En otäck start på året

Det känns väldigt tråkigt att det allra första blogginlägget på det här nya året ska handla om en otäck olycka som hände igår kväll. På ett sätt kändes det inte alls som jag ville skriva om det, eftersom det kändes så jobbigt, men samtidigt så vill jag skriva om det för att visa och kanske varna andra. Det sker så otroligt många sådana här olyckor varje år, speciellt den här tiden när vi har så mycket ljus tända. Och jag har verkligen lärt mig hur viktigt det är att vara förberedd nu.

010307
Jag vet att det finns några som läste i tidningen sent i går om en villabrand i Grundtjärn. Det var inte mitt hus. Men mina föräldrars hus. Min mammas föräldrarhem. Under nyår samlades nästan hela familjen här för att fira tillsammans. Något som bara händer ungefär en gång per år numera när vi alla bor så utspritt i landet.
Och igår kväll var sista kvällen som vi hade tillsammans innan alla skulle åka hemåt igen, så vi åt tillsammans och skulle sedan fika och spela spel. Jag såg verkligen fram emot den här kvällen och natten. Jag ville ta vara på den så mycket jag bara kunde.

När vi efter maten satt oss i vardagsrummet för att äta glass så hör vi plötsligt en smäll inifrån köket, så min pappa reser sig för att gå och kolla. Sedan hör jag han ropa “DET BRINNER!!!” och alla springer mot köket. Jag fick en chock när jag såg elden. Den hade redan hunnit sätta eld på gardinerna och började brinna upp mot taket. Min första tanke var att hela huset skulle brinna upp, för elden växte så otroligt fort. Jag fick totalpanik. Det första och nästan enda jag minns att jag gjorde var att jag släppte ut hundarna från huset så att de inte skulle springa och gömma sig på övervåningen.

Sedan bara skrek jag av rädsla för allt jag ville vara att få ut alla. Jag trodde ju redan att det var kört och ingen idé att ens försöka släcka elden. Men min mamma som bor i huset visste ju exakt var brandsläckaren var så hon sprang direkt och hämtade den och sedan gav hon den till min lillebror som snabbt gick in i köket, hukade sig ner och släckte elden med pulverbrandsläckaren.
Jag kommer aldrig glömma den lättnaden när jag såg hur pulvret kvävde elden och den minskade för varje sekund. När den var släckt skyndade vi oss ut ur huset allihopa och stängde dörren. Trots att det säkert bara gick 30-40 sekunder från att vi såg elden till att den var släckt så känns det som flera minuter när jag tänker tillbaks på det.
010303
Jag har aldrig känt sådan panik förut. Jag bara stod utanför och grät efter den fruktansvärda händelsen. Det var så mycket känslor på samma gång. Skräck, panik, lättnad.
Efter en stund kom en hel drös med brandbilar och ambulans från olika närliggande byar och orter. Så där fick man ju verkligen bevis på att även om man bor långt bort så gick det så fort det kunde och togs på fullt allvar. Vi var fortfarande oroliga innan brandkåren kom att branden skulle ta sig igen men den var helt släckt.
010103
Hela kvällen kändes som scener ur en otäck film. Grundtjärn lyste upp av blåljus och halsen gjorde ont av pulvret som vi andats in och vi stank av rök. Allt kändes bara totalt overkligt. En kväll med familjen som skulle bli så mysig och rolig men som slutade i kaos. Ändå, så gick det så otroligt bra när man tänker på vad som hade kunnat hänt. Några sekunder till och branden hade kunnat spridit sig såpass att brandsläckaren inte räckt till, och på några minuter hade hela huset varit övertänt.
010304
Men tack…tack gode gud för brandsläckare. Jag kan ju säga såhär, att även om jag varit väldigt rädd för brand och haft stor respekt för eld redan innan, så är det på ett helt annat sätt nu. Jag har lärt mig något för livet. Nu har jag fått se i verkligheten hur det ser ut när en eld, tyst och lömsk bara sträcker sig upp mot taket och slukar allt i sin väg. Det går så fort att man inte har tid att få panik, så jag är så tacksam att andra i min familj hade lättare att behålla fokus. För det hade inte jag. Rädslan tog över mig helt och allt jag ville var att bara rymma därifrån.

Det var sådan otäck känsla att se sin egen familj i en sådan situation, som man annars bara ser på film. Att se rädslan och paniken och röken och elden. Jag mår dåligt bara jag tänker på det. Speciellt en minnesbild från när mamma som släckte det sista av elden kröp ut ur köket och sedan kippade efter andan i mina armar. Jag var så rädd att hon dragit in giftig rök och skulle dö.
010302
Vi vet fortfarande inte hur branden började. Det fanns tända ljus på bänken och det vi trodde först var ju såklart att ljusen på något sätt startat branden men efter närmare titt så ser det inte alls ut som om branden började där. Snarare i hörnet av fönstret. Men det får vara oklart tills en brandtekniker tittat närmare på det hela. Det känns jobbigt att inte ha hittat anledningen till att branden startade, men jag hoppas verkligen att gåtan blir löst.

Min lillebror Filip och hans flickvän Johanna på en madrass i mitt kök, med hundarna tätt intill.

Min lillebror Filip och hans flickvän Johanna på en madrass i mitt kök, med hundarna tätt intill.

Efter den jobbiga händelsen fick vi tränga ihop oss hemma hos mig istället. Vi fick lägga ut madrassen lite här och där och återigen kändes allt bara så konstigt. Men det var så otroligt mycket blandade känslor. Vi alla var ju fortfarande i chock. Och jag har nog aldrig känt en sådan stark mix av skräck och trygghet på samma gång. Alla mådde ju bra. Allt gick ju bra, men ändå var det svårt att smälta vad som hänt.

