Mycket på gång

Hej älskade vänner!
Åh, nu var det längesen sist. Det konstiga är att jag själv inte ens riktigt var medveten om att alla mina sociala kanaler var tysta i flera veckor. Det var inte förrän folk började skriva och undra vart jag tagit vägen och fråga om allt var bra som jag insåg att “oj, ja det var ett tag sen nu”.

Jag har bara varit så väldigt fokuserad på en massa annat och riktigt grottat ned mig i jobb och fotografering och annat som gäller vår nya hemsida, som jag pratat om ganska länge nu. Jag kände tillslut att jag bara ville fokusera på en enda sak i taget så att det skulle bli klart fortare. Det har varit så mycket med det här under en lång tid nu och det tar så mycket tid och energi ifrån själva skapandet och allt annat som jag vill göra, så ibland vill jag liksom bara “get shit done” och få det klart så att jag sedan blir “fri” och kan lämna detta projekt.
Förstår ni vad jag menar? 🙂

Tanken var att allt skulle vara klart nu. Men hujedamej vilka motgångar vi haft.
Vilket jag nu i efterhand är så djupt tacksam över.

Det är i motgångarna som vi ibland blir ledda in på rätt väg. När något går förbaskat trögt så ger det också tid till eftertanke. Att inte bara rusa fram utan stanna upp och känna “gör jag rätt nu? Vill jag det här?“.
Det behövs ibland.

En annan anledning till att det är så glest med blogginlägg just nu är också för att jag liksom inväntat den nya hemsidan. Allt kommer bli så mycket bättre, renare, lättare, och då kändes det roligare att vänta med blogginlägg tills den blev klar.
Den här hemsidan/bloggen är verkligen i sitt slutskede, eftersom den kraschar så fort det blir för mycket folk inne samtidigt, som när jag t.ex delar mitt blogginlägg på Facebook. Så det har liksom tagit emot lite. Inte känts lika roligt.
Men snart, snart kommer det bli nytt och fräscht och fungerande igen.

Här i Grundtjärn har vintern anlänt. Efter en kall natt med ca -10 grader så låg det i morse ett tunt lager med is längs sjöns kanter. Om ni tittar noga på bilden så kan ni se den.
Så nu är det inte lång tid kvar tills hela sjön är täckt av is i många, många månader framöver.

Och i lördags dansade äntligen norrskenet över himlen. När jag såg det så kändes det som det var flera år sedan jag såg norrskenet sist. Jag insåg hur mycket jag saknat det.
Det var så magiskt.

Och just nu händer ganska mycket här hemma på gården. När vi flyttade till nya huset i maj månad så lämnade vi kvar smedjan/verkstaden i gamla huset eftersom vi skulle göra ordning för en ny smedja i ladan här hemma på gården.

Och nu är renoveringen igång för fullt!

Det är alltså en del av ladan som nu kommer bli den nya smedjan + packrum och kontor.
Det kommer bli lite mer utrymme än i vår gamla lokal (vardagsrummet haha) och såklart mycket finare, mysigare och med mer känsla.

Vi har varit noga med att välja ut material med kvalitet och satsat mycket på att få den känslan som vi eftersträvar. Bland annat så kommer våra dörrar vara handgjorda av Näsåkers Snickeri (våra vänner Åsa och Arvid äger nu det) och dom kommer vara gjorda av återvunnet virke från en gammal lada, och spikarna är gamla handsmidda spikar.
Ni kommer smälla av när ni får se dörrarna.
De kommer bli dom coolaste dörrarna någonsin 🙂

Vi har längtat så otroooooligt mycket efter att få flytta in vårt företag här, och nu är det inte så länge kvar.

Mats och Christer (som ni säkert sett flera gånger i bloggen tidigare när vi renoverat/byggt om något) har nu varit här i två veckor och grejat. I början var här stenväggar och trossbotten. Men nu är det isolerat och klart. Idag lägger dom sista biten av golvet, som är ett obehandlat furugolv som jag sedan ska såpa-behandla på gammalt vis.

Där den gamla muren står ska vi sedan sätta in en gjutjärnskamin, men det blir nog inte förrän till våren när det blir varmare igen, eftersom muren behöver muras klart och putsas, och det är för kallt för sådana jobb just nu.
Så i vinter får värmepumpen gå varm medan vi kommer jobba här inne.

