En smak av skogen

Det här blogginlägget innehåller ett samarbete mellan mig och Barnängen

Jag har alltid varit intresserad av att lära mig mer och sådant som man kan äta i naturen. Jag tycker det är fascinerade med hur mycket det faktiskt finns att hämta där. Och så mycket nyttigt! Naturen är som ett enda stort vitamin-skafferi, men vi har idag glömt och tappat mycket kunskap kring allt ätbart i naturen. Jag kan själv väldigt lite kring detta och utnyttjar bara det allra vanligaste, så som bär, svamp och björksav. Men tänk vad mycket mer det faktiskt finns.

Här om dagen gick jag ut i skogen för att göra något som kallas tallbarrste. Det kanske är några av er här som provat att göra det någon gång? Det är otroligt enkelt! Det enda som behövs är en näve tallbarr och några deciliter vatten. Så enkelt, men så gott. Det var på riktigt den godaste kopp te jag någonsin smakat. Men jag tror hela känslan gjorde att det blev så gott. Att få sitta där i skogen med nyplockade tallbar och känna lukten från det kokande tallbarrstet i kastrullen.

Jag gjorde en liten film så ni skulle få följa med under min skogstur och där jag visar hur man enkelt gör sig en kopp te direkt från skogen. Enjoy! ♥

Tall är ju en av Sveriges vanligaste träd så det ska inte vara några problem att hitta en bra tallskog. Jag hade hur mycket tallar som helst omkring mig, men det var däremot svårt att hitta en tall som hade sina barr såpass långt ned att jag nådde dom. Jag fick gå runt och leta ett tag, och hittade tillslut ett lämpligt träd.
Om man vill få ut mer smak så kan man klippa eller skära barren i mindre bitar.
Jag tog med mig ett litet gaskök ut denna dag. Brukar ofta ha det är jag är ute på små resor och snabbt behöver kunna laga mat eller annat. Jag hade egentligen tänkt göra upp en eld för att koka teet på, men det hade kommit så väldigt mycket snö så det kändes lättare att använda gasköket denna gång. Sen kan man ju faktiskt plocka hem tallbarr också och koka hemma. Men just den här dagen var så otroligt vacker så jag ville inget annat än att få sitta där i skogen och koka mitt te.

Såhär gör du en kopp tallbarrste

Du behöver:

Ca 1 dl tallbarr
2-3 dl vatten 
Om du vill piffa upp det lite extra så kan du pressa i lite citron eller lägga i en tesked honung. 

Skär gärna barren i mindre bitar, och koka i ca 10-20 minuter beroende på hur starkt du vill ha det. 
Häll sedan upp i en kopp genom en sil och njut!

Om du vill lära dig några fler enkla tips på vad du kan äta i naturen så har Sverige Frilufsar delat med sig av några riktigt bra tips som du kan hitta HÄR, eller klicka på bilden här nedan.
Har ni också några tips på goda växter och annat nyttigt som finns att hämta i naturen? Dela gärna med er!  Passar också på att tipsa om veckans fototävling där ni kan ladda upp bilder från ert frilufsande. Jag sitter med i juryn till det stora priset som delas ut när vintersäsongen är slut, och det har redan kommit in så otroligt mycket fina bilder! Blir lycklig i själen när jag ser att så många är med och inspirerar till att fler ska komma ut i naturen ♥

40 Kommentarer på “En smak av skogen

  • Jonna Post author

   Ja det var väldigt mysigt! Lite kallt men det satt gott med varmt te 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Men alltså åhh…gud vad du gör mig glad Dixi!! Blir så rörd o höra detta. KRAM ♥

   Reply
 1. emblas.se

  Fantastiskt med tallbarrsté! Minns att jag och pappa brukade göra det när jag var yngre ^^
  Till våren brukar vi göra nässelsoppa med björksav också!
  Supergött! <3
  Kram
  Emma

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh så mysigt det lät att du och din pappa brukade göra tallbarrste när du var liten. Och nässelsoppa med björksav lät ju helt magiskt ju! Det skulle jag verkligen vilja prova att göra till våren. Tack för tipset!
   Kram ♥

   Reply
 2. PJ:s byffé – från by till fe

  Te på tallbarr vore faktiskt intressant att prova, speciellt som det finns mycket C-vitaminer i drycken. Eller varför inte te gjord på älgört (älggräs). Säger en tedrickare.