Mamma, pappa, Johanna och storebror Isac hemma hos mig.

Mamma, pappa, Johanna och storebror Isac hemma hos mig.

Jag sov i en sovsäck i min atelje under natten, men jag somnade inte förrän tidigt på morgonen. Jag låg bara vaken och kände panik över vad som kunnat hänt, och såg allting spelas upp framför mig om och om igen. Men det var skönt att alla var samlade och jag kan inte nog beskriva hur tacksam jag är över att elden släcktes i tid.

Nu kommer det ta några veckor för sanering av huset då allt är täckt av pulver. Och självklart en hel del renovering från rök och brandskadorna. Det är nästan komiskt då min mamma just blev klar efter flera månaders renovering av kök och hall. Väldigt tråkigt, men samtidigt, väldigt bra att det ändå bara blev så lite skador. Hela huset hade kunnat vara borta. Och viktigast av allt, ingen kom till skada.

Åh, efter den här händelsen kommer jag fixa brandvarnare i varenda rum i hela mitt hus. Och minst tre brandsläckare. Jag hoppas att det finns fler där ute som kanske tänker till kring brandvarnare och brandsläckare, för jag vet att det är så lätt att tänka att det aldrig händer en själv. Men kolla batterierna i brandvarnaren, och kolla vart du har brandsläckaren, eller köp en brandsläckare om du inte har någon. Det är så himla, himla viktigt ♥

Nu när året börjat såhär så kan det ju bara bli bättre. Hoppas att ni haft och att ni har en underbar helg.
Ta hand om er ♥ Kramar

85 Kommentarer på “En otäck start på året

 1. Gizze

  Klickat Gilla för att allt gick så bra som det ändå gick!
  Fy vilken hemsk upplevelse.
  Ja brandvarnare och brandsläckare är ett måste!
  Förstår att det är mycket känslor…bra att du skriver och tar bilder…Hoppas du din mamma kvar hos dig så ni kan prata om allt!
  Stor KRAM / Gizze

  Reply
 2. Jorma

  Usch! Vilken otäck händelse, skönt att det gick såpass bra som det gjorde i alla fall.
  Många kramar till dig och din familj! <3

  Reply
 3. Yvonne

  Usch vet vad ni går igenom, fyra gånger har jag varit med om det i grannlägenheter och vill inte uppleva det igen. Tänk även på att ha en brandfilt hemma och det finns fina batteriljus i stället för levande ljus.

  Reply
 4. Carina

  Åh herregud vilken tur ändå att det gick så bra som det gjorde ändå. Alla lever vilket är det viktigaste….. ?

  Reply
 5. Synnöve

  Jag är så tacksam att det gick så bra trots allt!
  Mina tankar går till er!

  Varma kramar till dig och din familj!

  Reply
 6. Annica

  Verkligen skönt att det gick så pass bra som det gjorde, fy för eld… Och jag förstår att det kan vara svårt att skriva om, men är glad att du gör det,kanske någon läsare ser över sitt brandskydd. Vi borde också fixa fler brandvarnare, men båda barnen har egna brandsläckare på sina rum och vi har en i trappan ned, samt i garaget. Stor kram!

  Reply
 7. Jos

  Jamen… Otäcka erfarenheter men alltväl lärorika. Tur att ingen kom till skada. En brandvarnare (helst flera) är en billig livförsäkring. Finns på närmaste IKEA.

  Jag som nästan hoppades att någon framsynt tidning hade hyrt in Jonna till utrikes uppdrag för att med sina bilder skildra den nya verkligheten för alla som kommer till Kastrups tågstation. Men nu kom en förklaring till tystnaden som når väldigt många och hjälper till att rädda liv.

  Reply
 8. made by mary

  Åh vad tur att det gick bra! Jag förstår faktiskt precis känslan! När jag var ca 21 och bodde i studentrum i Uppsala så började det brinna. Jag bodde 4-5 våningar upp längst inne i en korridor och när jag insåg att brandvarnaren pep mitt i natten så öppnade jag dörren…och det vara bara brandrök i hela korridoren. Jag såg inget och fick panik. Lång historia kort; det gick bra och en rökdykare dök upp från ingenstans och det läste sig. Hela huset fick saneras givetvis men få personskador. Efter det har min attityd till brannvarnare och brandsläckare och lukten av rök förändrats mkt. Men det värst stressen lägger sig och man lär sig lita på sina brandvarnare och säljare. Nu har vi flera brandvarnare och släckare och det är en trygghet i sig. Hoppas ni hittar orsaken till branden snart, så ni slipper fundera på det och att din mammas hem täcks av försäkring ❤️❤️ Tänker på er alla och skickar massa varma kramar er väg!

  Reply
 9. Lindan

  Men guuuud Jonna!! Vilken otrolig tur att det ändå “inte blev värre än det blev”, och att ni alla klarade er fysiskt välbehållna!! Men jag förstår att det måste varit en chockartad och hemsk upplevelse! Det låter tom. nästan lite overkligt även för mig som läsare…Precis som du säger/skriver så låter det som något som händer på film…. o.O

  Känns nästan lite knäppt att skriva det här..men jag fick en sådan märklig känsla här om dagen, om att det kanske hade hänt dig något…(säkert mest för att det varit lite mindre frekvent med uppdateringar här på bloggen över jul och nyår…Men jag förstod ju att även en “populär bloggerska” måste ta lite jul- och nyårsledigt…Men ändå infann sig en oro över att något hade hänt….) Så trots det fruktansvärda som hände er så är jag ändå glad att höra att ni/du är okej!! <3
  Säkert är detta ett minne du kommer bära med dig för resten av ditt liv, men som du skrev – det kunde ju gått så mycket värre! Skönt att det fanns handlingskraftiga personer i familjen!! 🙂 Det är svårt att veta hur man själv reagerar när något sådant här händer…Och alla reagerar vi olika!

