Ett storslaget farväl

Det var en sådan häftig känsla den morgonen, när jag sa farväl till fjällvärlden.
Jag hade trott att jag inte skulle känna mig helt redo att fara hem igen, eftersom det fanns så mycket mer att fånga av allt det vackra från Abisko och alla platser runt omkring. Jag hade varit ute hela den natten, för att verkligen se till att fota de sista bilderna som jag ville ta, och filma de sista scenerna. Och njuta av ännu en natt ute i det vilda.

Efter några timmar nära riksgränsen kände jag mig klar och satte mig i bilen för att köra tillbaks mot Abisko igen. Natten höll på att övergå till morgon och midnattssolen lyste upp molnen som färgades rosa och aprikos. Allting var så stilla. Och plötsligt så kände jag ett starkt lugn inom mig. Som om en motor stängdes av, och jag tog ett djupt andetag.

Jag var klar nu.
053104
Det var en så tydlig känsla. Jag var nöjd nu och kände att jag fått precis allt det där som jag önskade, och ännu mer. En känsla av att vara redo att lämna denna plats för att åter vända hemåt igen.
053114När jag närmade mig Abisko fick jag se månen resa sig över Lapporten. Jag stannade bilen och gick ut för att titta på detta mäktiga skådespel.
053102Och hela Torneträsk låg i vila, och utstrålade ett lugn. Det var så vackert att det nästan gjorde ont.
053106053101053105Jag stannade där en lång stund. Det var känslosamt på något vis. Jag fick det mest vackra och storslagna farväl jag kunnat tänka mig. Känslan i luften var som en fin låt till eftertexterna i en lång, vacker film. En sådan film som får en att gå runt i en bubbla i en vecka efteråt, eftersom den påverkat en så starkt att något hänt där inne i djupet av hjärtat. Något som kommer finnas kvar för alltid.

Efter farvälet körde jag till vandrarhemmet och sov några timmar på morgonen. Sedan satte jag mig i bilen och körde till Kiruna, där jag gick in på det mysiga caféet Mommos Veranda igen, och satte mig för att jobba några timmar och la upp blogginlägget om Silverfallet. Sedan tankade jag bilen full, och körde raka vägen hem till Grundtjärn. 70 mil genom Norrland.
053111
Jag körde hela kvällen och hela natten. Jag förstår egentligen inte riktigt hur jag orkade, eftersom jag knappt hade sovit något natten innan. Men tanken på att Johan fanns där hemma och väntade på mig gjorde att jag fick någon slags superenergi. Och Nanook, och alla våra djur. Min familj. Jag log hela vägen hem och kände mig så tacksam över allt jag fått vara med om på resan, och att jag nu får komma hem till allt jag älskar.
053108

Det var något alldeles magiskt med att återigen få se hur landskapen ändras mil efter mil. Från höga snötäckta fjäll till täta skogar och skogstjärnar. Det fick mig att verkligen inse att alla platser har sin alldeles egna charm.
053110Att färdas 70 mil i bil i ett enda sträck gjorde också att jag upplevde sådana kontraster. När jag närmade mig mitt hem fick jag se “Juvanklocken” som den heter. Den spetsiga toppen mitt i skogen. Jag skrattade lite åt mig själv eftersom jag alltid upplevt den så “mäktig”. Som ett berg som reser sig i skogarna. Nu plötsligt, efter att ha varit bland alla höga fjäll och berg i allra nordligaste Sverige, så såg det där mer ut som ett litet sandslott i en sandlåda. Jag tyckte det var häftigt också att månen var precis ovanför Juvanklocken, när jag natten innan hade sett den precis ovanför Lapporten. Juvanklocken får vara vår alldeles egna Lapport.
053115053112 053116Tidigt på morgonen var jag återigen hemma. Grundtjärn välkomnade mig med grönska och sommarvärme. Jag somnade väldigt gott i min egen säng. Vilken resa. Vilket äventyr. Nu tar det nog ett tag innan jag smält allt som jag fått vara med om. Återigen, tack för att ni följt mig på resan! ♥

40 Kommentarer på “Ett storslaget farväl

 1. Jojhanna

  Vilken resa, på flera plan! =) Med dina underbara bilder väcker du någon slags längtan,,,kanske att inte bara drömma utan verkligen följa en dröm! Tack <3

  Reply
 2. Nina

  Tack Jonna för allt fint du delat med dig på den här resan..magiskt och inspirerande. Tack också till Hyundai som anlitade Jonna så drömresan blev sann.

