I min lilla studio

Visst har jag väl nämnt att min stora dröm detta året är att lansera en alldeles egen skiva med min kulningsmusik? Det har blivit ett sådant där projekt som tar upp väldigt stor del av min tankeprocess just nu. Jag går hela tiden och tänker och fantiserar på hur det ska vara, och försöker att komma på hur jag ska lägga upp allting. Jag har ingen erfarenhet av den här branschen överhuvudtaget, och att göra en skiva trodde jag först inte behövde bli så stort projekt. Men oj, ska man göra det här riktigt proffsigt så är det ett enormt arbete bakom och en hel del moment. Men jag är SÅ beredd att lägga ner all min energi på att göra detta så det blir precis som jag önskar.

För ett tag sedan så skaffade jag ett midi-keyboard och en mikrofon så att jag ska kunna spela in melodier och leka mig fram lite, både med kulning och instrument. I slutändan kommer jag spela in kulningen i en studio för att få bästa kvalitet, men det är verkligen så roligt att ha en liten “ministudio” här hemma och kunna experimentera med ljuden och komma fram till olika fina melodier. Bara att sitta och sjunga i mikrofonen och höra rösten i hörlurarna är som att försvinna in i en annan värld. Speciellt om man lägger till lite eko. Det är helt fantastiskt vilken teknik det finns idag! Man kan göra så mycket själv. Och man har tillgång till en hel kunskapsbank på nätet. Finns det något man behöver lära sig så finns i princip allting där. Just den biten tycker jag verkligen om.

Jag tänkte att ni bara skulle få se lite vad jag kommer ägna min fredagkväll åt. Timmarna flyger lätt förbi när man sitter här och grejar.

Kom också på att jag ju inte visat min senaste lilla film med kulning här på bloggen. Jag spelade in en kort melodi med mikrofonen och la till ett svagt ljud av stråkar med pianot, och sedan ljudet av vinande vindar. Sedan la jag över det på några vackra scener som jag spelade in i våras, i Stora Sjöfallet och i Abisko. Såhär blev resultatet!

Nu vill jag passa på att önska er en jättefin helg! Och tack för att ni skriver så mycket vackert och gör mig så glad! Kram på er ♥

88 Kommentarer på “I min lilla studio

 1. Jorma

  Kul med ett sånt projekt! Ser fram emot resultatet 🙂 <3
  I tonåren spelade jag in väldigt mycket kassetter i typiskt "radiostuk", min studio var oftast mitt sovrum med en bandspelare med två kassettdäck och en CD-spelare. Det kreativa har tagits över väldigt mycket av datorn, på den kan ju allting göras 🙂 Ibland har jag funderat på att vlogga, men jag känner att jag inte har så mycket att säga. Det hade jag väl i sanning inte på kassetternas tid heller, mest "den här låten är bra, den lyssnar vi på" 😉
  Jag låter nog fotandet vara mitt främsta element, kanske går jag tillbaka till poesin också när inspirationen ger sig tillkänna.
  Ha en riktigt härlig helg <3
  Kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack Jorma!
   Och åhh de där kassetterna, vilka minnen! Brukade också spela in på kassetter och låtsas vara radiopratare.
   Vad nyfiken jag blev på din poesi! Visste inte att du hållit på med det. Jag hoppas du får inspiraiton till att fortsätta med det framöver! 🙂
   Det skulle göra sig fint till alla dina vackra bilder.
   Kram på dig ♥

   Reply
   • Jorma

    Det är nästan 10 år sen jag skrev något aktivt. Några sporadiska har väl kommit efter det men det var som om orden tog slut. Lite känslan att jag började upprepa mig själv, och då tappade jag intresset. Det var i den vevan jag hade skaffat min första digitala kamera och började fota på “allvar” istället. Dikterna finns fortfarande att läsa på sockerdricka.nu , kanske en sida du hört talas om? Kan väl varna lite för ganska så mörka stunder, jag skriver ofta bättre när jag mår dåligt.

    Reply
 2. Wictor

  Ligger och nattar mina grabbar, och min 1 åring (Odin) totaltystnade så fort han hörde din sång. Det måste vars ett väldigt bra betyg!
  Trevlig helg!

