Lite av allt

Fredag kväll. Jag pustar ut efter en lång vecka. Regnet öser ner utanför och jag gör upp en eld i kaminen. Det var rått och kallt här inne nu. Har inte eldat på nästan vecka eftersom jag i princip bara varit hemma för att sova. Men nu är det helg och det känns helt fantastiskt skönt. Vad ska ni göra i helgen? ♥
052901En kopp te med honung vid fönstret gör att det dåliga vädret plötsligt känns ganska okej. Jag är i stort behov av lite ny och bra musik. Har ni några tips? Älskar att upptäcka ny musik.

052902

Resten av la familia ligger och sover. Nanook under bordet och Nayeli på sängkanten. Sedan den har stått såhär på sidan i några veckor har hon haft den som sovplats. Knäppis-katt.

Eftersom jag inte har så mycket annat vettigt att skriva i kväll så tänkte jag svara på några frågor jag fått i kommentarerna!

Allra bästa Jonna!

Först: Du inspirerar mig så mycket, i sättet du lever, och i dina vackra bilder! Heja dig! 🙂
Sedan: Jag har sparat pengar länge och ska köpa en kamera, men är inte så kunnig om exakt allt. Därför undrar jag – vad heter ditt fasta 60 mm-objektiv, det som du skriver att du använder mest? Alltså märket och siffror? Typ ”Nikon AF-S 60/2,8G ED Micro” och allt vad de kan heta. (Det där var bara ett exempel jag kopierade från en sida. 🙂 ) Jag tittar på olika sidor och håller på och lär mig, och bestämma vad jag vill köpa. Och om du skulle dela vad ditt objektiv heter så skulle det hjälpa mig så mycket att förstå! För jag vill också kunna fota natur och liksom ”vanliga” motiv. Men ändå ha ett som är fast och bra!

Kram och jättestort tack för hjälpen!
Saga

– Tack för en otroligt fin kommentar! ♥ Objektivet som jag för det mesta fotar med heter ” Nikon AF S Micro Nikkor 60 mm 1:2:8 G ED”. Det är vad det står på objektivet. Det är egentligen ett macro objektiv, alltså gjort för att fota närbilder på saker men jag tycker det tar väldigt skarpa bilder. Och så är det inte lika tungt som mitt stora objektiv med zoom. Det funkar bra till det mesta!
Lycka till med kameran! 

Min kamera, en Nikon D800 och mitt 60 mm´s objektiv.

Min kamera, en Nikon D800 och mitt 60 mm´s objektiv.


“Åh gud så fint! blir så nyfiken och fascinerad på ditt liv däruppe. Vill veta meeer känner jag! haha, får du aldrig lappsjukan? / ISA” 

– Haha vilken gullig fråga. Nej jag har nog aldrig någonsin upplevt lappsjukan. Och nu när jag bott här några år så tror jag nog inte jag skulle kunna känna det så. Jag är så van med lugnet, skogen och ensamheten. Det är den del av mitt liv och min vardag nu, så jag upplever inte att jag lever på ett annorlunda sätt än någon annan 😀 Även om jag visserligen gör det.
Tack för att du läser min blogg Isa ♥

“Helt underbart! Din blogg är en av mina stora inspirationskällor och jag älskar att sitta och rota igenom dina gamla inlägg för att få motivation till vardagen! <3 Förr brukade du blogga via en sorts sida/tidning eller liknande och få betalt via den, om jag förstod det rätt? Vad heter den sidan och bloggar du fortfarande via den?
/ Sara K.M”

Åh tack, vilka fina ord! Jätteglad att du finner inspiration och motivation från min blogg. Det värmer i hjärtat ♥ Ja förut så bloggade jag för lokaltidningen här, Allehanda.se. Men sedan januari ville jag prova mina egna vingar så just nu bloggar jag inte för någon tidning eller företag. 

81 Kommentarer på “Lite av allt

 1. Amanda

  Det vore ju toppen med ett sånt här inlägg med jämna mellanrum:) där du lyfter upp några utav dem många frågor du får

  Reply
 2. Gustav

  Ska fota om vädret tillåter 🙂
  Gillar bilden på Nayeli. Katter har en förmåga att skänka lugn. Dom kan konsten att slappna av 🙂
  Har dålig koll på “ny” musik. Sitter och lyssnar på van Halen – love walks in. Gillar all musik som är bra 😉
  Spelar ingen roll när den är gjord.
  Ha det!

