En urkraft som vaknar till liv

Eftersom det varit en sådan mild vinter fram till nu så hade jag nästan glömt bort hur det kändes när graderna sjönk mot -30. Jag har verkligen längtat efter riktig kyla, rimfrost och iskristaller som flyger i luften. Och nu när den väl är här påminns jag om hur omständigt saker blir. Det är så lätt att sitta och längta efter kyla när det är milt ute och det är varmt inne. Men nu kommer jag ihåg hur mycket tid och energi det går åt till att bara hålla sig varm. När det är väldigt kallt ute så känns det lite som om kroppen går in i något energi-sparläge. Om jag kunde skulle jag nog bara sitta framför brasan inlindad i filtar hela dagen.
Samtidigt så önskar jag att jag bara kunde vara ute och fota hela tiden eftersom det är väldigt vackert ute i naturen när det är såhär kallt ute. Det blir något speciellt med ljuset. En slags magi i luften.

Ute i -30 grader. Luften är rysligt kall men ändå älskar jag att ta riktigt djupa andetag av riktigt iskall luft. Det känns så uppfriskande. Som om man andas in ny energi som renar hela kroppen.

Ute i -30 grader. Luften är rysligt kall men ändå älskar jag att ta riktigt djupa andetag av riktigt iskall luft. Det känns så uppfriskande. Som om man andas in ny energi som renar hela kroppen.

Men än hur vackert det är så tar det verkligen emot att springa ut med kameran och fota. Att bara ta av sig vantarna i 30 sekunder för att göra några inställningar på kameran gör att dom hinner bli bedövade av kylan. Och sladden till fjärrutlösaren fryser så den nästan bryts av om man råkar vika den lite.

Det går åt otroliga mängder ved just nu.

Det går åt otroliga mängder ved just nu.

Men även om det är väldigt kallt och saker blir väldigt omständigt och värmen rymmer ut från mitt hus så är det ändå en speciell känsla att behöva kämpa lite. Det väcker någon urkraft i mig ändå. Att få kämpa lite för att överleva. Det skulle vi behöva lite oftare tror jag.
010708

Nu är det bara hälften av veden kvar i vedboden. Inte klokt vad mycket ved som gått åt trots att det varit en mild vinter. Får hoppas att den räcker fram till maj/juni.

Nu är det bara hälften av veden kvar i vedboden. Inte klokt vad mycket ved som gått åt trots att det varit en mild vinter. Får hoppas att den räcker fram till maj/juni.

010711

Efter branden i helgen har jag haft blandade känslor vad gäller eld. Igår vågade jag tända värmeljus igen för första gången. Och att se lågorna inne i pannan påminner mig om lågorna i gardinerna. Samtidigt så skulle jag vara helt körd utan värmen som lågorna ger. Eld kan verkligen bara det bästa och det värsta.

Efter branden i helgen har jag haft blandade känslor vad gäller eld. Igår vågade jag tända värmeljus igen för första gången. Och att se lågorna inne i pannan påminner mig om lågorna i gardinerna. Samtidigt så skulle jag vara helt körd utan värmen som lågorna ger. Eld kan verkligen bara det bästa och det värsta.

Det bästa med kylan är att det är så vackra soliga dagar. Även om solen bara syns drygt en timma ovanför träden så är den timman alldeles underbar. Igår var jag ute och tankande solenergi så länge jag kunde. Vetskapen om att det blir ljusare och ljusare för varje dag som går gör mig så lycklig. Även om det känns som en ny istid är på väg just nu så vet vi ju att det kommer en till vår. Vi kommer att få uppleva våren igen. Och tanken på det gör mig alldeles varm.

Det bästa med kylan är att det är så vackra soliga dagar. Även om solen bara syns drygt en timma ovanför träden så är den timman alldeles underbar. Igår var jag ute och tankande solenergi så länge jag kunde. Vetskapen om att det blir ljusare och ljusare för varje dag som går gör mig så lycklig. Även om det känns som en ny istid är på väg just nu så vet vi ju att det kommer en till vår. Vi kommer att få uppleva våren igen. Och tanken på det gör mig alldeles varm.

