I centrum av hela världen

Nu har en ny trailer för nästa avsnitt av dokumentärserien kommit ut, som ni kan se här. Nästa avsnitt kommer alltså på torsdag. Det ska bli spännande!

Det jag pratar om i trailern här, är något som jag börjat fundera på mer och mer. Väldigt ofta så har folk uppfattningen om att jag lever väldigt omodernt. Att jag är en bakåtsträvare och vill leva som förr. Men jag ser det inte alls på det sättet. Visst, jag eldar med ved och lever lite annorlunda. Men ändå tycker jag tvärtom, att jag lever väldigt modernt idag och tror och hoppas att framtiden kommer göra det mer möjligt för människor att faktiskt bo där de vill, och inte behöva klumpa ihop sig i städerna. Att kunna ta med sig jobbet dit man vill bo och försörja sig, istället för att flytta till jobben. Oavsett vart man vill bo.

Att leva nära naturen med all den livskvalitet som det innebär kombinerat med dagens teknologi, såsom internetuppkoppling, mobiltäckning och allt annat modernt som gör livet lättare, tycker inte jag är omodernt. Det är ju nästan science fiction.
Det är framtiden.
092901

48 Kommentarer på “I centrum av hela världen

 1. stefan

  Såg första dokumentären om dig nyss. Fett pussesöt är du Jonna =) Och så var det intressant att höra dig berätta lite mer om ditt liv osv. Och så kikade jag igenom dina naturbilder du postat senaste tiden. Fina var dom. Kör på. Så återkommer jag med mina bittra, gubbiga kommentarer ibland och lite mer snälla kommentarer som idag ibland 😉 haha.

  Reply
 2. R::bert

  Ha haaa! Soooooo härlig when you are rotating in the wind and smile with pleasure and love. So you have just infect me. 🙂 Happy to see you enjoying life!

  A love hug little princess! 🙂

  Reply
 3. AnnaS

  Du är så himla klok! Hoppas att du blir en trendsetter så att fler förstår att befolka vår landsbygd där man kan bo till rimliga priser! Kram!

  Reply
 4. Johan

  Så kloka tankar du har, Jonna. Man brukar höra folk som gärna vill framhäva sin livssituation bara för att de själva befinner sig i den, men många gånger faller deras argument och man märker att mycket inte håller. Som om de själva vet att de egentligen inte trivs, men väljer att blunda för det istället. Tvärtom i ditt fall så visar du något äkta och trovärdigt. I all sin enkelhet så känns det så rätt när du uttrycker dig. Jag håller med dig och har tänkt många gånger att vi kommer att ta tillbaka landsbygden och att folk förhoppningsvis öppnar ögonen och vaknar upp ur sin betongsömn. Det som behövs är några som tar första steget och väcker de andra. Precis som du gjort och som du fortsätter att göra.

  Ser fram emot nästa avsnitt på torsdag! 🙂 Och vilken fin bild på dig vid stranden!
  Kram

  Reply
 5. Jos

  Blir alltså att skyffla undan alla moderniteter och bänka sig framför tv’n för att få sig en glimt av framtiden och livet på landet. Inspirerande människor som Jonna behövs, helt klart. 🙂

  Reply
 6. Josefine

  Så fin dokumentär om dig. Längtar till nästa avsnitt kommer, och drömmer om att göra något liknande. Bara flytta och lämna storstaden. Du är så inspirerande och att du valt att dela med dig av din vardag är så fint, för här tittar jag in när jag vill hitta lite balans i min vardag.

  Reply
 7. Stina

  Jag håller helt med och jag har personligen märkt att det blivit en förändring. Har många vänner och bekanta här i USA som kan jobba varifrån de vill med hjälp av internetuppkoppling. Två av dem är ute och cyklar runt hela landet och har i skrivande stund tagit sig genom tolv (!) delstater. De jobbar online när det passar dem för att försörja sig under sitt äventyr. Så jag hoppas och tror, precis som du, att framtiden kommer att bjuda på mer möjligheter när det gäller vart vi kan bo och leva.
  Kram!

  Reply
  • Jonna Post author

   Vad underbart att du börjat märka av en förändring! Jag tycker mig märka det också faktiskt. Vilka häftiga vänner som cyklar runt i hela landet och tar med sig jobbet. Inspirerande! 🙂
   Kram!