  Reply
  • Jonna Post author

   Hoppas vädret vart bra så du kunnat fota!
   Ja katter kan verkligen slappna av. Blir alltid lite sömnig av att se min katt ligga och sova överallt 🙂
   Ja jag gillar all möjlig musik, jag menade nog “ny” som i ny för mig 😀 Spelar ingen roll om den är gammal eller ny. Ska bli jättekul att lyssna på alla era tips nu! 🙂

   Hoppas du haft en bra helg!

   Reply
 3. Per Asp Bölen Junsele

  Kosläpp i Långvattnet hos Lundgrens i morn sen på kvällen ska jag å gumman på Hallsta och äta middag på kvällen men före det ska vi på spa som dom har där

  Reply
 4. Ida

  Hej fina du! I skrivandets stund sitter jag i min stuga i Jämtland och lyssnar på lite musik till sprakandet från elden i bakgrunden. Jag lyssnar exakt just nu på “Civilian – Single med Wye Oak”, och lyssnade nyss på “San Francisco med Scott McKenzie” och även lyssnade jag på “I can’t help but wonder where I’m bound – Tom Paxton”. Jag vet ju inte riktigt vad du tycker om för musik men dessa tycker jag är bra!

  Tack för en inspirerande blogg hörredu. Länge leve lantislivet (:

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh vad mysigt det där lät! Tack för dina låttips. Kollade upp dom på spotify och la till alla tre låtarna i min lista. Mysig musik!
   Och tack för dina fina ord! ♥

   Reply
 5. Andreas

  Hej Jonna. 🙂
  Jag ska på cruisingen i Sollefteå i morrn och sen är det morsdagsfirande på söndag och en norgeresa som hägrar.

  Jag kan tipsa om allt som Howard Shore har gjort (musiken till Sagan om Ringen och Hobbit) eller för att få upp stämmningen till Urkult, kanske lite Kíla, Urga eller Gåte? 😉

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för tipsen! Kollade upp Howard Shore med en gång och det är verkligen musik jag tycker om! 🙂

   Hoppas du hade kul på cruisingen. Jag hade så gärna också velat åka dit!

   Reply
 6. Ida

  Och en sak till… Jag gläds åt dig och ditt liv. Jag blir på riktigt väldigt glad inombords när jag läser din blogg. Du inspirerar och du verkar så himla nöjd med ditt liv. Jag är också nöjd med det enkla. Så jag vet hur det känns. Det där lugnet som infinner sig, den där känslan av ro och av att det man gör känns rätt. Det är en fantastisk känsla. Är så himla glad för din skull. Jag önskar dig allt gott.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för tipset! Aldrig hört förut men gick in och lyssna lite snabbt nu. Gillar det starkt!

   Reply
  • Jonna Post author

   Tack för tipset! Väldigt härlig musik! Lyssnar på “A hore with no name” i skrivande stund 🙂

   Reply
 7. Soffan

  Vill tipsa om Pstereo av Emilie Nicolas, så jätteskön beat, blir glad av den. Och Poison&Wine av The Civil Wars, lugn och skön och melankolisk. Tack för en inspirerande blog och kul att du besöker oss grannar (Finland) med jämna mellanrum! Hälsar Helsingforsiskan.

  Reply
 8. GB

  Hej Jonna!
  Läser din blogg varje dag. Man kan säga att det har blivit ett beroende!!
  Det här är däremot första gången jag kommenterar.
  Som tips på musik har jag Axel Rudi Pell. Kanske inte så känd men som jag tycker har bra låtar.
  Gå in på YouTube och lyssna.
  “Broken Heart”, “Forever Angel”, “Oceans Of Time” “The Temple Of The King”, m.fl.
  Kramar <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh tack , vad glad jag blir att du läser min blogg varje dag! ♥ Och kul att du kommenterar för första gången nu! 🙂
   Tack så jättemycket för dina musiktips! Ska gå in på youtube och lyssna.

   Kram ♥

   Reply
  • Märta

   Åh, jag håller med! jag har alltid tänkt att om norrsken hade ljud så skulle det låta som Sigur Rós!