  All kärlek till dig och din familj! Hoppas din mamma får ordning på det som förstördes!

  STÖRSTA KRAMEN och må resten av 2016 bli ett mindre "eldigt" år – men VARMT!! <3

  Reply
 10. Tea

  Så fruktansvärt obehagligt! Jag tycker det är jättebra att du skriver om det i bloggen så även vi förstår hur viktigt det är med brandvarnare och -släckare. Jag insåg det när vi hade brandövning på jobbet i våras. De där 6 kg-släckarna som är vanliga i hem är otroligt värdefulla! Man kan släcka ganska kraftfulla bränder med dem ändå (kolla här till exempel: https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=zorg8DpaQmk). Pulversläckare är tydligen snäppet bättre än skumsläckare. Men fördelen med skumsläckare är att det inte blir så mycket att städa efteråt. Man behöver bara moppa upp det.

  Hoppas ni får veta varför det började brinna. Man tänker ju att det är stearinljus och typ kaminer, vedpannor och skorstenar som är farliga, men det kan ju lika gärna vara elektronik. Usch!

  Reply
 11. PJ:s byffé – från by till fe

  Verkligen tråkig inledning på det nya året. Tur i oturen ändå att ingen blev skadad och huset gick att rädda. Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt bör finnas i alla hem även om jag själv inte har brandsläckare. Något att skaffa.

  Reply
 12. Inger

  Åh vad jag blev rädd att de var ditt hus när jag läste om branden i ÖA
  Jag har säkert kikat in på din blogg 20 gånger sedan i går.
  Tänk vad livet kan förändras fort utan att man tänker på det.
  Man får en tankeställare när sånt här händer.
  Titta över pulversläckare och brandvarnare.
  Stor kram till er alla.

  Reply
 13. Lars Granat

  Usch otäckt. Tur att de gick så bra. Ja brandvarnare är bra,köp sådana som pratar med varandra varnar en så varnar alla. Kram ta hand om varandra ?

  Reply
 14. Comsi Comsa

  Usch så otäckt, viken tur att ni var så snabba och hade brandsläckare.
  Tänkte på ljuset som du visade i ditt fönster för ett lite tag sedan och tyckte det stod lite för nära gardinerna, men jag tänkte att du nog var försiktig…….

  Kram ♥

  Reply
 15. Hasse

  Som det ser ut på bilderna så har gardinen börjat brinna och elden har sedan fått fäste i tapeten ovanför fönstret och spridit sig till färgen i taket och skåpväggen. Smällen som hördes var säkert då fönstret sprack.
  Någon nämnde skumsläckare här det man ska tänka på med dem är att skummet leder ström eftersom det innehåller vatten.
  Som brandvarnare skulle jag rekommendera en modell som kan sammankopplas trådlöst så larmar det i alla på en gång och då kan du ha en i ateljen och om det börjar brinna där så larmar också de i huset.
  Tur att ingen blev skadad.

  Reply
 16. Marie Eriksson

  Men vilken fruktansvärd mardrömsstart på året! Men…precis som du själv säger. .tack GODE GUD att det bara var materiella skador, bortsett från er chock såklart och hemska hemska upplevelse.
  Vilken hjältemamma du har, en handlingskraftig kvinna som tack o lov mindes var brandsläckaren var i ert fruktansvärt pressade situation.
  Ja, elden är verkligen en urkraft som sätter sig i stor respekt. Viktiga ord du delar om brandvarnare och nya fräscha batterier till dem.
  Då har ni fått er dos av chockerande otäckheter för detta år o många framöver enligt mig.
  Varma kramar till dig o din familj. Hoppas fortsättningen av 2016 blir betydligt mer harmonisk o fridfull.
  Kraam
  Marie ❤

  Reply
 17. Louise

  Fy så hemskt! Det går äckligt snabbt när elden väl fått fart, har fått erfara ett par mindre bränder när jag var mindre. Usch och fy så otäckt det är! Så himla skönt att ni hann släcka och att ingen kom till skada! Och sååå himla bra att du berättar om det, man får sig verkligen en liten tankeställare! Här ska införskaffas brandsläckare!
  Ta hand om er! <3

  Reply
 18. linlin

  Jag känner igen mig. Jag har varit med om tre bränder som alla gått bra och blivit begränsad skada. Men man blir chockerad över hur snabbt och explosivt en eld sprider sig. Och hur det kan börja: I vårt fall ett kylskåp och en ljuslykta som exploderat. Nyttigt ändå att ha varit med om – vi har också blivit noggranna med placering av brandvarnare och har flera brandsläckare. Vad tur att allt gick väl.

  Reply
 19. Monika

  Det var en otäck upplevelse för er alla. Tur att ni hade brandsläckare och att det inte blev värre. Nu kan det bara bli bättre resten av 2016 Jonna!