19 Kommentarer på “En urkraft som vaknar till liv

 1. 55an

  Elden är både en vän och en fiende.
  Sen är det ganska roligt att elda.
  Har nyss varit ute och gjort en brasa i pannan.
  Kram

  Reply
 2. Amanda

  Håller med! Tror också det är nyttigt att få kämpa för sin överlevnad ibland, förstå sig på naturen. Kämpa för värme. Kämpa för att skaffa mat (tänk om vi inte var lika beroende av alla affärer)
  Just nu tänker jag extra på dem som inte har ett riktigt hem, hur det måste vara en annan, fruktansvärd, kamp för att överleva denna kyla.

  Reply
 3. Hanna från Skalmsjö

  Jag håller med, på något vis tycker jag om det. Man känner att man verkligen lever och som du säger få kämpa lite. Man behöver det i den här enkla, behändiga tillvaron som vi annars har. Jag får verkligen känna på kylan också, sitter inne i köket med jacka på. Endast 8 grader inne när jag kom hem från jobbet och nu är det uppe på hela 11.7! ;-D

  Ha de//Grannen i Skalmsjö

  Reply
 4. ISA

  kan tänka mig hur härligt det är med en varm brasa efter den där extremkylan. Men det blir vackert iaf ute, det är en fördel <3

  Reply
 5. Stu

  Ah nice to see 🙂
  Yeah i wondered how you were feeling about the fire element, after this mornings post about the cold and cosy wood burning stove. The fire keeps us warm and comfortable, gives a sense of security, allows you to live where it’s cold and mesmerizing to watch the shapes of dancing flames – But out of control and it turns to a different beast.
  We have endless rain here and the worst flooding on record in many places, the river by me i’ve never seen so high with churning brown water. So it’s something similar with water, a gentle trickling stream where you can fill a water bottle on a hot day, to a raging torrent sweeping away bridges and homes, it can flow or it can crash.
  Respect to Nature.

  Reply
 6. Kerstin

  Jag vill inte skrämma dig, men lämna aldrig ett värmeljus utan uppsikt, lågan kan “fräsa till” och bli väldigt hög. Förstår att du är lite skärrad efter det som hände hos dina föräldrar. Tack för en helt underbar blogg. Det är så rogivande och roligt att läsa det du skriver. ?

  Reply
 7. Jos

  -30 är ett intressant möte med urkrafterna förutsatt man kan hålla värmen. Det är sant att våra moderna ting uppför sig annorlunda i arktisk kyla. De fryser, spricker, går av (även metaller som verkar bli spröda). Ungefär vad som hände när plasten kom till det moderna samhället. Plasthinkar tålde ingen kyla alls och sprack.

  Även vatten fryser och händer det i ett hus får man problem. Därför är det bra att alltid ha en kran som droppar när temperaturerna kryper nedåt. Men trots den försiktighetsåtgärden kan det jäklas ändå. Befinner mig i ett gammalt norrbottenshus i en liten by med 12 hus som på modent vis förses med fjärrvärme från biobränslen. Ut från panncentralen går 65-gradigt varmvatten i en slinga till husen. Den är lagt ned på 1.2 meters frostfritt djup bredvid kallvattentillförseln till husen. På så sätt undgås frysningsgrisk är det tänkt. När det fungerar stämmer teorin men häromnatten strejkade panncenralen och låg nere 4 timmar när utetemperaturen kröp nedåt -35. Jag sov under dubbla vintertäcken och märkte inget förrän framåt 6-tiden när det blev omotiverat kallt inomhus. Katten låg ihoprullad under täckena bredvid sin värmeflaska och sov gott men när jag steg upp för kolla vad som stod på och drog undan täckena skrek han över den plötsliga kylan.

  Tätningslisten av gummi vid ytterdörren hade börjat frysa ihop och läcka in kyla. Det var frost längs ungefär halva dörren. Det drog och var iskallt på golvet. Inte nog med det, vattnet var också fruset. 🙁

  Fjärrvärmen kom dock igång under morgonen och det är sedan dess ca 20º men ännu inget vatten. Katten klagar inte det minsta, gillar att det ibland serveras färska och varma möss inomhus.

