Den där frustrerande stillheten

Hej på er!
Idag har molnen spruckit upp en aning och låter solljuset strila in lite försiktigt genom molntäcket. Så jag tänkte försöka ge mig ut en stund idag och fånga lite ljus, och kanske några bilder. Det tråkiga vädret och mörkret har fått mig att känna mig riktigt okreativ den senaste tiden. Trött och slö, och lite nere. Men jag försöker också intala mig att det ju är helt naturligt. Det händer varje år, minst några gånger, när allt liksom tycks gå på halvfart, och när lusten och energin försvinner. Någonstans tror jag att jag behöver det, även om det mitt i det känns riktigt jobbigt. En slags frustration i att inte känna sig kreativ och inte ha lust med något. Inga idéer som ligger och bubblar och ingen glöd. Det är bara helt stilla. Som om man vibrerar på en väldigt låg frekvens. Viloläge.
Oftast brukar det ju kännas helt tvärt om. Men som sagt, jag vet att det är en period och det bästa jag kan göra är att ta en dag i taget och göra så gott jag kan av varje dag.

D vitmin är i alla fall beställt nu, tack för era tips! ♥
111602I söndags var det en dimmig dag och världen såg näst intill svartvit ut med den vitgråa himlen och vinterns första snö som fortfarande låg kvar som ett slitet täcke över marken. Men det var något väldigt vackert och mystiskt över det. Så jag tog äntligen kameraväskan och begav mig ut en sväng utan någon vidare plan. Bara upptäcka och fota. Sådant som jag älskar att göra!
111601Det är fascinerande hur varje årstid kan få omgivningen att se så annorlunda ut. Det är som om den byter skepnad månad efter månad. Och varje år blir något nytt. Därför kan jag aldrig tröttna på att fara runt i skogarna här.
111607Älskar när träden blir vita av frost. Älskar vintern när den är såhär vit och krispig. Som jag sa till Johan igår “Jag väljer hellre en vinter med -15 varje dag än 0 gradigt varje dag”. Jag bara älskar att andas när luften är så kall att det nästan gör lite ont i lungorna. Men det känns bra. Det sa min mormor också. Hon kunde andas bättre när det var riktigt kallt.
111611Det såg nästan ut som om jag hade ett svartvitt filter på kameran. Inga färger alls. Men som sagt så kändes det vackert på något vis. Så stillsamt.
111608Gick in i en skog jag aldrig tidigare varit i. Fascinerades av tystnaden som blir så fort ett lager av snö lägger sig över träden och marken. Mjukt och tyst.
111609111606Körde in på små grusvägar medan det fortfarande är möjligt, eftersom de inte plogas under vintern. Att köra in på små gamla grusvägar är bland det bästa jag vet. Jag hittar alltid något spännande.
111603111610111612Det var en härlig dag ute i skogarna. Fler sådana hoppas jag på nu! Det ger mig samma effekt som solljus, om inte ännu bättre.
Men nu ska jag ge mig ut en sväng och se vad dagen bjuder på innan det blir mörkt igen. Hoppas ni alla har en fin onsdag! Ta hand om er, och stor kram ♥

41 Kommentarer på “Den där frustrerande stillheten

 1. Mittskogshägna

  Åh att bara ta bilen och åka iväg, stanna och fota när man behagar. Det kan jag sakna så det värker i kroppen. Men det är lite svårt nu då barnen är små, men ibland så 🙂 Hoppas du får en bra dag! Kram /Petra

  Reply
 2. Inga

  Vilka underbara bilder du tar.
  Ja våra årstider är fantastiska, tank nu är allt helt stilla och sterilt, och sen när våren kommer så vaknar allt till liv igen. nderbart. Du kan verkligen fånga allt. Du är underbar. Som du pratar med dina bilder. Fantastiskt. Kram till dej och Johan. ?