Men det kommer bli så mysigt. Vilken känsla att få ha smedjan och packningen på ett ställe som verkligen inspirerar. Hemma på vår egen gård.

Här om dagen la jag äntligen upp en ny video också, där jag pratar lite om det otäcka som hände i september. Det kändes väldigt skönt att få avsluta det kapitlet på något sätt.
Och samma dag som jag la ut den så fick vi bekräftat att han inte längre befinner sig i Västernorrland. Något som fick mig att andas ut ordentligt.
För trots att jag liksom hade gått vidare och släppt rädslan och oron så drömde jag mardrömmar om honom nästan varje natt.
Drömmar som bland annat handlade om att jag var ute och gick med Nanook och där han plötsligt kom ut från skogsbrynet. Eller att han stod utanför ytterdörren när vi skulle gå ut.
Eller att han bröt sig in i huset och jag i panik försökte lista ut hur vi skulle ta oss ut.

Ibland vaknade jag och tyckte att jag hörde något och hade svårt att slappna av och somna om. Därför kändes det så skönt att verkligen få bekräftat att det är över. Han är inte i närheten längre. Han kanske har tillfrisknat nu och kommit ur sin psykos.
Jag litar i alla fall på att allt är bra nu. Att han fått hjälp och vård att ta sig ur psykosen och att det inte kommer att upprepas fler gånger.

I alla fall, här kommer en lång video där jag berättar om det som hände och lite om vad som hänt sen sist. Videon har undertexter på svenska för de som vill.

Vill passa på att tacka er för att ni fortsatt komma hit till bloggen och för att ni skriver så fint, trots att det var så glest med inlägg senaste månaderna. Det är helt enkelt en tid i mitt liv just nu då jag blivit tvungen att prioritera om lite. Jag vill inget hellre än att fota, filma, skriva och göra musik igen. Mitt hjärta nästan skriker. Men det är en kortvarig tid då jag helt enkelt måste ägna största delen av tiden till något annat.

Det är jobbigt ibland, att ägna så mycket tid åt något som inte än syns utåt. Men inom en snar framtid kommer vi vara klara med detta långa, stora projekt. Lansera nya hemsidan, flytta in i nya lokaler och få mer tid igen till det som vi vill göra.
Då kommer det kännas så värt det.

Även om jag sett att vissa ser negativt på min frånvaro, så ser jag det istället som att jag “spänner bågen”. Det ser kanske ut som om allt stagnerar och backar, men snart kan jag släppa pilen och gå framåt med all kraft igen.

Så tack kära ni!
Nu önskar jag er en fantastiskt fin vecka! STOR kram på er allihopa! ♥

68 Kommentarer på “Mycket på gång

 1. Emelie

  Hej fina Jonna, jag såg för någon dag sedan den där videon “stalker problems”, jag hoppas att ni håller er säkra i framtiden. Att du inte hade din studio låst gav verkligen en sjunkande känsla i magen på mig. Tänk om du suttit där just då helt själv, usch så många hemska tankar. Ta hand om er snälla 🙁
  Hade vi kunnat få någon uppdatering på det här i framtiden? Hur det går med allt, har han blivit utsläppt från vården… Jag tänker på hur det blir om han släpps ut..! Huvva. *Kram*

  Reply
 2. Paradowska Sylwia

  Cześć Jonna. Trzymam mocno kciuki za “napinanie strzały”. Cieszę się razem z Tobą, że ten nękający Cię Pan już jest w trakcie leczenia. Mam nadzieje, że wrócą Ci lepsze sny. Dzięki Tobie zaczęłam malować. Zaczęłam odbierać wszystko uczuciami. Zależy mi na Twoim i Waszym rozwoju. Trzymam kciuki za rozwój Waszej firmy. Całuski dla Nanoka i dla kotków. Tulę i powodzenia

  Reply
 3. Gustav Tegner

  Din frånvaro vara bara oroväckande, fast har ju full förståelse för varför. Det hade nästan bara varit jobbigare och sämre om du hade kommit in med uppdateringar utan att kunna presentera något direkt nytt. Då det inte är vad vi är vana vid från dig. (Tänker då främst på Youtube). Ser fram emot att se hur ni utvecklas genom denna “prövning” (— för att ha kommit till paradiset(?) tänker högt medan jag skriver, ingen klar tanke och inger jag ville säga med det) och se det som att ni stärker er.

