Gammalt men nytt

Det var november 2008. Samma år som jag hade tagit studenten. Just då, hade jag inget jobb. Morfar hade brutit benet och låg på sjukhuset, och jag bestämde mig för att lämna Göteborg ett tag för att åka upp till Sollefteå och vara med mormor och morfar, och kanske hjälpa till med det jag kunde.

En kväll städade jag i deras vardagsrum och hittade till min förtjusning en gammal polaroidkamera i ett av skåpen. Jag blev jätteglad och redan dagen efter befann jag mig på närmaste fotobutik för att köpa film.
“-Tyvärr så tillverkas det inte längre polaroidfilm. Det går säkert att få tag på gammal film men för en dyr peng. “ Fick jag till svar från mannen i butiken.
Vilken besvikelse jag kände. Hur kan man sluta tillverka film till sådana här coola kameror? Jag googlade och läste att det var tydligen sant. Det fanns gammal film att köpa men det kostade multum.

Under åren som gått har jag följt historien om polaroid-film. Nu har det börjat tillverkats igen, eftersom det blivit lite poppis med vintage-prylar, så som polaroidkameror. Men jag har inte känt att jag velat skaffa mig en polaroidkamera då filmen var så dyr att man skulle få dåligt samvete varje gång man knäppte ett kort.

Men, så för ett tag sedan upptäckte jag en ny slags polaroidkamera. Med dagens teknik. En digital kamera med 14 megapixlar och lcd-display. OCH som samtidigt printar ut små polaroid-kort! Och filmen är inte ens i närheten så dyr som den är till gamla kameror. Polaroid z340 heter den. Ända sedan jag såg den första gången har jag gått in och läst och tittat på den, läst recensioner…dregglat över den. Vet inte varför jag så gärna vill ha en polaroid kamera….jag gillar det där med att man får ut kort direkt. Det är något tidlöst över det. Svårförklarat…men kanske ni fotonördar där ute känner igen er?

I alla fall så hade jag världens tur nu att bli sponsrad med den här kameran från coolstuff.se! Så nu har jag min fina polaroid-kamera här hemma. Har knäppt lite kort de senaste dagarna och provat den. Den fungerar alldeles utmärkt. Kanske inte världens bästa färger på utskrifterna men å andra sidan så behöver den inga färgpatroner så det duger absolut. Förstår inte riktigt hur det ens kan bli färg utan någon färgpatron? Måste läsa på det där. Jag ska prova den mer nu framöver. Kommer bli en rolig grej att ha med i kameraväskan. Ska göra ett litet album sedan med alla polaroid-kort som jag printar ut.

Tog lite bilder så att ni skulle få se hur den ser ut och hur korten blir.
Och ja, det här blir ju faktiskt ett sponsrat inlägg, men helt och hållet trovärdigt och från mitt hjärta! 🙂

Så här ser den ut! :) Både modern och gammeldags på samma gång.

Så här ser den ut! 🙂 Både modern och gammeldags på samma gång.

Varför tycker jag det ser så vackert ut med polaroidkort? Jag blir lite nostalgisk. Känns som taget ur en gammal kärleksfilm.

Varför tycker jag det ser så vackert ut med polaroidkort? Jag blir lite nostalgisk. Känns som taget ur en gammal kärleksfilm.

022703

21 Kommentarer på “Gammalt men nytt

 1. solweig

  Hade också en dylik – en gång i världen. Men har upptäckt att med tiden “bleknar” objektet – så “I just fade away”. Försvinner liksom …

  Men minnen bleknar också.

  Reply
 2. Pia

  Det är läckert med polaroidkort.. Gillar att bilderna inte blir perfekta utan ser ut som äldre foton.. Dottern har gamla polaroidkameror och hon har köpt den svindyra filmen. Man fotar med andakt då och väljer verkligen VAD man ska fota! 🙂

  Reply
 3. Lena

  Hej Jonna!
  Upptäckte din underbara blogg för någon månad sedan och håller nu på att läsa ikapp alla inlägg. Såg för någon vecka sedan att du hade den här kameran på önskelistan och även jag föll för den som en fura! Så jag och sambon gav den till oss själva som alla hjärtans dag-present! Nu håller vi på att lära oss alla funktioner och fröjdas i förtid vilka härliga bilder vi kommer få 🙂 Tack för tipset! Have fun with yours!
  Soliga hälsningar,
  Lena

  Reply
 4. Julia

  Åh, har spanat på den med. Det är en helt annan känsla i polaroidkort. Tycker det är en annan känsla i alla analoga kameror faktiskt om man jämför med det digitala. Det där att få hålla korten i handen, det har lite försvunnit med åren. För handen på hjärtat, hur många av alla de kort man tar printar man egentligen ut? Man tänker att man ska göra det, man köper fina fotoalbum.. men det händer liksom inte. Bättring på den fronten tycker jag 😀 saknar att komma hem till folk och få kolla på riktiga kort och inte bara en dataskärm eller digital fotovisare!

