Solsken i själen

Allting känns lite overkligt just nu. Bara det att inte behöva sätta på sig långkalsonger på morgonen längre. Att kunna kliva upp ur sängen utan att behöva stoppa fötterna i tjocka sockor det första man gör. Eller att kliva ut genom ytterdörren ytan jacka och mötas av en varm, mjuk vind.
Jag hänger inte med riktigt. Det var som om vi gick från vinter till sommar på en enda vecka. Igår hade vi varmast i Sverige här. 28 grader i skuggan! Efter den här långa, långa vintern känns det så obeskrivligt underbart att riktigt få överösas med sol och värme. Jag njuter av varenda sekund. Precis som björklöven känns det som jag också äntligen får slå ut mina blad.
Jag har försökt vara ute så mycket som möjligt dessa dagar. Idag vid lunchtid gick jag upp till den där vackra gamla bryggstugan som finns alldeles intill huset jag hyr som jag har som studio. Det är ett så vackert läge med fin utsikt. Och jag har alltid älskat att sitta på trappor intill hus. Jag har själv alltid önskat att bo i ett hus med en sådan trappa. Eller “bro” som man säger här uppe.
När jag nyss hade flyttat hit tog det ett tag för mig att förstå att “bro” betydde just farstukvist/trapp. Minns när jag frågade min gammelmorbror Tage om något och han svarade “Den ligger på bron”. Jag kunde för allt i världen inte förstå vilken bro han menade. Tills jag lärde mig vad det betydde.

Att ta en kopp kaffe ute på bron, det är något speciellt det.
Jag hade såklart glömt mina kameragrejer och stativ, så jag bar upp en stol så att jag kunde ta bilden ovan. Ibland får man ta det man har 🙂
Igår fick jag den här vackra boken i posten, Vandra, som är skriver av min kära vän och vandringskamrat Angeliqa Mejstedt. Ni som läst bloggen länge vet ju att vi bland annat vandrade längs kungsleden tillsammans för några år sedan. Hon driver Sveriges största blogg om vandring, Vandringsbloggen.se och har nu gett ut sin alldeles egen bok som handlar om just vandring och ALLT man behöver veta och lite till. Rekommenderar starkt den här boken för er som är intresserade av vandring.
För mig kom den i helt rätt tid, då jag och Johan faktiskt ska iväg på en fjällvandring till sommaren.

Ni kan köpa den HÄR!
Jag blev så innerligt glad, och rörd när jag såg den här boken.
Jag minns när jag och Angeliqa träffades första gången. Vi båda var liksom bara i början på våra egna vandringar genom livet. Vi gjorde helt olika saker, men vi delade samma dröm om att kunna leva fullt ut på vår kreativitet och på det vi älskade att göra allra mest. Och vi delade också samma kärlek till naturen. Och dessutom fick vi dela stunder av blod, svett och tårar längs den långa vandringen över fjällen. Hon lånade ut skavsårsplåster och bandage till mig och hon stod ut alla nätter när vi delade tält och jag hade fått någon slags influensa och hostade nätterna i ända. Och när blodsockernivån var som lägst plockade hon fram en chokladkaka. Det är en äkta vandringsvän det! ♥

Och nu flera år senare, så inspirerar hon så otroligt många människor till att ge sig ut i vår vackra natur och vandra och få upplevelser och minnen för livet. Det är så himla fint. Och den här boken är verkligen ett bevis på hennes starka viljekraft och hennes mod att följa sin egen väg. Sådant inspirerar mig så galet mycket.
Jag fick en härlig lunchrast ute i solen, med boken och en kopp kaffe. Och sen, visst är det någon speciellt med doften av gammalt trä som värms upp av solen? Det väcker så otroligt mycket minnen i mig. Minnen från Grundtjärn, när jag var liten.
Och titta så grönt och vackert det börjar bli överallt! Åhhh…det känns som ögonen mår bra av att titta på alla färgerna.
Nu är det inte långt kvar tills min älskade Stjärna ska få komma på de gröna betesängarna i Grundtjärn. Jag var där här om kvällen för att försöka sätta på henne en koskälla. Jag har en jättefin koskälla som är över 100 år gammal och som sitter i ett riktigt rejält läderband. Jag smörjde upp det och det såg nästan ut som nytt. Den skällan tänkte jag att Stjärna skulle få.
Och man ska tydligen sätta på skällorna en stund innan de släpps, så de hinner vänja sig med ljuden.