  Har bara massa kärlek och glädje för att följa er.
  Må ni få många Underbara år i paradiset, där ni nu är.
  KRAM/Gustav

  Reply
 4. raven

  Jonna we all just want you to be safe & happy again. That is what is important. You do what you have to, we will be here waiting for you. You have become a fixture in mine and my followers lives and we all wish you well. The rim frost ring that Johan made for our 35th wedding anniversary is one of my most treasured objects. Thank you both for providing us a peek into your private life in order to bring us hope in ours. Blessings….

  Reply
 5. Bonnie Brewer

  Love seeing your posts! Praying for your safety, comfort and clarity in the future. Lots of love and patience

  Reply
 6. Inga

  ♥️♥️♥️Så skönt för er att det blivit lugnt nu. Och så härligt med ert nya byggande. Nu är verkligen helt fantastiskt kreativa. Beundrar er verkligen. Ha det fint. Kram Inga. ♥️♥️♥️

  Reply
 7. olivia

  I realize how much work goes into putting together a video, and constantly coming up with quality material. People should not be impatient, nor sit around ‘waiting’ for the next Jonna video like it’s the next episode of their favorite tv show lol. This is real life, and as Jonna said, many things come up that must be dealt with, so i would ignore the few ‘negative’ nellies who see that as a problem.They need to get a life of their own!

  Reply
 8. Josefine

  Åh, jag har längtat efter dina inlägg! Blev också nästan orolig och tänkte skriva och fråga hur det var haha
  Skönt att allt är i sin ordning! Glad alla helgona 😊

  Reply
 9. Sofia

  Ting tar tid. 😅
  Varmt lycka till i de nya projekt som står för dörren å bara väntar på att få sjösättas. Skönt också att ni trots alla bakslag ändå har det rätt så fint å bra mitt uppe i allt. Kram till er! ❤️

  Reply
 10. Karen

  Your beautiful journey is so interesting to follow. Now that you are in your lovely home and property, through your scary time, and winter is settling in, maybe this new season can be a time to stabilize everything. Then in the spring after all the “new foundations” are laid, your business and special life will take off in a wonderful, fruitful direction you can’t even imagine yet.
  Blessings to you all.

  Reply
 11. Tayler

  Jonna, thank you so much for your words of healing and encouragement. When you said “It is in the setbacks that we are sometimes led in the right direction. When something goes damn slow it also gives time for reflection”, my heart understood that as truth! You are an inspiration to me in your perseverance, your ability to love everything around you, and the way you take time to appreciate the little things in this world. Thank you for all you do for us! Much love! ❤️

  Reply
 12. Staffan Eriksson

  Hej kära Jonna. Har precis hört om din upplevelse, det måste ha varit otroligt skrämmande för dig. Tycker att du har hanterat det mycket fint, även om att han har varit SÅ DUM .
  Jag älskar att följa dig uppe i det kalla Nord. Jag bor i Danmark men har mina rötter i Sverige. Tack för att jag har tur att följa dig Jonna. Kram

  Reply
 13. Anna

  Började bli lite orolig är vi inte fick något livstecken från dig, skönt att saker är som de ska 🙂 Tur att han blivit omhändertagen, kan inte ens föreställa mig hur hemskt det varit.
  Du är verkligen en förebild Jonna, så glad att jag fann din blogg.

  Reply
 14. Eugene Cooper

  Dear Jonna! I am very glad that you cleaned your workshop, brought stones, fumigated and cleaned the room.
  Better late than never. Even before buying a new house, I wrote you a letter of March 31 on j*j*team to clean and consecrate the house and all outbuildings, at the choice of stones and cleaning the space. If interested, read the attached PDF in letter (paragraph 6 and P.S.).
  You’re doing fine! I wish you happiness with Johan, and take keep care of yourself! From Ukraine with love!

  Reply
 15. Gunnevi Weckström

  Hej på er !
  Hälsningar från Finland från svenska Österbotten(nära staden Vasa ) Jag är pensionär sen många år och har följt din blogg ganska länge.Jag älskar dina inlägg och fina bilder från “ditt paradis på jorden”! Min man och jag läste ditt inlägg från er hämska upplevelse nu i september,jag tyckte att det var så fruktansvärt att inte ens polisen kunde göra någonting! Nog om detta!
  Nu önskar jag er frid och arbetsro ! Jag har en gång för ganska länge sen varit i Junsele så jag vet vilken fin natur ni har där uppe! Med vänlig hälsning, Gunnevi!

