Luciamorgon

Så kom den där natten igen, som har något alldeles magiskt över sig. Jag log för mig själv när jag återigen packat skottkärran med ljus och luciakrona och vandrade ut mot skogen i mörkret med en lykta. Som jag kände igen denna känslan. Det har blivit min tradition nu, att gå ut i natten och lussa i skogen.

Det knarrade under mina fötter och graderna var nära -15. Kylan bet tag i mina kinder men jag tände upp marschaller  där jag kunde värma mina händer. Allt kändes precis sådär magiskt som det alltid blir natten mot lucia. Jag undrade hur det kommer sig, att det är som om det är samma natt. Som om tiden stått stilla.

Jag kände såväl igen allt. Lukten av stearin och marschall, känslan av den iskalla mässingkronan runt min panna. Ljudet av isen som sjunger så högt att jag ryser av någon slags skräckblandad förtjusning. Träden som knäpper som skott av kylan. Känslan av magi i luften. Som om hela skogen sjöng med.

lucia2015-3Jag kände sådan lycka. Att återigen få stå där och lussa för ingen alls, men i mina tankar lussa för hela världen ♥
lucia2015-5luvia2015-6lucia2015-4Det är fjärde vintern jag varit ute och lussat nu, och varje gång är det lika magiskt. Och det har ju blivit tradition nu att visa min luciafilm på bloggen. Så här kommer den. Önskar er en underbar lucia. Många varma kramar till er där ute ♥

Jag gjorde även en annan lucia film förra året som ni kan se HÄR, om ni vill komma ännu mer i stämning : )

91 Kommentarer på “Luciamorgon

 1. Henry

  Ja Jonna, vackra romantiska bilder !
  Har väntad och kände på din Lucia posten! 🙂
  En ljus stråle av hopp i den mörka tiden som jag har nu.
  Många, många tack så mycket!!!

  Reply
 2. jonas nohrstedt

  Men underbara du! Glad Lucia och glad 3e advent till dig med. Sitter här hemma med tända ljus i mörkret och har precis lagt min son att sova en morgonslummer. Kan det bli mer stämningsfullt på Lucia än detta?! Jag tror inte det 🙂 TACK för din värme och att du delar med dig. Ser riktigt vackert ut i Grundtjärn så här dags. Jag väntar alltid på ditt luciafirande… som traditionen sig bör, det är något speciellt med denna tid som du lyckas fånga så fint! 🙂

  Reply
 3. Pernilla

  Tack än en gång Jonna. Dina Luciafilmer är helt fantastiska. Jag har brukat visa dem för mina elever i skolan, och de har tyckt att de varit lika magiska. Det är en fin Luciatradition du skapat.

  Reply
 4. Lindan

  Alltså JONNA!! Jag saknar ord för att beskriva hur glad jag är att jag hittat din blogg!! Du skänker sååå mycket ljus o värme (och då inte bara som Lucia! 😉 Även om du måste vara den vackraste Lucia jag någonsin skådat!)!! <3
  I en tid då hopplösheten och det hårda klimatet i världen verkligen kan skölja över mig, så känns det så underbart att veta att man alltid kan "kika in i din värld" och plötsligt känns världen som en lite bättre plats att vistas i…..Så TACK!!!
  Din Luciafilm kommer finnas med mig hela dagen!

  STOR VARM KRAM från Jönköping!!

  Reply
 5. Birgitta

  Njuter av din otroligt fina Luciafilm, den skapar så stark stämning men också känslan av lugn och trygghet. Önskar dig en fortsatt fin advent✨?

  Reply
 6. Gunnel

  Fantastisk vackert med underbar musik därtill. Skulle gärna veta vilken kör du valde till ljussättningen. Tack från Borås☺

  Reply
 7. Robin

  Hej. Otroligt vackert med ljuset i vintermorgonen och sången därtill. Jag måste bara få fråga vad låten heter? Eller namnet på kören som sjunger? God jul!

  Reply
 8. Anette

  Åh så mäktigt och vackert! Sitter här med gåshud och tårar i ögonen. Och lite avis, på all snö du har… Jag älskar snö men här i Halmstad där jag bor hör det ju tyvärr till sällsyntheterna. Ibland känns det som att vi bara har tre årstider; vår, sommar och höst. Så tack för att du stänker lite vinter på mig! ; ) Önskar dig en riktigt fin Luciadag! Ljus och kärlek right back at you. <3

  Reply
 9. Magnus

  Tack för att du bjuder på en stunds julstämning Jonna! Luciafilmen gör mig tårögd, inte bara för att det är så vackert och stämningsfullt utan också för att du lagt ner så otroligt mycket jobb med förberedelserna. Alla dessa marschaller du tänt och placerat ut i byn. Vilket jobb! Fotona är också magnifika! Bilden där du lyser upp granarna är riktigt mäktig.
  Ha nu en riktigt fin luciadag Jonna!
  Stor kram!

  Reply
 10. Jenny - En Vintage Saga

  Åh så vackert det är! Du har ett sånt stort engagemang och det är fantastiskt att se allt du lyckas skapa. Denna luciafilmen var så vacker och kändes precis så som jag alltid som liten önskade att lucia skulle komma till ens by. Om jag var lite och bodde i Grundtjärn, så skulle jag nog smyga upp och se på medan du var lucia, för det är helt magiskt vackert. Tack för en fin början på dagen! Glad Lucia

  Reply
 11. Nicklas

  Du gjorde det igen Jonna och jag gjorde det igen! Du lussade för oss även detta år och jag sitter och fäller några tårar även detta år när jag tittar på din luciafilm!!