  Reply
 3. Steve

  Det har varit en fantastisk upplevelse att följa dig på den här resan. Norrland ter sig än mäktigare när jag genom dina bilder får det så här i koncentrat.

  Reply
 4. Åsa-Saga

  Åh, vilka fantastiska bilder Jonna! (Återigen, kanske jag ska säga – hela den här resan har ju varit en enda översvämning av vackra, magiska, fantastiska bilder. ♥ )

  Du får mig – och säkert många med mig – att se mer skönhet i naturen och världen runtom oss. TACK för det och för att du finns! Du är en sådan inspiration och konstnär, med så mycket kärlek i din blick på allt. ♥

  Välkommen hem till Västernorrland igen! 🙂

  Reply
 5. Mummi

  Så skönt att din hemresa gick bra och att du kom lyckligt hem till de dina igen!
  Det har verkligen varit helt underbart att få ta del av din drömresa, se dina fantastiska bilder och läsa dina ännu mer fantastiska texter!
  Ett STORT TACK Jonna, från djupet att mitt hjärta!

  Reply
 6. Maggie

  Ja visst får man perspektiv av att resa!! Så underbart att få följa din resa – fantastiska bilder och jag förstår dina tankegångar precis!!! Fantastiskt vad naturen gör med en både på ut ett andligt och framför allt HELANDE perspektiv!!!!
  Ser fram emot den lilla filmen….?!;)

  Reply
 7. Sandra

  Takk for at du deler ? Utrolig vakkert landskap og farger. Du tar fantastiske bilder!!!
  Så glad på dine vegne for at du fikk tatt denne reisen! Jeg bor syd/øst i Norge, og for to år siden var jeg i nord Norge (Tromsø) for første gang i mitt liv. Været var helt strålende og jeg fikk oppleve midnattsol for aller første gang. Det var så vakker og jeg har aldri vært så inderlig, lykkelig noen gang..
  Ønsker deg og Johan en fortsatt fin vår og sommer ?? klem fra Sandra

  Reply
 8. Inga

  Tack till denna uunderbara tjej för att du tagit ut oss på svindlande höjder. Njut nu av att vara hemma igen. Kram. ?

  Reply
 9. Jorma

  All den skönhet som du bjuder på alltså…mållös är väl den bästa sammanfattningen på hur det känns att se dina bilder.
  Hoppas resan gav dig inspiration till en massa nya skapelser som får oss att tappa fattningen 🙂
  Kramar

  Reply
 10. Anta Snaque

  Om man slår upp orden `magi´ och `fantastiskt´ i ordboken borde dina bilder komma upp som illustrationer. Undrar om Hyundais PR-höjdare förstår vilken sagolik tur de hade när du tackade ja till deras erbjudande. Du har gjort ett underbart fint jobb åt dem. Dessutom får man känslan av att du även har “gjort” ett jobb åt dig själv. Du blir bara bättre och bättre på det du gör. Fantastiskt, Jonna!

  Reply
 11. Carl Stridsberg

  Vackra bilder, Jonna, som vanligt. Men jag tänkte på en sak. Att det var lite synd att inte Tesla, eller någon annan biltillverkare som tillverkar rena elbilar, sponsrade dig med en sådan på din färd. Vi måste alla hjälpas åt att få ner vår fossila förbränning och alla våra avgasstinkande bilar.
  OM vi överhuvudtaget ska ha någon vacker natur, som i Lappland, att lämna över till våra nästkommande generationer. Själv åkte jag ju tåg då på 60-talet. Tåg och elbilar är framtiden. Säg att du hade åkt tåg till Abisko, och där hyrt en elbil. Det hade varit bättre för miljön. Men visst, vi måste alla börja göra så. Tänka om och leva enklare. Du är ju om någon en naturmänniska så jag är säker på att du håller med mig. För älskar man naturen omkring sig måste man ju älska hela Moder Jord! 🙂

  PS Nästa gång du gör en sådan här färd, tipsa, Tesla! Deras bilar är bara så fina och “rena”… DS
  Se själv; https://www.teslamotors.com/sv_SE/

  Kram
  //Carl

  Reply
 12. Maggie

  PS! Vilken fantastisk reklam för Sverige! Du har ju en hel del utländska bloggläsare!! 🙂

  Reply
 13. Per Asp Bölen Junsele

  Ja välkommen hem . Och nu väntar vi ju på nästa upptåg du hittar på vi blir med på den också bara så du vet .

