Den sista kvällen

Hej kära ni!
Det är inte klokt vad dagarna bara rusat iväg! Känner mig nästan lite smått förvirrad med tiden just nu. Insåg just att det var ovanligt många dagar sedan min senaste inlägg, och att den här arbetsveckan redan börjar gå mot helg. Helt galet! Men det har helt enkelt varit ganska mycket just nu, i alla fall senaste 2-3 veckorna, och då går ju tiden väldigt fort.

Bland annat så har jag jobbat lite med bloggen bakom kulisserna. Det är dags att byta tema på bloggen, något som helt enkelt krävs nu för det temat jag har börjat bli lite gammalt, och då kan saker och ting slutar fungera. Ägnade två dagar åt att försöka påbörja det själv men tillslut fick min kära mamma ta över. Herregud vad jag tycker sånna saker är svåra. Vilken otrolig tur att min mamma jobbat med programmering och tycker det är roligt att sätta tänderna i sådana projekt. Så förhoppningsvis inom någon månad så har bloggen fräschats upp och förbättrats lite!

Sen har jag och musikern Mats jobbat med de sista detaljerna för vår allra första låt. Så himla roligt! Jag hoppas hinna spela in en musikvideo till låten innan vintern kommer.
För ja, nu går det undan. I skrivande stund stormar det ute och häggen tappade nästan alla sina gula vackra löv i de starka höstvindarna idag.

Nu har det varit stormigt den senaste veckan. Men i början på förra veckan var det soligt och vackert! Jag hade egentligen tänkt åka norrut men bestämde mig för att stanna hemma eftersom det skulle bli så otroligt blåsigt nästan överallt. Just september och oktober kan vara en så himla vacker tid om det är fint väder, så jag hoppas att vi får lite sol och värme igen innan den riktigt ruggiga tiden anländer.
Det är så häftigt hur blommorna kom i två olika omgångar i år. Antagligen för att sommaren blev så tidig. Så det kom en ny sväng med både midsommarblomster, blåklockor och rallarros. Det är fint att få se blommorna så långt in på hösten.
Vackra Grundtjärn iklädd en kvällsskrud av dimma och septembersol. Den här kvällen förra veckan var bara så otroligt vacker.

Det var Stjärnas allra sista kväll i Grundtjärn, innan det var dags att åka hem till gården igen under vintern. Hon fick verkligen en vacker sista kväll.
Det kändes såklart sorgligt att hon skulle åka nu, efter en hel sommar här i byn. Jag har blivit van att ta cykeln och hälsa på henne varje kväll.
Men det kändes också bra. Gräset på ängarna börjar ta slut såhär års, så det var som om man kände att dom började längta hem.

Och nu har några av Stjärnas bästa kompisar som hon gick med här ute i somras fått kalvar. Jag fick faktiskt se några bilder som Frida (bonden) skickade till mig idag. Det är så söta så jag blir knäsvag! Jag ska åka till gården snart och gosa med dom.

Jag blev ju såklart kompis med alla kvigor i hagen under sommaren, och ville tillslut köpa dom allihopa. Men speciellt Tindra, Vilda och Lilla Ros, som jag döpt dom till. Just nu ligger dom och mjölkar sina kalvar hemma på gården. Och ja, tankarna har farit i huvudet. Stjärna då? Jag önskar jag kunde fråga henne om hon vill ha en kalv. Men enligt vad jag läst och hört och tagit reda på, så brukar dom må bra av att få en kalv. Dom blir lugnare efteråt, och mer tillfreds. Så jag funderar på att låta henne få en kalv (om hon kan) till nästa höst, som hon sedan kan gå tillsammans med på ängarna här i Grundtjärn nästnästa sommar.
Men ja, det känns konstigt att behöva ta ansvar för den biten. Hur jag än gör, om jag låter henne få en kalv eller inte, så är det ju ett beslut som jag måste ta. Jag vill ju att hon ska må så bra som det bara går.
Vad tror ni?
De flesta kvigorna hade redan åkt hem med det första lasset, så de var bara några få kvar den här kvällen. Det här var sista bilden jag tog av Stjärna innan jag sa godnatt och cyklade hem igen. Åh vad mycket glädje hon gett mig denna sommaren. Och vi har verkligen fått lära känna varandra mer. Det räcker med att jag bara pratar lite, så känner hon igen min röst på en gång och står sådär med sina lurviga öron och lyssnar, precis som hon gör på bilden ovan. Hon känns så närvarande. Så klok och förstående.

Jag gjorde ju såklart en sista sång till Stjärna innan hon for hem igen.

Hoppas att ni har en jättefin vecka allihopa! Stor kram till er ♥

72 Kommentarer på “Den sista kvällen

 1. izumiii

  Härligt att se lite tecken på liv ! Och underbara september, det har det verkligen varit. Helt fantastiskt med alla färger och någonstans en del regn, men inte som stör. Väldigt skönt faktiskt.

