Det första regnet

Idag kom det första riktiga vårregnet. Jag tror aldrig jag känner mig så glad över att se regn som jag gör just på vårvintern. Det är som ett tecken på att vintern verkligen är över. Och regnet kommer med så mycket vackert.
Dofter från jorden, marken och träden. Det är dofter som jag inte känt på så lång, lång tid. Och så kvällsdimman som börjar dansa när kylan kommer.

Här i Myckelgensjö, där jag spenderar mycket tid nu om dagarna i studion, så har tranorna anlänt. Dom har inte kommit till Grundtjärn än. Dom brukar komma när snön smält på ängarna och isen börjat öppna sig. Men den här vackra platsen med det öppna vattnet som ligger intill Långnäset i Myckelgensjö, där verkar dom trivas bra trots att mycket av vintern finns kvar.

Jag blev helt betagen igår kväll när jag hörde tranornas vårskrik på kvällskvisten. Det ljudet, det väcker så mycket känslor. Jag ska ge mig ut någon kväll och spela in deras vackra läten! Nu har jag ju en riktigt bra mikrofon för att spela in naturljud.
Trots att dagen är gråmulen så känns det så underbart att få uppleva en regnig dag. Fuktig luft och vattenpölar. Och så den där dimman som svävar ovanför marken. Fortsätter det såhär så dröjer det inte länge tills man kan springa fritt ute i skogen igen. Som jag längtar!!
För övrigt så var min nya fjärrutlösare helt värdelös. De flesta av mina bilder blev såhär. Det stod att den hade en räckvidd på 60 meter, men nej, max 15 meter skulle jag säga. Och då måste man stå med den riktad mot kameran. Så om ni ska köpa en fjärrutlösare som funkar bra, så köp inte en Phottix Aion. Dessutom är den stor som en fjärrkontroll till TV:n haha.
Jag undrar varför det har slutat att tillverkas bra fjärrutlösare? Jag köpte min första fjärrutlösare 2009. Det var av märket Hähnel och den var SÅ bra. En räckvidd på 100 meter och den hade jag i över 4 år och använde dagligen. Just den modellen finns inte längre att köpa, och nu har jag snart gått igenom varenda fjärrutlösare som går att köpa här i Sverige. Ingen har lyckats fånga mitt hjärta. Så jag antar att jag får fortsätta leta. Har ni tips mottages det gärna!
Det var väldigt skönt med en liten kvällspromenad längs sjön. Nu har jag fått lite ny energi och inspiration till att fortsätta min kväll här i studion. Hoppas att ni får en fin kväll allihopa! KRAM ♥

27 Kommentarer på “Det första regnet

 1. Louise

  Åh så härligt med det första vårregnet! 😀

  Jag har precis en sån fjärrutlösare som du har haha Är väl inte supernöjd, MEN har upptäckt ett sätt som gör det mycket lättare att ta självporträtt utan att behöva rikta hela den klumpiga “fjärrkontrollen” mot kameran. Den har ett timelapse-läge, där jag har ställt in den på att ta en bild var femte sekund, man trycker bara på play, sen kan man lägga undan fjärrkontrollen (den måste dock fortfarande vara hyfsat riktad mot kameran), men sen tar den en bild var femte sekund tills man trycker på stopp-knappen. Det har underlättat enormt för mig i mitt fotograferande i alla fall! Hatar när man står där i vad som känns som en superfin pose och trycker och trycker och ingenting händer förrän man irriterat vänder handen med fjärrkontrollen mot kameran och DÅ förmår den sig att ta en bild… haha!
  Hoppas det var till någon hjälp! Lycka till! 🙂 <3

  Reply
 2. Sandra Junhammar

  Men ååh, vilka fina bilder! ♥ Och vad härligt att våren äntligen är i antågande även hos er i norr!

  Älskar verkligen när tranorna kommer! De har varit här i några veckor nu och jag tycker så mycket om deras sång. Det vilar något tidlöst och uråldrigt över deras läte på något sätt, och det gör mig lugn inombords.

  Usch vad tråkigt med fjärrutlösaren! Min ’gamla’ kamera var inte kompatibel med en fjärrutlösare av någon anledning, så jag har typ som en extern timer (där man kan ställa in antal bilder, tidsfördröjning, intervaller mm) istället, haha! ? Därför har jag tyvärr inget bra tips, men håller tummarna att du hittar en som fungerar bra!

