Den lömska månaden

Idag gick jag äntligen till växthuset och pallkragarna igen och kunde njuta lite av det. Sista tiden har jag nästan velat undvika att titta dit bort, och att gå dit och vattna har bara känts som ett nödvändigt ont. Jag har alltid en sådan vacker, romantisk bild över hur mysigt det ska bli med alla växter och odlingar. Men jag glömmer alltid att juni kan vara den mest lömska månaden som finns. Även denna juni, precis som förra, så har jag eldat varje dag eftersom det bara är runt 2-3 grader ute på morgonen. Sen plötsligt blir det så varmt att jag nästan svimmar av värmeslag. Jag fryser, eller så svettas jag. Det verkar inte längre finnas något mellanting.

Nästan alla växer som vi planterade ut har dött. Eller halvt dött. De ser inte glada ut. Men det är inte så konstigt. Bara några dagar efteråt så blev det stormvindar och de flesta plantorna slets sönder i vindarna. Och sedan frost på det. Så ett tag kände jag att jag aldrig mer ville odla haha. Jag blev nästan lite less på allt. Men nu känns det mycket bättre igen! Nu har jag surat klart.
061610Som tur är så har allt inne i växthuset klarat sig jättebra. Tomater. Det blir mycket tomater i år!
061616
061612Här har vi solrosorna. Det ser ut som att de blivit avrättade i hängning. Haha, jag hoppas dom tar sig igen ♥
061615Luktärterna har sett bättre dagar. Jag skulle nog väntat med att plantera ut dom. Men det är inte lätt det där med timing.
061613Mest ledsen är jag nog för örterna. Eftersom vi planterat dom från frön så ligger det ändå en hel del tid bakom varje planta. Men basilikan strök nog med nästan första natten. Dock har timjan klarat sig bra!
061614Ängarna har i alla fall verkligen blivit vackra! Ovanligt mycket blommor, trots att det varit lite kallt och blåsigt. Ändå är det ganska tidigt fortfarande. Ängarna brukar vara som allra vackrast i slutet av juni, så vi har något väldigt fint att se fram emot.
061611Det kändes ändå väldigt bra när jag var där och vattnade en stund idag. Det gäller att släppa lite på alla förväntningarna man har med sommaren, annars kan man lätt bli besviken på mycket. Det blir vad det blir! Världen slutar inte snurra för att några plantor dog. Och än är det inte försent att plantera om. Ska göra nya försök!
061602Men resten av trädgård växer som bara den. Speciellt gräset. Men jag måste verkligen säga att det är en otrolig skillnad på att vara två och hjälpas åt med gräsklippning och annat. Det blir så mycket lättare, och så mycket roligare.
061605061601061603Veden ligger ute och torkar, och nu är det inte lång tid kvar innan den ska kastas in i vedboden. Vid midsommar brukar man säga att den ska in.
061604Vackra, ljusa junikvällar. Jag älskar kvällarna allra mest. Kanske för att blåsten för det mesta brukar avta då. Det blir så lugnt och skönt på något vis. Och ljuset såklart.
061606

Igårkväll hängde jag och Johan med när Tage (min gammelmorbror) skulle i med båten i sjön, efter en lagning. Det funkande jättefint och det var härligt med en liten båttur sådär på kvällskvisten. Spelade in några klipp med mobilen som jag klippte ihop till en liten videoblogg.

Hoppas allt är bra med er! Kramar ♥

31 Kommentarer på “Den lömska månaden

 1. Jojhanna

  Rackarns osis med växterna, surt när man lagt ner mycket jobb,,Tur en del klarade sig iaf! Här blåste en gammal jättegran ned i hästhagen när det stormade som värst, men det slutade väl tack o lov,,Sedan var det strömavbrott hela kvällen o natten, men det gjorde inget för då eldade jag i vedspisen 🙂 kram!