  Jag är själv skitkass på design/layout på bloggar/hemsidor. Tur att du har någon som kan hjälpa! 😀 Ser fram emot och se hur det blir. 🙂
  Veckan har varit rätt lugn, veterinärbesök med Oden, en liten hälsokoll nu när han är 5 månader fyllda (26 september), han är redan rätt stor.. Och tung ! 19.4 kg… HAHA, shit, han blir en stor fin kille den där plutten…!
  Ser fram emot att ha ledig helg, och i oktober kanske mina föräldrar kommer på besök, så ser fram emot saker just nu, mycket härligt 🙂

  Kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Jaa det är något speciellt med september!!

   Åhh och Oden är ju så himla söt! Och ja wow vad stor han blir 😀 Haha vad härligt!
   Och så fint o höra att du ser fram emot saker just nu. Jag tycker det känns som det är något bra i luften just nu liksom 🙂
   Kram på dig min fina vän ♥

   Reply
 2. Sanne

  Älskar din relation med Stjärna! Men vad hon vill, vet bara hon själv… 🙂 Så ofta man önskar att djuren kunde tala, eller hur?
  Men från det ena till det andra…översta bilden i ditt inlägg skulle bli en makalös foto-tapet tycker jag! Mellan sommar o höst, både varm o kall o så rogivande o vacker! Kram <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack ♥ Ja, som jag önskar att det gick att prata med dom.
   Och åh tack vad glad jag blir att du gillar bilden!! Ja den kanske får vara med om det blir en tredje tapetkollektion 🙂
   Kram på dig! ♥

   Reply
 3. Christiane

  I think Star would be a good calf-mother because she has been so beloved herself. 🙂
  But that is an important decision and I know you will make a good decision for her sake when that time comes whether to permit a calf or to wait. You really love each other, you, Jonna and the Star. You are a part of each other’s lives. That is a precious thing to see.

  Reply
  • Christiane

   oops, my comment got changed somehow . . . this is the first time it has happened

   what do I do to get it back to the original comment I typed in English???

   Reply
  • Jonna Post author

   Aww thank you for your kind words ♥
   Ya, i just want the best for her. I wish I knew what that was.
   Lots of love ♥

   Reply
 4. anonymous

  I don’t know what the process of dairy farming is like in Sweden, but here in the states it’s awful. The cows here are forcefully impregnated and then have their babies taken away. Being that you live in such a peaceful place, it sounds like the calves are able to stay with their mothers for some time? It’s traumatizing for the mother cows to have their babies taken away from them. I feel the whole process is a little barbaric when a veterinarian or farmer has to actually be the one to do the job. I wonder like you do, if the cows could talk… how would they feel about the whole thing?

  Reply
  • Anonym

   Unfortunately it’s the same in Sweden. Maybe some smaller farms treat their animals better…I don’t know anything about the farm Stjärna is originally from, hopefully they are better than the majority om farms! Smaller places often take better care of their animals. But the cows are impregnated, give birth and then the calves are removed from them, either to be slaughterd or turned to milk making machines themselves.

   It’s a shame that most people don’t know what the dairy industry looks like… Humans don’t need to drink cow milk! The biggest lie ever… People seem to have a romanticized image of happy cows magically giving milk to humans. Like the “good old days” when many families owned their own cows, which was COMPLETELY different then the billion dollar industri that is dairy farming.

   I love how you treat Stjärna, Jonna! It warms my heart. Kindness, always <3

   Reply
    • Anonym

     Me too! We have many new brands in Sweden selling dairy free substitues, and it’s just getting more and more popular. There is hope for the future!

     Reply
  • Jonna Post author

   Ya, its looking pretty much the same here in Sweden. Though I think that Sweden is one of these countries that are having stronger rules when it comes to farming, but its still very much an industry.
   And I definitely think that is because nowdays the farms has to be soooooo huge. BAck in the days, people had small farms, just enough to get food and make a living for themselves.
   It was so different. I think this huge industries as terrible…

   The farm where Stjärna comes from is much smaller, so its much better there. BUt of course, like any dairy farm..the animals are there to produce milk.
   But I have to say that this farm is very loving, the cows get to go out as they want and they are very healthy and happy. And its a family running the farm.
   But of course…the world is a mess…we are killing our planet…animals are used in terrible ways and people die because lack of food and water.
   Something huge needs to change.

