Lätt som vinden

Godkväll på er!

Tack för alla fina tips och råd som ni kom med på inlägget igår om min otur med resan till Stockholm. Jag kan säga att det löste sig hur bra som helst idag, och jag fick tag på en fantastiskt duktig musiker i närområdet. Är så väldigt tacksam för det! Men jag kände igår när jag gick och la mig att allt skulle lösa sig idag, trots att jag inte visste hur. Men ni vet ibland när man tappat bort något, kanske ett par nycklar eller telefonen, och man borde bli jätteorolig, men på något märkligt vis så är man helt kolugn och liksom känner på sig att det kommer att lösa sig. Det är så häftigt det där tycker jag. Som om man innerst inne redan vet allt som kommer hända.

Vill förresten passa på att tipsa om ett otroligt fint reportage om mig som Linda Tengvall skrivit för nätmagasinet DAGG, som är en nättidning som hon själv startade och som fokuserar mer på hållbar livsstil än konsumtion, och mer på äkthet och genuinitet än yta. Har saknat ett sådant magasin. Blir så glad i hjärtat när jag ser alla inspirerande reportage. Om jag känner er rätt, mina kära följare, så tror jag att många av er också skulle tycka att det finns mycket intressant och inspirerande läsning där. Så gå gärna in och kika! ♥
Ikväll kändes det nästan lite overkligt ute. Det var den där första riktiga vårkvällen. Snön hade smält bort tillräckligt så att jag för första gången kunde springa fritt över ängen. Den känslan går inte att beskriva. Som om jag suttit fast i bojor i över ett halvår och äntligen kunde gå fri. Jag kände mig lätt som vinden.
Och att sitta där igen på min “vårsten” som jag gör varje år, det var en lättnad. Vi klarade oss igenom ännu en vinter. Och nu kommer den vackraste belöningen man kan tänka sig.
En vår.
Ängar utan snö. Såhär i början på våren så får jag alltid en lust att springa så fort jag ser öppna ytor.
Isen ligger fortfarande kvar, men jag tror inte det är så länge till innan den sjunker.
Grundtjärn från ovan. Tänk vad lite det är kvar av vintern nu. Jag som trodde att snön nästan skulle ligga kvar till början av juni med tanke på de stora mängder som kom i vintras.
Jag skulle filma ljudet av fotsteg i snön men som många, många gånger den här våren så fylls stövlarna med snö så fort man tar ett steg i snön. Där den väl ligger kvar är den väldigt djup på många platser. Så märkligt att det kan bli så. Som om jorden har varma och kalla jordplättar överallt.
Tänk att det börjar nu. Årets underbaraste tid. Maj och juni. Om jag var tvungen att stanna tiden skulle jag göra det under denna tiden på året. Om ni var tvungna att stanna tiden, vilken månad skulle det då va?

Hoppas att ni får en underbar helg kära ni! KRAM på er ♥

35 Kommentarer på “Lätt som vinden

 1. Emelie

  Så härligt!

  Jag skulle pausa i Juni. När löven och miljoner blommor slagit ut men snön fortfarande ligger kvar på bergstopparna som omger Jämtland. Hos mig finns det inga mygg om sommaren och sällan dåligt väder, så här kan jag bara ge mig iväg ut i vildmarken i flera dagar. Det härligaste jag vet!

  Reply
 2. Cathy

  So glad that the spring is coming to you Jonna! I love spring, but if I could stop time, it would have to be in October, right before the last leaves fall…I love that golden time of year! Glad that all the things are coming together with your project and musicians! Hope you have a really lovely and enjoyable weekend!????

  Reply
 3. Carl

  Om det ginge att stanna tiden skulle jag nog också välja månaden maj eller juni. När allt kommer till liv igen, blir grönt och vackert. Att få lyssna på fåglarna en tidig morgon är nog den vackraste musik jag vet och kanske är koltrastens vemodiga toner den allra vackraste av fågelsånger.
  Här i södra Halland har ju våren kommit mycket längre än hos dig, Jonna. Vi har planterat och sått mängder av olika grönsaker och blommor, rensat jordgubbsland, lukat och röjt. Det är sannerligen en härlig tid nu. Med ljuset och värmen kommer livslusten åter, även i en gammal mans hjärta. Jag hoppas du får en underbar vår & sommar tillsammans med dina nära & kära. Ta vara på den tid ni har, den försvinner så mycket fortare än man kan tro när man är ung och livet leker.
  //Carl

  Reply
 4. Camilla

  Åh så härligt allt låter på din beskrivning och ser ut i dina foton! ❤️
  Älskar att snön äntligen börjar försvinna!
  Hm om jag skulle välja en månad skulle det nog vara september. De underbara höstfärgerna, de kyliga mornarna, klar luft mm är något jag bara älskar.
  Jag gillar egentligen våren också men en del av mina problem med kroppen brukar vara värre under vår och sommar så det är nog därför jag föredrar hösten lite extra.
  Men det som är det absolut bästa är just att vi har årstider över huvud taget ?

