En förtrollad plats

Varje gång jag får frågan om vilken plats jag tycker om allra mest kring trakterna där jag bor, så svarar jag alltid “Den magiska skogstjärnen“. Jag vet inte hur många foton jag tagit kring denna plats, och hur många gånger jag bloggat om den här lilla tjärnen i skogen med sitt gröna vatten och vackert utspridda näckrosor. Den magiska skogstjärnen, med sina gamla trötta granar längs kanten som under hela sin livstid beskådat dimman som dansat i sommarnätterna över det spegelblanka vattnet. Och sett hur den sakta frusit till is i november, för att sedan strös med ett lager av snö som smälter bort i april. Oavsett tid på året och tid på dygnet, så finns här något jag verkligen tycker om.

Det är hela stämningen kring tjärnen och platsen. Som om något vackert, varmt och tryggt låg över denna plats. Jag känner mig så välkommen här, precis som jag är. Kanske känner träden igen mig efter alla år. Dom har sett mig som allra skörast. Både gråtande och naken, sittandes vid kanten och blicka ner i djupet. Dom har sett mig nykär och sprudlande, när jag i vintras tog med min Johan hit. Hundarna sprang lyckliga över tjärnens is och lekte med pinnar. Jag tror granarna har både gråtit och skrattat med mig.

Den magiska tjärnen. En plats som kan vara förtrollande vacker på alla olika vis. Rysande gåtfull eller bländande skir. Sagolikt ljuvlig eller underligt mörk. Praktfullt färgsprakande eller alldagligt grå. Sorglöst livlig eller sällsynt tyst.
Precis som vi.

101901

Jag gick dit idag, till den magiska lilla skogstjärnen. Jag beskådade hur hösten tömt ur de sista färgerna på marken och lyssnade till korpens eko över skogarna. Jag råkade som alltid fastna med fötterna i myren och kände hur det iskalla oktobervattnet fylldes i mina skor. Allt var sig likt.
101903101904101902101906101905

70 Kommentarer på “En förtrollad plats

 1. Lindan

  Ååhh vilka stämningsfulla bilder. För att inte TALA om texten!! MY GOD Jonna!! Ingen kan som du fånga känslorna och stämningarna både i ord och bild! Du är så galet begåvad! Blir både superlycklig och lätt avundsjuk på samma gång…;) 😉
  Du är en sann poet! Bob Dylan kan slänga sig i väggen..haha..!! 😀 😉

  Idag hade jag verkligen önskat en tjärn att gå till…, för idag snurrar det ännu värre än vanligt i den Lindianska hjärnan…o.o 😉 Efter en händelserik dag igår (på både gott och ont), och en sömnlös natt på det, så skulle jag verkligen behöva stilla mina tankar vid en tjärn som “din” eller en rofylld skog…
  Men tack för att dina bilder tillät mig att drömma mig bort en stund… <3

  KRAAAM!!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men ååhhh vad mycket fint du skriver!! VAd gullig du är hahah 🙂 TACK! Sitter som alltid med ett leende på läpparna när jag läser dina kommentarer 🙂
   Och åhh…låter som du gått igenom något jobbigt när du haft en sömnlös natt och en händelserik dag. Jag hoppas du mår bra Lindan ♥
   Om du hade bott i närheten hade jag visat dig vägen till den magiska tjärnen så du hade fått sitta där och slappna av och finna ro 🙂
   Hoppas att det ordnar sig, vad det än är.
   Stoooooor KRAM ♥

   Reply
 2. Sandra

  Vilka fantastiska bilder, som balsam för själen. Tack för att du inspirerar så otroligt mycket genom din blogg.
  Måste bara fråga, för ett tag sedan nämnde du något i din blogg om att du skulle vara med i ett reportage om ditt liv i grundtjärn, som en dokumentärfilm. Är så nyfiken hur det har gått med det? 🙂
  Tack återigen för att du förmedlar så mycket harmoni genom din blogg, det är som terapi 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tusen tack Sandra! ♥ Blir så otroligt glad för dina ord!

