En rörig tid

Hej kära vänner!

Jag sitter här i min lilla kiosk nu med en kopp kaffe och hör hur snön smälter från taket. Tar några djupa andetag och försöker stilla alla snurrande tankar i huvudet.
Ja, för livet just nu är som ett stort kalas av en massa projekt samtidigt. Många bollar i luften. Så har det varit ganska länge nu, men just nu är vi liksom mitt i piken, om man kan säga så.
Det är så intressant att se hur allting som känts så osäkert och ofärdigt plötsligt börjar göra sig redo för att landa. För ett tag sedan kändes det som ingenting någonsin skulle bli klart. Det kändes som en mardröm när allting går i slowmotion. Som om vi satt fast i ett träsk av jobb och halvfärdiga projekt och aldrig tog oss ur det.
Men nu, just den här dagen specifikt, så kommer ett stort projekt i mål.

I skrivande stund sitter Johan och gör klart de två sista beställningarna på den långa listan som för några månader sedan hade hundratals ofärdiga beställningar. Jag kan inte beskriva hur glada och lättade vi är att det projektet snart är i mål. Vi har senaste tiden lagt all fokus på det, så att våra kära kunder äntligen ska få sina smycken. Vissa har väntat i flera månader.
I morgon skickar vi iväg de sista beställningarna, och kan äntligen fokusera på våra framtida idéer och visioner för smyckena. Det ska bli så himla roligt!


Det är så mycket annat som också äntligen börjar bli färdigt. Denna veckan kommer den nya hemsidan/bloggen att bli klar för lansering, som min kära vän och virtuella assistent Jackie hjälpt mig med under lång tid.
Att förnya bloggen har legat som ett tungt orosmoln över mig under lång tid. Den är så gammal nu att den riskerar att rasa när som helst eftersom jag inte kunnat uppdatera till senaste versionerna på grund av temat jag har.

Den gjordes för över 5 år sedan nu, vilket är en lång tid på internet. Därför har vissa funktioner slutat fungera och jag kan inte beskriva hur lättad jag är att äntligen få uppdatera till det senaste.
En ny fräsch vacker hemsida som laddar fort och som har alla funktioner jag vill. ÅH! ♥
Jag och mamma tog äntligen tag i något som också legat och tyngt i bakgrunden. Flytten ut ur Boa.
Vi hade bara hyreskontrakt till april så nu var det tags att flytta ut allting. Detta ser ni mer av i vloggen längre ner!

Jag kände sådan djup tacksamhet i förrgår kväll när vi städade ur och flyttade in alla grejer i vårt lilla, lilla hus igen. Tacksamhet över att vi bara ska leva såhär trångt med alla grejer i två månader till. Hade vi inte haft huset framöver så vet vi inte hur vi hade hanterat denna situation över att behöva klämma ihop 2 pers, 2 katter, 1 hund och 4 företag på 70 kvm.

Nu känns det mer som om man kan skratta åt situationen. Vi behöver bara hålla ut en liten, liten stund till.
Sen kommer vi få allt plats vi någonsin vågat drömma om. Sen börjar liksom…ett nytt kapitel.
Och jag längtar så mycket att jag nästan skulle kunna börja gråta på studs.
Jag tror faktiskt aldrig jag någonsin känt en sådan stark längtan efter något i framtiden, samtidigt som jag absolut inte vill att tiden ska gå fort, eftersom vi har så många projekt vi vill hinna klart med innan vi får tillgång till huset. Det blir så dubbelt på något vis.

Men det vore ju så underbart om vi hann klart med det viktigaste innan vi får tillgång till huset. För den dagen vi får flytta in, så kommer vi inte vilja göra något annat än att just få flytta in. Få börja greja och renovera och göra ordning på det viktigaste så att vi sedan kan bona in oss.
Och trots att det känns som en evighet till slutet på maj, så vet jag ju att tiden går så fort. Snart är vi där.

Här kommer veckans senaste video! Som ganska tydligt visar hur vårt liv sett ut senaste tiden och just nu.
Mycket jobb, mycket grejer och väldigt rörigt. Just nu känns det nästan outhärdligt, men jag vet att vi kommer kunna blicka tillbaks på denna tiden någon gång med skratt, kärlek och värme. För mitt i all röra så är det också så mycket fina stunder.