   Reply
 8. Nicklas

  Ja på ett sätt lever vi mer modert vi som har jobb här långt ut på landsbygden än dom som bor och har sina jobb i staden! Visst är det mycket slit med bl.a ved och sånt men det är det värt många gånger om bara man får bo som vi gör! Kram!

  Reply
 9. Yohanna af Skovde

  Jag såg del 1 och håller verkligen med om att ved är guld. Min mamma har och har alltid haft vedeldning och om inte alla hjälpte till med veden (även om jag avskydde det som liten) kunde ingen duscha mitt i vintern. Det är makalöst hur fantatiskt nöjd i själen man kan känna sig när vedhuset är fullt 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Vad härligt att du förstår den biten med veden! Ja det är verkligen en enorm lättnad och glädje när vedboden är full! 🙂
   Kram!

   Reply
 10. madebymary

  Exakt så tänker jag med. Jag känner inte alls att jag vill flytta långt bort “från allt”. Jag kommer ju bo nära allt det som är viktigast i världens för mig tillsammans med den människan som är viktigast för mig. Och med bloggen och internet så känns det som om jag får ta del av allt det andra på “lagom avstånd” på ett sätt som egentligen är mer bekvämt för mig. Jag tror också att det här är framtiden Jonna, fy farao vad härligt det ska bli att se näst avsnitt!

  Kram Mary

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men jag håller med och förstår dig i vartenda ord!! <3
   Och vad glad jag blir att du ser fram emot nästa avsnitt!!! 🙂
   Kram på dig!

   Reply
 11. Anette

  Härlig trailer! Tycker mycket om musiken också, det lilla man hinner höra av den. Känner igen den men vet inte vad det är – vet du?

  Det ska bli kul att se fortsättningen på dokumentären, första delen var jättefin! Du är dessutom väldigt behaglig att lyssna till. Tror att jag har skrivit detta tidigare, men du borde verkligen få sommarprata i radions “Sommar”! Har du funderat på att skicka in ett bidrag till Lyssnarnas sommarvärd? Inte läge just nu, men nästa år kanske? http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=6066677
  Annars får vi väl tipsa radion om dig. ; )

  Reply
 12. Jenny - En Vintage Saga

  Åh vad kul! ser fram emot nästan avsnitt 😀
  Jag går också i de tankarna. Jag älskar hur saker gjordes förr i tiden och tycker att man ska ta lärdom ifrån det, men man ska ju givetvis också ta emot de välsignelser som vi idag har, sånt som underlättar och gör det möjligt att bo på landet och fortfarande vara en IT-konsult eller ha en webshop. Jag älskar de möjligheter som det har givet oss människor och att man kan tex blogg och hitta likasinnade och dela erfarenheter på en sånt enkelt sätt. Jag älskar att lära mig ifrån förr, men jag är ingen bakåtsträvare för det 🙂 Anyway ska bli kul och höra dig prata mer om detta ämne! kram

  Reply
 13. Magnus

  Det känns som om du resonerar väldigt rätt om möjligheten till att jobba från valfri plats i framtiden. I alla fall till viss del för tyvärr är det en omöjlighet att alla ska kunna jobba hemifrån, eller var man nu skulle vilja tillbringa sin arbetsdag. Vi som jobbar inom industrin, och annan platsbunden verksamhet, lär ju få fortsätta att finna oss i att bo på anständigt avstånd från arbetsplatsen. Men för dom som har möjligheten att jobba hemifrån finns ju alla möjligheter till att bo i stort sett var som helst redan idag.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja men precis, du har helt rätt. Alla jobb går ju såklart inte att jobba med precis vart som helst. Men jag hoppas att en del av framtidens jobb kommer att kunna skötas från den plats man vill. Och som du sa, ja redan idag så är det ju möjligt till stor del! I alla fall om man är sin egen chef och får bestämma själv vart man vill jobba (så länge man har uppkoppling osv).

   Kram! 🙂

   Reply
 14. Cecilia

  Du är klok som en bok 🙂 Jag tror och hoppas också att det är framtiden. Bor själv i Stockholm och det är ju faktiskt helt sjukt hur bostadssituationen ser ut här 🙁

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww men tack! Ja, det känns ju som det snart inte är hållbart längre att alla bor i städerna. Det är ju en enorm bostadsbrist och föräldrar sätter sina bebisar o bostadskö bara för att de ska kunna få en lägenhet när de är vuxna. Det är lite extremt tycker jag, när det finns så mycket fria ytor att bo på.