  Reply
 5. Melanie Therese

  Vilken spännande tidning! Det ska jag kolla upp 🙂 Också trött på att det ofta bara fokuseras på att konsumera oss mer hållbara men det finns så mycket annat runt omkring också som är ännu viktigare! Om du gillar poddar så har jag nyligen startat en podcast om just hållbar livsstil och relationen mellan människan och naturen. Den heter Du, jag och Jorden och finns där poddar finns (iTunes, Acast, Podcast Addict med mera). Kram till dig Jonna! ❤️

  Reply
 6. Helena - Oh darling, let's be adventurers

  Om jag var tvungen att stanna tiden så skulle jag nog välja september månad. Inte för att de andra månaderna är dåliga utan för att just nu känner jag att jag gillar hösten mest. Även fast det precis börjat bli vår. Men så himla svår fråga egentligen för imorgon kanske jag skulle svara något helt annat.

  Reply
 7. Sandra Junhammar

  Vad skönt att det ordnade sig, att du fick kontakt i en lokal musiker! Och vilken fin artikel om dig ♥ Gillade verkligen nättidningen DAGG också, eftersom hållbarhet, lantliv mm ligger mig varmt om hjärtat – tack för tipset!

  Vad härligt att våren är påväg även till Grundtjärn nu! ♥ Vi ligger lite före här nere (såklart), så här är det jättegrönt och fint nu, det dröjer nog inte länge innan träden börjar blomma med snart ♥ Älskar verkligen också den här tiden på året, och om jag bara fick välja en månad/årstid så skulle det nog vara försommaren tror jag. Även om jag genuint gillar årstidsväxlingarna.

  Hoppas att du också får en underbar helg! ♥ Kram på dig fining

  Reply
 8. Lindan

  Bästa Jonna, jag var tvungen att läsa ifatt…hade missat inlägget om “Stockholmssnurret”….;) Kan verkligen förstå den där känslan, och hur skönt det kan vara att “bara ge upp” när allt bråkar…Det blir som en befrielse! Och så himla bra att allt verkat ordna sig på bästa sätt!! 🙂
  Försökte kommentera härom dagen (på ditt inlägg om er vår-eld)…Skrev och skrev, och sedan hade jag plötsligt ingen internetuppkoppling när jag försökte skicka….Så allt *poff försvann* (tillsammans med några väl valda svordomar….hehe…;) ) Ville så gärna kommentera (såg sååå mysigt ut!!), så försökte igen….Och då hände samma sak…. :/ Vet inte vad det var universum försökte säga till MIG….men där gav jag upp faktiskt….
  Men som sagt – så himla mysigt ni verkade ha det! Själv kom jag inte iväg på någon valborgsmässoeld i år…Här ösregnade och åskade det! Men tror jag ska följa ert exempel och göra en egen eld ute i stugan. Sätta på en cd med “Vintern rasat ut” 😀

  Det gläder mig att du kan springa över fälten igen!! Det känns så typiskt “Jonnianskt” att flyga fram sådär, med vinden i håret och vingar i hjärtat! <3

  Nu ska jag åka till Himmelsdalen och leka snickare…*wish me luck* Förra året bytte vi terrassräcke på halva terrassen (den är stoooor), och nu är det dags för den andra halvan! Dock har jag komplicerat det hela med att få en "briljant idé" (hm!) om att bygga som en liten paviljong i ena hörnet, där jag tänkt fästa segelduk i taket och sedan hänga vita skira gardiner på sidorna..så det blir som en liten hörna som är fri från insyn. Lät så himla bra i tanken…men igår insåg vi att det nog kan bli lurigare än vi tänkt att få till….Men skam den som ger sig! 😀

  Ha nu en underbar helg!! Jag ska gå in och läsa artikeln senare…Bara VET att den är GRYM!! 🙂 😀
  MASSA TYCKOMKRAMAR från "Svärande snickaren" i Jönne! 😉

  Reply
 9. Tove

  Skulle nog stanna den i juni, när allt är nytt och skirt och fräscht! Fåglar sjunger, humlor surrar och det är långa ljusa nätter. Inget är för själen som den här tiden på året när livet återvänder till vår underbara del av jorden!

  Reply
 10. P

  Aug är den bästa tiden tycker jag. Man bara skördar och skördar och behöver knappt lyfta ett finger till ogräset 🙂

  Reply
 11. Annie

  Jag skulle definitivt stanna tiden i december. Varje december så önskar jag att jag kunde stoppa tiden så att jag hann med att göra ALLA mysiga saker som jag vill göra runt julen!

  Reply
 12. Ronja Norlén

  Åh så fint reportaget var Jonna! <3 Men en sak som jag tänkt på, utan att verka dum eller elak eller något utan bara nyfiken och en liten funderare jag haft: var är din pappa? Bor han kvar i Göteborg? Eller flyttade han med din mamma till Grundtjärn? Du kanske har skrivit om honom tidigare men jag kan inte riktigt minnas när eller var. Hoppas jag inte trampade på några fötter nu, jag bara funderar<3 Ta hand om dig, och Johan, och alla djuren!

