Hur fotar jag mig själv?

Hej Jonna! Jag älskar dina vackra bilder, men undrar vem det är som tar alla fina bilder på dig? / Ida

Ni som har läst min blogg länge har nog redan ganska bra koll på hur jag tar mina foton. Men bland nya läsare så är det här en fråga som kommer ganska ofta, så jag tänkte gå igenom lite snabbt igen hur jag gör när jag fotar mig själv.

För det är alltså inte någon annan som tar bilderna på mig, utan jag tar dom själv med hjälp av en fjärrutlösare. Vad jag vet så finns det att köpa till alla systemkameror. Det är som en en liten dosa man sätter i en ingång till kameran, och sedan har jag en liten fjärrkontroll i handen (med ca 80 meters räckvidd) som jag då kan trycka på när jag vill att kameran ska ta ett kort. Om man tittar noga på vissa bilder kan man se att jag håller den här kontrollen i handen. Men jag kan även ställa in på fjärrkontrollen om jag vill att den ska ta ett kort om t.ex 5 sekunder så att jag på vissa bilder kan trycka på den och sedan gömma undan den innan kortet tas ifall jag inte vill att den på något sätt ska synas.

Fjärrutlösaren jag har är en Hähnel Giga T Pro II

Fjärrutlösaren jag har är en Hähnel Giga T Pro II, och kostade ca 950 kr när jag köpte den för två år sedan.

Fjärrutlösaren har varit en viktig del i mitt fotograferande i många år. Jag hade inte klarat mig utan den. Under två veckor nu så hade jag tappat min fjärrutlösare, när jag tog dom här bilderna. Jag hade råkat lagt den i det höga gräset bredvid gräsmattan när jag skulle fota min katt i trädet. Jag letade flera gånger men hittade den inte, förrän i söndags! Så alla bilder från 30 augusti fram till några dagar sedan fotade jag endast med självutlösaren i kameran. Det funkar det också, men det blir himla mycket springande fram och tillbaks och gör det ofta väldigt krångligt. Dessutom är det väldigt lättsamt med en fjärrutlösare när man fotar norrsken och stjärnhimlen, då kameran är så känslig för minsta rörelse.

9 Kommentarer på “Hur fotar jag mig själv?

 1. Tomas.

  Ja det kunde jag inte tro när du satt på räcket att fjärren kommit bort. Sitter du och skapar dina bilder själv eller har du hjälp? Det tar nog lång tid med allt och alla detaljer. Som bilden ovan. Och hur lång tid tar det? Att det varierar är ju klart men ändå. Det säger även hur mycket tid du lägger ner på de här på bloggen och de som finns på shoppen. Hoppas inte frågestunden är över. Kram.

  Reply
 2. Magnus

  Smart liten pryl det där! Och som du säger, användbar även om man inte vill “modella” på sina egna bilder.

  Reply
 3. Mumintrollet

  Kan du dra av på skatten för alla dina prylar som du köper, inklusive kamera och dyligt, som egen företagare?

  Reply
 4. Katten - Bucket Life

  Jag har investerat i exakt samma modell och tycker den är grym! Det går ju att ta flera serier med olika intervall och mycket mer! Det finns verkligen massor av användningsområden för att ta bild med fjärrutlösare, men just “selfies” är lite knepigare i en stadsmiljö, lite pinsamt liksom 😛

  En till lurig grej tycker jag är att få fokus att hamna precis rätt, det är lite spring där också. Har du något bra knep? (tänker särskilt vid stor bländare/kort skärpedjup)

  Jag ska föröka hyvla på min skamtröskel för det går ju verkligen att ta härliga bilder när fjärrkontrollen ger sån frihet!

  Reply
 5. Stu

  I hope that people do not think it’s easy to do what you do because you have a gadget to help.
  även med all teknik, dessa bilder är mycket svårt att göra !!!
  Talented girl, no question.

  Reply
 6. Lisa

  Jag har precis skaffat en sån där smart liten pryl =) Men som många andra skriver så har jag lite svårt att få fokus att hamna rätt. Hur gör du?

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.