Hoppas ni får en underbar dag! KRAM på er! ♥

40 Kommentarer på “En rörig tid

 1. Johanna & P

  Satt just och bläddrade i en tidning och fick plötsligt en känsla att du lagt ut ett inlägg, mycket riktigt! ? Kikade på din vlogg tidigare där du pratade om olika årstiders inverkan på dig. Själv har jag alltid gillat mars, i alla fall fall här i Västerbotten,, Snön ligger tjock och fluffig samtidigt som ljuset är tillbaka, det droppar från taken och fåglarna sjunger,, Men känner precis som du om april, snön smälter och allt är grått och skitigt och ljuset skriande starkt. En trött och jobbig månad att härda ut med innan allt det underbara kommer! ? ? ☀️ Reflekterade hur du verkligen ÄR ETT med naturen, så uppfattar jag dig iaf,, Hur många är det idag? Naturfolken? Tänker att vi alla är sammanlänkade, djur, natur och människor. Så försöket jag också leva! Ha en fin dag! Och tack för respons på förra inlägget! ? ?✨✨

  Reply
 2. Jenny

  Jag, som bor mer söderut, gillar den här tiden! Äntligen kommer ljuset och livet tillbaka 😉
  Här har redan blåsippor och tussilago börjat titta fram <3 Inte en snögnutta kvar någonstans.
  Ser verkligen fram emot att få följa er flytt in i det nya huset. Så skönt för dig/er att slippa fara fram och tillbaka mellan olika ställen hela tiden.
  Vad händer med ert hus nu? Ska någon annan hyra det?
  Du kan säker få ngn att flytta dit så att Grundtjärn ökar sitt invånarantal 😉

  Reply
 3. Marit

  Jag förstår dig så väl då det gäller månaderna mars och april, för jag känner PRECIS likadant! Jag avskyr det skarpa ljuset, känner mig blek och glåmig, utan energi, trött som bara den. Jag försöker bara stå ut, för vet ju att det blir bättre sen. Jo jag håller med dig, november är mycket mysigare än mars-april!

  Reply
 4. Marjo

  Härligt det kommer bli med ert nya boende! Men blir det inte lite ledsamt och lämna det lilla söta ni har där idag? Har ju själv följt dig till och från här, känns ändå lite ledsamt… vet att ni nu bygger upp erat företag och behöver större men ändå lilla stugan där allt började va såå mysigt hoppas nostalgin få fortsätta och att du går i samma anda som du alltid gjort..All lycka till er/Med vänlig hälsning Marjo

  Reply
 5. Cina

  Vad duktig du är att filma och också lägga passande musik till, och erat silversmide är fantastiskt!
  Håller med det du beskriver om månaderna mars och april – jag upplever det nästan exakt likadant!
  Det är som du säger några sk “mellan-månader”, varken vinter eller vår, och sol-ljuset sticker ända in i benmärgen.
  Har läst någonstans att när ljuset återvänder så påverkar det hypofysen, som påverkar någonting kemiskt/hormonellt i hjärnan,
  liksom det påverkar en del mer på hösten när mörkret kommer. Jag har inga problem med höstmörkret eller vintern, förrän när
  ljuset börjar återvända i mars. Då känner jag mej bara “låg” och lite “nere”. Men jag låter det får vara så och tar en dag i taget,
  så får folk vara hur glada och sprudlande de vill med alla positiva vårkänslor de känner!
  Tack än en gång för dina uppmuntrande filmer och fantastiska naturbilder!

  Reply
 6. birgitta

  Vilken härlig vlogg! så skönt att ni tömt “boa” och kan börja planera för nästa flytt, kommer att bli jättefint med allt i samma hus.
  Hur du upplever mars-april kan jag delvis förstå men själv njuter jag när det är soliga dagar som lyser mot vit snö och man kan sitta ute o dricka kaffe. fåglarna börjar kvittra och samla kvistar till nya bon och man kan följa hur vinter kryper tillbaka när lingonriset sticker upp närmast trädstammarna.
  men april är bara trevlig tack vare påsken! i övrigt blir det ju smutsig och grått när snön tinar bort men samtidigt kommer ju lövträden igång och knopparna sväller.
  Blir så spännande att följa era framtida planer och hoppas du får plats för lite skapande också. Tack för din fina blogg och så fina bilder.