  Reply
 16. Inger Vestin

  Hej Jonna !
  Så ledsen jag blir över din berättelse om vad ni varit med om. Det finns mycket konstigt i vår värld, men att han skulle komma ända upp till Grundtjärn och förfölja dig, det är svårt att förstå. Han är väl helt uppslukad av dig. Jag hoppas verkligen att det är över nu för all framtid, så ni kan leva ert härliga liv tillsammans.
  Den här veckan kom min son och frågade mig om jag ville följa med honom upp till er. Han skulle upp till er och montera ett luftvärmeaggregat. Du gillar ju och pratar om henne jämt sa han. Jag älskar verkligen allt du gör. Jag har också tipsat SVT1 om dig. Ja det var ju klart att jag ville, men jag sa till honom att så kan jag inte göra. Tränga mig på och så. Jag har en liten förhoppning att ni ska ha någon utställning el dyl någon gång och då åker jag upp. Jag hoppas att sonen min har gjort ett bra jobb 😊 All kärlek tillbaka till er båda. Håller tummarna för att allt ska bli bra nu. ❤-liga hälsningar från mig till er.

  Reply
 17. Lena Buhr

  Lilla stora starka Jonna 🙂 ja, sannerligen må eländet vara över nu…..känner igen den känslan lite. För 26 år sedan bodde vi i Drevja, ovanför Docksta, Kramfors kommun. Vi hyrde ett gammal hus där i slutet av den lilla vägen Jag var ensam hemma med äldsta som då var ca 8 år. Det var sommar, dörren stod öppen, man hörde surret av humlor och fåglar i vinden, när jag plötsligt vänder mig om från köttfärssåsen på spisen med sleven i högra handen och en vilt främmande karl stod alldeles i dörren….allt av döma från ‘djupaste Afrika’. Inte ett ljud hade hörts. Han hade nämligen parkerat en moped nere vid stora vägen och gått upp mot huset….jag fick en smärre chock, skrek plötsligt till av full hals och han blev något perplex. Han sålde tavlor, försvarade han sig stammande medan jag skrek ‘ut! ut! ut!” medan jag började gå emot honom med sleven i högsta hugg!! ‘Ta dina påstådda tavlor och försvinn!” Vrålade jag :). Aldrig känt mig så ensam och utsatt som då…kommer än idag inte ihåg vart min dotter befanns sig just då, vilda tankar flög genom huvudet hur jag skulle orka försvara mig mot mannen för han var lång, minns bara mannen, sleven och tystnade då jag inte hade hört honom komma. För köket vätte rakt ut mot halldörren som stod öppen. Vanliga steg mot altanen hade hörts men inte då. Han smög…kommer aldrig glömma den sugande, virvlande skräcken i magen. Så när du skriver att du ‘spänner bågen’ så tror jag på dig, att du verkligen kommer skjuta fart, gå framåt 🙂 hoppas att inga fler tokskallar hittar hem till dig, till Norrland och tjärnen där ni bor. Frid vare med er alla och alla älvor, skogsmakter och gårdsfolk :)…………….

  Reply
 18. Melissa Ziech

  Happy for you that your business will be coming home. I’m at the opposite end with my business soon to be passed on to my daughter. I wish you success, security, and peace of mind as you settle into your new place. Keep us posted!

  Reply
 19. leif

  Hej Jonna va skönt att du är tillbaka med nya ideer vackra bilder.
  Jag var orolig trodde att nåt ufo hade fört bort dej i vintergatans norrsken.
  Nu är det snart vinter då får du åka ut på skidor med Johan som kanske fastnar på kameralinsen med näsan i backen.
  hoppas på en god fortsättning för er.
  God Jul så länge kram från leif.