   Hmm, kan det ha varit Mitra Sohrabians dokumentär du tänker på? Hon har gjort klart den nu. En hel timmes lång dokumentär, men SVT verkar inte ha viljat köpt upp den av henne än. Så jag vet inte hur hon liksom ska få ut den. Hade ju hoppats att hon skulle få sålt den till SVT så hon får något tillbaks för all den tid hon lagt ner på den. Jag har själv inte sett den än men hoppas att jag ska få göra det snart.
   Jag håller tummarna att den får komma ut 🙂

   Tack igen för alla fina ord!!
   Kram på dig ♥

   Reply
 3. Lena Berg-Nordenberg

  Visst är det helt underbart med en tjärn och växer där näckrosor, blir det ju ännu bättre. Det är en magisk skönhet med en tjärn som ligger med alldeles stilla vatten uti skogen. Det ger en speciell känsla att betrakta den. Dina bilder är verkligen vackra och man får genast inspiration till både naturen, fotografering och måleri.

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh ja jag håller med. Näckrosor gör det ännu mer magiskt!
   Jag har alltid tyckt om spegelblanka tjärnar. Det är ju något trollskt över det.
   Och tusen tack för dina fina ord om mina bilder. Det glädjer mig att du tycker om dom!
   Kramar ♥

   Reply
 4. Evy

  Absolut en magisk plats :-). Känner igen det döda trädet i bortre änden av tjärnen ;-).

  Jag har en sådan underbart vacker tjärn i Härnön, och den har jätteabborrar i sig 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Kul att du känner igen trädet 🙂
   Och åh vad roligt att du också har en sådan tjärn!! 🙂 Och jätteabborar lät häftigt 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 5. ♥Maria Alvljus♥

  Ååh, vad vackert du skriver Jonna♥
  Jag förstår hur du känner, när du kommer till din käraste plats vid skogstjärnen,
  hur träden hälsar dig med glädje och känner igen dig. Så känner jag också
  när jag kommer till mina mest älskade platser. Träden känner igen mig♥
  Så mycket Kärlek till…. och från naturen♥

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack Maria! Och du skriver alltid själv så himla vackert!!
   Du verkar vara en sådan otroligt fin människa ♥
   Och så fint att du kan känna igen dig i känslan när du besöker liknande platser som betyder mycket för dig.
   Det är otroligt värdefullt att ha sådana platser att besöka 🙂
   Kram på dig!! ♥

   Reply
 6. leif

  Du beskriver platsen finare varje gång .Du passar in där, du är kanske en reinkarnation av Ella Henriksdotter född ca 1630 i Grundtjärn, därför känner du extra för den platsen.Det tror jag. Här får du en länk till släktforskning om henne. http://www.stenbanken.com/tng/getperson.php?personID=14400&tree=lindh
  Hon satt säkert där på 1600 talet och drömde om sin älskade från Omsjö Nils Andersson som hon senare kom att gifta sig med. Klicka vidare på länken så får du en berättelse om hennes liv.Jag tror att hon liknade dej.
  Lycka till och Kram

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad kuuul att du kollat upp det Leif! Vad häftigt 🙂
   Känns svindlande att tänka att hon, eller någon annan från den tiden suttit vid samma tjärn.
   Jag måste läsa vidare om Ella. Så spännande!
   Kram på dig och tack! ♥

   Reply
 7. PJ:s byffé – från by till fe

  Helt fantastiska bilder! Speciellt den sista. Det som jag gillar med dina bilder är att de går att förstora så att man verkligen ser vad de föreställer. Många bloggar har så små bilder att de mera är som några slags frimärken. Men dina är generösa med storleken. Riktigt bra vore det om de direkt öppnades i ett eget fönster eller flik.

  Tjärnen verkar inte ha något eget namn så varför inte kalla den Jonnatjärn?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack PJ! Så kul att du gillar dom.
   Och vad bra att du tycker att jag har bra storlek på bilderna. Det känns viktigt för mig att bilderna är så stora som möjligt utan att belasta hemsidan för mycket. Vill ju inte ha för långa laddningstider heller. Men man vill ju också visa upp bilderna i så fin kvalitet som möjligt.
   Och tack för ditt tips/synpunkt på hur bilderna ska öppnas. Ska kolla på det!!