  Reply
 20. Nicklas

  Fy så otäckt men vilken tur att ingen kom till skada. Jag är så dålig på det där med att sätta upp brandvarnare. Igår när jag letade efter en sak hittade jag en brandvarnare i en låda som aldrig blivit uppsatt men imorgon ska den upp!! Stor kram till er <3

  Reply
 21. Anna-Karin Scheutz

  Tack och lov att det gick bra som det gjorde, ni överlevde och köket går att fixa till igen.
  Förstår att det måste ha varit en riktigt otäck upplevelse. Brandfilt i kök och brandvarnare
  i varje rum är en billig livförsäkring, det ska vi köpa i morgon. Vi har bara en brandvarnare
  i hallen. Ta hand om varandra, kram.

  Reply
 22. Olivia

  Åh Jonna! Vilken otäck start på det nya året. En stor skräck är att mitt hus ska brinna ner så det var så läskigt att läsa om. Men nu händer det inte någon av er igen. Stor kram till er alla!

  Reply
 23. Anta Snaque

  Vilken skräckupplevelse! Tack och lov att ingen människa kom till skada. Och ingen fyrbent vän heller. Materiella saker går att ersätta även om det är mycket jobb innan allt är fixat och återställt.
  Brand är min stora fasa, speciellt under december med massor av levande ljus, raketer m.m. Men tyvärr kan bränder starta när och var som helst, bl.a. innebär ju allt elektriskt en fara, egentligen.
  Bra att du skriver om detta, det får oss alla – förhoppningsvis! – att se över vår eget brandskydd. Och att vara extra försiktiga.
  Bästa hälsningar till dig och din familj.

  Reply
 24. Eva-Lotta

  Jonna, jag är så innerligt tacksam över att du lever. Ta hand om dig mer än någonsin nu, och krama om din familj. Ni lever, och ni älskar varandra-det är de absolut viktigaste, och även de att alla i din familj ska få möjlighet till att få ur sina tankar och känslor över det som har hänt, är en oerhört viktig bearbetning i det hela för att fortsätta må bra.
  Så styrkekramar till dig, och hela din familj, och jag hoppas att allt fortsätter att gå bra!

  Reply
 25. Mummi

  Läser med tårarna rinnande nerför kinderna, förstår dig/er fullständigt.
  Jag har alltid varit rädd för just elden. För nästan 20 år sedan hände
  det som jag hade varit så rädd för, mitt hus brann ner. Ingen var hemma,
  så inga brandvarnare eller släckare kunde hjälpa.
  Jag var förkrossad.
  Men mitt i eländet fick jag uppleva så oerhört mycket hjälpsamhet och omtanke,
  kärlek som bar mig o mina barn genom den svåra tiden. Jag fick all behövlig
  hjälp från mitt försäkringbolag och bara efter ett halvt år kunde jag flytta in i
  ett nytt hus, på samma ställe. Nytt hus, ja, men det tog flera år innan detta blev
  mitt HEM.
  Nu har det gått många år, det har varit mycket sorg o saknad och extra arbete,
  men ändå har det blivit något positivt också av branden, jag vill se det så iaf.

  Tänker på er, underbart att hela familjen var samlad. Ni kan prata och stötta
  varandra, ni delar samma erfarenhet även om ni säkert har upplevt det mycket
  olika också. Ni är varandras styrka i bedrövelsen! Stor kram <3

  Reply
 26. Louise Töresson

  Åh. Det där är fruktansvärt. Känslan av panik när det händer och sen känslan när man tänker det om och om igen efteråt – att påminnas om varenda sekund eller bygga ihop tänk-om-scenarion… För 20 år sen brann vårt hus ner, jag var nästan 15 år och jag och mamma brännskadades svårt. Ingen visste om jag skulle överleva, och det krävdes många hudtransplantationer för att jag skulle göra det. 2 yngre systrar dog i branden. Det finns så mkt att tänka kring det som hände, så mkt som ältas i huvudet och känns i kropp och själ. Men det som vinner inuti är känslan av trygghet och kärlek. Trots allt. Det tog tid innan jag kunde känna just trygghet och kärlek efter branden, men när de dök upp och tog över känslan av maktlöshet, hopplöshet och panik – då växte livet. Det finns så mkt mer än paniken. Man ö v e r l e v d e. Det finns inget som kan förstöra den känslan. Det kan ta tid innan man når den, men när man väl gör det känner man dig aldrig så levande som då. Var tacksam för livet. För din familj. För att det gick som det gick och inte var värre… Det är hemskt – men ni lever. Ta till vara på livet och se livet i det nya ljus som tänts genom detta. Våga känn lättnad, hopp, tacksamhet. Våga ta till vara alla känslor och låt dem bli en drivkraft. Ta hand om er. ❤

  Reply
 27. Julia

  Usch, vilken läskig upplevelse! Eld är otroligt vackert, men något man ska ha enorm respekt för. Tycker det är bra att det kommit så mycket batteri-alternativ, så man kan få mysigt sken utan att behöva oroa sig för att glömma eller dyl. Kram till dig och familjen!

  Reply
 28. Sandra

  Jag såg det i öa igår och hoppades att det inte var ditt hus (eftersom det var så tyst här inne).

  Fy vilken hemsk upplevelse. Men tur att ni klarade er, att inte huset brann upp.
  Eld är så skrämmande och det kan gå otroligt snabbt. Förstår ni är skakade.

  Reply
 29. Ulf

  Shit. Vilken händelse. Men ordningen är väl rädda – larma – släck så du handlade korrekt tycker jag. I alla fall skönt att inget värre hände.

  Reply
 30. När Annie fotograferar i Kalifornien

  Fy fan. <3

  Rusta har bra brandsläckare i massa olika storlekar, samt brandfiltar och brandvarnare som pratar med varandra – alltså, att om en känner rök signalerar den till alla varnare, så tjuter alla. I en liten stuga behövs det kanske inte, men i i hus med flera våningar kan det ju vara skillnaden mellan liv och död, att alla hinner ut. <3 Köp en brandsläckare att ha i bilen, en i varje rum eller vid ingången till varje rum. Det är verkligen bästa livräddaren man kan ha.

