Lördagmorgon

Jag brukar ställa klockan på 04.00 varje morgon, oavsett vilken tid jag gått och lagt mig, så att jag ska vakna och gå till fönstret för att se om det är fint fotoväder. Tidigt på morgonen och sent på kvällen är mina absoluta favorittider att vara ute. Dels för att det brukar vara de mest spektakulära skådespel i naturen då, med ljus, dimmor och färgskiftningar. Men också för att jag älskar tidiga morgnar och sena nätter. Det är något speciellt med tiden då de flesta sover.

I flera nätter i rad har jag varit på tok för trött för att gå upp vid 4-5 tiden på morgonen. Har knappt orkat titta ut genom fönstret. Men nu bestämde jag mig för att kliva upp tidigt oavsett vilket väder det skulle vara, och oavsett hur trött jag skulle vara. Det kändes som jag behövde en sådan där tidig morgon ute i skogen. För ja, trots att jag kliver upp så tidigt så finns det få saker som får mig att må så bra och som laddar mig med så mycket energi som att få börja dagen ute i naturen.

Så jag var uppe i gryningen i morse, trots att det var grått, blåsigt och blött ute. Men det var en härlig känsla att åka iväg med Nanook i bilen på en enslig grusväg och lyssna på “Lördag med Lisa” i radio P4, stanna till vid en myr, äta lite blåbär och vakna till doften av skog och regn.

080801080802080803080805

19 Kommentarer på “Lördagmorgon

 1. Ramona

  Godmorgon 🙂
  Vad härligt att ge sig ut så tidigt. Jag sitter här med kaffe koppen jag och alla andra sover. Men blir en solig dag idag.
  Hoppas du får en toppen lördag, kram

  Reply
 2. Henry

  Ja, det är underbart här liksom i Härjedalens fjell.
  Jag kommer att sakna bred nordiska naturen, om
  tillbaka snart i Tyskland! 🙁

  Reply
 3. Tomas

  Åh vad jag saknat dina turer med Nanook. Blir alltid glad att se han. Det gäller dig å. Hm, sitter ute idag med te o mackor men vad är det mot frukost i skogen 🙂

  Reply
 4. Magnus

  Go’morron!
  Tycker det där verkar vara en perfekt start på dagen. Själv vaknade jag nyss av att katten reste sig och klev över mig innan hon hoppade ner från sängen. 😉 Nu är det bara två dagar kvar av semestern, så jag hoppas att väderprognosen stämmer och molnen drar förbi så jag kan få njuta av lite sol.
  Ha en fin dag Jonna!
  Stor kram!

  Reply
 5. Helene

  Hej Jonna!
  Hittade din blogg av en slump? Det är jag så tacksam för! Njuter av dina inlägg och dina underbara foton.
  Försöker själv hitta en inre lunk.
  Det är inte alltid lätt i vår stressiga värld. Ser framemot varje inlägg du gör!
  Önskar dig en underbar lördag!

  Reply
 6. Evelina - Evelinas Ekologiska

  Vad härligt det lät att åka iväg den tiden och mysigt med P4 i bilen 🙂 Vad glad jag blev att se en kommentar från dig på bloggen förresten <3 Jag tycker om din blogg så otroligt mycket men det var längesedan jag skrev en kommentar här nu! Alla dina vackra bilder och fina texter ger mig en sådan bra känsla och det är alltid så roligt att se när det finns ett nytt inlägg uppe 🙂
  Har du också mycket blåbär hos dig? Här i Hälsingland där jag bor finns det blåbär i mängder i år och stora är de. Var ut och plockade med min sambo och hunden Elsie igår 🙂

  Ha en riktigt fin dag! Kram
  /Evelina – Evelinas Ekologiska

  Reply
 7. Annica

  🙂 Jag går upp 04.15 när jag jobbar så…nej, jag ställer inte klockan på lördagen. Men jag håller med dig, det kan vara fantastiska “bilder” ute då så jag måste stanna med bilen och knäppa några snabba kort 🙂 Dina är magiska som vanligt 🙂

  Reply
 8. Jos

  Katten är en slags nattuggla med sina mest aktiva timmar efter 23. Obönhörligt väcker han mig före 4 för då vill han ha sin första frukost och då är det bara att pallra sig upp.
  Visst är ljuset under de tidiga mornarna utmärkt och ger en energi för minst resten av dagen. Att fota bilar och dess former gör sig allra bäst under de tidiga morgontimmarna.

  Reply
 9. Yohanna af Skovde

  Så mysigt! Är vaken en gång per natt (alltså vaken-vaken) p.g.a. jag ammar så får sitta rätt upp och ner i sängen men är alldeles för sovig av mig för att göra annat än att somna sen. Så cred till att du orkar!

  Reply
 10. Jonas

  Vi brukar kalla det för “Det magiska ljuset” när vi fiskar lax
  Du skapar en vacker plats att vila lite i, med din blogg, tacksam för det. Jonas

  Reply
 11. Madde

  Är du aldrig rädd? Jag skulle vara livrädd att vara 4 på morgonen ute i skogen själv. Kanske är annorlunda om man har en hund?

  Reply
 12. Lotte

  Hej!
  Jag vill bara säga ett Grattis till bloggpriset och ett Tack till dig för att du tar mig och dina läsare med in i din värld genom din blogg. Du tar fantastiska bilder och ger så mycket inspiration. Jag som bor i Övik förstår än mer av dina bilder vilken vacker plats Öviks kommun faktiskt är. Ibland blir man hemmablind och glömmer bort det fina som finns i ens närhet. 🙂
  Jag är så nyfiken på vilken typ av kamera och objektiv du använder? Jag undrar också i vilket program du redigerar dina bilder – photoshop CS eller något annat program?
  Kram

  Reply
 13. Anette

  Jag läser just nu en bok som heter “Lugn av naturen”, som handlar om hur mycket naturen betyder för människors välbefinnande och hälsa, till både kropp och själ. Känner du till den? Precis som du, och de flesta andra antar jag, känner jag intuitivt att jag mår bra av att vistas i naturen. Men jag visste inte att det finns så mycket spännande forskning på området! Boken tar t ex upp att känslan av välbefinnande går att mäta fysiskt i form av lägre blodtryck och sjunkande halter av stresshormoner. Det finns också studier som visar att patienter på sjukhus tillfrisknar fortare om de ligger i ett rum som har utsikt mot grönska. Till och med att se på naturbilder och naturfilmer påverkar oss positivt – och just detta fick mig att tänka på dig och din blogg! Att dina bilder inte bara är vackra att se på, utan faktiskt också hälsofrämjande! ; D

  Boken är verkligen intressant och tänkvärd och dessutom väldigt vacker. Kan rekommendera den varmt!
  http://www.bokus.com/bok/9789187283031/lugn-av-naturen/

  Men du. <3 Sömn är ju minst lika viktigt för hälsan, så jag sällar mig till dem som är lite orolig för att du sover för lite. Särskilt när du då och då skriver att du somnar när du kör bil. Hoppas att du inte tar illa upp, det är menat som omtanke. Var rädd om dig!

  Reply
 14. Larsleksing

  God morgon, den här veckan blir det meteorregn perseiderna så då blir det sena kvällar istället för dig. För du skall väll vara ute och fota då du som bor perfekt till långt från allt brus, ser fram imot mera vackra bilder.Ha en bra dag.

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.