  Reply
 20. Lindan

  Finaste Jonnan!! Blev så glad när du lade ut senaste vloggen (bara en kvart tidigare var jag på vippen att skriva till dig, och fråga om “läget var under kontroll”….)! Förstår om det varit en tuff tid med allt som hänt, och med allt vad det innebär att flytta till ett nytt hus (gård!! 😀 )…Men det gläder mig att det går framåt för er och er nya arbetsplats (låter som det kommer bli helt fantastiskt!!).
  Och jag hoppas av hela mitt hjärta att du ska finna ro igen i din ateljé igen… <3 Så bra att du "renade" den…! Är helt säker på att det kommer utföras stordåd där i framtiden! Fin kärlek och kraft är så stor, så den kommer snart ha fyllt rummet med ny "Jonniansk energi"..! 😉 <3

  Lycka till med allt nu! Blir spännande med den nya hemsidan! Massa kärlek och kramar!!! <3 <3 < 3

  ps. Första bilden var helt UUUUNDERBAAR!!!! <3 😀

  Reply
 21. Lindan

  Men gud vad jag skriver snurrigt….(har just genomfört en hypnos…Och delar av hjärnan verkar ha blivit kvar i en annan dimension….?! Hahaha…
  “DIN kärlek och kraft är så stor” försökte jag skriva….!! *morr* 😉
  (OCH allt annat snurr som blev upprepat skyller jag också på ett annat universum…hahah… 😉 😉 )

  Reply
  • Virkad_by_tedo

   Jag är glad att du skrev igen. Jag försökte skriva på massanger och instagram utan att veta om du ens har läst dem, så nu känns det lite tryggt att veta att all går börjar bli bra efter en tufft period! Kram! ❤

   Reply
  • Lars 8463

   Lindan 😀
   Oavsett dimension och parallella
   universum (eller tack vare?)
   KRAAAM!

   Hamnade fel, försök två

   Reply
   • Lindan

    Laaaars!!! Är du lika snurrig som jag…?? 😀 😉 Jag är tillbaks i mitt “vanliga universum” (mamma skrev nyss, och undrade om hon kunde ringa..eller om jag var under hypnos…. 😉 😀 😀 )
    Kraaaam tillbaks!! <3

    Reply
    • Lars 8463

     Lindan 😀
     Hälsa din ömma moder
     GENIER är alltid lite missförstådda
     och snurriga.
     För med tanke på att jag kan “snurra”
     så att jag kan missförstå mig själv.
     Så måste jag vara GENIALISK!!!
     KRAAAM

     Få se vart det här hamnar.
     (hamnar = En båt som lägger till
     i en hamn?)

     Reply
 22. Birgita

  Så skönt att du orkar med ett inlägg. Ni har verkligen många stora saker på gång men blir skönt när smedjan och paketeringen är på gården. Njuter av de nya bilderna på norrsken! då känner jag att du ”landat” och är igång igen. Stort lycka till med alla byggen, ser fram emot den nya hemsidan och nya kollektionen på smycken.

  Reply
 23. Gunilla

  Det var skönt att höra ifrån dig! Vi var nog flera följare som blev lite oroliga för dig när det gick så lång tid utan ett livstecken, med tanke på det otäcka som hände i september. Härligt att höra att du har varit fullt upptagen av att göra om och förbättra både bloggen och er arbetsmiljö. Det ska bli jättespännande att se hur det blir!

  Reply
 24. Evy

  Så skönt att du är tillbaka, oskadd och full av energi till nya landvinningar. Lova bara en sak: Res inte ensam till stugan utan ta med dig Nanook för din egen säkerhet. Eftersom du bloggar och berättar för världen var du är så finns risken för nya angrepp. Det är ju inte bara en psyksjuk där ute i världen. Önskar dig all lycka och hoppas du slipper elände framöver. Ser fram emot nya hemsidan och tittar varje dag bara så jag är säker på att inget missa 😉
  Kram till dig och Johan från Evy

  Reply
 25. Jossan

  Så härligt att höra från er igen 💕och att ni förhoppningsvis kan börja slappna av efter händelserna med stalkern.

  Hoppas på mer blogginlägg o youtube videor snart du är min favorit influenser 🙌✨

  Reply
 26. Tove

  Vad otäckt med en stalker som han! Skönt att det äntligen är över! Sen måste du ju bara komma ihåg att du och ni alltid måste komma i första rummet! Vi andra får ju himla mycket av dig ändå! så vi kan nog vänta ett tag! ♥️
  Ta väl vara på er nu!