Haha, det var dock lättare sagt än gjort att få på henne koskällan.
Hon var väldigt misstänksam mot den och så fort jag försökte sätta på den så backade hon. Det är inte lätt det där. Så Frida ska hjälpa mig någon dag nu. Stjärna fick i alla fall lukta lite på den och bekanta sig, så förhoppningsvis blir det lättare vid nästa försök 🙂

Nu ska jag in till Örnsköldsvik för att hämta upp min fina Johan, vars bil gick sönder idag och måste in på verkstad. Dessa bilar alltså! Tur vi har två 🙂

Hoppas ni har en superfin onsdag! KRAM på er! ♥

32 Kommentarer på “Solsken i själen

 1. Christiane

  Sitting in the sun with a cup of coffee . . . a joy indeed! Next weekend, we get to open the pool and that is good for until the middle of September when we have to close it before the hurricane season hits us. Four lovely months of swimming.
  When we lived by a lake in New Jersey, we also enjoyed swims in the summer time. But the description of hiking brings back childhood memories of trekking in the mountains of Massachusetts with cousins, picking blue-berries to eat along the way, and swimming in the ice-cold mountain lakes . . . so refreshing. Happy memories! 🙂

  Reply
 2. Olivia

  It looks so wonderful there, i wish i could be there to experience the season change to spring, here it is always warm. I miss the change of seasons. I know what you mean about that smell of old wood, i love that smell, and the sound of a cowbell. Oh well, i shall have to live vicariously through you for the time being, which is also very enjoyable!

  Reply
 3. Sandra Junhammar

  Ååh så himla härligt! ♥ Blir alltid så glad och inspirerad av dina inlägg. Håller verkligen med om att det är underbart att sommaren äntligen är här nu!

  Vad mysigt att du och Johan planerar en fjällvandring i sommar ♥ Drömmer också om att göra det framöver! Boken ser verkligen jättefin ut, tack för tipset.

  Hoppas du och alla andra få en riktigt skön kväll! ♥ Kramar

  Reply
 4. Lena

  Du ser ut att ha det härligt i solen! Även i Småland säger man – sa, i alla fall för länge sedan, i min barndom – bron om trappan. Fast jag tror mera att man menade det sista och ofta lite större trappsteget som man klev på innan man gick in i huset. Hoppas ni får en underbar fjällvandring.

  Reply
 5. anette.lärjedal

  Finns många vandrare en heter IA mit i livet. Gör vad du är bra på, nu verkar det som folk går genom dig. Snart sitter du i fällan igen. Bli frisk och fota

  Reply
 6. Ian

  Reading on the steps (bridge), with coffee and wood smells, in 28 degrees C, just sounds like a little heaven 🙂

  Reply
 7. Malin

  Här i svensktalande österbotten i finland, brukar vi också prata om bro. Eller “broe” som vi säger på dialekt. Det måste vara ett gammalt ord.?

  Reply
 8. Evelina

  Visst är det knasigt att våren liksom blev överhoppad i år?? Jag var lite desperat ett tag för jag behöver nya regnbyxor, men jag gick direkt från mina grova vinterkängor med galoscher på till shorts och sandaler. Helknäppt!

  Här nere säger de “förstubro” fast de uttalar det “föschtubro” vilket jag gissar är en förkortning av förstugebro. Lättare med bara “bro”, haha. Spännande med ord, tycker jag.

  Ha det så gott i värmen och solen ?

  Reply
 9. fernando

  Hello Jonna, nothing better than a rich cup of coffee sitting on the stairs outside the house… wow, so many names to say “stairs”… ha ha ha…
  your star cow, when she gets used to the cowbell, no one will stop her, haha…
  have a very good day, a hug from a distance, fernando.

  Reply
 10. Sofia

  Å vandring är ju min passion, har varit på Nya Zeeland och vandrat i tre månader i sträck och kom hem för dryga månaden sedan. Vart ska ni vandra i sommar? Svenska och norska fjällen är ju ljuvliga. Jag lyssnar på kvinnliga äbentyrare där hon är med, superskön person.
  Kram

  Reply
 11. Anders H

  Det enkla och självklara livet! Njut i stora drag! Kul att läsa om era planer framöver! Lycka till med motsträviga Stjärna! Många utropstecken… Kram!

  Reply
 12. PJ:s byffé - från by till fe

  Detta med “bro” är intressant. Jag läste någonstans att ordet kommer från att förr i världen när man inte hade fina trappor, verandor och nutida enorma terrasser så hade man bara ett par plankor från nedersta stockvarvet på stugan ned till marken en bit bort. Då blev det som en bro.

  Härligt att Stjärna får en egen skälla. Så skall det låta i hagen!

  Reply
 13. Alexander Blästa

  Lyssnade på din avici sång.
  Satan i helvete jag dör vilken bra röst du har!

  Gåshud!

  Reply
 14. Magnus

  Det är inte bara uppe hos dig/er som våren blev kort i år. Här passerade den snabbt som f-n också och nu är grönskan “sommar-tät”. Björkens blad vecklades ut helt bara på några få dagar. Jag har verkligen inte hunnit med! Dessutom har det varit rejält varmt (för varmt för att vara i min smak) den senaste veckan. Det har varit vidrigt varmt och kvavt på jobbet och jag har haft 38,5 (!) grader varmt på läsidan huset som mest, men idag är det äntligen lite mer normal temperatur ute så nu börjar det bli lite svalare i huset. Det märktes på katten i morse att det inte var lika varmt idag. Jösses vilken fart det var på henne! 😀

  Stor kram!