  Reply
 7. Christiane

  Stay healthy and rested for the work ahead. Fresh fruits (citrus) and some good hot meals and plenty of sleep. The work will get done better when the time comes if you are in good health and rested.

  some free advice from one who knows 🙂

  Reply
 8. Eugene Cooper

  Dear, why don’t you wear sun protection glasses? Eyes need to be protected. Reflections from the snow are very blind, eyes hurt and even a headache is possible. And high doses of ultraviolet radiation lead to cataracts.
  Someone will say that a thousand years ago, people in Sweden did not wear glasses. And the glass was insanely expensive. It’s true. But earlier and the ozone layer was less and the dose of ultraviolet radiation was less. And yet, the Normans painted their eyelids under their eyes with black paint, not only for beauty. Primarily for eye protection. Until recently, special forces and snipers used this technique in the solar regions of the planet, when you can not use glasses from the sun.
  So I strongly advise you to start using sunglasses and take care of your beautiful eyes.
  With love!
  P.S. very beautiful table.

  Reply
 9. Märta

  Jag gillar mars-april! Det blir ljusare, fågelkvitter hörs, snödroppar, krokus, tussilago…underbart (bor i Gbg). Man har hela ljuva sommaren framför sig. Redan i augusti kan jag få lite panikkänslor över att höst och vinter väntar. Så september är nog den månad jag gillar minst, tror jag. Har det väl bli blivit november så kan jag faktiskt börja njuta av vintermörkret.
  Så skönt att du och din mamma har klarat av flytten av alla grejer i boa. Typiskt sånt som man våndas en massa över innan det är gjort. Ofta går det mer energi till att våndas än att göra själva jobbet!
  Det ska bli så roligt att följa er inflyttning i stora huset!

  Reply
 10. Helga

  Hello Jonna and Johan,

  I feel the same way as you do about March and April. It’s not winter, yet it’s also not spring in our parts either. I generally have the lowest energy level until May when the suns warmth begins to switch things around both physically and mentally. I do like winter but some years it really seems to drag on.

  Your new kitchen table looks fantastic from the looks of it. I’m certain it’s going to bring you much happiness with many pleasant gatherings over the years. I have floors made from recycled wood which are beautiful. Not a day goes by that I don’t appreciate them. I enjoyed the video – so thanks for taking time out and please give Nanook a big hug from Canada.

  Take care and all the best to both of you. Xx

  Reply
 11. Agnetha Nyberg

  Jag håller med dig om att dessa månader är svåra för sinnet
  Är glad att ni snart ska få lite större hus, men ha ej för brottom att renovera det nya. Ta det allra viktigaste och sedan bo in er ett tag för jag har lärt mig att det man tänkte först att så här vill vi ha det och efter ett tag så “Nej” hur kunde man tänka så ?! Kram på dig och er / Agnetha

  Reply
 12. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Vi är olika.
  För mars och april är den tid
  jag växt upp med, där skidorna
  blev allt längre med åren,
  när, där ljuset återvänder.
  Där fötterna varit bundna
  till dom hårda bindningarna.
  Men varit helt fria
  att rita mjuka minnen
  över hela tankens karta.

  Från gryningens gnistrande skare
  med orrens bubblande vårhjärtan.
  Till kvällens tunga vita vågor
  som inte ens bär ripans skratt.
  Andas doften av vår, liv som vaknar.
  Le mot solen bakom slutna ögon.
  Le mot solen bakom glasögon.
  För himmel blir blåare blå
  och granen grönare grön.
  Tänka på allt som snart är här
  för tiden går FORT!

  GRATTIS ? ✌
  Så här dagen efter att ni gick i mål
  med ett STORT “kalasprojekt”
  Och tummarna för dom övriga.
  Att tiden går i eran takt.