  Ha en fin kväll! Kramar ♥

  Reply
 3. Pauline

  Jobbigt med fjärrutlösaren, men en tanke som slog mig, det funkar inte med app via telefonen? Vet inte hur det är med Canon, men Nikon vet jag har WMU, som funkar dels som fjärrutlösare och även så du ser bilden i din mobil. Osäker dock på avstånd med den, men om du inte redan har kollat upp det kan de ju vara värt att kika på 🙂
  För övrigt så imponerad över ditt tålamod att springa fram och tillbaka med självutlösare! Tålamodet har ju iofs resulterat i helt underbara bilder iofs <3

  Reply
 4. Evelina

  Första vårregnet är underbart!! Dessutom är det så skönt när luftfuktigheten stiger så att man slipper sprakandet av all statisk elektricitet överallt.

  Jag är fullständig nybörjare på fjärrutlösare så jag följer flödet med spänning just nu. Inte för att jag vet om jag kommer att behöva en annan än den jag har förstås…

  Ha det så fint i våren!
  Vinkevink!

  Reply
 5. Maja - Våga prata om psykisk ohälsa

  Verkligen älskar känslan du förmedlar i dina texter och bilder!

  För mig som bor i Nya Zeeland så är det så fantastiskt att ha hittat dig som beskriver vår vackra natur på ett så fint sätt, och jag uppskattar verkligen att kunna få sitta inlindad i en filt men en kopp te och läsa din blogg. Det är som att få en liten del av allt det vackra där hemma fast man år så långt borta och jag kan verkligen känna alla dofter och årstider som du beskriver. Tusen tack Jonna! ♡

  Reply
 6. fernando

  Hello Jonna, nice pictures, there is no like when the rain comes, and the smell of damp earth and freshly wet grass afterwards, even the air is lighter and fresher, nothing to say, really… even the colors of all around they change, it is amazing how is the effect of purification after the rain, to hear the magic of the same sound that the water emits when falling during the night, without comments…
  it seems that it is not enough to notice that I love it, better not follow it, ha ha ha …
  I think you understand me.
  a hug from a distance, fernando.

  Reply
 7. Lena

  Vackra bilder som vanligt! Det är så härligt med dej för du njuter av varje årstid och alla väder! Vilket väder det än är så verkar just DET vara det bästa du vet. Du är fantastisk med din energi och ditt sätt att förmedla det. Tack!

  Reply
 8. Mathilda

  Hej Jonna,
  Följer din blogg regelbundet, den är hur grym som helst, men jag undrar om du har några tips på vad man kan göra när man känner sig vilsen och som om själen är bruten?

  Tack 🙂

  Reply
 9. Birgitta

  Så härliga bilder när våren möter vintern! Håller med om att vårregnet är det enda regn man verkligen njuter av! Hoppas du hittar en bra fjärrutlösare för dina bilder är vad man vill fortsätta njuta av!!

  Reply
 10. Bea

  Hej Jonna! Jag kör själv med en Hähnel, tror det är en sådan du hade. Räckvidd 100meter, behöver inte vara riktad mot kameran då den kör med radiovågor och har till och med kunnat köpa ny sladd till den del som sitter på kameran när den gick sönder. Har köpt allt på Japanphoto i Göteborg, kanske har du kollat där redan? De har ju en bra hemsida också 🙂

  Reply
 11. Catarina

  Vi hade också lite regn här (Stockholm) som vi inte haft på väldigt länge. Men nu är det verkligen sommarvärme! 19 grader ungefär. 🙂

  Jag lyckades hitta en sådan fjärrutlösare, som du har (Giga Pro), på Tradera! Inte hunnit prova den ännu.

  Kram // Catarina

  Reply
 12. Therese Ålstig

  Utrustning gör verkligen hela skillnaden, jag har en tung period utan kamera för tillfället då jag behövde sälja den av olika anledningar. Verkligen längtar till att kunna ta bilder som jag vill.

  =)

  Reply
 13. Rob

  Hi Jonna,
  a piece of information: what kind of camera do you use? And which objective (fixed, zoom)?
  Wonderful photos of wonderful places!!!

  Rob

  Reply
 14. iza

  Åh. Det är fantastiskt med första regnet…! Det regnade faktiskt här inatt, i typ 3 timmar iaf. Nästan exakt… Haha. Men sedan så slutade det. Typ, när det blir sådär futtigt regn. Bara fuktigt liksom. Men det kändes rätt gött ändå, och idag skiner solen igen <3
  Mycket nattjobb blir det framöver, men vad gör det när ljuset återvänder så vackert.

  kram !

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.