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åh så roligt o höra det!! 😀 Och vilket vackert namn…Odin! 🙂
   Kram på dig ♥

   Reply
 3. Lena D

  Men du är ju helt makalöst kreativ och begåvad! Har du möjligen något recept på hur man får igång sin kreativitet? Jag ryser och vet inte riktigt var jag ska göra av mig när jag lyssnar på den här lilla filmen, det är så starkt och oändligt vackert och kraftfullt. Mina föräldrar gick bort för några år sedan, de var friluftsmänniskor och älskade fjällvärlden, sommar som vinter. Varje dag, varje natt fattas de mig. De har varit i Stora Sjöfallet många gånger, har massor med bilder på dem där. När du kular får jag en känsla av att jag flyter in i ljudet, in i energin, och där inne, sammansmälta med fjällen, sjöarna, himlen och stjärnorna finns de, din sång bär mig till dem där de finns nu… Såå mäktigt, vemodigt och samtidigt tröstande. Vilken magnifik människa du är Jonna, det låter futtigt och patetiskt, men jag menar det verkligen. Jag skulle så gärna vilja lyssna till hur du uppfattar andlighet, vad du tror och känner, men jag förstår om du väljer att inte skriva om det. Ett känsligt ämne som lätt blir missförstått. Men fint vore det… Önskar dig och Johan en inspirerade och vilsam helg!

  Reply
  • ♥Maria Alvljus♥

   Vad fint du skrev Lena♥ Jag blev så rörd av din känsla av att möta dina
   kära föräldrar inne i Jonnas fantasiska kulning över sjön och de blå bergen♥
   Mycket vackert♥
   ♥ ♥ ♥

   Reply
   • Lena D

    Men åh, tack Maria Alvljus! Du skriver alltid så finkänsligt och skapar en positiv och ljus stämning – en vacker själ är du! Kramar och glädje till dig!

    Reply
    • ♥Maria Alvljus♥

     Åh tack så mycket Lena♥. Jag tycker alltid att du skriver så fint och så varmt
     Blir alltid så glad av att läsa det du skriver
     Kramar och Ljus tillbaka till dig♥

     Reply
  • charlotte

   Hej Lena D,
   Sikke en skøn kommentar. Jeg ville bare lige sige at vi alle – at DU – er kreativ og begavet. Det handler bare om at finde ind til det – til dit eget geni. 🙂 At finde dét sted hvor uendeligheden lever – som jeg ser det er det dét du gør gennem at høre/se Jonnas film. (Som i øvrigt er virkelig fin). Jeg er ked af at høre at dine forældre ikke længere er i denne verden – men er så glad for at høre at du finder dem i… verdenssjælen. <3 Hvor alt er ét.

   Alt det bedste herfra,
   Charlotte

   Reply
   • Lena D

    Tack Charlotte, dina ord berör mig verkligen! Jag tror också att vi alla har en oändlig skaparkraft inom oss, att vi alla har tillgång till den ursprungliga källa, livets källa, som vi kan kalla gud, världssjälen eller vad vi väljer att kalla “den/det”. En oändlig energi som vi har vårt ursprung i. Som vi alltid har tillgång till – det gäller “bara” att hitta nycklarna till det inre rum där den “kraften” finns. En plats där vi kan vara bortom tid och rum, där vi är bortom våra intellekt och vår analys. Där vi – ÄR. Naturen är läkande på många sätt, inte minst “andligt”. Fri från våra föreställningar, dogmer och vårt begränsade synfält. Naturen är en livets famn att vila i… Allt gott till dig också Charlotte – tänk vad många spännande och positiva “möten” det kan bli här, tack vare att Jonna delar med sig av sin magnifika värld! Tack Jonna 🙂

    Reply
    • ♥Maria Alvljus♥

     Jag håller med er i vartenda ord, Lena och Charlotte. Så fint skrivet♥
     Tack för era fina ord♥
     Kram♥

     Reply
     • Jonna Post author

      Och åhh….Maria, Charlotte och Lena. Så fina ni är mot varandra. Blir så glad i hjärtat av att se när ni skriver till varandra såhär. KÄRLEK ♥ Kram på er!

      Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh…först och främst Lena, jag blev så otroligt djupt rörd av din kommentar. Såpass att tårarna ville komma fram.
   Är så ledsen att dina föräldrar inte finns med dig längre. Kan knappt tänka mig in i den saknaden du känner.
   Hur du beskrev känslan när du lyssnade på min kulning…och att den bar dig till den platsen där de finns nu…alltså…det måste vara den vackraste komplimang jag någonsin fått för kulningen. Jag blir så rörd att jag inte ens hittar ord.

   Tack Lena….tack från djupet av mitt hjärta för att du öppnade upp dig och skrev så vackert om dina känslor. Om glädje och sorg ♥
   Och ja…jag hoppas jag får lite mer tillfällen att skriva mer om andlihet framöver. Jag har alltid varit väldigt öppen när det gäller andlighet…men inte riktigt skrivit så mycket om det här. Som du skrev så är det ett känsligt ämne. Men tack för att du tog upp det och påminde mig.

   Reply
 4. Michelle

  oh, how enchanting! You inspire me a lot with your traditional inspired music. I have always been a big lover of Sami Joik and now I finally wrote a song with some Joik-ish influences 🙂 I can’t wait to continue working on it and I am looking forward to your songs! It inspires so much to see people doing what they love!

  Kisses from Finland,
  Michelle

  <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you Michelle! I have always loved Sami Joik aswell. It gives me a similar feeling that Kulning gives me.
   It sounds sooo interesting with your song with joik influences. Would love to hear it one day!! 🙂
   Good luck! lots of love ♥

   Reply
 5. Emelie

  Den är så fin!

  Själv kan jag inte kula inomhus, jag blir ju döv. Men jag har ju heller inte den styrkan i rösten att hålla tonen även på en lägre ljudnivå som kanske du har 😀 Längtar efter att få lyssna på dina “låtar”!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh men tack Emelie!!

   Haha ja det är ju inte lätt att kula tyst om man säger så. Men brukar öva på att kula “mjukare” liksom.
   Så roligt att du också kular!! 🙂 Kram på dig ♥

   Reply
 6. Mitra Sohrabian

  Oj Jonna, så vackert.Du är helt fantastiskt. Du kan allt.Många kramar och ah en trevligt helg älskade dig.

  Reply
 7. Anonym

  Listening to your song helps calm me down. I live near the Great Lakes. Much has been done to clean up & prevent pollution and invasive species. The president just slashed the budget needed to keep these fresh water oceans clean by 97%. The money will be used for weapons. So many of us are so upset about what will happen to our source of fresh water. Your song and lovely pictures are a relief from the attack on our own beautiful environment. Good luck on your CD. I’m sure it will be lovely.

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww….I feel with you…I am so sad to hear about that. This world right now is just upside down. Thats why i try to focus on the beautiful things of life, even if its hard sometimes. But thank you so much for your beautiful words ♥ I am glad my song can help you calm down.
   I send you looots of love and I really hope some big change will come soon…♥

   Reply
 8. Beata Rydén

  Åh din skiva kommer ju bli helt grym!!! Såklart!!! 😉 Du har en otroligt fin röst och den här filmen är ju bara helt underbart vacker!!! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh tuuusen tack!! 😀 Vad glad jag blir att du tycker det!
   Ja jag hoppas verkligen att jag kan få till skivan så som jag önskar.
   KRAM på dig ♥

   Reply
 9. Magnus

  Hmm…. Finns det något du inte kan när det kommer till skapande? 😀
  Du är då sannerligen en multikonstnär!
  Stor kram!

  Reply
 10. Lars 8463

  Hej 👋
  Du vet den där känslan du får ibland. Hittar inte orden för att beskriva den
  och om du hittar några som passar.
  Går dom vilse på stigen
  till fingertopparna.
  Fastnar dom på tungspetsen,
  gör det svårt att prata.

  Eller kanske det är bara jag
  som känner så?