  Vi är olika.
  För mars och april är den tid
  där din sinnesstämning återvänder.
  Jag är glad att vi är olika.
  För känslan i “Winter’s Lullaby” ❤
  Där rösten, utan att vara bunden
  till ord, utan att behövas översättas.
  Är helt fri att rita mjuka minnen
  över hela känslans karta.

  Önskar känslan bakom mina glas
  kunde rita på din karta.

  KRAM

  Reply
  • leif

   Hej Lars! Du skriver väldigt fint. Ordlianerna är ju oändliga men du verkar inte bry dej.Du gör dom ändå längre och längre som om oändligt inte kunde stoppa dej.
   Grattis jag är imponerad.

   Reply
   • Lars 8463

    Hej Leif! ?
    Lianerna är ordändliga verktyg
    för att försöka beskriva känslan,
    ge känslan av bilder i mig.

    Precis som att dina händer
    är dina verktyg, dina Leiflianerna.
    För att försöka beskriva känslan,
    ge känslan av musiken i dig.

    Jag hoppas att du har det BRA!
    Att dina händer har tid
    att dansa till rytmen i DIG!
    TACK för att du tog dig tid,
    att skriva. ?

    Reply
 13. Johanna

  Jag tycker om den är tiden när allt börjar “leva igen”, det knoppas och blir grönt, jag bor ju längre söderut iof, men ändå i norrland… Och ljuset, det gör mig så mycket gladare 🙂

  Reply
 14. Stu

  Hej, Nice to see you writing here again Jonna! Best of wishes for everything moving forward!!…
  Yeah i also have that feeling that i’m stuck in a mess of half finished projects, but never seem to pull my way out of it, it’s hard to stay motivated when i’m feeling overwhelmed, when there’s never a positive response to creative work it just leads to periods of nothingness which make it so much harder to value the things we can do, i dunno, I’m tidying my work bench area today and see if that helps somehow.

  Reply
 15. Caroline

  Det är inte så vackert ute nu. Men det är något med det jag gillar, det är liksom lite rått.

  Nu känner jag att jag klarade ännu en vinter, att våren faktiskt kommer i år också.
  En tid att känna en lättnad och längtan.

  Det börjar dofta gott från fuktigt grus och asfalt, den där doften som ofta finns en sommarkväll, som egentligen inte passar in med snön.

  Jag älskar leran, gruset, de torra vägarna, temperaturen, fåglarna, att dika, hoppa i lerpölar, skotta av altanen och sitta i solen och lyssna på när snön smälter.

  För ja vi har mycket snö kvar. Träden är nakna, varken löv eller snö pryder dem.
  Det är isigt och halt. Vet inte hur jag ska klä mig.

  Men, i det finns det där förväntansfulla. Att våren börjar bli starkare än vintern.

  Reply
 16. Carmen

  Hello Jonna,
  I am very, very, very happy for you. I tried my best with diveres activity’s to help you.
  Referring to your question about March and April, I think in a form, we all have symtoms
  of this cycle. Here is my tipp for the change of your metabolism.
  Take daily Spirulina and B6. Also help your body, whit green smoothies. See here in YT –
  green smoothie from Kimberly Snyder. This will give you the missing energy back.
  Happy packing and see you soon on YT. You two are so sweat and my best wishes
  Carmen

  Reply
 17. Emma

  Älskar hur du bjuder på dig själv i vloggen! Så roligt att se. Måste bara fråga – vart kommer bordet ifrån? Så fantastiskt! Ser fram emot att följa er i huset och i era framtida projekt. Och till sist: filmklippet på dig och Nanook i slutet är ju bara så fint!! Allt gott till er ❤️

  Reply
 18. Anonym

  Hej! Jag pratar mer om vloggen! ÄNTLIGEN! toppen att du nu lagt in professionell textning på den. Det gör den oerhört mycket mer lättföljd.

  Ibland hörs du dåligt i vloggen och när jag var tvungen att ta auto översättning så översatt den så horribelt illa, så det blev extremt störande. Både att lyssna och läsa. Så jag undvek nästan vloggen mest faktiskt
  Så nu med korrekt textning så blev det absolut ett fall framåt!