  Reply
 31. Christer

  Usch! Vilken hemsk upplevelse, det är något som man själv aldrig vill uppleva. Men ni hade väldigt mycket tur att ni han släcka branden i tid. Och dessutom så har du ditt hus nära och alla kunde ta hand om varandra på bästa sätt.
  Styrkekramar från mig till er.

  Reply
 32. Mansikki

  Hemskt! Jag ska kolla med samma om batterier funkar i våra brandvarnare och vart är släckaren gömt. Filten är på köksväggen och jag tror att den ser inte ful ut längre.
  Styrkekramar!

  Reply
 33. Lena - gott för själen

  Ja, fy vad otäckt. Förstår känslan.

  Minns när vår terass brann. Jag blev helt blockerad. Tog dottern och handväskan och satte mig i bilen (hade i huvudet att hon inte skulle behöva se den otäcka elden). Maken blev onödigt långsam (försökte nog vara cool inte inte stressa upp sig). De enda som agerade rätt var de då 11- och 12-åriga sönerna. De kopplade på vattenslangen på framsidan, drog den genom kåken, hoppade ut genom fönstret och släkte elden!

  Skönt att det gick så bra för er!

  Kram Lena

  Reply
 34. Anita

  Vi funderade vad som hänt när ett par bilar med blåljus svepte förbi vårt hus i Omsjö… Så skönt att det gick så bra, det hade kunnat sluta mycket illa. Din mamma är modig. Brandsläckarna och brandvarnare är ett måste. Måste kolla batterierna i brandvarnarna kom jag precis på.. 😉

  Önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År! Kram från mig på andra sidan Storsjön. <3

  Reply
 35. Ralph

  Hej Jonna,
  tur att det gick bra. Det finns inte mycket förebyggande brandskydd i det där hus som är sa vanliga här: virke, sagspan i väggarna, plast, tyg osv. Och sedan el, möjligtvis mycket förbrukare eller gamla installation. Innan jul stod jag framför hyllan med brandsläckare i byggvaruhuset och funderade: skulle jag köpa en eller inte? Jag köpte ingen. Jag var sa dumt! Nu ska jag göra det äntligen.
  Jag önskar gott nytt ar trots allt!
  Ralph

  Reply
 36. Gunilla

  NEJ!!!! Var det första jag tänkte!
  Så otäckt att läsa men ändå så skönt med ett lyckligt slut för alla.
  Skönt att alla kunde bo hos dig. Där ni kunde dela det ni varit med om. Känna tryggheten med varandra.
  Stor värmande kram till dig Jonna och din familj.

  Reply
 37. Solsippan

  Hu så otäckt!! Så skönt ändå att det gick så bra som det gjorde <3
  Vid sådana händelser tar det tid att bearbeta allt och ens perspektiv på livet blir en annan. Hoppas ändå
  att du har fått bättre ro idag!

  Varma kramar
  Solsippan

  Reply
 38. Johanna

  Jag känner så igen mig i dina känslor du beskriver i inlägget. För cirka 1 år sedan förlorade jag och min sambo allting i en husbrand. Vi vaknade upp mitt i natten av ett högt brak, jag trodde först att någon bröt sig in i huset men sedan märkte vi att det var rök överallt och brandvarnaren bröjade tjuta stunden efter det. När vi sedan kom in i köket, så ser vi att det brinner i taket. Men röken är så tjock då redan så det enda vi kan göra är att rusa ut i novemberkylan i bara pyjamas. Telefonen var det enda vi lyckades få med oss, så vi kunde ringa brandkåren. Men branden spred sig så himla snabbt och vi fick vittna om hur köksfönstren spräcktes och branden sprutade ut genom fönstren innan brandkåren ens hunnit på plats ännu. Man kunde inte förstå vad som hände. Inte en blund sov man mera den natten. Och bara tanken på att man måste börja om från början med så mycket, vi hade ju inte ens skor på oss då vi kommit ut ur huset. Så allting skulle skaffas nytt, allt från trosor och strumpor till bestick och kastruller å möbler. Det blev för övermäktigt då man gick i butiker.
  Det tog en väldigt lång tid innan man hittade trygghet på nytt efter det, eller ens fick bilderna av branden ur synminnet. Men som tur läker tiden allt och mycket gott har hänt efter det.

  Reply
 39. Ninni

  Fy, vad jag lider med er! Förstår er oro och rädsla men tur att ni alla klarade er oskadda, att ni lyckades stoppa branden och att huset står kvar. ♡

  All kärlek och styrka till hela familjen ♡

  Reply
 40. Magnus

  Fy faan! Det där är nog allas största mardröm! Och som man nog mer eller mindre omedvetet skjuter ifrån sig och tänker att det händer inte mig just för att det är en så hemsk tanke. Man kan ju verkligen förlora precis allt, inklusive livet, i en brand i hemmet!

  Som du själv skriver, det går ju så otroligt fort när elden sprider sig. Det fick jag fick lära mig under värnplikten då brandövningar var en stor del av vardagen där i och med att jag tjänstgjorde på ett fartyg. Det var många trånga utrymmen och inte minst så fanns det ju olika former av vapen ombord så en brand kunde ju snabbt leda till att hela fartyget flög i luften så brandövningarna var viktiga och oftast väldigt realistiskt utformade.