  Reply
 27. Gunilla T

  Det var mkt förståndigt att ta en paus och fokusera på det du berättar om!
  Vi som följer dig har förstående iaf har jag det.
  Så skönt att du ändå kan se framåt och det kommer ngt fint nu med ny hemsida och ny smedja.
  All kärlek och ta hand om er 🙏❤️

  Reply
 28. Maaike Hoijtink

  ❤️ the clearing and cleaning of your studio so thoughtfully and heartfelt.
  ❤️ basically the thoughtfullness with which you shared about the stalker. (Live is the power)
  ❤️ that you took time => to reset
  ❤️ that you came with information and contemplated and shared hard times too. It’s all a balance like your stones and artworks.
  ❤️ And am grateful for your generous sharing. Take care, take time … there is plenty of it … it’s ok to slow down.
  Sending love and lots of appreciation 🤗

  Reply
 29. Alicia

  It’s great that you’re focused in such a project! I’m sure it’ll be worthy in the end. Please, take care.

  Reply
 30. fernando

  Hi Jonna, good to hear from you again, I hope this unpleasant moment is only a memory, it is good to know that things are working well…

  greetings, and hugs to you and Johan.
  Fernando

  Reply
 31. Magnus

  Ibland måste man fokusera på diverse “måsten” och låta roligheterna vänta lite. Så är det bara.
  Sen blev många av oss lite extra fundersamma, och kanske också lite oroliga, när du blev “tyst” så pass länge med tanke på vad som hänt tidigare under hösten. Det är ju inte så lätt för oss att veta vad uppehållet beror på. Skönt att det handlade om att jobba ikapp och få “shit done” och inte ytterligare tråkigheter.

  Stor kram!

  Reply
 32. Christiane

  Jonna, so glad you are save now . . . thank you for letting us know you are okay, as yes people do worry for you because of that sick man who needed psychiatric care

  May you now enjoy your new home and your marriage in peace. Sending hug.

  Reply
 33. Lars 8463

  Gomorgon Jonna
  Här är det lite på gång.
  Sprängt två stenar jag håller på att
  “slägga” till mindre bitar.
  Gissar på två dagar till innan spaden
  gräft och krattan slätat till marken.
  Marken och jag är “fri” för annat.
  Så jag tror att jag förstår vad du menar.

  Tänker på videon.
  Ljudet av skottkärran som börjar
  i bilderna innan.
  Alla vinklar och vrår när du fyller
  den med ved.
  Det synkade “snurret” i årstiderna.
  Få följa med från snön och kylan
  in i huset med kakelugn och värme.

  En glad pappa på väg till Casablanca
  Förstår att han ger glädje och värme.
  Bra att ni hjälptes åt med att bära
  in pellets säckarna.
  Så att ni inte “säckade” ihop!

  Din yttre och inre städning.
  RENINGEN!
  Du släpper taget och går vidare.
  Ser framemot att få bli “måltavla”
  för ditt framtida skytte.

  En liten tanke
  På vintern, bättre med varma dörrar
  istället för coola? (jag vet 😀)

  KRAM

  Reply
  • Erika

   Lars 8463 Tog du båda stenarna… så inte den som blev kvar
   skulle kännas sig ensam. Förståndigt val. 🙂
   Kunde inte låta bli. Ofta måste det roliga få en plats
   i det vardagliga! Önskar Dig en rogivande helg!

   Reply
   • Lars 8463

    Erika 😀
    Dom två är nu en STOR familj
    och det blir fler familjemedlemmar
    i dagens “släggande”
    Glad att du inte kunde låta bli,
    att du tog din tid ❤
    Önskar tillbaka att helgen
    är som du Önskar!
    KRAM

    Reply
    • Erika

     Tack så mycket.🌷 Idag ligger dimman tät över nejden, så pass att vilket ögonblick som helst kan en älva uppenbara sig.
     Kram. ❤️🕊️

     Reply
 34. Åsa

  Jättefint att höra från dig och att du “spänner bågen”. Det känns som om det var länge sedan du var inne i kreativiteten en längre tid men jag förstår att det är mycket jobb när ditt företag har vuxit så mycket. Ta hand om dig och kom ihåg att lägga energin på det DU vill lägge din energi. Inga ursäkter behövs för att du är borta från sociala medier en del. Do what you got to do 🙂🤗

  Reply
 35. Cecilia

  Hej Jonna! Jag läste kommentarerna till din video på Youtube och där var det flera som varnade för att använda musslor som pigment när du målar! Vet inte om du läst det? Tydligen så kan musslor innehålla tungmetaller som kan orsaka blodförgiftning och cancer! Så var försiktig snälla du!!!