   Reply
   • Josephine i Bryssel

    Jag kan bara hålla med – den industriella produktionen är hemsk vare sig det gäller mjölk, kött eller något annat. När kommer vi att börja räkna vinst i något annat än pengar? Hej förresten – jag hittade din blogg för ett par dagar sedan och jag tycker att dina fotografier är helt fantastiska! <3 Om kossorna – du skrev att du köpt kvigorna och att de nu mjölkar sina kalvar d.v.s. de är fortfarande kvar i mölkproduktionen? Kommer du att tvingas fatta beslut också om deras framtida kalvningar eller inte? En modern mjölkko är framavlad för att ge otroligt mycket mjölk så jag tror inte att man kan låta bli att mjölka den (och bara låta kalven dricka) får då lär den garanterat få juverinfektion eller något annat. Råmjölk lär vara bra säger en del, andra att risken för det ena eller det andra utan pastörisering är inte bra. Du kanske därmed får leta reda på en mjölknings-volontär eller dito för tillvaratagandet av den fina mjölken inför 2020! 🙂

    Reply
 5. Jennifer Sandström

  Spännande med nytt tema! Jag bytte också nyligen och var så glad att jag hittade ett som jag gillade och som var otroligt enkelt att installera och ändra i själv. Tidigare har alltid min bror hjälpt mig men nu fixade jag det själv 😉 Men det är guld att ha någon närstående som kan rycka in när hjälp behövs!

  Och den här dimman, såååå vacker.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men vad kul att du bytt tema, och grymt att du fixade det själv!! Ser hur fint ut som helst. Har alltid tyckt att du har så vacker blogg.
   Det svåraste med att byta tema tycker jag är att…liksom överföra allt så det ser bra ut på det nya temat. När jag kollar på ett nytt tema så ser det superfint ut! Sen när jag installerar det så ser det fruktansvärt ut med mitt content liksom haha. Fy sjutton. är glad att jag får hjälp haha 🙂

   Kram på dig!! ♥

   Reply
 6. Amanda

  Tycker som någon innan mig skrev att insemineringen känns allt annat än härlig med en människoarm i ändtarmen som greppar livmodertappen och en i slidan som sköter själva befruktningen. Det kan även vara värt att tänka på framtiden. Det låter ju jätteidylliskt att hon ska få gå med sin kalv men sen då? Tänk om det blir en tjur? Det kan ju bli klurigt att ta sig an en fullvuxen tjur med om du inte vill skicka den till slakt förstås vilket ju inte heller känns så najs.

  Vill inte döma, snarare ge lite perspektiv eftersom allt inte kan vara idyll, tyvärr ❤️

  Reply
  • Tres

   Som djurägare har man ju ett eget val vad gäller inseminationen och kan då välja den naturliga vägen. Men den naturliga vägen är inte heller alltid den snällaste eftersom djuren(pga sin storlek) kan skada sig ordentligt vilket jag varit med om med hästar tyvärr.
   Sen undrar jag vad är det för fel på att ha tjur? Att det skulle vara klurigt med tjur ja… Det finns ju valet att kastrera, vilket man kan se på från många olika håll som djurmisshandel med mera, men det är bättre än att slakta/avliva pga att det inte går att ta hand om djuret. Därtill så har min granne har en GIGANTISK oxe som går med en liten ponny så fridfullt så vilket jag tycker är helt fantastiskt. 🙂

   Reply
  • Jonna Post author

   Självklart ser jag inte detta som en idyll. Det är just därför jag går i dessa funderingar.
   Hade det varit en idyll att låta Stjärna skaffa en kalv, ja då hade jag gjort det redan. Det är massor med frågor som jag behöver ta ansvar över.
   Och att skriva om mina funderingar här var just för att visa att…det är inte så himla enkelt. Att jag inte bara ser det som något gulligt.

   Jag vill bara Stjärnas bästa.
   Får jag välja så vill jag inte att hon får en kalv…eftersom…en kalv kommer med massa annat ansvar. Som du säger, tänk om det blir en tjur?
   Nu kan jag tydligen välja att det ska bli en kviga…
   Men ändå…dom kommer inte få gå tillsammans medans kalven är jätteliten….eftersom vi har en fucked up lag i Sverige som gör att kalvarna måste skiljas från sin ko.
   Sen får de ju gå ihop senare. Men det känns ändå svårt…vilket som liksom.

   Så nej…det är tunga frågor. Och så går jag ju och funderar…vill hon ha en kalv? Känner hon en stark instinkt och blir olycklig om hon inte får det?

   Tack för era tankar och perspektiv ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad kul o höra det!! Hoppas du får tillfälle att göra det ♥ Tror du kommer tycka om det 🙂
   Kram!

   Reply
 7. PJ:s byffé - från by till fe

  Härliga höstbilder du fångat! Speciellt den första och den där du sitter med Stjärna.
  Visst går tiden fort, hux flux har vi den första snön. Den har jag förresten redan upplevt uppe på Stekejonkk i förrgår. Besvärligt väglag och allt var vitt men renarna såg ut att trivas. Jag har varit på en veckas rundtur i Norrland och kom hem i morse efter att färjan blev ståendes i Holmsund halva natten pga stormen. Inte så roligt för det blev dåligt med sömn. Lite otur med vädret men annars var trippen fin med besök till Stora Sjöfallet, Ritsem och Grodkällan.