  Reply
 8. Evelina - Evelinas Ekologiska

  Så hemskt med branden och väldig tur att den inte hann sprida sig mer. Läskigt hur fort det går! Får en verkligen att tänka till.
  Åh, vad kallt du har det, burr! Här i Hälsingland där jag bor är det kring -19 ute nu. Tänker som du kring det här med att behöva kämpa lite, tror att det kan vara väldigt bra 🙂
  Så härligt att tänka på att det bara blir ljusare nu, helt fantastiskt <3
  Kram
  /Evelina – Evelinas Ekologiska

  Reply
 9. Em - mitt liv på NZ

  Vilka underbara bilder! Förstår att kylan och snön känns delat, härligt och jobbigt på samma gång. Hoppas verkligen att du slipper mer problem med att hålla värmen inomhus. Tack för en fantastisk blogg som jag kikar in på så gott som varje dag!

  Reply
 10. Lindan

  Instämmer. Ibland kan det nog vara nyttigt för hjärnan att få fokusera på saker som överlevnad, istället för allt annat “brus” och knasigheter den kan envisas med att sysselsätta sig med…(i alla fall min!). Nä, mer fokus på det viktiga och enkla! 🙂
  Tror aldrig jag har upplevt en sådan kyla som den du beskriver (här i Småland blir det ju sällan så kallt…Det var drygt 15 minusgrader i helgen, och DET kändes ju som om ansiktet skulle falla av när man stack ut näsan….) Men det låter, som sagt, UPPFRISKANDE!! 😀 😉

  Hoppas veden räcker lääänge! Verkade som om det skulle bli mildare framåt helgen!
  Ja tänk vad elden är mäktig – både på gott och ont!!

  VARM KRAM från Jönne! <3

  Reply
 11. MT i Tjärn

  Japp, nu får man allt elda allt vad det går för att hålla värmen uppe, men det är ju kortvarigt. Och jag har gjort samma iakttagelse som du Jonna att man tvivlar på att veden verkligen kommer att räcka vintern ut, men strax är det vår och det finns alltid en massa ved kvar!
  Nu ska det väl komma snö snart hoppas jag, gärna flera meter så det blir lite utmaning ?

  Reply
 12. R::bert

  It’s so nice to hear from you again! Thanks for the beautyful pictures. Have a warm and peaceful. Hug!

  Reply
 13. Nicklas

  Tänkte på dig idag när jag bar in ved på allt slit du haft under dina år här med all vedhantering och eldande! Haft nästan heltidsjobb idag med att bära in ved och elda så jag lyckats komma upp i 15 grader här inne! Men på något sätt är det ett roligt jobb att kämpa mot kylan! Blir på något sätt mysigt när det är så här kallt! Kommer ihåg första gången jag var hos dig och du bodde i den gamla skolan trodde jag inte du skulle bo kvar när den Norrländska vintern slog till! Men så fel jag hade kommer ihåg hur tufft det var för dig den kalla vintern. Bra kämpat du är en tuff tjej! Nu ska jag fylla spisen med ved och sova några timmar innan nästa eldningspass börjar! Kram:)<3

  Reply
 14. Magnus

  Tack och lov att vi inte har så kallt här nere! Då hade det varit olidligt att gå utanför dörren.
  Hoppas att kylan lindras lite i alla fall så att du kan vara ute och fota utan att förfrysa dina fingrar. Ha en fin dag Jonna!
  Stor kram!

  Reply
 15. Tuva-Lena

  Jag håller med dig, urkraften inom en vaknar till liv och tänk så befriande det känns! Jag har precis kommit in, inte lika kallt som hos dig men -27 när jag gick ut, med kameran förstås. 😉 Det är såå betagande vackert ute att man önskar att man slapp gå in igen, som sagt. Jag har min hund med mig,en korsning mellan finsk lapphund och samojed så här gäller det att tåla kyla! Och sedan vaknar tjurigheten inom en, kylan skall minsann inte knäcka mig! tänker man och det gör den inte då heller. 😉 Nu vandrar små lätta moln in över dalen här i S-teå så kylan kanske ger med sig så småningom.. lite trist kan jag tycka för då är jag inte ensam i motionsspåret längre. 😉
  Ha en fin dag!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.