  Reply
 36. Keli

  Oh Jonna! I am so beyond happy that everything has settled down now. That the man who caused you so much fear and anxiety is gone.
  And also so happy that the smithy is well under way! So exciting!
  Im just so relieved that you, Johan, your furr babies and your beautiful farm are all safe and sound.
  Never let anyone or anything dim your beautiful light!✨✨✨

  So Much Love from Ontario, Canada 🍁…Keli💖

  Reply
 37. Helga

  Hello, Jonna – It’s good to hear from you. Autumn looks incredibly beautiful in your area with all those rich colors. I’m so glad this stalking scenario is behind you. You’ve openly spoke about it in such a heartfelt way that hopefully it is helping you to heal, move forward, and resume your love of the arts.
  Take care and best wishes to you and Johan.

  Reply
 38. Allyson

  Your blog updates are always so nice to read. Though a bit of the meaning and magic may be lost in translation, I quite enjoy it. Most of the people that come here to read your words probably think the same thing. I don’t have a Facebook, so I just check back often! Ha! It’s nice to hear your mood and spirit has lifted since all your recent troubles. Hopefully this winter is a happier winter for you!

  Reply
 39. Floki

  I am glad that you are back. I was concerned about your long absence but suspected that you must have been dealing with, what is called, a post-traumatic stress disorder and focusing on completion of other projects like your new website. This is great that you feel you can breath properly now, once he is far away and taken care of, but do not delay implementing some security measures around your home. Remember: “Trust in God but tie your horse”. Another way of putting this truth is to tell you a story of a drowning man. 🌧

  A fellow was stuck on his rooftop in a flood. He was praying to God for help. Soon a man in a rowboat came by and the fellow shouted to the man on the roof, “Jump in, I can save you.” The stranded fellow shouted back, “No, it’s OK, I’m praying to God and he is going to save me.” So the rowboat went on. Then a motorboat came by. “The fellow in the motorboat shouted, “Jump in, I can save you.” To this the stranded man said, “No thanks, I’m praying to God and he is going to save me. I have faith.” So the motorboat went on. Then a helicopter came by and the pilot shouted down, “Grab this rope and I will lift you to safety.” To this the stranded man again replied, “No thanks, I’m praying to God and he is going to save me. I have faith.” So the helicopter reluctantly flew away.

  Soon the water rose above the rooftop and the man drowned. He went to Heaven. He finally got his chance to discuss this whole situation with God, at which point he exclaimed, “I had faith in you but you didn’t save me, you let me drown. I don’t understand why!” To this God replied, “I sent you a rowboat and a motorboat and a helicopter, what more did you expect? 😇😹

  God sent you your acquaintances, your blog readers and two nice police officers. Implement some of their suggestions you find most relevant. Floods happen. There are poor, deluded, suffering souls out there yearning for happiness. They do not know or do not want to know that the road to happiness leads through facing and removing one’s own shit obstructing the light within. They may think that they can just get it if they get close to someone who radiates the light already. 🌞🌝

  Reply
 40. Peggy

  Jonna,
  Your blogs and videos touch my heart. I feel that deep connection to nature that you do, and I love that you share yours with others. I am so sorry that you’ve had a rough time. It says a lot about you that you feel sorry for this man’s mental illness. Still, you must not ignore feelings of fear and disgust either. What he did to your studio and to your sense of peace violates you. Talking about it in the blog is a good step. Do not let him take any part of you away. You are wonderful, and so many people love you. Focus on that when dark thoughts threaten to shadow your beautiful light. God bless and protect you.

  Reply
 41. Hannas krypin

  Vad roligt att få en uppdatering igen. Jag har funderat över vad du haft händerna fulla med. Ser fram mot din nya hemsida. Skönt att stalkern inte är kvar, jag hoppas att han inte söker upp dig igen nu.

  Reply
 42. PJ:s byffé - från by till fe

  Jag tycker mig märka att bloggen laddar mycket snabbare nu. Nytt hotell/server?