  Du verkar ha en mångsidig mamma. Av den gamla stammen. 🙂 Själv får jag också snart fixa till min blogg för jag har i detta nu använt 98 % av mitt utrymme så snart är det stopp. Kanske söka sig till en webbhotell. Har du något bra förslag?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack PJ! Glad att du gillar bilderna! ♥
   Åhh du har ju varit på massor av ställen som jag bara ÄLSKAR! Jag hade också tänkt åka norrut, men så såg jag att det skulle bli storm så då skjöt jag upp det.
   Men det verkar ju som om vintern redan kommit till Stekenjokk. Jag var lite sent ute i år 🙂
   Men vad härligt att du fick en fin resa trots det dåliga vädret.

   Haha ja min mamma kan verkligen lite av allt! 😀
   Hmm ja jag har webbhotellet binero. Tycker det är super med snabb support! Så det är ett tips 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 8. Birgitta

  Underbara bilder! så fin musikfilm med din sista av årets sommarkvällar med Stjärna. Jag tycker nog att du ska låta henne bli mamma, de flesta kvigor blir som du säger lugna o fina kor och det är så underbart att se närde går med sina kalv och låter den dia. en underbar syn och säkert skönt för djuren!
  blir spännande att se din nya uppgradering av bloggen också.

  Reply
 9. Lindan

  Så himla vackert “höst-avsked” till Stjärna, så jag blev alldeles tårögd…. <3
  Vad roligt med nya tapetkollektionen!! Jag har just påbörjat "total-omgörelse" av hela min lägenhet (så andas, tänker, sover inredning/möbler/idéer/färg….!! Helt försnurrad….!! 😀 😀 Mer än vanligt alltså… 😉 )
  Skriver fortfarande på trasig dator….Så jag får nöja mig med ett par korta rader…
  Var förresten på Ikea och kikade på din "vägg-canvas" härom dagen….Visade stolt upp den för mitt sällskap(och andra som råkade gå förbi…)! Hahaha…kändes nästan som om jag var en stolt mamma som visade upp någonting som mitt barn hade skapat….;) :*
  Skulle vara grymt att ha en av dina fototapeter i min "nya-gamla" lägenhet….!! Får se om jag har råd och möjlighet, annars blir det kanske något av dina foton! 🙂 (y)

  Stoooor tyckom-kram från de småländska skogarna!! <3 <3 <3

  Reply
  • PJ:s byffé - från by till fe

   Ha, ha Lindan. Du är verkligen rolig och entusiastisk! Jag måste skratta högt när jag läste:
   “Visade stolt upp den för mitt sällskap(och andra som råkade gå förbi…)! Hahaha…kändes nästan som om jag var en stolt mamma som visade upp någonting som mitt barn hade skapat….;) :*”

   Det hade varit rolig att se dig just då.

   Reply
   • Lindan

    Hahaha…men TACK!! Vad glad jag blir!! 😀 😀 Alltid lika kul att kunna glädja någon…! 😉
    Kan meddela nästa gång jag tar en “Jonna Jinton-fanclubs-runda” på Ikea! 😉

    Ha en fin dag! 🙂

    Reply
  • Jonna Post author

   Hahah ååh ja Lindan, du är verkligen så himla härlig. Sådan stämningshöjare!! ♥
   Haha jag hade gärna också sett dig där på IKEA. Så gullig du är som kände dig lite stolt 😀
   Vad glad jag blir!

   Åh spännande med renoveringen/inredningen hemma!! Säker på att det kommer bli superfint!!
   Tack för din gulliga kommentar!! Så fint att du skriver även om din dator är trasig.
   KRAM på dig♥

   Reply
 10. Magnus

  Här har det blåst som f-n också. I flera omgångar, och vi ska tydligen få oss en “blåsning” till nu under eftermiddagen. Men håller prognosen för morgondagen så skall vinden lägga sig och solen titta fram. Sen kommer det mer regn. September brukar ju kunna bjuda på fantastiskt fina dagar men det känns som at dom har varit ovanligt få i år.

  Ta du ett “snack” med Frid om vad som är lämpligt för Stjärna. Jag vet ju inget om vad ni har för överenskommelse, och har inte med det att göra heller, när det handlar om ditt köp av Stjärna. Jag tänker tex på om hon, eller en framtida kalv, blir sjuk och behöver veterinärvård. Kan tänka mig att det inte är helt gratis när det handlar om kor. Det är ju tyvärr en parameter som nog är nödvändig att du tar med i tankegången.

  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Jasså det har varit storm nere hos er också? Huvva!! Ja här har det också blåst sjukt mycket. Senaste veckan nästan konstat blåsväder.
   Jag håller med, denna september hade ovanligt få vackra dagar. Annars kan ju denna månaden vara som en förlägning av sommaren.
   Men här hade vi snö i morse..