  I början av inlägget skriver du om hur mycket man kan få från naturens eget skafferi. Jag kom då att att tänka på ett citat av Sara Lidman: “…har du bara en skog och ett vattudrag kringom dej – nog tar du dej maten!” – Sara är annars en av de stora Norrlandsförfattarna och värd att läsa!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja älgört sägs ju göra sig riktigt bra som te också. Drack älgörts-sagt i somras och det var helt fantastiskt gott! 🙂

   Och tack för citatet från Sara Lidman som du skrev. Så himla sant ju! Skulle gärna vilja läsa något från henne.
   Kram på dig ♥

   Reply
 3. Kristina

  Underbar film och jättefina foton! Musiken är också helt magisk till dina bilder. Du är verkligen en konstnär Jonna! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh tack så jättemycket Kristina!! Gud vad glad jag blir!! ♥♥
   Kram!!

   Reply
 4. Kristina

  Glömde fråga dig, vad musiken heter? Att se så vackra foton till denna ljuvliga musik är mer än magiskt <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Musiken är från http://www.epidemicsound.com
   Det är ett ställde där man som videoskapare kan få köpa musik att använda i sina videor. Så de här låtarna är nog inga sådana där vanliga officiella låtar som finns på typ spotify. Men låtarna jag använde i slutet och början heter : “Walk toward the light 3″ och ” Walk toward the light ” och är gjorda av Johannes Bornlöf.

   Kram på dig! ♥

   Reply
 5. Janusz

  Wow, it hasn’t occurred to me that one can make a drink out of fresh pine needles. I will definitely try that. When I hike I have a habit of chewing on them. They are very refreshing. I love spring hiking and camping. We have so much snow in the mountains here that all rough terrain is covered with firm, thick layer of white carpet. Mount Baker across the border in the US had a biggest, annual snowfall ever recorded in the world – about 30 meters,
  height of a 10-story building. It is a lonely, 3500 meters high, extinct volcano catching all the moisture coming from the Pacific in form of snow. But mountains close-by are up to 1500 meters high and usually have 3-4 meters. It is so easy to move around using crampons and ice axe. I also carry an aluminium, snow shovel with detachable handle. One can make such a nice, even tent site or convenient cooking area just as you did. Jonna, avoid sitting on any cold surface like snow or rock for too long without more insulation. Thermal shock may affect the body. It is not good for anyone but particularly for women. Try an inflatable sitting pad with soft foam inside. They insulate incredibly well and take very little space deflated.

  Reply
  • Jonna Post author

   Wow…that is ALOT of snow!! So crazy 🙂
   Thank you for sharing this. And I am glad you will try the pine needle tea. Yes I like to chewing on the new pine needles in the spring. It tastes SO good! 🙂 Lots of love ♥

   Reply
 6. ♥Maria Alvljus♥

  Underbart att få sitta i skogen och dricka tallbarrste tillsammans med dig.
  Jag har i hela mitt liv plockat örter och druckit som te, eller ätit som sallad.
  Olika örter för olika behov. Även botat krämpor och sjukdomar på mig själv och mina vänner.
  Känner en sån stor tacksamhet för allt naturen ger…. så mycket kärlek♥
  ♥ ♥ ♥

  Reply
  • ♥Maria Alvljus♥

   Som några har skrivit här inne, så ska man aldrig plocka rent på en plats.
   Jag har alltid plockat försiktigt….ett blad här och ett blad där.
   Det får hellre ta längre tid än att man skadar någonting i naturen♥
   ♥ ♥ ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh så otroligt fint att du tar vara på naturen på det viset!! Tycker det är helt fantastiskt vad mycket man kan göra med örter. Så häftigt att du lärt dig vilka örter som behövs för olika behov, så att du kan bota krämpor och sjukdomar. Jag tror att det finns så mycket vi hade kunnat använt oss av ute i naturen istället för alla piller som vi trycker i oss numera.
   Är tacksam att du håller örtkunskapen vid liv! Skulle gärna vilja lära mig mer om det framöver.
   Kram på dig ♥

   Reply
 7. Marina

  Vilken underbart vacker dag! Perfekt för att sitta i skogen och dricka te. Jag har aldrig druckit tallbarste men måste prova! 🙂 Tack för att du delar med dig <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja det var verkligen en superfin dag. Kul att du vill prova att göra tallbarrste någon gång! 🙂
   Tack fina du! Kramar ♥