  Reply
 2. Kenna

  Så härligt!! nu längtar jag till vårat paradis,hoppas plantorna repar sig.
  Ha en fin kväll
  Kram?

  Reply
 3. Monika

  Tråkigt att plantera ut när det fryser på sen. Alla trädgårdar säger att man inte ska plantera ut förrän tidigast efter midsommar då risken minskat för frostnätter. Ja i växthus kan man plantera ut förstås, där är växterna skyddade.

  Reply
 4. Yvonne

  Så nya solrosor och ärtor direkt i landet nu på en gång. Så får ni njuta av dem lite senare. Och så en rad sallad eller rädisor bredvid så får ni nåt att äta från den ytan under tiden de växee upp. Och basilikan är så känslig att den nog aldrig ska planteras ut här i norr. Mina är ledsna fast de står i växthuset o jag har haft dem täckta på natten. Basilikan kommer att få bo i köket hädanefter! Så vackra bilder från din gård. Lycka till med odlingen!

  Reply
 5. Anders

  Missväxt ser jag som en del i att vara nära naturen – den gör inte alltid som jag vill. Lyckligtvis brukar det jämna ut sig – dåligt med äpplen ≈ lika med gott om rabarber. Bara att anpassa sig och göra en annan paj. Tur att tomaterna klarade sig. 🙂

  Reply
 6. Eleanor Ollila

  Jonna! Den första (av två) bilder i inlägget när du sitter på verandaräcket och klappar katten – den är så himla härlig!! Och kattens svans är nästan för perfekt…nästan så man skulle kunna tro att du photoshoppat den för att få till den där fantastiska plym-effekten. Wow!! <3

  Reply
 7. Bysse

  Tråkigt med växterna men du kan ju så nya, det är inte för sent än. Så lite sallad och rädisor, kommer upp ganska snabbt.
  Våra växter har klarat sig, men det kanske beror på att dom fortfarande är kvar i fröpåsarna 😉 Ska ner i jorden ganska omgående nu.
  Förresten, hur går det med jordgubbarna? Har dom börjat blomma? Hoppas nu att det går bra med dom som har överlevt
  för hädanefter ska det väl inte bli några frostnätter.
  Lycka till önskar Bysse.

  Reply
 8. Anna-Karin Scheutz

  Önska er flytvästar till midsommarfesten. 🙂
  Bilden med dig och katten är helt underbar!
  Kram Anna-Karin

  Reply
 9. P

  Vad tråkigt med växterna, vi har haft samma problem, läste på att man kan använda växtbelysning för att få dem att växa lågsammare och inte bli så långa och gänglig=sköra. Ska köpa det till nästa år 😉
  Sätter bara ner solrosfrön direkt i marken då växer de jättebra, du kan säker prova att sätta ner dem nu.
  Spenat är enkelt med, bara att så direkt i jorden och växer snabbt.
  Jag är expert på att inte sköta om dem 😉

  Reply
 10. Majken

  Vill tipsa om fiberduk och täckodling! Finns en massa bra fb-grupper med hjälpsamma människor att rådfråga om allt möjligt i odlingsväg också, superbra:)

  Reply
 11. Lotta

  Ser jättefint ut i ditt lilla växthus och tomaterna har vuxit bra, men basilikan hör hemma i växthus, även här i Göteborg. Skynda långsamt nästa år så ska du se att det går bättre ?

  Reply
 12. Tia

  Beautiful photos. Your garden is so lush, green and beautiful. Idylic to see you in the boat and such beautiful surroundings. I almost feel like I can smell the fresh, wet, air. I wonder why you have to keep your dogs on a leash when you are so far out in the countryside? I love how the cat takes a walk with you and Johan. Warm Regards!

  Reply
 13. Torkel

  Hej! Vad är det för extra handtag på skottkärrans vänstra handtag? Handbroms eller tippanordning? Har aldrig sett något liknande så undrar verkligen vad det är. Kanske jag missat något smart!

