Det vackraste reportaget

I juni kom det ju ut ett elva sidor långt reportage om mig i tidningen VI, som fantastiskt duktiga Stefan Sjödin skrivit. Som jag skrev innan så är det en text utöver det vanliga. Han fångade något som jag inte ens trodde var möjligt. Jag kan inte förklara i ord riktigt, det bara berörde på djupet. Min första tanke efter jag läst det med skratt och tårar var “Men shit…han förstår ju verkligen“.
Sådant som vi inte ens pratade om under intervjun har han ändå förstått och fått fram på ett magiskt sätt. Det känns som att läsa poesi. Jag kommer alltid vara evigt tacksam för den här fina texten. Det känns som en enorm ära att ha fått ett så fint reportage skrivet om sig själv.

Stefan Sjödin la ut hela texten på sin blogg för ett tag sedan, så att även de som inte hade möjlighet att köpa tidningen kunde läsa det. Så otroligt snällt! Jag kom på att jag inte tipsat er om det än, så därför tänkte jag passa på att göra det nu!
HÄR på Stefans blogg kan ni alltså läsa hela reportaget. Så om ni har lite tid över och vill läsa om min story skriven från en annan människa med ett väldigt vackert, fångade perspektiv så rekommenderar jag det varmt ♥

080301

080302

45 Kommentarer på “Det vackraste reportaget

 1. Elin

  Oj, vad vackert skrivet. Stämningsfullt och påläst, intressant med alla kopplingar till filosofi och litteratur. Vilken fin kombination av er två.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja han är helt otrolig som lyckats med detta. Beundransvärt! 🙂
   Tack för att du läste reportaget. Kram!

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhh vad glad jag blir PJ! Jaa jag skulle också vilja läsa mer av honom. Skulle gärna läsa en hel roman eller något!!
   Han har något alldeles speciellt i sitt sätt att skriva.
   Kram <3

   Reply
 2. Tomas

  Det är både vackert och fångade, lite romantisk och med roliga inslag. Att du klarar dig själv behöver ingen tvivla på längre. Det finns nog inget jag önskat mer för någon annan än att du ska kunna bo kvar och leva ditt liv som du vill och med vem du vill. Att det var en mening med din flytt till ditt paradis är jag säker på när du med ord och bilder, likt poesi. Visar det som många inte ser och det fina som dväljs i en frusen ängsblomma eller ett vackert norrsken.
  Det finns ju bara en Jonna. Hon ska vi va rädd om.

  Reply
 3. Sandra

  Ja det var verkligen sagolikt vackert! En fin historia men också oerhört skickligt skrivet. Jag vill att Stefan ska skriva ett reportage om mig också!! 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Glad att du läste det <3 haha jaa jag skulle älska att läsa det reportaget om dig 😀 Han skulle kunna skriva reportage om vilken person som helst och få det att bli alldeles magiskt. Han har en gåva att ta fram det där unika.
   Kram!

   Reply
 4. Amanda

  Åh jag älskade reportaget. Jag hade en så fin dag i förra månaden då jag lånade tidningen på biblioteket. Jag hade missat juninummret med bara någon dag, för ett nytt nr hade just kommit in i butiken, men jag blev så glad när jag gick vidare till bibblan och fann hur många tidningsarkiv som helst där. Jag lånade med mig juninummret ut, satte mig i parken utanför, köpte med mig kaffe och läste sidorna om dig. SÅ himla fint reportage! Bilderna, texten, dina citat och hela berättelsen berörde mig verkligen. Liknelsen han drog till Thoreau gjorde att jag gick in på bibblan igen och lånade Skogsliv vid Walden. <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhhh vad glad jag blev för din kommentar. haha åh så underbart mysigt det lät att du lånade den på biblioteket och satte dig ute i parken med en kopp kaffe. Åhhhhh <3 Du är bäst 🙂
   Och vad kul att du lånat den boken! Det ska jag också göra. Tack för att du skrev om det för jag har försökt påminna mig själv många gånger om att låna den boken men glömt bort det varje gång jag är i stan. Men nu ska jag inte glömma.
   Har du börjat läst än? 🙂
   Kram <3

   Reply
   • Amanda

    Ja! Den är så fin! Jag fick gå in i bibliotekets arkiv och leta efter boken:)
    så den är sådär härligt sliten och gammal, blivit läst utav många. Hoppas du också får tag i en charmig version o att du kan relatera till mycket av det han skriver <3

    Reply
 5. Magnus

  Ja, det där var ett fint reportage! Fick aldrig tag i tidningen så det var roligt att kunna få läsa det ändå.
  Sov gott, när det nu är dags! 😉
  Stor kram!

  Reply
 6. Rikard

  Vackert. Och tragiskt. Ja… livet lär och svänger.