  Reply
 3. Dan

  Du beskriver det så bra med att inte känna nån glöd och att vibrera på en låg frekvens. Stort att våga skriva om det men också även att vara införstådd med att det är en sån period varje år. Blir glad att se att någon som du med inflytande lyfter fram att det helt enkelt är så ibland. Men sen måste jag nämna att bilderna är ju helt fantastiska fast du beskriver det som lite grått och svart vitt så kommer ändå bilderna du knäpper att vara fantastiska. Fortsätt så och ha en fortsatt bra onsdag!

  Reply
 4. Annika

  det är så fint att du kan få något som jag brukar tycka ser dött och kallt ut att se så levande och vackert ut! Jag menar, en skog, grusväg med snö på har jag ju sett många gånger, men genom dina ögon blir det mer spännande och speciellt! Det är en fin egenskap du har, att ge lite magi till det vardagliga.
  Själv saknar jag vintern lite nu när det är regnperiod i tropikerna där jag bor, men eftersom det är första vintern utanför skandinavien har jag inte hunnit börja sakna det för mycket än! 🙂
  ha en fin dag Jonna, hoppas du piggnar till!

  Reply
 5. Anders

  Man måste sova tillräckligt och vistas ute så mycket som möjligt, och där har du det väl förspänt ju. Jag försöker fortfarande cykla till jobbet alternativt så ger jag mig ut och springer efter jobbet, rakt ut i den becksvarta skogen med pannlampa, i lera och snöglopp… Spelar ingen roll vad det är för väder eller temperatur, utan hård träning blir jag trött, stressad och förkyld!

  Reply
 6. Lindan

  Förstår precis känslan..! Har själv varit i ett liknande tillstånd senaste veckorna…Man får väl helt enkelt tillåta sig sådana perioder ibland. Eller kanske snarare acceptera dem…;)

  Naturen brukar ju vara läkande på de flesta sätt, så en skogstur lät ju underbart! Och fina bilder blev det ju, som vanligt..! 😀
  Här har den pyttelilla snön som kom försvunnit…Grått och trist.
  Dock upptäckte jag att det var en väldigt vacker morgon imorse. Normalt sätt hade jag inte varit ute vid den tiden, men eftersom jag skulle till vårdcentralen i ottan så befann jag mig utomhus. Himlen var alldeles rosa-lila, och månen vakade fortfarande över hustaken. Tyvärr hann jag inte gå ner till Vättern, men gissar att vyn där var magnifik!

  Kram, och vila i den låga vibrationen om du kan….;) 🙂 <3

  Reply
 7. Cina

  Så vackra och fina bilder! Ja, man kan “bara vara” ta en dag i taget och lyssna på tystnaden. Naturen är underbar och särskilt den norrländska. Jag åker regelbundet till släktgården i Medelpad, mellan Sundsvall o Östersund, och där är också så vacker natur med bergen, älven och de öppna landskaen. Att vara i naturen ger verkligen energi och man känner ett inre lugn.

  Reply
 8. Tove Janitzky

  Du hittade det; Ljuset, det snövita Ljuset i skog bland träd på fält.

  Du behöver ju ingen solljuslampa då! Om Du andas / fångar in det mesta ljusa vita “krispiga”, som kanske är starkast mellan 11 och tolv!?

  För om Stillheten är frustrerande så är det ju inte riktigt bra…

  Men sedan skriver Du om den fascinerande Tystnaden ändå…

  KRAM!
  Tove

  Reply
 9. Therese

  Åh,dom där dipparna är jobbiga, men som du säger alldeles naturliga. Däremot så är jag så otroligt imponerad över hur inspirerande du är även när du känner dig omotiverad. DET är inte mänskligt haha. Du har helt klart en gåva. Lite som att vissa personers mening med livet är att beröra andra.
  Jag är på g att beställa en av dina tapeter och ser verkligen fram emot att få en bit av (ish) mina hemtrakter på väggen här hemma 🙂 Känns extra bra också att stötta någon som vågar gå mot strömmen och följa sina drömmar 🙂 Hoppas motivationen hittar tillbaka till dig snart, men passa på att vila under tiden – kroppen brukar vara duktig på att berätta vad den behöver och just nu är det uppenbarligen viloläge den beordrar <3

