Den långa vandringen

Den här dagen, 10 augusti, för exakt ett år sedan så befann jag mig någonstans mellan Sälka och Alesjaure högt upp i norra Sverige, med en ryggsäck, ömma fötter och omgiven av vackra fjäll. Jag vandrade den 110 km långa vandringen “Fjällräven Classic” som går mellan Nikkaluokta och Abisko. Just nu pågår ju årets vandring och jag blir lite nostalgisk och önskar att jag var där, samtidigt som jag nästan upplever allt igen när jag tittar på filmerna och bilderna. Det var några väldigt tuffa och slitsamma dagar med 3 mils vandring varje dag. Att jag blev sjuk i hosta och knappt sov något om nätterna gjorde det hela ännu jobbigare. Men ändå är det alla fantastiska upplevelser och vyer som jag minns starkast. Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker tillbaks på dagarna ute på vandringsleden.

081002
Det blev en lite speciell vandring eftersom vi samtidigt filmades för Fjällräven. Jag gick tillsammans med Angeliqa som driver Vandringsbloggen, och Johan som driver Nordic Bushcraft. Och själva “filmteamet” var Nils från Fjällräven och en kille som heter Rikard som var kameraman. Så vi vandrade som vanligt men hade lite film-pauser när vi intervjuades om vandringen, och sedan lades filmerna upp på Fjällrävens hemsida. Det blev en liten film för varje dag, som jag samlade i ett blogginlägg efteråt som ni kan se HÄR om ni vill.

Även om vi ibland hade svårt att koncentrera oss under intervjuerna och fnissade och vi fick ta om det tusen gånger så är det nu i efterhand så sjukt kul att få titta på dom och minnas. Samtidigt så visar det så lite av vandringen och allt vi upplevde. Det är ju omöjligt att få med allt i små korta filmklipp. Det är som när man gör en film av en bok. Det känns som minst hälften av all känsla försvinner eftersom man upplevt så mycket mer än det som går att fånga på kort eller film.

081001

Underbara vandringsvänner! Angeliqa, Rikard, Johan och Nils.

Underbara vandringsvänner! Angeliqa, Rikard, Johan och Nils.

Från högsta punkten på Kungsleden. Tjäktja.

Från högsta punkten på Kungsleden. Tjäktja.

081004 081007 081006

 

Jag hade med mig min lilla kamera under vandringen och filmade en hel del jag med. När jag kom hem så klippte jag ihop allt material som tillslut blev till en ganska lång film. En halvtimmes lång film! Jag är enormt glad att jag filmade såpass mycket under vandringen för jag känner verkligen att den återger väldigt mycket känslor och upplevelser. Både det positiva och det negativa. Både skratt från roliga stunder när vi stannade och åt i solen och till gråt och klagan över svullna fötter mot målgången. Det var jättelängesedan jag tittade på den nu, så jag ska faktiskt göra det ikväll så jag får uppleva vandringen en gång till. Den har blivit visad mycket på youtube och det är den första filmen som kommer upp om man söker på Fjällräven Classic. Den har fått snart 20 000 visningar och jag får kommentarer och mail angående filmen nästan varje dag, både från svenskar och också många från andra länder som tittat på den och tyckt om den trots att de inte ens förstått vad vi sa. Det känns väldigt roligt!

Så om ni inte har sett den och har tid över och vill “uppleva” den 11 mil långa vandringen från mitt perspektiv så rekommenderar jag att titta på den. Ni som har vandrat mycket känner nog igen en hel del av känslorna från en lång vandring. Jag längtar verkligen till nästa gång jag åker upp och vandrar i fjällen. Det är något alldeles speciellt. Och det känns som jag vill göra lite revansch eftersom jag var så sjuk sist. Jag får se om jag hinner iväg något i år. Det vore fantastiskt ♥

Jaja, nu ska jag sluta babbla. Här är kommer den! 🙂

16 Kommentarer på “Den långa vandringen

 1. Liie

  Oj, har det redan gått ett år! Tyckte det var nyss du skrev om den resan. Alltså det ser så himla vackert ut med alla berg, och allt vatten. Finns ju ungefär inget bättre än att titta på kristallklart fjällvatten! Skulle så gärna vilja försöka mig på att vandra också, har noll kondition men kanske något att satsa på till nästa år 🙂

  Reply
 2. Magnus

  Blir lika lockad av att vandra nu när jag ser din film igen som jag blev när jag såg den första gången. Det här blev en bra avslutning på min semester! 🙂
  Stor kram!

  Reply
 3. Linus Samuelsson

  Det är 2 år sedan jag gick den vandringen. Det var en vandring man sent kommer glömma. Började titta på din video och fick en flashback. Första hängbron som man går över var överbefolkad med folk. När jag är mitt på bron så säger jag. “Undra hur mycket en sån här håller för. Några sekunder senare så brast bron och vi föll ner till vattnet. Som tur var så blev ingen skadad. Jag förlorade en stav och mina skor blev lite blöta. Denna upplevelsen gjorde vandringen ännu mer speciell. 🙂 ska titta klart på din film när jag kommer hem.

  Reply
 4. Michelle

  Sikke en oplevelse og sikke nogle smukke omgivelser!!! Jeg havde selv fornøjelsen af at deltage ved det lidt mindre vandring event Höga Kusten Hike i år, og jeg må erklære mig lidt bidt af friluftslivet! Det var så befriende at bruge tid ude i naturen på den måde, og så mødte jeg en masse skønne mennesker undervejs 🙂 Efter hiking fandt jeg ud af, at Angeliqa også deltog ved Höga Kusten Hike – bare en dag senere en mig selv. Det kunne have været sjovt at møde hende 🙂 Måske man skal deltage ved Fjällräven Classsic næste år? Det må jeg lige overveje! Rigtig fin video forøvrigt <3

  Reply
 5. Anita

  Du får gärna göra mig och Sally sällskap i höst när vi tänker gå triangeln Storulvån-Sylarna-Blåhammaren. 🙂 Det blir tredje eller fjärde gången jag går den leden. I år utan min man, tyvärr. Kram!

  Reply
 6. Birgitta

  Tittar på filmen igen! Det är så skönt att följa din vandring och man riktigt känner fjälluften och allt det sköna. Så härliga bilder och vilken seger att du orkade fullfölja hela turen. Förstår att du kan uppleva allt igen och som en del skriver så ska du självklart prova någon tur igen men utan halsont!

  Reply
 7. Flyby

  När fjällen höga tjärnen trånghttp://www.deere.se/sv_SE/media/player/player.html?src=/r2/se/7r_2013_se.mp4&autostart=true

  Reply
 8. Ramona

  Vilka vackra bilder 🙂
  Ljuvligt vackert <3 Jag och familjen skulle vilja flytta norrut. Men hur hittar men ett hem liknande ditt?Hur försörjer man sig?
  Är det bara storartade drömmar eller skulle det funka 😉 Längtar bort så det gör ont. Kommer inte till ro.
  Maila gärna om du har tid och kom med förslag, skulle bli sååå glad 🙂
  Browneyedgirlramona@gmail.com
  Kram och ha en fin kväll 🙂

  Reply
 9. Anette

  åh. TACK Jonna för att vi fick följa med 🙂
  underbart.
  vandrade mycket i min uppväxt i Lappland på somrarna.

  Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.