  Reply
 14. Tuva-Lena Bodin

  Trist med plantor som fryser, efter allt arbete.. 🙁 Vi har något vi kallar för “järnnätterna” här uppe och dom brukar infalla i början av juni, fram till den 12.e ungefär. Innan dess bör man inte plantera ut någonting som inte tål kyla – fast det där vet du ju nu.. 🙂 Själv täckte jag över blommorna med lakan de där kalla nätterna, det går också bra. Man går ut så hårt när våren kommer och “ser” allting framför sig som man vill odla, man drabbas av nån slags eufori som får logiken på fall liksom.. ha ha.. men snart nog vaknar man när frosten lägger sig som ett täcke på backen och plantorna huttrar, eller stormvindarna drar dem med sig.. Hoppas att dina plantor tar sig, åtminstone en del av dem, annars verkar du ha många andra att glädjas över också. 😉 Lycka till! 🙂

  Reply
 15. Lars 8463

  Mycket roligare att hänga med
  Tage, än hängda solrosor.
  Här regnar det nu och vi brukar
  ha ganska lika väder så…..
  Önskar er en riktigt skön, mysig
  helg oavsett väder.
  Kram

  Reply
 16. Maria

  Attans så tråkigt med odlingen. Hoppas att de repar sig. Kan tipsa om att lägga ett tjockare lager gräsklipp runt växterna dels för att det ger näring, skyddar mot ogräs och håller kvar fukten och värmen i jorden. Provade själv för första gången i kökslandet och odlingslådor förra sommaren och det funkade så bra. Har aldrig haft så god skörd som då. Dock kan gräset locka till sig mördarsniglar om man har såna i närheten så man får hålla lite koll..
  Ha en fin helg 🙂

  Reply
 17. Magnus

  Det verkar som om det skiljer ungefär en månad vädermässigt mellan oss för det lömska vädret du beskriver tycker jag stämmer in bra på maj månad här nere. Trist på växterna men trösta dig med att ni bor på en fantastiskt vacker och rofylld plats. I mina ögon rena paradiset!
  Ha en fin dag!

  Reply
 18. Beautiful Life

  Åååh! Ni är så fina på fillmen! Blir alltid så lycklig och längtansfull när jag läser din blogg och tittar på bilderna 🙂
  Tråkigt med växterna, men skönt att höra att du “surat” klart och redo att ge dem fortsätta omtanke och kärlek!

  Jag skulle vilja göra ett inlägg om din blogg på min nästa vecka och visa lite länkkärlek, har mailat dig om det är okey att ta med en bild på din banner i inlägget.

  Ha en skön fredag och önskar dig en trevlig helg!

  /Anna

  Reply
 19. Linnéa

  Åh nej, trist med växterna. Basilika är väldigt känslig. Ett tips är att sätta dem i växthuset, under eller mellan tomatplantorna. Där brukar de kunna trivas 🙂 Såg att någon tipsat om att täcka odlingarna med duk (alltså fiberduk för just odling), framförallt på nätterna så här i början! Det kan göra stor skillnad. Allt jag kan om odling har jag lärt mig via trial and error 😉 och googling ibland. Haha 🙂 Hoppas det tar sig!

  Reply
 20. Rebecca

  Tråkigt med dina planteringar… Men jag ser att du krattar ihop ditt gräsklipp – lägg det över jorden i dina planteringar! Då håller det en mer jämn temperatur- och fuktnivå!! Lycka till!

  Reply
 21. Maggie

  Så ledsen jag blir när jag läser om dina sönderfrusna plantor efter allt jobb ni har lagt ned……ja det kanske var lite tidigt…..
  Fryser inte Johan med så lite kläder på sig jämnt??
  Brrrrr…..

  Reply
 22. Ulf

  Fint foto där du sitter på räcket.
  Köp ny basilika i grönsaksdisken på affären och plantera 🙂

  Reply
 23. Mia

  När frostnätterna kommer nu i juni brukar jag sätta ut två brinnande gravljus i växthuset om natten. Då går inte temperaturen ner och växterna klarar sig.