   Och tack för dina kloka tankar Magnus ♥ Precis…det är många frågor och verkligen inte helt enkelt att veta hur man ska göra. Och som du säger…det är ju inte helt gratis när det handlar om kor.
   Stor kram Magnus! ♥

   Reply
 11. Johanna & P

  Tänk att samma platser är så vackra och intressanta om och om igen! Nya årstider, väder, vindar och vinklar räcker mer än nog,,Den sista bilden är så drömsk o fin, vänskapen mellan två varelser,, 💕 💕 💕 När det gäller om Stjärna vill ha en kalv eller inte så kan det bli en ganska stor fråga o mycket att ta ställning till,,Gårdar skiljer sig väldigt mycket åt i djurhållningen, har jobbat inom jordbruk längre tillbaks,, Kram du hittar säkert en bra lösning! 💕

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh ja jag har också tänkt på det…att trots att man ser samma vyer dag ut och dag in så blir det ändå så nytt eftersom årstiderna ändras hela tiden.
   Och tack för dina fina ord ♥ Kram på dig!

   Reply
 12. Djurvän

  Det är behjärtansvärd och en så vacker tanke att du vill låta en ko gå med sin kalv i den tid som naturen har bestämt de ska hålla ihop. De behöver varandra, naturligtvis! Det tas inga hänsyn i modern industriell framställning av animala produkter. Kalv tas från ko direkt eller mycket tidigt för en kos enda funktion är att leverera mjölk till människan. Kycklingar massproduceras inomhus tätpackad med kraftfoder och antibiotika för att sluta sina liv inom en månad efter kläckning som ett plastförpackat fryspaket utan att ha set annat ljus än det från ljusrören i taket. Grisar drivs fram inomhus på betonggolv i sin egen avföring och bitar av varan svansen i ren frustration och animalisk förtvivlan.
  Så ja: Låt Stjärna få en kalv som hon kan gå med på ängen i Grundtjärn och visa oss hur det egentligen bör vara. Det är värd en längre utflykt för att få se en kalv gå med och dia sim ”mor”!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja visst är det fruktansvärt hur vi gjort djuren och naturen till en indsutri idag? 🙁 Det är sorgligt.
   Och jag önskar så att Stjärna skulle få gå med sin kalv hela tiden. Då hade jag inte funderat så mycket. Men det finns en lag i Sverige som gör att kalvarna måste skiljas från sina mammor inom en viss tid.
   Det är…väldigt konstigt.

   Däremot får de ju gå ihop senare när kalven blivit äldre.
   Men det är många frågor som snurrar i mitt huvud.

   Tack för dina tankar ♥

   Reply
   • Anonym

    Att ko och kalv ska skiljas inom 3 dygn är en Krav-regel som nog endast gäller kor inom mjölkproduktion, så om inte du ska leverera mjölk från Stjärna, så får du sannolikt göra som du vill. Men moderne kor ger så mycket mjölk att en kalv inte kan dricka allt, så kon måste mölkas och övrrskottsmjölken får inte säljas.

    Reply
 13. Stu

  Hope you get some nice light and calm weather, i love it when the Rowan trees look like they are on fire 🙂 i was making almost the same picture up on the hills a few days ago 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww thank you!! we had have storm here for a long time now but I hope it gets better soon before the winter comes.
   I hope you get a lovely autumn aswell. Taking photos with all the colors from the nature now is just lovely!! ♥
   Lots of love!!

   Reply
 14. Dixi Wonderland

  Vilken vacker höst ni har! Vi börjar få gula löv men de har inte hunnit bli röda och oranga än. Såg precis på youtube att du ska börja göra två videos i veckan och jag blev så himla glad när jag såg det! Jag har ju själv börjat med youtube igen efter 2 års tid och det är så himla roligt 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag såg ju att du också börjat med YouTube igen! Så himla kul! 🙂
   Det är väldigt tidskrävande att göra videobloggar men jag har insett att jag tycker det är SÅ mycket roligare än att t.ex ibland bara göra vanliga blogginlägg.
   Så jag tänkte justera om tiden lite och ägna mer tid åt video nu, och testa och se hur det känns.
   Ska kolla in din youtube kanal sen! ♥
   Kram på dig!!

   Reply
 15. Therese

  Så vackra bilder! Jag blir alltid så kluven när jag går in på din blogg haha. Jag gillar egentligen inte hösten (eller vintern) alls. Jag har problem med kylan, regnet, blåsten och mörkret. Får ont i kroppen och blir trött. När jag ser dina bilder däremot så fullkomligt älskar jag hösten. Alla färger, och dimman(!) Hösten gör sig bäst på bild i min värld, kanske. Men tack för att du får mig att se hösten sådär som alla pratar om 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Haha ååhh men vad glad jag blir att du ändå kan tycka om hösten och vintern lite när du ser det i min blogg. Förstår ju absolut att du inte gillar den här tiden om du får ont i kroppen och blir trött.
   Just hösten och den där krispiga vintern tycker jag om. Men sen…mars och april är alltid en plåga att ta sig igenom tycker jag.
   Dock brukar andra älska vintern då…åka skidor och skoter och fiska och ja…älska livet helt enkelt. Så då får jag njuta lite av att se andra glädjas åt den årstid som jag själv ogillar. Så
   jag kan förstå hur du menar 🙂
   Tack för dina fina ord och kram på dig!! ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Johans hund omplacerades i maj förra året. Han var ju på hunddagis under vardagarna men det var ju bara en korttidslösning.
   Sen fick han ett nytt hem hos sin uppfödares syster, där han nu bor tillsammans med sin bror från en äldre kull. Det var ett tungt och jobbigt beslut. Men han fick ett fint, kärleksfullt hem med människor som har tid för honom <3
   Hade Johan redan då kunnat jobba hemifrån, så hade det ju såklart sett annorlunda ut nu. Då hade vi kunnat hjälpts åt att ta hand om hundarna och det hade funkat hur bra som helst.
   Nu har han ju nya ägare så det går ju inte att bara hämta tillbaks honom nu, tyvärr.
   Vi saknar honom, och hoppas att han har det jättebra ♥