   Reply
   • Ninni

    Åh, precis så! Jag får väldigt starka känslor av deras musik. Alltid kopplade till naturen. Det är en sorts djup, överjordisk mystisk känsla som infaller. Att lyssna till deras musik och blicka ut över ett stjärnklart himlavalv eller en regnig sjö kan få en väldigt melankolisk och knäsvag. Men jag gillar det! ♡

    Reply
    • Jonna Post author

     Åhh…håller helt med er! Jag älskar sigur ros!! Fint att ni får precis samma känslor av den musiken som jag får ♥

     Reply
 9. Mange

  Här får du en låt som du säkert inte hört innan. Hehe
  spotify:track:1yUkvI4Pv8mbJ8VRvmAVP9

  Föresten, här får du en lista med lite musik som är grym för att göra en på bra humör. 😉
  spotify:user:l%C3%ACqu%C3%ADd:playlist:3gO7887ZoKkn4Gg6mYNWV3

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för låt tipset. Nej den hade jag faktiskt inte hört. Men jag lyssnar ofta på Skrillex. Tycker om dubstep 😀

   Och tack för den glada-låtlistan! Super! 😀

   Reply
 10. Anette

  Jag tipsar gärna om Kina Grannis! https://www.youtube.com/watch?v=840NbiFF1zM
  Älskar hennes skiva “Stairwells”. Det är en lite äldre platta som jag gillar bättre än hennes senaste, men du kan ju kolla upp dem själv och se vad du tycker. : ) Hon gör också många sköna coverlåtar, t ex Royals (bättre än originalet tycker jag!).
  https://www.youtube.com/watch?v=W5Tc-o9SWcU

  Ett annat tips är Eliza Doolittles skiva “Skinny Genes”. Och om du inte har hört First Aid Kits senaste, “Stay gold”, så rekommenderar jag den varmt! Den är helt underbar. Även första skivan är bra.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack så jättemycket för tipsen Anette! Lyssnade lite på Kina Grannis och det var verkligen en mysig låt! 🙂
   Ska kolla upp lite mer låtar. Och ja, First Aid Kits låt Stay Gold har jag lyssnat på mycket! 🙂 Superfin låt.

   Reply
   • Anette

    Kul om du gillade! Jag upptäckte själv Kina via en blogg för några år sedan och det är jag så glad för. Det är så roligt när man kan tipsa varandra om ny musik (och även böcker och filmer) tycker jag! Det är ju inte bara den som bloggar som har glädje av det utan även alla läsare. : ) När jag länkade till låtarna igår så upptäckte jag förresten själv även Kinas man, Jesse Epstein/Imaginary Future. De sjunger visst ofta ihop och jag blev helt kär i en låt som heter “Fire escape”. Ännu ett tips alltså! ; ) https://www.youtube.com/watch?v=sU-KYrFgcCE

    Reply
 11. Olivia

  Musik, okej! Håll i dig 🙂 Här kommer de låtar som jag lyssnar mest på just nu, i en salig blandning av stilar.

  * Iamamiwhoami – Chasing Kites
  * alt-J – Taro
  * Grimes – Be A Body
  * Tycho – Awake
  * BANKS – Begging For Thread och Goddess.
  * Ludovico Einaudi – Divenire (egentligen allt med Ludovico)
  * Little Dragon – Ritual Union (Tensnake remix)
  * Goldroom – Embrace
  * Feder ft. Lyse – Goodbye
  * Loic Nottet – Rhythm Inside
  * Mapei – Don’t Wait
  * Mr Little Jeans – The Suburbs

  Reply
  • Jonna Post author

   Men åhh, TACK!
   Vad fint att du gjort en hel lista med låter. Perfekt!! Ska lyssna på ALLA! Och känner igen några låtar redan som jag tycker är jättebra.

   Reply
 12. Jos

  Katter gillar höga positioner och sova. Herrn här har börjat sova i sin resväska Sleepypod Air som jag har ställt undan högt uppe på en hylla. Så när det är tyst och jag inte ser röken av han är det där den nådige herrn träffas. Troligen är det hans sätt att visualisera att han snart vill ut och resa igen, och jag vet förstås vart han vill. Till huset uppe i lugna norrland där färska möss står på menyn och han har sin fjälla.

  * Fin bild av Nayeli.

  Reply
 13. Carl

  Hej Jonna!

  Ska njuta av naturen och vår trädgård i helgen.

  Min nya favorit vad det gäller musik är underbarnet, Jackie Evancho. Blott tio år tog hon hela USA med storm. Hon sjunger med en otrolig inlevelse och känsla och hon sjunger bra. Bättre än de flesta!
  Här, Jackie Evancho – David Foster: 12,000 People Las Vegas HD – Hon sjunger två sånger!
  https://youtu.be/uRmTo44Sve0

  Reply
  • Jonna Post author

   Låter som en härlig helg!
   Och jag håller med dig, Jackie Evancho har en otrolig röst! Har hört henne några gånger på youtube. Magiskt

   Reply
  • Jonna Post author

   Ja åååh…Sigur Rós är helt underbara. Älskar deras musik. Tack för att du skrev och tipsade om det albumet. Var ett tag sedan jag lyssnade på dom nu faktiskt.