  Reply
 14. leif

  Roligt att kommit hem välbehållen .vad mycket fint du visat helt gratis jag är bara tacksam för att du är så ödmjuk inför den stors naturen.

  Reply
  • leif

   Det är fint och poetiskt beskrivit, du har lätt för att finna dom vackra orden.
   En stor författare är du.

   Reply
 15. PJ:s byffé – från by till fe

  En fantastisk resa du gjort och som du delat med dig av i flitiga och fylliga inlägg. Många fina bilder som visar delar av Norrbottens natur. Själv väntar jag på min egen roadtrip i Norrland senare i sommar. Den blir också spännande och just nu pågår planering. Tack för fina upplevelser som du förmedlat!

  Reply
 16. Birgitha. Landfors

  Härligt att få följa med dej på din tripp?
  Dina bilder så underbara man bara njuter.

  Reply
 17. Annica

  Bilderna på dig i bilen med solen bakom….jättefina. Även månen och lapporten var fin…ja,,alla dina bilder är ju fina, men jag gillade dom 🙂

  Reply
 18. Emmy

  Alltså jag blir rörd av det här. Vilken himla drömresa! Låter som ett perfekt avslut, och bilderna är som vanligt helt otroligt fina! <3

  Reply
 19. Magnus

  Jättefina bilder, igen!
  Jag ska ge mig ut med kameran och träna. Måste försöka bli lite säkrare på inställningarna om inte annat inför höstens resa.
  Nu ska jag krypa ner under täcket.
  Stor kram!

  Reply
 20. Pamela

  I have really loved following your journey. I’m glad you are home safe, and look forward to more of your adventures and art!
  It really does make my day better, to see a bit of the world thru your eyes.

  Reply
 21. nillahalsaharmoni

  Tack för alla fantastiska foton – för allt du har delat med dig utav! Dina personliga texter är lika vackra som din foton och det märks att din resa har påverkat dig på alla plan! Du har en fantastisk förmåga att uttrycka dig i ord och bild…en sann livskonstnär!
  Varma hälsningar; Gunilla

  Reply
 22. Maria

  Jonna, du är verkligen en konstnär på alla plan. Inte nog med att du är en mästarinna på att fånga vackra motiv med kameran – du har även blivit en ordkonstnär. Du skriver vackert, och det ger minst lika mycket som en fin bild.

  Reply
 23. Jos

  Blir bokskrivande och animism Jonnas nästa stora ledstjärna?
  http://www.dn.se/arkiv/kultur/darfor-ar-det-dags-att-borja-visa-hansyn-for-tradens/

  Läste högre upp i tråden om förslaget med elbilen Tesla. Visst måste vi alla tänka på framtiden och det är säkert ett utmärkt fordon att färdas i men elen såväl bilen måste produceras någonstans och vad blir totalpriset?

  Att som konstnär sälja sig till kommersiella krafter för att överleva är på många sätt riskabelt med tanke på framtiden. I ett yrke där det handlar om att följa sin intuition och välja, motsatsen till att exempelvis vara ICA-kassörska.

  Just nu befinner jag mig på pyttelilla ön Ærø i det nordiska söderhavet nära tyska gränsen. Imorse ankrade kryssningsfartyget The world upp. Det är lite speciellt för alla fartygets 165 välbeställda resenärer har köpt egna lägenheter ombord och på så sätt kryssar de runt världen efter sevärdheter och upplevelser. Köpstarka kunder varav en hel del med smak för konst.
  http://aboardtheworld.com/our-story/

  Igår pratade jag med en av öns allra skickligaste konstnärer, en kvinna från Grönland som hade ebb i kassan 2 dagar före månadsskiftet. Visst var hon oroad men hon valde ändå att lita på sin intuition och kreativa förmåga. Misströstade inte.

  Under dygnet sedan dess hade hon fått in >14000 dkr i kassan och hennes fasta månadsräkningar kunde betalas. Idag lär det bli ännu mer. Att sälja sig till random kommersiell aktör kan för stunden kännas behagligt, men samtidigt får man göra avkall på något som man kanske inte omedelbart märker.

  Reply
  • E

   Det finns ingen motsägelse i att Jonna som fotograf påtar sig ett jobb som Hyundai – SantaFe -reklamen. Hun var noga med att berätta att det just rör sig om ett samarbete.
   Om hon däremot 1) protesterar mot SCA’ satsning på vindkraftpark i hennes närhet och 2) sedan påtar sig ett årskalenderfotojob för självsamma SCA, ja, då ser jag en klar motsättning! En industri som hotar hennes tillvara ska väl inte belönas med ett fotojobb med en vacker naturkalender?