  Skönt att skadorna blev så pass begränsade och att huset är kvar och ni oskadda om än omskakade. Som andra redan skrivit, bra att du skriver om det. Dels för att det får oss som läser att tänka igenom hur vårt eget brandskydd ser ut och dels så att du får ur dig händelsen. Jobbiga händelser brukar bli något mindre jobbiga om man får prata/skriva om det.
  Ta nu hand om varandra och prata mycket om det som hände. Vi är många som finns med er i tankarna!
  Stor kram till er alla!

  Reply
 41. Anonym

  Usch, en riktigt otäck händelse det där Jonna.
  Jag har hört att man skall undvika att andas in brandröken så långt det är möjligt vid brand. Beroende på vad det är som brinner hemma förstås, så kan det räcka med ca 10 inandningar för att bli medvetslös. Man skall försöka hålla sig nära golvet (där röken är tunnare) vid kraftig brandrök.
  Det påstås för övrigt att t.o.m. grillkol och briketter som vi köper till sommargrillen innehåller en del giftiga gaser som man bör undvika att andas in. Först när grillkolen glöder ordentligt skall man därför börja grilla, för att köttet inte ska få ”skit” i sig. Mycket att tänka på … men bra å känna till. Bra att det ordnade upp sig för er till slut även om det blev otäckt där ett tag.

  Reply
 42. maggie

  Hej Jonna!
  Vad otäckt men vilken TUR att ni hade en pulversläckare! Att din mamma visste var den fanns och hur man skall hantera den!
  Efter ditt inlägg så gick jag genast in på http://www.brandskyddsföreningen.se och läste om vår pulversläckare som vi har i fritidshuset som har stått där i flera år och som jag faktiskt inte vet hur man hanterar!
  Vad jag förstår så skall man se över dessa att de funkar etc.
  Finns mycket bra information på hemsidan för brandskyddsföreningen!
  Vilken tur att det gick så bra för er!!!!!
  Det kommer att bli bra!
  Kram!
  Maggie
  PS Brandfilt kommer vi nog också att skaffa oss!

  Reply
 43. Siv

  Fruktansvärt, tur att det inte blev värre. Grannhuset där jag bor brann för 2 år sedan. Hemskt!
  Kram!

  Reply
 44. Anonym

  Det var ju en dramatisk start på året, men med en bra utgång. Samtidigt en rejäl påminnare om grunderna i brandsäkerhet. Till ovanstående ingredienser kan adderas behovet av en brandstege om man sover på övervåning! Finns som hopfällbara repstegar som man kan välta ur ett öppet fönster vid behov.
  Rädslan för brand finns alltid i bakhuvudet, oftast är man lite lat och orkar inte införskaffa rätt beredskap för en sådan händelse. Jag inser att jag inte har en modern brandsläckare och måste redan i dag inhandla dels en sådan, dels en brandfilt, men även minst 3 kommunicerande brandvarnare.
  Tack för att du delar med dig av denna otäcka händelse. Och var försiktig med alla dina levande ljus!

  Reply
 45. Emilia

  Fina fina Jonna! Vad himla tråkigt för dig och din familj. Så otäckt. Jag tycker du gör rätt i att dela med dig för sanningen är att vi behöver alla veta hur lätt saker och ting kan gå snett med eld. Anledningen till brandsläckare handlar inte bara om att släcka elden. Utan även att kunna ta sig ut med hjälp av den när det brinner.

  Kramar
  Emilia

  Reply
 46. Gunilla

  Ruggigt! En TV brann hos mig när jag inte var hemma. Min stackars katt skrek så grannarna hörde och kunde larma brandkår. Resultat: helt nedsotad lägenhet och halvt uppbrunna gardiner. Katten klarade sig också, men med jobbig hosta ett tag.
  Någon vecka senare, då jag bodde hos en kompis under renoveringen, lämnade vi två ljus brinnande då vi gick på en promenad! Tack och lov kom vi tillbaka innan branden var ett faktum, men där lärde jag mig för eviga tider att aldrig lämna/glömma ett ljus brinnande.
  Flera år efteråt kände jag ångest när jag hörde sirener. Usch, det sätter sig.
  Så bra att någon höll huvudet kallt! Det är väldigt lätt att drabbas av panik.
  Slutet gott, allting gott : )

  Reply
 47. Eva

  Skönt att höra att det blev ett “bra” slut tillslut. Shit, sånt där skakar om. Stort tack för att du delade händelsen, en väldigt nyttig reminder till mig själv, nu står fler brandvarnare och brandsläckare på inköpslistan.

  Reply
 48. Emelie

  Oj gud, förstår att det var jätteläskigt!

  Kommer ihåg att jag för några dagar sedan scrollade igenom kommentarerna till ett av dina inlägg och gång på gång passerade en som löd “Ljusen är farligt nära gardinerna, hoppas du släckte dem och var rädd om dig Jonna” typ. Nu var ju inte detta ditt hus och kanske inte pga det men var ändå läskigt!

  Reply
 49. Birgitta

  Vad fint att du delar med dig av den dramatiska inledningen på året. Vi är många som får en påminnelse att kolla brandvarnarenoch brandsläckare. Själv har vi under förra året skaffat brandfiltar och placerat på strategiska platser, men batteriet till brandvarnaren har jag kolla idag!! Så skönt att det blev begränsade skador och att ni klarade er oskadda. Ha nu en fin fortsättning på det nya året och njut av att ljuset återvänder. Kram?