  Att spänna bågen är en bra liknelse. Jag ser fram emot en nytändning på bloggen och i övrigt. Bloggen är ju ett slags fönster utåt för all annan verksamhet. Det var där allt började. Samtidigt förstår jag din stävan att nå en internationell publik med engelska som första språk. Där är YouTube en bra kanal. Och filmerna är mästerligt gjorda! Vi kan idag se att många kommentarer på bloggen är på engelska vilket bevisar att översättningsfunktionen fungerar tillfredsställande. Rent allmänt tycker jag att Googles översättningar mellan svenska och engelska är ganska bra. För vissa andra språk inte fullt lika bra. Det handlar mycket om att skriva enkelt och att ha ett korrekt språk i originaltexten.

  Det ser fint ut i nya smedjan! Det kommer säkert att kännas bra mycket roligare att jobba i utrymmen som är avsedda för silversmide. Jag ser att vägguttagen för elektriciteten är många. De kan man inte få för många av. – Så lycka till med alla aktiviteter, synliga och osynlig, som ni håller på med! Själv väntar jag med spänning på ett inslag om musiken, kulningen, nyckelharpan. Javisst, och så kom väl också dragspelet med i flytten? 😉

  Reply
 43. Jenny

  Jobbigt om en del ser negativt på din frånvaro.
  På sätt och vis gör ifs jag det oxå, lite för att jag saknar dina fantastiska och inspirerande inlägg men främst för att jag blir lite orolig för dig när jag vet att ni hade problem med den där stalkern. Orolig för att något hänt er.
  Skönt för er att han verkar ha fått hjälp nu.
  Och så kul att få se allt som händer hos er!
  Kram<3

  Reply
 44. Zee Henney

  Jonna,
  I am so happy that you and Johan weren’t harmed and that the man is getting professional help now.

  Your barn/new smithy/forge/office looks so good compared to what it looked like at first.
  Ovey
  I’ve seen all your hard work in your videos.. You really aren’t afraid of getting things done!
  As for the long periods between blogs/vlogs/videos, your photography, traveling, packing your prints, helping in the smithy, painting, balancing stones and creating the most beautiful music.. You manage to squeeze yourself and Johan and Nanook and family and friends and your cow in there too. People must be more patient and not put so much pressure on you. It’s just not fair. You bring so much beauty and inspiration, we are and will forever be moved by you.

  Ps I’ve been re-watching some vlogs and the way Johan looks at you is so so special. So much love! You make a wonderful couple!

  Reply
 45. Josephine

  haha! Negativt? Hur ser dessa “fans” då på oss som inte “har tid” att titta in i din blogg och din kanal varje vecka? oh helgerån…. *LoL* – Nej du, ta det lungt! och gör allt i den takt som det ska göras, du som kan göra det. 🙂 Vi vanliga dödliga med nio till fem jobb och en viss “kvot” som ska fyllas varje dag på jobbet tycker det är så skönt att få läsa om en annan verklighet som i och för sig även den kan vara nog så utmanande (och utlämnande).

  Jag såg nu på din YouTube kanal att din film om att balansera stenar har fått inte mindre än 5.3 miljoner visningar! Så spännande! VAR / Hur gick den viralt? Hade Oprah Winfery med den i ett av sina TV-program eller?!? Den som vet berätta! Please! 🙂

  Reply
 46. Annika

  Ja vad karln behöver är vård, hjälp och medicinering för att hindra att detta obehagliga INTE händer J och J igen eller nån annan människa. Var själv drabbad av en stalker under flera år och det var rent vidrigt och obehagligt

  Reply
 47. Lisa

  Dear jonna, you are so brave to have shared your ordeal. So happy that this disturbed individual is now getting the help he needs. Your video content is beautiful, and inspiring. You are an amazing young woman. May you, your husband, nanook and cats be safe and surrounded by the white light…..

  Reply
 48. Annika

  Så ledsen för er skull att ni behövde uppleva en sådan sak, Jonna. All styrka till er och jag hoppas verkligen du får vara ifred från honom från och med nu.

  Reply
 49. Anders Knight

  Your government has betrayed you. They let this criminal into Sweden, and simultaneously took away your right to defend yourself. And then further, they would not protect you from the criminal.

  We must stand up and fight to change this.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.