   Haha…och vad fint, Jonnatjärn 🙂
   Kram på dig PJ!! ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh huvva…tanken har slagit mig men så tänkte jag att just denna skogen inte borde kunna bli avverkad….det är ju liksom ingen väg hit eller nåt.
   Men ush man vet ju aldrig. Men då skulle jag dö.

   Reply
 8. Lb

  Så vackert. Du måste måste besöka Trolltjärn vid Stockholmgatorna om du inte har varit där. Det är bara några mil från Grundtjärn. Skulle gärna vilja se några kort du knäpper där, då du alltid lyckas få fram det bästa. Kanske inte rätt årstid nu, men vi har lyckats se is/snö i skrevorna mitt i sommaren. Det är ett magiskt område?

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh trolltjärn låter ju fantastiskt vackert! Googlade det lite snabbt nu. Ser magiskt fint ut där också 🙂
   Ska absolut besöka den platsen nästa gång jag åker norrut 🙂
   Kram på dig och tack för tipset! ♥

   Reply
 9. Alina

  Åh, så ljuvligt vackert, både text och bilder. Förstår inte hur du bär dig åt att fånga magin i allt du gör!? En sak är säker, jag mår otroligt bra av att besöka din blogg <3
  Kram fina Jonna <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh…TACK! Vad fint skrivet 😀
   Blir så himla glad att du tycker om det jag gör, och att du mår bra av att besöka min blogg.
   Det värmer i hjärtat ♥ Kramar!

   Reply
 10. Katta - Bucketlife.se

  En underbart vacker plats verkligen. Där har du skapat mycket fint! Jag har några såna platser i och runt Särna, bland annat på vår egen strand nere på släktgården. Sjön är fantastisk i hur den speglar himlen och byn mittemot. Men jag ska leta upp en vacker tjärn jag också, det finns hundratals här i krokarna. De är så fina!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh det låter ju otroligt vackert där vid er egen strand!! Kan tänka mig att det också är en sådan där magisk plats att tanka energi och finna ro 🙂
   Och vad bra att det finns mycket tjärnar där du bor! Då kan du säkert hitta någon som har det lilla extra 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 11. diow

  med orden är du alldels unik jonna, med din närhet till naturen har du fått ett samband till det naturliga som är alldeles eget, det är som en kunskap kommer med din fysiska närhet och ditt språk

  Reply
 12. Ingela

  Åh, vad rofyllt det ser ut! Underbara, dova färger. Jag försöker också hitta en sån där plats som kan vara “min”, men jag är väl lite för rastlös för att sitta stilla där! 😀

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket Ingela!! Åh jag hoppas du hittar en sådan plats också som liksom blir “din” 🙂
   Kramar ♥

   Reply
 13. Jojhanna

  Fin plats! <3 Och det syns att du är hemma =) Tänkte höra om du funderar på svara på de fina inläggen om vad skogen betyder "Bränsle till min själ"? Natti natti

  Reply
  • Jonna Post author

   Tusen tack Jojhanna!! 🙂
   Jag har svarat på några kommentarer på det inlägget nu 🙂 Hamnade lite efter med kommentarerna nu i veckan. Men det var ju så många fina kommentarer på det inlägget så det ville jag inte missa att svara på.
   Svarade bland annat på din kommentar 🙂

   Kram på dig!! ♥

   Reply
 14. Perk

  Sköna bilder! Där på sista bilden under granarrna skulle jag passa in också! Och Nanooken förstås. Ha det bra Jonna!

  Reply
 15. Lars 8463

  Ja du Jonna
  Det är inte så länge sedan du
  skrev, att du inte kunde hitta
  dom rätta orden till bilderna.

  Du behöver inte leta längre!

  Jag är inte säker på vad magi är
  Men jag tror att det är något
  som bor i känsligheten hos
  betraktarens kännslors ögon.

  Vad det än är
  så är jag glad
  att du har dina ögon.

  För att kunna
  röra och beröra
  Andras kännslors ögon

  MAGI?!