  Min insyn i musikbranschen
  tid, arbete, kostnad, möjligheter
  är = 0
  Blir det “bara” musik på skivan?
  Eller har du några tankar
  kring bilder och film?
  För din “lilla” film kändes så stor.
  Väckte “den där känslan”

  Men oavsett vad, så blir det bra.
  När det blir precis som du
  önskar dig.
  För kulning behöver inga ord.
  “Bara” den där känslan.

  Önskar Johan och dig en fin helg.
  Precis som ni önskar er.
  Kramar
  ❤ till hela familjen
  ❤ till alla som läser det här

  Reply
  • Lena D

   Jag är en av många som läser det här och tar till mig din hälsning 🙂 Ljus och värme till dig!

   Reply
   • Lars 8463

    Maria
    Lena D
    Glad att få börja lära känna er
    genom era tankar och ord.
    För dom är så fina!
    KRAMAR

    Reply
  • Janusz

   Clumsy Google translations can transfer only a small fraction of what you trying to convey in Swedish. Nevertheless, one can see, that when somebody feels so much love as you do, even poetry is hardly adequate to express it. Big hug to you Lars.

   Reply
  • Jonna Post author

   Åhh…TACK Lars för dina vackra, vackra ord ♥

   Och jag blir återigen så rörd av att se hur fina ni är mot varandra.
   Tack Lars, Maria, Lena och Janusz för att ni sprider så mycket värme och kärlek här inne! Det känns nästan så det känns som om vi sitter runt en brasa allesammans. Så vackert!! Är så glad för att ni skapar en så vacker stämning på bloggen.
   KRAMAR ♥

   Reply
 11. J

  Jag hoppas dina låtar kommer finnas på spotify i framtiden. Kanske kontakta dem?
  Jag älskar dig. Du är min största inspiration, om jag mår dåligt så hjälper dina videos mig att direkt må bättre, jag känner mig trygg när jag får ta del av din attityd och lyssna på dina tankar. Den finaste och mest perfekta människan, du är så ren, godhjärtad och genuin. Jag är så tacksam att jag kom förbi den kulnings videon med dig och korna för bara någon månad sedan, sedan dess har jag varit helt såld. Om du bara visste vilken tröst och frid jag får ifrån dig. Du är ett stort ljus. Kan inte tacka dig nog för allt du delar. ♥

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack fina du för att du delar med dig så vackert!! Åh vilka fina ord du skriver. ♥ Vet inte hur jag ska kunna tacka dig!!
   Ja, låtarna kommer nog finnas på spotify sen när skivan väl kommit ut.
   KRAMAR ♥

   Reply
 12. Lisa

  Just extraordinary beautiful.
  Funny how you can create more dreams along your way in life! And so amazing that you strive to reach these goals. I really enjoy listening to your beautiful kulning.

  Enjoy your weekend to the most of it!
  Big hug and love,
  Lisa

  Reply
  • Jonna Post author

   Thank you SO much Lisa!! Im glad you like it.
   Hope you have a great week. Lots of love and a big hug ♥

   Reply
 13. Lena D

  Tänkte på dig när jag lyssnade på den här vallvisan, det är två tjejer som är med i en grupp, Ranarim, som sjunger. Den är inspelad på Ulvön i Bohuslän där jag ofta är, och i slutet sjunger de en låt som är med på “Te berga blå” men i en lite annan variant. Man kan minsann sjunga Ångermanländska vallvisor i Bohuslän också 🙂 Ljudet är inte det bästa, men jag tycker de är så bra…

  https://www.youtube.com/watch?v=YsuXuGXgXQw

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh va fint, tack för att du länkade! Har lyssnat på några låtar av Ranarim. Och låten från Te berga blå kände jag igen!
   Riktigt vacker video. Kramar ♥

   Reply
 14. Iza

  Jag hade ingen riktigt koll på vad kulning var innan du nämnde det, och gjorde det. Så coolt, och vackert. Hoppas att inspelningarna går bra, det blir nog en fin skiva tror jag allt minsann!
  Brukar lyssna på de där videorna ibland, för att känna hur mäktigt det någonstans ändå är. Det får mig att undra hur djuren i naturen upplever det där ute i skogen. 🙂

