För kvinnors rätt

Idag är det den internationella kvinnodagen, som är en dag för att uppmärksamma kvinnornas situation runt om i hela världen. En dag att tänka på kvinnornas historia och en dag att påminnas om kampen för jämställdhet. Även om jag önskar att kraften som denna dagen bär på också finns med i alla våra andra dagar, så hoppas jag att vi idag kan påminnas lite extra om vikten av att återställa balansen mellan män och kvinnor. Att vi en dag, över hela världen, ska kunna leva i harmoni och acceptera varandras olikheter, svagheter och styrkor, och bära upp varandra som de fantastiska människor vi är, oavsett kön. Yin och Yang.

I eftermiddag ska jag åka in till Sollefteå för att vara med och ockupera BB, som ockuperats dygnet runt av boende omkring Sollefteå ända sedan BB-avdelningen lades ned den 31 januari. Det är ett sätt för oss att göra vår röst hörd. Och det känns inte som jag skulle vilja vara någon annanstans idag, än att just få vara med i kämpa för kvinnors rätt till att föda i trygghet. Redan efter 3 veckor föddes första bebisen i bilen av en ung och rädd mamma. Att föda i bilen är något som förväntas av oss kvinnor här uppe i länet nu när vissa har över 20 mil till BB. Men det tänker vi inte gå med på. Det är vansinnigt. En dräktig hund får man inte transportera längre än 5 mil. Behöver jag säga något mer?

Just nu känns det som om stora delar av världen backat vad gäller frågan om jämställdhet. Mycket har försämrats och rättigheter som innan fanns tas nu bort. Därför känns det extra viktigt att fortsätta kämpa nu. Att lyfta denna dagen lite extra, som en påminnelse till att världen behöver ett uppvaknande.

Stor kram till er alla där ute! Och en extra stor kram till alla kvinnor idag ♥

16 Kommentarer på “För kvinnors rätt

 1. Jorma

  Jag kan för mitt liv inte förstå hur det har kunnat gå så våldsamt långt bakåt på så kort tid. En vet ju hur fel det kan gå även på BB, så hur kan de förvänta sig att det ska funka riskfritt i en bil. Må vara att det är ekonomiskt motigt för län, landsting och kommuner, men det finns gränser för vad man ska prioritera bort.
  Kämpa på! Stå på er! <3

  Reply
 2. Maya

  Heja!!! ??❤ Blir så himla glad när bloggar använder sina plattformar för att lyfta viktiga frågor! Kram

  Reply
  • Emelie

   Jag läste om det i en tidning när det hända, allt gick bra! Att däremot behöva ställa sig naken i minusgrader bredvid en bilväg med bilar som åker förbi precis efter att ha fött barnet är däremot inget man ska behöva göra.

   Reply
  • ♥Maria Alvljus♥

   Jo, det gick bra med födandet i bilen, men hon var naturligtvis livrädd och nervös hela tiden.
   Hemskt♥

   Reply
 3. Gunilla Hammarström

  Du kan ju bara inte fira dagen på ett bättre sätt. Heja dig och heja alla andra BB-ockupanterna. ❤️❤️❤️

  Reply
 4. Fantastiska Farbror Fri

  När detta med vård i glesbygd diskuteras så kommer ofta argumentet att “du kan ju inte bosätta dig uppe på en fjälltopp långt från stan och tro att det ska finnas vård på plats” och det kan kanske vara sant på någon nivå. Väljer jag en enslig stuga lägst upp på ett fjäll utan farbar väg så får jag kanske ta det goda med det onda. Men här pratar vi Sollefteå en ort med cirka 10 000 invånare..ingen storstad men inte direkt en enslig fjälltopp heller….här måste vi komma samman som land och fundera på hur vi vill ha det..detta kan inte bara vara ett enskilt landstings eller orts fråga utan en fråga om hur Sverige ska se ut och fungera.

  Idag skriver jag på min blogg om hur vi både kvinnor och män når högre om vi står på varandras axlar… http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/vi-når-högre-om-vi-står-på-varandras-axlar
  …detta är egentligen lika sant när det gäller stad och landsbygd. Vi är inte i motsats vi är i symbios..vi behöver bara fatta det!

  Reply
 5. Sofia

  Ja jösses så bakvänt det blivit i det så kallade välfärdssamhället. Hur ska hela Sverige kunna leva om ingenting utanför storstadsområdena får kosta? Heja dig Jonna för att du engagerar dig och lyfter den här BB-frågan. Ingen kvinna ska behöva ha bilen som sitt förstahandsalternativ den dagen när förlossning står för dörren.

  Kram! ?

  Reply
 6. Mitra Sohrabian

  Jonna, så bra att du kämpar för jämställdheten och lika rätten för kvinnor som männen.Det som händer det sista tiden är sorgligt. Och vi är långt ifrån att leva i ett jämställd vardag även i Sverige. Så kämpen fortsätter. Du gör det bästa med att vara på BB ockupanterna i denna dagen.Lycka till. Många kramar.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.