Ett nytt ljus

Jag fick en pannlampa, som lyser så starkt att jag nästan trodde att jag omedvetet skulle råka kontakta utomjordingar från yttre rymden när jag tidigt, tidigt i morse var ute och hämtade ved och tittade på den nästan rysligt klara stjärnhimlen. Nu kommer jag aldrig famla runt i mörkret längre, och slipper använda mobilens inbyggda lampa och tappa den hundra gånger om när jag hämtar ved.
010402En vacker stund mitt emellan natt och morgon, under miljoner blinkande stjärnor. Hunden Danny, som ni kommer få veta lite mer om senare, gjorde mig sällskap och satt tätt intill mig och värmde mina händer, medan Nanook sprang omkring i snön längre bort och lekte med ett vedträd. Jag log för mig själv  när jag tittade upp mot alla stjärnor. Trots att det ofta är stjärnklart kan stjärnhimlen skilja sig så mycket från gång till gång. Ibland är den sådär extra klar, utan det minsta dis, vilket gör att man nästan tappar andan när man ser den. Önskar jag kunnat ta er dit denna morgon så ni fick uppleva det på riktigt. Känslan att sitta där i snön och blicka upp mot det oändliga… ♥

29 Kommentarer på “Ett nytt ljus

 1. Gizze

  Så bra Jonna haha verkligen ljus 😀 Kanske blir inrapporteringar om ovanliga ljussken på himlen när du är ute med din pannlampa 😀

  Nyfiken på hunden….vad mer kommer 😉

  Kram på dig och ha en fin dag önskar Gizze i Värmland

  Reply
  • PJ:s byffé – från by till fe

   Jag håller med om en biblisk tolkning av bilden men jag tänker mera på de tre vise männen. Fast den ena, Nanook, höll visst på med annat och syns inte i bild. :-)))

   Vintertid är pannlampan standard för oss som bor på landsbygden. Ingen höjer på ögonbrynen om du kommer till bybutiken med pannlampan på huvudet.

   Reply
 2. Anita BJ

  Jisses vilken stark pannlampa! Och vilken magisk bild på himlen. Om du har tid skulle det vara toppen om du kunde berätta vilka kamerainställningar du har för att kunna ta en sådan bild på natthimlen. Isotal, bländare, slutare, och typ av objektiv typ…
  Tack för att man får följa med på dina eskapader!

  Reply
 3. Karin Lorin

  Hej Jonna,

  Snyggt att du tog dig tid att besvara även de kritiska kommentarerna, som min! Det är nog inte många bloggare som gör.

  Förstår att bloggen ska vara naturlig, spegla din person och ditt liv, vara en ventil och kommunikationskanal som du dessutom tjänar pengar på. Business. Inget fel i det alls tycker jag.

  Allt kreativt skapande är förändring. Din blogg är väl inget undantag? Vi som läst den några år kan den nu. Utveckling skulle inte sitta dumt. Kill your darlings! Överraska oss! Med bilder och text. Jag är liksom du fotograf, får ständigt synpunkter på mina bilder. Kill your darlings är ett sätt att gå vidare, utvecklas.

  Tack för den här tiden Jonna! Lycka till!

  PS Till er som tycker mina och andras synpunkter är missunsamma. Ni har säkert missuppfattat. Är man offentlig får man vara beredd på synpunkter och kritik. Är bloggen business är det ännu mer naturligt, eller hur?

  Reply
  • Johanna

   Men Karin Lorin, har du ingen sida på nätet så att man kan titta på dina fotografier? Instagram? Facebook? Du verkar ha hittat nyckeln till hur man överraskar och gör förändringar. Skulle vara intressant att se hur du lyckats 😉

   Reply
 4. Katta - Bucketlife

  Fick en pannlampa i julklapp och fick premiäranvända den på en snöskovandring med Sara här ovanför – mycket, mycket bra!

  Fantastisk bild. Vore kul att höra mer om dina inställningar och knep när det kommer till nattfotografering. Du får så magiska bilder på stjärnhimlen.

  Reply
 5. Magnus

  Det var bra drag i den där lampan! Akta så inte NASA hör av sig med diverse frågor. 😀
  Ha en fin dag!

  Reply
 6. Anonym

  OMG! Full poäng på pannlampabilden! Den må vara en av dina bättre, men dom är det ju så många av, förresten 🙂 För övrigt kan inte heller jag – som Karin Lorin – frisäga mig från att ha synpunkter och önskemål gällande din blogg, och några gångar givit uttryck för det, men nästan varje gång ångrat min kommentar. Det är nog bara att hänga på eller släppa taget som läsare av din blogg, men samtidigt är det lite uppfriskande med kommentarer som inte bara håller med om allting du säger och gör. Och att du kan ge svar på tal är tydligt. Var god att fortsätta följa din egen ledstjärna, så blir det säkert 1000 gångar bättre än om du spelar “on request”.

  Reply
 7. Anonym

  Börjar på att bli lite nyfiken på den där människan som du träffat! 🙂 Varför så hemlighetsfull? 😉 November är ju längesen nu 😛

  Reply
 8. Lindan

  Underbar bild!! <3
  Du kanske kan pröva att skicka lite morsesignaler ut i universum…Vem vet – kanske får du oväntat besök!! 😉 😀

  Spännande, ser fram emot att höra med om Danny! (y)

  Reply
 9. Jorma

  Amen den här är ju ju så makalöst snygg så det knappt går att sätta ord. 🙂
  Som lite mer tekniskt intresserad så undrar jag vad du har för optik på din kamera?
  Helgkramar till dig <3

  Reply
 10. E

  Are you a real person? I mean that as a great compliment! I have serendipitously ended up here, and I really appreciate your adventurous spirit. Did you really move to a town with 10 people? Can you see the Northern Lights every night or only on some nights? What is it like being without people around you for so long? I have done some hikes by myself that were perhaps 2 weeks long; there is a serenity that comes with solitude, but I wonder, is it also a balancing act? I read your post on being scared of the dark – I can’t imagine the adrenaline that would pump through my body if I had any of those experiences in the middle of the night! Wow! What is your favorite part about being in the wild? Do you miss anything from “the city”? Anyway, I am not one to typically comment on blogs or things on the internet – but as I said (or tried to convey) – you inspired me! Keep being awesome and thank you for sharing your light!
  -E

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.