   Reply
 8. Jorma

  Härlig video och underbara foton 🙂
  Granskott ska väl vara ganska så rika på C-vitamin om jag inte minns helt fel. Sen har jag hört att kirskål må vara ett ogräs, men tydligen gott att stuva. Ska väl vara rätt så späda, lite som nässlor när man ska göra soppa.
  Ha en fortsatt fin vecka <3
  Kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket Jorma!
   Ja precis, de är väldigt rika på C-vitamin. Speciellt nu under vintern.
   Oj, kirskål? Har aldrig ens hört talats om det. Det lät intressant!! 🙂
   Kram på dig! ♥

   Reply
 9. Solsippan

  Mysigt att ta vara på det som finns i skogen. Själv tycker jag att det är enklare med granbarr, för precis som du säger så är det lite svårare att nå tallbarren. Jag är inte helt säker på att det ingår i allemansrätten dock? Det ingår nämligen inte i allemansrätten att plocka granskott, likväl som man inte får plocka björkris utan att be markägaren om lov. Det är bara en fundering, men ett förtydligande kanske vore fint?
  Hoppas att du har en fin dag och att ockupationen av BB gick bra!

  Reply
  • Jonna Post author

   Hmm bra fråga. Jag har faktiskt inte koll på det där med allemansrätten. Så bra att du tog upp det. Ska kolla upp hur det är med det. Antagligen är det nog samma som med granskott. Men värt att kolla upp! 🙂

   Det gick jättebra på BB ockupationen! 🙂

   Kram ♥

   Reply
 10. Magnus

  Jag lärde mig av min Mamma att man bla kan äta Granskott och Harsyra. Finns ju en anledning till att älgarna gärna mumsar just granskott. 😉
  Sen ska man ju komma ihåg att det handlar om omdöme när man plockar det ätbara i naturen. Att rensa en gran från samtliga skott eller att dra upp hela svampen ur jorden tex är ju inte så smart, men att ta ett Granskott här och där när man går runt i skogen skadar knappast en gran. (Svamparna skär man av med en liten kniv strax ovan markytan så har man kvar sitt svampställe även kommande år)

  Stor kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja åhh harsyra!! Det är ju SÅ gott! Det fanns det gott om i skogarna kring Stenungsund.
   Och ja, det är ju viktigt som du säger att inte rensa en gran på skott, eller dra upp hela svampen från roten.
   Man ska ha vördnad för naturen.

   Kram på dig ♥

   Reply
 11. Iza

  Jag har hört mycket om tallbarste, men aldrig testat själv. Min sambo, som är inom försvaret har fått göra detta tror jag ibland. Han är så mycket lärd inom överlevnad ute i naturen, att jag inte är rädd för att vi skulle svälta ute om vi någonsin skulle behöva… Men det verkar väldigt gott. Kan man inte göra något med gran skott också? Det där riktigt ljusa som brukar finnas? Kan ha helt fel, men har hört något om det…

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad bra att din sambo kan mycket om överlevnad ute i naturen. Sådant är ju så himla bra att kunna!
   Det finns ju så himla mycket man kan äta och ta tillvara på. Skulle också vilja lära mig mer om det 🙂
   Jo man kan göra av granskott också. Och på våren kan man plocka de nya granskotten som kommit (de där ljusgröna, mjuka) och tugga på. Tror man även kan göra sirap på dom. De är otroligt gott!

   Kramar ♥

   Reply
 12. Janet Doane

  Oh how lovely this video is! I want to see if we can find pine trees to make some tea – I didn’t know they have more Vit. C in winter than in summer, so good to learn – it is part of nature’s wisdom, to bring us what our bodies need during the different seasons – like when the wild greens such as nettles and horsetail emerge in the Spring, or when the berries come in Summer. And what a handy little cooker too – so convenient. I was inhaling the aroma and taste of the tea with you, wishing for a cup myself as I write this message to you… and the music… did you compose this? It’s so beautiful – my heart just expanded into its sound, and with the magic of the forest and your love all around. ♥ ♥ ♥

  Reply
  • Jonna Post author

   Awww so beautiful as always ♥ Thank you Janet for sharing.
   Im glad you enjoyed the cup of tea with me, and that you almost could feel the smell 🙂
   The music is from http://www.epidemicsound.com
   The tracks I used in the beginning and the end of the film is called ” Walk toward the light” by Johannes Bornlöf

   Lots of love!! ♥♥

   Reply
   • Janet Doane

    Thank you so much for your reply, and for the link to epidemic sound… I’m going to keep this in mind for when I start to make videos with my art, poetry, photography, and perhaps stories! All of his music is so beautiful! ♥♥

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.