   Reply
 15. Eva Krustok

  Jag håller med att det känns nästan som science fiction att vi kan leva & arbeta var som helst idag…:)
  Om man har ett sådant jobb som passar att syssla med oavsett var man befinner sig i, ger det frihet att byta miljöer omkring sig, bli inspirerad av förändringar, skapa en annorlunda rutin. Nyligen flyttade jag från storstad i Sverige till en liten-liten grön stad i Estland. Jag var lite rädd av att hur jag kommer att klara mig i en ny omgivning, men till min förvåning, det känns att det går ganska smärtfritt…:) Jag ska försöka njuta av förändringar och hoppas att det kommer att påverka jobbet på ett bra sätt!

  Fint inlägg, Jonna, och alltid fina bilder.

  Kram
  Eva

  Reply
  • Jonna Post author

   Men vilken häftigt grej att flytta iväg sådär! Underbart! Skönt o höra att det går bra också! 🙂
   All lycka till!

   Och tack! 🙂

   Reply
  • Jonna Post author

   Ja precis. Det funkar ju inte för alla jobb men många företag borde ju redan nu kunna göra det möjligt 🙂

   Reply
 16. Cordelia

  Så sant! Vi mår allt sämre i samhället och enda vägen från det är att slippa stress, måsten och att leva på ett sätt som får en att må bra. Oavsett hur vi väljer ska möjligheten finnas att leva som man vill. Det handlar inte om att vara bakåtsträvande, tvärtom! Leva i samklang med naturen kan aldrig bli fel.

  Reply
 17. Ulrika

  Intressant det där med att så många har en tanke om att du/jag bor så långt bort i från allt..Det beror ju på vart sitt centrum är.Upplever precis som du att jag inte saknar något på landet.Saknar jag stan,åker jag dit men oftast längtar jag hem☺️Så roligt att följa dig Jonna!

  Reply
 18. Magnus

  Nu har jag kikat på det andra avsnittet också! Du personifierar verkligen lugnet du har runt omkring dig. Bara att lyssna till din röst och se alla vackra miljöer får i alla fall mig att gå ner i varv, trots att jag nog inte är speciellt stressad eller uppe i varv. Längtan efter ett liv ungefär som ditt blir ju knappast mindre av att kika på dom här programmen. 😀

  Ha en fin dag där uppe i skogen!
  Kram!

  Reply
 19. Robin

  “tycker inte jag är omodernt. Det är ju nästan science fiction.
  Det är framtiden.”
  Wow exakt, riktigt grymt 🙂
  Utan tvekan har teknologi gjort våra liv mer bekväma men vi blir förtryckta av val.
  Lycka brukade vara när man har friheten att få välja men vi börjar bli offer för våran egen framgång, nu har vi varje dag konstant massa intryck och val som kämpar för vår uppmärksamhet.
  Så många av oss lider av en typ av paralysering, vi får för många val och man mår psykiskt dåligt.
  Framgången av val och den stora friheten har blivit ett paralyserande rep.
  Vi behöver avlasta vårat “ramminne” i huvudet för att tillåta ny mjukvara och teknik ta hand om dom övervalen och låta oss vara i fokus och inte göra oss förlamade.
  Intuitiv teknik som ger oss relevanta val förr personen och i en mängd som är mänskligt möjligt att bearbeta så man kommer känna att man är i fokus.
  Hoppas vi kan slippa bli tyngda av dumma beslut och valmöjligheter.

  Reply
 20. Tussilago!

  Men man är väl rörlig, känner man för att åka och trängas i en storstad så är det väl bara att åka dit.
  Och sen åka hem! till naturen. Fast en del har ju sitt hem i storstaden och åker ut i naturen istället.
  Båda har ju sina för och nackdelar! Man hittar ingen kantarell, hjortron i asfalten.
  Hur kul är det att bo bredvid en starkt trafikerad väg i storstan. Fast det är ju ändå kul ibland att vara på en plats med puls också. Men idag finns det ju så bra kommunikationer. Och har man inte det så tar man bilen.
  Är det inte lika i andra länder också, alla bor väl inte i en stad där heller. Oftast är det äldre som tror att yngre vill till stan.
  Det beror väl mycket på intresse också. Att vara i naturen är också gratis. Det är dyrt att bo i en storstad.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.