.

  Reply
 13. Marit

  Men har det redan gått 6 år, jag har varit med dig från starten när du bodde i den gamla skolan. Vilken resa du har gjort, så modigt av dig att kliva utanför ramarna och gå din egen väg. Själv tog jag steget för ett år sedan och flyttade hem igen till en liten stuga på landet, ångrar mig inte en sekund och nu njuter jag bara av mitt liv här på landet.

  Reply
 14. Erika

  Känslan att se dina bilder från Nämforsen var obeskrivlig – jag var nämligen där 2010! Din blogg har för mig känts som en helt annan värld, och att då se dig vara på en plats där jag varit är så häftigt! Pappas släkt kommer från Kvarnå (utanför Junsele), har du åkt förbi där någon gång kanske? 🙂

  Ljudet från koklockor är så underbart! Vi har en i vår sommarstuga som låter så hemtrevlig ❤️

  Reply
 15. PJ:s byffé – från by till fe

  Det finns många fina ställen lokalt runt om oss bara vi förmår sänka blicken något och se det unika och fina i vår närhet. Fäbodammen verkar vara ett fint ställe för att inte tala om Nämforsen med sina hällristningar och vattenstup! Men ibland vill man ändå se sig om lite i världen och just idag har jag besökt Mannaminne i Nordringrå/Kramfors. Vilket ställe! Som ett enda stort loppis med saker från förr i världen, samlingar, konst och finurligheter. Kan varmt rekommenderas även om grejorna inte kan köpas. Eller jovisst, åtminstone en del av konsten är till salu. – Imorgon nya äventyr. 😉

  Reply
 16. Anna J

  Jag tycker jättemycket om dina fina och konstnärliga foton som du lägger upp här i bloggen men jag tycker också väldigt mycket om den här typen av foton i det här inlägget. Det är det dokumentära fotot som jag gillar, en bild som vill visa och berätta och dina bilder här visar verkligen på att ni hade en trevlig dag. Ha en fortsatt fin sommar!

  Reply
 17. Marie

  Vad härligt att gå på loppis och jag tycker det så väldigt gammaldax och fint där 🙂
  Fina fynd, speciellt det där läderlappen med namnet på 🙂 ja just det cykeln var ett bra fynd 🙂

  Reply
 18. Ramona

  Jag älskar att gå på loppis 🙂 Vilka fynd du gjorde. Älskar dom gamla koklockorna. Supermysiga. Saker med historia är så roligt att ha runt om sig. känns mer varmt och ombonat på något vis 😉 Hoppas du får njuta av en fin dag <3 Kramen

  Reply
 19. Pamela

  It’s so funny, yesterday, before you posted this, I decided to go back and look at your first blog posts from when you moved to Grundtjärn. I didn’t notice the date, but I guess I must have been feeling the anniversary! 🙂

  I also noted how your first little blue Volvo car meant so much to you….and now you have cars again in your life in a significant way. It seems like a nice symmetry. New journeys to come!

  🙂

  Reply
 20. Ninna

  Jag fascineras av sagor, myter och legender, och är ett stort fan av “Sagan om Ringen”. Plötsligt slog det mig att du påminner mig om Galadriel, den undersköna Alven som skrider fram i sina vackra vita klänningar, och som lever bland träden i en magisk relation till naturen. Öronen är inte lika förstås, men för övrigt tänker jag på dig när jag ser henne 🙂

  Reply
  • ♥Maria Alvljus♥

   Vad fint du skriver Ninna. Jag tycker också mycket om sagor, myter och legender.
   Håller just nu på och skriver en på saga, inspirerad av “Sagan om Ringen”
   med Alver, Älvor, Vattennymfer och Trädandar.
   Jaa…Jonna är väldigt lik den undersköna Alven Garadriel♥

   Reply
   • Ninna

    Hej Maria Alvljus, vilket vackert namn 🙂 Visst är sagovärlden underbar! Ibland är den verkligare än verkligheten känns det som… Låter fantastiskt spännande att vara i en skrivprocess inspirerad av Sagan om Ringen, hoppas du fullföljer och blir utgiven – om du vill det förstås! Ibland kan man skriva bara för sin egen skull, men jag väntar alltid på att nya sagor ska komma ut! Roligt att du också “ser” en Galadriel i Jonna 🙂

    Reply
 21. Jojhanna

  Vilka fantastiska fynd du gjorde, älskar också loppisar och har gjort flera riktigt fina fynd i sommar! =D Och inga loppisar är som de på riktiga vischan!! Och sedan kunde du leka ko också hahaha, vilken skojig idé! =D ,,, Nämforsen är verkligen vacker, där brukar ju folk bada näck under Urkult! Varit på mysiga festivalen några gånger o min ena dotter har varit där tio år på raken o ska dit i år igen! Gissar att det kanske blir bilder därifrån från dig!? Och tack för svar på tidigare inlägg, har full förståelse att det inte går att svara på alla inlägg och ibland har man ju ingen direkt fråga heller, men jättekul också när man får svar! =) Hej hopp ha en fin måndag!

  Reply
 22. Fia

  Älskade Nämforsen!
  Sitter på en buss längs Ångermanälven och njuter av att vara i hemtrakterna, att pausa från turné och storstadslivet. Din blogg får mig alltid att känna en sådan djupt rotad känsla av hemmahörande, det är så vackert att få uppleva Ångermanland genom ditt konstnärsskap. Jag inspireras i min egen kreativitet som musiker varje gång jag insuper dina bilder och ord. Tack Jonna, för allt du ger! På torsdag styr jag kosan mot Näsåker igen, för att låta kreativiteten och musiken flöda. Och för att uppleva magin som bara en norrländsk natt kan skapa, såsom du så ofta påminner oss om <3

  Reply
 23. Perk

  Kör själv på en cykel till jobbet, en gammal damcykel av märket DBS. Tillverkad säkert runt 1982. Den är kanon! Har aldrig smörjt kedjan eller nåt och den rullar på som vanligt. De gjorde bra grejer förr! Håll fast vid din puch!

  : )

  Reply
 24. Karin

  Åh, vad kul att se att du varit i näsåker! Just nu planerar ju alla inför urkult där som börjar imorgon. Kommer du dit tro?

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.