   Reply
 16. Anonym

  Hej! Hm ko och kalv. På så sätt låter det väl idylliskt. Men! Kalven blir väl din eftersom du köpt Stjärna? Har du råd med fler kor/tjurar till att börja med? Det där köpet är ju dessutom ganska konstigt eftersom hon är på gården i Myckelgensjö. För du huserar ju inte henne. Så vad? Betalar du hyra för den koplatsen på gården eller? Ska du då betala fler boxplatser?

  Sedan som folk säger, dels om hon o kalven blir sjuk, har du försäkring på henne? Vad ingick i köpet? Det har du aldrig berättat. Bara om köpet som så. Men vad ingår i avtalet för köpet? som sagt ett ganska konstigt köp så här utryckt ur sitt sammanhang, eftersom jag antar at du vet vad som ingår. För hon är ju ingen hund eller katt, så har du försäkring på henne etc? Sedan när korna ska skickas på slakt precis som andra här tar upp, ska du då låta dina kor ta upp plats för att du inte vill o kan skicka dem på slakt?

  Så du kanske måste titta upp ur idyllen och beräkna på verkliga fakta. Dessutom om det skulle bli en tjur så måste du kastrerar den osv. för jag har aldrig sett en tjur ggå med kvigor tex.

  Så ja du har ganska mycket mer än bara den idylliska kalv ko äng bilden att ta i tu med här. För vad jag förstår har du inte tänkt bli bonde? Så det blir ju Frida iallafall som kommer måsta husera dina djur. Så hur har ni tänkt er hela detta avtal?

  Som sagt du har en stor verklighet att ta itu med här. För kalven blir ju din också i och med köpet av Stjärna. Så du måste nog rådgöra med Frida noggrant om detta och inte springa åstad på känslor och söta bilder här. Så det är inte endast gulligheten du kan titta efter här.

  Reply
  • Erika

   Äh, är väl bara att göra ett avtal med bonden, ordna försäkring om du inte redan har, fundera igenom alternativa scenarion och fatta beslut kring dessa då… och sen förverkliga drömmen för att kunna dela fina känslor och söta bilder med alla oss andra 😉 praktikaliteter ska ju lösas, inte hindra. Bonden nog kan hjälpa att reda ut.

   Kött- och mejeriproduktion har blivit en sån skrämmande industri idag, alldeles säkerligen traumatiskt och obarmhärtigt för djuren, om du skulle visa hur fint det kan vara och påminna om hur det annars går till idag kanske bara några börjar göra mer medvetna val om vilka/hur mycket djurprodukter man köper så har ju världen blivit litelite bättre. Som någon sa; visa oss hur det eg ska vara!

   Personligen tror jag det är stor lycka att få en avkomma och stor smärta att genast få den ivägtagen för alla varelser, modersinstinkten är stark…

   Reply
  • Jonna Post author

   “Anonym”, Men herregud…det är så synd att det ska bli så “attackerande” när man gläntar på dörren till funderingar ibland. Speciellt när det gäller djur.
   Det är något otroligt triggande där. Kan inte ens föreställa mig hur det blir om man skulle ha barn?

   Jaja, i alla fall, du tycker mitt köp av Stjärna är konstigt, och att det är konstigt att jag hyr en plats hos henne på gården.
   Hela anledningen till att jag köpte Stjärna var för att jag ville ge henne ett lite mer fritt liv. Jag ville inte att hon skulle behöva bli en mjölkko.
   Jag ville säkra att hon skulle få spendera alla somrar i resten av hennes liv här i Grundtjärn. Jag är ingen bonde, och kan inte ta hand om henne själv.
   Så det känns som en självklar lösning för mig.

   Du nämner att jag tycks leva i en idyll flera gånger om, och måste “ta itu med en verklighet”och skriver som om jag inte tänkt någonting på de frågor du just tar upp.
   Självklart har jag mycket mer insikt i det här än vad jag skrivit på bloggen. Jag och Frida har gjort upp om precis hur allt fungerar.
   Däremot…funderingar kring att låta Stjärna få en kalv…där har jag ju lika många frågor som er. Och det var just därför jag ville dela det. Och visa er att det inte endast är en idyll…utan mycket frågor och ansvar vad gäller att ha en kviga.