  Reply
 10. Dixi Wonderland

  Jag älskar när snön ligger kvar på träden. Här har all snö snart smält bort vilket känns lite tråkigt men eftersom jag fortfarande inte har hittat några vinterskor så känns det samtidigt skönt då jag inte vill halka något mer 🙁

  Reply
 11. Bysse

  Tycker som du att det är en höjdare att åka ut och utforska skogsbilvägar. Jag brukar dock hålla koll på var det går att vända bilen.
  Har råkat ut för några gånger att det varit hinder på vägen t.ex. träd som blåst omkull. Har fått backa ganska långt ibland.
  Ser fram emot dina bilder från idag. Det är ju ett speciellt ljus den här tiden på året. Rofyllt på något vis.
  Kramar Bysse.

  Reply
 12. Erika

  Det bästa jag vet med vinterhalvåret är alla underbara och fantastiskt vackra foton du publicerar! Kan sitta i evigheter och bara häpnas av hur vacker vintern är. Jag bor själv i Göteborg (så vintrarna är mest blöta och mörka tyvärr), men planerar att plugga på Luleå universitet så jag får uppleva en ordentlig Norrlandsvinter i verkligheten.

  Reply
 13. Fia

  PeppPeppPeppPeppPeppPeppPeppPeppPeppPeppPepp till dig! ❤️ När novemberdippen kommer får vi omfamna den och oss själva. Och kramas extra mycket.
  Du ska veta att även i den hopplösa mörker-depp-okreativa-tröttheten så är du en inspiration! Det är härligt.
  Kram från turnébuss påväg från Övertorneå till Lule 🙂

  Reply
 14. leif

  Tråkigt att ditt humör vill själpa.
  Tänk om några ord kunde hjälpa.

  Att se ditt finger på avtryckarknappen
  Är bättre än att tanka hem värsta appen.
  Vem behöver de, när din blogg finns att se, du förgyller tiden du är den bästa nappen.
  Du är som livets vatten.

  Många kramar

  Reply
 15. Gunilla

  Om du inte hade haft så bra kontakt med din kropp och dina känslor som du har, så kanske du bara hade kört på och DÅ hade du nog på sikt fått en utmattningsdepression. Herregud! Som du har varit i farten en längre tid nu. Ta det lungt nu, var hemma och mys, pussa på Nanook, pussa på Johan och stick emellanåt ut och ta sådär vackra bilder åt oss som du gjorde nu ?

  Reply
 16. Sandra

  Jonna, du måste läsa boken “det händer när du vilar” då kommer du förstå varför sådana här perioder är superviktiga! Och varför de ska omfamnas 🙂

  Reply
 17. Ellen

  Så himla härligt, ser magiskt ut!

  Och jag håller med dig. Även om jag fryser superlätt och alltid får klä mig i lager på lager så har jag hellre en riktigt kall vinter än en på 0an. Det är något speciellt med rosiga kinder och när lungorna fryser. Jag älskar det.

  Reply
 18. Emi

  Hej Jonna, så otroligt vackra bilder du tar! Ta hand om dig och låt kroppen vila så kommer inspirationen tillbaka, det tror jag :). Du är fantastiskt inspirerande, det är verkligen en otroligt glädje att få ta del av dina magiska bilder och texter. Hoppas du får en vacker vinter, och att du blir piggare snart! Undrar också var du fått din fina kappa ifrån, den är så otroligt vacker. Allt gott och hälsningar från en skog till en annan 🙂