  Reply
 13. Elisabet

  Du tar så otroligt fina bilder! När jag ser vårvintern hos dig blir det än en gång så tydligt hur avlångt vårt land är. Det märks ju inte minst på våren. ?

  Reply
 14. Magnus

  Jag vill stanna tiden NU! Naturen fullständigt exploderar nu i början på maj. Allt går såååå fort att man nästan kan se hur löven vecklas ut på trädens grenar. Och sen på bara någon vecka är det sommargrönt. Jag vill ju hinna njuta av hur naturen vaknar. Hinna se hur knopparna brister och vecklar ut små, små ljust gröna blad.
  Gräsmattan behöver klippas. (Grannen har redan gjort det två gånger trots att han säger sig avsky att klippa gräset). 😀 Båten ska bli klar att sjösättas. Sommarbilen skall fixas och startas upp. Och så vill jag ut med kameran! Så ja, jag vill stoppa tiden nu för så jag hinner med allt jag vill, och behöver, göra.

  Stor kram!

  Reply
 15. Christiane

  Love the first days of fall, when the cool air begins to come and the sun is still warm on your face. So I think for us here the best of months is October. We have a saying: ‘October Blue’, which means that in October, the glare in the sky is gone by from summer and the sky appears very, very bright blue and clear. This blue is not as beautiful and mystical as ‘the winter light’ that comes later which is the clearest we see the skies; but October Blue is so welcomed and much-greeted as are the refreshing cool breezes. 🙂
  For us, even in October , the roses are still ‘in town’ (a phrase from the poet Emily Dickinson), so we have the best of summer and also some serious touches of autumn coolness. Lovely month, October!

  Reply
 16. Lars 8463

  Gomorgon lätta vårvind.
  För några år sedan, när jag gjorde
  mer än en sak samtidigt och min
  hjärna? arbetade? med andra saker.
  La jag min pappas bilnycklar på ett
  “säkert” ställe.
  Ett fullständigt GENIALISKT ställe
  för dom ligger fortfarande säkert!!
  Kännde mig ett tag som en arg
  variant på kosläpp när jag rotade
  igenom alla ställen där dom kunde
  ligga.
  Men det löste sig, med nya nycklar
  och jag behöver inte vara orolig
  för att tappa bort dom gamla,
  För dom ligger säkert!!! ?
  (men min hjärna?! Huuum)

  Igår när jag lät klyvyxan tala
  Hördes även rösten från ufo-fågeln
  och alla andra bubblande vårhjärtan.
  Som om jag kunde påverka tiden.
  Skulle explosionen fram tills att
  löven är utslagna och blommorna
  vajar i varma sommarvindar.
  Bli ett utdraget muller.
  Men om jag kunde bestämma själv.
  En helt ny månad, med det bästa
  från alla andra. För då behöver jag
  inga andra.

  Och du
  För ditt sätt att klä känslor i ord
  och bilder som stannat tiden.

  För dom stannar i mig.

  Hoppas att det är
  som ni
  vill att det ska vara.

  KRAM

  Reply
 17. Ninas hus

  Maj är den absolut bästa månaden då naturen vaknar upp efter vintervilan och det grönskar och blommar överallt, så om jag finge stanna tiden så skulle jag göra det i maj.

  Tack för tipset också om Dagg, det var en ny bekantskap för mig. 🙂

  Reply
 18. Alex

  Vet vilken musiker du talar om, han är relativt skicklig, lägger ner blod svett och tårar, även numera ben!

  Kram

  Reply
 19. Hilde

  Så fin artikkel! Jeg leser blant annet følgende: “Trivs bäst när: jag är ute i naturen en ljus sommarnatt med kameran”.

  Er du ute i skogen alene om natta? Sommer som vinter? Jeg har så lyst til å kunne gjøre det. Men så langt har frykten stoppet meg… Har du alltid kunnet gjøre det?

  Du inspirerer meg!

  kram

  Reply
 20. Claire B.

  I would stop time in October if I could. I like the weather when there is just a little chill in the air and the trees are so brightly colored. I love your pictures of spring in Grundtjarn though. I feel that we entirely missed spring where I lived–three weeks ago there was a blizzard, but now it’s 80F, hot and sunny!

  Reply
 21. Adriana MG

  I never realized until now how big this lake is!! So nice it is to be near the water 🙂 Happy Spring! It’s also looking lovely where I live.

  Reply
 22. Lena D

  September! Fortfarande varmt (för det mesta), men kvällarna är lite kyligare och då doftar det vedeldning igen, färgerna är intensiva, himlen är så blå och det går att dricka syret i luften! Folk har sina rutiner igen och det blir lugnt. Jag kommer till vila och kan börja skapa, får idéer, känner mig levande.. Det doftar så underbart i naturen. Jag älskar september!

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.