   “Så det är inte endast gulligheten du kan titta efter här”
   Nej, tack för det konstaterandet. Jättegulligt av dig, verkligen.

   Men som jag insett många gånger, att på något sätt våga visa sig sårbar, undrande eller att över huvudtaget ta upp en diskussion om djur, barn eller annat “extremt känsligt ämne”, Det är liksom som att be om kritik och be om att folk ska hacka ned allt man sa i bitar och pussla ihop det igen till en helt ny mening.
   Tröttsamt.

   Reply
   • Anonym

    Hej! Ta det inte som kritik! Du är underbart varmhjärtad. Du har en underbar både djur och människosyn! Så jag vet så klart att du ser det ur det perspektiv du beskrev. Självklart förstår jag det att du måste diskutera det med Frida. Men det var ingen kritik mot dig alls som person.

    Att jag tyckte köpet var konstigt är mer ur perspektiv att du är mer som en fadder åt henne. Så du behöver inte bli så sur. Allt är ju ditt val och att du har både hennes och en kalvs mående för ögonen. Gulligheten skriver jag ur din egen beskrivning om detta med kon och kalven på ängen. Men Jonna det är ju hela ditt väsen! Du har det synsättet, och det är ingen som helst kritik mot dig. Det är ju det som är din styrka och charm med hela bloggen ju. Nej men det var inte min mening att skriva så du skulle tolka det så. Ber om ursäkt.

    Reply
    • Jonna Post author

     Tack för ditt svar “Anonym” 🙂
     Är glad att du ville förklara lite hur du tänkte. Jag tog det som kritik och kände att det inte riktigt var rättvist.
     Men tack så mycket för ditt svar. Alla får vi ju såklart tycka och tänka olika, och om du tycker annorlunda så respekterar jag det.
     Och hoppas och tror du gör detsamma 🙂 ♥

     Och tack Josehine för ditt svar också. Det var himla intressant det där du skrev om att 90% av vår kommunikation förloras i skrift. Och jag tror verkligen att det är så lätt att liksom…lägga in sina egna känslor och tankar och fördomar. Och då menar jag från mitt håll också. Lätt att saker och ting missuppfattas för att man helt enkelt tolkar utifrån sina egna perspektiv.

     Kram på er båda ♥

     Reply
  • Josephine i Bryssel

   Till “Anonym” : 1) du kan ju börja med att läsa inlägget “i ärlighetens namn” – där står det mesta du behöver veta om Jonnas “o-idyll” 2) respekt – även eller kanske i synnerhet online, är det svårt för dig?

   Reply
   • Anonym

    Josephine i Bryssel! Jag har läst hela bloggen från början till slut så jag tycker nog jag börjar kunna temat i den nu. Respekt på dig själv du. Läs också mitt svar till Jonna om kommentaren. Jag tycker oerhört mycket om hennes stil och framtoning i bloggen och vet hur mycket hon älskar och respekterar djur natur och människor. Hennes underbara styrka!

    Reply
    • Josephine i Bryssel

     Tack för svar “Anonym” ;-), jag har precis kommit hit för ett par dagar sedan, men det var ett av de första inläggen jag läste och jag tyckte det var ett mycket givande blogginlägg. Hon har fått kämpa hårt för att komma dit hon är nu och jag är verkligen full av beundran. Utan ansiktsuttryck och tonfall är det lätt att läsa in sådant som inte står mellan raderna, i skrift förlorar vi 90% av vår kommunikation. Vi “se’s” igen. Hälsningar, Josephine

     Reply
 17. Brigit Zent

  Your photos always make me miss Minnesota. I DO miss the lovely autumn days we had there. California has some beautiful fall days but not so much where I live here in the redwoods. More up north or in the Sierra mountains. Thanks for sharing such beauty!

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww thank you soo much! ♥ It sounds very lovely to live in the redwoods aswell, even if I understand that the autumn there is quite different than here.

   Reply
 18. Elsa

  vi har också haft det sjukt blåsigt här, jag har typ ramlat omkull när jag kommit in inomhus för att jag anpassat min tyngdpunkt efter att ha en stormvägg att luta mig mot. men ah, vad hösten är vacker.

  Reply
 19. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Jag har läst inlägget, kommentarerna
  och dina svar.
  Jag växte upp med att klia farmors
  glada gris bakom örat.
  Se när den styckades, äta skinkan
  till en varm, glad julstämning.
  Pappas älgjakt, veva köttkvarnen,
  paketera söndagssteken.
  Bondens tjurkalvar som växte upp
  och “försvann” med slaktbilen.
  Kvigorna som blev kor.

  Jag äter kött så jag är förmodligen
  en superhemsk människa.
  Men jag försöker undvika att trampa
  på myrorna när jag går.
  Och jag tror att Stjärna skulle må bra
  av att få en kalv om dom fick vara
  tillsammans hela tiden.
  Men det är bara början på alla frågor
  så jag skulle avstå.