  Reply
 15. Diana

  Ser helt underbart ut med fika i solen. Det är verkligen speciellt när värmen kommer efter vintern. Varje år lika härligt :). Vad gäller koskällor kan jag förstå Stjärnas misstänksamhet.. Vet jag låter som en surkärring nu men vore det inte hemskt att ha något som låter så högt, så nära öronen, varje gång man rör sig? Jag hade blivit olycklig med en koskälla om halsen och förstår därför inte riktigt varför man utsätter djur för det ständiga (o)ljudet..
  Önskar dig en fortsatt skön vår/försommar☀️

  Reply
 16. Anna

  Jag kommer från Jämtland och där säger vi också bro, jag har aldrig ens reflekterat över att detta skulle vara något specifikt just för Norrland. Det är roligt detta med dialekter osv tycker jag.

  Reply
 17. Linda

  Har hört att kor utvecklar hörselskador/får nedsatt hörsel av att ha koskälla på sig. Kanske inte det bästa när man älskar sin fyrbenta vän..

  Reply
  • Christiane

   Are all cow bells the same sound? Is there a cow bell made that is more gentle and more melodius? Star chose Jonna for friend in early days. Star is discerning and has feelings and is a loving creature . . . . maybe a muted bell that is more musical would be better for the little cow who is so gentle and so loved?

   Reply
 18. Marit

  Jag bor i Dalarna med norrländska rötter då min farmor kommer i från en by som heter Hälla i Åsele kommun. I min familj säger vi också bro till trappen in till huset, känner så väll igen uttrycket jag har lagt det på bron 🙂

  Reply
 19. Anonym

  Ja, det blev plötsligt varmt och har hållit i sig en tid. Otroligt så fort man vänjer sig med värmen. Men jag får frostsprängd själ av att titta på din header med den iskalla bakgrunden. Kan du skapa vår, sol och värme där är du go! 🙂

  Reply
 20. Alex

  Den där kossan verkar väldigt tjurig!

  Hoppas det går bra på grönbetet, nu när sommarn är här! 🙂

  Reply
 21. Henriette

  Hej Jonna! Vad skönt att det blir sommar nu och att du kan njuter av det och mår så bra! Det glädjer mig jättemycket när du mår bra. 🙂 Men jag är också intresserad att alla kossor mår bra. Jag förstår absolut hur underbart det är att höra koskällor över hela byn på sommarn. Förstår minnen och älskar det också egentligen. Men jag börjar att bli mer medveten om känslorna av djuren och tänker mer på hur de upplever saker och att ha en skälla 30cm ifrån öron dygnet runt som skäller varje gång jag rör mig, det kan inte tillhör till kossornas upplevelse av en fin sommar. Kanske är det bäst att lita på Stjärnas intuition och inte sätter på henne något som hon inte vill, “bara” (som sagt jag förstår dig helt 🙂 ) för minnenas skull. Också tänkte jag på om läderbandet kanske är ur hud av kor och att hon känner det. Jag skulle känna absolut terror om nån som älskar mig sätter på mig nåt ur människorhud.

  Skriven med allt kärlek till dig och till djur 🙂

  Henriette

  Reply
 22. Erika. F

  Jag kommer ursprungligen från Blekinge, där sa vi aldrig bro utan förstu -uttal – farstu.
  Första gången jag hörde order bro här, tyckte jag det lät konstigt, bro för mig är sådan
  man kör över med fordon. Något annat som de säger här är- leta på något, där jag kommer
  ifrån säger vi leta efter något. Olika det där. 🙂

  Reply
 23. Malin

  Njut.. ?☘️
  Åh kan inte din nästa serie med tavlor vara inspirerade av gröna toner..? Please!!

  Ljusa toner med mustiga toner? Som tex harsyra som växer upp vid mustig grön mossa…?

  Kram!

  Reply
 24. Angeliqa Mejstedt

  Åh, alltså vandringarna. Upplevelserna. Det är ett av mina finaste vandringsminnen någonsin. Efter den där svinlånga dagen när fjället var så platt att vi såg Alesjaurestugan i timmar innan vi faktiskt kom fram. Och sedan kämpa upp för den där sista backen och nås av utsikten över smaragdblå fjällsjöar.

  Jag är så tacksam för de äventyr vi haft tillsammans. Du inspirerar mig på så många vis och jag har så ofta tänkt på hur modig du är som följt hjärtat och skapat dig ett helt nytt liv långt borta från alla borden och måsten. Och tryggheten i att se vad du skapat har gjort att stegen ut i det okända har känts lite lättare att ta. Tack underbara du för all den glädje, energi du sprider omkring dig – du är verkligen en förebild. Det gör mig otroligt glad att du lyft boken <3 Stor varm kram

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.