  Reply
 12. Emmy

  Å vad magiskt och vackert! Vilken stämning du skapat och vilket ljus du sprider i decembermörkret. Där hade man velat vara med 🙂

  Reply
 13. Peter Ståhlberg

  Vackra bilder och otroligt stämningsfull luciafilm.

  Liten fotografisk kuriosafråga: på filmen (och tidigare) syns det gröna spökversioner av alla ljuslågor.
  Hur kommer det sig? Är det en artefakt från kamera eller redigeringsprogrammet? Har du sett dessa?

  Reply
 14. Jerry

  Vilka underbart vackra bilder och fantastiskt fin film! Du har verkligen fångat Lucianattens magiska stämning. Du är verkligen en sann konstnär och skönande. Tack Jonna, för att du delar med dig av all denna skönhet.

  Reply
 15. Angelica

  Fantastiskt! Men skulle bli jätteglad om du svarar på vad låten i videon heter? Den var så stämningsfull.

  Reply
 16. Christer

  OH,så vackert! Det är endast du som kan göra så att man känner Luciastämning. Önskar dig en fortsatt trevlig Lucia. ( Hoppas att du hade skor på dig denna gång,pga kylan)
  Kram Christer.

  Reply
 17. elise

  så sjukt mysigt. gör ont i mig så mycket jag vill flytta ut till skogen och tystnaden och den självvalda ensamheten när jag ser sådant här.

  Reply
 18. Evy

  Tack Jonna för att du finns :D. Utan dig skulle världen vara grå. Det var en underbar film som alltid och jag blir så rörd och glad då jag ser din fina film. Önskar dig allt gott i jul och Gott Nytt År till dig. Hoppas jag får uppleva ännu ett år med din blogg och alla fina upplevelser du vidarebefordrar till oss.

  God Jul Jonna och än en gång TACK från Evy

  Reply
 19. Christoffer B

  Det är inte ofta jag blir rörd till tårar av en video. Men jag minns fortfarande första gången jag såg denna, det var lönlöst att hålla tillbaka. Det är fantastiskt vad du lyckas med genom din konst. Jag vet inte vad det är du gör eller hur du gör det. Men det är magiskt.
  Just den här versionen av Veni veni emmanuel är också fortfarande bland det vackraste jag hört, och det var även första gången jag hörde den. Tack Jonna! Många varma kramar till dig med!

  Reply
 20. Christer

  Hoppas att det gick bra att få bort stearinet ur ditt hår, efter att ha varit utan skydd för det. Önskar dig en fortsatt trevlig dag och Vecka.

  Reply
 21. leif

  God Jul.
  Att blogglussa ensam kanske känns konstigt men träden och skogens djur njuter säkert oooooooooooooo vad magiskt och vackert du gör det. Hoppas att du får en fin Jul.

  Reply
 22. Erika

  Låten Jonna har på sin Lucia film heter” Ven veni” Jag har lyssnat på många versioner på Youtube men inte lyckats hitta just den Jonna har. Enya gör sjunger den också.

  Reply
 23. Birgitta

  Tack! Har inga småbarn längre och missade även TV:s lucia pga jobbet. Nu är ordningen återställd. Vet inte vad det är med just lucia men kanske är det ljuset hon sprider och minnen av barndomens luciatåg… Hur som helst: satt här med ståpäls…igen. ?

  Reply
 24. Tuva-Lena

  Underbara Jonna, som ger oss det vi drömmer om men inte riktigt har kommit till skott med. Säger som en av dina följare; du sätter ord och bild på det som jag själv har så svårt att förklara. Tack för stämningsfull Lucia! Stor kram till dig vår egen glädjespridare! <3

  Reply
 25. Karin

  Magiska magnifika du! Jag sitter tårögd med gåshud över hela kroppen, fylld av kärlek. Tack för denna vacka film! Här finns ingen snö och det regnar utanför fönstret. Jag behövde se dig nästan svävandes fram i snön som den älva du är… TACK! Hoppas DU hade en mysig lucia! <3

  Kram Karin

  Reply
 26. Alexander (farbror Sasha)

  Och så stor Tack även från Ryssland, Sankt -Petersburg. Din blogg ses och läsas även här. Och det bara än en gång övertyger mig att jag bara hade rätt då jag för nästan 40 år sedan började att upptäcka för mig Sverige och dess kultur. Du, Jonna, visar att landet och dess andan består. För första gången i mitt liv såg jag Lucia för nästan 20 år sedan. Och det var just i Örnsköldsvik (egentligen i Solberg ). Och nu är jag där igen med Din hjälp. Tack!!!

  Reply
   • Alexander (farbror Sasha)

    Själv Tack! Kommer att besöka Din blogg vidare. Jag själv är uppvuxen i ett hus som var byggd av mina fars händer och uppvärmningen var också en ugn som eldades med ved och kol. Det livet Du lever känner jag till. Och den delen av Sverige Du bor i var den som jag brukade att besöka ganska ofta för en viss tid sedan.

    Reply
 27. Tussilago!

  Det jag tänker på, du är helt ensam ute i skogen ( natten ) och har fulla håret med tända ljus.
  I ditt långa fina hår, är du aldrig rädd att du ska bränna dig, ser riskabelt ut.

  Reply
 28. Pingback: Länkkärlek – December! | Evelinas ekologiska

 29. Pingback: Stjärnögonblick v 51: ljus, skapande och pepparkakor. | REAKTIONISTA

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.