  Årstider: mars april. Mars går an för då är det fortfarande in älskade älskade snö även om den är grå och porös etc, men ändå snö.
  April är mest bara “dynga” både bokstavligt och bildligt. Iallafall på samma breddgrad som du. Skitigt, skräpigt, lerigt, Knappt tecken på liv ännu och ett ljus som enligt många är så välgörande, men jag tycker det äter upp både ögonen och hjärnan, man kan inte ens tänka. Det är mer röntgenstrålestarkt, Inte vänt i allfafall.

  Maj juni är hyfsat, innan myggen o alla förbannade insekter börjar komma. Sen alla sommar marodörer med sina 4 hjulingar o allt skit som inte tar minsta hänsyn och dånar fram. Folk som klipper gräs i tid och otid, skränar stör och lever om.
  Nej den underbara tysta rena vita vintern. UNDERBART och helst hade jag vinter året om! Så november december är älsklingsmånaderna här. Eftervintern går också an fram till april alltså. Där är min lycka slut.

  Det ska vara så varmt som förra årets sommar om jag ska trivas i sommarmånaderna. Men annars är oktober att föredra när myggen o alla insekter äntligen dragit sig tillbaka.

  Reply
 19. Hans

  Dear Jonna,

  because my soul has still closed her eyes,
  to feel the caressing of your winter lullaby’s voice even more intense,
  she still can not see in which garment spring comes.
  But she feels that the winter has already passed away in you,
  like the winter in me melted by the warmth
  generated by you in my heart.

  Spring comes earlier for the one and later for another.
  But it would not get any faster, if i broke the ice,
  instead of waiting for it to melt.

  Recently, the world has moved around you, without you being on the way.
  And now you’re on the train on your way home from a long journey.
  Your senses sit with their backs to the direction of travel
  and do not see and feel what’s behind them anymore, not yet what’s coming.
  Your heart and soul are looking forward and can not await
  finally coming home … in the garden, which will give them strength and peace,
  to the table, where many good talks and happy moments will take place,
  and to the bathtub, for which there will finally be enough place. ?

  Sometimes blind passenger, sometimes running alongside,
  i can only watch but not prevent
  how your heart tears out the window impatiently
  and is leaning far to meet the goal,
  while your soul still fights with the chaos of the
  stuffy and crowded train compartment and your senses
  would prefer to quit prematurely.

  And if your heart then had a dust of future in the eye,
  so they were not tears of sadness, but tears of anticipation and gratitude,
  which you shared dancing with Nanook and which
  relieved your innermost while sustaining the chaos.

  I am also grateful. Because chaos will be your inspiration.
  I’m thankful. Because your eyes say what your heart cannot find words for.
  I’m thankful. Because my soul will find the courage to open her eyes again.
  And I am proud of you. Because you do not need sunglasses
  while I’m just glad that you can not look in my eyes right now ….

  KRAM ❤

  Reply
 20. Floki

  I am glad that you are doing OK and keep sorting things out before moving to a new house. No doubt it is going to take most of your attention for a while. I started being a little concerned. I am usually not that much affected by the seasonal changes but this week I feel quite drained. We have some control over our energy levels but sometimes one just has to go with it and do not resist their fluctuations. They change by themselves. I am excited about the new blog. Are you going to provide a simple “Donate” option? What about making some videos available for sale. I wold love to buy nordic morning routine and videos from your “From my heart” list.
  Let’s see if the Spirits of the Old Blog will allow me to post comment this long.

  Reply
 21. Magnus

  Här nere så blir det ju numera rätt sällan vinter med kvarliggande snö. Jag var 12-13 år när jag för första gången upplevde en “grön” vinter och sedan dess har det blivit många sådana vintrar. Jag saknar det där vita landskapet, den rena vita, kalla, fluffiga snön som gnistrar i solljuset. Här är det mest “femtioelva” nyanser av brunt och grått, och blött och skitigt, så för min del är det mest en lång väntan från slutet av oktober fram till nu när färgerna i naturen återvänder med ljuset!

  Reply
 22. A-M

  Jag har följt dig i alla år.
  Och tycker det är jättetrist att jag nu kommer avfölja dig.
  Just pga att du envisas prata på engelska i dina videosar.
  Lycka till med dina följare.
  Nu förlorade du en.