   Reply
 14. Sirre

  Underbar bild på Nayeli, hon är så go!
  Inte direkt ny musik, men just nu är jag helt insnöad på gruppen Heart, allt från 70-talet och framåt. 🙂

  Reply
 15. Saga

  Åh, tack snälla Jonna för att du svarade på min fråga om objektivet! Vad glad jag blir! 🙂 (Och himla kul att det objektivnamn jag kopierat och nämnde bara som ett exempel ju var samma som det du hade..! 😀 ) Nu vet jag vad jag ska sikta på att köpa. 🙂 Stort tack igen, och kram till dig denna lördagskväll! <3

  Reply
  • Jonna Post author

   Åh men vad sjukt, jag hade inte ens sett att det namnet du kopierade var samma! Haha! 😀 Vad kul att det blev så.
   Och tack för din fråga! Bara glad att jag kunde hjälpa till 🙂
   Kramar! <3

   Reply
 16. Terese

  Tipsar om Kapten Kid och det oändliga sommarlovet. De finns på Spotify. Min favorit låt är Vingar. Kan tänka mig att du också skulle gilla den 🙂 men alla deras låta är bra.

  Reply
  • Jonna Post author

   Tack för tipset! Aldrig hört tidigare men kollade upp den låten nu! Kul med helt ny musik!

   Reply
 17. Kjell

  Lyssna på Thåström. Sveriges bästa röst. Speciellt låten Långt bort. Bara en låt av hans fantastiska låt urval.

  Reply
  • Jonna Post author

   Ja jag gillar också Thåström, men var längesen jag lyssnade på hans musik nu. Så tack för tipset!

   Reply
 18. F

  Finns mkt bra musik och lyssna på! Tex Reuben Halsey, någon du hört?
  Running Home:
  https://www.youtube.com/watch?v=GFBf1c6Rv-A
  Meaning of Life:
  https://www.youtube.com/watch?v=6rMeUZPKe8c
  Where The Heart Is:
  https://www.youtube.com/watch?v=X1wnDADusnQ

  Och när man tröttnar på Reuben Halsey kan man ju gå till country-genren, där finns hur mkt bra som helst! Tex Alan Jackson – Remember When

  I helgen har det varit fiske på tapeten, tappade årets första gädda modell större…tyvärr!!! Fiskar du något? Annars är det jobb som gäller…

  Mvh

  Reply
 19. Dick Scott

  Hi Jonna! Thanx for your wonderful inspiring blog in words and images! I have followed it for about two years, but now it was a while since I wrote a post 🙂 Self, I write poems and music. I also love to be out in nature and take photos. You wanted tips so please listen to my CD Dreamland on Spotify also on iTunes. Here you got a new poem from me that I hope you will like:

  In the deep forest~~

  Close to the sea~~

  Where the eagles soar~~

  Is the place to be~~

  To discover the natural rythm~~

  To heal and reconnect~~

  To our highest source~~

  Where the angels sing~~

  Our strongest force~~

  DickScott© 2015

  Heres the link to my music on Spotyfy:

  https://open.spotify.com/artist/40vjKYCu7WvXx8Y2uAwlww

  Reply
 20. F

  Finns mkt bra musik man kan lyssna på. Har du hört Reuben Halsey?
  Running Home:
  https://www.youtube.com/watch?v=GFBf1c6Rv-A

  Where The Heart Is:
  https://www.youtube.com/watch?v=X1wnDADusnQ

  The Scientist:
  https://www.youtube.com/watch?v=2ARVQbnekNI

  Touch The Ground:
  ‘https://www.youtube.com/watch?v=2_gfZFN21YQ

  Sen när man blir less på Reuben Halsey kan man ju alltid återvända till country och dess alla artister, däribland har du ju Alan Jackson 🙂

  Ha en fin kväll i regnet!

  Reply
 21. Maria D

  Hej Jonna! Vet inte riktigt vilken slags musik du lyssnar pa, men nar du fragade efter musik forslag tankte jag genast pa denna lat at dig. Alpine – gasoline.
  Hoppas du gillar den! Tack sa hjartligt for en otroligt fin och inspirerande blogg 🙂

  Reply
 22. Idas Eskapader

  Hejsan Jonna!
  Jag måste ju rekommendera min duktiga kusins båda band, Basco och Dreamers Circus! Båda finns på Spotify.
  Basco kommer dessutom till Urkult om du ska dit i år 🙂

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.