  Reply
 5. Bohemianmaggie

  Mysigt med polaroid. Lite hipster kanske också 😉
  PS. mig stör det inte med lite sponsrade inlägg nu och då. Det passar ju in i temat på din blogg och varför skulle du inte få nåt extra för all tid du sätter ner på bloggen.

  Reply
 6. Sandra

  Grattis till den nya kamera-familje-medlemmen! 😉
  Jag gillar också sådana foton för att de ser lite äldre och ibland “slitna” ut. Och att man får dem direkt i handen! Allt är digitalt nuförtiden, så det känns liksom speciellt och kul på något sätt! 🙂

  Reply
 7. F

  Jag tyck mig minnas att det har legat å skräpat nån såndär polaroidkamera här hemma också. Men jag undrar var jag kan ha sett den. Gamla kameror i all ära, de kan verkligen berätta historia! Jag lånade en kamera från min morfar…en gammal hederlig Atlantic från 50-talet nångång. Det är en såndär kamera som man kikar på ovansidan av den för att ta bilder. Du vet dom där kamerorna som tog bilder i formatet 6×6 cm, med sin lite “speciella” tolkning av bilderna. Färgfilmen var ju så dyr på den tiden, men det gick lika bra med svart/vit. Gamla kameror är intressanta, dom har liksom en “själ” inom sig, dom har fått varit med om mkt!
  Dagens kameror är ju lite fusk, jag menar, förr i tiden var ju allt manuellt, numera har man ju en digitalkamera där man tryck på knappen så har man en bra bild. Den tiden fick man ha lite mer känsla 🙂

  Reply
 8. Helena

  Ja du Jonna, Polaroid kameran var rätt så dyr i inköp, vi hade inte råd med en sådan, men så var jag över till Amerikat 🙂 och då fick jag se dom billigare kopiorna, vill minnas att det var en Kodak som kopierat, den gjorde finare bilder också än Polaroid så jag köpte mig en, på den tiden var det också rätt så dyrt med filmen, 10 kort vill jag minnas att det var per kasett, men fotografierna bleknade rätt så fort, har en del kvar men som var inte beständiga tyvärr. Sedan vann Polaroid i domstol mot kopian och då drogs alla kameror in, det blev så att firman som kopierat Polaroid blev ålagda att köpa tillbaka alla dom sålt, men i mitt fall blev det aldrig så för det var inbrott hemma och dom stal kameran, så är min historia med den falska Polaroiden 🙂
  Tala om för mig hur det går med kameran, kanske jag köper mig en, bara för att det är kul att minnas den tiden

  Reply
 9. Jenny

  Helt okej med detta inlägg. Tyckte även om inlägget med koftan…. 🙂 Det är väl dig väl unt att få tjäna lite extra!

  Reply
 10. Ylva

  Jag såg nån gammal “så funkar det” film om just polaroidfilm, fast det gamla sortens. Då var det flera slags tunna folieark i de tre grundfärgerna under skyddsfolien o de reagerade olika på ljusstyrkan-typ. Kanske nån modern variant till dagens polaroidfilm ?
  Ja, det är jättecoolt med äldre fotografering, höll på lite med att framkalla film & bilder i början på 80-talet. Minns fortfarande den svaga citrondoften som spreds ifrån klädkammaren min storebror förvandlat till mörkrum.

  Reply
 11. Dick Scott

  Roligt med polaroidkort! Har också haft en polaroidkamera en gång i tiden; man kanske ska leta i gömmorna och se om de dyker upp;) Gillar faktiskt det analoga bättre än det digitala.

  Reply
 12. Katarina-Cinnamon

  Jag hade en polaroidkamera när jag var runt 10-12 år men filmen var så dyr så jag använde väl upp två omgångar film och sen blev det inte mera. Kameran slängdes för ca 5 år sedan då vi rensade ut hemma. Men det var roligt att man fick fotona på en gång 🙂

  Reply
 13. stefan

  Det skulle vara kul om du ville lägga upp lite bilder du tagit med den kameran, så får du en stor pöss för mödan. Nej men allvarligt talat, det vore intressant att se så då jag mycket väl skulle kunna tänka mig att köpa en sådan. Det är så jävla opersonligt att allt idag läggs ut på internet, vart tog dom gamla goda fotoalbumen vägen som man satt och bläddrade i hemma i tv-soffan? =)

  Reply
 14. Ellen

  Åh en sån skulle jag också vilja ha… Så smart att den är just digital och att man kan spara bilderna på minneskortet också!

  Reply
 15. Pingback: Min kamerautrustning | Jonna Jinton

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.