  Reply
 19. Magnus

  Din onsdag ser ut att ha varit betydligt trevligare än min. Fick mig en utskällning av ett av de andra skiftens chef. Han klarar inte av att man ifrågasätter sådant man inte förstår meningen med. Ännu värre blir det om han innerst inne inser att han har fel och därför får slut på argument. Då höjer han rösten och blir arrogant, ibland direkt oförskämd. Skulle tro att han är en sådan där “ja-sägare” som aldrig skulle drömma om att fråga sin chef om varför om han blir tillsagd att hoppa utan reflexmässigt svara “Ja chefen, hur högt ska jag hoppa?”. Det är inte så kul när det händer men så här 8 timmar senare är det mest komiskt. 😀
  Så länge min chef har förtroende för mig så räcker det gott för min del, men det hade varit fullständigt underbart att kunna få vara sin egen chef. Om jag bara visste vad jag skulle hitta på så hade jag mer än gärna övergått till att bli egenföretagare, trots momsredovisning. Tur att jag har ett jobb som tillåter att gå och tänka på sådant medan händerna utför det intränade rörelsemönstret. 😉
  Stor kram!

  Reply
 20. Lars 8463

  En anledning till att jag
  tycker om dig
  Är att oavsett hur kännslorna
  är i början på texten
  Slutar den i princip alltid
  med må bra tankar.

  Min tillfälliga lya ligger ett
  norrländskt stenkast nordost
  om dig och här vräker regnet
  ner. Spolar bort allt det vackra
  vita och gör vägarna såphala
  Är glad att jag kan gå till
  jobbet och slipper köra som
  Johan och många andra.

  Med tanke på vädret som är nu
  jämfört med den
  Magiska juninattens ordlösa
  kännslor
  Den krispiga snötyngda
  vinternattens färgsprakande
  norrsken
  Dom glittrande stjärnorna
  som får tankarna att känna
  svindel.

  Så förstår jag att du kan
  känna dig frustrerad

  Men en hjärna som tänker
  tanken
  “Om jag vore en telefonstolpe
  skulle jag också vilja stå i
  Grundtjärn!”

  Kommer nog alltid att se
  saker på sitt eget speciella
  kreativa sätt.

  Jag vet att du och Johan
  tar hand om varandra på
  bästa möjliga sätt.
  Men jag skriver det ändå

  Ta hand om er och varandra.

  Kram

  Reply
 21. Birgitta

  Sköna bilder igen! visst är det fantastiskt att se naturen och vyerna i alla olika skiftningar. Jag tycker så mycket om dina bilder av vyerna tagna från någon höjd. Nu undrar jag om du noterar samma vyer vid olika tidpunkter. kan tänka mig att skogsbilder ser olika ut efter 5-6år pga. vilken skogsvård som görs(gallring, plantering, avverkning), själv bor jag nära ett “föryngrigsområde” och det är så spännande att se hur skogen sakta växer upp igen!
  önskar dig en skön dag och möjlighet till sköna stunder ute med kameran, den verkar vara din största vitaminkick!!

  Reply
 22. Hondjuret

  Alltså.. skog, med snötäckta träd. Snöfylld skog överlag. Det är så vackert att jag får lite fysiskt ont i magen här.
  Jag saknar snö så galet mycket. Även fast jag aldrig hade vågat att flytta så som du har gjort. Jag är lite för mycket “betong” för det. Men jag vill ha möjligheten. Jag vill kunna se, känna och lukta snö!
  Och som du säger: Hellre minus 15 varje dag än minus 0. Din mormor var en klok kvinna!

  Jag hoppas att du får en vacker och rofylld dag som ger energi, fina sagoflicka!
  Kram

  Reply
 23. Jojhanna

  Nu när jag bor på riktiga landet fascineras jag av vad många variationer av väder det finns, hur naturen ser olika ut varje dag. När jag bott i stan har jag mest tyckt att det varit mulet eller sol. Till exempel igår var det så magiskt vackert med snö o frostigt på marken, soligt o samtidigt passerade dimslöjor över lägdorna ner mot sjön. Härliga skogsbilder i det här inlägget! =) Man får ta hand om sig lite extra den är årstiden, bastu med glögg kan va ett recept,,kram =)

  Reply
 24. Marie

  Åh vilka vackra bilder!