  Glad att höra att ni är på slutet
  av första låten och jag hoppas
  du hinner göra musikvideon
  innan vintern kommer.
  För tiden går FORT!
  Har du tänkt på att din tid.
  Rent matematiskt, går snabbare
  än din ömma moders?!
  Hälsa att du ska vara stolt över hon!
  Det är kanske möjlighet att få “låna”
  henne? Skulle behöva hennes tänder
  i ett projekt!

  För att du är sårbar
  och jag hoppas att du
  inte behöver hårdna.
  KRAM!

  Reply
  • Erika.F.

   Är nog rätt lik dig Lars i det du skriver. Mina morföräldrar hade gård. Grisar, kor och en häst och höns.
   Innan jul slaktades grisen. Det var så förr, men tycker ändå att det humana fanns betydligt mer än idag.
   Jag har varit med och sett från slakt till korv, sylta,skinka. Min mormor visade mig från grunden hur allt
   gick till, lärde mig skumma grädde från ett lerfat osv. Som jag saknar den tid som varit.
   Förr var det stek varje söndag i vårt hem!

   Kram till dig Lars som är så klok i alla dina ord! 🙂

   Reply
 20. Amy

  This is exciting, I started reading your blog a couple of days ago and I have decided to start from the begining and the translation is so bizzare I’ve started learning Swedish as well haha. My favourite word is jordgubbe, the first time I saw it it made me giggle.

  I was thinking to myself that I wish that the pages were a little easier to navigate and hopefully this new layout will accomodate this! A passing wish comes true! I’ve still got loads to read, I’ve just got to the part where you had a new boiler fitted in 2014!

  Thank you for inspiring us all and sharing the feeling of freedom and empowerment. I have felt happy since I’ve discovered you because I have started expressing myself again, in days!
  I have learned a lot, tack så mycket.

  Reply
 21. Ellen

  Hej!
  Jag blir nyfiken – är du vegetarian? Har du slutat äta kött sen du fick Stjärna? Med tanke på att nötfärs, köttbullar m.m. är gjorda på just kossor som henne. Skulle vara jätteintressant och få höra ifall du ändrat synvinkel eller liknande:)

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för din fråga Ellen! 🙂
   Jag är inte vegetarian men föredrar att äta vegetariskt. Har länge känt att jag vill övergå till helt vegetarisk kost och har börjat intressera mig mer och mer för vegetarisk matlagning, men det kände jag redan innan Stjärna. Så att jag har Stjärna har egentligen inte påverkat något på det sättet. Jag har ju alltid vetat att kött kommer från bland annat nötkreatur 🙂 Och jag var faktiskt vegetarian när jag flyttade till Grundtjärn.

   Men just nu så äter jag kött, om än ganska sällan, men är då väldigt noga med vart det kommer ifrån. Mycket är älgkött som kommer härifrån.
   Jag tror dock att jag framöver kommer att övergå helt till vegetarisk kost. Både jag och Johan har länge känt oss inspirerade att göra det. Så vi får se 🙂

   Reply
 22. Erika.F.

  Det är inte lätt Jonna.. när en del tror det vet mer och bäst
  än alla andra. Men det är som så att det finns människor
  till precis allting, vilket kan var riktigt irriterande, men å andra sidan
  ska man inte lägga någon energi på dessa besserwisser.
  Stjärna är så fin med vacker teckning. Vet att du tar väl hand om
  henne, med eller utan kalv, därför att du är en vänlig själ Jonna. 🙂

  Reply
 23. Jessica

  Hej Jonna. Stjärna är verkligen jättevacker, förstår varför du fastnade så för henne. Jag jobbar själv med mjölkkor just nu och är utbildad husdjursagronom. Förstår att det är ett svårt val om du ska låta Stjärna insemineras eller inte. Det finns risker som du säkert vet, kalvningen kan bli svår, finns alltid en risk att kon stryker med, även om den är liten. Sedan om hon får en tjurkalv, då kommer de inte kunna gå tillsammans på bete nästnästa sommar, troligtvis. Sedan vet jag inte om bonden som huserar stjärna ens behåller tjurkalvar, och det finns risker för mastiter så som e.coli och staff aerus, där den sistnämnda är permanent. Mjölkkor har även mer problem med klövarna…Om det var jag som ägde stjärna skulle jag nog inte inseminera henne. Tror hon får ett bättre liv om hon kan spendera alla sommmrar ute på bete, fri från alla måsten. Men valet är ditt, lycka till 🙂

  Reply
 24. Sally L Cormier

  I just finished watching your 3rd Vlog and I wanted to tell you how much I enjoy them! There is a sweetness and you just feel the love you have for others. Of course your beautiful country is so enjoyable to see too. Don’t worry about your English not being perfect. It is so cute when you have to ask Johan if you are saying things correctly! Congratulations on your photography being selected by IKEA for wall decoration. Also for the auction of your beautiful painting! What was the final bid?!! Wishing you joy & blessings (and many more Vlogs)!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.