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad roligt att du upptäckt kulning nu, och att du tycker om det!! 🙂 ♥
   Ja jag brukar också undra vad djuren i skogen tänker när de hör kulning.
   Kram på dig ♥

   Reply
 15. Janusz

  Your kulning CD or maybe even a video is a fantastic idea. I would love to get one. It would be a vocal expression of an idea that lies behind your blog and everything you do. Once I watched a psychologist and expert on psychology of dogs talking about wolves. He said that howling is an expression of a yearning in wolfy soul he described as: “Is there anybody out there ?”. When you think about it, isn’t kulning, beside having a practical purpose, an expression of the same yearning in a human soul. When I hear your kulning I hear you asking a universe a question: Who or what is out there that creates all this breathtaking beauty around me ? At first it looks that universe remains silent but don’t you hear echo of your own voice ? Could that be an answer ? This particular location of your video has a mysterious significance for me. Jonna, could you briefly describe for me what you talk about in “Early morning in Abisko” ? You Tube provides only portugeese (?) subtitles and auto-translation does not make any sense. After watching it I realized that Maria, I mentioned in my e-mail, very often spoke Polish with a Swedish accent. Existence can be mysterious and entertaining in the same time.

  Reply
  • Jonna Post author

   Aww…I love your thoughts about how kulning also can be described as a call out to the universe to ask “who or what is out there that creates all this breathtaking beauty around me”. I love that. I definitely agree with you.
   For me kulning is not really about its original purpose; to call the animals. For me it is a deeper expression. I have always thought that if nature could sing, it would sound like kulning or joik.
   Thank you Janusz, I love to listen to your beautiful thoughts on life. You seem like a very deep person with a lot of interesting thoughts.

   About the “Early morning in Abisko”; i talk about how passionate I sometimes get about a project. At that moment I had a huge idea about a film I just needed to create (that i havnt finished yet) and to make it I needed a shaman drum. And I talked about how I had tried anything and that I sometimes go crazy and could buy a drum for all my money just to get it, so that I could make reality of my vision. When I really have a strong vision about something, it kinda takes over me 🙂 But the end result often gets very good when I get like that.

   Lots of love ♥

   Reply
 16. Lars 8463

  Suttit och tittat på soluppgången.
  Från den första blyga rodnaden
  i öster medan det fortfarande
  är stjärnsvart i väster.

  Sett hur solstrålarnas klättring
  fått istapparna utanför fönstret
  att glänsa, glittra och skifta färg.

  Så min dag i dag
  Lånar din rubrik
  “I det enkla bor det Vackra”

  Ute är det -21 vindstilla
  Himmeln är molnfri.Men inte klarblå.
  Snarare från vitblå till en nyans
  av turkosblå.
  Ett hav av solljus slår mot
  dom snöklädda träden.
  Får en fågel i trädet snett till höger
  att börja stämma sin frusna,
  morgontrötta men jubelglada röst.

  Eftersom vi brukar ha ganska
  lika väder, så hoppas jag det
  är så nu också.
  Hoppas ni har det riktigt riktigt
  riktigt… BRA!!!
  B-)

  🐺

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhhh Lars, jag önskar att du ger ut en bok någon dag.
   Tänk att få börja sin morgon med att läsa dina ord. Vilken frid.
   Tack för dina vackra skildringar från din morgon ♥ Jag fick vackra bilder i mitt inre av dina beskrivningar.
   Kramar ♥

   Reply
 17. PJ:s byffé – från by till fe

  Du har verkligen vacker röst; som gjord för kulning och lockrop på korna. Får du CD:n färdig till sommaren får du fixa till försäljning under Urkult. Jag är säker på god åtgång hos den publiken. Och naturligtvis köper också jag skivan! 🙂

  Förra helgen gjorde jag en video med Ulrika Bodén och Ahlberg, Ek & Roswall där hon kulade i Komarschlåten på Umefolk. Ulrika känner du säkert till för hon är en mästare i denna genre. Hon pratade också med korna i låten på dialekt som jag antar är ångermanländska av någon sort. Själv minns jag som liten gosse när vi hämtade hem korna till kvällen att vi också hade olika läten som till viss del påminner om kulning. Och naturligtvis pratade vi med korna. 😉