  Om du tappat energin och känner dig trött prova Rosenrot. Finns på Apoteket. Jag började äta detta för några veckor sedan och nu är jag så himla mycket piggare igen och massor av energi. ✨?✨

  Reply
 25. Evelyn

  Så vackra bilder! 🙂 <3 Härligt att du vågar stå för att du känner dig lite nere ibland och att livet inte alltid är på topp. Det är ju så dem flesta människor känner men oftast sätter vi på en lycklig fasad och vågar inte medge när det känns lite tyngre. Stor kram till dig och rå om dig själv ordentligt, värva ner, tänd några ljus och bara mys <3

  Reply
 26. Fantasiresor

  Åh alltså jag älskar verkligen dina bilder! Som en saga! Har du testat om du har brist på B12? Jag hade det för några år sedan och var jäääätte trött. Annars har jag ett ännu bättre tips: boka in en resa. Resor botar det mesta om du frågar mig 😉

  Reply
 27. Wroni

  Åh… en sak jag kan sakna ibland är den där kylan som verkligen biter en i kinderna och river i lungorna och frosten som täcker och försilvrar allt. Jag är utlänning och bor på kontinenten, vi har inte så kalla vintrar här, men jag växte upp i Sverige, nära naturen och de djupa skogarna och vid sjön. Jag är van vid -25 och även -38 och brukade ta långa promenader i naturen varje dag när det var -20. Vintern är en lugn tid full av vila för mig. Visst finns det stress i vardagen och ibland är jag väldigt trött men jag tänker att det är helt okej att känna så.

  En annan sak jag ville nämna är att det där silvriga svartvita och vackra i naturen påminner mig om min allra bästa vän. Han är 25 år äldre än jag och har långt vitgrått hår. Vi umgås ofta, pratar om allt och står varann väldigt nära. Jag vet att han var lite besvärad över att han ser äldre ut, men när jag nämnde att det första som fascinerade mig hos honom var hans långa vackra vitgrå hår, så fick jag
  honom att le. Samma vila som jag fick av vackra vinterdagar får jag av vänskapen med honom. Låter det flummigt så får det göra det, så är det helt enkelt.

  Reply
 28. camilla

  Hej!
  Du skriver så vidunderligt vackert Jonna. TACK! Undrar hur du ser på att mycket av Sveriges gammelskog försvinner? Är det mycket odlad skog där du bor? Själv har jag så svårt att vara i odlad skog, ser nästan ut som telefonstolpar som står uppradade – usch vad hemskt..
  Kramar!
  Camilla

  Reply
 29. Karin

  Skägglav som du har på näst sista bilden är väldigt känslig för föroreningar. Har man skägglav vet man att luften är väldigt ren.

  Reply
 30. Penny

  Your photographs are very beautiful. The snow appears mysterious and alluring. Those immense trees, the forest, the bark, the moss, all touched by the snow. Think of one perfect and unique snowflake, then the mass of snow becomes an inundation of beauty. [Let’s see how well Google made the translation: “Dina fotografier är mycket vacker. Snön verkar mystiska och lockande. Dessa enorma träd, skogen, bark, mossan, alla rörd av snön. Tänk på en perfekt och unik snöflinga, då massan av snön blir en översvämning av skönhet.”]

  Reply
 31. Minimalisterna

  Förutom d-vitamin, har du testat ljusterapilampa?
  Under årets mörkare del drabbas många av så kallad vintertrötthet. Symptomen är inte helt olika dem man får under en depression fast inte lika omfattande. De nervcentra i hjärnan som kontrollerar vår dagliga rytm stimuleras normalt av den ljusmängd som träffar ögonen. Om natten producerar tallkottkörteln i hjärnan ett ämne som kallas för melatonin som gör oss trötta. Vid soluppgången stoppas produktionen av melatoninet. Men när det är mörkt mest hela tiden utsöndras även melatonin mest hela tiden och vi blir allmänt trötta och kraftlösa.
  Här kan du läsa mer om hur vi använt ljusterapilampa under den mörka delan av året:
  http://minimalisterna.se/ljusterapilampa-mot-vintertrotthet/

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.