   Reply
 24. Maggie

  Varför inte ut och fjällvandra du och Johan om ni fixar “djurvakt”!
  Såå långt bort ligger inte vår fjällvärld!

  Reply
 25. Lindan

  Tack för att vi fick följa med dig på din magiska resa!! <3 <3
  Gissar Johan och "resten av familjen" blev vääldigt glada att få hem dig igen!! 🙂
  Dina bilder, dina texter (jag ääälskar dem- du MÅSTE skriva en bok någon gång!!), din personlighet…Du är helt FANTASTISK!!! Tack för att du finns!!
  <3
  Kraam!

  Reply
 26. Wynja

  Åh. Jag måste kommentera för första gången nu och tacka dig. Tacka för att du delar med dig av denna resa och din livsresa, dina häpnadsväckande vackra bilder och dina poetiska ord.

  Det kan tyckas banalt, men dina bilder ger verkligen så mycket. För en jämnårig, naturälskande tjej i en annan del av Västernorrland, som sitter innanför fyra väggar med studier och intensiv skogslängtan, ger det otroligt mycket! Dina drömska bilder svämmar alltid över av känslor, inspiration, magi, skönhet. De kan återskapa imponerande mycket av den där outsägliga, sublima känslan som bara vildmarken kan väcka i ens själ.
  Du har så många gåvor, i foto, måleri, ordmagi och livskonst. Du verkar så genuin och tycks följa ditt hjärta med hela din existens, och det är en stor inspirationskälla. Stort tack för att du delar med dig Jonna!

  ((Angående diskussionen om det miljövänliga i Jonnas resa. Jonna verkar leva väldigt enkelt och miljövänligt i jämförelse med många andra, som konsumerar hejvilt och/eller flyger till andra delar av jorden flera gånger per år. Om Jonna med sin resa kan inspirera människor till att upptäcka allt det vackra vi har här i Sverige istället för att flyga till fjärran länder på semestern så är det en enorm(!) miljövinst, som vida överskrider växthusgaserna hennes bilresa orsakade.
  Med massa forskningsartiklar i ryggen vill jag bara lyfta vilka åtgärder som har störst effekt och bör prioriteras av gemene man och kvinna som vill leva miljövänligt: 1, att minimera antalet flygtimmar, och 2, att inte äta kött, mejerier och andra animalieprodukter. (Kött- och animalieindustrin orsakar mer klimatutsläpp än hela den globala transportindustrin och den generella miljöpåverkan är i nivå med fossila bränslen). Jätteviktigt att lyfta miljöaspekterna, men att göra det för Jonnas drömresa känns både lite overkill och orättvist.))

  Reply
 27. Jenny

  Har följt din resa med stor glädje, men har inte kommenterat något. Så det är väl dags nu!
  Har varit så himla fint att få “åka med”, då prick detta är en av mina största drömmar. Att bara få sätta sig i bilen och köra upp i norr och följa naturen och göra precis det man känner för ett tag. Kunna stanna var som helst och bara insupa omgivningen utan att behöva tänka på något annat. Inte behöva stressa eller anpassa sig till någon annans behov och känslor. Bara jag, naturen och bilen. Så det var så fint att dels få följa din resa och dels få lite peppning och inse att det inte är ett omöjligt mål.
  Så tack Jonna – för alla dina magiska bilder och målande ord, och för att alla vi läsare fick följa med på färden 🙂

  Reply
 28. Naits

  Heisann.

  For en flott bilde serie fra storslått natur. Er så vakkert der oppe, og du har fanget det på mesterlig vis som vanlig….

  Investerte du i noen nye objektiver før denne reisen eller?

  Har du noen gang vært i Rogen/Femundsmarka nasjonalpark? Den flotte marka der hadde fortjent dine magiske bilder…..

  Reply
 29. Ruth i Virginia

  Jag läser flera bloggar, som har med resor att göra, men din resa i norraste norra Sverige
  är den bästa hittills. Dina foton är otroligt vackra. Önskar fler svenskar ville utforska sitt
  eget land, som har så mycket att ge. “Rantamor på näthinnan” var i Lappland förra året
  och blev helt begeistrad.. På samma gång vill man ju inte att Lappland ska bli överbefolkat
  med turister.
  Det har verkligen varit ett privilegium att få resa med dej i den lilla bil i Sveriges
  eget “Big Sky Country”.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.