  En fin upplevelse att höra Ulrikas sång och kulning.
  https://youtu.be/iCU__C7gr3w

  Reply
  • PJ:s byffé – från by till fe

   Jag glömde att berätta att första delen i låten så knäpper de på fiolen och nyckelharpan och det skall föreställa ledarkons skälla som hon bar runt halsen. Jag tycker de lyckas rätt bra för så lät ofta förr i världen i byarna när korna strövade i hagar och utmarker.

   Reply
  • Jonna Post author

   Åh men tack PJ! 🙂 Jag tror inte jag kommer hinna klart med CD:n innan Urkult, men om jag gör det vore det jättekul att sälja den där.

   Och åh vad kul att du gjorde en video från spelningen med Ulrika Bodén och Ahlberg, Ek & Roswall! Jag skrev ju ett ganska långt inlägg om hennes skiva Te Berga Blå där den låten “Komarschlåten” finns med. Fantastiskt fint! Älskar den låten!! Älskar takten de gör med instrumenten, och hennes vackra kulning blandat med lockropen. Så fantastiskt fint. Jättekul att du spelade in så jag även fick se det live!

   Reply
 18. Emelie

  Åh vad jag längtar tills jag kan lyssna på en hel skiva med din kulning! <3 I förra veckan tipsade min bror mig om en norsk grupp som gör fornnordisk-inspirerad musik. Wardruna heter dem, och de använder sig bland annat av gamla vikingainstrument och naturljud 🙂 När jag lyssnade på en av deras låtar på bussen häromkvällen kom jag på mig själv med att drömma mig bort till en värld där du och Wardruna gjorde ett samarbete ;D

  Om du inte hört dem kan jag tipsa om den här låten: https://open.spotify.com/track/7aZrjrEBm30lntozZHt3Zb

  Fortsätt göra det du gör, du är en enorm inspiration! Kramar

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh….Wardruna har jag lyssnat på en del! Har till och med haft kontakt med en av dom för att jag ville använda en av deras låtar i en kommande video. Vad roligt att du tycker att vi borde göra något samarbete! 😀 De skulle ju vara fantastiskt häftigt!!
   Deras musik är helt magisk! Och TACK för att du länkade till låten. Hade inte hört den innan.
   Rysningar!! 🙂

   KRAM på dig ♥

   Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh vad gullig du är Ulrica. TACK! Skickar en stor varm kram tillbaks! ♥

   Reply
 19. Felicia

  Ja vad roligt att ha så du kan sitta och testa dig fram och vara kreativ även med musik! Jättefin video 🙂

  Hoppas du haft en fin helg!

  Felicia

  Reply
 20. Andrea

  Så sjukt fint <3

  Blir så impad och faschinerad av hur kreativ du är, först bloggande, sen foto, konst och nu musik 😀 Så häftigt!!

  Ser fram emot att höra dina kommande låtar, och kan faktiskt inte låta bli att tänka hur det skulle vara om du och Jon Henrik Fjällgren gjorde en duett någon gång i framtiden? Kom att tänka på dig när jag såg hans och Aninias låt i årets Melodifestival 🙂

  Älskar ditt driv!

  Reply
  • Jonna Post author

   Åhh tusen tack Andrea!! 🙂 Glad att du tycker så!

   Och åhh…vilken fin tanke med duetten med Jon Henrik Fjällgren. Verkligen älskar hans musik.
   Vilken dröm det vore att få göra en duett med hand, och blanda joik och kulning. Tror säkert det skulle kunna bli väldigt fin effekt av det 🙂

   KRAM på dig ♥

   Reply
 21. Birgitta

  Vilken njutning! Sitter med kaffekoppen i handen med solen strålande genom fönstret och lyssnar! Det går rysningar i hela kroppen och samtidigt väntar jag att det ska skymta fram någon ren eller annat djur i horisonten på dina fina bilder. En underbar börja på dagen✨

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.