  En kram
  Från mina ögon

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack…tack tack Lars. Tack för allt du ger i dina ord hela tiden ♥
   Du anar inte vad glad jag blir för dina otroligt vackra texter som du skriver till mina blogginlägg.
   Kram ♥

   Reply
 16. Simone

  “Jag beskådade hur hösten tömt ur de sista färgerna på marken och lyssnade till korpens eko över skogarna.” Dessa ord alltså <3

  Reply
 17. Stephanie

  Hej Jonna!
  Jag upplevde min första sömnparalys för första gången inatt, det var såå obehagligt! Jag har läst om det innan då jag är fascinerad av allt “onaturligt” och energier etc. Pga all läsning så visste jag direkt vad det var och kunde hålla mig relativt lugn, lyckades till slut väcka mig själv och kunde somna om. Googlade lite nyss och kom till ditt blogginlägg som du skrev i Januari 2015 om dina sömnparalyser, även om det är skrämmande så är det skönt att veta att en inte är ensam och att det trots allt verkar hända andra också. Upplever du sömnparalyser än idag? Tack för ditt inlägg! 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh förstår om du är lite chockad nu när du upplevt din första sömnparalys. Jag kunde inte tänka på annat i flera dygn efter att jag hade upplevt min första gången. Men vad kul att du hittade hit på grund av det!!
   Och grattis vill jag ändå säga! Även om sömnparalys kan vara fruktansvärt, så ser jag ändå att det finns mer fördelar med det. Det är något spännande och häftigt! 🙂
   Jag har fortfarande sömnparalyser. Jag hade en senaste nu i veckan. Men väldigt sällan otäcka paralyser. Nu mera är det för det mesta bara väldigt härliga.
   Kram på dig ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad vackert beskrivet. Tack så jättemycket!!
   Blir så glad att du gillar bilderna 🙂
   Kram ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh, har saknat dig! haha 🙂
   Du skriver så fint. TACK för de vackra orden!!
   Hoppas allt är bra med dig.
   Kramar ♥

   Reply
 18. Magnus

  Jag förstår varför du gillar den där tjärnen så mycket. Det är en väldigt fin plats!
  Jag tror att alla nog skulle må bra av att ha en sån där alldeles speciell plats någonstans i naturen dit man kan gå och bara “vara” en stund då och då. Om det sen är en skogstjärn, en stor sten, en klippa vid havet eller något annat spelar ingen roll. Bara det är en plats som ger ro för själen. En plats som inte ställer krav.

  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag håller helt med. Alla borde haft sin egen lilla magiska plats att finna lugn och ro i själen.
   Hoppas resan hem gick bra och att du kommit ur jetlagen.
   Sov så gott!
   Kramar ♥

   Reply
   • Magnus

    Jodå, resan hem gick fint även om det var småturbulent stora delar av resan. Kändes ungefär som en ordentligt tjälskadad norrländs grusväg. 😀 Har inte känt av tidsomställningen vare sig på dit- eller hemresan. Däremot har jag varit ganska trött den här veckan, men det kanske mest beror på att jag var vaken i 29 timmar i sträck på hemresan. Blev ju inget ordentligt sovande på planet utan bara lite slumrande dom korta stunder det inte var turbulent.

    Stor kram!

    Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack! Ja det känns verkligen som en lyx att bo mitt i den här vackra naturen.
   Kram på dig ♥

   Reply
 19. Peer

  Hei igjen. Jeg har ikke skrevet noe på en stund, men har lest i bloggen din. Særlig må jeg gi skryt for ditt ærlige oppgjør med kritikerne ifm dine samarbeidspartnere. Du er god, du er ærlig og fornuftig. Og jeg lar meg imponere over din evne og vilje til å sile bort det som bryter med det du vil stå for. Gratulerer. Fint å se deg tilbake ved tjernet. Ditt vakre Tuvstar-bilde prydet skjermen på macen min. ? Håper du ikke har noe imot det. Fått lest noe Scott forresten??

  Reply
 20. Carl

  “När jag ser din himmel, dina fingrars verk, månen och stjärnorna som du har skapat, vad är då en människa eftersom du tänker på henne, en människoson eftersom du tar dig an honom?” (Psaltaren 8:4-5).

  Skapelsen vittnar om Guds storhet. Om du tvivlar på Gud: Se på skapelsen. Ingenting av allt det stora som du ser har blivit till av någon slump. Nej, det är en mäktig Gud som har skapat allt!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.