  Reply
 24. Lindan

  Trist med alla era plantor…Vet hur det känns! :/ Men ni får helt enkelt satsa på tomatsallad, tomatsås och eventuellt lite timjan i (den bästa krydda jag vet…doftar ju bara helt underbart!!)! 😉

  Vilken härlig sommarfilm!! Och vad fina ni är!! <3 Den gjorde mig på bra humör! 😀

  Ha en fin helg nu turturduvor!! 😀 <3

  Reply
 25. Anna

  Tråkigt med plantorna, men bakslag får vi alla som odlar någon gång. Man får testa sig fram och lära sig av sina misstag. Ge inte upp hoppet om t ex kryddörterna än, dom kan se jätterisiga ut i början men sedan ta sig fint. Basilika är dock väldigt känslig för kyla så enklast är att(som många redan tipsat om) planera inomhus eller i växthus.
  En sak jag slarvade med i början var att vänja plantorna vid kylan. Plantor som sås inomhus är vana vid värmen och kan må väldigt dåligt av att helt plötsligt komma ut. Ställ ut plantorna i sina krukor under dagen men ha dom inne på natten någon vecka så ska du se att dom är lite tåligare när dom sedan hamnar i pallkragarna.
  Och som någon skrev: lägg ett lakan eller en filt över känsliga plantor som står ute om natten ska bli extra kall, för säkerhetsskull!

  Förövrigt så var jag i dina hemtrakter häromdagen. Kollade på forsen du har i närheten. Härligt att bo så långt in i skogen! Sambon kunde dock inte förstå hur man kunde bosätta sig därute..Haha!

  Lycka till med odlingarna!

  Reply
 26. Janina Kusmin

  Ni är så himla vackra! Du och Johan. Och inspirationen till att uppleva mer av naturen skjuter upp i höjden av dina inlägg! Tack för att du är en så stor inspirationskälla och den vackra kvinna du verkar vara! Kram ??

  Reply
 27. sandralinneas

  Det är verkligen inte lätt att motstå den där odlarivern i början av säsongen, jag höll på att ta död på min blomman för dagen när jag inte kunde tåla mig längre utan hivade ut den på balkongen och det sen blev både storm och iskallt igen. Annars är det där som flera skrivit att inte plantera ut något före nationaldagen när järnnätterna väntas ha passerat någorlunda en bra regel, liksom att alltid skola ut plantorna långsamt om de drivits upp inne. En del saker mår nästan bättre av att direktsås ute också skulle jag vilja påstå. Då vänjer de sig direkt med den kyligare temperaturen, växer långsammare och blir mer kraftiga. Jag är ingen alltför erfaren odlare utan en glad amatör, men jag har blivit än gladare i odling sedan jag hittade till bloggen Skillnadens trädgård av Sara Bäckmo förra året. Hon odlar lite som hon tycker istället för att följa odlingsråden på påsarna, försår utomhus i sådana där lite större plastlådor med lock som används till sånt som förrådsförvaring, om du vet vad jag menar, så att växterna bor som i ett miniväxthus och försår potatisen för tidigare skörd. Har du en stund över kan jag verkligen rekommendera dig att kika runt bland hennes blogginlägg och videoklipp – eller i hennes bok – så kommer du inte vilja göra annat än anlägga nya land och odla sedan (jag kommer ha fördubblat min odlingsyta från i år till nästa år och odlar saker jag inte visste att jag var intresserad av…:)). Vad jag egentligen skulle ha kommit fram till efter det där med odlingsiver i början av den här kommentaren var förövrigt att jag sådde gurka och röd lök så sent som förra veckan och det finns många saker man kan så länge än, såsom sallat, sallatskål och ruccola, sen finns ju genvägen med kryddor från butiken också) så jag hoppas du fortsatt pula ner frön i backen!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.