  Nobody takes a picture of something they want to forget

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh, hoppas Stefan ser det du skrivit. Så fint <3
   Ja han måste lagt ner hjärta och själ i texten.
   Kram

   Reply
 7. Anneli

  Fantastiskt reportage – poetiskt, sant, intressant!!
  Läser ju din blogg lite av och till och har aldrig förstått baksidan med oinbjudna friare och nättroll som inte kan acceptera ditt val av liv. Sorgligt. Hoppas och tror att du har styrkan att inte ta vid dig av dessa avarter av uppmärksamhet.
  Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Så glad att du gillade reportaget! <3
   Ja jag har inte skrivit så mycket av den "baksidan" av bloggandet och att bli offentlig. Förut höll det nästan på att äta upp mig eftersom jag har haft svårt att sätta gränser då det var så svårt att veta hur jag skulle hantera det. Men numera är jag mycket mer försiktig och låter inte den biten tynga ner mig, även om det kan vara jobbigt ibland.
   Kram <3

   Reply
 8. Henry

  Jonna- tack, tack, tack!!!
  I tried to get this magazin “VI” from Arjeplog till Svenstavik, Järpen etc,
  in the West!
  No luck!!! Even in big ICAs or other kiosks with realy a lot of papers,
  sometimes they never had ever heard of this “VI” !!!! :-(((

  So I am very happy now, i could read this wonderful article/story!
  Thanks a lot, vielen Dank! 🙂 Gör det så bra ♥

  Reply
  • Jonna Post author

   Ohh im so glad you could read it now, after you tried so hard to get the paper.
   And im happy you liked it! Kram <3

   Reply
 9. Katten - Bucket Life

  VIlken fantastiskt ordkonstnär – och även om jag inte känner dig och ditt inre liv så tror jag att jag förstår vad du menar – han har fångat något mer än ett återberättande, han har liksom fångat känslan.

  Så vackert!

  Reply
 10. Olle

  Fantastiskt fint reportage!!
  Kände såååå väl igen mig i det där om att uppskatta ensamheten,utan att för den skull vara asocial. 🙂 Allt är bra i lagom mått liksom.

  Reply
  • Jonna Post author

   Glad att du läst reportaget!
   Och kul att du känner igen dig i det där om ensamhet <3 🙂
   Kram!

   Reply
 11. Greta

  Jonna
  Du är inte ensam om dela ditt liv med naturen. Och att vakna med +8 inne.
  Det är livet som några av oss valt att leva för annars mår vi inte bra.

  Och du delar med dig på ett jätte fint sätt. Fortsätt med det.

  Reply
 12. Johan

  Toppenbra skrivet av Stefan. Väldigt duktig med att formulera och ge känsla bakom sina ord, vilket jag är väldigt svag för. Kombinationen av ditt liv och hans ord. Ibland blir det så klockrent och bra att man blir tårögd.

  Reagerade under läsningen på ditt sätt att vara. Att när du bodde i Göteborg så sökte du en sorts trygghet i din lägenhet och i din ensamhet. Att när du var där själv så var det inte deprimerande, utan mysigt och tryggt. Att du aldrig känt dig i behov att t.ex ta upp telefonen för att bara prata med någon, även fast den sociala förmågan ändå finns där. Anledningen att jag reagerade på det var för att jag själv fungerar på exakt samma vis. Jag känner nämligen inte en enda person som fungerar på det viset. Inte ens i närheten.

  Visste inte att de finns planer för en vindkraftspark runt där du bor förresten. Vore oerhört tråkigt om det skulle bli så… Har själv blivit påverkad av dessa “jättar”. De som byggdes nyligen i Sidensjö syns gott och väl här ute i skogen. De må vara en bit bort men under vissa dagar hörs de och dessutom vill jag inte se rött och vitt blinkande ljus ifrån dem mot natthimlen när stjärnorna visar sig.

  Jag hoppas på det bästa för dig.

  Blev lite mycket nu men 😛

  Kram på dig.

  Reply
 13. Ida

  Verkligen ett reportage utöver det vanliga. och den där känslan av att förstå utan att kunna sätta ord på det, det berörde verkligen. Bor också i glesbygd i Norrbottens inland, så verkligen för oss som bor ” där” känner jag igen. Följer din blogg och du inspirerar, gillar dina vardagliga skildringar, om det lilla som kan vara det stora. Lycka till med ditt liv i Grundtjärn!

  Reply
 14. Sarah

  Hej Jonna!
  Verkligen ett fantastiskt reportage, så vackert fångat! Jag har följt dig några år och liksom många andra drömt mig bort i dina otroligt vackra bilder och din skildring av ditt liv i Grundtjärn och all natur runt omkring. Surfade in här för första gången på semestern och när jag plötsligt kände igen ortsnamnet Näsåker slog det mig att jag befinner mig bara några mil från Grundtjärn denna veckan (runtomkring Hola och höga kusten), och har haft förmånen att tillfälligt vandra omkring i samma slags natur du lever året om i. Ångermanland är makalöst vackert och att få ha upplevt naturen ger som en extra dimension till dina bilder och text, förstår mer nu än innan den magiska dragningskraft som finns här. Tack för allt du delar med dig av!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.