  Reply
 50. Boije

  Otäckt! Tur att det gick bra.
  Har själv varit med om en otäck grej för några år sedan, som kunnat gå åt h-vete.
  Jag hade lagat mat i ugnen, ätit och sedan gick jag ut i trädgården och jobbade. Efter typ en timme så måste jag gå in och hämta en grej och känner att det LUKTAR rök inne i huset!! Liksom lukten av bränd kabel. JAg går runt och sniffar för att försöka ta reda varifrån lukten kommer…det är spisen! Plattorna och ugnen är avstängda med det luktar i alla fall! KÄnner paniken komma krypande och jag måste ta reda på varför det luktar så jag drar fram spisen och DÄR!!! Det är själva KONTAKTEN på spisen som har blivit het och börjat smälta och det har börjat pyra i pärlsponten på väggen!!! Träväggen är svart och det stinker rök! Jag kan ju inte dra ut kontakten för den håller ju på att brinna, så jag kommer på att gå till proppskåpet och slå av strömmen till spisen.
  Alltså det var kontakten som satt i uttaget i väggen som helt plötsligt började brinna…och hade jag inte måst gå in så hade det gått åt h-vete…eller om jag åkt hemifrån….
  Så nu drar jag Alltid ur proppen till spisen när jag åker hemifrån, även fast kontakten är bytt, och det var ju inget synligt fel på den förra heller!

  Ett tips från mig är att när du köper brandsläckare: köp de gamla vanliga Röda…det finns snyggare tex helvita..men jag tror att när det väl brinner så får man sån panik att man aldrig skulle hitta/fatta vart brandsläckaren är om det inte är en sån där som ser ut som brandsläckare alltid har gjort.

  Reply
 51. Johanna S

  Oj vilken chock! Så fint att ni har varandra! O tack för att du delar med dig, ska se över brandskyddet nu,,

  Reply
 52. Mellan skog och gård

  Usch vad läskigt! Låter jättejobbigt, det är hemskt när man kommer så nära att något skulle gå riktigt illa. Det biter sig fast.
  Sådan tur att det gick att släcka och att allt gick så bra ändå. Vi har brandvarnare i nästan alla rum och tre brandsläckare, men nu ska jag kolla batterier och tänka igenom vart brandsläckarna står. Tack för påminnelsen!

  Kram Elin

  Reply
 53. Betelguise

  6kg brandsläckare 499kr
  3 branvarnare 800kr
  Brandfilt 300kr
  Hållare släckare 150kr
  ________________________
  Billig livförsäkring! Hoppas jag aldrig får användning för den! 🙂

  Reply
 54. Carl Stridsberg

  Skönt att det gick så bra ändå mitt upp i olyckan! Vi har ju eldat med ved härhemma i mer än 30 år och än har det inte hänt något. Elden är ju vår vän, liksom din, Jonna Jinton Den värmer vårt hus och hjälper oss göra varm mat. Men det är en mäktig och farlig vän som man måste behandla med stor respekt annars kan den förgöra allt och alla. Bra av din mamma. Tuff kvinna! 🙂
  Kram

  Reply
 55. Yrkesfotograf på TT

  Gott nytt år, Jonna
  Verkligen ingen bra inledning på 2016 men en tankeställare för oss alla som följer din blogg. Bor själv i hus
  ute på landet och kan varmt rekommendera att du OMEDELBART köper en eller två brandsläckare. Jag föreslår
  en pulversläckare, en skumsläckare, en brandfilt och en uppsjö brandvarnare. Kom bara i håg att inte montera brandvarnarna i närheten av din braskamin, eller i köket, eftersom du då kommer få signal varje gång du eldar eller gör mat. Så känsliga är
  de faktiskt! Montera en utanför sovrumsdörren (den ska aktiveras innan röken når dig) och sedan på lämpliga ställen.
  Någon tusenlapp och du är garderad. Gott nytt år, Jonna, och välkommen in i 2016!

  Reply
 56. Pingback: Från is till eld – PJ:s byffé – från by till fe

 57. Brittmari Anderson

  Åh, Jonna….vilken otrolig tur ni alla hade! Det är så himla lätt att det går åt åt fel håll…för när det väl händer, så är det många gånger sekunder som gäller. När man är i det, så blir man nog väldigt avtrubbad först, man fattar inte riktigt, trots att man ser. Stora kramar till er alla!
  För några år sedan gjorde jag något som kunde kostat mig och hela hyreshuset livet, om man ska tänka det hemskaste. Sjukdomar, depression och även gått in i väggen till max, blev jag sur på att jag inte var “normal”. Så för att vara just det, så tände jag värmeljus i badrummet bl a. Men, när jag väntade på den inringda pizzan (för så gör ju “normala” människor när de inte orkar laga mat) så kom jag på att jag vill ju inte att pizzabudet ska se in i mitt badrum, så jag flyttar värmeljusen till hallen och tänder de vanliga ljusen. När det ringer på dörren, så går jag förbi och stänger badrumsdörren….och TOTALGLÖMMER att jag har tänt ljus där. Efter några timmar så känner jag lukt, tror att det är resterna av pizzan, går och slänger den i köket. Ytterligare någon timma, så luktar det ännu mer, fortfarande kan jag inte komma ihåg att jag har tänt ljus. Min utbrända hjärna säger till mig att det är naturligtvis idioten som bor rakt över gatan….det måste ju vara han som bränner LÖV (mitt i vintern och kl. var 00.45), det var den enda självklara förklaringen. Inte förrän jag skulle hämta ett glas vatten, så öppnar jag dörren och ser inte ett smack, det var helt vitt därinne. Fortfarande avtrubbad, kommer inte ihåg ljusen. För de fanns inte kvar, inte heller de stooora ljusmanchetterna från 80-talet med massor av blommor på var kvar. Duken hade pyrt så det var bara 5-10 cm kant kvar. Den gamla byrån gjord av riktiga bräder hade brunnit ner någon cm i en vid cirkel. Det måste ha brunnit lite, för det var flagor på andra sidan av badrummet. Chocken kom så sakteliga, jag vädrade i 10 minusgrader i alla fönster och torkade av. Detta har jag förstått av alla blöta handdukar och diskdukar som låg överallt. Jag sov inte mycket utan låg och stirrade och såg rubriken i tidningen…OM det brunnit ordentligt. Typ…24 döda pga av att lägenhetsinnehavaren ville ha det fint i badrummet. När jag slog på datorn, har jag ett mail från min chef (jag gick och arbetstränade) att hon tyckte jag genast skulle komma och inte vara själv. Fattade inte hur hon visste om det, men i chocken hade jag alltså tagit bilder på förstörelsen och skickat till min chef. Jag hade även skrivit ut 7-8 bilder och satt upp överallt i lägenheten. Detta har jag inte en aning om än idag. Jag tror att räddningen var att jag faktiskt stängde dörren och att det var en gammal gedigen byrå, så det tog tid för elden att få ordentligt fäste. Tänder jag ljus nu, sitter jag typ och stirrar på det hela tiden.