  Reply
 23. Anonym

  Jag älskar denna tiden på året, nu vet jag vad som ÄNTLIGEN kommer bak krönet:) VÅREN!
  Mars april är liksom “Klara”, maj är “Färdiga” och Juni är “Gå”! Så mycket underbart att se fram emot.
  Jag kan hålla med någon som kommenterade kring det engelska pratet, jag kan också tänka mig att det känns genuinare om Du tar allt på svenska men med en engelsk undertext. På så vis tappar Du inga följare, alla kan förstå även över generationsgränserna… Bara ett förslag, hur Du än väljer att fortsätta så kommer jag att fortsätta följa Dig!
  Skorpan

  Reply
 24. Hanna

  Bor i höga kusten och förstår precis vad du menar! Mår alltid dåligt mars-april, både psykiskt och fysiskt. Skönt att höra att vi är flera som känner såhär, kan känna mig lite ensam ibland för det känns som att man förväntas vara så glad och pepp nu när våren är på väg.

  Reply
 25. Hannas krypin

  Vad skönt att ni äntligen är klara med alla beställningar. Det har verkligen varit ett långt projekt. Spännande med en ny hemsida. Det ser jag fram mot. För övrigt älskar jag den här årstiden. Det bästa är fortfarande framför oss. 🙂

  Reply
 26. Sireen

  My dear, when it was a New year, I thought – I really felt it that this year will be THE year. Everything will be better, for the first time in my life I was so sure about this. But then it was pretty hard start of the year – and I bet you agree. But now everything will be better. Sometimes we need to go through difficult times to apericiate the good ones. March and April is always like something in-between, I feel it too. Im waiting although trees and flowers are waking up. But dont worry, soon you all will move to your new home, it really is new begginig and Im so happy for you. To have a space really IS important 🙂
  I really admire you and Johan with the jewelery!!
  Hug you!

  Reply
 27. L

  Jeg har det også sånn i mars og april og deler av mai. Synes du sa det så bra at det ikke er noe magi.

  Reply
 28. Heather

  Someone shared your ice bath video on FB and I spent the morning watching your YouTube videos. You are an inspiration. Life is meant to be lived and you are living it to the fullest. Much of what you had to say resonates with who I am as a woman. I am thankful that there are women like you putting so much authentic beauty into the world. I am very proud of you for being brave enough to use your gifts. There is a photo that you shared in your video with the sled of the starry night sky. If you have that photo in a print, I would love to have it on display in my living room.

  Reply
 29. Vera

  Dear Jonna,
  this is my first comment to you. I like your blog, even though I do not understand Swedish. Google translation works okay 😉
  What I really like is that your complete blogging history from the very first beginning is online. When I discovered your blog in the beginning of last year, I read quite a bit of your early blogposts (2010/11) and found it really interesting how it all began.
  Now in this post you announced a new blog website. Well, I must say, I really hope that you keep online your blogging history as it is. I really would like to read a bit more of it soon. And in general, I find it very valuable, special and authentic. It would be a loss if you cut it at some point, I think.
  All the best to you!
  Vera

  Reply
 30. Elsa

  Jag har nu sett på flera av dina klipp och får sån skön känsla av dem. Jag gillar också skogen och känner sån ro där. Jag kan bara stå stilla ibland och lyssna på tystnaden..känna suset i trädtopparna..andas in doften av träd och gräs. Ljuvligt!
  Jag undrar om du kular nåt mer? Jag kan sakna dina filmer med kulning, det är så fint!
  Jag såg din fina vlogg från nationalparken, och där hade kulning i den naturen varit som handen i handsken.
  Tack för att du och din man ger sån inspiration. Lycka till med allt, och nya huset.

  Reply
 31. Cecilie Nergaard

  Så himla fint att läsa om dina upplevelser. Jag har bott 12 år i Norrbotten och saknade verkligen “den riktiga våren”. Sen jag flyttade till Gotland för 3 år sen känner jag att jag fått våren tillbaka. NU är den mest kreativa tiden på året för mig. Just nu skapar jag foton och blogginlägg dagligen från att ha haft min “dvala och vila” under vintermånaderna.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.