  Reply
 58. vita_margarita

  Jag gav bort brandfiltar i julklapp. Ett måste i ett hem, speciellt i köket där det ofta börjar brinna på spisen. Släng brandfilten över så kvävs branden.
  Ha släckare lite varstans och kolla dem med jämna mellanrum OCH ta reda på hur de fungerar.

  Vilken tur att ni var på plats och att någon kunde använda brandsläckare. Bränder har alltid varit min största skräck…

  Reply
 59. Albin

  Fy fan! Vilken tur att det blev värre, och att ingen kom till skada. Det är ju till syvende och sist faktiskt det viktigaste
  Jag har själv inte varit med om någon brand, men däremot brann min mormors hus ner till grunden för snart sex år sen.
  Hon hade sedan ett tag haft problem med att murstocken läckte rök, och hade flera nätter vaknat av röklukt som visade sig komma från skorstenen. Men med änglavakten på sin sida vaknade hon en natt mitt i vintern och kände röklukt, som hon trodde kom från skorstenen. När hon kommer ner ser hon att hallen är övertänd och i panik plockar hon upp hunden under ena armen och telefonen i den andra och börjar rota i telefonkatalogen efter nödnumret. Till slut kommer hon fram och larmar brandkåren, som är på plats inom 10 minuter. Eftersom det brinner i hallen går hon ut på verandan, där alla fönster frusit fast. Hon lyckas slå ut en ruta, och springer sedan ut iklädd endast ett nattlinne och vanliga skor i nästan 20 graders kyla. Brandkåren kommer till platsen, men då är det försent. Elden slår ut på baksidan av huset, och brandkåren lyckas inte släcka elden. Allt, precis allt som finns kvar i huset blir totalförstört förutom en porslinskopp i miniatyr som jag hittar i bråtet några månader senare. Alla teckningar som jag, mina syskon, kusiner, min mamma och min mammas syskom ritat, alla foton och alla bröllopsgåvor som min mormor fick när hon gifte sig en gång i tiden, bilder på mormors föräldrar och andra släktingar, allt totalförstört.
  Det är först när man själv varit med om det själv som man inser hur farligt det är, och hur minuter kan vara skillnaden mellan liv och död.

  Ta hand om dig, och var försiktig! Vi är många som är rädda om dig.

  Reply
 60. Lina

  Tack för att du delar med dig, Jonna.

  Blir otroligt rörd av att läsa om händelsen och se bilderna. Trots att det måste vara jobbigt att skriva om så är det så viktigt att dela med sig av erfarenheten så att fler kan bli medvetna om att det kan hända.

  Tack för inlägget! Allt gott, Lina

  Reply
 61. Karolina

  Fy vad otäckt! Men vilken tur i oturen att ingen skadade sig, eller att branden inte hann sprida sig längre. Tror jag ska inhandla en brandfilt och andra in case of emergency-prylar nu faktiskt, har inga såna hemma… Tack för att du delar med dig!

  Reply
 62. AC

  Usch vad hemskt 🙁 Men vilken tur ni ändå hade!
  Inte långt ifrån oss brann ett hus ned till grunden för nån vecka sedan, och i lågorna dog två vuxna och ett barn. En av mina närmsta vänner jobbar som polis i området och fick uppdraget att lämna dödsbuden den dagen. Efter det har vi utrustat huset med nya brandvarnare, flera brandsläckare och brandfiltar, även i stallet finns numera brandsläckare!

  Hoppas ni har hämtat er lite från händelsen 🙂

  Reply
 63. Tuva-Lena

  Nej så otäckt! Vilken trist start på ett nytt år! 🙁 Men väldigt rådigt av din mamma att tänka på pulversläckaren!
  Stor kram till Er alla och måtte ert paradis kunna bli lika avkopplande och välkomnande igen!

  Reply
 64. Emma / fotograf i Hudiksvall

  För två år sedan så brann min granne in i sitt hus (han hade somnat medan han gjorde mat) och att se platsen där huset hans stog, brevid mitt barndomshem, är så hemskt. Jag är glad att ni upptäckte elden så himla fort. Jag vågar själv inte ha några ljus tänd eller gå ifrån spisen en halv minut. Tack för att du delade med dig av detta. Hur mår ni alla nu? Kram

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.